Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip 7,4 tonos Venesuelos aukso rusų pagalba buvo išgabenta į Afriką ir pradingo

Krizės apimtos Venesuelos prezidento Nicolaso Maduro vyriausybė išparduoda šalies aukso rezervus. Siekiant apeiti JAV skirtas sankcijas, 7,4 tonos aukso rusų pagalba buvo išgabenta į Afriką. Čia tauriojo metalo pėdsakai dingsta, rašo „The Wall Street Journal“ (WSJ).
Nicolas Maduro liečia aukso luitus
Nicolas Maduro liečia aukso luitus / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kovo pradžioje dviem skrydžiais iš Venesuelos į aukso lydymo įmonę „African Gold Refinery Ltd“ Ugandoje buvo išgabenta mažiausiai 7,4 tonos aukso, kurio rinkos vertė siekia 300 mln. dolerių (267,75 mln. eurų), WSJ teigė užsienio diplomatas ir Venesuelos opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai.

Pasak Ugandos nacionalinės policijos atstovo spaudai Fredo Enangos, auksas į Entebės oro uostą dviem reisais atgabentas rusų oro linijų lėktuvais. Pasak Ugandos policijos pareigūno, mačiusio kartu su aukso luitais atgabentus dokumentus, auksas buvo pažymėtas kaip Venesuelos centrinio banko nuosavybė.

Skrydžių duomenys rodo, kad šie lėktuvai pakilo iš Venesuelos sostinės Karakaso.

VIDEO: Lietuviai pamatė krizę Venesueloje savo akimis: tokio skurdo ir liūdesio dar nebuvo matę

Šios siuntos atskleidžia ryšius pasaulinėje pogrindžio ekonomikoje, kuri, įtariama, padeda N.Maduro išlikti valdžioje apeinant JAV dominuojamą finansų sistemą.

Vašingtonas pripažino opozicijos lyderį Juaną Guaido teisėtu šalies prezidentu, skyrė finansines ir kitas sankcijas Venesuelos pareigūnams bei institucijoms. JAV taip pat grasino sankcijomis tiems, kurie vykdys prekybą su režimu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Guaido
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Guaido

Varžybos tarp dviejų lyderių neapsiriboja Venesuela – apie 50 šalių išreiškė paramą J.Guaido, o likusios stojo į N.Maduro pusę. Kadaise buvusios turtingiausios Lotynų Amerikos ekonomikos Venesuelos naftos pardavimai krito, šiandien gyventojai badauja, jiems trūksta būtiniausių prekių, nėra pastovaus energijos tiekimo.

Pasak JAV ir kitų šalių pareigūnų, aukso pardavimai – vienas paskutinių Venesuelos vyriausybės bandymų išsigelbėti finansiškai.

VIDEO: Skaudi realybė: iš didelės nevilties venesueliečiai maisto ieško šiukšlėse

Išparduoda aukso likučius

Pasak Ugandos policijos, į Entebę atgabentas auksas atsidūrė Afrikos aukso lydymo įmonėje „African Gold Refinery Ltd“ (AGR), o po to buvo eksportuotas į Vidurio Rytus.

WSJ rašo, kad įmonė operacijas pradėjo 2015 metais. Remiantis Ugandos policija, šalies Finansų žvalgybos tarnyba ir regiono kontrabandininkais, dalis čia perdirbamo aukso nelegaliai atgabenama iš konflikto siaubiamos Kongo Demokratinės Respublikos (KDR) ir kitų Afrikos valstybių.

AGR generalinė direktorė Cherry Anne Dacdac neigė, kad įmonėje apdorojamas nelegalus ar iš karo apimtų valstybių atgabentas auksas. Ji atsisakė komentuoti kovo pradžioje į Ugandą atskraidintas siuntas.

Nuo 2017-ųjų pabaigos iki 2019-ųjų vasario 1 d. Venesuelos centrinis bankas pardavė mažiausiai 73,3 tonas aukso, kurio rinkos vertė siekia apie 3 mrld. dolerių (2,68 mrld. eurų). Pasak Nacionalinės Asamblėjos finansų komisijos, šis auksas iškeliavo į kompanijas Jungtiniuose Arabų Emyratuose (JAE) ir Turkijoje.

Lapkričio 1-ąją Baltieji rūmai paskelbė sankcijas, skirtas sustabdyti Venesuelos aukso pardavimus. Pasak šalies opozicijos atstovų, po to dar kelios dešimtys tonų aukso buvo slapta eksportuotos.

A.Alvarado: „Tai – likučių išpardavimas. Režimas išparduoda visa, kas bent šiek tiek vertinga, kad išsilaikytų.“

„Tai – likučių išpardavimas, – teigė įstatymų leidėjas Angelas Alvarado. – Režimas išparduoda visa, kas bent šiek tiek vertinga, kad išsilaikytų.“

Savo ruožtu N.Maduro vyriausybė apie aukso pardavimus viešumoje kalba labai retai, o jai metamus kaltinimus vadina tarptautine kampanija, skirta pakenkti Karakasui.

Įmonę „African Gold Refinery Ltd“ 2014 metais įkūrė belgų verslininkas Alainas Goetzas, prekyba auksu Afrikoje užsiimantis daugiau nei tris dešimtmečius.

VIDEO: „Didžiausia Venesuelos istorijoje“ demonstracija prieš N.Maduro: nušauta moteris, sužeisti 46 žmonės

Kai auksas išlydomas, praktiškai neįmanoma atsekti jo kilmės. Jungtinių Tautų (JT) teigimu, aukso pardavimais finansuojamos karinės grupuotės KDR rytuose. Šiame konflikte jau žuvo milijonai žmonių.

AGR pritraukė Ugandos pareigūnų dėmesį dar prieš gavus siuntas iš Venesuelos: buvo įtariama, kad čia lydomas auksas, nelegaliai atgabentas iš konflikto zonų KDR, taip pat iš Pietų Sudano ir Zimbabvės. Iš šalies taurusis metalas eksportuojamas kaip ugandietiškas auksas.

Šiuo metu vyksta tyrimas dėl įmonės veiklos, tačiau Ugandos pareigūnai atsisakė jį pakomentuoti plačiau. Tiek A.Goetzas, tiek Ch.A.Dacdac tikino, kad įmonė laikosi Ugandos ir kitų įstatymų.

Slaptos siuntos

Kovo 2 dieną Rusijos užsakomųjų reisų bendrovei „Nordwind Airlines“ priklausantis lėktuvas „Boeing 777“ 6 val. 35 min. vietos laiku nusileido Entebės oro uoste. Remiantis tinklalapio Flightradar24.com duomenimis, prieš 13 valandų jis buvo pakilęs iš Karakaso oro uosto. „Nordwind Airlines“ neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Policijos pareigūnai ir privačios apsaugos įmonės darbuotojai susirinko ant nusileidimo tako laukti krovinio. Pasak lėktuvą atvykimą mačiusio asmens, orlaivyje nebuvo keleivių.

„Scanpix“/AP nuotr./Aukso luitai
„Scanpix“/AP nuotr./Aukso luitai

Pasak Ugandos policijos atstovo spaudai, oro uosto darbuotojai iškrovė į rudą kartoną suvyniotus paketus, nebuvo vykdoma oro uoste įprasta muitininkų patikra. Praėjus mažiau nei valandai po lėktuvo nusileidimo, paketai, lydimi privačios apsaugos, buvo nugabenti į netoliese esančią AGR.

WSJ rašo, kad į kartoną buvo įvyniota 3,8 tonos Venesuelos aukso luitų. Dar 3,6 tonos aukso tų pačių oro linijų lėktuvu iš Karakaso buvo atgabenta po dviejų dienų. Ugandos policijos tauriųjų metalų apsaugos daliniui gavus informacijos apie neįprastai dideles siuntas, kovo 7 dieną AGR buvo atliktas reidas. Pirmoji dalis jau buvo dingusi – eksportuota į Vidurio Rytus, o galutine stotele turėjo tapti Turkija.

Pasak vieno pareigūno, Ugandos policija areštavo likusias 3,6 tonos auksų luitų, pažymėtų kaip Venesuelos centrinio banko nuosavybė. Pareigūno teigimu, kai kurios etiketės atrodė aptrintos, tarsi kažkas būtų bandęs nuslėpti luitų kilmę. Dokumentuose rašyta, kad tai – penktojo dešimtmečio auksas.

AGR atstovai tikina, kad policija niekada nevykdė reido šioje įmonėje ir niekada neareštavo jokio aukso.

Tai – ne pirmas kartas, kai A.Goetzą pasiekė Venesuelos auksas. Pasak Venesuelos parlamento finansų komisijos, pernai šalis pardavė aukso trims įmonėms Turkijoje ir JAE, įskaitant „Goetz Gold“. Pastaroji nusipirko 21,9 tonos.

A.Goetzas tikina, kad Venesuelos auksas perėjo per jo įmonę, tačiau jį pardavė ne Venesueloje esanti kompanija. Pasak A.Goetzo, JAV sankcijos nebuvo pažeistos, nes sutartis pasirašyta prieš lapkričio 1-ąją.

Sankcijos veikia?

Kai JAV paskelbė sankcijas, centrinio banko pirkėjų gretos ėmė retėti.

Sausio pabaigoje dar vienas „Nordwind Airlines“ lėktuvas nusileido Karakaso oro uoste. Tuomet Venesuelos opozicijai priklausantis parlamentaras, buvęs centrinio banko ekonomistas Jose Gueera tikino, kad buvo planuojama šiuo orlaiviu išgabenti 20 tonų banko aukso.

Tuomet JAV viešai darė spaudimą potencialiems aukso pirkėjams Turkijoje ir JAE.

Pasak Venesuelos parlamento finansų komisijos, po dviejų dienų Abu Dabyje įsikūrusi įmonė „Noor Capital“, anksčiau iš Venesuelos centrinio banko įsigijusi 27,4 tonos aukso, pranešė stabdanti pirkimus. Flightradar24.com duomenys rodo, kad „Boeing 777“ iš Karakaso sugrįžo į Maskvą.

Po dviejų mėnesių Ugandoje, kai, pasak policijos, buvo areštuota aukso siunta, įsikišo prezidentas Yoweri Museveni. Kovo 26 dieną generalinis prokuroras Williamas Byaruhanga įsakė Ugandos policijos tauriųjų metalų apsaugos daliniui nutraukti siuntos areštą ir iš AGR patraukti pareigūnus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ugandos prezidentas Yoweri Museveni
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ugandos prezidentas Yoweri Museveni

Generalinis prokuroras rašė, kad grąžinti auksą įsakė prezidentas Y.Museveni. AGR buvo įsakyta nutraukti Venesuelos aukso pirkimus.

Policija pakluso generalinio prokuroro įsakymui grąžinti auksą.

WSJ rašo, kad čia Venesuelos aukso pėdsakai dingsta. Pasak šaltinių, kovą dvi tonas aukso su didele nuolaida buvo bandoma parduoti Turkijoje. Uganda buvo nurodyta kaip kilmės šalis, tačiau muitinės dokumentai rodė, kad auksas atkeliavo iš Venesuelos centrinio banko.

Kadangi buvo sunku rasti pirkėją, auksą buvo bandoma parduoti dar kartą su didesne nuolaida, tačiau, pasak šaltinių, neaišku, ar jį kas nors nupirko. A.Goetzas tikina, kad „Goetz Gold“ nesiūlė parduoti Venesuelos aukso Turkijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas