Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 09 /22:22

Ukrainos karo ekspertas: Rusijos puolimas artimiausiomis dienomis beveik neįmanomas

Ukrainos vicepremjerė Iryna Vereščuk Zaporižios ir Chersono gyventojus paragino palikti okupuotas teritorijas ir įspėjo, kad laukia dideli mūšiai, o civilius Rusijos pajėgos naudoja kaip „gyvuosius skydus“, todėl pasilikti šiose vietovėse labai nesaugu. JAV misija prie Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pranešė, kad Rusija įsteigė mažiausiai 18 filtravimo stovyklų ukrainiečiams, tam pradėta ruoštis dar prieš vasario 24 d. invaziją į Ukrainą.
Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai
Sunaikinti Rusijos pajėgų tankai / Mykolajivo 79-osios oro desantininkų brigados nuotr.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Ukrainos pareigūnai įspėja dėl humanitarinės katastrofos, prasidėsiančios užimtame Sjevjerodonecke
  • Vašingtonas nustatė mažiausiai 18 filtravimo stovyklų, kurias turi pereiti į Rusiją vykstantys ukrainiečiai
  • Lietuvių dovanotas „Bayraktar“ dronas Vanagas pasiekė Ukrainą
  • JAV paskelbė apie naują 400 mln. dolerių vertės pagalbos paketą Ukrainai, jame – dar 4 HIMARS raketų sistemos ir kt. įranga
  • Kyjivas ragina Zaporižios ir Chersono gyventojus palikti okupuotas teritorijas

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

08:36

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

O.Ždanovas: Rusijos puolimas artimiausiomis dienomis beveik neįmanomas

23:31

Rusijos kariuomenės puolimas taps neįmanomas artimiausiomis dienomis, mano Ukrainos karo ekspertas Olehas Ždanovas, skelbia „Unian“.

Jo teigimu, vien per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino šešis rusų okupantų sandėlius – Šachtarske, Naujojoje Kachovkoje, Sniežne, Debalcevėje, Donecke ir Černobajivkoje.

„Dėl tokio pralaimėjimo užnugaryje artimiausiomis dienomis bus beveik neįmanoma vykdyti puolimą“, – sakė jis.

„Kol kas jie tęsia puolimą, šturmuoja mūsų pozicijas kariuomenės rezervų sąskaita... Tačiau rytoj juos reikės iš kažkur pritraukti, o tai kelia didžiulių abejonių, turint omenyje, kad priešo kariuomenei tiesioginiame užnugaryje mes sukeliame tokią ugnies audrą“, – pridūrė O.Ždanovas.

Per dieną Avdijivkoje apšaudyta daugiau nei 10 objektų

22:22

Šeštadienį Avdijivkoje buvo apšaudyta daugiau kaip 10 objektų, visi smūgiai buvo nukreipti į gyvenamuosius rajonus ir civilinę infrastruktūrą.

Apie tai „Telegram“ pranešė Donecko srities civilinės ir karinės administracijos pirmininkas Pavlo Kyrylenka.

„Rusai aktyviai apšaudo visą fronto liniją ir miestus santykinai užnugaryje“, – sakė jis.

Pasak P.Kyrylenkos, Marinkoje per apšaudymą žuvo mažiausiai vienas žmogus, o Krasnohorivkoje užsidegė laukai. Kostiantynivkoje mažiausiai penki smūgiai į gyvenamuosius rajonus. Šiuo metu žinoma apie vieną žuvusįjį ir tris sužeistuosius. Taip pat buvo apgadinta pieno perdirbimo įmonė ir baldų fabrikas. Keturi žmonės buvo sužeisti Zaitsevo mieste Svitlodarsko bendruomenėje.

Vienas žuvęs ir vienas sužeistas Zvanivkos savivaldybės Perejezdne, pažymėjo administracijos vadovas. Jis taip pat pranešė, kad Ochertos bendruomenėje okupantai „Uragan“ raketomis apšaudė Novoselovkoje esantį kooperatyvą; aukų nebuvo.

Be to, šiandien buvo apšaudyta iš rusų išlaisvinta Pavlivka Uhledaro savivaldybėje. Priešo raketos smūgis sunaikino vieną namą, laimei, niekas nenukentėjo.

Pasak P.Kyrylenkos, Avdijivkoje įvyko daugiau kaip 10 apšaudymų, visi jie buvo nukreipti į gyvenamuosius rajonus ir civilinę infrastruktūrą. Informacija apie nukentėjusiuosius ir žalos dydį vis dar tikslinama.
 

Išlaisvinus Gyvačių salą, Odesos srityje atvertas kelias žemės ūkio produktų eksportui

22:02

Išlaisvinus Gyvačių salą, atsirado galimybė panaudoti Dunojaus žiotis žemės ūkio produktų, ypač grūdų, eksportui, pranešė valstybinės įmonės „Ukrainos jūrų uostų administracija“ spaudos tarnyba.

Atsižvelgiant į Gyvatės salos išlaisvinimą iš Rusijos kariuomenės ir susikaupusį didelį skaičių laivų, laukiančių praplaukti Sulinos kanalu, Dunojaus ir Juodosios jūros kanalas gali būti naudojamas žemės ūkio produktus gabenančių laivų įplaukimui ir išplaukimui, rašoma pranešime.

Dvi bendrovės „Craneship Company“ baržų-vilkikų vilkstinės jau sėkmingai perplaukė iš Sulinos reido į Kilijos uosto punktą.

Donbase Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos puolimą netoli Zolotarivkos

20:48

Ukrainos gynėjai sėkmingai atrėmė Rusijos okupantų puolimą Donecko kryptimi, pranešta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vakariniame pranešime.

„Donecko kryptimi priešas ir toliau naudojo turimas ugnies priemones, kad apšaudytų gynybos pajėgų pozicijas ir gyvenvietes netoli kontakto linijos. Surengė raketų ir aviacijos smūgį netoli Šumovo. Vykdė oro žvalgybą bepilote skraidykle netoli Kramatorsko. Užpuolikai taip pat nesėkmingai bandė pulti Zolotarivkos-Verchnekamensko kryptimi. Tikslia ugnimi mūsų kariai privertė okupantus išsiskirstyti į krūmus netoli Zolotarivkos“, – rašoma pranešime.

Avdijivkos, Kurachivkos, Novopavlovkos ir Zaporižios kryptimis priešas toliau apšaudė Ukrainos karių pozicijas iš minosvaidžių, pabūklų ir raketinės artilerijos palei sąlyčio liniją. Avdijivkos ir Novoandrejevkos rajonuose buvo užfiksuoti oro smūgiai.

Mažiausiai penki žmonės žuvo per Rusijos vykdomą Donecko srities apšaudymą

20:25

Ukrainos pareigūnai teigia, kad šeštadienį per atnaujintą Rusijos apšaudymą šalies rytiniame Donecko regione žuvo mažiausiai penki žmonės, praneša agentūra AFP.

Per raketų ataką šiauriniame Donecko mieste Družkivkoje sunaikintas prekybos centras ir liko krateris žemėje, pranešė naujienų agentūra.

Per pastarąją parą Donecko srityje žuvo mažiausiai penki žmonės, septyni buvo sužeisti, šeštadienio popietę atnaujintame pranešime nurodė Ukrainos pareigūnai.

Vidurio Ukrainoje esančio Kryvyj Riho meras Oleksandras Vilkulis sakė, kad Rusija atakavo miestą kasetiniais šaudmenimis, žuvo mažiausiai vienas žmogus ir du buvo sužeisti.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad ji padarė didelių nuostolių Mykolajivo ir Dnipro srityse, atitinkamai pietų ir centrinėje Ukrainoje, ir teigė sudavusi smūgių Donecko ir Charkivo srityse.

Vokietija gali paspartinti priešlėktuvinių ginklų „Gepard“ tiekimą Ukrainai

19:41

Vokietija išsprendė ginklų tiekimo Ukrainai problemą. Remiantis „Der Spiegel“ informacija, pagaliau rastas gamintojas, galintis tiekti naujus šaudmenis priešlėktuviniam savaeigiui pabūklui „Gepard“.

Pasak leidinio, po kelias savaites trukusių pastangų Vokietijos vyriausybės biuras kartu su Norvegijos gynybos ministerija surado gamintoją, kuris gali pagaminti papildomų šaudmenų.

Anksčiau buvo manoma, kad „Gepard“ šaudmenų tiekimas yra problema, nes buvo turima tik šiek tiek mažiau nei 60 000 35 mm kalibro šovinių. 

„Gepard“ gali iššauti iki 1000 šovinių per minutę. Tačiau realiai jis šaudo trumpomis serijomis, pritaikytomis prie taikinio. 

Iš pradžių Vokietijos vyriausybė šaudmenis rado Pietų Amerikoje, tačiau jų pervežimui į Ukrainą nepritarė šaudmenis gaminanti Šveicarija. Prieš kelias dienas paieška Norvegijoje buvo sėkmingesnė.

Generalinis štabas: Rusijos vadams vis sunkiau papildyti dalinius

19:37

Rusijos vadovybei darosi vis sunkiau papildyti kare nukentėjusius dalinius, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vakariniame pranešime.

„Okupantus demoralizuoja visiškas Ukrainos žmonių pasipriešinimas. Rusijos vadams vis sunkiau papildyti dalinius, o beprasmiškame kare, kurį jie pradėjo, jie patiria aukų“, – rašoma ataskaitoje.

Be to, išlieka raketų ir oro smūgių iš Baltarusijos teritorijos ir oro erdvės grėsmė. Generalinis štabas pridūrė, kad Siversko kryptimi, netoli Vladimirovkos, Sumų srityje, priešas smogė iš antžeminių atakos lėktuvų.

V.Zelenskis atleido kelis užsienio ambasadorius

19:17

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį atleido Kyjivo ambasadorių Vokietijoje ir kelis kitus aukščiausio rango užsienio pasiuntinius, skelbiama prezidento interneto svetainėje.

Dekretu, kuriame nenurodyta jokių tokio žingsnio priežasčių, jis paskelbė atleidžiantis Ukrainos ambasadorius Vokietijoje, Indijoje, Čekijoje, Norvegijoje ir Vengrijoje, praneša „Reuters“.

Iš karto nebuvo aišku, ar pasiuntiniams bus suteiktos naujos darbo vietos. Kyjivo santykiai su Vokietija, kuri yra labai priklausoma nuo Rusijos energijos išteklių tiekimo, o taip pat yra didžiausia Europos ekonomika, buvo ypač jautrus klausimas. Abi šalys nesutaria dėl Kanadoje remontuojamos Vokietijoje pagamintos turbinos. Vokietija nori, kad Otava grąžintų turbiną Rusijos gamtinių dujų milžinei „Gazprom“, kad ji galėtų pumpuoti dujas į Europą. Kyjivas paragino Kanadą pasilikti turbiną, teigdamas, kad jos išsiuntimas į Rusiją būtų Maskvai įvestų sankcijų pažeidimas.

D.Kuleba sako, kad sankcijos Rusijai veikia ir ragina siųsti daugiau ginklų Ukrainai

18:53

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pareiškė, kad sankcijos Rusijai yra veiksmingos, ir pakartojo raginimus Vakarams tiekti Ukrainai daugiau aukšto tikslumo ginklų, praneša „Reuters“.

„Rusai desperatiškai bando panaikinti tas sankcijas, o tai įrodo, kad jos jiems kenkia. Todėl sankcijos turi būti griežtinamos tol, kol Putinas atsisakys savo agresyvių planų“, – sakė D.Kuleba per vaizdo ryšį Dubrovnike vykusiame forume.

Rusijos kariuomenė teigia sunaikinusi Vakarų ginklus Ukrainoje

18:52

Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jos kariai sunaikino Vakarų ginklus vykstant intensyviems mūšiams Rytų Ukrainoje, rašo „Deutche Welle“.

Netoli Chasiv Jaro kaimo Donecko srityje buvo sunaikintas angaras, kuriame buvo JAV tiekiamos haubicos M777, sakė ministerijos atstovas Igoris Konašenkovas.

Teigiama, kad taip pat žuvo ukrainiečių karių, pridūrė atstovas spaudai.

Šios informacijos nebuvo galima nepriklausomai patikrinti.

Vokietijos ekspertas: Rusijos arsenalai senka, patiriamus nuostolius ji kompensuoja pseudograsinimais

18:45

Vokietijos krikščionių demokratų sąjungos narys, buvęs Vokietijos kariuomenės generalinio štabo karininkas, užsienio politikos ekspertas Roderichas Kiesewetteris mano, kad naujausi Rusijos prezidento Vladimiro Putino perspėjimai yra „tušti grasinimai“, rašo „Die Zeit“.

Interviu radijuje R.Kiesewetteris sakė, kad Rusija negali sau leisti tolesnio eskalavimo.

Jis teigė, kad Rusijos arsenalai pamažu senka, o Rusijos pajėgos patiria „didžiulius nuostolius“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

„Ir tai kompensuojama apsimestine rusų jėga, pavyzdžiui, Lavrovo derybose G20 susitikime, arba pseudograsinimais, kad Rusija dar nieko rimto nesiėmė“, – sakė R.Kiesewetteris.

Apie Rusijos puolimą Ukrainoje V.Putinas sakė: „Visi turėtų žinoti, kad apskritai mes dar nieko rimto nepradėjome.“ Jo užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas iš G20 susitikimo Balyje išvyko anksčiau.

R.Kiesewetteris perspėjo, kad Rusijos tikslas yra „savotiška karo Ukrainoje sirijazacija“: „Tai reiškia, kad karas dings iš antraščių, o dėl tam tikrų paliaubų Rusija galės atsigauti, o iš Ukrainos teliks likučiai. Ir tada milijonai žmonių paliks šalį, nes pamatys, kad Ukraina neturi ateities.“ Tam reikia užkirsti kelią, sako jis.

Rusija tęsia „nepaliaujamą“ bombardavimą Rytų Ukrainoje

16:35

Rusijos pajėgos šeštadienį toliau „nepaliaujamai“ bombardavo teritorijas Ukrainos rytinėje Donecko srityje, o ukrainiečių pareigūnai perspėjo, kad Maskva ruošiasi tolesnėms atakoms.

Po ilgų kautynių, per kurias Rusijos pajėgos užėmė miestų kaimyninėje Luhansko srityje, Maskva dabar siekia skverbtis gilyn į Donecko sritį ir perimti kontrolę visame Donbaso regione.

Praeitą naktį Ukrainos rytuose ir pietuose vėl gaudė apie oro pavojų perspėjančios sirenos.

Į pietus nuo pramonės miesto Kramatorsko esančio Družkivkos miestelio gyventojus anksti šeštadienį pažadino numanoma raketų ataka, smogusi prekybos centrui ir palikusi didelę duobę prie pastato.

Ukrainos pareigūnai šeštadienį sakė, kad per pastarąją parą Donecko srityje žuvo penki žmonės ir dar septyni buvo sužeisti.

„Visa fronto linija nepaliaujamai bombarduojama“, – penktadienį vakare per platformą „Telegram“ parašė Donecko karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Slovjanskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Slovjanskas

Pasak jo, Slovjansko miestas, kurį užimti dabar siekia Maskvos pajėgos, yra „bombarduojamas dieną ir naktį“.

Pareigūnas taip pat kaltino padegus žemės ūkio pasėlius. „Jie stengiasi sunaikinti derlių bet kokiomis priemonėmis“, – teigė P.Kyrylenka.

Luhansko srities administracijos vadovas Serhijus Haidajus savo ruožtu šeštadienį sakė, kad Rusijos pajėgos atakuoja teritorijas Donecko srityje iš savo bazių tame regione.

„Mėginame sulaikyti jų ginkluotas grupes palei visą fronto liniją... Kur jiems nepatogu veržtis į priekį, jie sukuria tikrą pragarą, apšaudydami teritorijas ties horizontu“, – pridūrė jis.

P.Kyrylenka perspėjo, kad Rusijos pajėgos stiprina regione sutelktus dalinius, ruošdamosi tolesniems puolimams.

Prezidento Volodymyro Zelenskio gimtojo Kryvyj Riho miesto vidurio Ukrainoje meras Oleksandras Vilkulis šeštadienį sakė, kad Rusija smogė miestui kasetiniais šaudmenimis. Mažiausiai vienas žmogus žuvo, du buvo sužeisti.

Anglijoje – 18 NT objektų, kurie gali būti konfiskuoti ir perduoti Ukrainai

16:12

Britų laikraščio „The Times“ atliktame tyrime nustatyta 18 Rusijos valstybei priklausančių nekilnojamojo turto objektų Anglijoje, kurie, kaip teigiama, gali būti konfiskuoti ir perduoti Ukrainai.

„The Times“ teigė, kad Ukraina taip pat svarsto galimybę imtis teisinių veiksmų, kad perimtų 18 nekilnojamojo turto objektų, kurių vertė gali siekti iki 100 mln. svarų sterlingų.

Ukrainos ambasadorius Jungtinėje Karalystėje Vadimas Prystaiko laikraščiui sakė:

„Mes vertiname tai, kad Didžioji Britanija ir ES sakė, jog padės mums atstatyti Ukrainą, tačiau už tai turi sumokėti Rusija ... Mums tai būtų paprastas būdas tai padaryti.“

A.Blinkenas: nėra požymių, kad per G-20 susitikimą Maskva ieškojo kompromiso dėl Ukrainos

14:31

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas šeštadienį sakė, kad Vašingtonas neįžvelgia jokių požymių, jog Rusija būtų mėginusi tartis su Didžiojo dvidešimtuko (G-20) diplomatais dėl savo invazijos Ukrainoje, Maskvai per šį susitikimą Indonezijoje sulaukus kritikos krušos.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas penktadienį anksčiau nei planuota išvyko iš G-20 diplomatijos vadovų susitikimo Balio saloje, Vašingtonui ir jo sąjungininkams per derybas už uždarų durų pasmerkus Maskvos puolimą prieš kaimyninę šalį.

AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas
AFP/ „Scanpix“ nuotr./S.Lavrovas

„Nematėme visiškai jokių ženklų, kad Rusija pasiruošusi užsiimti reikšminga diplomatija“, – A.Blinkenas sakė po šeštadienį įvykusio susitikimo su Kinijos užsienio reikalų ministru Wang Yi.

„Jeigu bus galimybė diplomatijai, mes ja pasinaudosime“, – pridūrė valstybės sekretorius.

Plačiau skaitykite čia.

Smogta Sumų regionui: ryte paleistos penkios raketos

14:19

Ryte okupantai paleido penkias raketas į Sumų sritį, savo „Telegram“ kanale pranešė Sumų regiono karinės administracijos vadovas Dmytro Žyvyckis.

„Liepos 9-osios naktis buvo rami, tačiau rytas prasidėjo apšaudymu. Po septintos valandos ryto Rusijos sraigtasparnis paleido dvi raketas į Bilopilsko bendruomenę. Pusę devynių vakaro į Chotyno masyvą buvo paleistos penkios raketos iš kelių raketų paleidimo įrenginių. Apie 7.45 val. rusų sraigtasparnis apšaudė Myropilio bendruomenę“, - sakė jis.

D.Žyvyckis pabrėžė, kad informacija apie aukas tikslinama.

Atakuotas Mykolajivas

14:12

Ryte į Mykolajivą buvo paleistos šešios raketos iš priešlėktuvinės gynybos sistemų S-300. Dėl apšaudymo yra sugriovimų, aukų nėra, sakė vietos karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas. Jis taip pat paskelbė vaizdo įrašą, kuriame užfiksuoti smūgių padariniai:

 

Per ataką prieš gyvenamąjį rajoną Charkive sužeisti 7 žmonės

14:09

Per ataką prieš Charkivo gyvenamajį rajoną buvo sužeisti septyni žmonės. Keturi iš jų, įskaitant vaiką, buvo paguldyti į ligoninę, dar trys buvo gydomi vietoje, sakė Charkuvo srities vadovas Olegas Synehubovas.

 

S.Bratčukas: Rusijos pajėgos „tikslingai“ naikina pasėlius Chersono regione

13:58

Odesos regiono karinės administracijos atstovas Serhijus Bratčukas sakė, kad Rusijos pajėgos „tikslingai“ naikina pasėlius Chersono regione.

Dalydamasis vietos policijos pateiktomis nuotraukomis, kuriose matomi degantys ir išdegę laukai, S.Bratčukas sakė:

„Dėl apšaudymo padegamaisiais užtaisais kasdien kyla didelio masto gaisrai laukuose, apsauginėse juostose ir miškuose visoje srities teritorijoje. Be to, Rusijos kariai neleidžia vietos gyventojams gesinti gaisrų, naikina daržines ir techniką.“

 

Į karą Rusijoje verbuojami kaliniai

13:26

Kelių Rusijos regionų kalėjimuose kaliniai verbuojami į karą, pranešė kalinių teisių projektas Gulagu.net, gavęs pranešimų apie tokį „verbavimą“. Žmogaus teisių gynėjams buvo pasakojama apie kalinių verbavimą kolonijose Žemutinio Naugardo srityje, Mordovijoje ir Krasnodaro krašte.

„6.07.22 buvo paimta apie 10 žmonių. Viršininkas juos sukvietė ryte, o vakare atvyko PMC ir generolas. Praėjus dešimčiai minučių po skambučio, jie buvo surinkti su savo daiktais. Kai kurie buvo išvežti, kai kurie kol kas uždaryti ligoninėje. Kai kurie kareiviai nebuvo iškviesti“, – Gulagu.net cituoja pasakojimą iš Žemutinio Naugardo srities 5-osios įkalinimo kolonijos.

Anksčiau leidinys „Svarbios istorijos“ pranešė, kad Sankt Peterburgo kolonijose kalintiems kaliniams buvo siūloma vykti kovoti į Donbasą kaip „Wagner“ daliai, žadant amnestiją ir 200 000 rublių išmoką.

Apšaudymo Kryvyj Rihe aukų skaičius išaugo iki dviejų

13:10

Pasak Dnipro gubernatoriaus, per Rusijos vykdomą centrinės Ukrainos miesto Kryvyj Riho apšaudymą žuvo du žmonės ir trys buvo sužeisti.

„43 metų vyras yra ligoninėje. Tai žuvusios mergaitės tėvas. Kaip jam pasakyti, kad jo vaiko nebėra...“, - „Telegram“ žinutėje rašė Valentinas Rezničenka.

Anksčiau pranešta, kad apšaudymo metu mirė 41 m. moteris.

Anot V.Rezničenkos, rusai „sąmoningai pataikė į gyvenamuosius rajonus su „Grad“ raketomis“.

V.Rezničenka patikslino, kad per smūgį buvo apgadinta mokykla ir keli namai. Sudegė netoliese stovėjęs automobilis. 

Ukraina atkuria Dunojaus upės uostus, stengdamasi skubiai išvežti grūdus

12:59

Ukraina atkuria ir plečia kai kuriuos seniai neveikiančius Dunojaus upės uostus, kad palengvintų grūdų eksportą dėl Rusijos vykdomos Juodosios jūros blokados, skelbia „The Guardian“.

Prieš karą Ukrainos Dunojaus upių uostai buvo retai naudojami, o kai kurie iš jų buvo visiškai sugriuvę. Tačiau Rusijai įsiveržus į Ukrainą ir kontroliuojant išėjimo į Juodąją jūrą kelius, Kyjivas atgaivina senus upių uostus, kad išvengtų jūros blokados ir paspartintų šalies kviečių eksportą.

S.Haidajus: Rusijos pajėgos Donecko regione kuria pragarą

12:55

Luhansko srities gubernatorius sako, kad Rusijos pajėgos, apšaudydamos Donecko regioną, kuria „pragarą“.

Šeštadienį „Telegram“ žinutėje Serhijus Haidajus teigė:

„Gali atrodyti, kad okupantai vykdo puolamąją operaciją į vakarus nuo Lysyčansko, ir viskas. Tačiau mes stengiamės sulaikyti rusų ginkluotus junginius palei visą fronto liniją. Jie nesiliauja bandę įsiveržti į kaimyninį regioną palei administracinę sieną. Jie puola iš kelių krypčių. Ten, kur jiems nepatogu eiti į priekį, jie sukuria tikrą pragarą, apšaudydami horizonte esančias teritorijas. Todėl pavojus tyko visur – nuo Kreminnos iki Popasnos.“

S.Haidajus sakė, kad per naktį Rusijos pajėgos paleido 8 artilerijos sviedinius, 3 minosvaidžio sviedinius ir sudavė 9 raketų smūgius.

Ukrainos kariuomenės šauktiniai pradėti mokyti Jungtinėje Karalystėje pagal naują programą

12:49

Pirmoji Ukrainos šauktinių grupė pradėta mokyti Jungtinėje Karalystėje pagal dvišalę programą, šeštadienį pranešė britų Gynybos ministerija.

Planuojama, kad ateinančiais mėnesiais Britanijoje bus apmokyta iki 10 tūkst. ukrainiečių savanorių, neturinčių beveik jokių karybos įgūdžių.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Šioje naujoje Britanijos vadovaujamoje programoje dalyvauja 1 050 britų kariškių, apmokysiančių ukrainiečius Gynybos ministerijos bazėse Anglijoje per kelias savaites trunkančius pradinio karinio parengimo kursus.

Kursai, pagrįsti britų karių rengimo programa, apima pagrindinių kario įgūdžių formavimą, gebėjimą valdyti ginklus, teikti pagalbą mūšio lauke, veikti lauko sąlygomis reikalingus gebėjimus, patruliavimo taktiką ir ginkluotųjų konfliktų teisinius ypatumus.

Šios programos pirmtakė buvo JK misija „Operation Orbital“, kurią paskatino surengti 2014 metais Rusijos įvykdyta Krymo aneksija ir karas su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje. Per ją 2015–2022 metais buvo apmokyta 22 tūkst. ukrainiečių karių.

„Ši ambicinga nauja mokymų programa yra JK paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, kovojančioms su Rusijos agresija, nauja fazė“, – sakoma britų gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o pranešime. Anksčiau šią savaitę jis aplankė naujausią ukrainiečių šauktinių grupę.

„Pasitelkdami Britanijos kariuomenės pasaulinės klasės patirtį padėsime Ukrainai atkurti savo pajėgas ir padidinti savo pasipriešinimo mastą, jiems ginant savo šalies suverenitetą ir savo teisę patiems rinktis ateitį“, – pabrėžė B.Wallace'as.

Ukraina toliau įnirtingai priešinasi invazijai, kurią Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pradėjo vasario 24 dieną.

Vykstant šiam karui Britanija tapo viena iš svarbiausių Ukrainos sąjungininkių. Kyjivas iš JK gavo 2,3 mlrd. svarų (2,7 mlrd. eurų) vertės karinės pagalbos, įskaitant daugiau kaip 5 000 prieštankinių raketų 5 000 NLAW ir kelias salvinės raketų ugnies sistemas M270.

Rusai raketomis atakavo Charkivo gyvenamąjį rajoną

11:21

Rusijos okupantai raketomis atakavo gyvenamąjį rajoną Charkive, pranešė Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synehubovas.

„Charkive, viename iš gyvenamųjų rajonų, okupantai surengė raketų ataką. Vietoje dirba visos tarnybos“, – rašė jis.

Srities administracijos vadovas paragino Charkivo gyventojus kuo labiau apriboti savo buvimą miesto gatvėse.

„Gerbiami Charkivo gyventojai, kiek įmanoma apribokite savo buvimą miesto gatvėse. Rusijos okupantai veikia klastingai ir nenuspėjamai, bandydami įbauginti civilius gyventojus. Būkite atsargūs, būkite saugiose vietose!“ – pridūrė O.Synehubovas.

Černobajivkoje netoli oro uosto – galingas sprogimas

11:11

Laikinai okupuotoje Černobajivkoje, Chersono srityje, įvyko galingas sprogimas, savo „Telegram“ kanale pranešė Odesos regioninės karinės administracijos vadovo Serhijaus Bratčuko atstovas.

„Vėl Černobajivka ir vėl garsiai su užsitęsusia detonacija. Šį rytą pasirodė naujas legendinio serialo epizodas. Galingas sprogimas nugriaudėjo netoli oro uosto, kur rašistai paprastai būriuojasi prie savo įrangos“, - rašė jis.

Apšaudyta traukinių stotis Donecko srityje, yra sužeistų

11:07

Okupantai apšaudė geležinkelio stotį Donecko srityje, keli žmonės buvo sužeisti, savo „Telegram“ kanale pranešė Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka, skelbia „Unian“.

„Rusai apšaudė geležinkelio stotį Chasovyj Jare – keli žmonės buvo lengvai sužeisti“, – sakė jis.

P.Kyrylenka sakė, kad, remiantis „preliminaria informacija“, buvo apšaudytas Družkivkos miestas.

„Pirminiais duomenimis, tai raketos smūgis. Buvo apgadinta ligoninė, kultūros rūmai, gyvenamieji pastatai ir vaikų žaidimų aikštelė. Informacija apie aukas tikslinama“, – sakė jis.

Tuo tarpu Slovjanske priešo sviedinys pataikė į privatų namą – šeimininkas atsidūrė po griuvėsiais, įvykio vietoje dirba gelbėtojai.

Naktį buvo apšaudytas ir Hirnyko miestas, nutraukta elektros linija, sužeisti du civiliai gyventojai, apgadinti gyvenamieji pastatai ir infrastruktūra. Apšaudytos ir kai kurios Svitlodaro miesto dalys.

„Vienintelė teisinga išeitis yra evakuacija!“ – P.Kyrylenka sakė „Telegram“ žinutėje.

Ryte smogta Kryvyj Rihui, žuvo žmogus

11:00

Ryte rusų okupantai apšaudė Kryvyj Riho Inguletijos rajoną, pranešė Dnipro srities valstybinės administracijos pirmininkas Valentinas Rezničenka, skelbia „Unian“.

„Jie sąmoningai pataikė į gyvenamuosius rajonus su „Grad“ raketomis“ , – sakė jis. 

Pasak jo, šis „klastingas apšaudymas nusinešė 41 metų moters gyvybę, dar du žmonės su šrapnelio žaizdomis paguldyti į ligoninę“. 
V.Rezničenka patikslino, kad per smūgį buvo apgadinta mokykla ir keli namai. Sudegė netoliese stovėjęs automobilis. 

JK gynybos ministerija: Rusija perskirsto rezervines pajėgas iš visos šalies

10:59

Rusija perskirsto rezervines pajėgas iš visos šalies ir telkia jas netoli Ukrainos būsimoms puolamosioms operacijoms, tviteryje rašo JK gynybos ministerija.

Dauguma naujų pėstininkų dalinių greičiausiai naudos šarvuočius MT-LB, kurie jau seniai saugomi kariniuose sandėliuose ir laikomi netinkamais daugumai pėstininkų transportavimo užduočių karo zonoje, rašo JK žvalgyba. Šarvuotasis transporteris iš pradžių buvo sukurtas šeštajame dešimtmetyje kaip artilerijos vežėjas, jis turi labai lengvus šarvus ir apsaugai turi tik kulkosvaidį.

Vasario mėn. dauguma Rusijos pirmojo ešelono šturmo dalinių buvo aprūpinti pėstininkų kovos mašinomis BMP-2, turinčiomis iki 33 mm šarvus, galingą 30 mm automatinę patranką ir prieštankinių raketų paleidimo įrenginį.

„Nepaisant 2022 m. liepos 7 d. prezidento V.Putino pareiškimo, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos „net nepradėjo“ savo operacijų Ukrainoje, daugelis jų pastiprinimų yra ad hoc grupės, dislokuotos su pasenusia ar netinkama įranga“, – teigia Didžiosios Britanijos gynybos ministerija.

 

Generalinis štabas: Rusijos pajėgos bandė perimti Uhlehorsko šiluminės elektrinės kontrolę

10:53

Kramatorsko kryptimi rusai bando žengti netoli Hryhorivkos kaimo Siversko kryptimi, kova tęsiasi, feisbuke rašė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Pranešama, kad Bachmuto kryptimi Rusijos pajėgos bandė perimti Uhlehorsko šiluminės elektrinės kontrolę ir pagerinti taktinę padėtį ties Dolomitnojės kaimu. Skelbiama, kad Ukrainos pajėgos užkirto tam kelią ir nustūmė rusus atgal į ankstesnes pozicijas.

Šiomis ir kitomis kryptimis Rusijos ginkluotosios pajėgos vykdė artilerijos apšaudymą ir oro antskrydžius, rašo generalinis štabas.

Ministras: Ukrainos gynybos sektoriuje dirba daugiau nei 1 mln. ukrainiečių

10:49

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas teigia, kad šalies saugumo ir gynybos sektoriuje dirba daugiau nei 1 mln. ukrainiečių, skelbia „Deutche Welle“.

„Ginkluotosiose pajėgose mobilizuota iki 700 000 žmonių, iki 60 000 pasieniečių, iki 90 000 Nacionalinėje gvardijoje ir iki 100 000 Nacionalinėje policijoje“, – ministro žodžius citavo Ukrainos naujienų ir analizės svetainė „Ukrainskij Novyny“.

Popiežius Pranciškus gali rugpjūtį apsilankyti Ukrainoje

10:47

Popiežius Pranciškus rugpjūčio mėn. gali apsilankyti Ukrainoje, Italijos televizijos kanalui „Rai1“ sakė Vatikano sekretorius santykiams su valstybėmis arkivyskupas Paulas Richardas Gallagheris.

123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus
123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus

Jis sakė, kad pasirengimas pontifiko kelionei į Kyjivą prasidės po jo vizito Kanadoje, kuris numatytas paskutinę liepos savaitę. Rugsėjo viduryje pontifikas vyks į Kazachstaną, kur dalyvaus pasaulio ir tradicinių religijų vadovų suvažiavime Nursultane. Ten, pasak Gallagherio, jis gali susitikti su Maskvos ir visos Rusijos patriarchu Kirilu.

JAV išsiųs Ukrainai daugiau salvinės raketų ugnies sistemų HIMARS

08:58

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė išsiųsiančios Ukrainai daugiau salvinės raketų ugnies sistemų HIMARS ir naujų, taikliau šaudyti leidžiančių artilerijos sviedinių, sustiprinsiančių Kyjivo kariuomenės pajėgumus smogti įsiveržusių Rusijos pajėgų ginklų sandėliams ir tiekimo grandinėms.

Į naują 400 mln. dolerių (393 mln. eurų) vertės ginkluotės paketą įtrauktos keturios HIMARS mašinos ir iš jų leidžiamos raketos. Šis sistema atvėrė galimybė Ukrainos pajėgoms valdomomis raketomis smogti tokiems taikiniams kaip šaudmenų sandėliai didesniu atstumu, kur jų nepasiekia Rusijos  pajėgų priešbaterinė ugnis, sakė vienas aukšto rango gynybos pareigūnas.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“

Turėdama HIMARS sistemų „Ukraina dabar sėkmingai smogdavo Rusijos pozicijoms Ukrainoje, toliau už fronto linijų, trikdydama Rusijos galimybes vykdyti artilerijos operacijas“, nurodė pareigūnas.

Be to, į naują paketą įtraukta 1 000 naujos modifikacijos 155 mm kalibro artilerijos sviedinių haubicoms, kurių Ukrainai yra perdavusios sąjungininkės Vakaruose.

Aukšto rango gynybos pareigūnas sakė, kad nauji sviediniai gali toliau nuskrieti ir tiksliau smogti negu anksčiau Pentagono tiekti šaudmenys.

„Tai suteikia Ukrainai galimybę tiksliai smogti konkretiems taikiniams. Tokiu būdu bus sutaupoma šaudmenų, jie bus veiksmingesni“, – pažymėjo pareigūnas.

Šaltinis nesutiko atsakyti, ar naujieji šaudmenys yra valdomi sviediniai „Excalibur“, galintys nuskrieti daugiau kaip 40 km ir tiksliai smogti taikiniui.

Kanada jau pasiuntė keletą šių brangių Jungtinėse Valstijose gaminamų sviedinių Ukrainai, bet Pentagonas neatskleidė, ar pats jų perdavė.

Kai Ukraina praeitą mėnesį gavo pirmąsias HIMARS sistemas, analitikai mano, kad Kyjivo pajėgos nuo to laiko sėkmingai sunaikino keliolika Rusijos šaudmenų sandėlių toli už fronto linijos.

„Rusija daro labai lėtą, ribotą, sunkiai iškovojamą ir itin brangiai kainuojančią pažangą tam tikrose pasirinktose teritorijose Donbase. Jos smarkiai atsilieka nuo savo tvarkaraščių“, – sakė pareigūnas, turėdamas galvoje Ukrainos rytinį regioną, kurį Maskva siekia visą užimti.

Naudodamos HIMARS Ukrainos pajėgos per praeitą savaitę sugebėjo „reikšmingai sutrikdyti rusų gebėjimą stumtis į priekį“, pridūrė pareigūnas.

Analitikai: Rusija ruošiasi dideliam puolimui

08:53

JAV Karo studijų institutas kasdieninėje karo Ukrainoje analizėje rašo, kad Rusijos paskelbta operacinė pauzė nereiškia, kad Rusija įsipareigojo stabdyti visas atakas. Teigiama, kad „operatyvinės pauzės“ skirtos „atkurti kovinę galią arba padidinti kovinę paramą ir pajėgas kitam etapui“ ir  kad „jei pauzės yra būtinos, [vadas] gali kaitalioti pauzes tarp komponentų, kad būtų užtikrintas nuolatinis spaudimas priešui ar priešininkui, kai vieni komponentai vykdo puolamuosius veiksmus, o kiti daro pauzę“. 

Analitikai rašo, kad prieš pradedant kitą plataus masto puolamąją operaciją, Rusijai akivaizdžiai reikia atkurti kovinę galią ir sustiprinti pagalbinius pajėgumus, įskaitant aprūpinimą resursais. 

Tad nors ir paskelbta „operatyvinė pauzė“, suvokdamos pavojų leisti ukrainiečiams perimti iniciatyvą ir pereiti prie savojo puolimo, Rusijos pajėgos ir toliau vykdo labiau ribotas puolamąsias operacijas šiame sektoriuje ir kitur palei fronto liniją.

„Kai Rusijos karinė vadovybė nuspręs, kad tinkamai pasirengė atnaujintai didelei puolamajai operacijai, ji tikriausiai atnaujins didesnio masto sausumos puolimus su didesniu karių skaičiumi ir didesniu ryžtu nei šiuo metu. Perėjimas iš operatyvinės pauzės gali būti laipsniškas ir sunkiai pastebimas iš karto, kaip ir perėjimas į ją atrodė laipsniškas“, – skelbia analitikai.

Pentagonas: JAV rengia ginklų tiekimo Ukrainai planus „mėnesiams ir metams į priekį“

08:32

JAV ir jų sąjungininkės bei partnerės rengia planus tiekti Ukrainai naujus ginklus „mėnesiams ir metams į priekį“, aukšto rango Pentagono pareigūnas žurnalistams sakė per specialų brifingą.

„Mūsų pastangos, kurių imamės jau dabar, apima planavimą atsižvelgiant į Ukrainos poreikius ateinantiems mėnesiams ir metams“, – sakė pareigūnas.

Pasak jo, taip pat svarstoma galimybė tiekti Ukrainai naujas pakrančių gynybos sistemas.

JAV prezidentas Joe Bidenas pasirašė naują 400 mln. dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą. Šiuo metu Ukrainai JAV tiekia jau 12 labai mobilių artilerijos raketų sistemų HIMARS.

Administracijos nuomone, tai suteiks Kyjivui technologinį pranašumą kare su Rusija, sakė aukštas gynybos pareigūnas.

Aukšto rango kariuomenės pareigūnas pridūrė, kad iki šiol su šia sistema buvo apmokyta daugiau nei 100 Ukrainos kovotojų.

Pentagonas: Rusija gerokai atsilieka nuo savo grafiko

08:26

Rusija smarkiai atsilieka nuo savo grafiko, per trumpąją spaudos konferenciją sakė Pentagono aukšto rango pareigūnas.

„Rusai labai palaipsniui, ribotai ir brangiai kainuojančiai daro pažangą tik tam tikrose nedidelėse Donbaso dalyse. Jie gerokai atsilieka nuo savo grafiko. Jie gerokai atsilieka nuo savo tikslų“, – teigiama spaudos konferencijos išraše Pentagono svetainėje.

Pentagonas taip pat pažymėjo, kad Ukraina pradėjo rengti veiksmingas vietines kontrpuolimo operacijas.

„Pastarąją savaitę vis dažniau pastebime, kad ukrainiečiai, naudodami HIMARS sistemas, sugeba smarkiai sutrikdyti rusų galimybes judėti į priekį net ir tais atvejais, kai jie vykdo lėtą ir kruopštų puolimą.

Taigi mes nemanome, kad Rusija laimi šį mūšį“, – sakė aukšto rango pareigūnas.

Paskutinis atnaujinimas 2022-07-09 08:26

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas