Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaina už Rusijos karius auga kaip ant mielių: žadama dvigubai daugiau pinigų

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas smarkiai padidino vienkartinę išmoką rusams ir užsieniečiams už sutarties su Rusijos gynybos ministerija pasirašymą ir jų siuntimą karui į Ukrainą, skelbia naujienų svetainė „The Moscow Times“.
Rusijos kariai
Rusijos kariai / „Scanpix“ ir 123RF nuotr.

Valstybės vadovo įsaku, premiją nuodyta padidinti iki 400 tūkst. rublių (4279 eurus). Iki šiol norintieji vykti į karo zoną, taip pat kariškiai ir mobilizuotieji, pasirašę sutartį po 2022 m. rugsėjo 21 d., turėjo teisę į 195 tūkst. rublių (2086 eurus) vienkartinę išmoką.

Panašu, kad padidintos išmokos galės tikėtis tik tie, kurie sutartį pasirašys nuo 2024 m. rugpjūčio 1 d. iki gruodžio 31 d. Negana to, V.Putinas nurodė regionuose išmokėti išmokas bent 400 tūkst. piliečių, nusprendusių eiti į karą.

Nuo Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą pradžios daugiau kaip 50 Rusijos regionų įvedė premijų išmokas už stojimą į kontraktinę tarnybą, kad papildytų kariuomenės, kuri, Vakarų žvalgybos duomenimis, Ukrainoje patyrė didesnį kaip 500 tūkst. žuvusių ir sužeistų vyrų, netektį.

Anksčiau leidinys „Novaja Gazeta. Europa“ pažymėjo, kad vidutinis kariškių atlygis per dvejus metus išaugo 15 kartų. Pažymėtina, kad Maskvos vyriausybė taip pat skyrė 1,9 mln. rublių (20,3 tūkst. eurų) kaip „socialinės paramos priemones“ tiems, kurie nuo liepos 23 d. išeis į karą Ukrainoje.

Tuo tarpu Tatarstano Respublikoje vienkartinė išmoka buvo padidinta puse milijono – iki 1,5 mln. rublių (16 tūkst. eurų). Tokių premijų gali tikėtis piliečiai, pasirašę sutartį iki liepos 31 d.

Regionų valdžios institucijos taip pat pradėjo žadėti piniginį atlygį tiems, kurie atves bičiulį ar giminaitį į karinės mobilizacijos punktą ir šiam užsirašius į kariuomenę, Tatarstane už tai papildomai mokama 100 tūkst. rublių (1069 eurus).

„Moksva“ Agency/Rusijos kariai
„Moksva“ Agency/Rusijos kariai

Panašių „akcijų“ taktiką perėmė karinio verbavimo centrai Jakutijoje, Mordovijoje, Jamalo-Nencų autonominėje apygardoje, Archangelsko, Kalugos, Ivanovo, Voronežo ir Jaroslavlio srityse.

„Akivaizdžiai trūksta norinčiųjų pasirašyti sutartis tokiais kiekiais, kokių reikia kariuomenei, atsižvelgiant į dabartinį Rusijos kariuomenės nuostolių lygį ir kovinių operacijų intensyvumą“, – „The Moscow Times“ aiškino karybos ekspertas Pavelas Luzinas.

Skaičiuojama, kad vien per praėjusius metus – nuo 2023 m. liepos iki 2024 m. birželio – išmokos kare dalyvaujantiems kovotojams, taip pat sužeistiesiems ir žuvusiųjų artimiesiems siekė 3 trilijonus rublių.

Tai beveik trečdalis rekordinio nuo sovietmečio laikų Rusijos karinio biudžeto, kuris siekia 10,8 trilijono rublių, taip pat apie 8 proc. federalinio biudžeto ir apie 1,5 proc. šalies BVP.

Praėjusių metų pabaigoje pusė milijono rusų įstojo į kariuomenę kaip „savanoriai“ ir „sutartininkai“, anksčiau pranešė Saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas.

Šiemet, britų žvalgybos duomenimis, Rusijos valdžia užsibrėžė užduotį pinigais į frontą privilioti dar 400 tūkst. žmonių. Pasak Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos, 2024 m. sausio-liepos mėn. sutartis su kariniu departamentu pasirašė apie 190 tūkst. rusų.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas paaiškino, kad V.Putino įsakas padidinti išmokas visuose regionuose yra „tęstiniai žingsniai ir priemonės“ karo veteranams ir jų šeimoms paremti.

Tačiau, pasak naujienų svetainės „Agentstvo“, iš tikrųjų dekretas galėjo būti reikalingas siekiant išlaikyti norinčiųjų kariauti skaičių tokiame lygyje, kuris leistų valdžiai neskelbti naujos masinės mobilizacijos bangos.

„Net oficiali statistika rodo, kad norinčiųjų kariauti skaičius mažėja“, – pažymėjo „Agentstvo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas