Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 07 27 /2022 07 28

Ukraina teigia atrėmusi Rusijos puolimą Bachmuto link

Analitikai ir Ukrainos pareigūnai skelbia, kad Rusijos pajėgos stiprina savo pozicijas Zaporižios ir Chersono regionuose, laukdamos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo. Anot britų žvalgybos, Rusija suvokia priešlaivines raketas kaip kone pagrindinę grėsmę, ribojančią jos Juodosios jūros laivyno efektyvumą, todėl pirmenybę teiks Ukrainos priešlaivinių pajėgumų sunaikinimui. Anot Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos, fronto linija nuo pietų iki šiaurės Ukrainoje nesikeičia jau pusantros savaitės.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Rusijos pajėgos sudavė kelis smūgius Juodosios jūros pakrantėje
  • Europos Sąjunga antradienį pasiekė susitarimą, kaip bus 15 proc. sumažintas valstybių narių gamtinių dujų vartojimas ir mažinama jų priklausomybė nuo rusiškų dujų tiekimo
  • Tikimasi, kad pirmoji ukrainietiškų grūdų siunta pagal Jungtinių Tautų tarpininkaujant sudarytą Juodosios jūros susitarimą bus išvežta per kelias dienas
  • Vokietija pristatė Ukrainai daugiau sunkiosios ginkluotės
  • Rusija planuoja nuo rugpjūčio 30 d. iki rugsėjo 5 d. šalies rytuose surengti strategines karines pratybas

Svarbiausias antradienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

JAV Atstovų Rūmų nariams pasakyta, kad per karą Ukrainoje žuvo arba buvo sužeista daugiau kaip 75 000 rusų

00:28

Jungtinių Valstijų Atstovų Rūmų įstatymų leidėjai, trečiadienį dalyvavę slaptame pasitarime dėl Ukrainos, teigė, kad JAV prezidento Joe Bideno administracijos pareigūnai juos informavo, jog per karą Ukrainoje žuvo arba buvo sužeista daugiau kaip 75 000 rusų. Informaciniame pranešime taip pat sakoma, kad Rusijos kariuomenė yra pavargusi, tačiau ukrainiečiai ieško papildomų pastiprinimų, nes siekia iki žiemos pradėti kontrpuolimą pietuose.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Mariupolyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Mariupolyje

„Mus informavo, kad daugiau kaip 75 000 rusų žuvo arba buvo sužeisti, o tai yra milžiniška, jūs neįtikėtinai daug investavote į jų sausumos pajėgas, daugiau kaip 80 proc. jų sausumos pajėgų yra užverstos ir jie yra pavargę, – CNN sakė Mičigano demokratų atstovė Elissa Slotkin, dirbanti Atstovų Rūmų ginkluotųjų pajėgų komitete ir neseniai apsilankiusi Ukrainoje. - Bet jie vis dar yra Rusijos kariuomenė“.

JAV ir Vakarų pareigūnai pastarosiomis savaitėmis teigė, kad kelios artimiausios karo savaitės bus lemiamos, nes ukrainiečiai bandys surengti didelį kontrpuolimą pietuose.

Plačiau skaitykite čia.

V.Zelenskis apie smūgį Antonivkos tiltui: darome viską, kad okupantai neturėtų jokių logistinių galimybių

23:17

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis vakariniame kreipimesi sakė, kad teritorijų deokupacija bus vykdoma naudojant visas Ukrainos turimas priemones.

„Kad ir kokius planus jie turėtų, mes juos sužlugdysime. Ir mes išvaduosime savo teritoriją karinėmis, diplomatinėmis ir visomis kitomis turimomis priemonėmis, kol pasieksime teisėtas Ukrainos sienas“, – tikino V.Zelenskis.

Kalbėdamas apie Antonivkos tiltą Chersone ir kitas perėjas regione, jis pažymėjo, kad visos jos bus atkurtos.

„Darome viską, kad okupantai neturėtų jokių logistinių galimybių mūsų žemėje“, – pabrėžė V.Zelenskis.
 

Ukraina labai dėkinga už didesnę Vakarų karinę pagalbą, teigia nacionalinio saugumo pareigūnas

23:15

Ukraina yra labai dėkinga už tai, kad per pastarąjį mėnesį padidėjo Vakarų karinės pagalbos tiekimas, trečiadienį tviteryje parašė šalies patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Oleksijus Danilovas

„Per pastarąjį mėnesį labai suintensyvėjo mūsų partnerių karinės pagalbos teikimas, esame jiems už tai labai dėkingi“, – rašė O.Danilovas. 

Ukrainos nacionalinio saugumo vadovas toliau sakė, kad jo šalies pajėgos dalį tos įrangos panaudojo taikydamosi į Antonivkos tiltą Chersono srityje, kuris yra svarbi tiekimo arterija Rusijos pajėgoms, dislokuotoms į vakarus nuo Dniepro upės. 

„Tilto [Antonivkos] sunaikinimas rodo, kaip subtiliai veikia šiuolaikinė karinė įranga – priešas dreba, o partneriai džiaugiasi, kaip greitai ir efektyviai ją įvaldė mūsų kariuomenė“, – sakė O.Danilovas ir pridūrė, kad Rusija judino „karius Chersono kryptimi“.

Rusai paleido padegamuosius sviedinius į Charkivo sritį, sunaikintas dujotiekis

22:02

Rusijos kariuomenė padegamaisiais sviediniais apšaudė Charkivo srities Pečenežo kaimą, pranešė kaimo vadovas Aleksandras Gusarovas savo „Telegram“ kanale.

„Dėl apšaudymo gyvenvietės teritorijoje kilo trys gaisrai. Sviedinys pataikė į ypatingos svarbos infrastruktūrą: buvo sunaikinta dujotiekio atkarpa“, – sakė jis.

Maskva įspėja apie pasekmes, jei Ukraina panaudos JAV pagamintus ginklus prieš Rusijos teritoriją

21:58

Maskva perspėjo dėl „daugiau nei rimtų“ pasekmių, jei Ukraina panaudos JAV pagamintas daugkartinio paleidimo raketų sistemas ar kitus NATO tiekiamus ilgojo nuotolio ginklus prieš Rusijos teritoriją, teigia Rusijos pareigūnas Konstantinas Gavrilovas.

K.Gavrilovas yra Rusijos delegacijos vadovas Vienoje vykstančiose derybose karinio saugumo ir ginklų kontrolės klausimais.

„Jei Ukrainos ginkluotosios pajėgos panaudos amerikietiškus MLRS ar kitus NATO tiekiamus ilgojo nuotolio ginklus prieš Rusijos teritoriją, pasekmės bus daugiau nei rimtos“, – sakė K.Gavrilovas, teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos paskelbtame pranešime. 

„Padidėjęs Vakarų ginklų perdavimas Kyjivui gali priversti Rusijos Federaciją pereiti prie griežtesnio atsako“, – sakė jis. 

K.Gavrilovas taip pat sakė, kad Ukrainoje bus pasiekti visi pagrindiniai prezidento Vladimiro Putino užsibrėžti tikslai, ir paragino Vakarų vyriausybes įsiklausyti į Rusijos susirūpinimą.

Kai kurios aplinkybės: Antradienį Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas sakė, kad Jungtinės Valstijos ir kiti sąjungininkai gyrė jo šalies dovanotų sistemų, tokių kaip didelio judrumo artilerijos raketų sistema, naudojimą, o pareigūnai Vašingtone teigė, kad Rusija dar nesunaikino nė vienos dovanotos Vakarų raketinės artilerijos.

Ukrainos gynybos ministras sakė, kad dovanoti ginklai „jau daro įtaką karo eigai“. HIMARS, kurios veikimo nuotolis ir tikslumas viršija analogiškos Rusijos artilerijos galimybes, leido Ukrainai smogti į taikinius Maskvos kontroliuojamoje teritorijoje, praėjusią savaitę sakė Ukrainos prezidento štabo viršininkas.

Vokietija taip pat pristatė Ukrainai tris daugkartinio paleidimo raketinių sistemų paleidimo įrenginius „Mars II“ iš savo kariuomenės atsargų, taip pat penkis savaeigius priešlėktuvinius pabūklus „Gepard“ ir tris savaeiges haubicas, antradienį sakė Vokietijos gynybos ministrė Christine Lambrecht.
 

Ukraina teigia atrėmusi Rusijos puolimą Bachmuto link

20:43

Ukrainos kariuomenė pranešė, kad jai pavyko atremti Rusijos puolimą Donecko miesto Bachmuto link Rytų Ukrainoje.

Trečiadienį vakare atnaujintoje informacijoje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas nurodė, kad padarė nuostolių Rusijos pajėgoms, norinčioms žengti į priekį toje teritorijoje.

„Ukrainos kariai sėkmingai atrėmė priešo puolimą Berestovės gyvenvietėje ir Volodymyrivkos, Soledaro, Rotos ir Semirjos kryptimis, – nurodė kariškiai. - Priešas pasitraukė su nuostoliais“.

Artilerijos apšaudymai ir oro antskrydžiai buvo užfiksuoti daugumoje aplinkinių kaimų ir miestelių, taip pat palei didžiąją dalį fronto linijos Donecko srityje, nes Rusija „tęsia bandymus puolimo veiksmais pagerinti taktines pozicijas Kramatorsko ir Bachmuto miestų kryptimis“, nurodė Generalinis štabas. 

Ukrainos kariuomenė nurodė, kad puolimas Bilohorivkos-Verchnokamiansko ašyje taip pat buvo atremtas. 

Charkivo apylinkėse, taip pat pietiniame flange ties Chersonu Ukrainos pajėgos teigė, kad Rusijos kariuomenė daugiausia išlaikė gynybines pozicijas. 

Vakarų pareigūnai: Rusija „galutinai“ prarado iniciatyvą mūšyje dėl Donbaso

19:53

Pasak Vakarų pareigūnų, Rusija „galutinai“ prarado iniciatyvą mūšyje dėl Donbaso Ukrainoje, rašo „The Guardian“.

Vienas pareigūnas sakė, kad Maskva „artimiausiu metu“ neužims rytinio pramoninio centro, tačiau „jie neketina tiesiog pasiduoti ir grįžti namo“.

Jie teigė, kad kare Ukrainoje buvo „vaško ir bangos“, o Rusija yra pajėgi „prisitaikyti ir pakoreguoti tai, ką daro“, sakoma „Press Association“ pranešime.

Anksčiau šį mėnesį Vakarų pareigūnai teigė, kad Rusijos atakų Ukrainoje tvarumas yra „sudėtingas“, o Maskva daro „realią pažangą“ siekdama tikslo, kuris, jos teigimu, buvo invazijos priežastis – tariamo Donbaso išlaisvinimo.

Tačiau trečiadienį vienas Vakarų pareigūnas pareiškė, kad Rusija „galutinai prarado iniciatyvą“ kovoje dėl regiono.

Pasak jų, manoma, kad viso Donecko srities ploto užtikrinimas tebėra „minimalus politinis Donbaso kampanijos tikslas“, tačiau atrodo „vis mažiau tikėtina“, kad Rusija jį pasieks per ateinančius kelis mėnesius.

Vokietijos vyriausybė pritarė 100 „Panzerhaubitze 2000“ pardavimui Ukrainai 

17:32

Vokietijos federalinė vyriausybė pritarė 100 savaeigių artilerijos sistemų „Panzerhaubitze 2000“ pardavimui Ukrainai, pranešė „Der Spiegel“.

Balandžio mėn. Ukraina kreipėsi į Vokietiją su prašymu įsigyti ginklų. Bendra sutarties dėl 100 savaeigių haubicų Ukrainai vertė yra 1,7 mlrd. eurų, o tai kelis kartus viršija bendrą visų Vokietijos suteiktų ginklų vertę (600 mln. eurų).

Vienetų gamyba truks kelerius metus, tačiau gamybos procesas bus pradėtas nedelsiant. Vokietija susitarė su Ukraina dėl visų niuansų, rašo „Unian“, remdamiesi „Der Spiegel“ publikacija.

Ukraina netoli Chersono sunaikino šaudmenų sandėlį ir daugiau nei 50 rusų karių

17:28

Ukrainos ginkluotosios pajėgos, pataikiusios į Antonovo tiltą dešiniajame Chersono srities krante, smogė į Rusijos amunicijos sandėlį Soldatskojės kaime, pranešė Pietų operatyvinės vadovybės spaudos tarnyba.

Pasak vadovybės atstovo Vladislavo Nazarovo, per dieną Ukrainos raketų ir artilerijos daliniai atliko daugiau kaip 150 šaudymo misijų. Taip buvo užtikrinta okupuotų teritorijų transporto arterijų kontrolė.

Taip pat pažymima, kad Ukrainos artilerija susprogdino rusų amunicijos sandėlį laikinai okupuotame Soldatskojės kaime Chersono srityje.

Tuo pat metu jis sunaikino 2 Msta-B haubicas, 4 šarvuočius, 51 karį.

Ukraina kaltina Rusiją naudojant Zaporižios atominę elektrinę kaip tvirtovę

17:07

Ukrainos Enerhodaro miesto meras Dmytro Orlovas apkaltino Rusijos karius naudojant Zaporižios atominę elektrinę kaip tvirtovę, iš kurios galima šaudyti, rašo CNN.

„Okupantai pradėjo naudoti sunkiąją ginkluotę netoli Zaporižios AE, gyvenamuosiuose rajonuose. Tokia situacija buvo stebima pastarąją savaitę. Okupantai apšaudo priešingą upės krantą, Nikopolio miestą“, – Ukrainos transliuotojui „Espreso TV“ sakė D.Orlovas.

„Jie puikiai žino, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos į šiuos išpuolius nereaguos, nes jie gali pakenkti atominei elektrinei. Todėl okupantai naudoja Zaporožės AE kaip tvirtovę“, – pridūrė jis.

D.Orlovas nėra Enerhodare, nes miestas nuo pirmųjų karo dienų yra okupuotas Rusijos, tačiau sako, kad palaiko glaudžius ryšius su miesto gyventojais.

„Okupantai naudoja AE darbuotojus ir vietinius gyventojus kaip įkaitus, – sakė jis. – Žmonės grobiami siekiant gauti pinigų ar kitos naudos. Žmonės laikomi rūsiuose.“

Chersono srities administracija: Antonivkos tiltas nesunaikintas, bet judėti juo neįmanoma

15:45

Antonivkos tiltas Chersono srityje nebuvo sunaikintas, tačiau dėl padarytos žalos juo judėti neįmanoma, paskelbė laikinai einantis Chersono srities karinės administracijos vadovo pareigas Dmytro Butrijus.

„Naktį Ukrainos ginkluotosios pajėgos atliko itin tikslius smūgius Antonivkos tiltui Chersone. Tiltas nebuvo sugriautas, tačiau dėl padarytos žalos per jį judėti neįmanoma. Tokiu būdu Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino okupantų logistikos ir transporto maršrutus.

Po mūsų pergalės tikrai atstatysime transporto ryšį per tiltą. Kas tikrai nebus atstatyta – okupantų ir vietinių kolaborantų fantazijos apie „rusų Chersoną“, – pažymėjo jis. 

Stambule atidarytas Jungtinio koordinavimo centras, kurio tikslas – išvežti grūdus iš Ukrainos uostų

15:29

Turkija trečiadienį oficialiai atidarė bendrą Ukrainos grūdų eksporto koordinavimo centrą pagal Jungtinių Tautų remiamą susitarimą, kuriuo siekiama atnaujinti grūdų eksportą pirmą kartą po vasario pabaigoje Rusijos pradėtos karinės invazijos į kaimyninę šalį.

Šio centro atidarymo ceremonijoje dalyvavo Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras. Atidarymas surengtas praėjus penkioms dienoms po to, kai Maskva ir Kyjivas pasirašė susitarimus su Ankara ir Jungtinėmis Tautomis dėl kviečių ir kitų grūdų gabenimo per Juodąją jūrą iš trijų Ukrainos uostų.

Centre dirbs abiejų konflikto šalių civiliai ir kariuomenės pareigūnai, taip pat Turkijos ir JT delegatai.

Pagrindinė jų užduotis – stebėti saugų laivų su Ukrainos grūdais judėjimą nustatytais maršrutais ir prižiūrėti vykstančias patikras, siekiant įsitikinti, ar į Juodąją jūrą įplaukiantys ir iš jos išplaukiantys laivai negabena uždraustų ginklų.

„Šio centro darbuotojai žino, kad į juos nukreiptos viso pasaulio akys“, – įžanginėje kalboje žurnalistams sakė H.Akaras.

„Mes tikimės, kad šis centras padarys didelį indėlį siekiant patenkinti humanitarinius poreikius ir taikos“, – kalbėjo ministras.

Užblokavus grūdų eksportą iš dviejų didžiausių pasaulio grūdų eksportuotojų labai išaugo maisto kainos, todėl kai kurioms skurdžiausioms pasaulio šalims maisto produktų importas tapo nepakeliamai brangus.

JT duomenimis, dėl šio karo beveik 50 mln. žmonių visame pasaulyje gali badauti.

Praėjus kelioms valandoms po sandorio dėl grūdų eksporto pasirašymo, kviečių kainos smarkiai krito.

Tačiau šeštadienį Rusijos raketų smūgis Ukrainos Juodosios jūros uostui Odesai vėl sukėlė abejonių dėl šio susitarimo.

H.Akaro teigimu, Rusija ir Ukraina patenkina vieną trečdalį pasaulio kviečių paklausos.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai ruošiasi kontrpuolimui Mykolajivo srityje

14:17

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai ruošiasi kontrpuolimui Mykolajivo srityje. Rusų okupantai bando sutramdyti Ukrainos kariuomenę ir smogia į civilius objektus, pasakojo Mykolajivo srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas.

„Situacija regione kontroliuojama, Ukrainos ginkluotosios pajėgos ruošiasi kontrpuolimui ir gana efektyviai suduoda smūgius priešams. Tai rodo ir smūgiai į Antonivkos tiltą“, – sakė V.Kimas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolajivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mykolajivas

Kartu jis nurodė, kad vien per praėjusią parą į Mykolajivo sritį rusai paleido 21 raketą, iš artilerijos apšaudė 28 kartus, dėl ko buvo sužeisti du žmonės.

Atkurta trijų Ukrainos uostų veikla Juodojoje jūroje

14:12

Kyjivas trečiadienį pranešė, kad buvo atnaujintas darbas trijuose Ukrainos Juodosios jūros uostuose, kurie pagal neseniai sudarytą susitarimą su Rusija turėtų būti naudojami ukrainietiškų grūdų eksportui, užblokuotam dėl Maskvos karinės invazijos.

„Pasirašius sutartį dėl Ukrainos uostų deblokavimo grūdų eksportui, buvo atnaujintas darbas Odesos, Čornomorsko ir Pietų uostuose“, – sakoma per socialinius tinklus išplatintame Ukrainos karinių jūrų pajėgų pranešime.

Kyjivas ir Maskva praeitą savaitę su Turkija ir Jungtinėmis Tautomis suderino mechanizmą, turintį leisti per minėtus tris uostus gabenti eksportuojamus ukrainietiškus grūdus.

Ukraina pirmadienį sakė, kad eksportas iš dalies galėtų būti atnaujintas jau „šią savaitę“.

Karinio laivyno pranešime sakoma, kad atnaujinus eksportą grūdus gabenantys laivai bus lydimi į uostus ir iš jų.

„Laivų įplaukimas ir išplaukimas iš jūrų uostų bus vykdomas suformuojant vilkstinę, kurią lydės vedantysis laivas“, – sakoma pranešime. Kariškiai pažymėjo, kad saugūs maršrutai vis dar derinami.

Rusija ir Ukraina yra pasaulio mastu svarbios žemės ūkio produktų eksportuotojos, bet Maskvos invazija smarkiai sutrikdė Ukrainos javų eksportą – dėl karo veiksmų buvo apgadinta dalis derliaus, o šalies uostai buvo užblokuoti ir užminuoti.

Ukrainos naujuoju generaliniu prokuroru paskirtas A.Kostinas

13:37

Ukrainos parlamentas trečiadienį naujuoju šalies generaliniu prokuroru paskyrė Andrijų Kostiną, pakeisiantį Iryną Venediktovą, anksčiau šį mėnesį atleistą padažnėjus pranešimų apie ukrainiečių teisėsaugos pareigūnų įtariamus valstybės išdavystės atvejus.

Prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlytą A.Kostino kandidatūra 450 vietų Aukščiausioji Rada patvirtino 299 deputatų balsais.

A.Kostinas yra V.Zelenskio valdančiosios partijos „Liaudies tarnas“ („Sluha narodu“) deputatas, iki šiol ėjęs Aukščiausiosios Rados teisės politikos komiteto pirmininko pareigas.

Ukrainos kariuomenė pataikė ne tik į Antonivkos automobilių tiltą, bet ir į greta esantį geležinkelio tiltą

13:01

Ukrainos ginkluotosios pajėgos smogė ne tik Antonivkos  automobilių tiltui, bet ir šalia esančiam geležinkelio tiltui.

Apie tai Rusijos propagandistams sakė Chersono srities okupacinės administracijos vadovas Volodymyras Salda.

Pasak jo, pagrindinis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų taikinys buvo Antonivkos tiltas. Jis esą dabar uždarytas

Tačiau buvo ir kitas tikslas – Antonivkos geležinkelio tiltas. Į jį pataikė dvi Ukrainos raketos. Jis yra maždaug už 5 kilometrų nuo automobilių tilto.

M.Podoliakas po Antonivkos tilto apšaudymo: rusai turi palikti Chersoną arba išmokti plaukti per Dnieprą

12:37

Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas sakė, kad po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgių Antonivkos tiltui rusai turėtų arba palikti okupuotą Chersoną, arba išmokti plaukti per Dnieprą.

„Žinoma, Antonivkos tiltą galite vadinti Rusijos oro gynybos sistemų priemone, perimančia Ukrainos raketas, bet nuo realybės pabėgti nepavyks: okupantai turėtų išmokti plaukti per Dnieprą. Arba palikti Chersoną, kol dar gali. Trečio įspėjimo gali ir nebūti“, – tviteryje rašė M.Podoliakas.

VIDEO: Ukrainos pajėgos smogė Antonivo tiltui: rusai turėtų arba palikti okupuotą Chersoną, arba išmokti plaukti per Dnieprą

 

Rusai apšaudė Bachmutą: yra žuvusiųjų ir sužeistųjų

11:42

Donecko srityje esančiame Bachmute rusai apšaudė viešbutį, yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, pranešė  Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

„Bachmute rusai apšaudė viešbutį – pirminiais duomenimis, yra žuvusiųjų ir sužeistųjų, vyksta gelbėjimo operacija“, - teigė P.Kyrylenka.

Gelbėtojų teigimu, apie 7 val. ryto įvykus Bachmuto miesto apšaudymui, dviejų aukštų viešbučio pastatas buvo iš dalies sugriautas.

Ukrainos valstybinės pagalbos tarnybos nuotr./Apšaudymai Bachmute
Ukrainos valstybinės pagalbos tarnybos nuotr./Apšaudymai Bachmute

9.25 val., vykdydami paieškos ir gelbėjimo darbus, gelbėtojai iš griuvėsių ištraukė vyrą, kuris paguldytas į ligoninę.

Apskritai nuo gelbėjimo darbų pradžios įvykio vietoje rastas 1 žuvusio žmogaus kūnas, sužaloti 4 žmonės.

Žodžiu, VMI: "Su vienu sužeistu asmeniu palaikomas akustinis kontaktas, vizualiai stebimas žuvusio žmogaus kūnas. Griuvėsių valymo darbai tęsiasi."

Britų žvalgyba įvardijo užsienio reikalų ministro S.Lavrovo vizitų į Afrikos šalis tikslą

10:29

Britų žvalgyba įvardijo užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo vizitų į Afrikos šalis tikslą, apie tai socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis.

„Rusijos privačiai karinei bendrovei „Wagner“ tikriausiai pavyko taktinis puolimas Donbase Vugleghirskos HE ir gretimame Novoluhanske kaime. Kai kurios Ukrainos pajėgos tikriausiai jau buvo išvestos iš šios srities“, – teigiama pranešime.

Kartu pabrėžiama, kad Rusijos užsienio reikalų ministras S.Lavrovas šiuo metu vyksta į Egiptą, Etiopiją, Ugandą ir Kongo Respubliką.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Lavrovas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Lavrovas

Didžiosios Britanijos žvalgyba teigia, kad Rusija „pasistengs išnaudoti vizitus apkaltinti Vakarus tarptautinės maisto krizės provokavimu ir pasitelkti Afrikos valstybių paramą“, kurios išlieka neutralios dėl Rusijos kariuomenės invazijos į Ukrainą.

Primenama, kad Rusija nuo 2014-ųjų deda dideles pastangas, kad užtikrintų savo įtaką Afrikoje, o privačią karinę kampaniją „Wagner“ dažnai naudojo kaip vieną iš „mėgstamiausių“ įtakos regione įrankių.

Britų žvalgyba mano, kad Rusija pirmiausia bendrauja su Afrikos šalimis, nes mano, jog tai sustiprins jos, kaip „didžiosios galios“, kurios statusą Rusijos Federacija siekia įgyti, vaidmenį.

„Antriniai jos tikslai greičiausiai bus užsitikrinti prekių nuolaidas ir įtikinti Afrikos valstybes balsuoti pagal Rusijos interesus tarptautiniuose forumuose“, – pridūrė žvalgybos pareigūnas.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:52

Nuo didelio masto karo prieš Ukrainą pradžios, Rusijos kariuomenė prarado 40 070 savo karių, skelbia Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. 

Taip pat pranešama, kad per šį laikotarpį Ukrainos kariuomenė sunaikino 1738 rusų tankus, 3971 šarvuotąją kovos mašiną, 883 artilerijos sistemas, 222 lėktuvus ir 190 sraigtasparnių. 

Pažymima, kad didžiausius nuostolius priešas per pastarąją dieną patyrė Krivyj Riho kryptimi.

 

Rusijos kariuomenė apšaudė Charkivą, yra sužeistųjų

09:13

Liepos 27-osios rytą Rusijos kariai smogė Charkivo miestui, pirminiais duomenimis, šeši žmonės buvo sužeisti, pranešė Charkivo meras Ihoris Terechovas

„4:25 Charkivo pramoninio rajono apšaudymas. Atskrido dvi raketos S-300“, – pskelbė jis.

Meras vėliau pranešė, kad per apšaudymą buvo sužeisti žmonės.

„Vis dėlto sužeisti šeši žmonės. Šiuo metu juos visus gydo mūsų gydytojai“, – „Telegram“ rašė jis.

Kyjivas patvirtino: tiltui Chersone tikrai buvo smogta

08:48

Ukrainos ginkluotosios pajėgos tiksliai smogė Antonivkos tiltui prie okupuoto Chersono, patvirtino Pietų Ukrainos gynybos pajėgų spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk.

Ji pabrėžė, kad Ukrainos kariuomenė vertina visą šalies infrastruktūrą, todėl griauna ne ją, o griauna priešo planus.

„Mūsų artilerijos darbas yra toks subtilus, kad jis labiau skirtas demoralizuoti [Rusijos] armiją“, – sakė N.Humeniuk.

„Buvo smūgių, bet jie buvo labai tikslūs“, – pridūrė ji.

N.Humeniuk teigimu, Ukrainos ginkluotosios pajėgos kontroliuoja priešui strategiškai svarbius logistikos ir transporto maršrutus.

Ji taip pat užsiminė, kad gerų naujienų ir toliau bus iš Chersono srities.

Jungtinės Karalystės žvalgybos atstovai Antonivkos tiltą vadina Rusijos pajėgų Achilo kulnu.

1,4 km ilgio tiltas yra pagrindinė pervaža per Dniepro upę Chersono srityje. Jei jis taptų netinkamas naudoti, Rusijos kariuomenei būtų sunku toliau aprūpinti savo pajėgas šiame regione, tęsiantis ukrainiečių atakoms.

Su Krymo pusiasaliu, kurį Maskva aneksavo 2014 metais, besiribojančią Chersono sritį Rusijos pajėgos užėmė ankstyvuoju invazijos etapu.

Kyjivas pažadėjo surengti didelį kontrpuolimą, kad susigrąžintų strategiškai svarbų regioną.

Maskvos primestos Chersono administracijos vadovo pavaduotojas Kirilas Stremousovas patvirtino, kad naktį smogta Antonivkos tiltui ir kad eismas juo uždarytas.

Tačiau jis stengėsi sumenkinti žalą, tvirtindamas, kad išpuolis „niekaip nepaveiks“ karo veiksmų rezultatų.

„Specialioji karinė operacija tęsiasi“, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbtame vaizdo įraše sakė K.Stremousovas pavartodamas Kremliaus vartojamą terminą agresijai Ukrainoje apibūdinti.

„Okupantai turėtų išmokti, kaip perplaukti per Dniepro upę, – tviteryje savo ruožtu parašė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas. – Arba jiems reikėtų palikti Chersoną, kol tai dar įmanoma.“

Rusai pripažino: strategiškai svarbus tiltas Chersone apgadintas ir uždarytas

08:42

Okupantų vadas Chersone Kirylas Stremousovas sakė, kad Antonivkos tiltas per Dnieprą Chersone buvo apgadintas po naktinio Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atakos.

K.Stremousovas, kuris save vadina „Chersono srities karinės-civilinės administracijos vadovo pavaduotoju“, pranešė, kad eismas Antonivkos tiltu buvo uždarytas po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų apšaudymų.

Anksčiau naktį jis vaizdo žinutėje pareiškė, kad dar vienas bandymas apšaudyti Antonivkos tiltą per Dnieprą Chersone neprivedė prie tilto sunaikinimo.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Rusijos Federacijos bendradarbis taip pat pareiškė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos bandė smogti geležinkelio tiltui Chersono srityje.

Liepos 27-osios naktį sklido pranešimai ir vaizdo įrašai apie  Antonivkos tilto ir Rusijos oro gynybos sistemų apšaudymą okupuotame Chersone. Patikimos informacijos apie apšaudymus ir jų pasekmes nebuvo.

Anksčiau Antonivkos tiltas jau buvo nukentėjęs ir apgadintas.

JAV ragina Ukrainą parinkti patikimą generalinį prokurorą

07:06

Jungtinės Valstijos antradienį paragino Ukrainą parinkti patikimą generalinį prokurorą į prezidento Volodymyro Zelenskio atleistos pareigūnės vietą ir paragino imtis veiksmų kovai su korupcija net ir tokiu metu, kai Kyjivui tenka kautis su Rusijos pajėgomis.

„Prisidedame prie Ukrainos žmonių, pabrėždami, kad svarbu skaidriai paskirti aukštos kvalifikacijos ir tikrai nepriklausomą generalinės prokurorės įpėdinį“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as.

„Generalinio prokuroro nepriklausomumas ir nešališkumas yra gyvybiškai svarbūs užtikrinant atskaitomybės pastangų Ukrainoje vientisumą“, – pabrėžė jis.

N.Price'as teigė, kad kova su korupcija, kuri Ukrainoje jau seniai kelia didelį susirūpinimą, yra labai svarbi šaliai siekiant narystės Europos Sąjungoje.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nedas Price'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nedas Price'as

„Su korupcija reikia kovoti net ir tuo metu, kai Ukraina ginasi nuo Rusijos agresijos karo. Rusijos karas prieš Ukrainą kelia išorinę grėsmę. Korupcija kelia vidaus grėsmę“, – sakė jis.

Anksčiau šį mėnesį V.Zelenskis paskelbė, kad atleidžia iš pareigų generalinę prokurorę Iryną Venediktovą ir Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vadovą Ivaną Bakanovą.

Prezidentas savo sprendimą aiškino padažnėjusiais pranešimais apie ukrainiečių teisėsaugos pareigūnų įtariamus valstybės išdavystės atvejus. Prezidentas kritikavo minėtų dviejų aukšto rango pareigūnų darbą dar prieš Rusijai pradedant invaziją vasario 24 dieną.

Kovai su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis Kyjivui skyrusios milijardus dolerių, Jungtinės Valstijos turi įsimintiną kovos su korupcija Ukrainoje istoriją.

Prezidentas Joe Bidenas, kai dar ėjo viceprezidento pareigas, vienos kelionės į Kyjivą metu paragino Ukrainą atleisti tuometinį generalinį prokurorą, kuris, kaip manoma, neefektyviai kovojo su korupcija, ir įspėjo, kad priešingu atveju Jungtinės Valstijos įšaldys 1 mlrd. dolerių  (985,6 mln. eurų) vertės JAV paskolų garantijas.

Šis epizodas tapo buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo nepagrįstų sąmokslo teorijų šaltiniu. 2019 metais Atstovų Rūmai nubalsavo už apkaltą D. Trumpui dėl kaltinimų, kad jis spaudė V.Zelenskį rasti kompromituojančios medžiagos apie J.Bideno aplinką.

Rusija toliau ruošiasi tariamiems „referendumams“ užimtose gyvenvietėse – separatistai skelbiasi, kad visą Donecką užims iki rugpjūčio pabaigos, ekspertai sako, kad tai mažai tikėtina

06:20

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiantis Karo studijų institutas naujausioje apžvalgoje atkreipia dėmesį, kad Rusijos remiami ir paskirti užimtos Ukrainos teritorijos „vadovai“ toliau skelbia terminus, iki kada turi būti užimtos papildomos Ukrainos teritorijos. Taip greičiausiai siekiama paremti vykstantį pasirengimą „referendumui“ dėl šių teritorijų prijungimo prie Rusijos Federacijos.

„Donecko liaudies respublikos (DLR) informacijos ministro pavaduotojas Daniilas Bezsonovas liepos 25 d. pareiškė, kad DLR tikisi užimti visą Donecko sritį iki rugpjūčio pabaigos. Įvairūs Rusijos ir Vakarų šaltiniai anksčiau pranešė, kad Rusija ketina surengti referendumus okupuotose teritorijose iki rugsėjo pirmosios pusės, greičiausiai apie rugsėjo 11 d.“, – rašoma apžvalgoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos kariai

Ekspertų teigimu, tikėtina, kad įgaliotoji vadovybė ir Rusijos remiama okupacinė valdžia siekia nustatyti galutinius karinių tikslų terminus, kad paremtų sąlygų nustatymą greitesniems aneksijos tikslams pasiekti, nors mažai tikėtina, kad Rusijos pajėgos užims reikšmingą papildomą teritoriją Ukrainoje iki ankstyvo rudens aneksijos termino.

Pagrindinės Karo studijų instituto ekspertų išvados: 

  • Rusijos įgaliotoji ir okupacinė vadovybė skelbia pagreitintus Ukrainos teritorijos užėmimo terminus, siekdama suderinti juos su Kremliaus pastangomis pasirengti okupuotų teritorijų prijungimui prie Rusijos Federacijos.
  • Rusijos pajėgos užėmė nedidelę teritoriją į šiaurės rytus nuo Bachmuto ir toliau kovoja į rytus ir pietus nuo Bachmuto.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotą puolimą į šiaurės vakarus nuo Iziumo, greičiausiai siekdamos apsaugoti Rusijos užnugario rajonus linijoje Iziumas-Slovjanskas.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas atakas į pietvakarius nuo Donecko miesto netoli Zaporožės srities sienos.
  • Rusijos pajėgos sutelkė dėmesį į užimtų linijų gynybą ir surengė ribotą sausumos puolimą šiaurės vakarų Chersono srityje.
  • Ukrainos pajėgos toliau smogė Rusijos logistikos mazgams Chersono srityje.
  • Kremlius toliau formuoja regioninius savanorių batalionus, kurie bus dislokuoti Ukrainoje.
  • Iš Ukrainos žvalgybos nutekinti duomenys toliau atskleidžia Kremliaus aneksijos planus okupuotoje Ukrainoje per suklastotus referendumus.

Apšaudytas Charkivas

06:10

Anksti ryte Charkivo meras Ihoris Terechovas telegrame pranešė, kad dviem raketomis apšaudytas pramoninis Charkivo miesto rajonas. Įvykio vietoje dirba gelbėtojai, remiantis pirminiais duomenimis, aukų išvengta.

Ukraina teigia išlaisvinusi Andrijivką

06:07

Ukrainos operatyvinė vadovybė „Pietūs“ skelbia, kad Rusija tęsia atakas prieš pietines šalies gyvenvietes. Remiantis pranešimu, Ukrainos oro pajėgos atakavo priešo pozicijas prie Andrijivkos, Bilohirkos ir Blahodatnijos. Skelbiama, kad Andrijivka buvo „išvalyta“ nuo Rusijos okupacinių pajėgų. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijivka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrijivka

„Taip pat ir Lozovėje, kur mūsų kariai prieš kelias dienas patikimai užėmė savo pozicijas“, rašoma toliau. Pranešime taip pat teigiama, kad Ukrainos pusė – „raketų ir artilerijos daliniai kovingai“, kontroliavo pagrindines okupuoto Chersono regiono transporto arterijas.

Operatyvinė vadovybė pabrėžia, kad situacija šioje zonoje yra sudėtinga ir besikeičianti, tačiau konrolė – Ukrainos pusėje.

Paskutinis atnaujinimas 2022-07-27 06:07

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas