Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 11 06 /20:39

Izraelis užkūrė karo mašiną: pranešė, kaip aprūpina sausumos pajėgas Gazoje

VIDEO: BBC: Gaza patyrė stipriausius oro antskrydžius nuo karo pradžios

Visas Izraelio ir „Hamas“ karo naujienas skaitykite čia.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Izraelis užkūrė karo mašiną: pranešė, kaip aprūpina sausumos pajėgas Gazoje

14:37

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad intensyviai vykdo logistikos darbus, siekdamos aprūpinti Gazos Ruože veikiančias sausumos pajėgas.

Kariuomenė tvirtino, kad į Gazos Ruožą kasdien įvažiuoja konvojai, kurie aprūpina karius šaudmenimis, įranga, maistu, vandeniu, degalais ir medicininėmis priemonėmis.

„Kiekvieną naktį įvažiuoja konvojus“, – sakė IDF logistikos korpuso vadas brigados generolas Haimas Malki. „Mes pasirūpiname, kad kiekvienam kariui būtų duota jam tinkama įranga“, – kalbėjo H.Malki.

IDF sakė, kad iki šiol parūpino nenurodytą skaičių kulkų, minosvaidžių, tankų sviedinių, daugiau kaip milijoną litrų degalų, dešimtis tūkstančių tonų maisto ir tūkstančius litrų vandens.

Kariuomenės technologijų ir techninės priežiūros korpuso vadas brigados generolas Arielis Shima teigė, kad kariuomenė užtikrina, jog į Gazos Ruožą įvažiuojantys konvojai būtų gerai apsaugoti.

„Mes rūpinamės transporto priemonių apsauga, atsižvelgdami į kylančias grėsmes ir [karinės] veiklos metmenis“, – sakė A.Shima.

Jis taip pat pažymėjo, kad Technologijų ir techninės priežiūros korpusas stengiasi ištraukti apgadintas karines transporto priemones, jas suremontuoti ir grąžinti į mūšio lauką.

Pasak jo, labai nedaug IDF transporto priemonių buvo smarkiai apgadintos ir nepataisomai sugadintos. „Matome, kad [dauguma] nukentėjusių transporto priemonių grįžta į kovą“, – tvirtino jis.

 

JT vadovas ragina nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože

19:46 Atnaujinta 20:39

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Gutteresas pirmadienį paragino nedelsiant nutraukti ugnį Gazos Ruože, kuriame Izraelis, atsakydamas į „Hamas“ išpuolį spalio 7 dieną, pradėjo bombardavimo kampaniją, ir perspėjo, kad ši teritorija tampa vaikų kapinėmis.

„Dėl besitęsiančios katastrofos humanitarinių paliaubų poreikis sulig kiekviena valanda tampa vis aktualesnis“, – sakė jis žurnalistams JT būstinėje.

„Konflikto šalims ir tarptautinei bendruomenei tenka neatidėliotina ir esminė atsakomybė nutraukti šią nežmonišką kolektyvinę kančią ir smarkiai išplėsti humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui“, – teigė jis.

„Košmaras Gazos Ruože yra daugiau nei humanitarinė krizė. Tai žmonijos krizė“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas

A.Guterresas oficialiai paskelbė Jungtinių Tautų skubios pagalbos prašymą, kuriuo prašoma 1,2 mlrd. dolerių (1,13 mlrd. eurų), kad būtų galima padėti maždaug 2,7 mln. žmonių Gazos Ruože, Vakarų Krante ir Rytų Jeruzalėje.

Sunkvežimiai su pagalba į Gazos Ruožą įvažiuoja iš Egipto per Rafos sienos perėją, tačiau jų skaičius vis dar gerokai mažesnis nei prieš spalio 7-osios išpuolį.

„Jei nebus degalų, mirs inkubatoriuose esantys naujagimiai ir pacientai, kurių gyvybę palaiko aparatai“, – sakė A.Guterresas.

„Tolesni veiksmai yra aiškūs. Humanitarinių paliaubų reikia dabar. Visos šalys turi laikytis visų savo įsipareigojimų pagal tarptautinę humanitarinę teisę“, – sakė jis.

A.Guterresas dar kartą išreiškė susirūpinimą dėl „aiškių tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimų, kurių liudininkai esame“.

„Norėčiau aiškiai pasakyti, kad nė viena ginkluoto konflikto šalis nėra viršesnė už tarptautinę humanitarinę teisę“, – sakė jis.

A.Guterresas neįvardijo Izraelio. Spalio 24 dieną Saugumo Tarybos posėdyje jis sukėlė Izraelio pyktį pareiškęs, kad buvo pažeista humanitarinė teisė ir pridūrė, jog „svarbu pripažinti, kad „Hamas“ išpuoliai neįvyko vakuume“, todėl Izraelio pareigūnai apkaltino JT vadovą pateisinant smurtą.

A.Guterresas paneigė tokius kaltinimus ir pirmadienį dar kartą pasmerkė „bjaurius teroro aktus, kuriuos vykdo „Hamas“, ir paragino islamistų kovotojus išlaisvinti spalio 7 dieną pagrobtus įkaitus.

„Hamas“ teigia iš Libano paleidusi 16 raketų į Izraelį

18:34

„Hamas“ kovotojai pirmadienį iš Libano į Šiaurės Izraelį paleido 16 raketų, pranešė palestiniečių grupuotės ginkluotasis sparnas, teigdamas, kad jos buvo nukreiptos į vietoves į pietus nuo Izraelio pakrantės miesto Haifos.

Ezzedine'o al Qassamo brigados nurodė, kad šie smūgiai buvo „atsakas į okupantų (Izraelio) žudynes ir agresiją prieš mūsų žmones Gazos Ruože“.

Tuo tarpu Izraelio kariuomenė pranešė, kad iš Libano į Šiaurės Izraelį buvo paleista apie 30 raketų, ir pridūrė, kad atsakydami apšaudė tą pusę, iš kurios jos buvo paleistos.

VIDEO: „Hamas“ teigia iš Libano paleidusi raketas į Izraelį

Po to, kai anksčiau pirmadienį „Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija paskelbė, kad žuvusiųjų skaičius anklave viršijo 10 tūkst., praėjus beveik mėnesiui nuo karo, kurį sukėlė beprecedentis islamistų grupuotės išpuolis prieš Izraelį, pradžios.

Izraelio pareigūnai teigia, kad nuo spalio 7 dieną įvykdyto išpuolio, per kurį „Hamas“ paėmė įkaitais daugiau kaip 240 žmonių, Izraelyje žuvo daugiau kaip 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

„Hamas“, kuri yra Irano remiamos Libano šiitų grupuotės „Hezbollah“ sąjungininkė“, turi nemažai kovotojų Pietų Libane ir anksčiau tvirtino, kad iš ten rengia išpuolius prieš Izraelį.

Nuo spalio 7-osios išpuolio įtampa Izraelio ir Libano pasienyje, kur techniškai tebevyksta karas, yra didelė, o „Hezbollah“ ir Izraelis reguliariai keičiasi ugnimi.

Naujienų agentūros AFP duomenimis, nuo „Hamas“ išpuolio per tarpvalstybinius susirėmimus Libano pusėje žuvo mažiausiai 81 žmogus, įskaitant 59 „Hezbollah“ kovotojus.

Izraelio pusėje žuvo šeši kariai ir du civiliai.

BBC įvardijo, kas laukia Palestinos ir Izraelio neradus ilgamečio konflikto sprendimo

17:17

Pasaulis kone suakmenėjęs jau mėnesį stebi teroristine pripažintos grupuotės „Hamas“ ir Izraelio valstybės karą. Naujienų sūkuryje netrūksta Trečiojo pasaulinio karo pranašų, o greičiau už žiniasklaidos priemones visuomenes pasiekiančios nuotraukos ir vaizdo įrašai skatina poliarizaciją.

BBC tarnybos Tarptautinių naujienų redaktorius Jeremy Bowenas pasidalijo savo įžvalgomis apie jau mėnesį trunkantį žiaurų karą Artimuosiuose Rytuose.

Jo teigimu, vienas iš pirmųjų dalykų, kuriuos būtina įsisamoninti apie bet kokius reportažus, naujienas, įrašus ar komentarus, pasirodžiusius po spalio 7-osios, kai įsiplieskė kurį laiką užšaldytoje pozicijoje buvęs Izraelio ir „Hamas“ smogikų konfliktas, yra tas, kas niekas nežino visos tiesos ir pilno pasakojimo – sunku ne tik prasiskverbti pro karo miglą, bet ir išsiaiškinti, kas iš tikrųjų vyksta mūšio lauke.

Baimė, kad šis karas gali išsiplėsti yra labai reali. Ekspertų nuomone, Artimuosiuose Rytuose bręsta nauja tikrovė, tačiau jos forma ir tai, kaip ji veiks, priklauso nuo to, kaip toliau vyks šis karas.

Plačiau skaitykite ČIA.

IDF/Izraelis rodo, kaip palestiniečiai bėga iš šiaurės Gazos
IDF/Izraelis rodo, kaip palestiniečiai bėga iš šiaurės Gazos

 

Izraelis teigia nukovęs dar vieną „Hamas“ pajėgų vadą

16:35

Izraelio gynybos pajėgos pranešė, kad per naktinį Gazos Ruože surengtą oro antskrydį nukovė „Hamas“ Deir al Balah bataliono vadą, skelbia leidinys „Times of Israel“.

Kariuomenės teigimu, Waelis Asfehas kartu su kitais vadinamosios Centrinės stovyklų brigados vadais dalyvavo siunčiant „Hamas“ elitinių „Nukhba“ pajėgų teroristus į Izraelį per spalio 7 d. puolimą.

W.Asfehas planavo papildomus išpuolius, parėžė Izraelio gynybos pajėgos. Anot jų pranešimo, 1992-1998 m. Izraelis įkalino W.Asfehą už dalyvavimą keliuose išpuoliuose prieš Izraelio bendruomenes.

Kariuomenė taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matomas antskrydis.

Iki šiol Gynybos pajėgos pranešė, kad nukauta daugiau kaip dešimt „Hamas“ aukšto rango lauko vadų.

Rusija ragina kartu spręsti Izraelio ir „Hamas“ konfliktą

16:21

Rusija pirmadienį paragino imtis kolektyvinių veiksmų siekiant nutraukti Izraelio ir „Hamas“ kovas, taip pat surengti tarptautinę konferenciją, jau beveik mėnesį tęsiantis karui, per kurį žuvo tūkstančiai žmonių.

Rusija, kuri pati jau daugiau kaip 20 mėnesių vykdo plataus masto karinę operaciją Ukrainoje, taip pat ne kartą kritikavo Vakarų politiką Artimuosiuose Rytuose.

REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

Maskva palaiko ryšius ir su „Hamas“, ir su Izraeliu, yra sakiusi, kad gali tarpininkauti konflikte.

„Vykstant beprecedenčiam smurto eskalavimui palestiniečių ir Izraelio konflikto zonoje, vis dažniau pasigirsta raginimų imtis bendrų veiksmų padėčiai Artimuosiuose Rytuose deeskaluoti, įskaitant tarptautinę konferenciją“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jame teigiama, kad Maskva aktyviai remia tokius raginimus ir pasisako už daugiašalį požiūrį į konflikto sureguliavimą.

„Kaip parodė istorija, bandymai monopolizuoti tarpininkavimo funkcijas nepadėjo sureguliuoti konfliktų, o paskatino jų eskalavimą, kurį dabar stebime“, – priduriama pranešime.

Prezidentas Vladimiras Putinas yra pareiškęs, kad Maskva gali tarpininkauti sprendžiant konfliktą, tačiau pareigūnams kol kas nepavyko pasiekti proveržio dėl Gazos Ruože laikomų įkaitų išlaisvinimo ar kovų nutraukimo.

Maskva pradėjo diplomatines pastangas, siekdama išlaisvinti daugiau kaip 200 įkaitų, kuriuos „Hamas“ pagrobė per spalio 7-osios išpuolį Izraelyje. 

Manoma, kad tarp įkaitų yra mažiausiai aštuoni Rusijos piliečiai.

„Hamas“: Gazos Ruožo ir Egipto sienos perėja vėl atidaryta užsieniečių evakuacijai

16:02

Rafos sienos perėja tarp Gazos Ruožo ir Egipto pirmadienį vėl buvo atidaryta, kad iš šios palestiniečių teritorijos galėtų evakuotis užsieniečiai ir dvigubą pilietybę turintys asmenys, paskelbė palestiniečių kovotojų organizacijos „Hamas“ kontroliuojamos teritorijos vyriausybė.

Terminalas buvo atidarytas trečiadienį ir dirbo tris dienas; per jį buvo evakuota dešimtys sužeistų palestiniečių ir šimtai užsienio pasus turinčių asmenų. Savaitgalį sienos perėja buvo uždaryta kilus ginčui dėl greitosios pagalbos automobilių praleidimo.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių ir paėmė daugiau kaip 240 įkaitų.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pirmadienį pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo 10 022 žmonės, daugiausiai civiliai gyventojai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečių pabėgėliai netoli Rafos perėjos Gazos Ruože
AFP/„Scanpix“ nuotr./Palestiniečių pabėgėliai netoli Rafos perėjos Gazos Ruože

 

Izraelis sveikina JAV branduolinių povandeninių laivų dislokavimą kaip atgrasymo priemonę

15:31

Izraelio kariškiai pirmadienį pasveikino JAV branduolinių raketų povandeninio laivo dislokavimą regione, apie kurį buvo paskelbta sekmadienį ir kuris, daugelio nuomone, yra Vašingtono siekis užkirsti kelią karo Gazos Ruože išplitimui kituose frontuose.

„Visada gera žinia matyti, kad amerikiečiai perkelia daugiau priemonių, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Richardas Hechtas. – Mes tai vertiname kaip tam tikrą atgrasymo, stabilizavimo aspektą regione.“

R.Hechtas taip pat sakė, kad Izraelio pajėgos yra pasirengusios pulti „Hamas“ kovotojus jų požeminiuose tuneliuose ir bunkeriuose Gazos Ruožo šiaurėje, prieš tai izoliavusios šią teritoriją kariais ir tankais.

„AP“/„Scanpix“/JAV povandeninis laivas
„AP“/„Scanpix“/JAV povandeninis laivas

 

Turkija spaudė A.Blinkeną dėl neatidėliotinų paliaubų Gazos Ruože

15:28

Turkijos užsienio reikalų ministras Hakanas Fidanas pirmadienį primygtinai ragino vizito atvykusį Jungtinių Valstijų valstybės sekretorių Antony Blinkeną paremti neatidėliotinas paliaubas Izraelio ir islamistų grupuotės „Hamas“ kare, pranešė vienas Turkijos diplomatinis šaltinis.

„Ministras Fidanas paprašė nedelsiant nutraukti ugnį Gazoje“, – sakė šaltinis ir pridūrė, kad šalys sutarė, jog „reikia užkirsti kelią civilių gyventojų sužalojimui Gazoje“.

A.Blinkenas po susitikimo pareiškė, kad Vašingtonas deda intensyvias pastangas, kad gerokai padidintų pagalbos kiekį, pasiekiantį Gazos Ruože įstrigusius civilius gyventojus.

JAV valstybės sekretorius Turkijos sostinėje Ankaroje surengė 2,5 valandos trukusias individualias derybas su H. Fidanu, kuriose daugiausia dėmesio skyrė priemonėms, kaip sumažinti humanitarinę Izraelio ir „Hamas“ karo žalą.

„Kaip jau sakiau, labai agresyviai dirbame, kad Gazos Ruožas gautų daugiau humanitarinės pagalbos, ir turime labai konkrečių būdų, kaip tai padaryti“, – žurnalistams teigė A.Blinkenas, prieš sėsdamas į lėktuvą skrydžio į Japoniją.

„Manau, kad artimiausiomis dienomis pamatysime, kad pagalba gali būti labai išplėsta“, – kalbėjo jis, nepateikdamas išsamesnės informacijos.

A.Blinkenas lankėsi Turkijoje po kelionės po Vidurio Rytus, per kurią jis išgirdo arabų raginimus nedelsiant nutraukti ugnį.

Vyriausiasis JAV diplomatas sakė, kad pertrauka galėtų padėti užtikrinti, kad civilius gyventojus pasiektų daugiau pagalbos.

„Mes žinome, kad čia (Turkijoje) jaučiame didelį susirūpinimą dėl siaubingo aukų skaičiaus (...) Gazos Ruože ir joje gyvenančių civilių gyventojų, ir šį susirūpinimą mes taip pat jaučiame, ir kiekvieną dieną dirbame. Įtraukiame izraeliečius į veiksmus, kurių jie gali imtis, kad sumažintų civilių aukų skaičių“, – teigė A.Blinkenas.

„AFP“/„Scanpix“/Gazos Ruožas
„AFP“/„Scanpix“/Gazos Ruožas

 

Pietų Afrika atšaukia visus diplomatus iš Izraelio

14:47

Pietų Afrikos Respublikos vyriausybė pirmadienį pareiškė, kad atšauks visus savo diplomatus iš Izraelio, taip išreikšdama susirūpinimą dėl padėties Gazos Ruože.

„Pietų Afrikos vyriausybė nusprendė atšaukti konsultacijoms visus savo diplomatus iš Tel Avivo“, – trumpojoje spaudos konferencijoje sakė prezidentūros pareigūnė Khumbudzo Ntshavheni, bet daugiau detalių nepateikė.

„Esame labai susirūpinę dėl to, kad Palestiniečių teritorijose toliau žudomi vaikai ir nekalti civiliai gyventojai, ir manome, kad Izraelio atsakas tapo kolektyvine bausme“, – vėliau surengtoje spaudos konferencijoje sakė PAR užsienio reikalų ministrė Naledi Pandor.

„Manome, kad mums svarbu išreikšti Pietų Afrikos susirūpinimą ir toliau raginti visapusiškai nutraukti (karo veiksmus)“, – pridūrė ji.

Pretorija jau seniai aktyviai remia palestiniečių laisvės siekį, kuris valdančiajai Afrikos nacionalinio kongreso (ANK) partijai primena savo pačios kovą prieš apartheidą.

N.Pandor sakė, kad diplomatų atšaukimas yra įprasta praktika, ir pridūrė, kad pasiuntiniai informuos apie padėtį vyriausybei, kuri nuspręs, ar ji gali padėti ir ar iš tikrųjų galima palaikyti tolesnius santykius.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smogė JT mokyklai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Izraelis smogė JT mokyklai

 

Izraelis užkūrė karo mašiną: pranešė, kaip aprūpina sausumos pajėgas Gazoje

14:37

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) teigia, kad intensyviai vykdo logistikos darbus, siekdamos aprūpinti Gazos Ruože veikiančias sausumos pajėgas.

Kariuomenė tvirtino, kad į Gazos Ruožą kasdien įvažiuoja konvojai, kurie aprūpina karius šaudmenimis, įranga, maistu, vandeniu, degalais ir medicininėmis priemonėmis.

„Kiekvieną naktį įvažiuoja konvojus“, – sakė IDF logistikos korpuso vadas brigados generolas Haimas Malki. „Mes pasirūpiname, kad kiekvienam kariui būtų duota jam tinkama įranga“, – kalbėjo H.Malki.

IDF sakė, kad iki šiol parūpino nenurodytą skaičių kulkų, minosvaidžių, tankų sviedinių, daugiau kaip milijoną litrų degalų, dešimtis tūkstančių tonų maisto ir tūkstančius litrų vandens.

Kariuomenės technologijų ir techninės priežiūros korpuso vadas brigados generolas Arielis Shima teigė, kad kariuomenė užtikrina, jog į Gazos Ruožą įvažiuojantys konvojai būtų gerai apsaugoti.

„Mes rūpinamės transporto priemonių apsauga, atsižvelgdami į kylančias grėsmes ir [karinės] veiklos metmenis“, – sakė A.Shima.

Jis taip pat pažymėjo, kad Technologijų ir techninės priežiūros korpusas stengiasi ištraukti apgadintas karines transporto priemones, jas suremontuoti ir grąžinti į mūšio lauką.

Pasak jo, labai nedaug IDF transporto priemonių buvo smarkiai apgadintos ir nepataisomai sugadintos. „Matome, kad [dauguma] nukentėjusių transporto priemonių grįžta į kovą“, – tvirtino jis.

 

Izraelio kariuomenė: per naktinius smūgius padarėme didelę žalą „Hamas“ tuneliams

14:29

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) mano, kad naktį į pirmadienį suduoti smarkūs smūgiai šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje padarė didelę žalą „Hamas“ priklausančiai požeminei ir antžeminei infrastruktūrai.

Kariuomenė buvo sakiusi, kad ji vykdė „plataus masto smūgius teroristinei infrastruktūrai – požeminei ir antžeminei“. „Hamas“ smūgius apibūdino kaip „intensyvius bombardavimus“.

IDF teigė, kad nuo karo pradžios taip pat nukovė daugiau kaip dešimt „Hamas“ lauko vadų bataliono ir brigados lygiu, o tai trikdo grupuotės operacijas.

Manoma, kad per naktinius smūgius taip pat žuvo tuneliuose pasislėpę „Hamas“ lauko vadai.

Izraelio kariuomenė teigia, kad ji taip pat daugiausia dėmesio skiria „Hamas“ aukšto rango lyderių likvidavimui.

VIDEO: BBC: Gaza patyrė stipriausius oro antskrydžius nuo karo pradžios

 

Izraelis rodo, kaip palestiniečiai bėga iš šiaurės Gazos

14:22

Paskelbus apie humanitarinį koridorių palestiniečiams evakuotis iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies į pietus, Izraelio kariuomenė rodo filmuotą medžiagą, kurioje matyti, kaip Gazos gyventojai juda Salah a-Dino keliu.

Izraelio kariuomenė teigia, kad „toliau deda pastangas palengvinti civilių gyventojų judėjimą į pietus iš šiaurinės Gazos Ruožo dalies“.

Koridorius buvo atviras pirmadienį nuo 10 iki 14 val. vietos ir Lietuvos laiku.

VIDEO: Izraelis rodo, kaip palestiniečiai bėga iš šiaurės Gazos

 

Irano aukščiausiasis lyderis: JAV dalyvauja agresijoje

13:57

Irano aukščiausiasis lyderis Ali Khamenei, susitikęs su Irako ministru pirmininku Muhammadu Shia al-Sudani, pareiškė, kad „islamo pasaulis turi didinti politinį spaudimą Jungtinėms Valstijoms ir Izraeliui – sustabdyti nusikaltimus prieš Palestinos žmones. Amerikiečiai tiesiogiai kišasi į agresijos Gazoje kontrolę“.

Jis pridūrė: „Iranas ir Irakas turėtų veikti koordinuotai ir bendradarbiaudami, didinti politinį spaudimą ir sustabdyti agresiją. Nepaisant nusikaltimų ir žudynių Gazoje, Izraelis buvo nugalėtas.“

„AFP“/„Scanpix“/Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei
„AFP“/„Scanpix“/Irano aukščiausiasis lyderis ajatola Ali Khamenei

 

ES 25 mln. eurų padidino humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui

13:53

Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen pirmadienį sakė, kad Europos Sąjunga 25 mln. eurų padidino humanitarinę pagalbą Gazos Ruožui.

„Tokiu būdu Europos Sąjunga iš viso skirs 100 mln. eurų humanitarinei pagalbai Gazos Ruožo civiliams gyventojams“, – ES diplomatams Briuselyje sakė U. von der Leyen.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 9,7 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų. 

„Hamas“ nuo 2007-ųjų, kai perėmė Gazos Ruožo kontrolę, buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ursula von der Leyen
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ursula von der Leyen

 

A.Blinkenas surengė derybas Turkijoje, siekdamas malšinti Ankaros pyktį dėl Gazos Ruožo

13:52

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas pirmadienį Turkijoje surengė įtemptas derybas, siekdamas sušvelninti Ankaros pyktį dėl kruvinų įvykių Gazos Ruože. 

Tai pirmas A. Blinkeno vizitas Turkijoje nuo tada, kai Izraelis pradėjo karą su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“, keršydamas už spalio 7 dieną jos įvykdytą išpuolį. Vizitas vyksta tuo metu, kai Turkijos visuomenėje ir prezidentūroje verda pyktis dėl Izraelio ir Vakarų.

Sekmadienį policija panaudojo ašarines dujas ir vandens patrankas, kad išsklaidytų šimtus protestuotojų, kurie likus kelioms valandoms iki JAV valstybės sekretoriaus atvykimo surengė protestą prie oro pajėgų bazės pietryčių Turkijoje.

Pirmadienį prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas keliauja po atokią Turkijos šiaurės rytinę dalį, tokiu būdu, kaip manoma, ignoruodamas Vašingtono vyriausiąjį diplomatą.

Ankaroje vykusiose uždarose A. Blinkeno derybose su turkų užsienio reikalų ministru Hakanu Fidanu būtų iškilę daug problemų net ir be Izraelio nepaliaujamo bombardavimo bei sausumos kampanijos siekiant sunaikinti „Hamas“.

Izraelio ir „Hamas“ karas gali smarkiai paveikti Vašingtono santykius su Turkija – NATO nare, vykdančia tvirtą užsienio politiką ir dalyvaujančia Artimųjų Rytų konfliktų sprendimuose.

Dvejopi standartai?

Vašingtonas siekia, kad Turkijos parlamentas pagaliau ratifikuotų įstrigusią Švedijos paraišką įstoti į JAV vadovaujamą NATO.

Jungtinės Valstijos taip pat sugriežtino sankcijas Turkijos asmenims ir bendrovėms, kurios, kaip įtariama, padeda Rusijai išvengti sankcijų ir importuoti prekes, naudojamas jos kare su Ukraina.

Ankara taip pat nerimauja, kad JAV Kongresas stabdo Jungtinių Valstijų prezidento Joe Bideno remiamo susitarimo dėl Turkijos karinių oro pajėgų modernizavimo dešimtimis amerikietiškų naikintuvų F-16 patvirtinimą.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

ES užsienio politikos vadovas dėl įkaitų siūlo pauzę Gazos Ruožui

13:43

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis pirmadienį pasiūlė planą, pagal kurį Izraelis sustabdytų savo karinę operaciją Gazos Ruože mainais į galimybes Raudonajam Kryžiui pasiekti palestiniečių kovotojų organizacijos „Hamas“ laikomus įkaitus.

„Galvoju, kad humanitarinė pauzė, kurią atsvertų Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto (TRKK) galimybė pasiekti įkaitus, kaip pirmas žingsnis siekiant jų paleidimo, yra iniciatyva, dėl kurios turėtume dirbti“, – Briuselyje ES diplomatams sakė J. Borrellis. 

ES, JAV ir Didžioji Britanija siekia humanitarinių pauzių Izraelio kare su „Hamas“ Gazos Ruože, kad žmones šioje apsiaustoje palestiniečių teritorijoje pasiektų humanitarinė pagalba.

Tačiau Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu atmeta bet kokių laikinų paliaubų galimybę, kol nepaleisti visi įkaitai, paimti per „Hamas“ kruviną spalio 7-osios ataką žydų valstybėje.

„Vadinkite tai paliaubomis, langu, bet kaip, tačiau mums reikia, kad smurtas atslūgtų ir kad būtų gerbiama tarptautinė humanitarinė teisė“, – sakė J.Borrellis.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo beveik 10 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų. 

„Hamas“ nuo 2007-ųjų, kai perėmė Gazos Ruožo kontrolę, buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

J. Borrellis įspėjo, kad izraeliečiai dėl perdėtos reakcijos galiausiai praras tarptautinės bendrijos paramą.

„Nėra karinio sprendinio šiam konfliktui, – sakė jis. – Net jei „Hamas“ Gazos [Ruože] bus išrautas su šaknimis, tai neišspręs Gazos [Ruožo] problemos.“

J. Borrellio teigimu, Artimuosiuose Rytuose besirutuliojanti tragedija yra padarinys kolektyvinės politinės ir moralinės nesėkmės, už kurią brangiai moka izraeliečiai ir palestiniečiai.

„Šią moralinę ir politinę nesėkmę nulėmė tai, jog mums tikrai trūksta noro išspręsti Izraelio ir palestiniečių problemą“, – sakė jis.

 

Per „Hamas“ išpuolį žuvo 40 prancūzų

12:20

Per „Hamas“ išpuolius Izraelyje žuvusių prancūzų skaičius išaugo iki 40, pirmadienį pranešė Prancūzijos ministrė pirmininkė Elisabeth Borne.

E.Borne taip pat sakė radijui „France Inter“, kad vis dar laikomi dingusiais be žinios aštuoni Prancūzijos piliečiai, kai kurie iš jų, kaip manoma, yra įkaitai.

„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ raketomis atakavo Tel Avivą
„Scanpix“/AP nuotr./„Hamas“ raketomis atakavo Tel Avivą

 

Jordanijos karalienė: būti palestiniečių šalininku nereiškia palaikyti terorizmą

12:16

Jordanijos karalienė Rania Al Abdullah paragino nutraukti ugnį Izraelio kare prieš „Hamas“ ir teigė, kad parama palestiniečių gyvybių apsaugai nereiškia antisemitizmo ar terorizmo skatinimo.

„Leiskite man pasakyti labai, labai aiškiai. Būti palestiniečių šalininku nereiškia būti antisemitu, būti palestiniečių šalininku nereiškia, kad esi už „Hamas“ ar už terorizmą“, – sekmadienį CNN televizijos žurnalistei Becky Anderson sakė karalienė Rania.

„Pastaraisiais metais matėme, kaip antisemitizmo kaltinimai buvo paversti ginklu, siekiant nutildyti bet kokią Izraelio kritiką“, – tvirtino ji.

„Noriu absoliučiai ir nuoširdžiai pasmerkti antisemitizmą ir islamofobiją... Bet taip pat noriu visiems priminti, kad Izraelis neatstovauja visiems pasaulio žydams. Izraelis yra valstybė ir tik jis vienas yra atsakingas už savo nusikaltimus“, – kalbėjo ji.

Plačiau skaitykite ČIA.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jordanijos karalienė Rania
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jordanijos karalienė Rania

 

JK: iš Gazos Ruožo išvyko 100 Britanijos piliečių

12:12

Maždaug 100 Didžiosios Britanijos piliečių išvyko iš Gazos Ruožo į Egiptą per Rafos sienos perėją, o 14 Britanijos pilietybes turinčių asmenų žuvo per Izraelio ir palestiniečių kovotojų organizacijos „Hamas“ konfliktą, pirmadienį paskelbė Jungtinės Karalystės energetinio saugumo sekretorė Claire Coutinho.

Dar trijų JK piliečių buvimo vieta šiuo metu nežinoma, sakė ji ir nurodė, jog tai nebūtinai reiškia, kad jie yra laikomi įkaitais.

Rafos sienos perėja buvo atidaryta trečiadienį; per ją išleista kažkiek sužeistų palestiniečių ir dvigubas pilietybes turinčių asmenų.

Egiptas yra sakęs, kad padės per šią perėją evakuoti 7 tūkst. užsieniečių.

Tačiau Gazos Ruožą valdantis „Hamas“ vėlai šeštadienį pareiškė, kad stabdo užsieniečių evakuaciją į Egiptą po to, kai Izraelis atsisakė leisti perkelti kai kuriuos sužeistus palestiniečius į Egipto ligonines.

Bendrai JK siekia saugaus išvykimo iš Gazos Ruožo keliems šimtams žmonių. 

Tuo metu JK Užsienio reikalų ministerija paskelbė, kad dėl saugumo padėties regione iš Libano buvo laikinai atšaukti kai kurie ambasados darbuotojai ir jų šeimų nariai.

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 9,7 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų. 

„Hamas“ nuo 2007-ųjų, kai perėmė Gazos Ruožo kontrolę, buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Zuma press“/„Scanpix“/Žmonės laukia prie Rafos pasienio posto
„Zuma press“/„Scanpix“/Žmonės laukia prie Rafos pasienio posto

 

JAV perspėjo „Hezbollah“ ir Iraną, kad yra pasirengusios imtis veiksmų prieš juos

11:57

JAV įspėjo „Hezbollah“ ir Iraną, kad yra pasirengusios imtis karinių veiksmų prieš juos, jei jie eskaluos konfliktą su Izraeliu, praneša „The New York Times“.

Ši žinia „Hamas“ grupuotei ir islamo respublikai buvo perduota per jų partnerius regione, tarp jų ir Turkiją, sakoma pranešime.

Vašingtonas perkėlė lėktuvnešių grupes į Vidurio Rytus, o JAV prezidentas Joe Bidenas ir kiti administracijos nariai ne kartą įspėjo regiono veikėjus nesikišti į karą Gazoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai

 

Pranešama, kad Gazoje vėl teikiamos interneto ir telefono paslaugos

11:40

Interneto stebėjimo grupės „NetBlocks“ duomenimis, Gazos Ruože atkurtas interneto ryšys.

Telefono ir interneto paslaugos ten neveikė nuo sekmadienio – tai jau trečias toks atvejis nuo karo pradžios. Pasak „Netblocks“, šis nutrūkimas buvo antras pagal trukmę.

Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija taip pat pranešė, kad telekomunikacijų ir interneto paslaugos Gazos Ruože atkurtos. Jie teigė, kad jas „tyčia ir prievarta nutraukė Izraelio valdžia“. BBC nepavyko patikrinti, dėl ko nutrūko telekomunikacijų tiekimas.

„Šis pasikartojantis sutrikimas dar labiau padidina nelaimės padarinių likvidavimo komandų kančias“, – pridūrė Palestinos Raudonojo Pusmėnulio draugija savo pranešime socialiniame tinkle X.

IDF/Izraelio antžeminė operacija Gazoje
IDF/Izraelio antžeminė operacija Gazoje

 

„Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija: per smūgius žuvo 200 žmonių

10:03

Intensyvūs Izraelio smūgiai per naktį Gazos Ruože pasiglemžė daugiau kaip 200 žmonių gyvybes, teigia „Hamas“ vadovaujama Sveikatos apsaugos ministerija.

„Hamas“ ministerijos paskelbtų skaičių negalima patikrinti. Taip pat negalima įvardinti, kiek iš žuvusiųjų yra civiliai, o kiek „Hamas“ smogikai.

VIDEO: BBC: Gaza patyrė stipriausius oro antskrydžius nuo karo pradžios
„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože
„Scanpix“/AP nuotr./Po Izraelio atakos Gazos Ruože

 

Policija: Rytų Jeruzalėje nukautas izraeliečių karę subadęs užpuolikas

09:51 Atnaujinta 09:54

Izraelio aneksuotoje Rytų Jeruzalėje pirmadienį per išpuolį peiliu rimtai sužalota izraeliečių karė, o jos užpuolikas vėliau buvo nukautas, pranešė policija.

„Peiliu ginkluotas teroristas atvyko į Šalemo policijos nuovadą ir subadė vieną karę (...). Pasienio policijos pajėgos šaudydamos neutralizavo teroristą“, – sakoma policijos pranešime.

Policija jį atpažino kaip šešiolikmetį Rytų Jeruzalės Issawiya rajono gyventoją.

Teisėsaugos teigimu, įvykio vietoje buvo sulaikytas dar vienas įtariamasis.

„Tiriamas jo ryšys su užpuoliku ir išpuoliu“, – sakė policijos atstovai.

Vėliau policija pridūrė, kad buvo sužeisti du pareigūnai.

Sužeistos pareigūnės būklė pablogėjo, šiuo metu ji yra kritinės būklės. Tuo tarpu antrojo pareigūno būklė įvardijama kaip lengva ar vidutinio sunkumo.

AFP-Scanpix nuotr./ Izraelio kariai
AFP-Scanpix nuotr./ Izraelio kariai

 

Izraelis suderino veiksmus su Jordanija dėl medicinos reikmenų pristatymo į Gazos Ruožą

09:41 Atnaujinta 10:05

Izraelio kariuomenė pirmadienį paskelbė, jog praėjus daugiau nei keturioms savaitėms nuo karo su palestiniečių kovotojų grupuote „Hamas“ pradžios, ji suderino savo veiksmus su Jordanija, kad į vieną lauko ligoninę apgultame Gazos Ruože būtų pristatytos gyvybiškai svarbios medicininės priemonės.

„Naktį, koordinuojant veiksmus su Izraelio gynybos pajėgomis (IDF), Jordanijos lėktuvas į Gazos Ruože esančią Jordanijos ligoninę numetė medicininės įrangos ir maisto. Šią įrangą medicinos personalas panaudos pacientams“, – teigiama Izraelio kariuomenės išplatiname pranešime.

via REUTERS-Scanpix nuotr./ Pagalbos pristatymas Gazos Ruožui
via REUTERS-Scanpix nuotr./ Pagalbos pristatymas Gazos Ruožui

Ankstyvą pirmadienio rytą Jordanijos karalius Abdullah II (Abdula II) paskelbė, kad šalies oro pajėgos į palestiniečių anklave esančią lauko ligoninę išskraidino gyvybiškai svarbių medicinos reikmenų.

„Mūsų bebaimis oro pajėgų personalas vidurnaktį išskraidino skubią medicininę pagalbą Jordanijos lauko ligoninei Gazos Ruože“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė jis. 

„Mūsų pareiga – padėti savo broliams ir seserims, sužeistiems per karą Gazoje“, – sakė Abdullah II ir pridūrė: „Mes visada būsime šalia savo brolių palestiniečių“.

Apie tai pranešta tuo metu, kai JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas tęsia diplomatinę kelionę po Artimuosius Rytus. Šeštadienį jis Amane surengė derybas su kolegomis iš Jordanijos, Egipto, Saudo Arabijos ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Sekmadienį jis taip pat lankėsi Izraelio okupuotame Vakarų krante, Irake ir Kipre, tęsdamas vizitą, kurio tikslas – užkirsti kelią Irano remiamų grupuočių išpuoliams prieš amerikiečių karius ir siekti, kad Gazos Ruože būtų užkirstas kelias civilių aukoms.

Karybos ekspertas: Izraelis toliau „pjausto“ Gazos sektorių į gabalėlius

09:37

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys sekmadienio vakarą socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalijo įžvalgomis apie Izraelio ir „Hamas“ karo eigą.

Jo teigimu, Izraelis toliau nuosekliai vykdo operaciją Gazos sektoriuje ir toliau jį „pjaustydo“ į gabalėlius, taip neleisdamas „Hamas“ smogikams laisvai judėti.

„Iš visų judesių matosi, kad „Hamas“ skauda ir trūksta oro. Bet nereikia tikėtis, kad iškels rankas ir pasiduos, nes „Hamas" turi stiprų ideologinį stuburą“, – rašė jis.

Fone girdisi daugybė kalbų apie derybų ir įkaitų paleidimo galimybę, grasinimų ir tokių „perliukų“ kaip viešas vieno iš Izraelio ministrų pasvarstymas prieš Gazos sektorių panaudoti branduolinį ginklą, atkreipė dėmesį E.Papečkys. 

„Kaip įprasta šiame regione, kalbama daug, garsiai ir grasinančiai, tačiau tuo metu užkulisiuose vyksta daug derybų ir pasitarimų“, – pridūrė ekspertas.

Pasak jo, net ir padėčiai esant tokiai įtemptai, egzistuoja gana racionalaus sprendimo ir įkaitų grąžinimo tikimybė.

„Tiesa, be „Hamas" politiniame žemėlapyje“, – pabrėžė E.Papečkys.

Izraelio kariuomenė: per reidą Vakarų Krante sulaikyta palestiniečių aktyvistė A.Tamimi

08:55

Izraelio kariuomenė pirmadienį pareiškė, kad per reidą okupuotame Vakarų Krante sulaikė žinomą 22 metų palestiniečių aktyvistę Ahed Tamimi.

Naujienų agentūrai AFP Izraelio kariuomenės atstovas spaudai nurodė, kad „Ahed Tamimi buvo sulaikyta įtarus smurto kurstymu ir teroristine veikla Nabi Salicho mieste“ netoli Ramalos. 

„Tamimi buvo perduota Izraelio saugumo pajėgoms tolesnei apklausai“, – pridūrė jis. 

„Jerusalem Post“/Palestiniečių aktyvistė Ahed Tamimi
„Jerusalem Post“/Palestiniečių aktyvistė Ahed Tamimi

 

Izraelis teigia perėmęs „Hamas“ posto kontrolę

08:46

Izraelio gynybos pajėgos (IDF) tvirtina, kad praėjusią naktį jų sausumos pajėgos „perėmė „Hamas“ forposto Gazoje kontrolę“, socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) skelbia Izraelio kariuomenė.

Pasak įrašo, forposte buvo įrengti „stebėjimo postai, teroristų operatyvininkų mokymo patalpos, taip pat teroristų tuneliai“. Priduriama, kad per operaciją „buvo likviduoti keli teroristai“.

Izraelio gynybos pajėgų teigimu, per pastarąją dieną jų naikintuvai atakavo „apie 450 taikinių... įskaitant karinius kompleksus, stebėjimo postus, prieštankinius postus“ ir panašius.

Sekmadienį Izraelis pareiškė, kad „apsupo“ Gazos miestą, toliau laikydamasis savo tikslo sunaikinti „Hamas“.

Gazos Ruože žuvo 88 Jungtinių Tautų darbuotojai

08:42 Atnaujinta 08:51

Jungtinės Tautos (JT) teigia, kad nuo karo veiksmų pradžios spalio 7 d. pranešta apie 88 žuvusius Palestinos pabėgėlių agentūros (UNRWA) darbuotojus, skelbia „The Times of Israel“.

Šis skaičius yra „didžiausias kada nors per vieną konfliktą užregistruotas žuvusių Jungtinių Tautų darbuotojų skaičius“, teigiama bendrame visų pagrindinių JT agentūrų vadovų pareiškime.

Jame reiškiamas pasipiktinimas dėl civilių aukų skaičiaus Gazos Ruože ir raginama „nedelsiant nutraukti ugnį“, taip pat reikalaujama, kad „Hamas“ paleistų iš Izraelio pagrobtus įkaitus.

„Praėjo 30 dienų. Jau gana. Tai turi liautis nedelsiant“, – rašoma bendrame pareiškime.

Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože
Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože

UNRWA taip pat pranešė, kad nuo karo pradžios Gazos Ruože buvo apgadinti 48 jos objektai.

Agentūra priminė, kad 1,5 milijono Gazos gyventojų buvo priversti palikti savo namus, ir teigė, kad beveik pusė iš jų glaudžiasi jos prižiūrimuose objektuose.

JT tvirtinimu, prieglobsčio punktai tampa vis labiau perpildyti, o pietinėje dalyje esančios prieglaudos nepajėgia priimti naujų atvykėlių.

Daug perkeltųjų asmenų miega gatvėse netoli UNRWA objektų.

Vašingtonas siunčia žinią: karo purtomame regione dislokuotas branduolinį ginklą galintis nešti laivas

08:35

Jungtinių Valstijų centrinė vadovybė pranešė, kad į jos atsakomybės zoną, apimančią rytinę Viduržemio jūros dalį, Raudonąją jūrą, Persijos įlanką ir Omano įlanką, atvyko „Ohajo“ klasės povandeninis laivas.

Šios klasės povandeniniai laivai yra branduoliniai ir turi branduolines kovines galvutes.

Dislokuoto povandeninio laivo atvykimas į regioną gali būti tos pačios strategijos, pagal kurią JAV pasiuntė dvi lėktuvnešių smogiamąsias grupes, kad atgrasytų Iraną ir jo įgaliotinius nuo Izraelio puolimo, dalis.

Pasak analitikų, tai, kad Vašingtonas nurodė detales, kur buvo dislokuotas laivas, yra neįtikėtinai retas dalykas.

Sekmadienį internete paskelbtame JAV pranešime nepateikta jokių kitų detalių, nors buvo paskelbtas vaizdas, kuriame, atrodo, matyti povandeninis laivas Egipto Sueco kanale netoli Sueco kanalo tilto.

Nors „Ohajo“ klasės povandeniniai laivai yra branduoliniai ir daugelis jų turi branduolinių ginklų, kiti turi tik sparnuotąsias raketas ir yra skirti dislokuoti kartu su specialiųjų operacijų pajėgomis, todėl neaišku, ar dabar Vidurio Rytuose veikiantis povandeninis laivas turi branduolinių balistinių raketų.

Izraelio kariuomenė apsupo Gazos miestą

07:56

Izraelio kariuomenė vėlai sekmadienį paskelbė apsupusi Gazos miestą ir padalijusi apgultą pakrantės juostą į dvi dalis, nes nuo karo pradžios jau trečią kartą visiškai nutrūko susisiekimas, skelbia naujienų agentūra „Associated Press“:

„Šiandien yra šiaurinė ir pietinė Gaza“, – žurnalistams sakė kontradmirolas Danielis Hagari, pavadinęs tai „svarbiu etapu“ Izraelio kare prieš anklavą valdančią „Hamas“ kovotojų grupuotę.

Telegram/Izraelis smogė Gazos Ruožui
Telegram/Izraelis smogė Gazos Ruožui

Izraelio žiniasklaida pranešė, kad spėjama, jog kariai įžengs į Gazos miestą per 48 valandas. Sutemus šiaurinėje Gazos dalyje buvo pastebėti stiprūs sprogimai.

Tačiau dėl „ryšio žlugimo“ visame Gazos Ruože, apie kurį pranešė interneto prieigos gynimo grupė „NetBlocks.org“ ir kurį patvirtino palestiniečių telekomunikacijų bendrovė „Paltel“, buvo dar sudėtingiau perduoti naujo karinio puolimo etapo detales.

Nuo spalio 7 dienos Prancūzijoje užfiksuota daugiau kaip tūkstantis antisemitinių aktų

07:15

Prancūzijoje užfiksuota daugiau kaip tūkstantis antisemitinių aktų nuo spalio 7 dienos, kai palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ įvykdė mirtiną išpuolį prieš Izraelį, sekmadienį pranešė vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas.

„Antisemitinių aktų skaičius išaugo“, – sakė jis televizijai „France 2“ ir pridūrė, kad už tokius nusikaltimus buvo sulaikyti 486 žmonės, iš jų 102 – užsieniečiai.

Spalio 7 dieną „Hamas“ ginkluoti užpuolikai užpuolė Izraelį ir nužudė 1, 4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, teigia Izraelio valdžios institucijos.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 9,7 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų. 

IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože
IDF/Izraelio kariai Gazos Ruože

Šiuo metu Prancūzijoje gyvena daugiau kaip 500 tūkst. žydų – tai didžiausia jų populiacija Europoje ir trečia pagal dydį pasaulyje po Izraelio ir JAV. 

Sekmadienį Paryžiaus policijos viršininkas Laurent'as Nunezas nurodė, kad vien sostinės apskrityje buvo užfiksuoti 257 antisemitiniai aktai, o 90 asmenų buvo sulaikyti.

Jis pridūrė, kad sulaikytieji neturi jokio tipiško profilio. Tarp jų – ir jaunuoliai, ir propalestinietiškoje veikloje dalyvaujantys asmenys.

Socialistų partijos vadovas Olivier Faure'as sekmadienį paragino visas politines jėgas sutelkti pastangas kovai su antisemitizmu.

Kalbėdamas radijui „Radio J“, jis pasiūlė artimiausiomis dienomis surengti demonstraciją Respublikos aikštėje – nuolatinėje mitingų Paryžiaus centre vietoje.

Tačiau jo iniciatyva iš karto sulaukė kairiųjų politikų kritikos dėl to, kad jis neatmetė galimybės leisti dalyvauti kraštutinių dešiniųjų „Nacionalinio sambūrio“ partijai, vadovaujamai Marine Le Pen.

Visų pagrindinių JT agentūrų vadovai ragina Gazos Ruože paskelbti humanitarinę pertrauką

06:38

Visų pagrindinių Jungtinių Tautų agentūrų vadovai sekmadienį paskelbė itin retą bendrą pareiškimą, kuriame išreiškė pasipiktinimą dėl civilių aukų skaičiaus Gazos Ruože ir paragino nedelsiant paskelbti humanitarinę pertrauką Izraelio ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ kare. 

„Jau beveik mėnesį pasaulis sukrėstas ir pasibaisėjęs stebi situaciją Izraelyje ir okupuotoje palestiniečių teritorijoje, nes vis daugėja žuvusių ir nuskriaustų žmonių“, – teigė JT vadovai.

18 organizacijų, įskaitant  JT vaikų agentūrą UNICEF, JT Pasaulio maisto programą (WFP) ir Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO),vadovai taip pat atkreipė dėmesį į abiejų pusių aukų skaičių.

Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože
Stopkadras/Izraelis bombardavo Džabalijos pabėgėlių stovyklą Gazos Ruože

Izraelis Gazos Ruožo bombardavimą pradėjo po to, kai spalio 7 dieną per sieną įsiveržę „Hamas“ ginkluoti užpuolikai nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir paėmė mažiausiai 240 įkaitų.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija, kontroliuojama grupuotės „Hamas“, pranešė, kad nuo karo su Izraeliu pradžios šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau nei 9,7 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų. 

JT paskelbtame pareiškime sakoma, kad visi Gazos Ruožo gyventojai yra apsupti ir atakuojami, negali gauti būtiniausių prekių, puolami jų namai, slėptuvės, ligoninės ir maldos namai. JT vadovai pridūrė, kad tokie veiksmai nėra toleruojami.

Jie taip pat paragino „Hamas“ paleisti per išpuolį paimtus įkaitus ir pareikalavo, kad abi konflikto pusės laikytųsi savo įsipareigojimų pagal tarptautinę teisę.

Jų teigimu, į Gazos Ruožą turi būti atgabenta daugiau maisto, vandens, vaistų ir degalų, kad būtų suteikta pagalba civiliams gyventojams, nes Izraelis, siekdamas sunaikinti „Hamas“, toliau atakuoja palestiniečių anklavą.

„Reikia nedelsiant paskelbti humanitarinę pertrauką. Praėjo 30 dienų. Užteks. Tai turi liautis dabar“, – nurodoma pranešime. 

JAV sieks daugiau pagalbos Gazos Ruožui

06:20

Baltųjų rūmų atstovai patvirtino, kad šiandien viceprezidentė Kamala Harris su užsienio lyderiais aptars Izraelio ir „Hamas" konfliktą.

Ji skatins J.Bideno administracijos pastangas padidinti humanitarinės pagalbos srautą civiliams Gazos Ruože.

„Scanpix“ / DPA nuotr./Kamala Harris
„Scanpix“ / DPA nuotr./Kamala Harris

 

Į šiaurinę Gazos Ruožo dalį išskraidinta pagalba

06:16

Jordanijos karalius teigia, kad jo šalis išskraidino skubią medicininę pagalbą Gazos Ruožui.

Karalius Abdula „X“ pranešime teigė, kad karinis krovininis lėktuvas pasirūpino, kad atsargos pasiektų lauko ligoninę šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje.

Pagalbos tiekimas į Gazos Ruožą labai sutriko uždarius Rafos pasienio perėją, jungiančią teritoriją su Egiptu.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?