Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 08 /2023 10 09

Izraelis surengė plataus masto oro antskrydžius: atakuotas Gazos miestas, panaudota 100 tonų amunicijos

Šeštadienį palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ į Izraelį paleido tūkstančius raketų, kovotojai į šalį įžengė sausuma, jūra ir oru, naudodamiesi parasparniais – įkaitais paimti civiliai ir kariai išvežti į į Gazos Ruožą. Kovos tęsiasi ir sekmadienį. Izraelis davė atsakomąjį smūgį – atakavo „Hamas“ pozicijas, taip pat Libane esančius taikinius. Pranešama, kad žuvo mažiausiai 500 žmonių. Izraelio žiniasklaida skelbia, kad tarp žuvusiųjų yra ir „Hamas“ lyderis.
Karas Izraelyje
Karas Izraelyje / „Scanpix“/AP nuotr.

Karas Izraelyje: svarbiausios žinios

Šeštadienio naujienas apie Izraelį skaitykite čia.

Izraelis
Izraelis

Naujausias žinias apie įvykius Izraelyje tiesiogiai sekite žemiau:

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Hamas“ paleido 100 raketų

00:32

„Hamas“ paskelbė, kad į Izraelio Aškelono miestą paleido 100 raketų. Apie tai praneša leidinys „The Times of Israel“.

„Wall Street Journal“: Iranas padėjo „Hamas“ planuoti atakas

00:22

„Wall Street Journal“ rašo, kad Iranas padėjo „Hamas“ planuoti ataką prieš Izraelį per susitikimą praėjusią savaitę Beirute ir jau kelias savaites dirbo prie to.

Teigiama, kad planai buvo vykdomi nuo rugpjūčio mėnesio, įskaitant keletą susitikimų Beirute, kuriuose dalyvavo Islamo revoliucijos gvardijos nariai.

„Hamas“ nusitaikė į Izraelio oro uostą

23:49

„The Time of Israel“ praneša, kad „Hamas“ nusitaikė į Izraelio Ben Guriono oro uostą.

Pranešama, kad Izraelyje girdimi raketų sprogimo garsai.

Izraelis surengė oro antskrydžius

23:04

Izraelio gynybos pajėgos teigia surengusios didžiulius oro antskrydžius, nukreiptus į maždaug 150 objektų.

Skelbiama, kad taikytasi į Gazos miesto Shejaiyą dalį.

Teigiama, kad buvo panaudota apie 100 tonų amunicijos.

 

Izraelio teritorijoje prie Gazos Ruožo – sprogimai

22:42

Sderote ir kituose netoli Gazos Ruožo sienos esančiuose rajonuose girdėti raketų sprogimai, rašo „The Times of Israel“.

Izraelis: iš muzikos festivalio, kurį užpuolė „Hamas“, išvežta 260 žuvusiųjų

22:25 Atnaujinta 23:22

Izraelio saugumo tarnyba „Zaka“ sekmadienį pranešė, kad jos medikai iš muzikos festivalio, kuriame dalyvavo tūkstančiai žmonių ir kurį užpuolė palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“, išvežė apie 260 žuvusiųjų kūnų.

Tikėtina, kad šis skaičius dar padidės, nes šiuo metu įvykio vietoje dirba kitų komandų paramedikai.

Socialiniuose tinkluose ir Izraelio naujienų agentūrose paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip dešimtys festivalio lankytojų prabėga bėgti, kai pasigirdo pirmieji šūviai. Daugelis jų pasislėpė netoliese esančiuose vaiskrūmiuose arba bėgantys buvo nušauti.

„Hamas“ teroristai nužudė ar pagrobė galbūt šimtus vakarėlio dalyvių, jų artimieji išgyvena košmarą

22:23

Prie Izraelio ir Gazos Ruožo sienos muzikos vakarėlyje dykumoje linksminosi tūkstančiai jaunų žmonių, kai „Hamas“ teroristai paleido į Izraelį daugiau nei du tūkstančius raketų ir ėmė veržtis pro sieną. Dykumoje linksminęsi jauni žmonės tapo vienais pirmųjų taikinių.

Pasaulio žiniasklaidą apskriejo vaizdai, kaip išsipuošę jauni žmonės bando pabėgti nuo teroristų. Dešimtims, o gal ir šimtams nepasisekė. Artimieji negali jų rasti ir lieja skausmą, jog nesulaukia iš valdžios pagalbos.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Paskelbė apie mažiausiai 30 įkaitų

21:52

Palestinos islamo džihado lyderis Ziyadas Nakhalehas paskelbė pareiškimą, kuriame teigiama, kad grupuotė laiko daugiau nei 30 įkaitų iš Izraelio.

„Kareivių ir naujakurių, kuriuos laikome kaip karo belaisvius Gazoje, yra dešimtys ir daugiau. Tiesą sakant, galiu pasakyti, kad jie gerokai viršija šį skaičių. „Islamic Jihad“ iki šiol turi daugiau nei 30 priešo belaisvių“, – sako jis.

Teroristų vadovas sveikina besitęsiantį konfliktą  Gazos Ruože kaip „didžiavimosi ir šlovės dienas“ ir giria „vienybės tarp pasipriešinimo jėgų įvaizdį“, susidariusį po vakarykščio Izraelio puolimo.

„Mūšiai, vykę gyvenvietėse [Izraelio miestuose], reidai į armijos bazes, kareivių gaudymas ir jų palikti ginklai yra aiškus įrodymas, kad [Izraelio] armija yra silpnesnė, nei daugelis pasaulio žmonių tiki“, – sako jis.

Izraelis: 2 243 žmonės sužeisti

21:29

Izraelio Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad iki šiol Izraelyje buvo sužeisti ir į ligonines išvežti daugiau nei 2 243 žmonės.

Ministerija praneša, kad 22 iš jų būklė yra kritinė, 343 – sunkios, 439 – vidutinės, 1093 – lengva, 50 gydomi dėl didelio nerimo, 187 – įvertinti medicinos pareigūnų.

Tuo metu „Hamas“ valdoma Sveikatos apsaugos ministerija Gazos Ruože teigia, kad Gazos Ruože žuvo 413 palestiniečių, o dar 2 300 buvo sužeisti.

Dauguma jų Gazos Ruože žuvo dėl atsakomųjų Izraelio smūgių.

Pentagonas: JAV siųs amuniciją Izraeliui ir stiprins savo pajėgas Artimuosiuose Rytuose

21:12

JAV, reaguodama į palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolius, aprūpins Izraelį amunicija ir įranga bei sustiprins amerikiečių pajėgas Artimuosiuose Rytuose, sekmadienį pranešė Pentagonas.

„Jungtinių Valstijų vyriausybė skubiai suteiks Izraelio gynybos pajėgoms papildomos įrangos ir išteklių, įskaitant šaudmenis“, – teigiama JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino išplatintame pranešime. 

Jis nurodė, kad į rytinę Viduržemio jūros dalį buvo nukreiptas lėktuvnešis „USS Gerald R.Ford“ ir jį lydintis karo laivai. L.Austinas taip pat pareiškė, kad Vašingtonas didina naikintuvų eskadrilių skaičių šiame regione. 

Tarp „Hamas“ pagrobtų asmenų yra ir vokiečių

20:24

Keli vokiečiai, kurie taip pat yra Izraelio piliečiai, buvo tarp tų, kuriuos palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ kovotojai pagrobė per įsiveržimą į Izraelį, sekmadienį pranešė Vokietijos ministerijos šaltiniai. 

Šaltiniai nenurodė tikslaus jų skaičiaus. 

„Kiek mums žinoma, visi jie yra Izraelio piliečiai ir vokiečiai“, – pridūrė jie.

Izraelis skelbia jau apie daugiau kaip 700 žuvusių žmonių

20:12

Izraelyje per „Hamas“ puolimą prieš žydų valstybę žuvo daugiau kaip 700 žmonių, praneša „The Time of Israel“, remdamasis sveikatos apsaugos pareigūnais.

Nuotr. iš socialinių tinklų/Žuvę izraeliečiai
Nuotr. iš socialinių tinklų/Žuvę izraeliečiai

Izraelio pajėgos toliau kovoja su „Hamas“ ginkluotais užpuolikais, valydamos pasienyje esančias bendruomenes, ir aptinka vis daugiau Izraelio piliečių kūnų.

Iki šiol Izraelyje sužeista daugiau kaip 2 100 žmonių.

JAV skirs papildomą paramą Izraeliui

20:10

JAV prezidentas Joe Bidenas po palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio nurodė suteikti papildomą paramą Izraeliui, sekmadienį pranešė Baltieji rūmai. 

Išsamesnė informacija nebuvo pateikta.

„Prezidentas nurodė papildomai paremti Izraelį po šio precedento neturinčio „Hamas“ teroristinio išpuolio“, – teigiama Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime. 

Aukšto rango JAV pareigūnas šeštadienį nurodė, kad vyksta derybos dėl JAV karinės pagalbos teikimo.

Izraelio kariuomenė siunčia pastiprinimą kovai su „Hamas“

19:41

Izraelio kariuomenė pranešė, kad siunčia pastiprinimą prieš palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“, kuri sekmadienį, praėjus dienai po to, kai prasiveržė per sieną iš Gazos Ruožo, vis dar yra žydų valstybės teritorijoje.

Spaudos konferencijos metu kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari žurnalistams nurodė, kad „priešas vis dar yra Izraelyje“. 

„Stipriname savo pajėgas, ypač netoli Gazos Ruožo“, – sakė jis ir pridūrė, kad kariuomenė smogė 800 „Hamas“ taikinių šiame pakrantės anklave.

Izraelyje žuvo Prancūzijos pilietis, keli dingo be žinios

19:41

Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad Izraelyje, į šalį įsiveržus palestiniečių grupuotės „Hamas“ kovotojams, žuvo šalies pilietis, o dar keli dingo be žinios.

„Su liūdesiu sužinojome apie tragišką tautiečio žūtį Izraelyje per teroristinius išpuolius“, – sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministerijos atstovė Anne-Claire Legendre.

84 šalys remia Izraelį

19:31

Izraelio Užsienio reikalų ministerija nurodo, kad maždaug 84 šalys ir tautos paskelbė pareiškimus, palaikančius Izraelį.

Daugelyje šalių, įskaitant JAV, JK, Australiją, Prancūziją, Norvegiją ir Austriją, keli politiniai lyderiai paskelbė pareiškimus, smerkiančius išpuolius ir remiančius Izraelio teisę į savigyną.

Užsienio reikalų ministras Eli Cohenas per pastarąsias 24 valandas kalbėjosi su 17 užsienio reikalų ministrų, daugiausia iš Europos. Jis taip pat surengė instruktažą užsienio diplomatams Izraelyje ir Izraelio diplomatams užsienyje.

Nuo karo pradžios Izraelio diplomatai davė 180 interviu užsienio spaudai ir paskelbė daugiau nei 580 pranešimų anglų, ispanų, arabų, persų ir rusų kalbomis.

Turkijos prezidentas ragina Izraelį ir „Hamas“ palaikyti taiką

19:12

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį paragino Izraelį ir palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“ palaikyti taiką ir susilaikyti nuo civilių gyventojų žalojimo.

„Nėra nieko gero (pulti) civilius gyventojus“, – sakė R.T.Erdoganas. 

„Esame pasirengę padaryti viską, kad sumažintume įtampą (...) Kviečiame visus dalyvius palaikyti taiką“, – pridūrė jis. 

V. Zelenskis teigia, kad Ukraina solidarizuojasi su Izraeliu

18:46

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį telefonu kalbėjosi su Izraelio ministru pirmininku Benjaminu Netanyahu ir pakartojo, kad Kyjivas solidarizuojasi su Izraeliu, kuris ėmėsi atsakomųjų veiksmų po masinių palestiniečių grupuotės „Hamas“ išpuolių.

„Kalbėjausi su Netanyahu, kad patvirtintume Ukrainos solidarumą su Izraeliu, nukentėjusiu nuo įžūlaus didelio masto išpuolio, ir pareikštume užuojautą dėl daugybės aukų“, – socialiniuose tinkluose nurodė V. Zelenskis. 

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

„Ministras pirmininkas mane informavo apie dabartinę padėtį ir Izraelio gynybos pajėgų bei teisėsaugos institucijų veiksmus, kuriais siekiama atremti išpuolį“, – teigė Ukrainos prezidentas. 

„Taip pat aptarėme išpuolio pasekmes saugumo padėčiai regione ir už jo ribų“, – pridūrė jis. 

V.Zelenskis taip pat nurodė, kad diplomatai bendradarbiauja su Izraelio policija, siekdami užtikrinti Ukrainos piliečių saugumą.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija sekmadienį pranešė apie dviejų ukrainiečių moterų žūtį Izraelyje.

„Abi pilietės ilgą laiką gyveno šalyje“, – naujienų agentūrai AFP sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenko.

Kyjivo pareigūnai remia Izraelio teisę gintis tuo pat metu, kai Ukraina kovoja su Rusijos invazija.

Nuo praėjusių metų vasario mėnesio, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, Izraelis stengiasi išlaikyti neutralumą santykiuose su Rusija ir Ukraina.

Izraelis ne kartą siuntė humanitarinę pagalbą Ukrainai, tačiau ginklų neteikia.

Izraelis: smogta 800 „Hamas“ taikinių

18:38

Izraelio pajėgos Gazos Ruože smogė 800 „Hamas“ taikinių, žuvo šimtai „Hamas“ kovotojų, praneša „Reuters“, cituodama Izraelio kariuomenės atstovą.

Dar dešimtys kovotojų buvo sugauti, pridūrė atstovas.

Prognozė: ko imsis Izraelis?

18:18

BBC korespondentas Frankas Gardneris pateikia artimiausius darbus, kuriuos turės padaryti Izraelis.

  • Atkurti saugumą Pietų Izraelyje. Tai reiškia, kad reikia panaikinti likusių „Hamas“ ginkluotųjų pajėgų buvimą. Izraelis taip pat turės taisyti ir sustiprinti pramuštą Izraelio ir Gazos Ruožo sienos tvorą
  • Izraelio karių, tankų, invazija dabar yra vienas iš variantų, tačiau, nors tai neabejotinai sukeltų didelių aukų abiejose pusėse, mažai tikėtina, kad „Hamas“ pavyktų sunaikinti
  • Neleisti šiam konfliktui plisti, ypač Vakarų Krante ir Libane. Jei žmonės priimtų „Hamas“ raginimą ginkluotis, Izraelis kovotų trimis frontais.
  • Išgelbėti „Hamas“ Gazoje laikomus Izraelio įkaitus. Izraelio specialiosios pajėgos bus parengusios išsamius galimos gelbėjimo misijos planus, tačiau rizika yra didelė. „Hamas“ beveik neabejotinai paskirstys šiuos vyrus, moteris ir vaikus keliose vietose, kur gelbėtojų komanda negalės patekti nepastebėta. Derybos dėl jų paleidimo gali užtrukti mėnesius ar net metus

Vokietijos kancleris: Izraelis turi teisę gintis nuo išpuolių

18:04

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas sekmadienį pareiškė, kad Izraelis turi teisę gintis nuo atakų po to, kai palestiniečių kovotojų grupuotė „Hamas“ surengė plataus masto išpuolį prieš žydų valstybę.

Spaudos konferencijos metu kancleris pareiškė, kad Izraelis turi teisę ginti savo piliečius ir patraukti užpuolikus baudžiamojon atsakomybėn.

„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas
„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas

O.Scholzas nurodė, kad planuoja surengti derybas su Egipto, JAV, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos vadovais.

„Dedame visas pastangas, kad šis išpuolis nevirstų gaisru, kurio pasekmės visam regionui būtų nepaskaičiuojamos, ir perspėjame visus, kad šioje situacijoje nekurstytų ir neskleistų teroro“, – sakė jis.

Jis teigė, kad kalbėjosi su Izraelio premjeru Benjaminu Netanyahu ir pareiškė jam, kad Vokietija tvirtai remia Izraelį. 

O.Scholzas pridūrė, kad Berlynas smerkia išpuolius prieš Izraelį ir jo žmones bei tuos, kurie džiaugiasi šia katastrofa ir žmonių mirtimi.

Šeštadienį Vokietijos policija socialinėje žiniasklaidoje paskelbė nuotraukas, kuriose matyti, kaip viename sostinės rajone žmonės švenčia išpuolius prieš Izraelį dalydami pyragaičius.

Sustabdyti skrydžiai į Izraelį

17:58

Didžiosios oro linijos šį savaitgalį atšaukė dešimtis skrydžių į Tel Avivą, tęsiantis mūšiam.

„American Airlines“, „Air France“, „Lufthansa“, „Emirates“, „Iberia“, „Air Canada“ ir „Ryanair“ buvo tarp tų bendrovių, kurios nutraukė skrydžius į Tel Avivo Ben Guriono oro uostą.

Tačiau oro uosto valdžia nesustabdė komercinių oro susisiekimo su antruoju Izraelio tarptautiniu oro uostu.

Izraelio oro vežėjas „El Al“ sekmadienį pranešė, kad kol kas tęsia savo skrydžius Tel Avive.

Izraelis: daugiau nei 2 tūkst. žmonių sužeisti

17:50

Sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad nuo per šį karą iki šiol buvo sužeisti ir ligoninėse gydomi mažiausiai 2156 izraeliečiai.

Iš jų 20 yra kritinės būklės, 338 – sunkios, 421 – vidutinės, 1052 – lengvos, 49 gydomi dėl didelio nerimo, o 167 vis dar vertina medicinos pareigūnai.

Gydytojas: visur matai mirtį

17:48

Khamis Elessi, neuroreabilitacijos ir skausmo medicinos konsultantas, įsikūręs Gazos mieste, anksčiau kalbėjo su BBC.

„Visur, kur eini Gazoje, matai laidotuves, matai mirtį, – sako jis. – Atrodo, lyg žiūrėtum filmą apie gyvenimo šioje žemėje pabaigą.“

„Negalima tiesiog užsimerkti, vaikai verkia ir rėkia, nėra elektros“, – pasakojo jis.

Izraelyje žuvo dvi ukrainietės

17:22

Palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ surengus didelį puolimą prieš Izraelį žuvo dvi ukrainietės, sekmadienį naujienų agentūrai AFP pranešė Ukrainos užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai.

„Turime patvirtintos informacijos apie dviejų ukrainiečių moterų mirtį Izraelyje. Abi pilietės ilgą laiką gyveno šalyje“, – sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas spaudai Olehas Nikolenko ir pridūrė, kad konsulatas palaiko ryšį su aukų artimaisiais.

Apie 100 įkaitų

17:11

Į Gazą „Hamas“ galėjo paimti iki 100 Izraelio įkaitų, įskaitant moteris ir vaikus, o tai labai apsunkina bet kokią Izraelio karinę operaciją jiems išlaisvinti.

Nors Izraelio gynybos pajėgų (IDF) atstovas spaudai pulkininkas leitenantas Jonathanas Conricusas tik pasakė, kad „didelis skaičius“ Izraelio civilių ir kareivių yra laikomi įkaitais, manoma, kad šis skaičius siekia keliasdešimt.

Irano prezidentas: Teheranas remia palestiniečių teisę į savigyną

17:07

Praėjus dienai po to, kai palestiniečių kovotojų grupė „Hamas“ užpuolė Izraelį, Irano prezidentas Ebrahimas Raisi sekmadienį pareiškė, kad Teheranas remia palestiniečių teisę į savigyną, ir apkaltino Izraelį keliant pavojų regionui.

„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis
„IMAGO“/„APAimages“/„Scanpix“/Irano prezidentas Ebrahimas Raisis

„Iranas remia teisėtą palestiniečių tautos gynybą“, – nurodė E.Raisi, cituojamas valstybinės žiniasklaidos. 

„Sionistinis režimas (Izraelis) ir jo rėmėjai yra atsakingi už grėsmę regiono tautų saugumui, todėl jie turi būti patraukti atsakomybėn“, – pridūrė prezidentas. 

URM sako neturinti informacijos apie Izraelyje nukentėjusius lietuvius

16:56

Užsienio reikalų ministerija (URM) sekmadienį pranešė neturinti informacijos apie Izraelyje dėl konflikto su „Hamas“ grupuote sužeistus ar žuvusius lietuvius ir nurodė, kad keliaujantieji šioje šalyje yra saugūs.

„Nėra nusiskundimų dėl to, kad būtų žuvusių ar kaip kitaip fiziškai nukentėjusių lietuvių. Tokios informacijos neturime“, – LRT radijui sakė URM kanclerė Inga Černiuk.

Pasak I.Černiuk, Izraelyje esantiems turistams specialūs skrydžiai neorganizuojami, oro bendrovės turi pačios pasirūpinti savo klientais. 

„Dėl repatriacinių skrydžių organizavimo šuo metu mes tokių galimybių neturime, nes civilinė aviacija vis dar veikia, ne visi skrydžiai atidėti, oro uostas kad ir labai ribotai, bet veikia. Oro bedrovės turi pirmiausia pačios pasirūpinti dėl klientų išgabenimo“, –  teigė URM atstovė. 

URM kanclerės teigimu, Vilnius bendrauja su kitų valstybių konsulinėmis įstaigomis ir pareigūnais bei aiškinasi, ar jie neketina organizuoti tokių skrydžių.

„Tada mes galėtume kooperuotis ir parskraidinti“,  – teigė I.Černiuk.

Po pražūtingo išpuolio Gazos Ruožo raketos smogė pietiniam Izraelio miestui

16:52

VIDEO: Po pražūtingo išpuolio Gazos Ruožo raketos smogė pietiniam Izraelio miestui

 

Gazos Ruože žuvo 370 žmonių

16:44

Gazos sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad po Izraelio antskrydžių žuvo 370 žmonių, o dar 2 200 buvo sužeista.

A.Blinkenas: tikėtina, kad JAV paskelbs apie naują karinę paramą Izraeliui

16:40

Vašingtonas sekmadienį galimai paskelbs apie naują karinę paramą Izraeliui po netikėto didelio masto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio, nurodė JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. 

„Nagrinėjame konkrečius papildomus izraeliečių prašymus. Manau, kad apie tai daugiau išgirsite vėliau šiandien“, – televizijai CNN sakė A.Blinkenas.

„[JAV] prezidento (Joe) Bideno nurodymas buvo užtikrinti, kad Izraeliui suteiktume viską, ko šiuo metu reikia „Hamas“ išpuoliams atremti“, – nurodė jis. 

Izraelyje uždaromos mokyklos

15:53

Izraelio gynybos pajėgos praneša, kad mokyklos visoje šalyje artimiausiomis dienomis bus uždarytos, vykstant kovoms tarp Izraelio ir teroristinių grupuočių Gazos Ruože.

Be to, į pietus nuo Netanijos ir į šiaurę nuo centrinės Negevo esančios įmonės gali būti atidarytos tik tuo atveju, jei bus paruošta prieiga prie bombų slėptuvių, teigia kariškiai.

Apribojimai galioja iki antradienio 18 val., bet greičiausiai bus pratęsti.

G.Nausėda: Lietuva smerkia „Hamas“ atakas prieš Izraelį ir jo žmones

15:46

Lietuva vienareikšmiškai smerkia beatodairiškas „Hamas“ teroristinės grupuotės atakas prieš Izraelį ir jo žmones, sako prezidentas Gitanas Nausėda. 

„Lietuva vienareikšmiškai smerkia „Hamas“ smurtinius veiksmus ir atakas prieš civilius gyventojus Izraelyje. Mes visiškai palaikome Izraelį, reiškiame nuoširdžią užuojautą aukų šeimoms. Izraelis turi teisę gintis“, – pranešime sako šalies vadovas.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

„Įkaitais paimti Izraelio žmonės – tiek civiliai, tiek kariai – turi būti nedelsiant paleisti“, –  pridūrė G.Nausėda. 

Jis pabrėžė raginąs nutraukti beprasmį smurtą.  

G.Nausėda taip pat reiškia užuojautą kare su „Hamas“, kaip praneša Izraelio žiniasklaida, žuvusio išeivio iš Lietuvos šeimai bei artimiesiems.

Izraelyje per „Hamas“ puolimą žuvusių žmonių skaičius viršijo 600

15:33

Palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ surengus didelį puolimą prieš Izraelį žuvo daugiau kaip 600 žmonių, sekmadienį skelbia pareigūnai.

Apie tai pranešė Izraelio portalas „The Times of Israel“.

Tarp žuvusiųjų yra dešimtys karių ir policininkų, kurie neteko gyvybės kovose su „Hamas“ užpuolikais.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat patvirtino, kad ligoninėse yra 2 048 sužeistieji, iš kurių 20 yra kritinės būklės ir dar 330 sunkiai sužeistų.

Kariuomenė taip pat paskelbė pavardes karių, žuvusių per kovas su „Hamas“.

„Hezbollah“ vadovas pasiuntė žinią Izraeliui

15:17

„Hezbollah“ vykdomosios tarybos vadovas Hashemas Safis al-Dinas surengė spaudos konferenciją, kurioje pasiuntė žinią JAV ir Izraeliui, sakydamas, kad jų islamo šventųjų vietų pažeidimai ir „visų linijų kirtimas“ privedė prie teroro operacijos.

VIDEO: Paaiškiname žemėlapiu: oro ir žemės apšaudymų taškai Izraelyje ir Gazoje

Visa islamo tauta prisijungs prie „tvano“, sako jis.

Sekmadienio rytą „Hezbollah“ paleido minosvaidžių sviedinius į Izraelio karinius objektus prie Libano sienos, teigdama, kad solidarizuojasi su „palestinos pasipriešinimu“.

Izraelio gynybos pajėgos nepranešė apie jokius sužeidimus ir sakė, kad atsakė artilerijos ugnimi į paleidimo zoną ir bepiločio lėktuvo ataką prieš „Hezbollah“ infrastruktūrą rajone.

Izraelio saugumo kabinetas nubalsavo, kad šalyje būtų paskelbta oficiali karo padėtis

15:14

Izraelio saugumo kabinetas nubalsavo už tai, kad šalyje būtų paskelbta oficiali karo padėtis ir ji galėtų vykdyti „svarbius karinius veiksmus“, sekmadienį skelbia ministro pirmininko biuras.

Apie tai pranešė Izraelio portalas „The Times of Israel“.

Ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu jau anksčiau pareiškė, kad šalis yra karo padėtyje po to, kai palestiniečių grupuotės „Hamas“ kovotojai šeštadienį prasiskverbė į pietų Izraelį, paleido tūkstančius raketų ir pražudė šimtus žmonių.

Aukšto lygio saugumo kabineto sprendimas suteikia pareiškimui teisinę galią pagal Pagrindinį įstatymą, kurio 40 punkte sakoma, kad šalis negali pradėti karo be vyriausybės sprendimo.

Izraelyje per „Hamas“ puolimą žuvusių žmonių skaičius viršijo 500

14:52

Palestiniečių kovotojų grupuotei „Hamas“ surengus didelį puolimą prieš Izraelį žuvo daugiau kaip 500 žmonių, sekmadienį skelbia pareigūnai.

Apie tai pranešė Izraelio portalas „The Times of Israel“.

Tarp žuvusiųjų yra dešimtys karių ir policininkų, kurie neteko gyvybės kovose su „Hamas“ užpuolikais.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat patvirtino, kad ligoninėse yra 2 048 sužeistieji, iš kurių 20 yra kritinės būklės ir 330 sunkiai sužeistų.

Kariuomenė taip pat paskelbė pavardes karių, žuvusių per kovas su „Hamas“.

Žuvo daugiau nei 400 žmonių

14:38

Pareigūnų teigimu, per masinį „Hamas“ puolimą prieš Izraelio bendruomenes netoli Gazos ir tūkstančius į Izraelį paleistų raketų žuvo daugiau nei 400 žmonių.

Tarp žuvusiųjų yra dešimtys karių ir policininkų, kurie žuvo kovodami su teroristais.

Sveikatos apsaugos ministerija taip pat patvirtina, kad sužeistųjų skaičius ligoninėse pasiekė 2048, iš jų 20 yra kritinės būklės ir 330 buvo sunkiai sužeisti.

Praėjus daugiau nei 30 valandų po išpuolio, kariuomenė toliau kovoja su užpuolikais pasienio bendruomenėse.

Lietuvos URM įspėja dėl situacijos Izraelyje

14:10

„Hamas“ teroristinei grupuotei pradėjus teroristines atakas prieš Izraelį, įsiveržus į šalies teritoriją ir vykdant teroro aktus, Izraelis paskelbė karo padėtį. Bendra Užsienio reikalų ministerijos rekomendacija Lietuvos piliečiams – įvertinti būtinybę šiuo metu keliauti į Izraelį (ir Palestiną), tačiau saugumo situacija šalyje kinta labai greitai, todėl  būtina nuolat sekti informaciją ir būti budriems.

Užsienio reikalų ministerija  taip pat primygtinai rekomenduoja nevykti į tam  tikras Izraelio ir Palestinos teritorijas. Šiuo metu  ypač įtempta situacija yra pasienyje su Gazos Ruožu, Jeruzalėje, Vakarų Krante, taip pat Izraelio šiaurėje esančiose Golano aukštumose bei pasienyje su Libanu, Jenino, Nabluso bei Hebrono regionuose Palestinoje. 

Jeigu šiuo metu jau esate Izraelyje ar Palestinoje, būkite ypatingai budrūs, imkitės visų atsargumo priemonių, sekite oficialią  institucijų informaciją, laikykitės vietos valdžios institucijų nurodymų, būtinai susižinokite artimiausios slėptuvės vietą.

Taip pat rekomenduojame stebėti oro uostų informaciją. Daug oro linijų/ skrydžių kompanijų jau atšaukė skrydžius į/iš Izraelio, todėl susisiekimas su Izraeliu yra apribotas.

Jei šiuo metu esate Izraelyje arba Palestinoje ar vis tik ketinate ten keliauti, prašome nedelsiant užsiregistruoti adresu https://keliauk.urm.lt/keliones-registracijos-forma, kad prireikus galėtume su jumis susisiekti dėl konsulinės pagalbos.

Prireikus konsulinės pagalbos, prašome kreiptis į Lietuvos ambasadą Izraelio Valstybėje tel. +972 3 6958 685 ar el. pašto adresais amb.il@urm.ltconsul.il@urm.lt.

Taip pat primename, kad Lietuvos piliečiai dėl konsulinės informacijos gali kreiptis visą parą veikiančiu Užsienio reikalų ministerijos telefonu +370 5 236 2444 arba el. paštu pilieciai@urm.lt.

Užsienio reikalų ministerija rekomenduoja parsisiųsti programėlę „Keliauk saugiai“ ir gauti aktualią konsulinę informaciją, ministerijos pranešimus, esant krizinei situacijai užsienio šalyje. iOS: https://goo.gl/dOxeli; Android: https://goo.gl/rPwrfx; Bendra nuoroda: http://onelink.to/epmjp5.

Popiežius ragina nutraukti atakas Izraelyje

13:57

Popiežius Pranciškus sekmadienį paragino nutraukti atakas Izraelyje, pažymėdamas, kad „terorizmas ir karas neatveda prie sprendimo“.

„Aš su baime ir skausmu seku, kas darosi Izraelyje. Aš išreiškiu savo solidarumą su aukų šeimomis“, – jis sakė Vatikano Šv. Petro aikštėje.

„Tegu atakos ir ginklai liaunasi, aš maldauju jūsų“, – sakė popiežius.

„AFP“/„Scanpix“/Popiežius Prancisškus
„AFP“/„Scanpix“/Popiežius Prancisškus

 

„Hamas“ ir Izraelio kare žuvo lietuvis

13:52

„Hamas“ ir Izraelio kare žuvo Lietuvis, skelbia rašytojas Sergejus Kanovičius savo feisbuko profilyje.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Egipto žiniasklaida praneša policininką nušovus du Izraelio turistus ir egiptietį

13:29

Egipto žiniasklaida praneša vietos policijos pareigūną atidengus ugnį į Izraelio turistus Aleksandrijos mieste prie Viduržemio jūros ir žuvus mažiausiai dviem izraeliečiams ir vienam egiptiečiui.

Televizijos kanalas „Extra News“, glaudžiai susijęs su Egipto saugumo tarnybomis, citavo neįvardytą saugumo pareigūną, kuris sakė, kad dar vienas žmogus buvo sužeistas per ataką prie Pompėjos kolonos.

Pranešama, kad įtariamas užpuolikas sulaikytas.

Saugumo pajėgos greitai aptvėrė išpuolio vietą. Socialiniuose tinkluose išplatintame vaizdo įraše matyti, kaip mažiausiai trys greitosios pagalbos automobiliai išveža nukentėjusiuosius į ligonines, o už policijos užkardos matomi įvykius stebintys praeiviai.

Izraelio „Zaka“ saugumo tarnyba pranešė apie du žmones, nužudytus Aleksandrijoje.

Sekmadienio ataka įvyko Izraeliui kaunantis su palestiniečių kovotojais po didžiulio įsiveržimo iš Gazos.

Egiptas prieš kelis dešimtmečius sudarė taiką su Izraeliu ir ilgą laiką tarpininkavo sprendžiant Izraelio ir Palestinos konfliktą. Tačiau šalyje vyrauja didelės antiizraelietiškos nuotaikos, ypač smurto protrūkių metu.

BBC korespondentė: ši krizė yra kitokia ir pavojinga

12:58

Tarp Izraelio ir „Hamas“ dešimtmečius tvyrojo įtampa, išpuoliai ir karai. Tačiau ši krizė yra kitokia ir pavojinga – visų pirma dėl daugybės Izraelio įkaitų, bet ir dėl didėjančio Izraelio aukų skaičiaus, trumpoje įvykių apžvalgoje rašo BBC korespondentė Lyse Doucet.

„Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu darys didžiulį dešiniosios vyriausybės spaudimą daryti tai, ko jis ir kiti Izraelio lyderiai praeityje vengė – surengti didelį sausumos puolimą į Gazą, dar labiau okupuoti teritoriją, iš kurios jos kariai buvo išvesti. 2005 m.

„Hamas“ taip pat pasiruošęs kovai.

„Hamas“ dabar visiems priminė, kad jie vis dar yra jėga, su kuria reikia skaitytis, ir vis dar reikia išspręsti svarbias problemas.“, – rašo ji.

Žiniasklaida: per Izraelio atsakomąją ataką žuvo „Hamas“ lyderis

12:31

Palestinos grupuotės „Hamas“, surengusios ataką prieš Izraelį, lyderis Aymanas Younisas žuvo po Izraelio kariuomenės atakos.

Pasak Izraelio leidinio "JFRA News", „Hamas“ lyderio kūnas spalio 8 d. ryte buvo rastas po jo namo griuvėsiais Nuseirate.

Pastatas buvo atakuotas Izraelio pajėgų.

Kur vyksta kovos?

12:16

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, Izraelio pajėgų ir palestiniečių kovotojų susirėmimai tęsiasi keliose pietų Izraelio dalyse.

„Haaretz“ praneša, kad Izraelio pajėgos kovėsi su 10 ginkluotų kovotojų policijos nuovadoje Sderote, netoli Gazos sienos, nors manoma, kad ši sritis dabar yra Izraelio kontroliuojama.

Laikraštis citavo Izraelio armiją, kuri per naktį atėmė daugumos teritorijų kontrolę pietuose, bet pridūrė, kad susirėmimai tęsiasi Beeryje, taip pat netoli Gazos sienos, Sderote ir dar keturiose pietinėse vietose, kurių nenurodė.

Kfar Aza – kitos vietovės, esančios netoli Gazos sienos – gyventojai vis dar užsibarikadę savo namuose ir laukia pagalbos. Apie tai praneša „Haaretz“.

„Kfar Aza vis dar kariauja“, – sakė leidiniui vienas gyventojas.

Vyksta susišaudymai

12:13

Izraelio pajėgos – ginklų mūšyje su palestiniečių kovotojais, kurie važiavo iš Gazos pasienio zonos Ašdodo link.

Paskelbta vaizdo medžiaga su incidentu

Kol kas informacijos apie sužalojimus nėra.

Žuvo daugiau nei 400 palestiniečių kovotojų

12:08

Izraelio pietuose ir Gazos Ruože žuvo daugiau nei 400 palestiniečių kovotojų, o dar dešimtys paimta į nelaisvę, sakė Izraelio gynybos pajėgų atstovas Danielis Hagari, kurį cituoja laikraštis „Times of Israel“.

Ankstesnėje naujienų agentūros „Reuters“ ataskaitoje teigiama, kad nuo „Hamas“ atakos pradžios šeštadienį žuvo šimtai palestiniečių užpuolikų.

Po „Hamas“ atakų Izraelyje JK policija sustiprino patruliavimą Londone

12:00

Londono policija sekmadienį pranešė, kad po palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolių prieš Izraelį sustiprino patruliavimą kai kuriose Jungtinės Karalystės sostinės dalyse.

„Žinome apie keletą incidentų (...), susijusių su Izraelyje ir Gazos Ruože vykstančiu konfliktu“, – socialiniuose tinkluose pranešė Londono policija.

„Policija padidino patrulių skaičių Londone, kad užtikrintų matomą buvimą ir nuramintų mūsų bendruomenes“, – teigė ji.

Prie vienos sinagogos šiaurės vakarų Londone buvo matoma apsauga, pranešė naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Smurto protrūkis prasidėjo šeštadienį, kai Izraelio kariuomenė pranešė, kad per masinį raketų smūgį ir antžeminį, oro ir jūrų puolimą žuvo daugiau kaip 200 izraeliečių, 1 tūkst. buvo sužeista, o neskelbiamas skaičius karių ir civilių buvo paimti įkaitais.

Vokietijos ir Prancūzijos policija taip pat pranešė sustiprinusi sinagogų, žydų mokyklų ir paminklų apsaugą, o kai kurie palestiniečių šalininkai išėjo į Berlyno gatves švęsti išpuolio.

„Žinome, kad dėl tebesitęsiančio konflikto artimiausiomis dienomis gali kilti protestų. Užtikrinsime, kad būtų parengtas tinkamas policijos veiksmų planas“, – teigė Londono policija.

Per atakas žuvo du tailandiečiai

11:39

Du Tailando piliečiai žuvo per smurto protrūkį tarp Izraelio pajėgų ir palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“, sekmadienį pranešė tailandiečių ministras pirmininkas.

Dramatiškai paaštrėjus ilgalaikiam konfliktui po šeštadienio netikėtos didelio masto „Hamas“ atakos iš Gazos Ruožo prieš Izraelį ir šio atsakomųjų veiksmų žuvo šimtai žmonių.

Tailando premjeras Srettha Thavisinas sekmadienį socialiniame tinkle „X“ paskelbė gavęs pranešimus iš Tailando ambasadoriaus Tel Avive, kad „du tailandiečiai žuvo nuo smurto“.

Daugiau detalių jis nepaskelbė, tik patvirtino, kad Tailando užsienio reikalų ministerija ėmėsi priemonių evakuoti tailandiečius iš šalies.

Kambodžos ministras pirmininkas Hun Manetas anksčiau patvirtino žuvus studentą iš Kambodžos, kai Izraelyje pratrūko smurtas.

Tūkstančiai žmonių jau sužeisti kovose, toliau siautėjančiose sekmadienį.

Vyksta susišaudymas

11:31

Kfar Azoje netoli Gazos sienos tebevyksta karių ir teroristų susišaudymai.

Izraelio pajėgos skelbia, kad čia žuvo mažiausiai 10 žmonių.

Izraelis per parą ketina evakuoti visus netoli Gazos Ruožo gyvenančius izraeliečius

11:18

Izraelio kariuomenė sekmadienį pranešė, kad per parą ketina evakuoti visus netoli Gazos Ruožo gyvenančius izraeliečius, o kovai su į Izraelį prasiskverbusiais palestiniečių kovotojais pasitelkta dešimtys tūkstančių karių.

VIDEO: Paaiškiname žemėlapiu: oro ir žemės apšaudymų taškai Izraelyje ir Gazoje

„Mūsų užduotis per artimiausias 24 valandas – evakuoti visus aplink Gazą gyvenančius gyventojus“, – žurnalistams sakė kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari ir pridūrė, kad vis dar vyksta kovos siekiant išgelbėti įkaitus, kuriuos laiko kovotojai.

„Rajone yra dešimtys tūkstančių kovojančių karių. Mes pasieksime kiekvieną bendruomenę, kol nužudysime visus  teroristus Izraelyje“, – kalbėjo jis.

Izraelio kariškis: nukauta šimtai „Hamas“ kovotojų

10:59

Vienas Izraelio kariuomenės pareigūnas pareiškė, kad per kovas su „Hamas“ kovotojais Gazos Ruože ir pietų Izraelyje nukauti „šimtai teroristų“, o dešimtys buvo paimti į nelaisvę.

Kontradmirolas Danielis Hagari tai sakė žurnalistams sekmadienį, praėjus daugiau kaip parai po to, kai palestiniečių kovotojų grupuotė pradėjo precedento neturintį puolimą prieš Izraelį, nužudė šimtus žmonių, paleido tūkstančius raketų ir vežė belaisvius į Gazos Ruožą.

Izraelis kovoja su kovotojais pietuose ir vykdo antskrydžius Gazos Ruože, per kuriuos buvo su žeme sulyginti pastatai.

Žuvo šimtai žmonių

10:51

„Hamas“ valdoma Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija teigia, kad Gazos Ruože žuvo 313 palestiniečių, o dar 1 990 buvo sužeisti.

Dauguma jų, matyt, žuvo Gazos Ruože dėl Izraelio atsakomųjų smūgių.

Izraelyje ir per smūgius Gazoje nukauta mažiausiai 400 palestiniečių.

Izraelis: šimtai palestiniečių ginkluotų užpuolikų nužudyti

10:41

Per precedento neturintį puolimą iš Gazos Ruožo palestiniečių kovotojai prasiskverbė į Izraelį ir bandė perimti Izraelio bendruomenių kontrolę.

Šimtai šių palestiniečių ginkluotųjų kovotojų jau nukauti, teigia Izraelio kariuomenė, remdamasi naujienų agentūros „Reuters“ pranešimu.

Dešimtys ginkluotų palestiniečių buvo paimti į nelaisvę, pridūrė kariškiai.

Anksčiau Izraelis sakė, kad vis dar kovoja su kovotojais aštuoniose vietovėse.

Žuvo vietos regiono tarybos vadovas

10:27

Ša'ar Hanegevo regiono tarybos vadovas Ofiras Libšteinas žuvo šeštadienio rytą per susirėmimus su „Hamas“ teroristais, sakoma tarybos pareiškime.

Ofiras Libšteinas
Ofiras Libšteinas

„Ofiras buvo nužudytas, kai ėjo ginti miesto per teroristų išpuolį“, – teigė taryba.

Žuvusiojo draugas ir netoliese esančios Merhavimo regioninės tarybos vadovas Šai Hajaji sakė, kad O.Libšteinas „visada pirmas gynė tarybos gyventojus“.

„Ofiras buvo etiško visuomenės veikėjo, kovojančio už savo gyventojus, net jei tai kėlė pavojų jo gyvybei, pavyzdys“, – sakė Š.Hajaji komentaruose, kuriuos perdavė 12 kanalo naujienų tarnyba.

"Hamas" lyderių namai - tarp 150 taikinių, į kuriuos buvo smogta per Izraelio atakas

10:17

Izraelio karo lėktuvai nuo atsakomųjų smūgių pradžios pataikė į 150 taikinių, BBC pranešė palestiniečių saugumo šaltinis.

Tarp jų – keli kompleksai, kuriuose, kaip manoma, gyveno „Hamas“ lyderiai.

Palestinos pareigūnų teigimu, iš viso žuvo daugiau kaip 250 civilių gyventojų.

Žuvo Izraelio brigados vadas

10:14

Per „Hamas“ atakas Izraelyje žuvo ir aukšto rango karininkas. Izraelio žiniasklaida praneša, kad per susidūrimą su „Hamas“ kovotojais netoli Kerem Šalomo sekmadienio naktį žuvo „Nahal“ brigados vadas pulkininkas leitenantas Jonatanas Šteinbergas. Izraelio kariuomenė  šios pranešimus patvirtino, nurodžiusi jo pavardę tarp kitų 26 identifikuotų žuvusių Izraelio karių.

J.Šteinbergas iš pietinio Šomrijos miesto vyko į susirėmimų vietą, kur kovėsi jo pavaldiniai, kai per susirėmimą jį nužudė teroristas.

Visą žuvusiųjų sąrašą galite rasti čia:

Izraelis skelbia vaizdo įrašą apie atakas Libane

10:10

Izraelio gynybos pajėgos paskelbė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuota, kaip, atsakydamos į minosvaidžių ugnį, jos iš oro smogė Izraelio teritorijoje įrengtai „Hezbollah“ palapinei ir kitai Libano pasienyje esančiai infrastruktūrai.

Libano teroristinė grupuotė paleido keletą sviedinių į karinius objektus ginčijamame Dovo kalno regione.

Apie sužeistuosius nei Izraelyje, nei Libane nepranešta.

 

Izraelio taikinys – „Hamas“ žvalgybos vadovas

10:08

Izraelio karinės oro pajėgos teigia, kad jų naikintuvai smogė „Hamas“ teroristinės organizacijos žvalgybos skyriaus vadovui priklausančiam kompleksui, praneša BBC.

Nuo šeštadienio, kai kovotojai perėjo į Izraelio teritoriją, Izraelio lėktuvai smogė keliems taikiniams Gazos Ruože.

Palestiniečių valdžios institucijos teigia, kad žuvo daugiau kaip 250 žmonių.

Pasak BBC reporterio Gazos mieste, sprogimų garsai sklinda nuolat.

Izraelio ambasada JAV: pagrobta 100 Izraelio civilių ir karių

10:04

Pagrobta 100 Izraelio civilių ir karių, teigia Izraelio ambasada JAV, skelbia BBC.

 Oficialių skaičių nėra, tačiau Izraelio ambasada Jungtinėse Valstijose socialinėje žiniasklaidoje paskelbė, kad pagrobtųjų yra 100.

Į šį skaičių įtraukti ir civiliai gyventojai, ir kariai.

Įraše „X“, buvusiame „Twitter“, taip pat teigiama, kad žuvo daugiau kaip 300 izraeliečių, o iki 1 800 buvo sužeista.

Izraelis šių skaičių oficialiai nepatvirtino.

Žuvo dar vienas ugniagesys

09:51

Izraelio priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo tarnyba pranešė, kad vakar per „Hamas“ išpuolį prie Gazos sienos žuvo 50 metų ugniagesys seržantas majoras Arikas Jehuda Marciano, Kirjat Gato stoties būrio vadas.

Jis yra trečiasis per išpuolius žuvęs ugniagesys gelbėtojas.

Nukovė penkis palestiniečius

09:25

Izraelio karinis jūrų laivynas teigia nukovęs penkis palestiniečių kovotojus, pasislėpusius Zikimo paplūdimyje netoli sienos su Gazos Ruožu.

„Per kelias pastarąsias valandas karinių jūrų pajėgų kontrolės padaliniai nustatė penkis kovotojus, kurie slėpėsi Zikimo vietovėje, Izraelio teritorijoje“, – teigia kariškiai.

Kinija sako esanti susirūpinusi dėl smurto eskalacijos tarp Izraelio ir palestiniečių

09:23

Kinija sekmadienį pareiškė esanti smarkiai susirūpinusi dėl savaitgalį kilusios dramatiškos smurto eskalacijos tarp Izraelio ir palestiniečių, ragindama abi puses nurimti.

„Kinija yra smarkiai susirūpinusi dėl dabartinės įtampos ir smurto tarp Palestinos ir Izraelio“, – sakė Kinijos užsienio reikalų ministerija.

VIDEO: Paaiškiname žemėlapiu: oro ir žemės apšaudymų taškai Izraelyje ir Gazoje

Pekinas „ragina visas suinteresuotas puses išlaikyti ramybę ir pademonstruoti santūrumą, nedelsiant nutraukti ugnį, apsaugoti civilius ir užkirsti kelią tolesniam situacijos pablogėjimui“, pareiškė ji.

Izraelyje per netikėtą didelio masto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ ataką šeštadienį žuvo daugiau kaip 200 žmonių, paskelbė Izraelio kariuomenė.

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu paskelbė, kad grupuotės slėptuvės Gazoje bus paverstos griuvėsiais, Gazos pareigūnai sako, kad Izraeliui intensyviai antskrydžiais atakuojant pakrantės anklavą žuvo mažiausiai 232 palestiniečiai.

Tai kruviniausia konflikto eskalacija per dešimtmečius.

Kinija sekmadienį paskelbė, kad „pasikartojantys Palestinos ir Izraelio susirėmimai aiškiai demonstruoja, kad ilgalaikė stagnacija taikos procese yra netvari“.

„Pagrindinis kelias išeiti iš Palestinos-Izraelio konflikto yra „dviejų valstybių sprendimo“ įgyvendinimas ir nepriklausomos Palestinos valstybės įtvirtinimas“, – pridūrė Pekinas.

Kinija paragino tarptautinę bendruomenę „sustiprinti skubos pajautimą, labiau įsitraukti į Palestinos klausimo (sprendimą), raginti kuo skubiau atnaujinti taikos derybas tarp Palestinos ir Izraelio ir siekti ilgalaikės taikos“.

„Kinija toliau nepailstamai dės pastangas kartu su tarptautine bendruomene dėl šio tikslo“, – sakoma pareiškime.

Kovos vyksta aštuoniose vietovėse

08:55

Izraelis teigia, kad vis dar kovoja su „Hamas“ aštuoniose teritorijose, į kurias po šeštadienio ryto netikėto išpuolio prasiskverbė palestiniečių kovotojai.

Izraelio gynybos pajėgos susigrąžino 22 vietovių pietuose, į kurias įsiveržė „Hamas“ kovotojai, kontrolę.

Tačiau vis dar kovojama aštuoniose vietovėse.

Izraelio valdžios institucijos „pamažu pradeda evakuoti“ Gazos Ruožo ir aplinkinių teritorijų gyventojus. 

„Hezbollah“ prisiėmė atsakomybę: Izraelį apšaudė iš Libano

08:34

Teroristinė grupuotė „Hezbollah“ prisiima atsakomybę už anksčiau sekmadienį iš Libano paleistą minosvaidžio ugnį į Šiaurės Izraelį.

Pareiškime teroristinė grupuotė teigia, kad buvo apšaudyti trys Izraelio kariniai objektai ginčijamame Dovo kalno regione.

Izraelio gynybos pajėgos nepranešė apie jokius sužeistuosius ir nurodė, kad atsakė artilerijos smūgiais.

Ankstesniuose Izraelio ir palestiniečių teroristinių grupuočių mūšiuose „Hezbollah“ iš esmės nedalyvavo, tik užmerkdavo akis į vietines grupuotes, veikiančias iš jos teritorijos Libano pietuose.

Baltųjų rūmų pareigūnas: derybos su Izraeliu dėl JAV karinės pagalbos labai intensyvios

08:32

Po netikėto didelio masto palestiniečių kovotojų grupuotės „Hamas“ išpuolio derybos su Izraeliu dėl JAV karinės pagalbos teikimo vyksta labai intensyviai, šeštadienį pareiškė vienas Baltųjų rūmų aukšto rango pareigūnas.

Pareigūnas nurodė, kad Vašingtonas apie tai gali paskelbti jau sekmadienį, tačiau pažymėjo, kad situacija Kongrese, kurio žemieji rūmai šiuo metu neturi lyderio, apsunkins šį klausimą.

Izraelis20
Izraelis20

„Tikriausiai Kongresui čia tenka tam tikras vaidmuo, o be Atstovų Rūmų pirmininko susidarys unikali situacija, kurią turėsime išspręsti“, – sakė jis.

Pareigūnas taip pat nurodė, kad dar per anksti pasakyti, ar Izraelio nesutaikomas priešininkas Iranas yra tiesiogiai įsitraukęs į „Hamas“ ataką.

Tačiau nėra abejonių, kad „Hamas“ finansuoja, aprūpina ir ginkluoja Iranas ir kitos šalys“, pridūrė jis, konfliktui tarp abiejų pusių pasiekus kruviniausią tašką per pastaruosius dešimtmečius.

Tuo metu JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šeštadienį kalbėjosi su kolega iš Egipto, pagrindinio Izraelio ir „Hamas“ tarpininko, siekdamas, kad kovotojų puolimas būtų nedelsiant nutrauktas, pranešė Valstybės departamentas.

Per pokalbį telefonu su Samehu Shoukry A.Blinkenas pabrėžė, kad „būtina nedelsiant sustabdyti siaubingą „Hamas“ teroristų puolimą prieš Izraelį“, sakė Valstybės departamento atstovas Matthew Milleris.

Anksčiau pranešta, kad A.Blinkenas kalbėjosi su palestiniečių prezidentu Mahmudu Abbasu, kurio judėjimas „Fatah“ yra „Hamas“ konkurentas, ir paragino jį pasmerkti pastarosios grupuotės išpuolį prieš Izraelį.

Judėjimas „Fatah“ dominuoja Palestinos autonomijoje, įsikūrusioje Izraelio okupuotame Vakarų Krante, o kovotojų grupuotė „Hamas“ kontroliuoja Gazos Ruožą.

Skambučiu A.Blinkenas „paragino visus regiono vadovus pasmerkti“ „Hamas“ išpuolį prieš Izraelį, sakoma JAV valstybės departamento pranešime.

Izraelio kariuomenė sako apšaudžiusi Pietų Libaną iš artilerijos, atsakydama į ugnį iš ten

08:13

Izraelio kariuomenė pranešė, kad sekmadienį apšaudė Pietų Libaną iš artilerijos, atsakydama į ugnį iš šios teritorijos.

„Izraelio artilerija smogia į Libano teritoriją, iš kurios buvo paleistas šūvis“, – sakoma pareiškime, kuris buvo paskelbtas prieš 7 val. 30 min. (vietos ir Lietuvos laiku). Jame nepateikiama daugiau informacijos apie tai, kas įvyko.

„Hamas“ paleido daugiau raketų Izraelyje, smogė ligoninei

08:04

Gazos Ruožą valdanti kovotojų grupuotė „Hamas“, išvakarės surengusi precedento neturintį daugiafrontinį išpuolį prieš Izraelį, sekmadienį prieš auštant paleido daugiau raketų ir pataikė į Aškelone esančią ligoninę.

Pasak vyresniojo pareigūno Talo Bergmano, ligoninei padaryta žalos.

Barzilai medicinos centro pateiktame vaizdo įraše matyti, kad sienoje išmušta didelė skylė, o ant žemės mėtėsi nuolaužų gabalai. Pranešimų apie nukentėjusiuosius negauta.

Izraelio antskrydžiai Gazos Ruože suintensyvėjo sutemus, milžiniški sprogimai sulygino su žeme gyvenamuosius pastatus, įskaitant 14 aukštų pastatą, kuriame buvo dešimtys butų, taip pat „Hamas“ biurus Gazos miesto centre. Prieš smogdamos Izraelio pajėgos paskelbė įspėjimą.

Apie 3 val. (vietos ir Lietuvos laiku) iš mečetės, esančios Gazoje, garsiakalbio pasigirdo griežtas perspėjimas netoliese esančių daugiabučių namų gyventojams nedelsiant evakuotis. Vos po kelių minučių Izraelio oro smūgio metu vienas iš netoliese esančių penkiaaukščių pastatų virto griuvėsiais.

Po vieno Izraelio smūgio „Hamas“ raketomis apšaudė keturis miestus, įskaitant Tel Avivą ir netoliese esantį priemiestį. Per visą dieną „Hamas“ paleido daugiau kaip 3,5 tūkst. raketų, pranešė Izraelio kariuomenė.

Per smurtą Izraelyje žuvo studentas iš Kambodžos, sekmadienį pareiškė šios šalies užsienio reikalų ministerija. Pareiškime priduriama, kad Izraelyje mokosi apie 450 studentų iš šios Pietryčių Azijos šalies.

Pranešama, kad Izraelyje taip pat buvo pagrobti du darbininkai iš Tailando. Tokią nformaciją pateikė Tailando ambasada Tel Avive. Izraelis negalėjo patikrinti šio teiginio.

Izraelis nutrauks elektros energijos, degalų ir prekių tiekimą Gazos Ruožui, teigiama šeštadienio vakarą paskelbtame Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanyahu biuro pareiškime.

Didžioji dalis Gazos Ruožo jau buvo panirusi į tamsą, kai anksčiau dieną buvo nutrauktas elektros tiekimas iš Izraelio, teritorijai tiekiančio beveik visą elektros energiją.

B.Netanyahu taip pat sakė, kad baigėsi kontroperacijos pirmasis etapas ir kad Izraelis atmušė didžiąją dalį „Hamas“ kovotojų.

Jis pažadėjo tęsti kovą „be išlygų ir be atokvėpio“.

Izraelis atakavo taikinius Libane

07:49

Leidinys „Times of Israel“ praneša, kad Izraelio gynybos pajėgos surengė artilerijos smūgius Libane po to, kai į Izraelio teritoriją buvo paleisti minosvaidžio sviediniai.

Minosvaidžio sviediniai nukrito Libano pasienyje esančiame Dovo kalno regione. Pranešimų apie sužeistuosius ar padarytą žalą negauta.

Izraelis paskelbė filmuotą medžiagą, kaip duoda atkirtį „Hamas“

07:41

Izraelio karinės oro pajėgos paviešino Gazos Ruože surengto antskrydžio filmuotą medžiagą.

 

Izraelio pajėgos tebeieško įsibrovėlių

07:28

Izraelio saugumo pajėgos tebeieško pietų Izraelio bendruomenėse palestiniečių teroristų, kurie ankstų šeštadienio rytą per išpuolį prieš Izraelį persikėlė iš Gazos Ruožo.

Saugumo pajėgos ir kiti asmenys sučiupo arba nukovė nenustatytą skaičių teroristų, o kai kurie iš jų su belaisviais, tarp kurių buvo moterų, vaikų ir pagyvenusių žmonių, grįžo į Gazą.

Izraelio 12-ojo kanalo transliuojamoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip pajėgos „šluoja“ Sderoto ir aplinkinių bendruomenių teritorijas, taip pat pagrindines magistrales, ieškodamos įsibrovėlių.

Atsiėmė policijos nuovados kontrolę

07:08

Izraelio kariškiai susigrąžino netoli sienos su Gazos Ruožu esančios policijos nuovados, kurią buvo užgrobę palestiniečių kovotojai, kontrolę.

Šeštadienį „Hamas“ įsiveržė į Sderoto miestą ir šturmavo policijos nuovadą.

Po Izraelio policijos operacijos žuvo 10 kovotojų, pranešė „Times of Israel“, cituodamas pasienio policijos vadą Amirą Coheną.

Raketų smūgiai iš Gazos į Izraelį ir atgal: bombarduojami namai

06:59

VIDEO: Raketų smūgiai iš Gazos į Izraelį ir atgal: bombarduojami namai

 

Užpulti aukšto rango „Hamas“ pareigūnų namai

06:52

Izraelio visuomeninis transliuotojas praneša, kad Izraelio oro pajėgos atakavo aukšto rango „Hamas“ pareigūnų namus Gazos Ruože.

B.Netanyahu: Izraelis panaudos visą jėgą „Hamas“ sunaikinti

06:51

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu šeštadienį pažadėjo atkeršyti už, jo žodžiais tariant, juodą dieną Izraeliui ir pareiškė, kad kariuomenė visomis jėgomis smogs „Hamas“ Gazoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu
„Scanpix“/AP nuotr./Benjaminas Netanyahu

„IDF (kariuomenė) netrukus panaudos visą savo jėgą, kad sunaikintų „Hamas“ pajėgumus“, – sakė B. Netanyahu trumpame pareiškime per televiziją.

„Smogsime jiems iki galo ir atkeršysime jėga už šią juodą dieną, kurią jie sukėlė Izraeliui ir jo žmonėms“, – sakė jis po to, kai „Hamas“ kovotojai surengė netikėtą ataką auštant, pasiųsdami šimtus kovotojų į Izraelį, prisidengdami didžiule raketų ugnimi.

Įvykiai Izraelyje: trumpa apžvalga

06:50

15min pateikia trumpą šeštadienio įvykių Izraelyje ir Gazos Ruože apžvalgą.

Islamistų grupuotės „Hamas“ nariai šeštadienį raketomis atakavo Izraelį ir pasiuntė kovotojus žudyti ir grobti kareivių bei civilių.

Izraelyje paskelbta karinė padėtis. Premjeras pažadėjo atkeršyti už, jo žodžiais tariant, juodą dieną Izraeliui.

Kariuomenė pranešė, kad Izraelyje žuvo per 250 žmonių, o Gazos Ruožo valdžios institucijos paskelbė apie 232 žuvusiuosius, tūkstančiai žmonių sužeista.

Atkirtį davęs Izraelis smogė 11 aukštų pastatui Gazos miesto centre, kur buvo laikomas „Hamas“ turtas. Atsakydamas į tai Gazos Ruožas paleido dar per 150 raketų į Tel Avivą.

Joe Bidenas išreiškė, jo žodžiais tariant, tvirtą ir nepalaužiamą paramą Vašingtono sąjungininkui Izraeliui.

Sutemus Izraelio kariuomenė pranešė, kad jos pajėgos vis dar dalyvauja kovose 22 Izraelio vietovėse vykstančioje operacijoje, pavadintoje „Geležiniai kalavijai“. 

Kariuomenės atstovas spaudai Danielis Hagari patvirtino, kad yra pagrobtų karių ir civilių.

Vakarų šalių sostinės pasmerkė „Hamas“, kurią Izraelis, Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga laiko teroristine grupuote, ataką. Tačiau „Hamas“ sulaukė Irano paramos.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas