Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kanadą siaubia milžiniški miškų gaisrai, dūmai pasiekė net Niujorką

Kanados Kvebeko provincija, kuri nėra įpratusi prie didžiulio gaisrų skaičiaus, masto ir stiprumo, priešingai nei likusi šalies dalis, tapo naujausiu epicentru, kuriame antradienį liepsnojo apie 160 gaisrų, iš kurių dauguma buvo nekontroliuojami.
Smogas, kilęs dėl miškų gaisrų Kanadoje, pasiekė net Niujorką.
Smogas, kilęs dėl miškų gaisrų Kanadoje, pasiekė net Niujorką. / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Anot Kvebeko premjero Francois Legault, labiausiai nukentėjusiame Abitibio-Temiskamengo provincijos regione, esančiame daugiau kaip už 650 km į šiaurę nuo Monrealio, gaisrai, kurie sutrikdė kasybos ir miškininkystės veiklą, kelia nerimą.

„Susiduriame su situacija, kokios Kvebeke nėra buvę“, – perspėjo miesto viešojo saugumo ministras Francois Bonnardelis, pabrėždamas, kad daugelį šių gaisrų sukėlė žmonių neatsargumas.

„Vakarų Kanadoje paprastai kyla daug miškų gaisrų. Kvebeke – ne, – pažymėjo jis. – Tačiau dabar viskas dega.“

Maždaug 4400 evakuotųjų buvo leista grįžti į savo namus Set Ilyje ant Šventojo Lauryno upės kranto šalies šiaurėje, lietui padėjus sustabdyti plintančias liepsnas.

„Labai, labai džiaugiamės matydami lietų“, – spaudos konferencijoje sakė F.Legault.

Tačiau toliau į šiaurę, pridūrė jis, kilo „didžiulis gaisras, kuriam visiškai užgesinti prireiks kelių savaičių, todėl turime išlikti atsargūs“.

Dūmai ir pelenai

Pastaraisiais metais Kanadą ne kartą ištiko ekstremalios oro sąlygos, kurių intensyvumas ir dažnumas išaugo dėl visuotinio atšilimo.

Gegužę šalies vakaruose, ypač Albertos ir Saskačevano prerijų provincijose, kilo dideli gaisrų židiniai, tačiau pastarosiomis savaitėmis ugniagesių komandos persikėlė į Atlanto vandenyno pakrantėje esančią Naująją Škotiją, vėliau – į Kvebeką.

Šalies vakaruose tebeliepsnoja dešimtys gaisrų: Albertoje – 62, Britų Kolumbijos vakaruose – 76, o Saskačevane – 24.

Tuo metu Kvebeke nuo pavasarinio atšilimo užregistruoti 424 miško gaisrai – daugiau nei dvigubai daugiau nei vidutiniškai per metus per pastarąjį dešimtmetį.

Iki penktadienio buvo planuojama, kad apie 100 ugniagesių iš Prancūzijos atvyks padėti kovoti su Kvebeko gaisrais. Be to, iš Australijos, Meksikos, Naujosios Zelandijos, Pietų Afrikos ir Jungtinių Valstijų atvyko arba buvo pakeliui beveik 1000 ugniagesių, kurie irgi padės gesinti gaisrus visoje Kanadoje.

Gaisrų dūmai antradienį dusino sostinę Otavą, dėl to buvo paskelbta griežta oro kokybės kontrolė. Virš Monrealio ir Toronto aptemo dangus. Pareigūnai paragino gyventojus apriboti veiklą lauke ir teigė, kad dūmai greičiausiai neišsisklaidys dar kelias dienas.

Parlamente įstatymų leidėjai skundėsi dėl dūmų kvapo ir pelenų, dengiančių paviršius.

Otavos gyventojas Abe Bourgi naujienų agentūrai AFP pasakojo, kad pabudęs pamatė, jog virš miesto tvyro gelsvas rūkas, o saulė yra tamsiai oranžinės spalvos.

„Dūmų kvapas labai stiprus, – sakė jis. – Daugelis žmonių gatvėse dėvi kaukes, būtina uždaryti duris ir langus, kitaip jūsų butas dvoks kaip peleninė.“

Panašūs Kanados gaisrų dūmai buvo pastebėti ir JAV Atlanto vandenyno pakrantėje, todėl buvo paskelbti pavojaus signalai dėl oro kokybės. Niujorke Manhateno dangoraižiai buvo vos matomi iš kitų rajonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas