Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 02 /22:54

Chersono srityje išlaisvintos 53 gyvenvietės, Luhansko srityje sėkmingai veikia partizanai

Pirmadienį iš Odesos į Turkiją išplaukė pirmasis laivas su Ukrainos grūdais, o Rusijai dėl ukrainiečių spaudimo pietinėje Chersono srityje tenka koreguoti savo planus Donbase ir perdislokuoti pajėgas.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / „Scanpix“/AP nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Chersono srityje išlaisvintos 53 gyvenvietės, sako srities karinės administracijos vadovo pareigas laikinai einantis Dmytro Butrijus
  • Pirmadienį iš Odesos išplaukė pirmasis Ukrainos eksportuojamų grūdų prikrautas laivas
  • Ukrainos generalinis prokuroras Andrijus Kostinas pareiškė, kad, užsienio ekspertų vertinimu, ukrainiečius belaisvius Olenivkoje rusai nužudė termobariniu ginklu
  • Į Ukrainą iš JAV atgabentos dar keturios papildomos reaktyvinės salvinės ugnies sistemos HIMARS
  • Ukrainos puolimas privertė Rusiją didinti karių skaičių okupuotose pietinėse srityse, daug karių iš Donbaso perkeliama į Krymą

Svarbiausias pirmadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:20

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

Iš Kaspijos jūros regiono į Ukrainą paleistos aštuonios raketos, septynios iš jų buvo numuštos

22:54

Rusija iš Kaspijos jūros regiono į Ukrainą antradienį paleido aštuonias sparnuotąsias raketas. Septynias iš jų numušė ukrainiečių priešlėktuvinė gynyba. Apie tai pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos savo „Facebook“ paskyroje.

Raketas iš Kaspijos jūros rajono paleido Rusijos strateginiai bombonešiai Tu-95 ir Tu-160.

Suomijos karinių oro pajėgų nuotr./Rusijos bombonešis Tu-95
Suomijos karinių oro pajėgų nuotr./Rusijos bombonešis Tu-95

„Iš viso į Ukrainos teritoriją centrinių, pietinių ir vakarinių Ukrainos sričių kryptimis buvo paleistos aštuonios X-101 (X-555) tipo sparnuotosios raketos. Septynias iš aštuonių raketų numušė Ukrainos karinių oro pajėgų priešlėktuvinė gynyba. Šešias likvidavo zenitinė raketinė kariuomenė ir vieną numušė karinių oro pajėgų naikintuvas“, – skelbiama pranešime.

„Deja, yra vienas pataikymas Lvovo srityje – į zenitinį raketinį kompleksą. Informacija apie nuostolius ir nukentėjusiuosius tikslinama“, – sakoma ten pat.

Pirmasis Ukrainos grūdų krovinį gabenantis laivas pasiekė Turkijos pakrantę

20:23

Laivas, gabenantis pirmąjį oficialų Ukrainos eksportuojamų grūdų krovinį nuo Rusijos invazijos pradžios, antradienį pasiekė Turkijos teritorinius vandenis netoli Bosforo sąsiaurio, pranešė ten esanti naujienų agentūros AFP komanda.

Su Siera Leonės vėliava plaukiojantis laivas „Razoni“ trečiadienį turėtų būti patikrintas Stambule inspektorių grupės, kurioje bus Rusijos ir Ukrainos pareigūnų, o paskui išgabens savo 26 tūkst. t kukurūzų krovinį į Tripolio uostą Libane.

„Jungtinė patikrinimo grupė pradės laivo apžiūrą (trečiadienio) rytą“, – nurodė Turkijos gynybos ministerija.

„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.
„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.

Pirmadienį iš Juodosios jūros Odesos uosto išplaukęs laivas gabena pirmąjį eksportuojamų ukrainietiškų grūdų krovinį pagal Jungtinių Tautų remiamą susitarimą, pasiektą praėjusį mėnesį padedant Turkijai.

Tačiau Vakarų remiama Ukrainos vadovybė kaltina Rusiją, kad ši vagia šalies grūdų atsargas teritorijose, kurias užėmė nuo invazijos pradžios vasario pabaigoje, ir vėliau gabena jas į užsienį.

Latvijos Saeimos komitetas pripažino Rusiją terorizmą remiančia valstybe

17:15

Latvijos parlamento Užsienio reikalų komitetas antradienį priėmė oficialų pareiškimą, kuriame Rusijos smurtas prieš civilius gyventojus Ukrainoje ir kitose šalyse įvardijamas kaip terorizmas, o Rusija – kaip terorizmą remianti valstybė.

Komiteto pirmininkas Rihardas Kolas naujienų agentūrai BNS sakė, kad priimtame pareiškime „Dėl Rusijos tikslinių karinių atakų prieš Ukrainos civilius gyventojus ir viešuosius pastatus“ kitos panašiai mąstančios šalys raginamos taip pat paskelbti Rusiją terorizmą remiančia valstybe.

Užsienio reikalų komiteto antradienio posėdyje R.Kolas pranešė, kad komitetas siūlys per kitą parlamento posėdį priimti šį dokumentą kaip visos Saeimos pareiškimą.

Parlamentaras Atis Lejinis sakė, kad Saeima galėtų susirinkti į neeilinį posėdį rugpjūčio 11 dieną.

Komiteto pareiškime teigiama, kad Rusija tikslingai naudoja kančias ir bauginimus kaip priemonę demoralizuoti Ukrainos žmones ir ginkluotąsias pajėgas bei paralyžiuoti Ukrainos gebėjimą veikti, siekdama okupuoti šią šalį ir pasiekti savo politinius tikslus. 

Pareiškime parlamentarai kategoriškai smerkia Rusijos karinę agresiją ir plataus masto invaziją Ukrainoje, kurią remia ir kurioje dalyvauja Baltarusijos autoritarinis režimas, taip pat ragina transatlantinę bendruomenę bei jos partnerius skubiai skubiai sugriežtinti ir įgyvendinti visapusiškas sankcijas Rusijai, kad būtų sustabdyta Rusijos karinė agresija Ukrainoje.

Saeimos nariai ragina didinti karinę, finansinę, humanitarinę ir diplomatinę paramą Ukrainai, remti iniciatyvas, kuriomis siekiama pasmerkti Rusijos karinius veiksmus ir patraukti atsakomybėn atsakingus asmenis, taip pat izoliuoti Rusiją nuo tarptautinių bei regioninių organizacijų ir įvesti lygiavertes sankcijas Baltarusijai kaip Rusijos karinės agresijos rėmėjai.

Pareiškime Europos Sąjungos valstybės narės raginamos nedelsiant nutraukti turistinių vizų išdavimą ir apriboti įvažiavimo vizų išdavimą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams.

Ukrainos žvalgyba: Rusijos pajėgos per klaidą susprogdino savo pačių traukinį

15:45

Rusijos pajėgos, besislėpdamos nuo galimo Ukrainos HIMARS smūgio, netyčia susprogdino savo pačių įrangos traukinį, praneša Ukrainos vyriausioji žvalgybos valdyba, skelbia „Unian“.

Žvalgybos duomenimis, liepos 31 d. Kalančako geležinkelio stotyje Chersono srityje atvyko traukinys su karine įranga ir amunicija okupantams. 

„Kitą rytą 8 val. rašistai pradėjo iškrauti ešeloną. Matyt, norėdami užmaskuoti iškrovimo procesą ir apsaugoti jį nuo HIMARS smūgių, okupantai naudojo galingas dūmų priemones. Apie 11.20 val. teritorijoje, kurioje buvo atliekami darbai, įvyko sprogimas. Dėl tiršto dūmų uždangalo nebuvo galima nustatyti tikslaus jo pobūdžio. Tačiau iš karto po sprogimo traukinys be jokio perspėjimo pajudėjo Krymo kryptimi. Priešo kariai išsisklaidė“, – rašoma pranešime.

Žvalgybos tarnybos duomenimis, sprogimas greičiausiai įvyko dėl neatsargaus elgesio su šaudmenimis juos iškraunant arba dėl gaisro, kilusio dėl neatsargaus pirotechnikos priemonių naudojimo kuriant dūmų uždangą.

Ukraina į kariuomenę gali pašaukti dar pusę milijono žmonių

15:37

Prireikus Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali į kariuomenę pašaukti dar pusę milijono žmonių, interviu žurnalui „Tablet“ sakė Pietų operatyvinės vadavietės vadas generolas majoras Andrijus Kovalčiukas, rašo „Unian“.

Jis teigė, kad Ukrainos kariuomenė, priešingai nei okupacinės pajėgos, neturi problemų su personalu. 

„Jau turime pusę milijono mobilizuotų vyrų, o prireikus galime mobilizuoti dar pusę milijono. Kad galėtume tęsti operaciją, mums reikia sunkesnės ginkluotės“, – paaiškino generolas.

Pažymima, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos dar neturi pakankamai ugnies galios kontratakoms visomis kryptimis.

Rusija paskelbė Ukrainos pulką „Azov“ „teroristine“ organizacija

14:47

Rusijos Aukščiausiasis Teismas antradienį paskelbė Ukrainos kariuomenės pulką „Azov“, buvusį savanorių batalioną, „teroristine“ grupe, o šis sprendimas sudaro galimybę skirti ilgas įkalinimo bausmes į nelaisvę paimtiems jo nariams, pranešė rusų naujienų agentūros.

Teismas nutarė „pripažinti Ukrainos sukarintą dalinį „Azov“ teroristine organizacija ir uždrausti jo veiklą Rusijos Federacijos teritorijoje“, nutartį citavo valstybinė naujienų agentūra TASS. Pranešime sakoma, kad nutartis įsigaliojo ją paskelbus.

Pagal Rusijos baudžiamąjį kodeksą teroristinių organizacijų nariams gali būti skiriama iki 10 metų laisvės atemimo, o jų vadeivos ir organizatoriai gali būti įkalinami iki 20 metų.

„Azov“ anksčiau buvo prieštaringai vertinamas dėl savo ryšių su kraštutinių dešiniųjų veikėjais, o Rusija jį vadina „neonacių“ grupe.

Plačiau skaitykite čia.

Belgija įšaldė Rusijos turto už daugiau kaip 50 mlrd. eurų

14:46

Belgijos valdžios institucijos įšaldė apytikriai 50,5 mlrd. eurų vertės turto, priklausančio Rusijos piliečiams, įmonėms ar organizacijoms, kurioms Europos Sąjunga pritaikė sankcijas po Rusijos invazijos į Ukrainą.

Tokius duomenis leidiniui „De Tijd“ pateikė Belgijos finansų ministerijos oficialus atstovas.

Pastarąjį kartą Belgija informaciją apie įšaldytą Rusijos turtą skelbė kovo mėnesį, nurodydama 3,5 mlrd. eurų vertę. Tai reiškia, kad ši suma nuo to laiko išaugo beveik 15 kartų.

Plačiau skaitykite čia.

Chersono srityje išlaisvintos 53 gyvenvietės

13:31

Ukrainos ginkluotosios pajėgos Chersono srityje jau išlaisvino 53 gyvenvietes iš okupantų, nacionalinio teletilto eteryje pranešė laikinai einantis Chersono srities karinės administracijos vadovo pareigas Dmytro Butrijus, skelbia „Unian“.

„Šiandien jau oficialiai patvirtinta, kad išlaisvintos 53 gyvenvietės. Šią informaciją pateikiame tik tada, kai ji suderinama su Generaliniu štabu. Nes iki visiško išlaisvinimo kariuomenė vis dar vykdo tam tikrą išminavimo veiklą“, – sakė D.Butrijus.

Jis pažymėjo, kad beveik visoje deokupuotoje teritorijoje rusai nuolat apšaudo gyvenamuosius namus, infrastruktūrą ir mokyklas, o padėtis šiuose kaimuose yra katastrofiška.

„Žinoma, mes nerekomenduojame žmonėms grįžti, nes jie sukeltų rimtą pavojų savo gyvybei“, – pabrėžė D.Butrijus.

S.Haidajus: partizanai Luhansko srityje pradėjo sėkmingai veikti

13:29

Luhansko srityje sėkmingai pradėjo veikti partizanai, kurie ne tik platina skrajutes, bet ir naikina infrastruktūrą, apie tai informaciniame teletilte pranešė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus, kurį cituoja „Unian“.

„Situacija Luhansko srityje nesikeičia jau kelias savaites iš eilės. Nedidelėje Luhansko srities dalyje, maždaug 2 gyvenvietėse mūsų ginkluotosios pajėgos palaiko gynybos liniją. Visi rusų puolimai atremiami. Taigi rusams ten nesiseka. Tačiau bent jau partizanai pradėjo dirbti mums, ir gana sėkmingai. Jie ne tik platina skrajutes, bet ir naikina infrastruktūrą, o tai labai padeda sulėtinti atakas ir Rusijos kariuomenės judėjimą“, – sakė S.Haidajus.

Artėjant žiemai, pasak S.Haidajaus, ten bus neįmanoma atkurti šildymo.

„Tuose miestuose, kuriuose vyko aktyvus karo veiksmų etapas, deja, šildymo sezono atkurti nepavyks, nes rusai jau kelis mėnesius ištisą parą apšaudo visas gyvenvietes, ir net jei į didžiuosius miestus pavyko atvesti kai kuriuos magistralinius dujų vamzdžius, jie sunaikinti miestų viduje, visuose namuose. Negalima įjungti dujų, nes kils gaisras ir sprogimai. Todėl jiems nepavyks“, – sakė S.Haidajus.

Penki užsienio kovotojai bus teisiami apsišaukėliškoje Donecko liaudies respublikoje

13:26

Apsišaukėliškoje Donecko liaudies respublikoje (DLR) prieš teismą stos penki užsieniečiai, kurie stojo į Ukrainos pusę ginant pietinį Mariupolio miestą ir yra kaltinami tuo, kad yra užsienio samdiniai, skelbia CNN.

Tarp šių penkių asmenų yra vienas švedas, vienas kroatas ir trys britai.

„DLR Aukščiausiasis apeliacinis teismas gavo baudžiamąją bylą dėl užsienio piliečių Mathiaso Gustavssono, Vjekoslavo Prebego, Johno Hardingo, Dylano Healy, Andrew Hillo, kurie kaltinami buvimu samdiniais“, – sakoma antradienį paskelbtame teismo pranešime.

Teismo posėdžio data ir laikas dar nepaskirti, antradienį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra. 

Birželio 9 d. vadinamosios DLR teismas pripažino kaltais ir nuteisė mirties bausme kitus du britus ir Maroko pilietį. Trys vyrai buvo suimti Donbase ir taip pat apkaltinti kaip samdiniai, kovojantys už Ukrainą.

Ir Jungtinė Karalystė, ir Ukraina pasmerkė šiuos nuosprendžius, teigdamos, kad jais pažeidžiama tarptautinė teisė.

Ukrainos gynybos ministras: esame pasirengę okupantams naktį paversti diena

12:26

Dėl naujo JAV karinės pagalbos paketo Ukrainos kariuomenė pasirengusi paversti naktį diena Rusijos okupantams, tviteryje rašė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

„Naujasis JAV karinės pagalbos paketas yra dar viena investicija į NATO rytinio flango saugumą ir paramą demokratijai ES. Mūsų artileristai yra pasirengę naktį paversti diena, kad išvarytų rusų okupantus iš Ukrainos“, - rašoma pranešime.

O.Reznikovas taip pat padėkojo JAV prezidentui Joe Bidenui ir gynybos sekretoriui Lloydui Austinui už vadovavimą ir visiems Amerikos žmonėms už paramą.

 

Prasideda privaloma evakuacija iš Donecko

12:23

Ministro pirmininko pavaduotoja ir laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščuk paskelbė apie privalomos evakuacijos iš Donecko pradžią.

„Prasidėjo privaloma evakuacija iš Donecko. Pirmasis traukinys šį rytą atvyko į Kropivnickį. Moterys, vaikai, pagyvenę žmonės, daug riboto judumo žmonių. Kiekvienas buvo sutiktas ir perkeltas, kiekvienam buvo padėta“, – sakė I.Vereščuk.

Tikimasi, kad iš Ukrainos kasdien išplauks po grūdus eksportuojantį laivą

12:20

Anonimiškai naujienų agentūrai „Reuters“ kalbėjęs pareigūnas sakė, kad tikimasi, jog grūdų eksportas iš Ukrainos vyks kasdien.

„Planuojama, kad kiekvieną dieną išplauks po laivą, – sakė aukšto rango pareigūnas, turėdamas omenyje Odesos ir dar du Ukrainos uostus, kuriems taikomas susitarimas. – Jei niekas nesutriks, kurį laiką eksportas bus vykdomas vienu laivu per dieną.“

Charkivo srityje smūgiuota civilinei infrastruktūrai

11:28

Charkivo srities Bohoduchovo rajone nuo rusų okupantų apšaudymo nukentėjo žemės ūkio įmonė, pranešė Charkivo srities karinės administracijos pirmininkas Olehas Synehubovas.

„Praėjusią naktį Charkivo mieste buvo ramu, priešo smūgių neužfiksuota. Rusų okupantai apšaudė Charkivo, Bogoduchovo, Čuhujivo ir Iziumo rajonus. Pabrėžiu: nukentėjo tik civilinė infrastruktūra!“ – rašė jis.

Čuhujivo rajone ryte okupantai smogė vienai iš gamyklų: buvo sugriauti pastatai ir įrenginiai.

Turkija: pirmasis ukrainietiškų grūdų krovinys Stambulą turėtų pasiekti po vidurnakčio

11:23 Atnaujinta 12:08

Pirmoji ukrainietiškų grūdų siunta iš Odesos pagal svarbų susitarimą dėl Maskvos jūrinės blokados Juodojoje jūroje atšaukimo „po vidurnakčio“ turėtų pasiekti Stambulą, antradienį pranešė Turkijos gynybos ministerija.

Kaip rašė CNN, pasak Jungtinio koordinavimo centro (JKK) Stambule laivas vėluoja dėl blogų oro sąlygų.

JCC teigė, kad „Razoni“ judėjo lėčiau nei tikėtasi ir dabar Stambulą turėtų pasiekti antradienio vakarą arba trečiadienio rytą.

Kol kas nenumatyta daugiau grūdų laivų išvykimo iš Ukrainos, pridūrė JKK.

„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.
„Scanpix“/AP nuotr./Laivas „Razoni“ su grūdais iš Ukrainos išplaukia iš Odesos uosto.

„MV Razoni" pirmadienį išplaukė iš Juodosios jūros Odesos uosto pagal JT tarpininkaujamą eksporto susitarimą, taip padidindamas viltis, kad Rusijos invazijos sukeltą pasaulinę maisto tiekimo krizę pavyks sušvelninti.

Plačiau skaitykite čia.

 

Vidaus reikalų ministro patarėjas: rusai traukia visus rezervus į Ukrainos pietus, gali pradėti šturmą

11:16

Vidaus reikalų ministerijos patarėjas Rostyslavas Smirnovas sakė, kad rusai perkelia visus rezervus į Ukrainos pietus ir gali būti surengtas puolimas.

„Jie į šalies pietus perkelia beveik visus savo rezervus, visus turimus karius. Žinome, kad priešas netgi perkėlė „garsiąją“ 35-ąją armiją, kuri buvo Kyjivo regione. Jį puikiai pažįstame iš Bučos, kitų Kyjivo srities miestų. Dabar priešas traukia absoliučiai visus rezervus, net ir tuos, kurie stovėjo ir laukė įsakymo“, – R.Smirnovas tai sakė per televizijos žinių maratoną, rašo „Unian“.

Pasak jo, akivaizdu, kad priešai gali pradėti šturmuoti teritoriją, kai baigs komplektuoti personalą.

„O kai priešas baigs komplektuoti visas bataliono taktines grupes, jis, žinoma, ne tik sėdės ir lauks, bet ir vykdys tam tikrus puolimus“, – pridūrė jis.

A.Jermakas: artimiausi karo mėnesiai bus lemiami

11:01

Ukraina niekada nedarys nuolaidų Rusijai dėl savo nepriklausomybės ir teritorinio vientisumo. Artimiausi mėnesiai šiame kare bus lemiami, sakė Ukrainos prezidento biuro vadovas Andrijus Jermakas duodamas interviu televizijai NHK, praneša „Unian“.

Pasak jo, Ukrainos ginkluotosios pajėgos suintensyvins kontrpuolimą pietuose, kad atgautų visą okupantų užgrobtą teritoriją. A.Jermakas pridūrė, kad užsitęsęs karas suteiktų pranašumą Rusijos kariams.

Pasak jo, jei kovos tęsis iki žiemos, Ukrainos kariams bus vis sunkiau susigrąžinti savo teritoriją.

A.Jermakas paragino JAV ir Vakarų sąjungininkes įvesti naujas sankcijas Rusijai ir pažymėjo, kad Kremlius ir toliau naudoja energijos eksportą kaip svertą sankcijoms panaikinti.

JAV siųs Ukrainai 550 mln. dolerių vertės amunicijos

10:18

Jungtinės Valstijos pirmadienį paskelbė apie naują ginklų siuntą Ukrainos pajėgoms, kovojančioms su Rusija, įskaitant amuniciją vis svarbesniems raketų paleidimo įrenginiams ir artilerijos ginklams.

Naujasis 550 mln. dolerių vertės paketas „apims daugiau šaudmenų didelio judrumo pažangioms raketų sistemoms, kitaip vadinamoms HIMARS, taip pat šaudmenų“ artilerijai, žurnalistams sakė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby.

Į paramą įeina 75 000 155 mm artilerijos šaudmenų, sakoma Pentagono pranešime.
 

 

Mykolajivą apšaudė „Smerč“ raketos: apgadintas bendrabutis ir gyvenamieji pastatai

09:49

Rusijos apšaudymas Mykolajive apgadino universiteto bendrabutį ir gyvenamuosius pastatus, o parduotuvėje kilo gaisras, teigiama žurnalistams perduotoje Mykolajivo srities karinės administracijos suvestinėje, rašo „Unian“.

„Mykolajivo sritis: naktį buvo apšaudyti du Mykolajivo miesto rajonai. Preliminariais duomenimis, į vieną iš rajonų pataikė keturios raketos „Smerč“, o į kitą – aštuonios raketos S-300“, – sakoma pranešime.

Per apšaudymą buvo apgadintas universiteto bendrabutis ir gyvenamieji pastatai.

Dėl sviedinių ir jų nuolaužų taip pat kilo gaisras parduotuvėje – preliminariai be aukų. 

„Aiškinamasi, koks buvo apšaudymo poveikis“, – pridūrta ataskaitoje.

Be to, naktį taip pat buvo apšaudyta vietovė netoli Javkino kaimo, Baštano bendruomenėje. Baštankos bendruomenės Javkino kaime apšaudymas pažeidė elektros liniją, todėl dabar dalis kaimo yra be elektros, o informacija apie žalą ir aukas tikslinama.

„Bereznevatano bendruomenėje ir jos apylinkėse tęsiamas apšaudymas. Demarkacinės linijos kaimai nuolat apšaudomi. Informacijos apie aukas nėra. Informacija apie žalą tikslinama“, – rašoma pranešime.

S.Haidajus: per parą atremti septyni išpuoliai

09:13

„Rusai patiria didelių nuostolių, tačiau jie atkakliai puola iš Popasniansko krypties Bachmuto link. Okupantai sutelkė pagrindines pajėgas Bachmuto kryptimi. Tačiau kelias į miestą veda per stiprią Ukrainos ginkluotųjų pajėgų gynybą Luhansko žemėje“, – pabrėžė Luhansko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Haidajus.

Pasak jo, per pastarąją parą Luhansko srityje priešas sudavė du galingus raketų smūgius, iš viso buvo paleistos aštuonios raketos.

„Buvo užfiksuoti keturi oro smūgiai į apgyvendintas vietoves. Septynis kartus rusai naudojo artilerijos paramą, dar du kartus – minosvaidžius ir tankus“, – pažymėjo Luhansko srities vadovas.

Jis pridūrė, kad po kelių valandų artilerijos apšaudymo okupantai pereina į puolimą.

„Taip, per pastarąją parą buvo atremti septyni tokie bandymai. Šiomis kryptimis priešas buvo priverstas trauktis. Ginkluota Vakarų partnerių pagalba gerai demoralizuoja rusus“, – pabrėžė S.Haidajus.

D.Lubinecas: Rusija pasirengusi grąžinti Olenivkoje nužudytų ukrainiečių karo belaisvių kūnus po „tyrimo“

09:09

Rusija pasirengusi grąžinti Olenivkoje nužudytų ukrainiečių karo belaisvių kūnus, bet tik po to, kai bus baigtas „tyrimas“, sakė Ukrainos parlamento žmogaus teisių įgaliotinis Dmytro Lubinecas, kurį cituoja „Unian“.

„Gavome signalą, kad jie pasirengę grąžinti mūsų didvyrių kūnus, bet tik po to, kai bus baigtas tyrimas“, – sakė jis.

Pasak komisaro, Ukraina dar negavo atsakymo į klausimą, kiek tiksliai laiko okupantams reikės „tyrimui“ atlikti.

Pirmadienį Donbase žuvo trys civiliai, dar trys sužeisti

08:37

Donbase per dieną dėl Rusijos apšaudymo žuvo trys civiliai gyventojai ir dar trys buvo sužeisti, pranešė Donecko regiono karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenka.

„Rugpjūčio 1 d. rusai nužudė 3 civilius gyventojus Donecke: 2 Marinkoje ir 1 Bachmute. Dar trys žmonės buvo sužeisti“, – sakė jis.

P.Kyrylenka dar kartą pabrėžė, kad šiuo metu neįmanoma nustatyti tikslaus nukentėjusiųjų Mariupolyje ir Volnovachoje skaičiaus.

Ukraina tiria 752 išdavystės atvejus

08:31

Ukrainos valstybės saugumo tarnyba teigia tirianti 752 išdavystės ir kolaboravimo atvejus.

Agentūros duomenimis, daugiausia atvejų užfiksuota Luhansko, Donecko, Zaporižios ir Chersono srityse.

„Atliekamas tyrimas dėl daugiau kaip 600 prokuratūros darbuotojų, kurie kirto sieną po 2022 m. vasario 24 d.

Darbas nustatant karo išdavikus yra mūsų valstybės saugumo klausimas“, – rašoma Ukrainos generalinės prokuratūros pranešime.

Prokuratūra pridūrė, kad iki šiol pranešta apie įtarimus penkiems prokurorams ir trims valstybės tarnautojams.

Ukraina taip pat pradėjo 1 451 baudžiamąją bylą, kurioje tiriami nusikaltimai prieš vaikus, sakė generalinio prokuroro pavaduotojas Ihoris Musteca.

Mažiausiai 668 iš pradėtų bylų yra susijusios su smurtu prieš vaikus ir apima sužalojimus, nužudymus ir seksualinę prievartą. Dar 777 bylos yra susijusios su išpuoliais prieš objektus, susijusius su vaikais, pridūrė I. Musteca.

Rusijos kariuomenė naktį apšaudė Dnipro sritį

08:00

Rusijos pajėgos naktį vėl apšaudė Dnipro sritį: apgadinti namai ir automobiliai, nutrauktos elektros linijos, pranešė Dnipro srities karinės administracijos pirmininkas Valentinas Rezničenka.

Preliminariais duomenimis, aukų nebuvo.

Ukrainos kariuomenė nuginklavo okupantų žvalgybos grupę Zaporožės kryptimi

07:55

Ukrainos kariuomenė nuginklavo okupantų žvalgybos grupę Zaporižios kryptimi, netoli Novopolio kaimo, esančio Donecko ir Zaporižios sričių pasienyje, nurodyta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje.

„Novopavlovsko ir Zaporižios kryptimis priešas apšaudė Marinkos, Konstantinovkos, Novoselkos, Pavlovkos, Maginės ir Mažosios Tokmačkos gyvenviečių rajonus. Bandė perkelti žvalgybos grupę netoli Novopolio. Ji buvo aptikta, apšaudyta ir nuginkluota“, – teigė Generalinis štabas.

Tuo pat metu Pietų Bugo kryptimi pagrindinės priešo pastangos sutelktos į tai, kad užkirstų kelią Ukrainos kariuomenės judėjimui.

„Atliko puolamuosius veiksmus Trudoliubovkos rajone, neturėjo sėkmės, pasitraukė“, – sakoma pranešime.

Generalinis štabas: tęsiasi mūšiai Bachmuto, Zaicevės ir Peskų vietovėse

07:51

Donecko srities Bachmuto, Zaicevės ir Peskų rajonuose tęsiasi mūšiai, Rusijos puolimas prie kelių gyvenamųjų vietovių buvo atremtas, nurodyta Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje.

„Donecko kryptimi priešo pastangos sutelktos į puolimą Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis“, – rašoma santraukoje.

Be to, Kramatorsko kryptimi, netoli Ivano Darjevkos, rusai surengė puolimą, tačiau nesėkmingai ir pasitraukė.

„Bachmuto kryptimi... Ukrainos kariai atrėmė puolimo veiksmus Jakovlevkos, Veršinos, Kodemos ir Majskojės vietovėse. Kovos tęsiasi Bachmuto ir Zaicevės gyvenviečių rajonuose“, – pridūrė Generalinis štabas.

Taip pat netoli Avdijivkos priešas vykdė puolimo veiksmus, tačiau nesėkmingai ir pasitraukė.

„Kovos prie Peskų tęsiasi“, – sakoma pranešime.

 

Rusija į „juodąjį sąrašą“ įtraukė 39 JK piliečius, įskaitant leiboristų lyderį

07:33

Rusija pirmadienį pranešė, kad į „juodąjį sąrašą“ įtraukė dar 39 Jungtinės Karalystės piliečius, įskaitant Leiboristų partijos lyderį Keirą Starmerį ir buvusį ministrą pirmininką Davidą Cameroną.

Vasario 24 dieną Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pasiuntus karius į Ukrainą, Londonas tapo vienu aktyviausių Kyjivo rėmėjų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad į „juodąjį sąrašą“ įtraukti piliečiai, įskaitant žurnalistus, „prisideda prie priešiško Londono kurso, kuriuo siekiama demonizuoti mūsų šalį ir ją izoliuoti tarptautiniu mastu“.

„Konfrontacijos pasirinkimas yra sąmoningas Britanijos politinio isteblišmento sprendimas, kuriam tenka visa atsakomybė už pasekmes“, – pridūrė ministerija.

Plačiau skaitykite čia.

JAV analitikai: Rusijos pajėgos yra atsakingos už 53 ukrainiečių karo belaisvių nužudymą Olenivkoje

07:15

JAV Karo studijų instituto vertinimu, Rusijos pajėgos yra atsakingos už 53 ukrainiečių karo belaisvių nužudymą liepos 28 d. per sprogimą Rusijos kontroliuojamame kalėjime Olenivkoje, Donecko srityje, rašoma instituto ataskaitoje.

Rugpjūčio 1 d. du JAV pareigūnai anonimiškai „Politico“ patvirtino, kad kalėjimo vietoje nerasta jokių JAV suteiktų HIMARS sistemų raketų pėdsakų.

„Scanpix“/AP nuotr./Išpuolio Olenivkoje, kur buvo laikomi Ukrainiečiai karo belaisviai, padariniai
„Scanpix“/AP nuotr./Išpuolio Olenivkoje, kur buvo laikomi Ukrainiečiai karo belaisviai, padariniai

Kremlius teigia, kad Ukraina šaudė HIMARS ir tiksliai valdomomis raketomis, siekdama nužudyti ukrainiečių karo belaisvius ir atgrasyti ukrainiečių perbėgėlius. Palydovinės ir kitos iš įvykio vietos gautos nuotraukos rodo, kad ataka apgadino tik vieną pastatą, nesugriovė to pastato sienų ir nepaliko netoliese jokių sviedinių kraterių, o tai labai tvirtai rodo, kad kalėjimas buvo sunaikintas arba dėl tikslaus smūgio, arba dėl viduje padėto padegamojo ar sprogstamojo užtaiso.

Vienas JAV pareigūnas „Politico“ sakė, kad „įrodymai rodo, jog ataką surengė ne Kyjivas“. Jei Ukraina smūgiui būtų naudojusi ne HIMARS, o ką nors kitą, beveik neabejotinai būtų likę šalutinių nuostolių aplink objektą, įskaitant kraterius ir kitus apgadintus pastatus.

„Atsižvelgiant į JAV vertinimą, kad HIMARS atakos metu nebuvo naudojamos, JAV Karo studijų institutas vertina, kad už šią ataką prieš Ukrainos karo belaisvius, pažeidžiančią Ženevos konvencijas, atsakinga Rusija“, – pateikiama išvada ataskaitoje.

Analitikai: Rusija toliau perkelia karius iš šiaurinės Donecko srities į pietus

07:10

Rusijos pajėgos toliau perkelia karius iš šiaurinės Donecko srities į gynybines pozicijas pietų Ukrainoje ir galbūt kol kas stabdo kampaniją Slovjanske, kasdieninėje analizėje rašo JAV Karo studijų institutas.

Rusijos daliai karių pasitraukus iš šiaurinės Donecko srities, Slovjansko pastangos neteks reikiamos kovinės galios, panašiai kaip Rusijos pajėgos apleido Zaporižios ir Chersono sričių frontus per puolamąsias operacijas Luhansko srityje, rašo analitikai.

Kitos ekspertų įžvalgos:

  • Rusijos pajėgos perkelia Rytų karinės apygardos elementus iš Slovjansko srities, kad jie palaikytų gynybines pozicijas palei pietinę ašį.
  • Rusijos pajėgos nevykdė jokių puolamųjų operacijų į šiaurę nuo Slovjansko ir aplink Siverską.
  • Rusijos pajėgos surengė nesėkmingus sausumos puolimus prieš gyvenvietes į pietus ir pietryčius nuo Bachmuto.
  • Rusijos įgaliotosios valdžios institucijos nepareiškė pretenzijų dėl teritorinių laimėjimų netoli Avdijivkos, nes Rusijos pajėgos surengė nesėkmingus antžeminius Avdijivkos ir Piskų puolimus.
  • Pranešama, kad Rusijos regioniniai pareigūnai nesuteikia pažadėtų išmokų Čiuvašijos Respublikos savanorių batalionui „Atal“.
  • Tikėtina, kad Kremlius teikia pirmenybę propagandai ir fiktyviems referendumams, o ne Ukrainos civilių gyventojų gerovei okupuotose Ukrainos teritorijose.
  • Tikėtina, kad Rusijos okupacinės pajėgos deda daugiau pastangų atgrasyti ir nuslopinti partizaninius judėjimus okupuotose teritorijose,  tęsiantis partizanų išpuoliams prieš Rusijos pareigūnus ir Ukrainos kolaborantus.

 

Kremlius svarsto prašymą dėl bendro Rusijos ir Ukrainos ombudsmenų vizito į Olenivką

07:00

Rusija svarsto prašymą dėl bendro Ukrainos ir Rusijos žmogaus teisių ombudsmenų vizito į teroristinio išpuolio Olenivkoje vietą, pranešė Ukrainos parlamento žmogaus teisių komisaras Dmytro Lubinecas, kurį cituoja „Unian“.

Pasak ombudsmeno, jis nusiuntė prašymą Rusijai apie savo pasirengimą kartu su Rusijos ombudsmene Tatjana Moskalkova ir tarptautiniais ekspertais apsilankyti Olenivkoje.

„Laukiame reakcijos. Galime sakyti, kad gavome signalą, jog jie gavo mano prašymą ir jį svarsto. Nesitikiu, kad tai įvyks artimiausiomis dienomis...“, – sakė ombudsmenas.

D.Lubinecas pridūrė, kad jis taip pat pasiūlė jam ir T.Moskalkovai aplankyti sužeistus priešo nelaisvėje esančius Ukrainos gynėjus ir pradėti humanitarinių priemonių procedūrą.

Jis pridūrė, kad okupantai dar neleido Tarptautinio Raudonojo Kryžiaus komiteto atstovams patekti į išpuolio vietą.

Meras: Mykolajive – galingi sprogimai, vienas žmogus sužeistas

06:58

Mykolajive nugriaudėjo galingi sprogimai, vienas žmogus buvo sužeistas, pranešė miesto meras Oleksandras Senkevyčius.

„Apie 4 val. ryto Mykolajive keliuose miesto rajonuose nugriaudėjo galingi sprogimai. Preliminariais duomenimis, vienas žmogus buvo sužeistas“, – sakė jis.

Pasak O.Senkevyčiaus, šiuo metu aiškinamasi, kokie buvo apšaudymo padariniai.

Padidėjo žuvusiųjų dėl evakuacijos autobuso apšaudymo Chersono regione skaičius

06:56

Per evakuacijos autobuso apšaudymą Chersono srityje žuvo trys žmonės, pranešė operatyvinės vadovybės „Pietūs“ atstovas Vladislavas Nazarovas rugpjūčio 1 d. dienos santraukoje.

„Dolhovojės apylinkėse rašistai iš prieštankinės raketų sistemos apšaudė civilinį mikroautobusą. Žuvo trys žmonės ir buvo sužeisti penki civiliai. Sužeistieji buvo nuvežti į ligoninę ir gydomi“, – sakė jis.
 

V.Zelenskis: „dar per anksti“ švęsti grūdų siuntos iš Odesos išgabenimą

06:53

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė, kad „dar per anksti“ švęsti tai, kad pagal Jungtinių Tautų ir Turkijos tarpininkaujamą susitarimą iš Ukrainos uosto buvo išplukdyta grūdų siunta.

„Šiuo metu dar per anksti daryti kokias nors išvadas ir prognozes, – sakė jis savo kasdieniame vaizdo kreipimesi. – Palaukime ir pažiūrėkime, kaip veiks susitarimas ir ar tikrai bus užtikrintas saugumas.“

Plačiau skaitykite čia.

A.Blinkenas: Rusija Zaporižios AE pavertė „branduoliniu skydu“

06:38

Jungtinių Amerikos Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas pareiškė, kad okupantai Zaporižios atominę elektrinę pavertė „branduoliniu skydu“. Rusija branduolinę elektrinę naudoja kaip karinę bazę ir apšaudo aplink ją esančias Ukrainos pajėgas.

A.Blinkenas tai pasakė po Niujorke vykusių JT derybų dėl branduolinio ginklo atsisakymo, pranešė „Reuters“. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Antony Blinkenas

JAV valstybės sekretorius Rusijos veiksmus, susijusius su didžiausia Ukrainos branduoline jėgaine, pavadino „neatsakingumo viršūne“. Jis apkaltino Kremlių naudojant Zaporižios atominę elektrinę kaip „branduolinį skydą“. Okupantai iš ten puola Ukrainos pajėgas, nes supranta, kad nesulauks atsakomojo smūgio. 

„Žinoma, ukrainiečiai negali atsakyti ugnimi, nes priešingu atveju atominėje elektrinėje įvyks baisi avarija“, – sakė A.Blinkenas.

„Scanpix“/AP nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
„Scanpix“/AP nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

Anksčiau Rusija prisidengdavo laikinai okupuotų teritorijų civilių gyventojų „gyvuoju skydu“, o dabar šalis agresorė žengė dar toliau ir slepiasi už „branduolinio skydo“, sako JAV valstybės sekretorius. 

Tačiau Rusija stengiasi paneigti visus kaltinimus. Šalies agresorės atstovai derybose dėl branduolinio ginklo neplatinimo pareiškė, kad jų veiksmai Zaporižios atominėje elektrinėje esą „niekaip nekenkia Ukrainos branduoliniam saugumui ir netrukdo normaliam atominės elektrinės darbui“. 

Atakuotas Sumų regionas

06:29

Rusijos pajėgos apšaudė tris Sumų regiono bendruomenes – užfiksuota 16 smūgių, pranešė regiono karinės administracijos vadovas Dmytro Žyvyckis.

„Šiandien per dieną rusai tris kartus apšaudė regiono pasienio bendruomenes, užfiksuota 16 raketų“, – sakė D.Žyvyckis.

„Laimei, visais atvejais be aukų ar objektų sunaikinimo“, – sakė D.Žyvyckis.

Pietuose Ukrainos gynėjai nukovė 32 okupantus

06:27

Per pastarąją parą Ukrainos pietuose šalies gynėjai nukovė 32 okupantus. Be to, rusai neteko savaeigės haubicos ir priešlėktuvinės raketų sistemos, teigiama naujame operatyvinės vadovybės „Pietūs“ pranešime.

Ataskaitoje teigiama, kad padėtis operatyvinėje zonoje Pietų Bugo kryptimi yra sudėtinga ir įtempta, tačiau gynybos pajėgos ją atidžiai stebi. Rasijos pajėgos telkia savo grupuotę Kryvyj Riho kryptimi.

„Per kovos dieną mūsų daliniai sužlugdė tris priešo bandymus – kiekvienu atveju po vieną sustiprintą būrį – vykdyti žvalgybinę kovą Bilohirkos ir Trudoliubovkos vietovėse. Priešui nepasisekė. Praradęs keliolika “Rašistų„ ir keturis šarvuočius, priešas atsitraukė“, – pranešė operatyvinė vadovybė

Pranešama, kad Rusijos pajėgos iš viso surengė šešis smūgius. Kryvyj Rihe okupantai du kartus smogė sparnuotosiomis raketomis „Točka-U“. Smūgiai apgadino transporto infrastruktūrą, transformatorius ir elektros linijas. Civiliai gyventojai nenukentėjo. 

„Iš Kreščenivkos krypties priešas iš „Grad“ paleido 15 raketų į Novovoroncovką. Žmonių aukų nebuvo, bet buvo sugriautų pastatų. Netoli Dolhovojės „rašistai“ iš prieštankinių raketų sistemos apšaudė civilinį mikroautobusą. Trys civiliai žuvo ir penki buvo sužeisti. Sužeistieji buvo nugabenti į ligoninę ir gydomi. Iki vakaro priešas į Zelenodolskaja šiluminę elektrinę paleido 16 sistemos „Smerč“ raketų ir tuo pat metu iššaudė 40 „Grad“ sviedinių. Buvo sugriauti du pastatai, aukų nebuvo“, – pridūrė pareigūnas.

Chersono srities Berislavo ir Kachovkos rajonuose, taip pat Mykolajivo srities Baštankos rajone okupantai tris kartus sraigtasparniais atakavo Ukrainos gynėjų pozicijas. Ukrainos kariai nuostolių nepatyrė. Atsakydami į priešo atakas, šalies gynėjai surengė tris oro smūgius prieš Rusijos atramos punktus Oleksandrivkos ir Maksimivkos rajonuose.

O.Arestovyčius: rusai telkia apie 30 bataliono taktinių grupių puolimui prieš Kryvyj Rihą ir Mykolajivą

06:18

Rusijos pajėgos šalies pietuose sutelkė apie 30 bataliono taktinių grupių. Taip Rusijos pajėgos ruošiasi puolimui Kryvyj Riho ir Mykolajivo miestuose, pareiškė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius, rašo „Unian“.

Pasak jo, okupantų užduotis – pasirengti rugpjūčio 6 d. puolimui.
Kartu, pasak O.Arestovyčiaus, šių kariuomenės dalinių kokybė yra labai žema.

Vida Press nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Vida Press nuotr./Oleksijus Arestovyčius

Pasak O.Arestovyčiaus, rugpjūčio pradžioje ar viduryje Rusijos kariai gali pradėti puolimą pietuose. Pasak jo, Rusijos vadovybė mano, kad paprasčiausiai gintis yra nepelninga.

Paskutinis atnaujinimas 2022-08-02 06:18

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas