Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karas be taisyklių: prie Tokmako rusai sušaudė į nelaisvę paimtus ukrainiečius

Rusijos kariuomenė įvykdė dar vieną nusikaltimą ir, pažeisdama karo įstatymus. Prie Tokmako miesto buvo sušaudyta grupė į nelaisvę paimtų Nacionalinės gvardijos karių, pirmadienį pareiškė Ukrainos aktyvistas ir savanoris Serhijus Sternenko.
Ukrainos kontrpuolimas
Ukrainos kontrpuolimas / Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“

„Tokmako kryptimi rusai sušaudė grupę mūsų karo belaisvių“, – rašė jis.

S.Sternenko patikslino, kad Rusija prieš kelias dienas Tokmako sektoriuje įvykdė minėtą nusikaltimą: paimtiems į nelaisvę Nacionalinės gvardijos kariams buvo surištos rankos už nugaros, o paskui jie buvo nužudyti, pasakojo savanoris.

Serhijus Sternenko/ „Telegram“/Ukrainos belaisviai
Serhijus Sternenko/ „Telegram“/Ukrainos belaisviai

„Sprendžiant iš jų ševronų, jie buvo Nacionalinės gvardijos nariai. Už tai buvo labai greitai atkeršyta. Kai kurie žudikai jau buvo likviduoti“, – pabrėžė kariškis.

Ne paslaptis, kad Rusija, kovodama Ukrainoje, nesilaiko karo įstatymų. Dar 2023 m. pradžioje visuomenę sukrėtė istorija, kaip Rusijos kariškiai nušovė ukrainiečių snaiperių legendą Oleksandrą Macijevskį, kuris, anot pasakojimų, prieš mirtį rusams į akis pasakė „Šlovė Ukrainai“ ir tapo Ukrainos nenugalimumo istorijos dalimi.

Šaudo ne tik belaisvius, bet ir savo karius

Nacionalinio teletilto eteryje Melitopolio meras tremtyje Ivanas Fiodorovas, paklaustas, ar galima tikėti paskelbta informacija, pažymėjo, kad Rusijos pajėgos Zaporižios sektoriuje šaudo ne tik ukrainiečių belaisvius, bet ir žudo savo karius, kurie neturi motyvacijos kovoti.

Pasak mero, tokia informacija jam yra žinoma iš atvirų šaltinių.

Jis pabrėžė, kad šiuo metu rusai pasitelkė visus įmanomus metodus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms Zaporižios sektoriuje sulaikyti. Pasak I.Fiodorovo, rusai baiminasi, kad, jei jiems nepavyks sulaikyti linijos, ukrainiečių gynėjai išlaisvins Tokmaką, Melitopolį ir kitus srities miestus.

Imago / Scanpix nuotr./Ivanas Fiodorovas
Imago / Scanpix nuotr./Ivanas Fiodorovas

„Suprantame, kad priešas yra superagresyvioje būsenoje. Taip, tai gali atsitikti – mūsų karo belaisvių sušaudymas. Okupantai negali atlaikyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudimo“, – kalbėjo aukšto rango pareigūnas.

Melitopolio meras taip pat sakė, kad, pasak vietinių gyventojų, laikinai okupuotoje Zaporižios dalyje dažnai matomi šaudomi rusų kariai.

I.Fiodorovo teigimu, Rusijos kariuomenė Zaporižios sektoriuje vykdo intensyvų valymą ir savo kariuomenėje, nes jai kyla problemų motyvuojant karius kovoti.

„Ne visi Rusijos kariai nori toliau kovoti su Ukrainos kariuomene – daugelis jų nori sudėti ginklus. Todėl nuolat gauname vietinių gyventojų pranešimų, kad prie fronto linijos esančiame desante pilna sušaudytų rusų karių, kurių net neišveža. Jie ir toliau patys save naikina. Tai didina mūsų optimizmą“, – įvertino meras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Chersone
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Chersone

Anksčiau Ukrainos komisijos pirmininkas Erikas Mese per Jungtinių Tautų Žmogaus teisių tarybos posėdį pranešė, kad Rusijos kariuomenė laikinai okupuotose Ukrainos teritorijose mirtinai kankino belaisvius. Dar rugsėjo mėn. Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas pareiškė, kad apie 90 proc. ukrainiečių karo belaisvių patyrė kankinimus, išprievartavimus, grasinimus seksualiniu smurtu ar kitokio pobūdžio žiaurų elgesį.

Tačiau rugsėjo 4 d. nepriklausoma JT komisija pareiškė, kad kol kas nerado pakankamai genocido Ukrainoje įrodymų. Tuo pat metu komisija užfiksavo daug Rusijos karių padarytų pažeidimų, visų pirma tyčinių nužudymų, neteisėtų sulaikymų, kankinimų, išprievartavimų ir kitų seksualinio smurto formų, vaikų deportacijų, ir daugelis šių pažeidimų kvalifikuojami kaip karo nusikaltimai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?