Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaimiečiai Rusijoje sukilo prieš koronaviruso karantino centrus: „Mes ginsime savo namus“

Rusijos Čeliabinsko srityje prasidėjo tikras vietos gyventojų karas prieš pareigūnų planus karantinuoti asmenis, galimai užsikrėtusius naujuoju koronavirusu. Žmonės blokavo kelius ir medžiojo į regioną atgabentus Kinijos piliečius, skelbia portalas „Meduza“, pabrėžiantis, kokia įspūdinga mitų galia.
Evakuacijos pratybos Čeliabinsko oro uoste
Evakuacijos pratybos Čeliabinsko oro uoste / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Čeliabinske naujos vietos karantino centrui, kur siunčiami galimai koronavirusu užsikrėtę asmenys, per tris dienas ieškota net tris kartus.

Mat bandymai tokį centrą įsteigti senoliams skirtoje sanatorijoje supykdė vietos žmones. Pastarieji užblokavo kelią į šią įstaigą ir nepasitraukė tol, kol iš sanatorijos nebuvo iškraustyti šeši Kinijos piliečiai – beje, sveiki.

Galiausiai karantinui buvo pritaikyta tuberkuliozės ligoninė, o Čeliabinsko valdžia atvirai pripažino, kad pareigūnai nepakankamai kruopščiai informavo žmones apie planus kovoti su naujuoju koronavirusu.

Sujudo socialiniuose tinkluose

Viskas prasidėjo vasario 7-ąją, kai Varnos kaimo gyventojai išsiaiškino, kad vietos sanatorija „Topoliok“ bus paversta karantino centru, į kurį bus siunčiami į Čeliabinsko sritį atvykstantys Kinijos piliečiai.

Socialiniuose tinkluose ėmė plisti regiono socialinių reikalų ministrės Irinos Butorinos laiško sanatorijos direktoriui kopija. Laiške prašoma suorganizuoti transportą į sanatoriją ir iš jos, rasti vietos pacientams, medicinos specialistų ir tiekti tris patiekalus per dieną.

Sanatorija „Topoliok“, skirta senoliams, įsikūrusi per 3 km nuo Varnos. Viena kaimo gyventoja Olga vietos portalui 74.ru teigė, kad sugebėjo susisiekti su pareigūnais telefonu, ir šie patvirtino, jog laiškas autentiškas.

Olga: mus labiausiai įžeidė tai, kad niekas mums nepasakė, kaip elgtis, ką sakyti vaikams. Jie nieko mums nepaaiškino.

Jie, tiesa, pridūrė, esą dar neaišku, ar „Topoliok“ bus paversta karantino centru, bet žmonės tuo pat metu išsiaiškino, kad sanatorijoje jau ruošiamasi priimti grupę ne Rusijos piliečių.

O tos pačios vasario 7-osios vakarą buvo oficialiai paskelbta, kad, taip, karantino centras jau įsteigtas – ir būtent „Topoliok“. Pranešta ir tai, kad sanatorijoje jau apgyvendinti du sveiki Kinijos piliečiai.

„Mus labiausiai įžeidė tai, kad niekas mums nepasakė, kaip elgtis, ką sakyti vaikams. Jie nieko mums nepaaiškino. Mes, žinoma, nusprendėme ginti savo namus, ir vakare žmonės ėmė važiuoti į „Topoliok“.

View this post on Instagram

За минувшие выходные жители Варны и Ужевки устроили протесты и народные бунты с перекрытием дорог, чтобы закрыть карантинные центры для людей, которым нужно врачебное наблюдение из-за коронавируса. И знаете, им удалось. ⠀ Сегодня Алексей Текслер проводит разбор полётов для подчинённых. Глава региона уже перечислил причины, по которым, как ему кажется, произошли события возле карантинных центров в Варне и Ужевке в выходные: ⠀ — отсутствие межведомственного взаимодействия между медиками, специалистами Минсоцразвития, другими чиновниками; — нет достаточной информированности для людей, никто не рассказывает о принимаемых мерах, не даёт экспертные комментарии; — неочевидный выбор объектов для размещения китайцев на карантин. ⠀ Мы следим за самыми важными заявлениями на совещании в режиме онлайн на 74.RU

A post shared by @ 74live on

Buvome pasiruošę užblokuoti kelią (į sanatoriją, – red.)“, – pasakojo Olga, pridūrusi, kad 21 val. jau buvo susirinkę apie 50-60 žmonių.

Paini informacija

Kelių policija minią pristabdė, bet su protestuotojais turėjo atvykti pasikalbėti Čeliabinsko srities gubernatoriaus pavaduotojas Anatolijus Vekšinas.

Jis mįslingai paskelbė, kad karantino centras buvo įsteigtas laikantis federalinio įsako, bet pridūrė, esą sanatorijoje niekas nebus apgyvendintas – nei sveiki kinai, nei bet kokie kiti žmonės, galėję susidurti su koronavirusu.

Pateikiama informacija ir toliau keitėsi. Kitą rytą Varnos kaimo gyventojams jau buvo aiškinama, kad karantinuoti bus tik asmenys, nerodantys jokių ligos simptomų – tik atvykėliai iš Kinijos, kuriems 14 dienų izoliacija privaloma.

„Scanpix“ nuotr./Greitosios pagalbos automobilis Čeliabinske
„Scanpix“ nuotr./Greitosios pagalbos automobilis Čeliabinske

Esą jei kas nors pasiligos, tas žmogus bus iškart išvežtas į infekcinę ligoninę. Vis dėlto gubernatoriaus atstovai tada darsyk paskelbė, kad „Topoliok“ niekas negyvens – apie du Kinijos piliečius, kurie jau buvo atvykę į sanatoriją, nė neužsiminta.

„Čeliabinske įsteigti laikini apgyvendinimo punktai Kinijos piliečiams – kaip ir visur kitur šalyje.

Esu tikra, kad žmonės supratingai reaguos į priemones, kurių imamasi, ir neskleis mitų bei siaubo istorijų!“ – feisbuke dar parašė kita gubernatoriaus pavaduotoja Irina Gecht.

Protestai, tiesa, nesiliovė. Tad tą pačią vasario 8 dieną I.Butorina paskelbė, kad jokio karantino centro „Topoliok“ nebus – esą sanatorija veiks kaip veikusi, o asmenys bus izoliuojami Uževkos kaime.

Minia apsupo sanatoriją

Gandų būta visokių. Pavyzdžiui, kad „Topoliok“ jau apgyvendinti 27 Kinijos piliečiai – nors jų nematė nei vietos žmonės, nei žurnalistai.

Tiesa, į sanatoriją net po to, kai buvo pranešta, kad ten visgi nebus įsteigtas karantino centras, pašaliniai asmenys neįleidžiami.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Evakuacijos pratybos Čeliabinsko oro uoste
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Evakuacijos pratybos Čeliabinsko oro uoste

Dar daugiau painiavos į situaciją įnešė pranešimai, esą 15 neseniai į Rusiją iš Kinijos atvykusių žmonių bus karantinuoti infekcinių ligų klinikoje Miaso mieste. Nenuostabu, kad protestai dar labiau išsiplėtė – prie varniškių prisijungė delegacijos iš Uževkos ir kitų kaimų.

Kai greitosios pagalbos mašina sugebėjo atvežti šešis Kinijos piliečius į „Utes“, tuoj pat prisistatė ir protestuotojai, užblokavę vieną įėjimų. Prisiminę, kad yra kitas įėjimas, užblokavo ir šį.

Gyventojai teigė, kad tvora, juosianti dar vieną – „Utes“ sanatoriją – sulūžusi, kad nedirba jokie apsaugininkai ir kad sanatorija yra per arti gyvenamųjų pastatų. Kliuvo ir tiems vietos žmonėms, kurie dirba sanatorijoje.

Kai greitosios pagalbos mašina sugebėjo atvežti šešis Kinijos piliečius į „Utes“, tuoj pat prisistatė ir protestuotojai, užblokavę vieną įėjimų. Prisiminę, kad yra kitas įėjimas, užblokavo ir šį.

Jokie prašymai pasitraukti nepadėjo. Žmonės pareikalavo išvežti visus kinus, tad netrukus taip ir buvo padaryta – paskelbta, kad ir „Utes“ netaps karantino centru.

Tiesa, vietiniai atidžiai stebėjo, kaip sanatorijos gyventojai sodinami į atvykusius greitosios pagalbos automobilius, skaičiavo, kiek žmonių jais važiuoja, ir po to sekė juos savo mašinomis – kad karantinuojamieji nesugrįžtų.

Paskutinis taškas – ligoninė

Jau vasario 10-ąją, pirmadienį, paskelbta, kad pareigūnai galiausiai pasirinko naują regioninę tuberkuliozės ligoninę – būtent čia bus siunčiami žmonės karantinui. Septyni Kinijos piliečiai į šią ligoninę buvo atsiųsti jau anksčiau.

„Specializuotas centras padės mums užtikrinti visišką izoliaciją, kuri taip svarbi žmonėms“, – pareiškė Čeliabinsko sveikatos apsaugos viceministrė Viktorija Sacharova.

„Scanpix“ nuotr./Evakuacijos pratybos Čeliabinsko oro uoste
„Scanpix“ nuotr./Evakuacijos pratybos Čeliabinsko oro uoste

Naujoji ligoninė veikti visu pajėgumu pradėjo tik vasario pradžioje. Jos vadovai patikino, kad pastatas veikia visiškai autonomiškai – pavyzdžiui, darbuotojai patys gamina maistą, patalpos automatiškai vėdinamos.

„Visas personalas – medikai, jie – profesionalai. Rizika minimali, nes karantino centre apgyvendinti žmonės yra Kinijos piliečiai, turintys leidimus gyventi Rusijoje.

Jie neserga. Jie tiesiog buvo nukeliavę atšvęsti kinų Naujųjų metų ir sugrįžo. Jie yra visiškai sveiki“, – pabrėžė regiono sanitarijos vyriausiasis specialistas, daktaras Anatolijus Semionovas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejus Teksleris
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Aleksejus Teksleris

Čeliabinske iki šiol nėra patvirtintas nė vienas užsikrėtimo naujuoju koronaviruso atvejis, o regiono gubernatorius Aleksejus Teksleris konstatavo: „Žmonėms nebuvo tinkamai paaiškintos karantino aplinkybės.“

„Medikai laikė karantinuotus individus sveikais, o vietos žmonės – potencialiai užsikrėtusiais pacientais. Tad medikai elgėsi taip, lyg grėsmės gyventojams nėra, o žmonės manė, kad jiems iškilo pavojus“, – pareiškė A.Teksleris.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas