Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kanada išdavė Ruandai genocido nusikaltimais įtariamą asmenį

Kanada išdavė Ruandai buvusį karininką, įtariamą prisidėjus prie 1994 metų genocido, kai šalyje buvo nužudyta apie 800 tūkst. žmonių, penktadienį pranešė pareigūnai.
Kanados policija
Kanados policija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Ruanda Kanada

„Jeanas Claude'as Seyoboka atvyko tarp vidurnakčio ir 1 val. nakties. Jis buvo ištremtas iš Kanados ir stos prieš teismą dėl genocido“, – naujienų agentūrai AFP sakė Ruandos prokuroras Jeanas-Bosco Mutangana.

J.C.Seyoboka, kuris Ruandos kariuomenėje buvo jaunesnysis leitenantas, kaltinamas dalyvavęs „sunaikinant“ daugiau kaip 72 tutsių sostinėje Kigalyje ir lankęsis susitikimuose, per kuriuos galimai buvo planuojami žudymai.

Beveik keturis mėnesius trukusios žudynės, pareikalavusios apie 800 tūkst. žmonių, daugiausiai etninių tutsių, gyvybių, įsiplieskė po 1994 metų balandį įvykusio incidento, kai buvo numuštas tuomečio hutų prezidento Juvenalio Habyarimanos lėktuvas.

1995 metais J.C.Seyoboka atvyko į Kanadą, kur jam po metų buvo suteiktas pabėgėlio statusas.

Vis dėlto šis statusas iš ruandiečio buvo atimtas maždaug po dešimtmečio, kai jis davė parodymus Tarptautiniame baudžiamajame tribunole Ruandai ir buvo susietas su vienos moters ir dviejų vaikų nužudymu per minėtus masinius žudymus.

Ruandos pareigūnai J.C.Seyobokos arešto orderį išdavė anksčiau šiais metais, bet karininkas priešinosi ekstradicijai ir tvirtino, kad grįžęs į Ruandą bus kankinamas ar net nužudytas.

J.C.Seyobokos yra jau antrasis asmuo, išduotas Kanados Ruandai dėl įtarimų vykdžius genocidą. 2012 metais buvęs politikas Leonas Mugesera buvo išsiųstas į šią šalį, o balandį už 1994 metų skerdynių kurstymą jam buvo skirta laisvės atėmimo bausmė iki gyvos galvos.

Praėjusią savaitę Nyderlandų prokuroras pareiškė, kad du šioje valstybėje gyvenantys ruandiečiai bus išduoti jų gimtajai šaliai.

Ruanda 2012 metais pareikalavo išduoti Jeaną-Claude'ą Iyamuremye, o 2013-aisiais – Jeaną-Baptiste'ą Mugimbą. Jie turės stoti prieš teismą dėl kaltinimų genocidu ir nusikaltimais žmogiškumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas