Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karantino gniaužtuose įstrigę Italijos barų savininkai dovanoja valdžiai savo raktus

Vilniaus mero idėja lauko kavinėms dovanoti miesto viešąsias erdves apskriejo visą pasaulį. Tuo tarpu Italijos kavinių, barų ir restoranų savininkai miestų merams dovanoja savo įstaigų raktus. Tris mėnesius priversti uždaryti, jie teigia, neišgyvensiantys.
Kavinių savininkai miestų merams dovanoja savo raktus
Kavinių savininkai miestų merams dovanoja savo raktus / „Facebook“ nuotr.

Italijos premjeras Giuseppe Conte paskelbė, kad nuo gegužės 4-osios šalyje prasidės periodas, vadinamas „fazė 2“ – tai yra griežto karantino švelninimo ir sugyvenimo su virusu fazė. Tačiau du mėnesius dantis sukandusių namuose uždarytų italų laukta fazė realiai prilygs kitų šalių karantinui.

Veiklą atnaujins gamyklos, didmeninė prekyba, atgims statybos. Bus galima išeiti iš namų ne tik nusipirkti maisto ar vaistų, bet ir pabėgioti lauke. Tik po vieną ir laikantis dviejų metrų atstumo. Bus galima aplankyti du mėnesius nematytus tėvus, artimuosius, tačiau tik savo gyvenamame regione. Išvykti į kitą regioną dar negalima, nebent tik būtinais darbo ar sveikatos reikalais.

Galima bus nueiti ir į parką, bet į juos, kaip ir į maisto parduotuves bei viešąjį transportą, bus įleidžiamas ribotas žmonių skaičius.

Daugiau kaip 27 tūkst. viruso aukų artimieji pagaliau galės išlydėti į paskutinę kelionę. Šalyje vėl bus leidžiamos laidotuvės, tačiau tik privačia forma esant ne daugiau kaip 15 dalyvių.

Visiems, vyresniems kaip šešerių metų bus privaloma nešioti apsaugines veido kaukes ir laikytis minimalaus vieno metro atstumo.

Kaukės ir atstumas – bus auksinės taisyklės, kurių teks laikytis dar ilgai.

Premjeras patikino, kad jei užkratas neplis, gegužės antroje pusėje bus atidaryta daugiau parduotuvių, bibliotekos, muziejai. Tačiau apsikirpti, išgerti espresso kavos puodelį bare ar suvalgyti picos italai dar negalės.

Premjero teigimu, šios veiklos priklauso itin aukštos viruso sklidimo rizikos grupei, todėl duris atverti galės tik birželio 1-ąją. Ir tik jei užsikrėtimų kreivė nekils.

Pastarąją savaitę Italijoje kasdien registruojama kiek daugiau kaip tūkstantis naujų susirgimų, apie 300 mirčių. Nors skaičiai dideli, jie kone keturis kartus mažesni nei prieš mėnesį.

Didžiausi skaičiai vis dar registruojami Lombardijos regione ir jo sostinėje Milane. Tačiau būtent Milano maitinimo įstaigų savininkai vis garsiau reikalauja leisti jiems pradėti dirbti.

Vyriausybė svarsto barams ir restoranams tokius saugumo nurodymus: dviejų metrų atstumas tarp staliukų, apsauginės kaukės ir pirštinės barmenams bei padavėjams, galvojama netgi staliukus atskirti organinio stiklo pertvaromis.

Tačiau kaip konkrečiai maitinimo įstaigos galės dirbti – iki šiol neaišku. Pasipiktinimo ir nevilties genami beveik du tūkstančiai Milano kavinių ir restoranų savininkų miesto merui Beppe Sala įteikė savo įstaigų raktus. Vėliau prie jų prisijungė dar 185 tūkst. verslininkų visoje Italijoje.

„Mes vistiek neišgyvensime“, – teigia jie.

„Libarium nostrum“ nuotr./„Libarium nostrum“ kavinės terasa sutraukdavo būrius žmonių
„Libarium nostrum“ nuotr./„Libarium nostrum“ kavinės terasa sutraukdavo būrius žmonių

„Pajamos smuko 70 procentų. Investuoti krūvą pinigų, norint atsidaryti po trijų mėnesių ir dar tokiomis sąlygomis tiesiog nėra tikslo“, – sako vienas žymiausių Italijos šefų Gianfranco Vissani ir dviejų savo restoranų raktus įteikė miesto merui.

„Premjeras paskelbė mums mirties nuosprendį“, – vyriausybės sprendimą komentavo vieno žymiausių Kaljario miesto barų „Libarium nostrum“ savininkas Danilo Argiolas.

Tris dešimtmečius veikiantis baras į savo terasą su kvapą gniaužiančiu uostamiesčio vaizdu savaitgaliais sutraukdavo šimtus žmonių. Lankytojai čia ateidavo išgerti cappuccino puodelį su traškiu rageliu pusryčiams, suvalgyti spagečių su jūros gėrybėmis lėkštę pietums.

„Libarium nostrum“ nuotr./„Libarium nostrum“ kavinės terasa sutraukdavo būrius žmonių
„Libarium nostrum“ nuotr./„Libarium nostrum“ kavinės terasa sutraukdavo būrius žmonių

Tačiau daugiausia žmonių susirinkdavo vakarėjant. Išgerti tradicinį itališką aperityvą „Aperol spritz“ ar prosecco taurę su užkandžiais į baro terasą susirinkdavo ne tik vietiniai, bet ir turistai, kurie čia pasinerdavo į tikrą itališką vakarą ir fotografuodavo saulėlydžio gaubiamo miesto vaizdus.

Dabar jau du mėnesius baro durys užrakintos.

„Kada ir kaip galėsime atsidaryti – neaišku, – pasakoja D.Argiolas. – Virusas vis dar čia, versti barmenus ir padavėjus visą darbo dieną dėvėti apsaugines kaukes yra tas pats, kas uždėti kaukę maratono bėgikui – apsaugai nuo viruso, bet padovanoji infarktą. Tokiomis sąlygomis, kokios svarstomos darbar, rizikuojame dirbti ir pavojingai, ir nuostolingai“, – sako D.Argiolas.

„Libarium nostrum“ nuotr./„Libarium nostrum“ kavinės terasa sutraukdavo būrius žmonių
„Libarium nostrum“ nuotr./„Libarium nostrum“ kavinės terasa sutraukdavo būrius žmonių

Vilniaus valdžios sprendimą dovanoti miesto viešą erdvę kavinėms D.Argiolas vadina puikia priemone, tačiau abejoja ar Kaljaryje, o ir kituose Italijos miestuose, dėl geografinės padėties ir fizinės erdvės analogiškas sprendimas būtų įmanomas.

„Per trisdešimt metų nė karto nebuvome uždarę durų. O dabar ne tik mes, visi čia esame parklupdyti ant kelių ir, deja, neįsivaizduoju kada ir kaip galėsime atsistoti“, – sako D.Argiolas.

Kai kurie regionai, pavyzdžiui šilto oro jau glamonėjamoje Kalabrijoje, lauko kavines ketinama atidaryti jau šį savaitgalį, nepaisant vyriausybės nurodymų.

Premjeras G.Conte perspėjo, kad toks savivaliavimas yra nepriimtinas, nelegalus ir gali padaryti neatitaisomą žalą.

„Situacija yra sunki, bet ne tik verslininakms. Milžiniška atsakomybė slegia valdžios pečius. Lengva kritikuoti ir protestuoti, reikalauti atidaryti, bet virusas vis dar čia, reikia rasti atidarymui tinkamus sprendimus“, – sako D.Argiolas. Tačiau tūkstančiai jo kolegų jau grąsina protestuoti šalies aikštėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas