Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip netekti draugų – nuo Rusijos nusigręžė net draugiška Bulgarija

Praėjus savaitei nuo Rusija įsiveržimo į Ukrainą, Maskvos ambasadorė Bulgarijoje įkopė į snieguotą kalnų perėją, kad pagerbtų caro laikų rusų karius, XIX amžiuje ten žuvusius kovoje už Bulgarijos nepriklausomybę. Tačiau netrukus šių dienų rūpesčiai nustelbė mėginimus priminti Bulgarijai jos istorinę skolą Rusijai.
Ukrainą palaikanti demonstracija Bulgarijoje
Ukrainą palaikanti demonstracija Bulgarijoje / „The New York Times“/Nanna Heitmann nuotr.

Tą pačią dieną Bulgarija išsiuntė du ambasadoriaus pavaldinius įtariamus šnipinėjimu ir paskelbė sulaikiusi aukšto rango karininką, taip pat apkaltintą šnipinėjimu Rusijai.

Praėjus keletui savaičių, Bulgarija – šalis, kurią Maskva ilgai laikė karščiausia ir patikimiausia savo drauge Europoje – kartu su kitomis ES narėmis įvedė Rusijai griežtas ekonomines sankcijas, pasiūlė Ukrainai remontuoti sugadintus jos karinius sraigtasparnius bei tankus ir išvarė dar daugiau Rusijos diplomatų.

„Tradiciškai Rusija čia visada buvo labai įtakinga, bet mes jai buvome didelė staigmena“, – praėjusią savaitę Bulgarijos sostinėje Sofijoje pareiškė ministras pirmininkas Kirilas Petkovas.

„Jie nesupranta, kas atsitiko“, – pridūrė jis.

Spartus santykių su Bulgarija – neturtinga, tačiau simboliškai svarbia šalimi dėl jos glaudžių istorinių ryšių su Rusija – atšalimas pabrėžia, kaip toli nusirito prezidento Vladimiro Putino įsakytos invazijos į Ukrainą raibuliai, ir ne tik mūšio lauke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas