Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karas keičia Europos šalių biudžetus – nauji prioritetai, išlaidos perskirstomos

Prieš tai, kai prieš keturis mėnesius buvo išrinktas Rumunijos ministru pirmininku, Nicolae Ciuca daugybę metų praleido mūšio lauke. Tačiau net jis neįsivaizdavo, kad gali prireikti išleisti milijonus eurų skubiai gaminant jodido tabletes, kurios padėtų užkirsti kelią apsinuodijimui radiacija branduolinio sprogimo atveju. Arba per vienerius metus karines išlaidas padidinti 25 procentais.
Grynieji eurai
Grynieji eurai / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Niekada nemanėme, kad mums reikės grįžti į Šaltojo karo laikus ir vėl rūpintis kalio jodidu, – per vertėją Bukarešte, Viktorijos rūmuose, kuriuose įsikūrusi šalies vyriausybė, sakė į pensiją išėjęs generolas N.Ciuca. – Niekada nesitikėjome tokio karo XXI amžiuje.“

Visoje Europos Sąjungoje ir Jungtinėje Karalystėje Rusijos įsiveržimas į Ukrainą keičia išlaidų prioritetus ir verčia vyriausybes ruoštis grėsmėms, kurios, kaip neseniai manyta, jau seniai buvo palaidotos – nuo ​pabėgėlių iš Europos antplūdžio iki galimo cheminio, biologinio ir net branduolinio ginklo panaudojimo, kuriam gali ryžtis Rusijos lyderis, jei pasijus užspeistas į kampą.

Rezultatas – staigūs biudžetų pertvarkymai, nes karinės išlaidos, būtiniausi sektoriai, pavyzdžiui, žemės ūkio ir energetikos, taip pat humanitarinė pagalba tampa prioritetu, o kiti žmonių poreikiai, tokie kaip švietimas ir socialinės paslaugos, gali būti nustumti į antrą planą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas