Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kambodžoje kalėti nuteisti dešimtys opozicijos veikėjų

Pnom Penio teismas antradienį per masinį teismo procesą nuteisė kalėti maždaug 60 opozicijos veikėjų, įskaitant iškilią JAV ir Kambodžos žmogaus teisių aktyvistę, ilgamečiam šalies lyderiui Hunui Senui tęsiant susidorojimą su oponentais prieš kitais metais vyksiančius visuotinius rinkimus.
Kalėjimas
Kalėjimas / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Kambodža

Opozicijos lyderiui Samui Rainsy jau anksčiau paskirta laisvės atėmimo bausmė buvo pailginta dar aštuoneriais metais. Šis politikas nuo 2016 metų gyvena Prancūzijoje, kad išvengtų kalėjimo dėl nuosprendžių, kuriuos jis laiko politiškai motyvuotais.

JAV ir Kambodžos pilietybes turinti teisininkė ir žmogaus teisių aktyvistė Theary Seng antradienį prie teismo rūmų buvo sulaikyta policijos, teismui skyrus jai šešerių metų laisvės atėmimo bausmę už valstybės išdavystę.

„Esu pasirengusi apkaltinamajam nuosprendžiui, nes šis režimas manęs nepaleis“, – sakė Theary Seng prieš teismui paskelbiant verdiktą.

„Tai bus nesąžiningas ir neteisingas nuosprendis, nes esu nekalta, kaip ir kiti kartu su manimi teisiami asmenys“, – pridūrė 51 metų aktyvistė.

JAV ambasadorius Kambodžoje Patrickas Murphy socialiniame tinkle „Twitter“ parašė esąs „labai susirūpinęs“ dėl nuosprendžio Seng Theary.

„Saviraiškos ir asociacijų laisvės, taip pat pakantumas kitokiai nuomonei yra gyvybiškai svarbūs demokratijos elementai“, – pabrėžė ambasadorius, ragindamas paleisti aktyvistę.

„Kambodžos demokratijos mirtis“

Theary Seng yra viena iš dešimčių veikėjų, suimtų vyriausybei tęsiant susidorojimą su likviduotos opozicinės Kambodžos nacionalinės gelbėjimo partijos (CNRP) buvusiais nariai, žmogaus teisių gynėjais ir kitais valdžios kritikais.

Ši byla susijusi su nesėkmingu Samo Rainsy bandymu 2019 metais sugrįžti į Kambodžą – žingsniu, kurį Pnom Penis laiko nepavykusius bandymu nuversti autokratą Huną Seną.

Keli kaltinamieji jau anksčiau buvo pasiųsti už grotų, o daugelis tebėra laisvėje arba yra pabėgę iš Kambodžos.

„Masiniais politinės opozicijos narių teismais iš tiesų siekiama užkirsti kelią bet kokiam iššūkiui per kitus rinkimus ministro pirmininko Huno Seno valdymui. Taučiau jie tapo ir Kambodžos demokratijos mirties simboliu“, – pareiškė žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ atstovas Philas Robertsonas.

Jau 37 metus Kambodžos premjero pareigas einantis Hunas Senas yra vienas ilgiausiai valdžioje esančių pasaulio lyderių. Pranešama, kad jis ruošiasi perduoti valdžią savo vyriausiam sūnui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito