Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip Afganistaną paliko SSRS ir JAV: ir panašumų, ir skirtumų – daug

Šaltojo karo laikus Kardifo universitete Velse analizuojantis profesorius Sergejus Radčenka portale „The Moscow Times“ rašo, kad ir Michailo Gorbačiovo Sovietų Sąjunga, ir Joe Bideno Amerika sprendimą nutraukti karines kampanijas Afganistane priėmė labai panašiai. Jo manymu, ir prieš daugiau nei 30 metų, ir dabar pasielgta teisinga. Vis dėlto karybos ir gynybos ekspertas dr. Egidijus Papečkys 15min tvirtino, kad atvejai gana skirtingi.
Paskutiniai SSRS (kairėje) ir JAV kariai Afganistane 1989 ir 2021 metais
Paskutiniai SSRS (kairėje) ir JAV kariai Afganistane 1989 ir 2021 metais / „Scanpix“ nuotr.

Pasak, S.Radčenkos, JAV prezidentas J.Bidenas, nusprendęs nebeaukoti nei amerikiečių karių, nei milijardų dolerių kampanijai Afganistane, dabar atsidūręs situacijoje, kurią praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigoje išgyveno ir tuometis SSRS lyderis Michailas Gorbačiovas.

Tada sovietai Afganistane praleido beveik dešimtmetį, o tarp „afgancų“ buvo ir tūkstančiai lietuvių, kurių 97 žuvo. M.Gorbačiovas 1989 metų pradžioje išvedė SSRS kariuomenę iš Afganistano.

Amerikiečių ir jų sąjungininkų kariai Afganistane praleido dar daugiau laiko – beveik du dešimtmečius, o ten įsiveržė po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro aktų Niujorke ir Vašingtone. Talibanas, priglaudęs grupuotės „Al Qaeda“ džihadistų, įskaitant judėjimo lyderį Osamą bin Ladeną, buvo nuverstas.

„Scanpix“/AP nuotr./Osama bin Ladenas
„Scanpix“/AP nuotr./Osama bin Ladenas

Bet kadangi JAV pajėgoms dar nė neišvykus talibai šios šalies kontrolę triumfuodami susigrąžino, neįmanoma nekonstatuoti, kad tiek sovietai Šaltojo karo pabaigoje, tiek amerikiečiai dabar kapituliavo labai panašiai. Ir S.Radčenkos tai nestebina.

Kai laimi visus mūšius, bet pralaimi karą

„Abiejų lyderių apsisprendimo pagrindas, kaip yra sakęs Gorbačiovas, – suvokimas, kad Afganistanas yra kraujuojanti žaizda.

Tai šalis, kur įmanoma laimėti absoliučiai visus mūšius, bet pralaimėti karą. SSRS ir JAV kartu sudėjus 30 metų eksperimentavo Afganstane, bet abu kartus nieko nepavyko“, – rašo profesorius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas