Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kam būtų naudinga Viktaro Babarykos ir Maryjos Kalesnikavos partija?

Viktaro Babarykos štabo įkurta partija, jei pavyktų tai padaryti, galėtų tapti geru pavyzdžiu partinei sistemai Baltarusijoje kurti, palengvinti protestų judėjimo organizavimą. Tačiau partijos sudėtis ir tikslai kol kas nėra aiškūs, o vieną jų – pirmiausia įgyvendinti konstitucinę reformą – sukritikavo prezidento rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi Sviatlana Cichanouskaja.
Maryja Kalesnikava
Maryja Kalesnikava / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Vilniaus universiteto Tarptautinių santykių ir politikos mokslų instituto (VU TSPMI) lektorius, politologas Laurynas Jonavičius sako, kad V.Babarykos štabo planus kurti partiją galima vertinti įvairiai. Esą, jei pavyktų tai padaryti, atsirastų aiškesnė organizacinė struktūra.

„Koordinacinė taryba ir opozicinis judėjimas yra masinis, jame – labai daug įvairių žmonių, bet tai šiek tiek decentralizuoja visą protestą ir turbūt apsunkina organizavimąsi, tikslų siekimą, tų tikslų siekimo mechanizmų nustatymą ir daug kitų dalykų.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktaras Babaryka
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Viktaras Babaryka

Koordinacinė taryba yra naudinga protestams, ne tokiems konkretiems praktiniams tikslams. Žiūrint visiškai teoriškai, partija būtų gerai, nes tai – struktūra su aiškia atsakomybe, aiškiais veikėjais, vidine santvarka. Tai būtų geras pavyzdys partinei sistemai Baltarusijoje kurti“, – 15min sakė L.Jonavičius.

Pasak politologo, kita vertus, valdžiai daug lengviau susidoroti su aiškia partine struktūra, turinčia aiškius lyderius. Be to, kol kas nežinoma, ar V.Babarykos štabui apskritai bus leista įsteigti partiją.

Buvęs Rusijos koncerno „Gazprom“ kontroliuojamo banko vadovas V.Babaryka siekė tapti kandidatu Baltarusijos prezidento rinkimuose, bet liepą buvo sulaikytas. Jo štabo vadovė M.Kalesnikava suvienijo jėgas su taip pat rinkimuose dalyvauti siekusio, bet įkalinto tinklaraštininko Sergejaus Cichanouskio sutuoktine Sviatlana Cichanouskaja ir buvusio Aukštųjų technologijų parko vadovo Valerijaus Capkalos žmona Veronika Capkala.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja ir Maryja Kalesnikava
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja ir Maryja Kalesnikava

Rinkimų nugalėtoja pasiskelbusi S.Cichanouskaja buvo priversta išvykti iš šalies – šiuo metu ji veiklą vykdo būdama Lietuvoje, Capkalos taip pat pabėgo į užsienį.

Po rinkimų S.Cichanouskajos šalininkai suformavo Koordinacinę tarybą, raginančią pradėti dialogą, kuriame taip pat būtų aptartas pakartotinių prezidento rinkimų organizavimas. Koordinacinės tarybos prezidiumui priklauso ir M.Kalesnikava, ji taip pat kartu su tūkstančiais baltarusių dalyvauja protestuose.

Pasitarnaus režimui?

Politikos analizės ir prognozių centro analitikas Pavelas Usovas feisbuke rašė apie „vieningo judėjimo griovimą“.

„Užuot dirbus vieningame fronte plėtojant ir keliant Koordinacinės tarybos autoritetą, įtaką, kad būtų išplėsti protestai, Maryja Kalesnikava apgaubia ją mitine partija ir griauna vieningą judėjimą. Manau, kad partijos po kitu žaidėju sukūrimas prieštaraujant Sviatlanos Cichanouskajos struktūrai pasitarnauja TIK valdžios interesams“, – rašo P.Usovas.

Да, все что сейчас нужно - это создать "новую партию" под Бабарико. Еще этой возни не хватало. Вместо того, чтобы...

Posted by Pavel Usov on 2020 m. rugpjūčio 31 d., pirmadienis

Pasak L.Jonavičiaus, gali būti, kad naujos partijos steigimas pasitarnaus Aliaksandro Lukašenkos režimo tikslams. Vis dėlto politologas atkreipia dėmesį, kad kol kas partijos tikslai ir sudėtis nėra aiški.

„Negalima atmesti galimybės, kad Koordinacinė taryba ir jos branduolys irgi bus toje partijoje. <...> Man įdomu pasirodė tai, kad Babaryka dėl šios partijos įsteigimo įrašą turėjo padaryti prieš du mėnesius (jis buvo sulaikytas liepą – red. past.).

Kyla daug klausimų, ar tai labai aiškus opozicijos strateginis planavimas, ar kažkoks ne visai skaidrus planas, kieno yra šis projektas, kas jį valdo ir kaip jis veiks. Neaiškumo – daug, reikia stebėti, kur link vystysis partija, ir tuomet daryti išvadas“, – 15min sakė L.Jonavičius.

Pirmadienį platformoje „Youtube“ pasirodžiusiame vaizdo įraše V.Babaryka ir M.Kalesnikava pranešė kuriantys partiją „Kartu“ („Vmeste“). Pagrindiniai partijos tikslai – konstitucinės reformos įgyvendinimo užtikrinimas ir siekis gerinti Baltarusijos ekonomiką bei užtikrinti galimybę žmonėms imtis pilietinių iniciatyvų.

Koordinacinės tarybos prezidiumo narys, buvęs Jankos Kupalos nacionalinio akademinio teatro generalinis direktorius Pavelas Latuška antradienį sakė nežinojęs apie įkuriamą partiją.

„Scanpix“/AP nuotr./Pavelas Latuška
„Scanpix“/AP nuotr./Pavelas Latuška

„Vakar spaudos konferencijoje kalbėjau apie tai, kaip svarbu Koordinacinę tarybą paversti visuomeniniu judėjimu, turinčiu teisinį statusą. Vėlai vakare po Koordinacinės tarybos posėdžio iš Viktoro Babarykos štabo nuskambėjo modifikuota iniciatyva – sukurti politinę partiją. Na, tuomet tai – politinis procesas“, – portalui tut.by sakė P.Latuška ir pridūrė esąs pasirengęs teikti ekspertinę pagalbą Koordinacinei tarybai.

Jis sakė, kad tokios naujos politinės situacijos susidarymas yra logiškas, svarbu, kad visuomenėje atsirastų partijų, turinčių tikslą ateiti į valdžią. Tačiau P.Latuška teigė neturįs planų prie jos prisijungti.

Antradienį „Telegram“ kanale paviešintame S.Cichanouskajos kreipimęsi rašoma, kad ji pozityviai vertina V.Babarykos iniciatyvą kurti savo partiją. Vis dėlto ji tikina kategoriškai nesutinkanti su jo teiginiu, kad opozicija neįstengė laimėti rugpjūčio 9-ąją įvykusių rinkimų.

„Visų pirma, kategoriškai nesutinku su teiginiu, kad rinkimuose mes negalėjome nugalėti. Visi žinote, kad yra ne taip. Mes nugalėjome, tačiau mūsų pergalę bando pavogti. Būtent dėl to žmonės išėjo į masinį protestą, būtent dėl to prasidėjo streikai, būtent dėl to protestuoja visa mūsų visuomenė, pradedant studentais, baigiant pensininkais, pradedant sportininkais, baigiant verslininkais.“

S.Cichanouskaja pridūrė nesutinkanti ir su V.Babarykos nuomone, kad Baltarusijai pirmiausia reikia įvykdyti konstitucijos reformą.

„Toks tikslas neatitinka Baltarusijos tautos reikalavimų ir atrodo dviprasmiškas, nes šiandien Lukašenka mėgina atidėti savo pasitraukimą, kalbėdamas apie nesuprantamą konstitucijos reformą neapibrėžtu laikotarpiu.

VIDEO: S.Cichanouskaja: esu nacionalinė lyderė, mano misija – nauji sąžiningi rinkimai

Be to, ketinimas artimiausiu metu pateikti dokumentus partijos registracijai reiškia valdžios keitimo temą pakeisti pasiruošimu prašyti valdžios leidimo įkurti partiją. Suprantu, kad Viktaras Babaryka savo kreipimąsi įraše dar iki savo arešto, bet šio pareiškimo autoriai turi atsakingai vertinti priimamus politinius sprendimus“, – rašoma S.Cichanouskajos kreipimęsi.

Ji paragino įsiklausyti į piliečių reikalavimus ir pabrėžė, kad konstitucija gali būti keičiama tik po sąžiningų rinkimų.

M.Kalesnikava – ryški lyderė

Pasak L.Jonavičiaus, M.Kalesnikava yra viena ryškiausių žaidėjų protestų judėjime. Priešingai nei S.Cichanouskaja, ji į politiką atėjo pati, panašu, kad yra gerai pasiruošusi.

VIDEO: Link Minsko centro, kur būriavosi dešimtys tūkstančių protestuotojų, sekmadienį pajudėjo šarvuota karinė technika

„Ko ji siekia, nėra visiškai aišku, bet lyderystės prasme ji tikrai turi daug potencialo. Mano supratimu, jos komanda yra tikrai gera, teisininkas Maksimas Znakas ir kiti aplink ją esantys yra pakankamai rimti žmonės tikslų formulavimo ir jų siekimo mechanizmų sukūrimo prasme“, – teigė VU TSPMI lektorius.

Visoje Baltarusijoje nuo rugpjūčio 9 dieną vykusių šalies prezidento rinkimų nesiliauja protestai. Valdžios pareigūnams paskelbus, esą juos nugalėjo ilgametis šalies vadovas A.Lukašenka, į gatves išėjo šimtai tūkstančių su rezultatais nesutinkančių protestuotojų.

Pirmosiomis dienomis pareigūnams brutaliai malšinant protestus, iš viso buvo sulaikyta apie 7 tūkst. žmonių, dalis jų – paleisti. Į laisvę iš izoliatorių išėję protestuotojai ir juos gydantys medikai pasakoja apie smurtą ir kankinimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas