Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 02 /16:07

Izraelio kariuomenė teigia apsupusi Gazos miestą: „Ugnies nutraukimo idėja apskritai nėra svarstoma“

Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože
Civiliai Rafos pasienio poste / Stopkadras

Svarbiausios naujienos

  • JT vadovas pasmerkė Izraelio smūgius Džabalijos pabėgėlių stovykloje Gazos Ruože.
  • Iš Gazos Ruožo į Egiptą išvyko 76 sužeistieji ir 335 dvigubą pilietybę turintys asmenys.
  • „Hamas“ kontroliuojama ministerija: per naują smūgį Gazos stovykloje žuvo dešimtys žmonių.
  • JT pažadėjo toliau tvirtai remti palestiniečius Gazos Ruože.
  • B.Netanyahu: Izraelis tęs misiją iki pergalės.
  • Gazoje žuvusių palestiniečių skaičius išaugo iki 8796.
  • „Hamas“ teigia, kad per smūgį pabėgėlių stovykloje žuvo septyni įkaitai
  • Izraelio pajėgos: pralaužėme „Hamas“ gynybinę fronto liniją šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje.
  • Izraelio gynybos ministras: „Hamas“ turi mirti arba besąlygiškai pasiduoti.

Visas Izraelio ir „Hamas“ karo naujienas skaitykite čia.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelio kariuomenė teigia apsupusi Gazos miestą: „Ugnies nutraukimo idėja apskritai nėra svarstoma“

21:10 Atnaujinta 22:03

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad jos pajėgos apsupo islamistų grupuotės „Hamas“ tvirtove esantį Gazos miestą po kelias dienas trukusių sausumos operacijų apsiaustoje palestiniečių teritorijoje.

„Izraelio kariai baigė apsupti Gazos miestą, „Hamas“ teroristinės organizacijos centrą“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari.

Izraelio pajėgos nuo penktadienio vakaro vykdo įnirtingus antžeminius mūšius Gazos Ruože, nors vis dažniau pasigirsta raginimų Izraeliui nutraukti staigų puolimą iš oro ir sausumos.

„Šiuo metu ugnies nutraukimo idėja apskritai nėra svarstoma“, – teigė  D.Hagari.

Ketvirtadienį „Hamas“ karinis sparnas pagrasino, kad Gaza taps Izraelio prakeiksmu, ir perspėjo, kad jo kariai, įsiveržę į Gazą, grįš namo „juoduose maišuose“.

„Gaza taps Izraelio istorijos prakeiksmu“, – garso įraše sakė Ezzedine'o al Qassamo brigadų atstovas spaudai Abu Obeida ir pridūrė, kad Izraelis gali tikėtis, jog „daugiau jūsų karių grįš juoduose maišuose“.

Plačiau skaitykite ČIA.

PSO pasmerkė kliūtis humanitarinės pagalbos pristatymui Gazos Ruože

23:44

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ketvirtadienį pasmerkė saugumo garantijų trūkumą gabenant humanitarinę pagalbą į Gazos Ruožą ir pareiškė, kad beveik neįmanoma pristatyti medicinos reikmenų į ligonines.

PSO teigė, kad sveikatos priežiūros poreikiai šiame palestiniečių anklave didėja, o jos galimybės juos patenkinti mažėja.

Ši JT sveikatos agentūra per pastarąsias dvi savaites į teritoriją pristatė 54 tonas humanitarinės pagalbos, tačiau teigė, kad tai net nepadeda patenkinti tokio masto poreikių.

„PSO padarys viską, ką gali, kad užtikrintų, jog visi Gazos Ruožo gyventojai galėtų naudotis gyvybiškai svarbiomis sveikatos priežiūros ir humanitarinėmis paslaugomis, – spaudos konferencijoje sakė PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas. – Dabartinėje situacijoje tai beveik neįmanoma.“

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

PSO ekstremaliųjų situacijų direktorius Michaelas Ryanas teigė, kad šiuo metu negalima užtikrinti elementaraus Gazos Ruože dirbančio personalo saugumo – tai jis pavadino nesąžininga.

Jis sakė, kad organizacijai niekada nebuvo taip sunku nustatyti pagrindines taisykles, susijusias su būtiniausiomis personalo saugumo garantijomis.

„Visos konflikto šalys yra atsakingos už tai, kad šios ligoninės būtų aprūpintos“, – sakė M.Ryanas. – Okupaciniai pareigūnai turi ypatingą atsakomybę užtikrinti, kad tokie objektai būtų ne tik apsaugoti, bet ir aptarnaujami bei aprūpinami atitinkamais gyventojų, kuriems jie tarnauja, poreikiais. Šiuo metu efektyviai neveikia dekonflikcijos sistema. Nėra humanitarinės pagalbos prieigos.“

Medicinos reikmenų pristatymas ten, kur jų reikia, „nebuvo palengvintas, tai nebuvo paremta; iš tikrųjų, labiau priešingai“.

Izraelis intensyviai bombarduoja Gazos Ruožą nuo spalio 7 dienos, kai islamistų grupuotės „Hamas“ ginkluoti užpuolikai įsiveržė per sieną ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir pagrobė mažiausiai 240 žmonių, įskaitant vaikus.

„Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos ministerija teigia, kad nuo karo su Izraeliu pradžios jų teritorijoje žuvo daugiau kaip 9 tūkst. žmonių, daugiausia moterų ir vaikų.

Jordanija ketina pasakyti JAV, kad Izraelis turi nutraukti karą Gazos Ruože

23:29

Jordanija teigia, kad jos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi šeštadienį Amane JAV valstybės sekretoriui Antony Blinkenui pasakys, kad Izraelis turi nutraukti karą Gazos Ruože.

A.Safadi sakė, kad Izraelis vykdo karo nusikaltimus, bombarduodamas civilius gyventojus ir vykdydamas apsiaustį.

„Zuma press“/„Scanpix“/Jordanijos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi
„Zuma press“/„Scanpix“/Jordanijos užsienio reikalų ministras Aymanas Safadi

Užsienio reikalų ministerijos pareiškime jis įspėjo, kad Izraelio nepasirengimas nutraukti karą stumia regioną sparčiai link regioninio karo, kuris kelia grėsmę taikai pasaulyje.

Prancūzija siunčia antrą sraigtasparnį į Gazos Ruožo pakrantę

23:19

Prancūzijos gynybos ministras sakė, kad prie Gazos Ruožo pakrantės bus nusiųstas antras prancūzų sraigtasparnis, nes kartu su Izraelio ir Egipto valdžios institucijomis ieškoma būdų, kaip suteikti medicininę pagalbą žmonėms, nukentėjusiems nuo bombardavimų apgultame regione.

Gynybos ministras Sebastienas Lecornu šiandien kalbėjo radijui „France Info“ Libane, kur aplankė Jungtinių Tautų misijos šalyje Prancūzijos padalinį.

Jis sakė, kad tiek „Hezbollah“, tiek Izraeliui buvo perduoti pranešimai, raginantys nedaryti nieko, dėl ko misija negalėtų vykdyti savo įgaliojimų.

Prancūzijos ministras: Libanui nereikia karo su Izraeliu

22:34

Prancūzijos gynybos ministras Sebastienas Lecornu ketvirtadienį pareiškė, kad Libanui nereikia karo su Izraeliu, ir įspėjo apie galinčią paaštrėti padėtį Gazos Ruože, Izraeliui bombarduojant islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojus regione.

Nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ iš šios palestiniečių teritorijos surengė išpuolį prieš Izraelį, prie Libano pietinės sienos beveik kasdien vyksta susišaudymai, daugiausia tarp Izraelio ir „Hamas“ sąjungininkės „Hezbollah“.

„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų ministras Sebastienas Lecornu
„AFP“/„Scanpix“/Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų ministras Sebastienas Lecornu

„Libanui nereikia karo, tai mažiausia, ką galime pasakyti“, – teigė S.Lecornu, lankydamasis pas Prancūzijos taikdarius Jungtinių Tautų taikos palaikymo pajėgose Libane UNIFIL.

Jis pridūrė, kad toks karas „gali turėti didelį eskalacinį poveikį visam regionui“.

S.Lecornu besilankant Libane, Izraelio kariuomenė pranešė, kad ketvirtadienį surengė plataus masto puolimą prieš Libano judėjimą „Hezbollah“, o Irano remiama kovotojų grupuotė pareiškė vienu metu atakavusi 19 Izraelio pozicijų.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, per tarpvalstybinius susišaudymus Libano pusėje žuvo 66 žmonės – 48 iš jų „Hezbollah“ kovotojai, taip pat septyni civiliai, vienas iš jų – naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

Izraelio pusėje žuvo devyni žmonės – aštuoni kariai ir vienas civilis, teigia kariuomenė.

Irano remiama šiitų kovotojų grupuotė „Hezbollah“ taikosi į Izraelio stebėjimo postus ir karines pozicijas netoli sienos.

UNIFIL veikia kaip buferis tarp Libano ir Izraelio, kurie formaliai tebekariauja, ir turi apie 10 tūkst. taikos palaikymo pajėgų, iš kurių apie 700 yra prancūzai.

Izraelis teigia, kad jo tikslas Gazos Ruože yra sunaikinti „Hamas“ po spalio 7 dieną įvykdytų išpuolių, daugiausiai aukų pareikalavusių per visą šalies istoriją, per kuriuos, anot pareigūnų, kovotojai nužudė 1,4 tūkst. žmonių ir dar 242 pagrobė.

Nuo to laiko ji nepaliaujamai bombarduoja „Hamas“ valdomą Gazos Ruožą. „Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija sako, kad šis bombardavimas nusinešė daugiau kaip 9 tūkst. žmonių gyvybių.

Iš Gazos Ruožo šiandien išvyko mažiausiai 365 civiliai gyventojai

22:30

Vakar buvo atidaryta Rafos perėja tarp Gazos Ruožo ir Egipto – pirmą kartą per daugiau nei tris savaites iš Gazos Ruožo galėjo išvykti nedidelis skaičius civilių.

Egipto sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad šiandien į Egiptą įvažiavo 21 sužeistas palestinietis, taip pat 344 užsienio pasus turintys asmenys, įskaitant 72 vaikus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Egipto pareigūnai tikrina iš Gazos Ruožo išvykstančių asmenų dokumentus.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Egipto pareigūnai tikrina iš Gazos Ruožo išvykstančių asmenų dokumentus.

Trečiadienį iš Gazos Ruožo išvyko 46 sužeisti palestiniečiai, taip pat apie 320 užsienio pasų turėtojų.

Turkija sako esanti pasirengusi priimti 1 000 vėžiu sergančių pacientų

22:29

Turkija pareiškė esanti pasirengusi priimti vėžiu sergančius pacientus iš Gazos Ruožo Turkijos ir Palestinos draugystės ligoninės, kuri nustojo veikti pritrūkus degalų.

Trečiadienį sveikatos apsaugos pareigūnai pranešė, kad ligoninė, kuri buvo vienintelė vėžio gydymo ligoninė Gazos Ruože, turėjo būti uždaryta Izraeliui bombarduojant anklavą.

Socialinėje platformoje „X“ paskelbtame pareiškime Turkijos sveikatos apsaugos ministras Fahrettinas Koca sakė, kad jei bus atliktas reikiamas koordinavimas, Turkija yra pasirengusi tiek vėžiu sergančius pacientus, tiek kitus asmenis, kuriems reikia skubios pagalbos, atgabenti į Turkiją, kad jie galėtų tęsti gydymą.

„Kaip Turkija... esame pasirengę suteikti bet kokią paramą tęsiant vėžiu sergančių pacientų, kurie buvo priverstinai išrašyti iš ligoninės dėl išteklių trūkumo, gydymą“, – sakė jis.

„Deja, tarptautinė bendruomenė ir atitinkamos institucijos nesiėmė pakankamai iniciatyvos, kad užkirstų kelią išpuoliams prieš ligoninę. Gelbėti pacientų gyvybes dabar yra pareiga, nuo kurios neįmanoma išsisukti“.

Anksčiau Jungtiniai Arabų Emyratai pareiškė, kad planuoja gydyti 1 000 palestiniečių vaikų iš Gazos, tačiau nenurodė, kaip jie iš anklavo keliaus į Persijos įlankos valstybę.

Izraelio kariuomenė teigia apsupusi Gazos miestą: „Ugnies nutraukimo idėja apskritai nėra svarstoma“

21:10 Atnaujinta 22:03

Izraelio kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad jos pajėgos apsupo islamistų grupuotės „Hamas“ tvirtove esantį Gazos miestą po kelias dienas trukusių sausumos operacijų apsiaustoje palestiniečių teritorijoje.

„Izraelio kariai baigė apsupti Gazos miestą, „Hamas“ teroristinės organizacijos centrą“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari.

Izraelio pajėgos nuo penktadienio vakaro vykdo įnirtingus antžeminius mūšius Gazos Ruože, nors vis dažniau pasigirsta raginimų Izraeliui nutraukti staigų puolimą iš oro ir sausumos.

„Šiuo metu ugnies nutraukimo idėja apskritai nėra svarstoma“, – teigė  D.Hagari.

Ketvirtadienį „Hamas“ karinis sparnas pagrasino, kad Gaza taps Izraelio prakeiksmu, ir perspėjo, kad jo kariai, įsiveržę į Gazą, grįš namo „juoduose maišuose“.

„Gaza taps Izraelio istorijos prakeiksmu“, – garso įraše sakė Ezzedine'o al Qassamo brigadų atstovas spaudai Abu Obeida ir pridūrė, kad Izraelis gali tikėtis, jog „daugiau jūsų karių grįš juoduose maišuose“.

Plačiau skaitykite ČIA.

JT teigia, kad keturiose apgadintose prieglaudose apgyvendinta beveik 20 000 žmonių

20:42

JT priduria, kad šiose keturiose apgadintose prieglaudose iš viso gyvena beveik 20 000 žmonių.

Palestinos pabėgėlių agentūra teigia, kad nuo spalio 7 d., kai „Hamas“ surengė netikėtą išpuolį Izraelyje, per kurį žuvo 1 400 ir buvo pagrobta daugiau kaip 200 žmonių, nukentėjo beveik 50 jos pastatų. Nuo to laiko Izraelis bombarduoja Gazos Ruožą oro antskrydžiais, siekdamas „sunaikinti „Hamas“.

Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože
Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože

JT teigia, kad iki šiol Gazos Ruože žuvo 72 jos darbuotojai, dažnai kartu su savo šeimomis.

Pareiškime priduriama: „Kiek dar? Kiek dar sielvarto ir kančių? Humanitarinės paliaubos jau pribrendo žmonijos labui“.

JT teigia, kad šiuo metu dešimtyse objektų visame Gazos Ruože yra priėmusi 700 000 perkeltųjų asmenų.

J.Bidenas: iš Gazos Ruožo evakuoti 74 amerikiečiai

20:23

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas ketvirtadienį pranešė, kad iš Gazos Ruožo į Egiptą evakuoti 74 dvigubą pilietybę turintys JAV piliečiai, tęsiantis Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karui.

„Geros naujienos, šiandien išsivežėme 74 amerikiečius, turinčius dvigubą pilietybę“, – sakė J.Bidenas Ovaliajame kabinete priimdamas Dominikos Respublikos prezidentą Luisą Abinaderą.

Trečiadienį atsivėrė Rafos sienos perėjimo punktas į Egiptą, pro kurį plūdo sužeisti palestiniečiai ir dvigubą pilietybę turintys žmonės, desperatiškai bandantys pabėgti nuo Izraelio bombardavimo.

Joe Bidenas
Joe Bidenas

Vėliau ketvirtadienį Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby žurnalistams teigė, kad „iki šiol į Egipto pusę atvyko 74 JAV piliečiai ir jų šeimų nariai“.

Jis pridūrė: „Tai – be vakar išvykusių penkių amerikiečių. Noriu pabrėžti, kad šie skaičiai kinta realiuoju laiku.“

Ketvirtadienį iš Gazos Ruožo pabėgo dar šimtai užsieniečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų.

Egiptas sakė, kad planuoja padėti evakuoti 7 tūkst. užsieniečių per Rafos sienos perėjimo punktą, o palestiniečių pusėje esančio pasienio posto atstovas spaudai teigė, kad apie 100 užsieniečių galėjo išvykti ketvirtadienį.

 

A.Blinkenas: JAV pasiryžusios atgrasyti nuo bet kokios eskalacijos Vidurio Rytuose

20:09

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį pareiškė, kad imsis pastangų išvengti Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karo eskalavimo po to, kai Jemeno husių sukilėliai ir Libano grupuotė „Hezbollah“, remiami Irano, smogė Izraeliui.

„Kai kuriais veiksmais, kurių imamės, labai aiškiai parodėme, kad esame pasiryžę atgrasyti nuo bet kokios eskalacijos“, – teigė A.Blinkenas žurnalistams, išvykdamas į naują krizės meto kelionę Vidurio Rytuose.

Jemeno husių sukilėliai nurodė, kad antradienį „paleido didelę partiją balistinių raketų (...) ir daug ginkluotų orlaivių“ į Izraelį.

„Hezbollah“ savo ruožtu ketvirtadienį paskelbė, kad vienu metu atakavo 19 Izraelio pozicijų pasienyje.

A.Blinkenas taip pat sakė, kad kelionėje prašys Izraelio imtis konkrečių veiksmų, kad būtų sumažinta žala civiliams Gazos Ruože.

„Kalbėsime apie konkrečius veiksmus, kurių galima ir reikia imtis siekiant sumažinti žalą vyrams, moterims ir vaikams Gazos Ruože“, – teigė A.Blinkenas.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas
„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas

„Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios tai daryti“, – kalbėjo jis likus dienai iki naujausio susitikimo su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu.

A.Blinkenas pakartojo, kad JAV mano, jog Izraelis turi teisę ir pareigą gintis po to, kai „Hamas“ įvykdė daugiausiai aukų pareikalavusį išpuolį šalies istorijoje, per kurį daugiausia žuvo civilių gyventojų.

Tačiau, atsižvelgdamas į subtiliai pasikeitusį prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) toną, A.Blinkenas pabrėžė apgailestavimą dėl palestiniečių žudynių, kurios papiktino didžiąją arabų pasaulio dalį.

„Kai matau palestiniečių vaiką – berniuką ar mergaitę, ištrauktą iš sugriuvusio pastato griuvėsių, – tai mane sukrečia ne mažiau nei vaikas Izraelyje ar bet kur kitur, – sakė A.Blinkenas. – Todėl privalome į tai reaguoti ir reaguosime.“

JT teigia, kad per mažiau nei 24 valandas Gazos Ruože apgadintos keturios mokyklos

20:04 Atnaujinta 20:05

JT teigia, kad per mažiau nei parą buvo apgadintos keturios mokyklos Gazos Ruože, kurios naudojamos kaip prieglaudos, po to, kai filmuotoje medžiagoje buvo matyti dviejų anksčiau mokyklose įvykusių sprogimų padariniai.

JT sakė, kad viena iš jų buvo apgadinta Džabalijos pabėgėlių stovykloje, didžiausioje Gazos Ruože, ir, kaip pranešama, žuvo mažiausiai 20 žmonių ir penki buvo sužeisti. Ji teigė, kad kita mokykla Beach (arba Al-Shati) pabėgėlių stovykloje taip pat buvo apgadinta ir, kaip pranešama, žuvo vienas vaikas. Abi vietovės yra Gazos Ruožo šiaurėje.

„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože
„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože

Pareiškime teigiama, kad šie incidentai įvyko po dvi dienas trukusio intensyvaus bombardavimo regione.

„Toliau į pietus nukentėjo dvi mokyklos, paverstos slėptuvėmis Al Bureij pabėgėlių stovykloje. Pranešama, kad du žmonės žuvo ir 31 buvo sužeistas“, – pridūrė JT.

Izraelis smogė Libano „Hezbollah“, ši teigia vienu metu atakavusi 19 Izraelio pozicijų

19:34 Atnaujinta 19:39

 Izraelio kariuomenė pranešė, kad ketvirtadienį surengė plataus masto puolimą prieš Libano judėjimą „Hezbollah“, o Irano remiama kovotojų grupuotė pareiškė vienu metu atakavusi 19 Izraelio pozicijų.

Izraelio „karo lėktuvai ir sraigtasparniai pastarosiomis valandomis atakavo „Hezbollah“ teroristinės organizacijos taikinius, atsakydami į anksčiau šiandien iš Libano teritorijos paleistą ugnį, taip pat atakavo artilerijos ir tankų ugnimi“, sakoma Izraelio kariuomenės pranešime.

Savo ruožtu Libano „Hezbollah“ savo lyderio kalbos apie Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ karą išvakarėse pranešė, kad ketvirtadienį, vienu metu atakavo 19 Izraelio pozicijų pasienyje.

15 val. 30 min. vietos ir Lietuvos laiku „Hezbollah“ kovotojai „vienu metu atakavo 19 sionistų karinių pozicijų ir punktų sparnuotosiomis raketomis, artilerijos sviediniais“ ir kitais ginklais, sakoma grupuotės pareiškime.

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Izraelis nepaliaujamai vykdo smūgius Gazos Ruože nuo spalio 7 dienos, kai islamistų grupuotės „Hamas“ kovotojai surengė staigų išpuolį prieš pasienio bendruomenes ir karinius postus.

Nuo to laiko Izraelio ir Libano pasienyje vyksta atsakomieji susišaudymai, daugiausia tarp Izraelio ir palestiniečių grupuotės sąjungininko islamistų judėjimo „Hezbollah“.

AFP duomenimis, Libane žuvo 66 žmonės – 48 iš jų „Hezbollah“ kovotojai, taip pat septyni civiliai, vienas iš jų – naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

Izraelio pusėje žuvo devyni žmonės – aštuoni kariai ir vienas civilis, teigia kariuomenė.

Izraelio medikai: per raketų ugnį prie Libano sienos sužeisti du žmonės

19:25

Netoli Libano sienos esančioje Kirjat Šmonoje Izraelyje ketvirtadienį per raketų ugnį buvo sužeisti du žmonės, pranešė Izraelio greitosios medicinos pagalbos tarnyba „Magen David Adom“.

Medicinos tarnyba pranešė, kad vienas iš sužeistųjų yra vidutinės sunkumo būklės 25 metų vyras, kurį sužeidė šrapnelis.

Naujienų agentūros AFP fotografas matė, kaip Izraelio gelbėtojai Kirjat Šmonoje tikrino sudegusių transporto priemonių nuolaužas po smūgio.

Islamistų grupuotės „Hamas“ ginkluotojo sparno Libano skyrius pranešė, kad paleido keliolika raketų į miestą, „atsakydamas į okupantų (Izraelio) žudynes prieš mūsų žmones Gazoje“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hezbollah“ kovotojai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Hezbollah“ kovotojai

Izraelis nepaliaujamai vykdo smūgius Gazos Ruože nuo spalio 7 dienos, kai „Hamas“ kovotojai surengė staigų išpuolį prieš pasienio bendruomenes ir karinius postus.

Nuo to laiko Izraelio ir Libano pasienyje vyksta atsakomieji susišaudymai, daugiausia tarp Izraelio ir palestiniečių grupuotės sąjungininko islamistų judėjimo „Hezbollah“.

AFP duomenimis, Libane žuvo 66 žmonės – 48 iš jų „Hezbollah“ kovotojai, taip pat septyni civiliai, vienas iš jų – naujienų agentūros „Reuters“ žurnalistas.

Izraelio pusėje žuvo devyni žmonės – aštuoni kariai ir vienas civilis, teigia kariuomenė.

JT įgalioti ekspertai: Gazos Ruože senka laikas užkirsti kelią genocidui

18:19 Atnaujinta 18:47

Jungtinių Tautų žmogaus teisių ekspertų grupė, įskaitant specialųjį pranešėją okupuotų Palestiniečių teritorijų klausimais, ketvirtadienį pareiškė, kad „laikas užkirsti kelią genocidui ir humanitarinei katastrofai Gazoje senka“.

„Esame įsitikinę, kad palestiniečių tautai gresia rimtas genocido pavojus, – sakoma bendrame ekspertų pareiškime. – Dabar atėjo laikas imtis veiksmų. Izraelio sąjungininkams taip pat tenka atsakomybė ir jie turi veikti dabar, kad užkirstų kelią pražūtingai Izraelio veiksmų eigai.“

Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože
Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože

Plačiau skaitykite ČIA.

B.Netanyahu pranešė, kad Izraelio kariai veržiasi per Gazos miesto pakraščius: „Mes žengiame į priekį“

17:22

Ministras Pirmininkas Benjaminas Netanyahu pranešė, kad Izraelio kariai prasiveržė į Gazos miesto pakraščius.

„Esame mūšio įkarštyje. Pasiekėme įspūdingų laimėjimų ir perėjome Gazos miesto pakraščius. Mes žengiame į priekį“, – sakė B.Netanyahu savo biuro išplatintame pareiškime. 

Įraše „X“ svetainėje premjeras teigė: ,,Mes turime būti pasirengę: „Mes judėsime į priekį. Mes žengsime į priekį ir laimėsime, ir tai padarysime su Dievo ir mūsų didvyriškų karių pagalba“.

Miesto aplinka laikoma daug didesniu iššūkiu kariams nei kaimo vietovė, kurią jie iki šiol įveikė.

Manoma, kad čia tyko sprogstamieji užtaisai, o „Hamas“ bus parengusi snaiperių ir prieštankinių ginklų pozicijas, anksčiau sakė ekspertai.

Be to, Izraelio armijai teks kovoti su didžiuliu požeminių tunelių tinklu, kurį „Hamas“ jau naudoja netikėtiems išpuoliams prieš karius surengti.

PSO: maždaug trečdalis ligoninių Gazoje neveikia

17:08

Pasaulio sveikatos organizacijos vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas padėtį Gazoje apibūdino kaip „keliančią didelį nerimą“.

Socialinėje žiniasklaidoje jis teigė, kad 14 iš 36 Gazos ligoninių neveikia dėl degalų trūkumo, taip pat dėl žalos, išpuolių ir nesaugumo.

Jis pridūrė, kad ligoninės, kurioms pavyko likti atidarytoms, dirba 40 proc. didesniu pajėgumu.

Ketvirtadienį kalbėdamas su žurnalistais PSO vadovas pridūrė: „Dvidešimt trims ligoninėms Gazos mieste ir šiaurinėje Gazos dalyje nurodyta evakuotis, o priverstinė evakuacija tokiomis aplinkybėmis sukeltų pavojų šimtų pacientų gyvybei.“

 

„Hamas“ kontroliuojama ministerija: per Izraelio smūgį netoli JT mokyklos žuvo 27 žmonės

16:20 Atnaujinta 16:33

Islamistų grupuotės „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad mažiausiai 27 žmonės žuvo per Izraelio smūgį netoli Jungtinių Tautų mokyklos Džabalijos pabėgėlių stovykloje.

„Buvo rasti 27 kankinių kūnai ir daug sužeistųjų“, – sakė ministerijos atstovas spaudai Ashrafas al Qudra, kurio pateiktų skaičių naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patikrinti. AFP filmuotoje medžiagoje iš incidento matyti kelios aukos, kai minios žmonių skubėjo gelbėti sužeistųjų.

„Hamas“ anksčiau pranešė, kad šią savaitę per Izraelio smūgius Džabalijos pabėgėlių stovyklai, kuri yra didžiausia šioje teritorijoje, žuvo 195 žmonės.

Anot Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, nuo spalio 7 dienos išpuolių žuvusiųjų nuo intensyvaus Izraelio bombardavimo skaičius anklave viršijo 9 tūkst. Ministerijos teigimu, nuo karo pradžios žuvo 9 061 žmogus, iš jų – 3 760 vaikai, o dar 32 tūkst. buvo sužeisti.

Izraelio pusėje, jų pareigūnų teigimu, žuvo 1,4 tūkst. žmonių.

 

Per smurtą Vakarų Krante žuvo trys palestiniečiai ir izraelietis

16:07

Izraelio pajėgos okupuotame Vakarų Krante ketvirtadienį nužudė tris palestiniečius, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija, o per palestiniečių išpuolį žuvo vienas izraelietis, nurodė greitosios pagalbos tarnyba.

Smurtas Vakarų Krante suaktyvėjęs jau kelis mėnesius, o prasidėjus Izraelio ir „Hamas“ kovotojų karui Gazos Ruože, kurį sukėlė beprecedentis palestiniečių kovotojų grupuotės išpuolis Izraelio teritorijoje spalio 7 dieną, jis dar labiau suintensyvėjo.

Ketvirtadienį netoli palestiniečių valdžios būstinės Ramaloje esančiame Biros mieste Izraelio kariams per reidą atidengus ugnį žuvo du palestiniečiai – 14 metų Ayhamas al Shafei ir 24 metų Yazanas Shiha, o dar du buvo sužeisti, pranešė palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija.

Per reidą Kalkiljos mieste Vakarų Kranto šiaurėje Izraelio pajėgos nužudė devyniolikmetį palestinietį Qusai Quraną, nurodė ministerija ir pridūrė, kad dar du žmonės buvo sužeisti.

Izraelio kariuomenė nekomentavo šių incidentų.

Kitoje vietoje žuvo izraelietis, kai jo automobilis buvo apšaudytas netoli Einavo gyvenvietės, pranešė Izraelio greitosios medicinos pagalbos tarnyba „Magen David Adom“ (MDA).

Izraelio pareigūnai nenustatė žuvusiojo tapatybės.

Kariuomenė savo pareiškime nurodė, kad „vietovėje įrengė kelių blokadas ir medžioja teroristus“, kurie, kaip įtariama, šaudė netoli Tulkarmo miesto Vakarų Kranto šiaurėje.

Palestiniečių sveikatos apsaugos ministerija taip pat pranešė, kad nuo žaizdų, patirtų pirmadienį per Izraelio karių šūvius kaime netoli Nabluso, mirė 14-metis Hamdanas Hamdanas.

Jau keletą mėnesių Vakarų Krante daugėja Izraelio kariuomenės reidų, Izraelio naujakurių išpuolių prieš palestiniečius ir palestiniečių išpuolių prieš Izraelio naujakurius bei saugumo pajėgas.

Egipto pareigūnas: per Rafos perėją atvyko nauja bėgančiųjų iš Gazos Ruožo grupė

14:35

Į Egiptą iš Gazos Ruožo per Rafos sienos perėją ketvirtadienį atvyko nauja užsienio piliečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų grupė, naujienų agentūrai AFP pranešė vienas Egipto pareigūnas.

Naujausi sienos kirtimo atvejai įvyko praėjus dienai po to, kai pasienio postas vėl buvo atidarytas užsieniečiams, dvigubas pilietybes turintiems asmenims ir sužeistiems palestiniečiams, kad jie galėtų pabėgti iš bombarduojamo anklavo.

Palestiniečių pasienio pareigūnas anksčiau teigė, kad pirmojoje grupėje buvo 100 užsienio tautybių asmenų, tačiau Egipto pareigūnas negalėjo patvirtinti jų skaičiaus.

Egipto pareigūnų teigimu, ketvirtadienį iš viso turėtų būti evakuota 400 žmonių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Egipto pareigūnai tikrina iš Gazos Ruožo išvykstančių asmenų dokumentus.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Egipto pareigūnai tikrina iš Gazos Ruožo išvykstančių asmenų dokumentus.

„Hamas“ kontroliuojama Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija ketvirtadienį pranešė, kad nuo spalio 7 dienos išpuolių, per kuriuos, Izraelio pareigūnų teigimu, žuvo 1400 žmonių, žuvusiųjų nuo intensyvaus Izraelio bombardavimo skaičius anklave viršijo 9 000.

Ministerijos teigimu, nuo karo pradžios žuvo 9061 žmogus, iš jų – 3760 vaikai, o dar 32 000 buvo sužeisti.

Izraelio ir „Hamas“ karo fone J.Bidenas žada kovoti su islamofobija

14:32

JAV prezidento Joe Bideno administracija trečiadienį pareiškė parengsianti kovos su islamofobija strategiją, šalyje tvyrant įtampai dėl Izraelio ir „Hamas“ karo.

„Prezidentas Bidenas kandidatavo, kad atkurtų mūsų tautos sielą. Jis yra vienareikšmiškai įsitikinęs: Amerikoje nėra vietos neapykantai niekam. Taškas“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovės spaudai Karine Jean-Pierre pareiškime.

„Per ilgai musulmonai ir tie, kurie laikomi musulmonais, pavyzdžiui, arabai ir sikhai, Amerikoje patyrė neproporcingai daug neapykantos kurstomų išpuolių ir kitų diskriminacinių incidentų“, – teigiama jame.

Baltųjų rūmų teigimu, strategija bus rengiama kartu su atitinkamomis bendruomenėmis.

K.Jean-Pierre išskyrė tai, ką pavadino neseniai įvykusiu barbarišku šešiamečio palestiniečių kilmės amerikiečio berniuko nužudymu netoli Čikagos, kurį policija susiejo su vykstančiu Izraelio ir „Hamas“ karu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karine Jean-Pierre
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karine Jean-Pierre

JAV vyriausybė jau pradėjo įgyvendinti kovos su antisemitizmu visoje šalyje planą.

Pažadas imtis panašių veiksmų musulmonų bendruomenei apsaugoti nėra naujas, tačiau trečiadienio pareiškimas, atrodo, rodo naują postūmį itin įtemptu metu.

Po kruvino „Hamas“ išpuolio prieš Izraelį prasidėjęs karas privertė musulmonus amerikiečius baimintis priešiškumo bangos, panašios į tą, kuri kilo po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių.

J.Bideno, kuris su solidarumo vizitu vyko į Izraelį pasimatyti su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu, reakcija į karą sulaukė musulmonų ir arabų amerikiečių kritikos.

80-metis demokratas buvo kaltinamas užmerkęs akis prieš palestiniečių civilių gyventojų kančias Gazos Ruože, tačiau JAV vadovas gynė savo veiksmus, pabrėždamas savo pastangas, kad į apgultą teritoriją patektų humanitarinė pagalba.

Arabų amerikiečių instituto atlikta apklausa parodė, kad arabų kilmės amerikiečių rinkėjai masiškai nusigręžia nuo J.Bideno: parama dabartiniam prezidentui sumažėjo nuo 59 proc. 2020 metais iki 17 proc. dabar.

„Hamas“: per Izraelio smūgius Gazos Ruožo pabėgėlių stovykloje žuvo 195 žmonės

11:00

Gazos Ruožą valdanti „Hamas“ ketvirtadienį pranešė, kad šią savaitę per Izraelio smūgius Džabalijos pabėgėlių stovyklai, kuri yra didžiausia šioje teritorijoje, žuvo 195 žmonės.

„Pirmųjų ir antrųjų žudynių Džabalijoje aukų skaičius viršija 1000, [įskaitant] kankinius ir sužeistuosius“, – sakoma „Hamas“ spaudos tarnybos pareiškime, kuriame kalbama apie antradienį ir trečiadienį įvykdytus smūgius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Džabalija po Izraelio smūgių
AFP/„Scanpix“ nuotr./Džabalija po Izraelio smūgių

„Užregistravome 195 kankinius, 120 dingusių po griuvėsiais ir 777 sužeistuosius“, – priduriama jame.

Egiptas teigia padėsiantis iš Gazos Ruožo evakuoti apie 7000 užsienio piliečių

09:43 Atnaujinta 11:01

Egipto užsienio reikalų ministerija ketvirtadienį pareiškė, kad šalis padės iš karo nuniokoto Gazos Ruožo evakuoti apie 7000 užsienio piliečių ir dvigubą pilietybę turinčių asmenų.

Pirmą kartą nuo spalio 7 dienos, kai po palestiniečių kovotojų išpuolio prieš žydų valstybę prasidėjo kruvinos Izraelio ir „Hamas“ kovos, trečiadienį buvo atidaryta Rafos pasienio perėja, kad žmonės galėtų išvykti iš Gazos Ruožo.

Egipto užsienio reikalų ministro padėjėjas Ismailas Khairatas susitikime su užsienio diplomatais sakė, kad šalis ruošiasi palengvinti užsienio piliečių priėmimą ir evakuaciją iš Gazos Ruožo per Rafos sienos perėją, ir pridūrė, kad jų yra apie 7000, daugiau kaip 60 tautybių.

Pareiškime nepateikta konkrečių detalių ar evakuacijos plano terminų.

Egipto pareigūnai teigė, kad trečiadienį sieną kirto 76 sužeisti palestiniečiai ir 335 užsienio pasus turintys asmenys.

Tarp jų buvo 31 austras, keturi italai, penki Prancūzijos piliečiai ir keli vokiečiai, pranešė jų vyriausybės.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris sakė, kad JAV piliečiai taip pat kirto sieną iš Gazos Ruožo, tačiau atsisakė nurodyti jų skaičių.

„Hamas“ kontroliuojama anklavo sveikatos apsaugos ministerija teigė, kad nuo spalio 7 dienos išpuolių, per kuriuos, Izraelio pareigūnų teigimu, žuvo 1400 žmonių, nuo intensyvaus Izraelio bombardavimo Gazos Ruože žuvo beveik 8800 žmonių, iš kurių du trečdaliai – moterys ir vaikai.

J.Bidenas išreiškė palaikymą humanitarinei pertraukai Izraelio ir „Hamas“ kare

09:22

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienio vakarą Minesotos valstijos rinkiminės kampanijos renginyje pareiškė manantis, kad Izraelio ir „Hamas“ kare turėtų būti paskelbta humanitarinė pertrauka, kad iš Gazos Ruožo būtų išvežti įkaitai.

80-metis demokratas kalbėjo maždaug 200 rėmėjų šiaurinėje JAV valstijoje, kai viena iš auditorijos narių jam sušuko prašydama, kad prezidentas tuoj pat paragintų nutraukti ugnį, turėdama omenyje Izraelio ir „Hamas“ karą.

J.Bidenas atsakė: „Manau, kad mums reikia pertraukos. Pauzė reiškia, kad reikia duoti laiko kaliniams išvežti.“

Vėliau Baltieji rūmai, paklausti apie jo pastabas, patikslino, kad sakydamas „kaliniai“ prezidentas turėjo omenyje „Hamas“ laikomus įkaitus.

J.Bidenas toliau bendravo su moterimi, Izraelio ministrą pirmininką Benjaminą Netanyahu pavadindamas pravarde Bibi.

„Tai aš įtikinau Bibi nutraukti ugnį, kad būtų išleisti kaliniai. Aš esu tas, kuris kalbėjosi su (Egipto prezidentu Abdel Fattah al) Sisi, kad įtikintų jį atidaryti duris“ palei Gazos Ruožo sieną su Egiptu, kad išlaisvinti įkaitai galėtų išvykti.

J.Bidenas nurodė kalbėjęs apie neseniai išlaisvintus du JAV įkaitus, kuriuos laikė „Hamas“.

Baltieji rūmai anksčiau ragino daryti humanitarines pertraukas, kad į Gazos Ruožą būtų galima pristatyti pagalbą arba atlikti evakuaciją, tačiau iki šiol atsisakė diskutuoti apie paliaubas, manydami, kad tai būtų tik „Hamas“ koziris.

Izraelio kariuomenė, keršydama už kruviną palestiniečių islamistų grupuotės išpuolį spalio 7-ąją, nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą ir intensyvina sausumos operaciją šioje teritorijoje.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas