Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelis apšaudytas ir iš Sirijos teritorijos, kariuomenė atsakė artilerijos ugnimi

Izraelis antradienį pranešė galutinai uždaręs sieną su Gazos Ruožu. Šalyje rasta maždaug 1,5 tūkst. „Hamas“ kovotojų lavonų, o naujų įsiveržimų į neužfiksuota. Izraelio smūgiai Gazos Ruožui paliko tūkstančius be pastogės.

Visas naujienas apie karą Izraelyje skaitykite čia.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis teigia atsakęs artilerijos ugnimi į apšaudymą iš Sirijos

23:42

 Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad atsakė artilerijos ugnimi iš Golano aukštumų po to, kai buvo apšaudyta teritorija, kurią Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų.

„Kariai atsako artilerijos ir minosvaidžių sviediniais į paleidimo šaltinį Sirijoje“, – sakoma Izraelio kariuomenės pranešime, ketvirtą dieną vykstant karui su Gazoje įsikūrusiais „Hamas“ kovotojais, dėl kurio išaugo įtampa regione.

Izraelyje nusileido pirmasis JAV transporto lėktuvas su „pažangia“ amunicija

00:27

Pirmasis amerikiečių transporto lėktuvas su „pažangia“ amunicija šį vakarą nusileido Nevatimo oro pajėgų bazėje Izraelio pietuose, pranešė kariuomenė, kurią cituoja „Times of Israel“.

Amunicija skirta „sudaryti sąlygas reikšmingiems smūgiams ir pasirengti papildomiems scenarijams“.

„Esame dėkingi už amerikiečių paramą ir pagalbą ypač IDF ir Izraelio valstybei apskritai šiuo sudėtingu laikotarpiu“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Mūsų bendri priešai žino, kad kariuomenių bendradarbiavimas yra stipresnis nei bet kada anksčiau ir yra svarbi regioninio saugumo ir stabilumo užtikrinimo dalis“, – priduria jame.

Izraelio kariai per susišaudymą Aškelone nukovė 3 teroristus

00:13

Izraelio kariai antradienio vakarą per susišaudymą Aškelono pramoninėje zonoje nukovė tris teroristus, pranešė Izraelio gynybos pajėgos.

CNN įgula per mūšį girdėjo sraigtasparnio šūvį ir sunkiųjų kulkosvaidžių ugnį. Karius taip pat palaikė bepilotis orlaivis.

Izraelio kariai toliau apieško vietovę.

Aškelonas yra į šiaurę nuo Gazos Ruožo.

Izraelis teigia atsakęs artilerijos ugnimi į apšaudymą iš Sirijos

23:42

 Izraelio kariuomenė antradienį pranešė, kad atsakė artilerijos ugnimi iš Golano aukštumų po to, kai buvo apšaudyta teritorija, kurią Izraelis yra okupavęs nuo 1967 metų.

„Kariai atsako artilerijos ir minosvaidžių sviediniais į paleidimo šaltinį Sirijoje“, – sakoma Izraelio kariuomenės pranešime, ketvirtą dieną vykstant karui su Gazoje įsikūrusiais „Hamas“ kovotojais, dėl kurio išaugo įtampa regione.

Izraelis: keli minosvaidžio sviediniai buvo paleisti ir iš Sirijos

23:04

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad iš Sirijos į Golano aukštumas buvo paleisti keli minosvaidžio sviediniai.

IDF teigia, kad keli sviediniai kirto Izraelio teritoriją ir nukrito atvirose vietovėse, tačiau žalos nepadarė.

IDF teigia, kad netrukus pateiks daugiau informacijos.

Gazos Ruože žuvo 900 žmonių, sužeista 4500

22:52

Palestinos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, Gazos Ruože žuvo 900 žmonių, dar 4 500 buvo sužeisti nuo to laiko, kai prasidėjo Izraelio oro antskrydžiai, atsakant į netikėtą "Hamas" išpuolį ankstyvą šeštadienį.

Tarp žuvusiųjų yra 260 vaikų ir 230 moterų, pranešė ministerija, įskaitant 22 šeimas, kurios žuvo visos.

Taip pat sužeista 15 medikų ir 20 žurnalistų, sakoma ministerijos pareiškime.

Izraelyje dingo mažiausiai 20 amerikiečių

22:32

Joe Bideno administracija mano, kad nuo antradienio Izraelyje dingo „20 ar daugiau amerikiečių“, tačiau šis skaičius nebūtinai atspindi „Hamas“ šiuo metu laikomų įkaitų skaičių, sakė Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo patarėjas Jake'as Sullivanas.

„Mes nežinome apie jų būklę ir negalime patvirtinti tikslaus Amerikos piliečių skaičiaus“, – antradienį per Baltųjų rūmų spaudos brifingą sakė J.Sullivanas. 

„Dirbsime valandą po valandos norėdami tiksliai patvirtinti, kiek amerikiečių yra laikomi įkaitais, ir grįšime prie jūsų su šia informacija, kai tik ją turėsime“, – sakė J.Sullivanas. 

„Hamas“ ginkluotas sparnas prisiėmė atsakomybę už apšaudymą raketomis iš Pietų Libano

22:05

„Hamas“ sukarintas sparnas, Ezzedine'o al Qassamo brigados, prisiėmė atsakomybę už ankščiau antradienį įvykdytą apšaudymą raketomis iš Pietų Libano.

Grupuotė raketomis apšaudė Izraelio vakarinę Galilėjos sritį, sakoma pareiškime, paskelbtame „Hamas“ kanale „Telegram“ susirašinėjimo platformoje, ir priduriama, kad grupuotė „vykdė savo pareigą“.

Tarp „Hamas“ laikomų įkaitų yra ir amerikiečių, sako J.Bidenas

21:45

JAV prezidentas Joe Bidenas antradienį pareiškė, kad tarp „Hamas“ įkaitų, kuriuos ši kovotojų grupuotė paėmė per išpuolį prieš Izraelį, yra amerikiečių.

„Dabar žinome, kad tarp „Hamas“ laikomų asmenų yra Amerikos piliečių“, – sakė jis.

J.Bidenas pridūrė, kad nurodė savo komandai „dalytis žvalgybine informacija ir pasiųsti papildomus ekspertus iš Jungtinių Valstijų vyriausybės, kad jie konsultuotųsi su Izraelio kolegomis ir patartų jiems dėl įkaitų susigrąžinimo pastangų“.

„Nes, kaip prezidentas, neturiu didesnio prioriteto už įkaitais laikomų amerikiečių saugumą“, – pridūrė jis.

J.Bidenas taip pat nurodė, kad per „Hamas“ išpuolį žuvusių Amerikos piliečių skaičius išaugo iki mažiausiai 14.

J.Bidenas: „Hamas“ išlaisvino gryną blogį, sukėlė prisiminimus apie žydų genocidą

21:43

Tiesioginiame kreipimesi antradienio vakarą JAV prezidentas Joe Bidenas pareiškė, kad „Hamas“ vykdytos Izraelio civilių gyventojų žudynės pasienio miestuose buvo „grynas blogis.

„Šiame gyvenime būna akimirkų, turiu omenyje tai tiesiogine prasme, kai šiame pasaulyje išliejamas grynas nesumeluotas blogis. Šį savaitgalį Izraelio žmonės išgyveno vieną iš tokių akimirkų“, – sakė J.Bidenas.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas

„Hamas“ žiaurumas, šis kraujo troškimas primena baisiausius ISIS siautėjimus. Ir, deja, žydų tautai tai nėra naujiena. Šis išpuolis iškėlė į paviršių skaudžius prisiminimus ir tūkstantmečius trukusio antisemitizmo ir žydų tautos genocido paliktus randus.“

J.Bidenas sako, kad per „Hamas“ išpuolį žuvusių Amerikos piliečių skaičius išaugo iki mažiausiai 14.

„Širdį veriantys pranešimai apie nužudytus kūdikius, išžudytas ištisas šeimas, nužudytus jaunuolius, dalyvavusius muzikos festivalyje, skirtame taikos šventei, išprievartautas ir užpultas moteris, kurios buvo demonstruojamos kaip trofėjai“, – sakė J.Bidenas.

„Šią akimirką turi būti visiškai aišku: mes palaikome Izraelį. Mes palaikome Izraelį.“

J.Borrelis: ES nepritaria visiškam Gazos Ruožo apsupimui

21:24

Europos Sąjungos užsienio reikalų ministrai antradienį paragino Izraelį nenutraukti vandens, maisto ir elektros energijos tiekimo į Gazos Ruožą ir įrengti humanitarinius koridorius tiems, kurie bando bėgti iš teritorijos, sakė bloko užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Po skubiai sušauktų 27 ministrų derybų J.Borrellis taip pat pareiškė, kad didžioji dauguma ES valstybių nepritaria pagalbos Palestinos savivaldai sustabdymui po netikėto „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį.

„Hamas“: per Izraelio smūgius Gazos Ruože žuvo 2 aukšto rango pareigūnai

21:23 Atnaujinta 21:48

„Hamas“ kovotojų grupuotė antradienį pranešė, kad per Izraelio kariuomenės smūgius Gazos Ruože žuvo du jos aukšto rango pareigūnai.

Abu jie buvo „Hamas“ politinio biuro nariai.

Zakaria Muammaras vadovavo ekonomikos skyriui, o Jawadas Abu Shamala koordinavo ryšius su kitomis palestiniečių grupuotėmis kaip nacionalinių ryšių skyriaus vadovas, pranešė kovotojų grupuotė.

„Hamas“ juos apibūdino kaip „Islamo pasipriešinimo judėjimo („Hamas“) didvyrių vyresniuosius vadovus ir judėjimo politinio biuro narius“.

Izraelio kariuomenė nurodė, kad abu jie žuvo per naktį surengtus oro antskrydžius.

Kariuomenė Z. Muamarą apibūdino kaip „Hamas“ Gazos Ruožo vadovo Yahya Sinwaro patikėtinį ir teigė, kad J. Abu Shamala „vadovavo daugeliui operacijų, nukreiptų prieš Izraelio civilius gyventojus ir Izraelio valstybę“.

Per „Hamas“ išpuolius prieš Izraelį žuvo mažiausiai 1000 žmonių

20:40

Izraelio kariuomenės radijas pranešė, kad po savaitgalį vykusių „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį žuvo mažiausiai 1 000 žmonių, rašo CNN.

Armijos radiją valdo Izraelio gynybos pajėgos.

Palestiniečiai: Izraelio oro antskrydžiai sulygino su žeme Gazos Ruožo namus, mokyklas ir medicinos įstaigas

20:17

Antradienį Izraeliui tęsiant oro antskrydžius, Gazos Ruože buvo sulyginti su žeme namai, mokyklos, medicinos įstaigos ir vyriausybiniai pastatai, teigiama Palestinos informacijos ministerijos pranešime.

Štai pareiškime pateikta informacija, kurią cituoja CNN:

Pastatai:

Visiškai sugriauta: 168 pastatai, įskaitant 1009 gyvenamuosius būstus
Iš dalies sugriauta: Iš dalies sunaikinta 12 630 gyvenamųjų patalpų. 
Medicinos įstaigos: Bombarduota 10, įskaitant septynias ligonines

Greitosios medicinos pagalbos automobiliai: 12 greitosios medicinos pagalbos automobilių buvo tiesioginis taikinys

Mokyklos: 48 mokyklos buvo sunaikintos

Vyriausybės pastatai: 23 pastatai sunaikinti

Žuvo penki medicinos darbuotojai ir septyni žurnalistai, o dėl tebesitęsiančių oro antskrydžių perkeltieji Gazos Ruožo gyventojai šiuo metu glaudžiasi 70-yje centrų, sakoma pareiškime.

Izraelio pietuose žiauriai nužudytos moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės

20:15

Savaitgalį „Hamas“ kovotojai per savo išpuolius Kfar Aza mieste pietų Izraelyje surengė „žudynes“, per kurias moterys, vaikai, mažamečiai ir pagyvenę žmonės buvo „žiauriai išžudyti ISIS būdu“, antradienį CNN pranešė Izraelio gynybos pajėgos (IDF).

IDF teigė negalinti patvirtinti ten nužudytų žmonių skaičiaus ir nesileido į detales, kaip žmonės buvo nužudyti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

„Mes žinome, kokius bjaurius veiksmus gali atlikti „Hamas“, – nurodė gynybos pajėgos.

IDF reagavo į naujienų portalo i24 pranešimą, kad kai kurie jos kariai, atvykę į Kfar Azą, nustatė, kad prieš aukas buvo įvykdyti baisūs žiaurumai.

Anksčiau šiandien Izraelio generolas CNN aprašė momentą, kai kariškiai rado kūnus Kfar Aza kibuce: „Niekada per savo karjerą nemačiau nieko panašaus, niekada per 40 tarnybos metų to neįsivaizdavau“, – sakė jis.

Gynybos ministras: Izraelis pereina prie „visiško puolimo“ prieš Gazos Ruožą

19:41

Gynybos ministras Yoavas Gallantas sako, kad Izraelis pereina prie „visiško puolimo“ prieš Gazos Ruožą, nes pavieniai susirėmimai su „Hamas“ teroristais Izraelio pietuose tęsiasi jau ketvirtą dieną.

„Aš atleidau visus suvaržymus, mes [susigrąžinome] teritorijos kontrolę ir pereiname prie visiško puolimo“, – sakė J.Gallantas kariams Gazos Ruožo pasienyje.

„Jūs turėsite galimybę pakeisti čia esančią tikrovę. Jūs matėte [mokamas] kainas ir galėsite pamatyti pokyčius. Gazos Ruože „Hamas“ norėjo pokyčių, jis pasikeis 180 laipsnių kampu nuo to, ką jie galvojo“, – sako Y.Gallantas.

„Jie gailėsis šios akimirkos, Gazos Ruožas niekada nebus toks, koks buvo“, – tęsė jis.

„Kas ateis nukirsti galvų, žudyti moterų, Holokaustą išgyvenusių žmonių – mes jį pašalinsime iš visų jėgų ir be jokių kompromisų“, – pridūrė Y.Gallantas.

Kariai: Izraelio pietuose vyksta mūšis su „Hamas“

19:21

Izraelio gynybos pajėgų (IDF) kariai antradienio vakarą vietos laiku įsitraukė į susišaudymą su „Hamas“ kovotojais netoli Mefalsimo kibuco, CNN pranešė keli vietoje esantys IDF kariai.

CNN komanda, būdama šalia IDF karių grupės, laikančios perimetrą maždaug už 1 km nuo mūšio vietos, girdėjo daugybę susišaudymų kulkosvaidžiais.

Vienu metu CNN išgirdo šaudymą iš kitos pusės, o kariai nurodė, kad rajone vyksta daugybė susišaudymų su „Hamas“.

IDF atstovas spaudai negalėjo iš karto patvirtinti oficialios įvykių versijos.

Vokietija paragino Palestiniečių savivaldą atsiriboti nuo teroro

19:02

Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock antradienį paragino Palestinos savivaldą atsiriboti nuo teroro po netikėto „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. 

„Palestiniečių vadovybei aiškiai sakome: atsiribokite nuo šio teroro“, – sakė A. Baerbock prieš nepaprastąjį ES užsienio reikalų ministrų susitikimą, į kurį taip pat pakviesti aukščiausio rango Izraelio ir Palestinos savivaldos diplomatai.

„Tai negali būti pateisinama. Jūs, kaip Palestinos savivaldos vadovybė, turite pareigą, taip pat ir savo žmonėms“, – pridūrė ji. 

A. Baerbock, praėjus dienai po to, kai Berlynas pareiškė sustabdantis paramos, skirtos vystymuisi, teikimą, taip pat paragino teikti nuolatinę humanitarinę pagalbą palestiniečių teritorijoms. 

„Būtų visiškai neteisinga nutraukti būtiną humanitarinę pagalbą civiliams gyventojams“, – teigė ji prieš derybas.

„IMAGO“/„Scanpix“/Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock
„IMAGO“/„Scanpix“/Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Baerbock

 

Pasirodė vaizdai iš gaisro Izraelio mieste Aškelone, kur nukrito raketa

18:58

VIDEO: Gaisras Izraelio mieste Aškelone, kur nukrito raketa

 

Visos Izraelio mokyklos lieka uždarytos, apribojimai verslui ir susirinkimams

18:50

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) praneša, kad artimiausiomis dienomis, vykstant kovoms tarp Izraelio ir grupuočių Gazos Ruože, visoje šalyje mokyklos liks uždarytos, nes vidaus kariuomenės vadovybė pratęsia galiojančius apribojimus.

Be to, įmonės į pietus nuo Netanijos ir į šiaurę nuo centrinės Negevo dalies gali būti atidarytos tik tuo atveju, jei yra galimybė naudotis slėptuvėmis nuo bombų, teigia kariuomenė.

Šiose teritorijose taip pat leidžiama rengti susirinkimus, kuriuose gali dalyvauti ne daugiau kaip 10 žmonių lauke ir ne daugiau kaip 50 žmonių patalpose, teigia IDF vidaus kariuomenės vadovybė.

Šiaurės Izraelio miestuose, esančiuose netoli sienos su Libanu, leidžiama susirinkti ne daugiau kaip 30 žmonių lauke ir ne daugiau kaip 300 žmonių patalpose.

Apribojimai galioja iki ketvirtadienio 18.00 val., tačiau tikėtina, kad vykstant kovoms jie bus pratęsti.

Julius Kalinskas/BNS nuotr. Izraelio vėliava
Julius Kalinskas/BNS nuotr. Izraelio vėliava

 

Iš Pietų Libano į Izraelį paleistos raketos, Izraelis atsakė artilerija

18:42

Libano valstybinė žiniasklaida pranešė, kad antradienį iš Pietų Libano į Izraelį buvo paleista nauja raketų salvė, kuri, pasak karinio šaltinio, sulaukė atsakomosios ugnies.

„Raketos buvo paleistos iš (...) Pietų Libano į Galilėjos regioną“ Izraelio šiaurėje, pranešė oficiali Nacionalinė naujienų agentūra, o karinis šaltinis, pageidavęs likti neįvardytas, nes nėra įgaliotas kalbėti su žiniasklaida, patvirtino, kad tai sukėlė atsakomąją Izraelio ugnį.

Netrukus po to Izraelio pajėgos artilerijos ugnimi apšaudė Libaną, pranešė kariuomenė.

„Reaguodami į iš Libano teritorijos į Izraelio teritoriją paleistus šūvius, IDF (Izraelio kariuomenės) kariai šiuo metu atsako artilerijos ugnimi“, – sakoma pareiškime.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio kariuomenė netoli pasienio su Libanu
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio kariuomenė netoli pasienio su Libanu

 

Vaizdo įraše matyti, kaip virš Izraelio Aškelono miesto numušamos raketos

18:36

VIDEO: Vaizdo įraše matyti, kaip virš Izraelio Aškelono miesto numušamos raketos

 

Izraelis vykdo naujus smūgius Gazos Ruože

18:23

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad vykdo naują oro smūgių bangą Gazos Ruože.

IDF teigia, kad smogia į „Hamas“ teroristinei grupuotei priklausančius taikinius Gazos Ruože.

Daugiau informacijos bus pateikta netrukus, priduria IDF.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

Izraelio užsienio reikalų ministras nedalyvaus ES partnerių susitikime: nėra vietos teoriniams pokalbiams

18:21

Izraelio užsienio reikalų ministras Eli Cohenas atmetė ES užsienio politikos vadovo Josepo Borrellio kvietimą prisijungti prie antradienio vakarą Briuselyje vyksiančio Europos užsienio reikalų ministrų susitikimo.

„Kol laidojame savo žuvusiuosius ir kovojame su nusikalstamu terorizmu, kai pasaulis aiškiai palaiko Izraelį, nėra vietos pusiausvyrai ir teorinėms diskusijoms, tik ryžtingas ir bekompromisis karas su palestiniečių terorizmu“, – sako šaltinis E.Coheno biure, signalizuodamas, kad Jeruzalė susitelkusi į kovą, o ne į diplomatines iniciatyvas.

E.Cohenas ir toliau telefonu kalbėsis su Europos užsienio reikalų ministrais, sako šaltinis.

Antradienio vakarą jis turėtų kalbėtis su Nepalo ir Tailando užsienio reikalų ministrais. „Hamas“ nužudė ir pagrobė daug abiejų šalių piliečių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

L.Kasčiūnas atsakė kas gelbėtų Lietuvą, patekus į Izraelio situaciją

18:17

Laidos ištraukoje Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas reaguoja į Izraelio užpuolimą ir vertina Lietuvos gynybos pajėgumus. Visa laida „15/15“ trečiadienį 9 val portale 15min.lt ir portalo YouTube paskyroje.

VIDEO: L.Kasčiūnas atsakė kas gelbėtų Lietuvą, patekus į Izraelio situaciją

 

R.Kadyrovas pasisakė dėl Izraelio ir „Hamas“ konflikto

18:11

Čečėnijos vadovas Ramzanas Kadyrovas parėmė Palestiną „Hamas“ ir Izraelio konflikte. Savo pareiškimą jis paskelbė „Telegram“ kanale.

„Dar kartą raginu visus musulmonus, visus piliečius ir mūsų valstybę palaikyti tiesą ir sustabdyti šį karą. Arba mes būsime pasiųsti ten kaip taikdariai. Mes nuspręsime, mes juos sustabdysime. Mes sustabdysime tuos, kurie toliau kariauja. Tegyvuoja teisingumas“, – sakė R.Kadyrovas vaizdo pranešime.

Vaizdo įrašo aprašyme jis patikslino, kad palaiko Palestiną ir pasisakė prieš šią konfrontaciją, kuri, „kitaip nei kiti konfliktai, gali peraugti į kažką didesnio“.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: R.Kadyrovas pasisakė dėl Izraelio ir „Hamas“ konflikto

 

Izraelis susiduria su raketų atakomis iš Gazos Ruožo ir Libano

17:40

Vakarų Galilėjoje ir pietiniame Aškelono mieste vėl kaukia raketų sirenos, nes Izraelis susiduria su raketų atakomis iš Gazos Ruožo ir Libano.

Naujausių pranešimų apie žalą ar sužeistuosius per atakas negauta.

Pasaulį sukrėtė tatuiruočių meistrės drama Izraelyje: motina teigia, kad ji gyva, bet kiekviena minutė yra kritinė

17:36

Pasaulį sukrėtė vaizdo įrašai, kuriuose matyti, kaip „Hamas“ teroristai vežioja sunkiai sužalotą merginą ir iš jos tyčiojasi. Paaiškėjo, kad tai Izraelio ir Vokietijos pilietė, tatuiruočių meistrė Shani Louk, dalyvavusi muzikos festivalyje, kurio dalyvius užpuolus teroristams žuvo mažiausiai 260 žmonių.

Manyta, ji žuvusi, bet dabar jos motina teigia, kad mergina gyva ir guli Gazos Ruožo ligoninėje, tačiau jos būklė yra sunki.

Plačiau skaitykite ČIA.

Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shan Louk
Socialinių tinklų ir Scanpix nuotr./Shan Louk

 

„Hamas“ paleido raketų ugnį į Aškeloną

17:29

„Hamas“ paleido raketų ugnį į pietinį Aškelono miestą.

Šiame mieste ir kituose netoliese esančiuose miestuose kaukia sirenos.

Anksčiau grupuotė įspėjo, kad 17 val. bombarduos Aškeloną, atsakydama į Izraelio oro antskrydžius Gazos Ruože.

VIDEO: „Hamas“ paleido raketų ugnį į Aškeloną

 

Šaltiniai: „Hamas“ išpuolis planuotas daugiau nei metus

17:19

„Hamas“ šaltiniai Libane „Sky News“ sakė, kad šeštadienį įvykdyta operacija buvo planuojama daugiau nei metus.

Ji buvo įvykdyta per šabą ir žydų šventę sąmoningai siekiant padaryti kuo didesnę žalą.

Šaltinis taip pat sakė, kad jei Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu išplės frontą, „Hamas“ taip pat tai padarys, o „Hamas“ sąjungininkai „nepaliks „Hamas“ šiame mūšyje vienos“.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože perėmė Izraelio kariuomenės transporto priemonę
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože perėmė Izraelio kariuomenės transporto priemonę

 

Ambasadorė: papildoma JAV karinė pagalba Izraeliui neturės įtakos pagalbai Ukrainai

17:15

Amerikiečių ambasadorė prie NATO antradienį pareiškė, kad JAV sprendimas padidinti karinę pagalbą Izraeliui po netikėto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio neturės neigiamos įtakos ginklų tiekimui Ukrainai.

„Dėl klausimo, ar JAV parama Izraeliui gali būti teikiama JAV paramos Ukrainai sąskaita, mes nenumatome jokių didelių iššūkių“, – žurnalistams sakė JAV ambasadorė prie NATO Julianne Smith.

„Įtariu, kad Jungtinės Valstijos sugebės ir toliau sutelkti dėmesį į mūsų partnerystę ir įsipareigojimą užtikrinti Izraelio saugumą, kartu vykdydamos savo įsipareigojimus ir pažadą toliau remti Ukrainą“, – nurodė ji. 

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir JAV vadovas Joe Bidenas

 

Izraelis: nukovėme „Hamas“ ekonomikos ministrą

17:06

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad praėjusią naktį Gazos Ruože per drono smūgius nukovė „Hamas“ ekonomikos ministrą ir dar vieną aukšto rango „Hamas“ politinio biuro narį.

Kariuomenė teigia, kad pirmasis, Jawadas Abu Shamala, valdė teroristinės grupuotės lėšas ir „skyrė lėšas terorui finansuoti ir vadovauti Gazos Ruože ir už jo ribų“.

Antrasis, Zakariya Abu Moammaras, vadovavo teroristinės grupuotės vidaus ryšiams, teigia Izraelio pajėgos, kurias cituoja leidinys „The Times of Israel“.

„Jis buvo „Hamas“ aukšto rango sprendimų priėmėjas ir koordinatorius tarp teroro grupuočių Gazos Ruože“, – tvirtina kariuomenė.

IDF teigia, kad jis buvo „Hamas“ Gazos Ruožo vadovo Yahya Sinwaro patikėtinis ir priklausė teroristinės grupuotės „forumui, kuris dalyvavo priimant organizacijos sprendimus ir planuojant daugybę teroro veiksmų prieš Izraelio valstybę“.

Reikalauja paleisti moteris, vaikus ir senjorus

16:21

„Hamas“ yra raginama paleisti moteris, vaikus ir pagyvenusius įkaitus.

Izraelio musulmonų partijos „Ra'am“ lyderis Mansouras Abbasas ragina „Hamas“ vadovus paleisti kai kuriuos Izraelio įkaitus.

Pranešime socialiniame tinkle X politikas rašo: „Islamo vertybės mums įsako neįkalinti moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių. Tai humanitarinė akcija, kuri turi būti įgyvendinta nedelsiant“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Libane žmonės bėga iš galimos karo zonos

16:14

Visame Libane didėja baimė, kad prie pietinės sienos su Izraeliu netrukus gali atsiverti frontas.

Žmonės čia prilipę prie televizorių stebi naujausią informaciją apie tai, kas vyksta Gazos Ruože, praneša „Sky News“.

Visuose šalies pietuose uždarytos mokyklos.

Keliuose į šiaurę nuo sienos vyksta intensyvus eismas, nes žmonės traukiasi iš vietovių, kurios gali tapti karo zona.

Labai sunku nuspėti, kas nutiks toliau, tačiau eskalacijos perspektyva labai reali, teigia „Sky News“ žurnalistai.

„SIPA“/„Scanpix“/Izraelio raketos Gazos mieste
„SIPA“/„Scanpix“/Izraelio raketos Gazos mieste

 

Pranešama, kad Izraelio oro antskrydžio metu Gazoje žuvo du žurnalistai

16:09

Per Izraelio oro antskrydį prieš gyvenamąjį namą vakarinėje Gazos Ruožo dalyje žuvo du vietos žurnalistai, o dar vienas buvo sužeistas, teigiama „Hamas“ kontroliuojamo vyriausybės žiniasklaidos biuro pranešime.     

Žurnalistai Saedas Al-Taweelis ir Mohammedas Sabah žuvo per oro antskrydį, kai nušvietė grėsmę keliančio pastato evakuaciją. Kitas kartu su jais buvęs žurnalistas Hishamas Al-Nawajha buvo sužeistas ir šiuo metu yra gydomas, teigiama rašytiniame pareiškime, kurį CNN atsiuntė žiniasklaidos biuro vadovas Salama Maroufas.  

Biuras teigė, kad tiek S.Al-Taweelis, tiek M.Sabah buvo aiškiai atpažįstami kaip žiniakslaidos atstovai. Jie dėvėjo saugos priemones ir buvo pažymėti išskirtiniais žurnalistų ženklais, kuriuos, biuro teigimu, orlaivis turėjo lengvai pastebėti.

„Zuma press“/„Scanpix“/Gazos miestas
„Zuma press“/„Scanpix“/Gazos miestas

 

Paaiškino, kodėl nesamdomos privačios kompanijos lietuviams parskraidinti iš Izraelio: nematome poreikio

16:03

Lietuvos valdžia kol kas nemato reikalo pasinaudoti privačių kompanijų pasiūlymais pargabenti lietuvius iš karo purtomo Izraelio ir į regioną siunčia budėti kariuomenės „Spartaną“. Jis turėtų pakilti esant poreikiui ir lietuvius nuskraidinti į saugią šalį, esančią prie Izraelio.

Kol kas vienintelį skrydį iš Izraelio organizuoja verslininko Gedimino Žiemelio valdomos „Avia Solutions Group“ dukterinė kompanija „Skyllence“, kurios vadovė 15min sako, kad poreikis antram tokiam skrydžiui yra.

Pasak skrydį organizuojančios bendrovės „Skyllence“ vadovės V.Vaitiekūnaitės, šio skrydžio greičiausiai nepakaks, kadangi norinčių grįžti lietuvių yra ir daugiau.

Vis dėlto, nei „Skyllence“, nei dar vienos Lietuvoje veikiančios privačių skrydžių kompanijos pasiūlymas valdžios kol kas nedomina.

„Pasiūlymų yra keletas, jie dar tebepasiekia mus (...) Tokių pasiūlymų yra sulaukta“, – 15min sakė Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas.

„Kol kas tokio poreikio nematome, nes su šituo pirmuoju skrydžiu mes nuimsim pagrindinį kiekį žmonių, kurie dabar laukia išvykimo, ir ta Spartano opcija, jeigu reikėtų žmones išgabenti į saugią šalį“, – pasakojo jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilmantas Vitkauskas
Lukas Balandis / BNS nuotr./Vilmantas Vitkauskas

 

„Hamas“ ragina penktadienį rengti masinius mitingus visame musulmonų pasaulyje

15:58

Grupuotė „Hamas“ ragina penktadienį Vakarų Krante, Jeruzalėje ir visame arabų bei musulmonų pasaulyje rengti masinius mitingus, skirtus kovai su Izraeliu paremti.

Grupuotė sako sveikinanti savo ginkluotojo sparno „Izz al-Din al-Qassam“ pasiekimus ir ragina jaunus palestiniečius Vakarų Krante „pakilti ir išeiti į gatves riaumojančiomis minomis“ bei susiremti su naujakuriais ir Izraelio kareiviais.

Jame taip pat kreipiamasi į Izraelio arabus, prašant jų susirinkti prie Jeruzalės Al Aksos komplekso, Šventyklos kalno, ir neleisti žydams jo „išniekinti“ ir „statyti ant jo“.

Be to, „Hamas“ kreipėsi į palestiniečius užsienyje, taip pat į „laisvus mūsų arabų ir islamo tautos žmones visame pasaulyje“, prašydama susirinkti „arčiausiai Jeruzalės esančiame taške“, kad parodytų solidarumą su grupuote ir sustabdytų „Izraelio planus judaizuoti Jeruzalę ir Al Aksą“.

„AFP“/„Scanpix“/Izraelio raketos Gazos mieste
„AFP“/„Scanpix“/Izraelio raketos Gazos mieste

 

„Hamas“ ginkluotasis sparnas įspėja Izraelio miesto gyventojus išvykti iki 17 val.

15:52

„Hamas“ ginkluotasis sparnas įspėjo didelio Izraelio miesto Aškelono gyventojus išvykti iki 17 val.

„Atsakydami į priešo nusikaltimą – mūsų žmonių perkėlimą ir privertimą bėgti iš savo namų keliuose Gazos Ruožo rajonuose – suteikiame okupuoto Aškelono miesto gyventojams galutinį terminą išvykti iš jo iki šio vakaro 17 val.“, – sakoma „Al Qassam Brigades“ pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

17 val. Izraelio laiku taip pat yra 17 val. Lietuvos laiku.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože perėmė Izraelio kariuomenės transporto priemonę
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože perėmė Izraelio kariuomenės transporto priemonę

 

V.Putinas vėl rado kaltus: Izraelio ir „Hamas“ konfliktas rodo JAV Artimųjų Rytų politikos nesėkmę

15:41

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė manąs, kad Izraelio ir „Hamas“ konfliktas rodo Vašingtono Artimųjų Rytų politikos nesėkmę, ir pavadino „nepriklausomos suverenios Palestinos valstybės“ sukūrimą būtinybe.

„Manau, daugelis žmonių sutiks su manimi, kad tai akivaizdus JAV politikos Artimuosiuose Rytuose nesėkmės pavyzdys“, – sakė V. Putinas, Maskvoje priėmęs Irako ministrą pirmininką Mohammedą Shia al Sudani.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Vokietija pradėjo tyrimą dėl „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį

15:39

Vokietijos federaliniai prokurorai antradienį paskelbė pradedantys tyrimą dėl „Hamas“ savaitgalio išpuolio prieš Izraelį.

Apie tyrimą paskelbta po to, kai pareigūnai pranešė, kad kovotojai, manoma, pagrobė kelis vokiečius.

Prokurorai „pradėjo tyrimą prieš nenustatytus radikalios palestiniečių islamistinės organizacijos „Hamas“ narius“, naujienų agentūrai AFP sakė federalinės prokuratūros atstovė spaudai.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Iš Gazos ruožo į Izraelį paleistos raketos

 

Naujausiame video – perpildyti Gazos Ruožo morgai

15:35

 

VIDEO: Gazos Ruožo morgai perpildyti – Izraelio oro antskrydžiai tęsiasi

 

Izraelio pareigūnas kibuco žudynių vietoje: tai ne karas, ne mūšio laukas, tai žudynės

15:32

Izraelio gynybos pajėgos nuvežė tarptautinius žurnalistus į Kfar Azą – kibucą netoli sienos, kur per pražūtingą „Hamas“ teroristų išpuolį buvo nužudyta apie 70 gyventojų.

„Tai ne karas, ne mūšio laukas, tai žudynės, – sakė Izraelio gynybos pajėgų generolas majoras Itai Veruvas. – Jūs matote kūdikius, jų motinas ir tėvus jų miegamuosiuose, ir kaip teroristai juos nužudė – tai ne karas.“

„Tai kažkas tokio, ko niekada gyvenime nemačiau, – sakė jis. – Mes įsivaizduodavome savo močiutes ir senelius per pogromus Europoje. Tai ne tai, ką būtume matę naujausioje istorijoje“.

Apie išpuolį kitame kibuce plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio karys Kfar Aza kibuce netoli Gazos
„Scanpix“/AP nuotr./Izraelio karys Kfar Aza kibuce netoli Gazos

 

Izraelio ir palestiniečių diplomatai pakviesti į skubų ES susitikimą

15:23

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis antradienį pranešė, kad pakvietė Izraelio ir Palestinos autonomijos aukščiausio rango diplomatus į antradienį įvyksiantį skubų bloko užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Jis nurodė, kad Izraelio diplomatijos vadovas Eli Cohenas ir jo kolega palestinietis Riyadas al Maliki buvo paprašyti dalyvauti nuotoliniu būdu ir gyvai organizuojame susitikime po netikėto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį. 

ES griežtai pasmerkė išpuolį prieš Izraelį, tačiau išreiškė dviprasmišką nuomonę dėl tolesnio paramos, skirtos vystymuisi, teikimo palestiniečiams. 

Pirmadienį Briuselis paneigė plėtros eurokomisaro Oliverio Varhely pareiškimą, kad 27 šalių blokas nedelsiant sustabdys visus mokėjimus iš palestiniečių programos, skirtos vystymuisi.

Europos Komisija pareiškė, kad peržiūri šimtus milijonų eurų paramos, skirtos vystymuisi, tačiau mokėjimai nėra sustabdyti.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis
„AFP“/„Scanpix“/ES vyriausiasis įgaliotinis užsienio reikalams ir saugumo politikai Josepas Borrellis

 

JAV diplomatas dėkoja Lietuvai už „stiprų signalą“ dėl „Hamas“ atakų Izraelyje

15:17

Jungtinės Valstijos (JAV) dėkingos už vieningą Vilniaus paramą Izraeliui dėl grupuotės „Hamas“ atakų, sako JAV ambasados atstovas Tamiras Waseris.

„Pirmas dalykas yra labai stiprus Lietuvos paramos pareiškimas, kurį pateikė prezidentas, premjerė, užsienio reikalų ministras, šios dienos vieningas Seimo balsavimas (pasmerkiant „Hamas“ atakas – BNS) – visa tai siunčia labai stiprų signalą „Hamas“, kad jų teroristinė veikla niekur neveda“, – žurnalistams Vilniuje antradienį sakė JAV ambasados Lietuvoje laikinasis reikalų patikėtinis, reikšdamas padėką šaliai.

Jis pabrėžė Lietuvos diplomatijos vadovo Gabrieliaus Landsbergio vaidmenį antradienį dalyvaujant diskusijose dėl ES reakcijos į atakas. Diplomatas atskirai padėkojo ir Vilniaus savivaldybei, palaikiusiai nukentėjusiuosius.

Plačiau skaitykite ČIA.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vilnius reiškia paramą Izraeliui
Sauliaus Žiūros nuotr./Vilnius reiškia paramą Izraeliui

 

Ukrainos žvalgyba: Rusija žinojo apie „Hamas“ pasirengimą išpuoliui

15:12

Rusijos valdžios institucijos žinojo apie „Hamas“ kovotojų pasirengimą spalio 7 d. įvykdytam išpuoliui prieš Izraelį. Negana to, Maskva aprūpino grupuotę ginklais, kuriuos buvo perėmusi per karą su Ukraina, naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ pareiškė Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas Andrijus Černiakas.

Gynybos žvalgybos duomenimis, Rusijos privačios samdinių grupuotės bendrauja su „Hamas“, visų pirma – dalijasi kovinių operacijų patirtimi.

„Kremlius dabar naudojasi „Hamas“ išpuolio faktu, kad toliau skleistų propagandą prieš Ukrainą ir nukreiptų pasaulio dėmesį nuo Rusijos agresijos“, – pažymėjo Gynybos žvalgybos atstovas.

Praėjusių metų gegužę Gazos Ruožo atstovų delegacija lankėsi Rusijos Federacijoje, kur susitiko su užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu ir Čečėnijos vadovu Ramzanu Kadyrovu.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Izraelis raitojasi rankoves: kaip atrodytų antžeminis puolimas Gazoje

15:10

Izraelio gynybos pajėgos antradienio rytą pranešė, kad prie Gazos Ruožo pasienio užkardos dislokavo 35 batalionus ir „kuria infrastruktūrą būsimoms operacijoms“.

Tikėtina, kad Izraelis, atsakydamas į šeštadienį pradėtą mirtinų išpuolių kampaniją, surengs didelio masto sausumos operaciją Gazos Ruože. „Tai tik pradžia“, – pareiškė šalies premjeras Benjaminas Netanyahu.

Britų leidinio „The Guardian“ žurnalistai įvertino, kaip galėtų atrodyti Izraelio kariuomenės antžeminis puolimas Gazos Ruože.

Pasak jų, Izraelio ir „Hamas“ kovos paprastai vyksta pagal panašų modelį. Per daugelį konflikto metų buvo pradėtas ne vienas įvairaus masto antžeminis įsiveržimas, prieš kuriuos paprastai nuaidėdavo smarkus apšaudymas, nukreiptas prieš vietoves ir vietas, prie kurių izraeliečiai priartėdavo.

Pirmajame puolimo kampanijų etape Izraelis anksčiau taip pat intensyviai naudojo oro jėgą ir apšaudymą iš sausumos artilerijos bei laivų, siekdamas atakuoti, jo teigimu, „Hamas“ karinę infrastruktūrą, įskaitant vyriausybės pastatus, policijos nuovadas, pakrantės įrenginius, mokymo bazes ir aukšto rango pareigūnų namus.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

„Hamas“ lyderis: iki karo pabaigos apsikeitimo kaliniais nebus

14:35

„Hamas“ vadovas Ismailas Haniyeh sako, kad apsikeitimo kaliniais klausimas bus sprendžiamas tik pasibaigus karui.

Pareiškime teroristinės grupuotės lyderis teigia, kad „šalys, kurios kreipėsi į mus“, siūlydamos tarpininkauti dėl įkaitų išlaisvinimo apsikeičiant kaliniais, buvo informuotos apie sprendimą, skelbia leidinys „The Times of Israel“.

I.Haniyeh taip pat giria Gazos gyventojų ištvermę ir pasiryžimą aukotis dėl Palestinos reikalo ir sako, kad „naikinimas“, kurį šiuo metu Izraelio kariuomenė vykdo Gazoje per atsakomuosius smūgius, atspindi „jos pralaimėjimo gėdą“.

Pranešama, kad nuo šeštadienio, kai „Hamas“ surengė pražūtingą tarpvalstybinę ataką, žuvusiųjų skaičius išaugo iki daugiau kaip 900, o apie 150 žmonių pagrobta.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./„Hamas“ lyderis Ismailas Haniyeh

 

Siunčiamas „Spartan“ lėktuvas iš Lietuvos

14:20

Nacionalinio krizių valdymo centro vadovas Vilmantas Vitkauskas antradienį pranešė, kad „Avia Solutions Group“ priklausančios įmonės suplanuotas skrydis Lietuvos piliečiams iki Izraelio pargabenti trečiadienio naktį įvyks.

Jis taip pat paskelbė, kad Lietuva siunčia į regioną kariuomenės orlaivį „Spartan“ budėjimui, jeigu būtų poreikis kitiems evakuaciniams skrydžiams.

„Valandos bėgyje į regioną siunčiame ir mūsų oro pajėgų „Spartaną“, kuris bus tokiame budėjimo režime ir lauks poreikio, kuomet reikės daugiau žmonių, kurie planuoja palikti Izraelį, kad juos galėtume pergabenti saugiai, į saugią regiono šalį ir tada organizuotume skrydį į Lietuvą“, – kalbėjo V. Vitkauskas.

„Tai būtų jungtis tarp saugios šalies ir Izraelio“, – pridūrė jis.

Pasak jo, tai sudarys galimybę lanksčiau reaguoti į poreikį išvykti iš Izraelio. „Spartan“ bus dislokuotas Turkijoje.

Krizių valdymo centro komentaras dėl Izraelyje įstrigusių lietuvių

14:16

Daugiau informacijos pateikiama ČIA.

„Scanpix“ nuotr./Keliautojai skuba į Tel Avivo Ben Guriono tarptautinį oro uostą
„Scanpix“ nuotr./Keliautojai skuba į Tel Avivo Ben Guriono tarptautinį oro uostą

 

„Žmonės desperatiškai ieško galimybių išskristi“: vieno lėktuvo lietuviams Izraelyje greičiausiai neužteks

14:12

Kol kas vienintelį skrydį atgal į Lietuvą iš „Hamas“ užpulto Izraelio organizuoja kompanija „Skyllence“. Jos vadovė Vilma Vaitiekūnaitė 15min tvirtina, kad poreikis papildomiems lėktuvams – milžiniškas: būtų galima siųsti dar vieną lėktuvą.

Per pusantro šimto lietuvių iš kariaujančio Izraelio turėjo atskristi į Lietuvą antradienio rytą, tačiau skrydis buvo nukeltas parai – dabar planuojama, kad lėktuvas išskris iš Tel Avivo Ben Guriono oro uosto trečiadienio naktį.

Plačiau skaitykite ČIA.

Bendrovės nuotr./„Avion Express“
Bendrovės nuotr./„Avion Express“

 

 

Izraelis perka 10 tūkst. šautuvų civilinės saugos komandoms, išdalinta 4 tūkst. automatų

14:03

Izraelio nacionalinio saugumo ministras Itamaras Ben Gviras paskelbė, kad jo ministerija įsigyja 10 000 šautuvų, kuriais bus apginkluotos civilinės saugumo komandos, ypač esančios netoli sienų esančiuose miestuose, taip pat mišriuose žydų ir arabų miestuose ir Vakarų Kranto gyvenvietėse.

Ministras, kuris vadovauja kraštutinių dešiniųjų partijai „Otzma Yehudit“, teigia, kad iš Izraelio gamintojo jau nupirkta 4 000 automatų, kurie bus nedelsiant išdalyti.

Taip pat nupirkti šalmai ir neperšaunamos liemenės, kurie bus dalijami kartu su automatais, skelbia leidinys „The Times of Israel“.

Ministras sakė, kad ginklai ir įranga bus išdalyti „šimtams miestų, kuriuose veikia civilinės saugos komandos, susijusios su Izraelio pasienio policijos pajėgomis“.

Civilinės saugos komandos užtikrina saugumą mažuose Izraelio pakraščių miestuose ir bendruomenėse bei Vakarų Kranto gyvenvietėse, kai kurios iš jų padėjo gyventojams apsiginti nuo šeštadienį įvykusios „Hamas“ invazijos.

„Mes apversime pasaulį aukštyn kojomis, kad miesteliai būtų apsaugoti. Daviau nurodymus masiškai apginkluoti civilines saugos komandas“, – sakė ministras.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai netoli Gazos Ruožo
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai netoli Gazos Ruožo

 

PSO ragina sukurti humanitarinės pagalbos koridorių į Gazos Ruožą

13:53

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) antradienį paragino sukurti humanitarinį koridorių į Gazos Ruožą, kurį visiškai apgulė Izraelis. 

Izraelis, atsakydamas į netikėtą palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolį, kurį prilygino Rugsėjo 11-osios išpuoliams, bombardavo taikinius palestiniečių anklave ir nutraukė vandens, maisto, elektros ir kitų būtiniausių dalykų tiekimą.

PSO teigimu, šiuo metu Gazos Ruožui tiekiamos atsargos baigiasi, o jų labai reikia šio regiono ligoninių pacientams.

Organizacija pareiškė, kad sveikatos priežiūros įstaigos Gazos Ruože turi būti apsaugotos.

„PSO ragina nutraukti smurtą (...) Reikia sukurti humanitarinį koridorių, kad žmones pasiektų svarbiausi medicininiai reikmenys“, – Ženevoje surengtoje spaudos konferencijoje sakė PSO atstovas Tarikas Jasarevičius.

„Mums reikia, kad būtų tiekiamos atsargos: ligoninės negali veikti be degalų, be elektros“, – sakė jis. 

„Mūsų iš anksto sukauptos atsargos jau baigiasi, todėl mums reikia, kad šios atsargos būtų atvežtos“, – teigė T. Jasarevičius. 

Plačiau skaitykite ČIA.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

„Hamas“ grasina žudyti įkaitus, E.Macronas smerkia šantažą

13:50

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas antradienį pasmerkė palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ šantažą po to, kai ji pagrasino įvykdyti egzekuciją kai kuriems iš maždaug 150 įkaitų, pagrobtų per savaitgalio išpuolį prieš Izraelį.

„Hamas“ šantažas po teroro aktų yra atstumiantis ir nepriimtinas“, – viešėdamas Vokietijoje žurnalistams sakė E. Macronas.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą; ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože perėmė Izraelio kariuomenės transporto priemonę
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ kovotojai Gazos Ruože perėmė Izraelio kariuomenės transporto priemonę

 

Irano aukščiausiasis lyderis neigia, kad šalis susijusi su „Hamas“ ataka prieš Izraelį

13:42

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei antradienį paneigė, kad jo šalis kaip nors dalyvavo palestiniečių grupuotei „Hamas“ savaitgalį surengiant beprecedentę ataką prieš Izraelį.

„Sionistų režimo (Izraelio) rėmėjai ir kai kurie žmonės šiame uzurpatoriškame režime pastarąsias dvi ar tris dienas skleidžia gandus, įskaitant tai, kad islamiškas Iranas stovi už šių veiksmų. Jie yra neteisūs“, – pareiškė A. Khamenei, sakydamas kalbą karo akademijoje.

„Žinoma, mes giname Palestiną, mes giname kovą“, – pridūrė jis ir paragino „visą islamo pasaulį palaikyti palestiniečius“.

A. Khamenei sakė, kad Izraelis patyrė „nepataisomą nesėkmę tiek kariniame, tiek žvalgybos“ frontuose.

„Visi kalbėjo apie nesėkmę, aš pabrėžiu, kad ji nepataisoma“, – sakė jis.

Pirmadienį panašiai kalbėjo Užsienio reikalų ministerijos atstovas Nasseras Kanani.

„Kaltinimai, susiję su Irano vaidmeniu (...) grindžiami politinėmis priežastimis“, – žurnalistams sakė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AP“/„Scanpix“/Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei
„AP“/„Scanpix“/Irano aukščiausiasis lyderis ajotala Ali Khamenei

 

Pranešama, kad Izraelis bombarduoja perėją tarp Gazos ir Egipto

13:36

Rafos perėja tarp Gazos Ruožo ir Egipto vėl atakuojama Izraelio, blokuojant vienintelį sausumos išvažiavimą iš pakrantės anklavo, teigiama „Washington Post“ pranešime.

Apšaudymas, įvykdytas praėjus kelioms minutėms po to, kai ją valdantiems Gazos pareigūnams buvo perduotas įspėjimas, vyksta nepaisant to, kad Izraelio kariuomenė antradienio rytą patarė palestiniečiams palikti Gazos Ruožą ir vykti į Egiptą vykstant karui su „Hamas“ teroristine grupuote.

„Rafos perėja vis dar yra atvira. Visiems, kurie gali išvykti, patarčiau išvykti“, – sakė pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas, kalbėdamas su užsienio žurnalistais.

Pirmadienį Egipto pareigūnai perspėjo nestumti Gazos civilių gyventojų link Egipto sienų ir pasmerkė Izraelio raginimus masiškai persikelti gyventojus, teigia Egipto žiniasklaidos šaltiniai.

Antradienio rytą Rafos perėja buvo atidaryta, tačiau Egiptas praleido tik tuos palestiniečius, kurie jau buvo gavę leidimą išvykti iš Gazos Ruožo, skelbia leidinys „The Times of Israel“.

Rafos perėjos „Facebook“ puslapyje Gazos gyventojai apgailestavo dėl sprendimo neatidaryti perėjos visiems norintiems išvykti, vienas vartotojas rašė: „Vidaus reikalų ministerija, dabar ne laikas kelti pavojų žmogui, kuris išgyveno sprogimą ir per stebuklą pasiekė perėją. Mes negalime grįžti į mirtį.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuo Izraelio smūgių nukentėję palestiniečiai Gazoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nuo Izraelio smūgių nukentėję palestiniečiai Gazoje

 

Kaip „Hamas“ apmovė Izraelio žvalgybą

13:26

Šeštadienį įvykdyta grupuotės „Hamas“  kovotojų ataka užklupo Izraelio nacionalinio saugumo tarnybas netikėtai - tai šokiruojantis faktas, turint omenyje įsiveržimo mastą, kuris apėmė išpuolius jūra, oru ir sausuma, ir įsiveržimą gilyn į Izraelio teritoriją, tvirtina naujienų agentūra „Bloomberg“.

Teoriškai tai neturėtų būti įmanoma.

Izraelio žvalgybos tarnybos garsėja kaip vienos kompleksiškiausių pasaulyje. O Gazos Ruožas, žemės gabalėlis šalia Egipto, yra viena iš labiausiai stebimų vietų planetoje. Klausomasi telefono linijų. Palydovai stebi iš viršaus. Informatoriai nuolat stebi 2 mln. gyventojų.

Nors daugybė klausimų lieka neatsakyti, aišku tik tai, kad "Hamas" pasirinko nesinaudoti technologijomis, vengdama, kad Izraelis galėtų pasiklausyti jos ryšių.

Plačiau skaitykite ČIA.

Stopkadras/Nufilmuota, kaip „Hamas“ įsiveržė į pasienio kibucą Izraelyje
Stopkadras/Nufilmuota, kaip „Hamas“ įsiveržė į pasienio kibucą Izraelyje

 

B.Netanyahu vyriausiasis padėjėjas teisinasi dėl komentarų apie skerdynes muzikos festivalyje

13:05

Izraelio Ministro pirmininko tarnybos generalinis direktorius Yossi Shelley sako, kad buvo neteisingai suprastas, kai pirmadienį pareiškė, jog visą naktį trukusio muzikos festivalio prie netoli Gazos pasienio esančio kibuco Re'im dalyviai „prisidėjo prie chaoso“ per žiaurų „Hamas“ išpuolį šeštadienio rytą.

Mažiausiai 260 žmonių buvo nužudyti, kitus teroristai paėmė įkaitais.

Atsakydamas į interviu 12-ajam kanalui metu užduotus klausimus apie vyriausybės reakcijos laiką, Y.Shelley sakė, kad „vakarėlis nemažai prisidėjo prie chaoso“, ir pridūrė: „Aš nekaltinu, bet kartais susidaro sąlygos, tai situacija, kurios niekas neplanavo.“

Y.Shelley teigė, kad žuvusiųjų atpažinimo ir įkaitų nustatymo procesas buvo panašus į „stovėjimą eilėje prekybos centre, nesvarbu, kiek yra pardavėjų, kartais neįmanoma su visais susitvarkyti“.

Antradienį paskelbtame pareiškime spaudai Y.Shelley teigia: „Jokiu būdu nenorėjau pasakyti, kad vakarėlio dalyviai prisidėjo prie tragiško įvykio pasekmių. Švenčiantys jaunuoliai, įskaitant mano mylimą pusbrolį Lori, kuris buvo nužudytas, šventė taip, kaip Izraelio žmonės turėtų švęsti per savo šventes.“

Jis aiškino: „Dėl didelio nužudytųjų skaičiaus, dėl to, kad puolimo metu buvo sunku pasiekti kūnus, dėl to, kad reikėjo daug laiko kūnams surinkti ir dėl jų būklės buvo sudėtingas identifikavimo procesas, turėjome sukurti specialią sistemą, pasitelkti profesionalus ir priimti kabineto nutarimą dėl identifikavimo per biometrinių duomenų bazę. Visiems šiems veiksmams atlikti reikia laiko.“

VIDEO: Pirmosios „Hamas“ įsiveržimo į dykumos festivalį minutės: pasirodė vaizdo įrašas

 

JT: Gazos Ruože beveik 190 tūkst. žmonių buvo priversti palikti namus

12:49

Jungtinės Tautos antradienį pranešė, kad nuo šeštadienį įvykusio netikėto „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, po kurio prasidėjo masiniai antskrydžiai Gazos Ruože, daugiau kaip 187,5 tūkst. žmonių buvo priversti palikti savo namus.

„Nuo šeštadienio Gazos Ruože smarkiai padaugėjo perkeltųjų asmenų, kurių skaičius viršijo 187 500. Dauguma jų prisiglaudė JT mokyklose“, – sakoma JT humanitarinės pagalbos agentūros OCHA pranešime.

„Šie nauji pabėgėliai prisidėjo prie maždaug 3 tūkst. palestiniečių, kurie buvo perkelti dėl ankstesnių eskalacijų“, – nurodoma jame.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“/Palestiniečiai prie ligoninės
„Reuters“/„Scanpix“/Palestiniečiai prie ligoninės

 

Naujoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip „Hamas“ įsiveržė į pasienio kibucą

12:34

Naujoje filmuotoje medžiagoje, gautoje po šeštadienį įvykusio žudikiško „Hamas“ išpuolio pietų Izraelyje, matyti, kaip teroristai prasiskverbė į pietinį Be'eri kibucą.

Stebėjimo kamerų vaizdo įraše matyti, kaip du kovotojai atvyksta prie įvažiavimo į Be'eri, tačiau iš pradžių jiems nepavyksta įveikti saugumo užtvaros.

Jie pasislepia kelio pakraštyje ir būdelėje, kurioje paprastai dirba apsaugos darbuotojas, ir užpuola į miestelį važiuojantį automobilį.

Du kovotojai nužudo automobilio keleivius, kai atsidaro saugumo vartai, ir įsiveržia į bendruomenę.

Vėliau miestelyje buvo rasti daugiau kaip 100 izraeliečių kūnai.

Plačiau apie išpuolį skaitykite ČIA.

VIDEO: Nufilmuota, kaip „Hamas“ įsiveržė į pasienio kibucą

 

 

Pasirodė vaizdo įrašas, kaip Izraelio policija likviduoja pavogtu automobiliu bėgančius kovotojus

12:16

 

VIDEO: Nufilmuota, kaip Izraelio policija likviduoja pavogtu automobiliu bėgančius kovotojus

 

JT: visiška Gazos Ruožo apsiaustis draudžiama pagal tarptautinę teisę

12:00

Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovas antradienį pareiškė, kad Izraelio vykdoma visiška Gazos Ruožo apsiaustis yra draudžiama pagal tarptautinę teisę.

„Tarptautinė humanitarinė teisė draudžia įvesti apgultį, kuri kelia pavojų civilių gyventojų gyvybei, nes iš jų atimamos išgyvenimui būtinos prekės“, – sakoma Volkerio Turko pareiškime.

Grupuotė „Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Per konfliktą žuvo šimtai žmonių tiek Izraelyje, tiek Gazos Ruože.

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių ir pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją vandeniu, jūra ar oru, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai bėga iš savo namų po Izraelio atakų Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai bėga iš savo namų po Izraelio atakų Gazos Ruože

 

Parduotuvės Izraelyje riboja vandens, kiaušinių pardavimus

11:58

Didžiausias Izraelio prekybos centrų tinklas „Shufersal“ praneša, kad, izraeliečiams ketvirtą karo su grupuote „Hamas“ dieną toliau kaupiant maisto atsargas, ribojamas būtiniausių prekių, įskaitant vandenį ir kiaušinius, pirkimas.

Izraelio pirkėjai, užsukę į „Shufersal“ parduotuves, galės nusipirkti ne daugiau kaip dvi pakuotes šešių 1,5 litro talpos vandens butelių, 30 kiaušinių padėklą arba dvi dėžutes po 12 kiaušinių, tris vienetus pieno, kurio kaina kontroliuojama, ir du kepalus duonos, kurios kaina kontroliuojama.

Šis žingsnis priimtas po to, kai Vidaus reikalų vadovybė išleido rekomendaciją apsirūpinti vandens, maisto ir kitomis atsargomis, kurių užtektų bent trims dienoms. Toks pranešimas paskatino izraeliečius skubėti į prekybos centrus ir tuštinti jų lentynas, skelbia „The Times of Israel“.

„Atsakingai žiūrėdami į visus pirkėjus ir dėl didelės paklausos, tiekimo sunkumų bei dalinio produktų trūkumo parduotuvėse nusprendėme apriboti pagrindinių maisto produktų, tokių kaip vanduo, kiaušiniai, duona ir pienas, pirkimą“, – sakė „Shufersal“ generalinis direktorius Uri Watermannas. „Tuo pat metu nuolat dirbame, kad į parduotuves patektų papildomų prekių“.

Julius Kalinskas/BNS nuotr. Izraelio vėliava
Julius Kalinskas/BNS nuotr. Izraelio vėliava

 

Siaubo diena: kibuce prie sienos su Gazos Ruožu rasti nužudyti 100 izraeliečių kūnai

11:47

Paieškos ir gelbėjimo komandos „Zaka“ savanoriai kibuce Be'eri prie sienos su Gazos Ruožu aptiko mažiausiai 100 žuvusių izraeliečių kūnų, praneša leidinys „The Times of Israel“, pasakojantis sukrečiančią šių žudynių istoriją.

Vietos gyventojo teigimu, kibucas buvo visiškai sugriautas per „Hamas“ teroristų išpuolį. Iš viso kibuce Be'eri gyveno apie 1 000 žmonių. Tad per išpuolį buvo nužudytas kas dešimtas gyventojas. Savanoriai neatmeta, kad žuvusiųjų skaičius gali dar labiau išaugti.

Plačiau skaitykite ČIA.

Nuotr. iš „Israel Aviation“ „Facebook“ paskyros/Per "Hamas" išpuolį žuvo šimtai Izraelio civilių gyventojų
Nuotr. iš „Israel Aviation“ „Facebook“ paskyros/Per "Hamas" išpuolį žuvo šimtai Izraelio civilių gyventojų

 

Irano lyderis: bučiuojame rankas tiems, kurie suplanavo išpuolį

11:41

Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei paneigė, kad Iranas yra susijęs su šeštadienį „Hamas“ įvykdytomis mirtinomis atakomis. Tačiau, remiantis „Reuters“ vertimu, jis sakė: „Mes bučiuojame rankas tiems, kurie suplanavo išpuolį prieš sionistinį režimą“.

Primename, kad Iranas finansuoja „Hamas“ ir tiekia kovotojams ginklus bei juos apmoko.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ali Khamenei
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ali Khamenei

 

Izraelis parskraidino iš Europos šimtus karių

11:34

Izraelio karinės oro pajėgos per praėjusią parą iš Europos lėktuvais parskraidino šimtus užsienyje buvusių Izraelio karių, kad jie galėtų kovoti Gazos Ruože vykstančiame kare prieš „Hamas“ grupuotę.

Kariuomenės teigimu, C-130 ir C-130J sunkieji transporto lėktuvai skrido į įvairias Europos šalis, kad grąžintų ne tarnyboje esančius karius į Izraelį, skelbia leidinys „The Times of Israel“.

Operacija buvo vykdoma koordinuojant su Užsienio reikalų ministerija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Skrydis su lietuviais iš Izraelio vėl nukeltas, iš Vilniaus į Tel Avivą skrendantis lėktuvas – ne jiems

11:21

Skrydis iš Tel Avivo Ben Guriono oro uosto su Izraelyje įstrigusiais lietuviais dar kartą nukeltas, svarstomos kitos alternatyvas, kaip susigrąžinti piliečius atgal į šalį, sako Nacionalinio krizių valdymo centro (NKVC) vadovas Vilmantas Vitkauskas.

Tel Avivo oro uostas skelbia, kad šiuo metu laukiama lėktuvo iš Vilniaus – jis turėtų leisti čia po dešimtos valandos ryto. Tačiau tai ne tas taip laukiamas lėktuvas.

„Labai gaila, bet gerų žinių neturime, skrydis vėl nukeltas. Kol kas ir data ir laikas, kuris nurodytas, yra už 12–14 valandų nuo dabar“, – LRT radijui antradienį sakė jis.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Scanpix“ nuotr./Keliautojai skuba į Tel Avivo Ben Guriono tarptautinį oro uostą
„Scanpix“ nuotr./Keliautojai skuba į Tel Avivo Ben Guriono tarptautinį oro uostą

 

Galimybės civiliams Gazos Ruože labai ribotos

11:13

Siena su Egiptu nėra visiškai uždaryta, tačiau per dieną į ją įleidžiami ir išleidžiami tik 400 žmonių, o laukiančiųjų eilė labai ilga, skelbia BBC.

Išvykti iš Gazos paprastiems žmonėms jau seniai nėra lengva, ypač nuo tada, kai Izraelis pradėjo atsakomuosius veiksmus.

Vienintelė galimybė žmonėms yra JT valdomos mokyklos. JT teigia, kad šios laikinosios prieglaudos jau dabar yra 90 proc. užpildytos ir negali sutalpinti daug daugiau žmonių.

Taigi žmonėms labai sunku išvengti atakų. Kai kurie renkasi savo namų rūsius, bet tada jie lieka įkalinti, jei pastatas ant jų užgriūva, tvirtina BBC.

Pranešama, kad žmonės skambino vietos žiniasklaidai ir prašė pagalbos. Pirmadienio naktį viename rūsyje įstrigo apie 30 šeimų.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai bėga iš savo namų po Izraelio atakų Gazos Ruože
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečiai bėga iš savo namų po Izraelio atakų Gazos Ruože

 

JAE esą įspėjo B.Assadą neprisijungti prie „Hamas“ konflikto prieš Izraelį

11:06

Pranešama, kad Jungtiniai Arabų Emyratai įspėjo Basharo Assado režimą Sirijoje nesikišti į vykstantį Izraelio ir „Hamas“ konfliktą, skelbia „The Times of Israel“.

Abu Dabis taip pat įspėjo Damaską neleisti jokių išpuolių prieš Izraelį iš savo teritorijos, praneša naujienų svetainė „Axios“, remdamasi dviem informuotais šaltiniais.

Ši diplomatija yra JAV vadovaujamų pastangų užkirsti kelią „Hezbollah“ ir kitoms šalims prisijungti prie vykstančio karo dalis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Basharas al Assadas

 

JAV įspėjo Iraną nesikišti, savo karių nedislokuos

11:02

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad po netikėto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, kurį vienas JAV pareigūnas pavadino „Islamo valstybės“ (IS) lygio žiaurumu, žuvo 11 amerikiečių, o dar kažkiek JAV piliečių tikriausiai laikomi įkaitais.

Vis labiau nuogąstaujant, kad konfliktas gali išplisti regione, Baltieji rūmai pareiškė, jog neketinama dislokuoti JAV karių, tačiau perspėjo Iraną ir kitus veikėjus nesikišti.

Tuo tarpu J. Bidenas ir Prancūzijos, Vokietijos, Italijos bei Jungtinės Karalystės vadovai pažadėjo paremti savo sąjungininką Izraelį ginantis, žuvusiųjų skaičiui ten viršijus 800. Tuo metu Gazos Ruože žuvo 687 žmonės.

Savaitgalį iš šio pakrantės anklavo į žydų valstybės pietinę dalį įsiveržę „Hamas“ kovotojai paėmė apie 150 įkaitų ir pagrasino juos nužudyti, jei atsakomieji Izraelio oro smūgiai ir toliau be įspėjimo bus nukreipti prieš Gazos Ruožo gyventojus.

J. Bidenas sakė, kad Vašingtonas, kuris rodydamas paramą arčiau Izraelio perkėlė savo didžiausią lėktuvnešį ir kitų karo laivų, bendradarbiauja su savo svarbiu sąjungininku dėl įkaitų susigrąžinimo.

„Deja, dabar žinome, kad tarp nužudytųjų yra mažiausiai 11 Amerikos piliečių, kurių daugelio antrieji namai buvo Izraelyje“, – sakė jis po susitikimo su savo nacionalinio saugumo komanda Baltuosiuose rūmuose.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AP“/„Scanpix“/Izraelio kariai Gazos Ruožo pasienyje
„AP“/„Scanpix“/Izraelio kariai Gazos Ruožo pasienyje

 

JAV kariuomenė ragina Kongresą derinti karinę pagalbą Izraeliui ir Ukrainai

10:57

JAV kariuomenės vadė Christine Wormuth pareiškė, kad Kongresas turėtų patvirtinti papildomą finansavimą, kuris užtikrintų, kad Pentagono planai gaminti ir pirkti amuniciją galėtų vienu metu patenkinti ir Izraelio, ir Ukrainos poreikius.

Pasak naujienų agentūros „Reuters“, Vašingtonas pažadėjo padėti Izraeliui po teroristinės grupuotės „Hamas“ išpuolių, be kita ko, siųsdamas šaudmenis, o pirmoji saugumo pagalbos siunta turėtų būti pristatyta artimiausiomis dienomis.

„Vienas dalykas, kuris yra tikrai svarbus, ypač kalbant apie šaudmenis ir mūsų gebėjimą vienu metu paremti ir izraeliečius, ir ukrainiečius, yra papildomas Kongreso finansavimas, kad galėtume padidinti savo pajėgumus, t.y. išplėsti gamybą, taip pat sumokėti už pačius šaudmenis“, – pažymėjo kariuomenės vadė.

Pasak jos, JAV kariuomenė vis dar „ankstyvoje stadijoje“ svarsto Izraelio prašymus dėl paramos, taip pat ir tai, ar tokios pagalbos suteikimas turės įtakos JAV kariniam pasirengimui. 

„Bet aš teigčiau, kad lygiai taip pat, kaip esame įsipareigoję remti Ukrainą, manau, kad ketiname remti Izraelį“, – pridūrė Ch.Wormuth.

Anksčiau buvo pranešta, kad JAV senatoriai rengia įstatymą, kuriuo siekiama padėti Izraeliui apsiginti nuo „Hamas“ išpuolių. Į jį bus įtrauktas priešraketinės gynybos sistemos „Geležinis kupolas“ papildymas, taip pat bus svarstomas papildomas finansavimas.

123RF.com nuotr./Doleriai
123RF.com nuotr./Doleriai

 

Tragiška Izraelio poros istorija: nukovė 7 „Hamas“ teroristus, žuvo, bet išgelbėjo savo vaikus

10:55

Izraelio žiniasklaida pasakoja didvyrišką vienos šeimos istoriją. Buvę Izraelio kariuomenės karininkai 30-mečiai Hadaras ir Itay Berdichevskiai stojo į nelygią kovą su „Hamas“ teroristais, nukovė septynis įsibrovėlius ir patys žuvo. Tačiau jų dešimties mėnesių dvyniai liko gyvi.

Hadaras ir Itay Berdichevskiai iš Kfar Aza kibuco abu tarnavo Izraelio kariuomenėje, turėjo karininkų laipsnius ir namuose laikė ginklus.

Kai šeštadienio naktį į Izraelio teritoriją iš Gazos Ruožo įsiveržę „Hamas“ teroristai priartėjo prie jų namo, pora paslėpė savo 10 mėnesių dvynukus sustiprinto saugumo patalpoje, kuri pagal Izraelio įstatymus turi būti įrengta visuose naujuose pastatuose, čiupo ginklus ir stojo į kovą su teroristais, kad atitrauktų jų dėmesį nuo vaikų.

Plačiau skaitykite ČIA.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Hadaras ir Itay Berdichevskiai
Nuotr. iš socialinių tinklų/Hadaras ir Itay Berdichevskiai

 

Ar tikrai „Hamas“ kovotojai Izraelį atakavo iš Ukrainos gautais ginklais?

10:53

Į savaitgalį prasidėjusį karą Izraelyje įsitraukė ir melagienų skleidėjai. Nepraėjus nė parai internete, daugiausia – rusiškuose tinklalapiuose ir socialinių tinklų paskyrose, imta platinti žinia, neva „Hamas“ atakoms panaudojo NATO ukrainiečiams perduotus ginklus.

Paskelbtas net įrašas, kuriame kažkas arabiškai padėkoja už ginklus ir nurodo dalinį, iš kurio jie tariamai gauti. Tačiau, spėjama, filmuota Rusijoje, o ši galėjo kovotojams perduoti ginklus, perimtus kaip karo trofėjų.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ekrano nuotr. iš bloknot.ru/Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus
Ekrano nuotr. iš bloknot.ru/Rusijos žiniasklaidoje platinama melagiena apie „Hamas“ tariamai Ukrainos perduotus ginklus

 

Karo Izraelyje pasekmės gali būti skaudžios: juodasis scenarijus – ir 200 eurų kainuojanti nafta?

10:51

Šeštadienio rytą Izraelį atakavo teroristinės organizacijos „Hamas“ raketos. Kruvinas konfliktas, kurį Izraelis jau pakrikštijo savo „Rugsėjo 11-ąja“, lems ne tik žmonių žūtis ar sugriautą infrastruktūrą, bet ir atneš neigiamų pasekmių ekonomikai.

Pasak ekspertų, jei išsipildytų blogiausias scenarijus, naftos kainos gali šoktelėti ir iki 200–300 dolerių už barelį. Tiesa, kol kas labiau tikėtinas atrodo bazinis scenarijus, kurio pasekmės būtų ne tokios lemtingos.

Kaip rašo BBC, barelis „Brent“ rūšies naftos pirmadienį pabrango 4 proc. ir pasiekė 86,83 dolerių (82,44 euro) kainą.

Kokios tolesnės pasekmės ekonomikai gresia? 15min to pasiteiravo ekspertų.

Šiuo metu labiausiai tikėtinas atrodo scenarijus, jog konfliktas liks tarp Izraelio ir Palestinos, sakė „Luminor“ vyriausiasis ekonomistas Žygimantas Mauricas. Tiesa, auga ir nepalankaus scenarijaus tikimybė – kad konfliktas išplis į visą Artimųjų Rytų regioną.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos gavyba
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Naftos gavyba

 

Karybos ekspertas: „Hamas“ tiesiog taps taikiniu šaudykloje

10:48

Antradienio rytą Izraelio pajėgų atstovas nurodė, kad saugumo pajėgos daugmaž atkūrė Pietų Izraelio ir sienos su Gazos Ruožu kontrolę. Pasak jo, nuo praėjusio vakaro į Izraelio teritoriją nepateko jokie „Hamas“ kovotojai, tačiau infiltracijos vis tiek dar įmanomos.

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame įraše įvertino, kad į teritoriją teroristai dar gali patekti tuneliais, kurių „įnirtingai ieško Izraelio pajėgos“.

Pasak eksperto, Izraelis artimiausiu metu tikrai ruošiasi įsiveržti į Gazos Ruožą sausumos pajėgomis: baigiamos sustyguoti mobilizuotos pajėgos, vežami šaudmenys ir kuras, artilerijos ugnimi ir aviacija naikinami galimo pasipriešinimo taškai.

„Vargu, ar „Hamas“ to ir tikėjosi. Kuo toliau, tuo labiau įsitikinu, kad jie nesitikėjo tokio savo pasisekimo pirmąją puolimo dieną, ir dabar turi priimti pasekmes. Kiek pašokinėjusios iš džiaugsmo ir pašaudžiusios į orą, kitos teroristinės grupuotės nesiryžta veltis į atvirą karą su Izraeliu“, – vertino E.Papečkys.

Plačiau skaitykite ČIA.

Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys
Liberalų Sąjūdžio nuotr./Egidijus Papečkys

 

„Sky News“ šaltinis:  Izraelio puolimas nebus „švarus“

10:45

Keletas „Sky News“ Artimųjų Rytų korespondento Alistairo Bunkalo minčių apie tai, ką tolesni Izraelio išpuoliai Gazos Ruože gali reikšti civiliams gyventojams.

„Kai Izraelis norės ir imsis karinių veiksmų Gazos Ruože, jis imsis „Hamas“ arba „Islamo džihado“, tačiau Gazos Ruožas yra toks tankus, kad visiškai neišvengiama, jog į jį pateks civiliai gyventojai“, – sakė jis.

„Šį rytą vienas Izraelio pajėgų šaltinis man sakė – ir tai buvo tikslūs jo žodžiai – „tai nebus švaru“. Jei taip pat atsižvelgsite į tai, kad bus visiškai nutrauktas bet kokių degalų, vandens, elektros ir maisto produktų tiekimas į Gazą, gali būti labai, labai bjauru“, – sakė jis.

Žurnalistas teigė, kad kai kurių pagrindinių „Hamas“ lyderių net nėra Gazos Ruože, o Ismailą Haniyeh, kuris šiuo metu yra Katare, nurodė kaip vieną iš daugelio iššūkių, su kuriais susidurs Izraelis per bet kokį puolimą.

„Bet kuriai kariuomenei, nesvarbu, ar ji tokia galinga kaip izraeliečių, amerikiečių, britų, ar kieno nors kito, bandyti sunaikinti grupės [tokios kaip „Hamas"] ideologiją praktiškai neįmanoma“, – tvirtino jis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio smūgių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Gazos Ruožas po Izraelio smūgių

 

Izraelio kariuomenė Gazos Ruožo pasienyje dislokavo 35 batalionus

10:04

Izraelio gynybos pajėgų atstovas spaudai Richardas Hechtas pažymėjo, kad kariuomenė „kuria infrastruktūrą būsimoms operacijoms“ ir jog pasienyje su Gazos Ruožu dislokuoti 35 batalionai.

Batalioną paprastai sudaro šimtai karių.

Manoma, kad Izraelis, atsakydamas į šeštadienio mirtinus išpuolius, pradės didelę sausumos operaciją Gazos ruože.

Pirmadienio vakarą ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu pareiškė, kad oro antskrydžiai Gazoje yra „tik pradžia“.

DPA/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai
DPA/„Scanpix“ nuotr./Izraelio kariai

 

Izraelis mobilizuoja papildomas pajėgas

10:00

Izraelio karinės oro pajėgos socialiniuose tinkluose paskelbė patvirtinimą, kad į šalį buvo parskraidinti „šimtai užsienyje buvusių Izraelio gynybos pajėgų karių“, kurie galėtų prisijungti prie karo veiksmų, prasidėjusių po šeštadienį įvykusio netikėto „Hamas“ grupuotės išpuolio pietų Izraelyje.

Pranešime oro pajėgos teigė, kad prisideda prie „Izraelio gynybos pastangų mobilizuoti papildomas pajėgas kovai tęsti“.

Kariuomenė tvirtino, kad C-130 ir C-130J sunkieji transporto lėktuvai skrido į įvairias Europos šalis, kad atgabentų šiuo metu ne tarnyboje esančius karius į Izraelį.

Izraelio pajėgos: rasti 1500 „Hamas“ kovotojų kūnai

09:22 Atnaujinta 09:48

Izraelio teritorijoje rasta apie 1,5 tūkst. žuvusių grupuotės „Hamas“ kovotojų, antradienį paskelbė izraeliečių kariuomenė.

„Izraelyje rasta maždaug 1,5 tūkst. „Hamas“ kovotojų lavonų“, – ketvirtą beprecedentės „Hamas“ atakos kovų dieną reporteriams sakė kariuomenės atstovas Richardas Hechtas.

Izraelis anksčiau skelbė, kad per „Hamas“ puolimą žuvo apie 900 izraeliečių karių ir civilių, o palestiniečių pareigūnai pranešė, kad Gazos Ruože ir Vakarų Krante žuvo maždaug 700 žmonių.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

Kariuomenė: naujų įsiveržimų neužfiksuota

08:54 Atnaujinta 09:12

Izraelis susigrąžino Gazos Ruožo pasienio užkardos, kurią per savaitgalį surengtą masinį įsiveržimą pažeidė grupuotės "Hamas“ ginkluoti kovotojai, kontrolę ir tose vietose, kur užtvara buvo nuversta, deda minas, antradienį pranešė vyriausiasis kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagaris.

Per Izraelio armijos radiją transliuotose pastabose kontradmirolas pažymėjo, kad nuo pirmadienio naujų įsiskverbimų iš Gazos Ruožo nebuvo.

Tačiau antradienį BBC žurnalistė Anna Foster pažymėjo, kad kalbėdamasi su vietos žmonėmis sužinojo, kad jie nerimauja, jog tvora nėra vienintelis kelias į šią pietinę Izraelio dalį.

Anksčiau pranešta, kad šeštadienio rytą „Hamas“ nariai į Izraelį prasiskverbė jūra ir skraidyklėmis. Nors šiuos būdus būtų sunku panaudoti dar kartą, galimybė patekti per tunelius vis dar išlieka problema.

Teigiama, kad Izraelio pajėgoms sunku tiksliai nustatyti, kur tie požeminiai keliai yra. Pirmadienį sklandė gandai, kad į vieną kibucą tuneliu pateko infiltruotas asmuo.

Izraelio smūgiai Gazos Ruožui paliko tūkstančius be pastogės

08:51

Izraelio oro antskrydžiai Gazos Ruože visiškai sunaikino 790 būstų ir smarkiai apgadino 5 330 būstų, antradienį pranešė Jungtinių Tautų Humanitarinių reikalų koordinavimo biuras.

VIDEO: Izraelio antskrydžiai Gazos Ruože tūkstančius paliko be pastogės

Sugadinus tris vandens ir sanitarijos objektus, buvo nutrauktas paslaugų teikimas 400 tūkst. žmonių.

Pasak JT Paramos ir darbo agentūros (UNRWA), jos skubios pagalbos prieglaudos Gazos Ruože yra užpildytos 90 proc., o nuo Izraelio smūgių jose slepiasi daugiau kaip 137 tūkst. žmonių.

„AP“/„Scanpix“/Gazos Ruožas
„AP“/„Scanpix“/Gazos Ruožas

Agentūros teigimu, 83 mokyklos taip pat buvo paverstos prieglaudomis.

Pranešta, kad viena JT koordinuojama mokykla, kurioje buvo apgyvendintos perkeltos šeimos, buvo „tiesiogiai paveikta“, tačiau išsamesnės informacijos nepateikta. 

Taip pat paskelbta, kad agentūra buvo priversta uždaryti visus 14 maisto skirstymo centrų, ir socialiniame tinkle „X“ (buvusiame „Twitter“) publikuotame pranešime rašė, kad „dėl to pusė milijono žmonių nustojo gauti gyvybiškai svarbią pagalbą maistu“.

JAV: tarp „Hamas“ įkaitų tikriausiai atsidūrė ir amerikiečių

08:40

JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pareiškė, kad po netikėto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį, kurį vienas JAV pareigūnas pavadino „Islamo valstybės“ (IS) lygio žiaurumu, žuvo 11 amerikiečių, o dar kažkiek JAV piliečių tikriausiai laikomi įkaitais.

Vis labiau nuogąstaujant, kad konfliktas gali išplisti regione, Baltieji rūmai pareiškė, jog neketinama dislokuoti JAV karių, tačiau perspėjo Iraną ir kitus veikėjus nesikišti.

Tuo tarpu J. Bidenas ir Prancūzijos, Vokietijos, Italijos bei Jungtinės Karalystės vadovai pažadėjo paremti savo sąjungininką Izraelį ginantis, žuvusiųjų skaičiui ten viršijus 800. Tuo metu Gazos Ruože žuvo 687 žmonės.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

Apie 100 šeimų bus informuotos, kad jų artimieji buvo paimti įkaitais

08:33 Atnaujinta 08:39

Izraelio portalas „The Times“ pranešė, kad pareigūnai ruošiasi informuoti apie 100 šeimų, kad jų artimieji buvo paimti įkaitais ir yra laikomi Gazoje.

„Izraelio gynybos pajėgos šiandien siunčia pareigūnus, kad jie informuotų daugiau kaip 100 Izraelio šeimų, jog jų giminaičius Gazos ruože laiko „Hamas“, – pranešta per Izraelio kariuomenės radiją.

Taip pat priduriama, kad JT ambasadorius Giladas Erdanas CNN teigė, jog Izraelis mano, kad šis skaičius siekia 100-150 žmonių.

Britų nacionalinis transliuotojas BBC apie įkaitus kalbėjosi su Doronu Kempelu, buvusiu Sayeret Matkal – Izraelio elitinio komandosų padalinio – vado pavaduotoju.

„Iššūkis – kaip žinoti, kur yra įkaitai, ir kaip suplanuoti puolimą taip, kad vienu metu būtų galima įsiveržti ten, kur jie laikomi, ir išgelbėti kuo daugiau įkaitų“, – sakė jis BBC laidai „Newsday“.

Jis pridurė, kad situaciją komplikuoja tai, jog įkaitai nėra Izraelio kontroliuojamose teritorijose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamera
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kamera

 

Naktį Gazos Ruože smogta daugiau kaip 200 taikinių

08:24 Atnaujinta 08:33

Izraelio gynybos pajėgos paskelbė, kad per naktį Gazos Ruože buvo smogta daugiau kaip 200 taikinių.

Teigiama, kad pastarosiomis valandomis gynybos pajėgų karo lėktuvai ir laivai atakavo daugybę teroristinių organizacijų taikinių visame Gazos ruože. Dešimtys naikintuvų naktį smogė daugiau kaip 200 taikinių Rimalo apylinkėse ir Chan Junise.

VIDEO: Gazos Ruože naktį smogta daugiau kaip 200 taikinių

Pasak „The Times of Israel“, tarp objektų, į kuriuos taikytasi, yra ginklų sandėlis mečetėje, butas, kurį naudoja „Hamas“ prieštankinių valdomų raketų pajėgos, ir bokštas, kuris naudingas šiai grupuotei.

 

„Hamas“ pareigūnas: grupuotė pasirengusi diskusijoms dėl paliaubų

07:41

Aukšto rango „Hamas“ pareigūnas Moussa Abu Marzoukas „Al Jazeera“ teigė, kad grupuotei pasiekus savo tikslus, ji galimai bus pasiruošusi atvirai diskusijai apie galimas paliaubas su Izraeliu.

Jis teigė, kad „Hamas“ yra pasirengusi „kažkam tokiam“ ir „visiems politiniams dialogams“, kuomet buvo paklaustas apie galimas paliaubas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio tankai netoli sienos su Gazos ruožu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelio tankai netoli sienos su Gazos ruožu

 

Suskaičiuota 11 išpuolių prieš sveikatos priežiūros įstaigas Gazoje

07:29

Pasaulio sveikatos organizacijos teigimu, dėl 16 metų trunkančios blokados, Gazos Ruožo medicinos sistema stipriai stokoja išteklių. Dėl suintensyvėjusių karo veiksmų, jų padėtis buvo tik dar labiau apsunkinta.

Jungtinių Tautų sveikatos agentūra pirmadienį pranešė, kad per pirmąsias 36 naujojo konflikto Gazos Ruože valandas iš viso buvo įvykdyta 11 išpuolių prieš sveikatos priežiūros įstaigas, įskaitant medicinos įstaigas, greitosios pagalbos automobilius ir sveikatos priežiūros paslaugų teikėjus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis po raketų atakų smogė „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Izraelis po raketų atakų smogė „Hamas“ taikiniams Gazos Ruože

 

Raginama atidaryti saugų koridorių

07:21

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija ragina atidaryti saugų koridorių, kad į regiono ligonines būtų galima pristatyti skubią medicininę pagalbą.

Gazos Ruožo sveikatos priežiūros įstaigose labai trūksta pagrindinių vaistų ir medicinos reikmenų.

Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Medicina
Skirmanto Lisausko /15min nuotr./Medicina

 

„Hamas“ nesitikėjo, kad itin slapta planuotas išpuolis bus toks sėkmingas

07:10

„Associated Press“ parengė interviu su aukštu „Hamas“ pareigūnu Ali Barakehu, kuris atskleidė daugiau detalių apie planuotą ataką.

Jo teigimu, apie plataus masto išpuolį žinojo vos keli aukščiausio rango vadai Gazos Ruože. Jis taip pat sakė, kad tokie sąjungininkai kaip ir Iranas ir Libano „Hezbollah“ prisijungs prie mūšio tuo atveju, jeigu Gazos Ruože prasidės „naikinimo karas“.

A.Barakehas teigė, kad išpuolį planavo maždaug pusė tuzino aukščiausių „Hamas“ vadų Gazos Ruože ir kad net artimiausi grupuotės sąjungininkai nebuvo iš anksto informuoti apie išpuolio laiką.

Jis paneigė pranešimus, kad Irano saugumo pareigūnai padėjo suplanuoti išpuolį arba davė sutikimą praėjusią savaitę Beirute vykusiame susitikime.

Jis sakė, kad net „Hamas“ buvo šokiruoti operacijos masto, ir teigė, kad tikėjosi, jog Izraelis užkirs kelią išpuoliui arba jį apribos.

„Hamas“ pareigūnas: organizacija pasirengusi ilgam karui

06:19

Pasak tremtyje esančio „Hamas“ aukšto rango pareigūno Ali Barakeho, „Hamas“ yra pasirengę su Izraeliu kariauti ilgą laiką. Jis teigė, kad grupuotė turi raketų arsenalą, kurio užteks ilgam.

Jis taip pat užsiminė, kad „Hamas“ paimti įkaitai bus panaudoti apkeičiant juos į Izraelio ir JAV kalėjimuose laikomus palestiniečius.

„Gerai pasirengėme šiam karui ir visiems scenarijams, net ir ilgo karo scenarijui. Mes sustabdysime sionistinio darinio gyvenimą, jei agresija Gazos Ruože nebus nutraukta“, – teigė A.Barakehas interviu su „Associated Press“.

Daugelį metų „Hamas“ atstovu Libane dirbęs, o dabar už koordinavimą su kitomis palestiniečių grupuotėmis atsakingas A.Barakehas teigė, kad jo grupuotė pasinaudos dešimtimis per reidą suimtų izraeliečių, kad užtikrintų visų Izraelio kalėjimuose laikomų arabų ir net kai kurių Jungtinėse Valstijose kalinamų palestiniečių, kaltinamų „Hamas“ finansavimu, paleidimą.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Gazos ruožo apšaudymo padariniai

 

Paskutinis atnaujinimas 2023-10-10 06:19

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito