Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
15:35

Kandidatai į JAV viceprezidentus susirungs debatuose: laukiama dramatiško politinio teatro

Kandidatai į Jungtinių Valstijų viceprezidentus J.D.Vance'as ir Timas Walzas antradienį susikaus galimai svarbesniuose nei manyta debatuose, kuriuose jų komandos varžysis dėl lemiamų amerikiečių balsų.
Timas Walzas ir J.D.Vance'as
Timas Walzas ir J.D.Vance'as / „Scanpix“/AP nuotr.

Debatai tarp demokrato T.Walzo, Minesotos gubernatoriaus, kurį pasirinko Kamala Harris, ir respublikono J.D.Vance'o, Ohajo senatoriaus, kuris yra Donaldo Trumpo kandidatas, greičiausiai bus paskutiniai 2024-ųjų rinkimų kampanijoje.

D.Trumpas atsisakė antros akistatos su K.Harris, todėl antradienio debatai Niujorke gali būti paskutinė proga pamatyti abiejų stovyklų atstovus, susiduriančius akis į akį.

40-metis J.D.Vance'as ir 60-metis T.Walzas teigia esantys tikrieji Vidurio Vakarų svyruojančių valstijų, galinčių nulemti šiuos įtemptus rinkimus, atstovai.

Istorija rodo, kad viceprezidentų debatai retai kada daug ką lemia, tačiau rinkimų kampanijoje, kurioje K.Harris beprecedentiškai vėlai pakeitė JAV prezidentą Joe Bideną, antradienio akistata gali būti išimtimi.

Kampanijos metu J.D.Vance'as ir D.Trumpas vartojo vis labiau skaldančią retoriką ir net melagingai kaltino migrantus valgant žmonių augintinius. Tai reiškia, kad šiuose debatuose galima tikėtis visko.

„Tai sužadins daugelio žmonių apetitą prieš lapkričio 5-ąją“, – naujienų agentūrai AFP teigė Bostono universiteto socialinių mokslų docentas Thomas Whalenas.

T.Walzą ir J.D.Vance'ą demokratė ir respublikonas pasirinko siekdami sutelkti Vidurio Vakarų valstijų rinkėjus, kur dėl specifinės JAV rinkikų kolegijos sistemos keli tūkstančiai balsų gali nulemti, kas laimės kovą dėl Baltųjų rūmų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./J.D.Vance'as
AFP/„Scanpix“ nuotr./J.D.Vance'as

Abu jie yra kariuomenės veteranai, turintys tvirtą reputaciją kaip darbininkai: J.D.Vance'as žinomas kaip bestselerio apie gyvenimą vadinamojoje Rūdžių juostoje „Hillbilly Elegy“ autorius, o T.Walzas – kaip buvęs mokytojas ir amerikietiškojo futbolo treneris.

Tačiau tuo panašumai ir baigiasi.

Kovingai nusiteikusiam J.D.Vance'ui būdingas panašus į D.Trumpo polinkis kelti kontroversijas, šmeižiant demokrates kaip „bevaikes su katėmis“ ar skatinant melagingus teiginius, neva migrantai iš Haičio viename Ohajo mieste valgė namines kates ir šunis.

Debatų drama

Jo tikslas bus atsilaikyti prieš apklausas, kurios iš pradžių rodė, kad jis yra vienas iš nepopuliariausių kandidatų į viceprezidentus per visą istoriją, po to, kai buvo atskleista keletas ankstesnių jo komentarų apie moteris ir abortus.

„Vance'as turi būti atsargus, nes manau, kad jam paspęsti spąstai“, – sakė Th.Whalenas.

Energingasis T.Walzas sieks prisistatyti visuomenei, kuri jo beveik nepažįsta po to, kai K.Harris pakeitė J.Bideną ir tapo demokratų kandidatu.

Kamala Harris ir Timas Walzas / MPI09/Capital Pictures / MPI09/Capital Pictures
Kamala Harris ir Timas Walzas / MPI09/Capital Pictures / MPI09/Capital Pictures

Jis susilaukė demokratų simpatijų dėl to, kad pavadino J.D.Vance'ą ir D.Trumpą „keistuoliais“ ir dėl savo progresyvios politikos, tačiau tai taps J.D.Vance'o taikiniu. Jis ir D.Trumpas stengiasi T.Walzą ir K.Harris parodyti kaip marksistus.

J.D.Vance'as „stoja prieš kvailį, visišką kvailį“, sakė D.Trumpas interviu, kurį pirmadienį transliavo platforma „Fox Nation“.

Tikimasi, kad J.D.Vance'as, kuris Irake tarnavo JAV jūrų pėstininku, taip pat užsipuls T.Walzą dėl teiginių, kad demokratas paliko JAV nacionalinės gvardijos dalinį prieš šiam išvykstant į Iraką.

Šiais metais televizijos debatai jau įrodė, kad gali sukrėsti – J.Bidenas buvo priverstas atsisakyti varžytis dėl antrosios kadencijos po prasto pasirodymo akistatoje su D.Trumpu birželį.

Th. Whalenas teigė, kad JAV praeityje „beveik neturėjo viceprezidento debatų, kurie turėtų kokį nors pastebimą poveikį“, tačiau antradienį vyksiantys debatai gali tapti „itin dramatiški“ ir patikti žiūrovams, mėgstantiems politinį teatrą.

D. Trumpas, kuris, kai kurių analitikų teigimu, pralaimėjo rugsėjo 10-ąją vykusius debatus su K. Harris, sakė, kad tiesioginėje transliacijoje komentuos debatus tarp „puikaus J.D.Vance'o“ ir „itin nerišliai kalbančio“ T.Walzo.

Abu kandidatai intensyviai ruošėsi, o T. Walzas netgi pasitelkė susisiekimo sekretorių Pete'ą Buttigiegą, kad šis apsimestų J.D.Vance'u.

Jų susidūrimas gali tapti kiek aštresnis vien dėl to, kad J.D.Vance'o ir T.Walzo mikrofonai visą laiką bus įjungti, todėl jie galės pertraukinėti oponentą.

Vis dėlto debatų, kuriuos moderuos televizijos CBS laidų vedėjos Norah O'Donnell ir Margaret Brennan, studijoje nebus žiūrovų.

Debatai prasidės 21 val. vietos (trečiadienį 4 val. Lietuvos) laiku.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas