Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Kaip mėsą – į šturmo grupę“: Ukrainoje žuvusio mobilizuoto ruso istorija

Ketvirtadienį Rusijos valdžios institucijos pirmą kartą pranešė apie fronte žuvusius vyrus, kurie buvo mobilizuoti ir nedelsiant išsiųsti kovoti į Ukrainą. Čeliabinsko srities karinis komisariatas patvirtino, kad žuvo penki Pietų Uralo gyventojai. Iš žuvusiųjų artimųjų ir draugų BBC sužinojo, kad iš karto po mobilizacijos jie buvo mesti į fronto liniją Chersono srityje – be jokio apmokymo.
Palikta Rusijos karinė technika Charkivo regione
Suniokota Rusijos karinė technika / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

BBC pavyko nustatyti trijų iš penkių aukų – Antono Borisovo, Igorio Jevsejevo ir Timūro Achmetšino – vardus ir pavardes. Juos rugsėjo 26-29 d. mobilizavo Korkino rajono karo prievolės tarnyba. Pasak žuvusiųjų pažįstamų, iš viso rajone buvo mobilizuota apie tūkstantis žmonių.

Jau spalio 3 d. jie buvo perkelti į Luhanską, o iš ten – į Chersono sritį, o spalio 9 d. jų giminaičiai pradėjo gauti pranešimus apie mobilizuotų vyrų žūtis.

Išskirtiniai kadrai: lietuvių ir ukrainiečių kariai atkovotose teritorijose degina okupantų vėliavas
Šis video įrašas matomas
15min prenumeratoriams.
Screenshot 2022-10-10 at 17.25.58

Vieno iš žuvusiųjų pažįstamas atsiuntė BBC telefoninio pokalbio įrašą, kuriame Čeliabinsko šauktinis, dabar gulintis Sevastopolio ligoninėje, kitam, besiruošiančiam vykti į frontą, pasakoja penkių Čeliabinsko vyrų žūties aplinkybes:

„Atvykome pirmą dieną, dar nė karto nešaudėme, o mus kaip mėsą iš karto į šturmo grupę ir pasiuntė su dviem granatsvaidžiais. Perskaičiau instrukcijas, kaip juos naudoti. Trečią dieną atsitraukėme, pernakvojome, tada vėl pirmyn ir užėmėme savo apkasus.“

„Jie [ukrainiečiai] buvo už dviejų šimtų metrų nuo mūsų ir pradėjo mus šturmuoti, – pasakoja sužeistasis. – Dronai vienas po kito mėtė granatas. Mane sužeidė. Dar valandą atsišaudėme, ir jie jau buvo už 50 metrų. Nebuvo jokios priedangos, šarvuotį, kuris mus dengė, sudegino, tanką sudegino. Kai mūšis trumpam nurimo, pradėjau bėgti. Aplinkui – lavonai. Girdžiu, mina švilpia. Nežinau, kaip ištrūkau“.

Pasak šio kario, Timūras Achmetšinas buvo pozicijoje už pusantro kilometro nuo jo pozicijos. Ta pozicija buvo „tiesiog buvo sulyginta su žeme“: „Jį nešė ant neštuvų, jis buvo žuvęs“.

Apie savo vadovybę kariai kalba taip, kad negalima cituoti, tvirtindami, kad jie niekada nebuvo net šaudykloje ir kad jiems teko kasti apkasus su ant šautuvų užmaunamais durtuvais.

Pasak jo draugų, Timūras Achmetšinas maždaug prieš 10 metų tarnavo kariuomenėje pagal sutartį. Išsiskyręs su žmona, jis vienas augino sūnų, kuriam dabar septyneri.

Kitame pokalbyje, kurio įrašą turi BBC, kitas mobilizuotas vyras iš Korkino rajono pasakoja apie T.Achmetšino žūties aplinkybes.

VIDEO: Kas naujo fronte: „Rusai supranta, kad artėja pabaiga“ – generolas J.V.Žukas paaiškina, kas lems Ukrainos pergalę

„Spalio septintosios rytą prasidėjo puolimas. Buvome įspėti, kad bus vykdomas artilerijos apšaudymas. 7 val. kaip kritome ant žemės, taip ir prasivoliojome iki 10 ar 11 val., – pasakoja karys. – Jis prišliaužė prie manęs ir sako: „Iljuša, laikykis, viskas gerai, grįšime, išgersime degtinės“. Atsakiau: „Kalbos nėra, tikrai išgersime“.

„Priešais mus gulėjo vaikinukas, į jį pataikė iš minosvaidžio, iš karto negyvas, – tęsia pasakojimą šis mobilizuotas vyras. – Mums liepė trauktis, visi buvo sutrikę. Kas kur, kas su kuo. Prasidėjo sumaištis, mėsmalė. Per pietus vaikinai jau pranešė, kad mūsų Timurka žuvo“.

Paklaustas, ar pats matė žuvusiojo kūną, karys atsakė: „Ėjau į tą pusę. Pagalvojau, kad reikia sužinoti, kur ir kaip mūsiškiai. Einu, vaikinai tempia ant neštuvų. Mane nors ir kontūzijo, aš ne *** (idiotas), atpažinau. Viskas buvo taip švaru, jokio kraujo, nieko nebuvo. Kur, kaip atskrido. Gali būti, kad tiesiai į apkasą. Ar su širdim kažkas. Žmonėms širdys stojo. O gal sprogimo banga (nužudė)“.

Iš Naujosios Kachovkos Chersono srityje visi sužeistieji rusai sraigtasparniais buvo skubiai nugabenti į Sevastopolį. Tarp jų buvo Dmitrijus Menšeninas, Raulis Išmuratovas, Maksimas Molčanovas ir Denisas Amosovas. Pasak kariškių draugų, iš ten juos žadama pervežti į Novorosijską.

Žuvusieji į Čeliabinską turėtų būti atgabenti artimiausiomis dienomis. "Mirusiųjų kūnai bus atvežti rytoj arba poryt. Laukiame kariuomenės vado skambučio", – BBC sakė vieno iš jų draugas.

„Gedime kartu su artimaisiais ir reiškiame nuoširdžią ir gilią užuojautą", – spalio 13 d. pranešė Čeliabinsko srities vyriausybės spaudos tarnyba. Valdžia pažadėjo žuvusiųjų giminaičiams ir draugams suteikti visą reikiamą pagalbą ir, be federalinių išmokų, jų artimiesiems skubiai išmokėti 1 mln. rublių.

Prasidėjus mobilizacijai, Rusijos valdžia ne kartą pareiškė, kad į karą Ukrainoje bus šaukiami tik kovinės patirties turintys žmonės, jie bus apmokyti ir treniruojami, todėl į frontą pateks tik po mėnesio ar dviejų nuo mobilizacijos kampanijos pradžios. Tačiau neretai mobilizuoti vyrai jau po kelių dienų po šaukimo į kariuomenę atsidurdavo fronto linijoje ir ten žūdavo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas