Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

A.Navalno apnuodijimas: Kaip reaguota į „Novičiok“ panaudojimą JK ir kokio atsako galima tikėtis dabar?

Vokietijos vyriausybei patvirtinus, kad rusų opozicionierius Aleksejus Navalnas buvo apnuodytas nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“, 2018 metais panaudota ir Jungtinėje Karalystėje (JK), ekspertai tikisi Europos Sąjungos sankcijų. Spėjama, kad už ataką atsakingiems asmenims bus įvestas kelionių draudimas, įšaldytas jų turtas. Bene vienintelė veiksminga priemonė – rusiškų dujų atsisakymas – nebus pasitelkta.
Kaip reaguota į „Novičiok“ panaudojimą JK ir kokio atsako galima tikėtis dabar?
Kaip reaguota į „Novičiok“ panaudojimą JK ir kokio atsako galima tikėtis dabar?

Kaip reaguota į Solsberio incidentą?

Anglijos Solsberio mieste nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ buvo panaudota 2018-ųjų kovą – ja apnuodytas buvęs dvigubas rusų agentas Sergejus Skripalis ir jo dukra Julija. Skripaliai išgyveno, tačiau mirė atsitiktinė kontaktą su medžiaga turėjusi moteris.

Londonas į ataką atsakė nepageidaujamais asmenimis paskelbdamas ir iš šalies išsiųsdamas 23 rusų diplomatus. Su JK solidarizavosi 26 Vakarų valstybės, įskaitant Lietuvą – iš viso 27 šalys išsiuntė 123 rusų diplomatus. Maskva atsakė tuo pačiu.

VIDEO: Solsberio smogikų kelias – naujame britų policijos vaizdo įraše

JK sustabdė visus planuotus aukšto lygio dvišalius susitikimus, o ministrai ir karališkosios šeimos nariai atsisakė dalyvauti 2018 metais Rusijoje vykusiame Pasaulio futbolo čempionate.

2018-ųjų rudenį JAV skyrė naujas sankcijas Rusijai dėl kišimosi į 2016-ųjų prezidento rinkimus ir Skripalių apnuodijimo.

2019 sausį Europos Sąjunga (ES) skyrė sankcijas devyniems rusų pareigūnams, įskaitant už apnuodijimą atsakingos Karinės žvalgybos tarnybos (GRU) vadovą Igorį Kostiukovą bei jo pavaduotoją Vladimirą Aleksejevą.

Kokio atsako tikėtis dabar?

Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį pareiškė, kad A.Navalnas tapo nusikaltimo auka, o Rusija privalo atsakyti į iškilusius klausimus. Vokietijos vyriausybė taip pat paskelbė, kad apie šio tyrimo rezultatus praneš savo partneriams ES ir NATO, su partneriais aukščiausiu lygiu kalbėsis dėl tolesnės politikos Rusijos atžvilgiu.

Vokiečių analitikas Hans-Henningas Schröderis „Deustche Welle“ sakė, kad ES ir Vokietijos galimybės daryti įtaką Rusijai yra labai ribotos.

„Beveik nėra tokių sankcijų, kurios galėtų iš tikrųjų skaudžiai smogti Rusijai. Beveik vienintelis variantas – atsisakyti rusiškų dujų, tačiau tai – nerealu. <...> Sankcijas, įvestas po Krymo aneksijos – kelionių draudimą konkretiems asmenims ir jų sąskaitų įšaldymą – galima vadinti simbolinėmis, jos nieko nepakeitė“, – mano H.H.Schröderis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“ dujotiekis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Nord Stream 2“ dujotiekis

Vokietijos vyriausybės atstovė jau paskelbė, kad A.Navalno apnuodijimas negali būti siejamas su dujotiekio „Nord Stream 2“ projekto užbaigimu. JAV skyrus sankcijas, vamzdyno tiesimas yra įstrigęs ties 94 proc. jo įgyvendinimo.

Vilniaus politikos analizės instituto (VPAI) vyriausiasis analitikas Marius Laurinavičius mano, kad „pasaulis galiausiai turi pripažinti realybę, su kuo turi reikalų“.

„Tai iš esmės yra teroristinė valstybė, naudojanti uždraustas karines medžiagas. Šiuo atveju tai buvo Rusijos teritorijoje, bet yra ne vienas atvejis, kai tai padaryta Vakaruose. <...> Jeigu mes galiausiai nuspręsime, kad turime reikalą su nusikaltėliais, tai tuomet su jais reikia elgtis kaip su nusikaltėliais“, – 15min teigė M.Laurinavičius.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Marius Laurinavičius

Analitikas prognozuoja, kad ES atsakas į cheminio ginklo panaudojimą „gali būti masinis šnipų išsiuntimas ar panašiai“, tačiau tikina nesitikįs jokių priemonių, kurios nebuvo pasitelktos praeityje.

„Kalbant apie sankcijas, Rusijai nebuvo taikoma kažkas panašaus, kas buvo taikoma Iranui. Ir, deja, toliau nebus taikoma“, – sakė M.Laurinavičius.

Pasak analitiko, reikėtų taikyti panašią strategiją, kokią Vakarų valstybės taiko kovodamos su teroristais ir mafija.

„Tikėtis, kad dabartinis Rusijos režimas, toks, koks jis yra – nusikaltėlių, teroristų režimas – gali būti paveiktas kokių nors sankcijų, yra pakankamai naivu. Tikslas turėtų būti šitą režimą pašalinti, nuversti, su juo kovoti. <...>

Kol sveikinsime tų nusikaltėlių pinigus, jų plėtrą organizacijose ar politikus, kuriuos (Rusija) palaiko savo pačių šalyse, tol mes nieko nepaveiksime. Tai yra parodomosios priemonės sau patiems nuraminti, esą kažką darome. Bet kol rimtos kovos – pabrėžiu žodį „kovos“ – su šituo režimu nebus, niekas nesikeis“, – mano M.Laurinavičius.

„Laisvosios Europos radijo“ redaktorius Rikardas Jozwiakas rašo, kad greičiausiai ES asmenims, tiesiogiai atsakingiems už A.Navalno apnuodijimą, uždraus atvykti į Bendriją ir įšaldys jų turtą. Jis spėja, kad tai bus GRU pareigūnai, bet ne aukšto rango politikai.

„ES užtruko 10 mėnesių skirti sankcijos Skripalių byloje. Verta prisiminti, kad GRU vadovui ir jo pavaduotojui jau skirtos sankcijos dėl Skripalių atakos. Jei ES nenori nubausti politikų (tai – abejotina dėl problemų surandant konkrečius įrodymus), manevro laisvė yra gana ribota“, – rašo R.Jozwiakas.

Garsus Kremliaus kritikas Billas Browderis, kuriam dirbo 2009 metais Maskvos kalėjime miręs Sergejus Magnickis, ragino Vakarus į Magnickio sąrašą įtraukti Vladimiro Putino vyriausybės atstovus.

„Bet kas mažiau nei tai suteiks Putinui neribotą licenciją žudyti“, – tviteryje rašė B.Browderis.

Sovietų Sąjungoje sukurta nervus paralyžiuojanti medžiaga „Novičiok“ laikoma cheminiu ginklu, kurį draudžia tarptautiniai susitarimai.

Pasaulis piktinasi

Prezidentas Gitanas Nausėda rašė, kad Vokietijos vyriausybės žinia, jog A.Navalnas buvo apnuodytas „Novičiok“, nebešokiruoja.

Vienas iš Rusijos opozicijos lyderių Aleksejus Navalnas apnuodytas kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“....

Posted by Gitanas Nausėda on 2020 m. rugsėjo 2 d., trečiadienis

Jungtinės Karalystės premjeras Borisas Johnsonas pareiškė, kad A.Navalno apnuodijimas yra „piktinantis“, Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Yves'as Le Drianas pavadino jį šokiruojančiu ir neatsakingu. Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pasmerkė „niekingą ir bailų poelgį“.

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pasmerkė „šokiruojantį“ A.Navalno apnuodijimą kovine medžiaga bei paragino Maskvą atlikti „nuodugnų ir skaidrų“ tyrimą.

JAV prezidento posto siekiantis demokratas Joe Bidenas sukritikavo dabartinį Jungtinių Valstijų vadovą Donaldą Trumpą tylint dėl A.Navalno apnuodijimo.

44-erių Rusijos valdžios kritikas A.Navalnas rugpjūčio 20 dieną prastai pasijuto būdamas lėktuve, skridusiame iš Tomsko į Maskvą. Lėktuvui skubiai nutūpus Omske, jis buvo nugabentas į šio miesto ligoninę.

A.Navalno bendražygiai sako, kad jis galėjo apsinuodyti kažkuo, ko buvo jo išgertame arbatos puodelyje Tomsko oro uoste. Rugpjūčio 22-ąją opozicionierius buvo perkeltas į Berlyno kliniką „Charite“.

Sibire A.Navalną gydę rusų gydytojai ne kartą užginčijo Vokietijos ligoninės medikų išvadas ir atmetė apnuodijimo diagnozę. Jie sakė, kad jų atlikti tyrimai neparodė A.Navalno organizme esant nuodų pėdsakų.

Šiuo metu A.Navalnas yra gydomas intensyviosios terapijos skyriuje, prijungtas prie dirbtinio plaučių ventiliavimo aparato. Gydytojai prognozuoja, kad jo atsigavimas užtruks ilgai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas