Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 08 21 /23:28

Vakarų lyderiai reikalauja „santūriai“ elgtis aplink Ukrainos atominę jėgainę

Rusijos okupuotame Ukrainos Krymo pusiasalyje šeštadienį vėl griaudėjo sprogimai. Anot Ukrainos prezidento kanceliarijos patarėjo Oleksijaus Arestovyčiaus, smūgiai Kryme tęsis ir ateityje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis mano, kad kitą savaitę, kai šalis švęs Nacionalinės vėliavos dieną ir Nepriklausomybės dieną, Rusija gali bandyti atlikti ypač žiaurius veiksmus.
Siverskas
Siverskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

05:59

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Nacionaliniai Rusijos partizanai išplatino manifestą: žada sunaikinti V.Putiną, užsiminė apie D.Duginos mirtį

23:28

Vienas garsiausių Rusijos opozicionierių Ilja Ponomariovas sekmadienio vakarą „Youtube“ kanale „Utro fevralia“ išplatino pranešimą, kuriame teigia, kad už vakar naktį Maskvoje įvykusį sprogimą, kurio metu žuvo Vladimiro Putino bendražygio Aleksandro Dugino duktė, galbūt yra atsakinga Nacionalinė Rusijos armija (NRA). Esą tai – partizaninis rusų, kovojančių prieš Kremliaus režimą, susivienijimas. Opozicionierius taip pat išplatino šios organizacijos paskelbtą manifestą.

Taip pat opozicionierius užsimena, kad „šis užpuolimas atveria naują puslapį rusiškojo pasipriešinimo putinizmui istorijoje“.

VIDEO: В РОССИИ СОЗДАНА НАЦИОНАЛЬНАЯ РЕСПУБЛИКАНСКАЯ АРМИЯ, ОСУЩЕСТВИВШАЯ ПОКУШЕНИЕ НА ДУГИНА

„Naują, bet ne paskutinį“, – priduria jis.

„Vakar įvyko kerštas. Viešpats apsaugojo patį A.Duginą, tačiau parengė jam kur kas didesnę bausmę. Ir šiandien atėjo metas atskleisti, kas tą įvykdė“, – kalba I.Ponomariovas įraše.

Tuo metu ekrane rodomi vaizdo įrašai, kuriuos praeiviai vakar užfiksavo avarijos vietoje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Pranešama apie sprogimus Kryme, Rusijos pusė teigia, kad suveikė priešlėktuvinės gynybos sistema

23:23

Sekmadienį vakare socialiniuose tinkluose pasirodė informacija apie Rusijos okupuotame Kryme pasigirdusius sprogimus. 

Rusijos paskirtas Sevastopolio „gubernatorius“ Michailas Razvožajevas savo telegram kanale skelbia, kad priešlėktuvinės gynybos sistemos Eupatorijoje, netoli Belbeko, numušė taikinį. 

Daugiau informacijos jis nepateikė. 15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta.

Tai jau ne pirmas vakaras, kai Kyjivas neleidžia ramiai miegoti Krymą užėmusioms Rusijos pajėgoms. Keli sprogimai Eupatorijoje  nugriaudėjo šeštadienį ryte, panaši informacija skelbta ir penktadienį. Anksčiau skelbta, kad šioms atakoms Ukraina naudojo dronus.

Melitopolyje Ukrainos partizanai susidorojo su Rusijos kariu, priekabiavusiu prie nepilnametės

22:53

Sekmadienį vakare okupuoto Melitopolio miesto meras Ivanas Fedorovas savo telegram kanale pranešė, kad mieste veikiantys partizanai susidorojo su Rusijos kariu, priekabiavusiu prie nepilnametės merginos. 

„Okupantui buvo „perpjauta“ gerklė. Simboliška, kad tai vyko Ukrainos didvyrių gatvėje“, – rašo meras. 

Vaizdo įrašu pasidalijęs meras taip pat rašo: „Išžaginimas yra sunkiausias karo nusikaltimas, vienas iš genocido komponentų. Mūsų ginkluotosios pajėgos suras visus, kurie vykdo šiuos baisius nusikaltimus prieš mūsų moteris ir vaikus! Kiekvienas atsakys už tai, ką padarė!“

Vaizdo įrašuose matyti, kaip karinėmis uniformomis vilkintys vyrai neštuvais neša sužeistą žmogų. Jis perduotas medikams.

Pranešama apie apšaudymus Charkive

21:37

Charkivo meras Ihoris Terechovas savo telegram kanale pranešė, kad Rusijos pajėgos raketomis apšaudė miestą. Pirminiais duomenimis, paleistos trys raketos, yra informacijos apie negyvenamoje patalpoje ir privačiame name kilusius gaisrus.

Vakarų lyderiai reikalauja „santūriai“ elgtis aplink Ukrainos atominę jėgainę

20:48

Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Vokietijos ir Jungtinių Valstijų lyderiai sekmadienį paragino apriboti karinius veiksmus aplink Rusijos pajėgų okupuotą Zaporižios atominę elektrinę pietryčių Ukrainoje, taip pat pažadėjo toliau remti Kyjivą per šį karą.

Kalbėdamiesi telefonu keturi lyderiai taip pat paragino artimiausiu laiku surengti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) nepriklausomų inspektorių vizitą tame branduoliniame komplekse, sakė Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo atstovas.

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

Suintensyvėjus kautynėms aplink rusų pajėgų kontroliuojamą atominę elektrinę, kuri yra didžiausia Europoje, ir abiem kariaujančioms šalims dėl smūgių kaltinant viena kitą nuogąstaujama, kad tai gali atvesti į branduolinę katastrofą, dar didesnę negu 1986 metais įvykusi Černobylio jėgainėje.

Penktadienį Prancūzijos prezidentūra nurodė, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutiko, kad TATENA inspektoriai nuvyktų patikrinti Zaporižios jėgainės.

Kalbėdamiesi sekmadienį O.Scholzas, JAV prezidentas Joe Bidenas, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir britų premjeras Borisas Johnsonas taip pat „susitarė, jog parama Ukrainai, besiginančiai nuo Rusijos agresijos, bus tęsiama“.

Rusija kelioms dienoms uždarys oro erdvę trijuose regionuose

19:15

Remiantis Ukrainos ginkuotųjų pajėgų generalinio štabo informacija, Rusijos pajėgoms iš dalies sekasi Avdijivkos ir Pivdeniobuskio sąsiauriuose. Pranešama, kad Rusija 4 dienoms dalinai uždarys oro erdvę Lipecko, Voronežo ir Belgorodo regionuose.

Rusija tęsia įvairių Ukrainos gyvenviečių apšaudymus. 

Naujojoje Kachovkoje okupantai pagrobė dvi licėjų vadoves

18:25

Naujosios Kachovkos meras interviu „Suspilne“ pasakojo, kad okupacinės pajėgos pagrobė dviejų licėjų direktores Iriną Dubas ir Oksaną Jakubovą. Pasak jo, moterys pagrobtos po to, kai jas įskundė su okupacine valdžia kolaboruojanti Lilija Grišagina, vėliau perėmusi vadovavimą švietimo įstaigai. 

Pasak mero, okupacinė valdžia mieste ketina atidaryti dar tris naujas mokyklas. Be to, tėvams, nesutinkantiems leisti vaikų į okupantų mokyklas, skiriamos baudos.

Rusija ketina nusavinti ukrainietiškas įmones Chersone

17:41

Okupacinės pajėgos nusprendė naujiems savininkams perleisti „apleistas“ Ukrainos įmones, kurių vadovybė nepriregistravo Rusijos mokesčių inspekcijoje. 

Apie tai pranešė Maskvos statytinis Chersono srities Vyriausybės „vadovas“ Sergejus Jelisejevas, kurį cituoja Rusijos naujienų agentūra „Interfax“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Chersonas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Chersonas

Ukraina praneša, kad Chersono srityje neveikia Ukrainos bankai, Chersono regiono tarybos pirmininko pirmasis pavaduotojas Jurijus Sobolevskis nurodė, kad pastarosiomis dienomis okupantai padidino filtravimo operacijų mastą, išsiunčiama vis daugiau žmonių.

Ukrainos žvalgyba: mobilizacija Rusijoje stringa, labiausiai verbuojami „mažųjų tautų“ atstovai ir marginalai

17:26

Rusijos Nižnij Novgorodo regione buvo sustabdytas tankų bataliono formavimo procesas, pradėtas liepos pradžioje. Iš reikiamų 160 vyrų tarnybos sutartis pasirašė vos 30, nurodo Ukrainos žvalgyba. 

„Siekdama suteikti daugiau motyvacijos, regiono valdžia žada nuo rugsėjo 1 d. kas mėnesį mokėti 10 tūkst. rublių finansinę paramą savanorių-rangovų šeimoms, kurių vaikai mokosi vidurinių bendrojo lavinimo mokyklų 10 ir 11 klasėse. Tačiau tai nesukėlė didelio norinčiųjų kariauti antplūdžio“, – rašoma žvalgybos pranešime. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų kariai Ukrainoje

Jame taip pat atkreipiamas dėmesys, kad Rusijoje sukurta nauja mobilizacijos sistema, veikianti teritoriniu pagrindu – kiekvienas regioninis padalinys formuojamas ir finansuojamas iš vietos biudžeto.

„Ypatingo „verbuotojų“ dėmesio sulaukia „mažųjų tautų“ atstovai ir labiausiai marginalizuoti gyventojai. Socialinių apklausų duomenimis, būtent šios kategorijos turi didžiausią „protesto potencialą“ dėl blogėjančios socialinės ir ekonominės padėties“, – rašoma žvalgybos pranešime.

Rusija gerokai padidino raketų nešėjų skaičių Juodojoje jūroje

16:46

Gynybos pajėgų pietų Ukrainoje jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk tiesioginės transliacijos metu atsakė į klausimą apie galimas Rusijos kariuomenės grėsmes prieš Nepriklausomybės dieną. Jos teigimu, pastebima, kad Rusija „gerokai padidino raketų nešėjų skaičių Juodojoje jūroje.“

Ji taip pat sakė, kad Rusija sutelks savo pajėgas Mykolajivo ir Chersono kryptimis.

Baiminamasi naujų Rusijos provokacijų: Charkive – komendanto valanda, sostinės Vyriausybės kvartalo darbuotojų prašoma likti namuose

15:41 Atnaujinta 16:04

Charkive ir regione kyla grėsmė, kad artimiausiomis dienomis gali padaugėti Rusijos provokacijų, todėl buvo nuspręsta pratęsti komendanto valandą, skelbia naujienų agentūra „Interfax“. Ji galios nuo pirmadienio 19 val. vakaro iki kitos dienos 7 val. ryto ir tęsis iki rugpjūčio 25 dienos.

Pranešama, kad artimiausiomis dienomis taip pat bus pradėtos taikyti saugumo priemonės, kuriomis siekiama sustiprinti regiono ir miesto gynybą.

O.Synehubovo „Facebook“ nuotr./Charkivas
O.Synehubovo „Facebook“ nuotr./Charkivas

Remdamasis šaltinių informacija portalas „Ukrainska Pravda“ rašo, kad rugpjūčio 22–26 dienomis Kyjivo Vyriausybės kvartale esančių įstaigų darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Skelbiama, kad tokių veiksmų imamasi artėjant Ukrainos Nepriklausomybės dienai. 

Prezidentas V.Zelenskis įspėjo, kad kitą savaitę Rusija gali pabandyti atlikti ypač žiaurius veiksmus. 

„Turime žinoti, kad šią savaitę Rusija gali pabandyti padaryti ką nors ypač bjauraus, ką nors ypač žiauraus. Toks mūsų priešas. Bet kurią kitą savaitę per šiuos šešis mėnesius Rusija visą laiką darė tą patį – šlykščiai ir žiauriai“, – vakar vakare kalbėjo V.Zelenskis.

Plačiau apie tai – ŠIAME straipsnyje.

Zaporižios AE – radiacinės ir priešgaisrinės saugos standartų pažeidimo rizika

14:48

Ukrainos atominių elektrinių operatorė „Energoatom“ sekmadienį ryte pranešė, kad Zaporižios AE dėl Rusijos apšaudymų raketomis kyla radiacinės ir priešgaisrinės saugos standartų pažeidimo rizika.

Remiantis pranešimu, elektrinėje atjungtas vienas iš trijų veikiančių energijos blokų.

„Apšaudymai smarkiai apgadino azoto ir rūgšties gamyklą bei jungtinį antrinį korpusą. Išlieka vandens nuotėkio ir radioaktyviųjų medžiagų pasklidimo pavojus, taip pat didelė gaisro rizika“, – rašoma jame.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

Nepaisant sudėtingos situacijos Zaporižios AE veikia toliau ir gamina elektros energiją nacionalinės energetikos sistemos poreikiams.

Kyjivas ragina tarptautinę bendruomenę skubiai imtis veiksmų ir įtikinti Rusiją palikti Zaporižią, o elektrinę perduoti Ukrainos valstybės kontrolei, kad būtų užtikrintas ne tik šalies, bet ir viso pasaulio saugumas.

Pranešama apie ryte Sevastopolyje nugriaudėjusį sprogimą

13:35

Remiantis neoficialiais duomenimis, Rusijos užimtame Sevastopolyje sekmadienį anksti ryte vėl driokstelėjo sprogimas. Apie tai skelbia vietos žiniasklaida bei Latvijoje veikiantis portalas rusų kalba „Meduza“.

Tik kas dvidešimtas Rusijos raketos smūgis buvo nukreiptas į karinius objektus

13:23

Ukrainos saugumo tarnyba nurodė, kad tik kas dvidešimtas Rusijos raketos smūgis buvo nukreiptas į karinius objektus, statistiškai kitos 19 atakų nukreipiamos į civilinius objektus – gyvenamuosius pastatus, mokyklas, ligonines, universitetus ir t.t. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kostiantynivka po apšaudymo
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kostiantynivka po apšaudymo

 

Rusija teigia kare tris kartus panaudojusi hipergarsines raketas

13:18 Atnaujinta 14:35

Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu teigia, kad Rusija kare Ukrainoje tris kartus panaudojo hipergarsines raketas „Kinžal“.

S.Šoigu, kalbėdamas per propagandinę valstybinę televiziją, teigė, esą raketos visais trimis atvejais pasirodė esančios veiksmingos ir pataikė į didelės vertės taikinius.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį taip pat pranešė, esą Ukrainos Odesos regione sunaikino šaudmenų sandėlį, kuriame buvo JAV pagamintų raketų sistemų ir kitų Vakarų šalių priešlėktuvinių sistemų raketų.

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nėra nepriklausomai patikrinta. 

M.Podoliakas sako, kad Ukraina nėra susijusi su propagandisto A.Dugino dukros mirtimi: „Mes ne teroristinė valstybė“

12:31 Atnaujinta 16:30

Šeštadienį pamaskvėje buvo susprogdintas visuomenininko Aleksandro Dugino dukrai Darjai Duginai priklausantis automobilis. A.Duginas laikomas įtakingu Rusijos prezidento V.Putino patarėju ir net neoficialiai vadinamas jo „smegenimis“.

Šaltinių teigimu, D.Dugina sprogimo metu buvo automobilyje ir mirė vietoje.

Reaguodamas į įvykius Rusijoje Ukrainos prezidento patarėjas Mychailo Podoliakas tiesioginės transliacijos metu pabrėžė, kad Kyjivas su propagandisto dukros D.Duginos mirtimi nėra susijęs. 

„Instagram“ nuotr./Darija Dugina
„Instagram“ nuotr./Darija Dugina

„Ukraina visiškai nesusijusi su vakarykščiu sprogimu, nes mes nesame tokia nusikalstama jėga kaip Rusijos Federacija, juo labiau  – mes ne teroristinė valstybė“, – teigė M.Podoliakas.

Jis taip pat iškėlė versiją, kad Rusijoje dėl vidinės ideologinės erdvės perskirstymo kovoja skirtingos politinės grupuotės, tad tai ir galėtų būti šio įvykio priežastis.

Plačiau skaitykite: Prie Maskvos susprogdintas V.Putino bendražygio dukros automobilis: mergina žuvo vietoje

JK žvalgyba: dalis Rusijos kariuomenės nepritaria vadovybės sprendimams organizuoti žaidynes, kai Ukrainoje patiriami nuostoliai

12:22

Naujausioje apžvalgoje Jungtinės Karalystės (JK) gynybos ministerija pastebi, kad Rusijos griežtosios linijos šalininkas Igoris Girkinas, buvęs FSB karininkas ir separatistinės Donecko liaudies respublikos „ministras“, vis dažniau atvirai kritikuoja Kremliaus vadovavimą karui Ukrainoje.

Rugpjūčio 19 d. I.Girkinas paskelbė besižavintis prezidento V.Zelenskio elgesiu karo metu. Ukrainos lyderio poziciją jis supriešino su padėtimi Rusijoje, kai „šeštojo karo mėnesio pabaigoje kaip ir anksčiau [žaidžiame] tankų biatlonus ir rengiame karinių orkestrų festivalius“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Mariupolyje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos karys Mariupolyje

Tankų biatlonas – tai didelio atgarsio sulaukęs kulminacinis Rusijos tarptautinių kariuomenės žaidynių renginys, kuris, kaip ir kasmet, praėjusią savaitę vyko netoli Maskvos, rašoma apžvalgoje.

Pranešime taip pat teigiama, kad didelė dalis Rusijos kariuomenės ir saugumo specialistų tikriausiai mano, kad nederėtų ir toliau skirti pajėgų taikos meto kariniams iškilmingiems renginiams, kai Rusijos kariai ir toliau patiria didelių nuostolių Ukrainoje.

JT vadovas: rusiškų žemės ūkio produktų ir trąšų eksportas neturi būti trikdomas

11:18

Rusijos gaminamos trąšos ir žemės ūkio produktai turi „netrikdomai“ pasiekti pasaulio rinkas, nes priešingu atveju jai kitais metais gali ištikti pasaulinė maisto krizė, šeštadienį pareiškė Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas.

„Svarbu, kad visos vyriausybės ir privatusis sektorius bendradarbiautų, kad tai būtų tiekiama rinkai“, – A.Guterresas sakė lankydamasis Jungtiniame koordinavimo centre (JCC).

JCC prižiūri susitarimo dėl ukrainietiškų grūdų eksporto, liepą Ukrainos ir Rusijos sudaryto su Jungtinėmis Tautomis ir Turkija, įgyvendinimą.

„Scanpix“/AP nuotr./Antonio Guterresas
„Scanpix“/AP nuotr./Antonio Guterresas

Susitarimas taip pat garantuoja Rusijos teisę eksportuoti žemės ūkio produktus ir trąšas, nepaisant Vakarų sankcijų Maskvai dėl karo Ukrainoje.

„Tai, ką matome Stambule ir Odesoje, yra tik matomesnė šio sprendinio dalis. Kita šio susitarimų paketo dalis – Rusijos maisto trąšų, kurioms netaikomos sankcijos, netrikdomas patekimas į pasaulio rinkas“, – sakė A.Guterresas, bet pridūrė, kad rusiškų trąšų ir žemės ūkio produktų eksportas vis dar patiria tam tikrų „kliūčių“.

„Be trąšų 2022 metais gali nepakakti maisto 2023-iaisiais. Gauti daugiau maisto ir trąšų ir Ukrainos ir Rusijos yra gyvybiškai svarbu, kad prekių rinkos toliau rimtų ir mažėtų kainos vartotojams“, – pridūrė JT vadovas.

Taip pat skaitykite ČIA.

Ukraina: Rusija prarado daugiau kaip 45 tūkst. karių

11:06

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienį paskelbė naujausius Rusijos nuostolius. Remiantis pranešimu, iš viso kare žuvo 45 200 Rusijos karių, iš kurių 300 – pastarąją parą. 

Pranešama, kad agresorė taip pat prarado beveik 2 tūkst. tankų, daugiau kaip 1 tūkst. artilerijos sistemų, kiek daugiau kaip 800 bepiločių orlaivių. 

15min atkreipia dėmesį, kad ši informacija nebuvo nepriklausomai patikrinta. 

Remiantis pranešimu, šeštadienį didžiausius nuostolius Rusija patyrė Donecko ir Mykolajivo kryptimis.

 

Ukrainoje rastas negyvas saugumo tarnybos pareigūnas

10:57 Atnaujinta 13:57

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) vieno iš regioninių padalinių vadovas buvo rastas negyvas savo namuose, sekmadienį pranešė Generalinė prokuratūra.

Oleksandras Nakonečno kūnas su šautinėmis žaizdomis vėlai šeštadienį buvo rastas bute Kropyvnyckio mieste, kai sutuoktinė išgirdo šaudant, sakoma per platformą „Telegram“ paskelbtame prokuratūros pranešime.

Policija pradėjo tyrimą, bet kol kas jokių komentarų nepaskelbė.

Vietos politikas Andrijus Lavrusas per „Telegram“ parašė, kad O.Nakonečnas nusišovė. Šios informacijos kol kas nebuvo įmanoma patvirtinti.

O.Nakonečnas nuo 2021 metų sausio vadovavo SBU Kirovohrado srities regioniniam skyriui.

Liepą prezidentas Volodymyras Zelenskis atleido SBU vadovą – savo vaikystės laikų draugą Ivaną Bakanovą. Valstybės vadovas pareiškė, kad I.Bakanovas nepakankamai nuveikė, kad išvalytų savo agentūrą nuo šnipų ir Rusijos kolaborantų.

V.Zelenskis sakė, kad SBU darbuotojai bus patikrinti, o pastaraisiais mėnesiais iš agentūros buvo atleisti keli aukšto rango pareigūnai.

Tęsiasi Rusijos atakos, Ukraina atkakliai ginasi

09:55

Remdamasis informacija iš skirtingų Ukrainos regionų portalas „Ukrainska Pravda“ pateikė naujausią situacijos šalyje apžvalgą. 

Šeštadienio naktis ramiai praėjo Voluinėje, Užkarpatėje, Rivnėje, Ivano Frankivske, Lvive, Černivcuose, Vinycioje, taip pat Zaporižios, Sumų, Kyjivo, Žytomyro ir keliuose kituose regionuose.

Vidurnaktį smogta Odesos regionui, penkios „Kalibr“ raketos buvo paleistos iš Juodosios jūros. Dvi iš jų pavyko numušti, trys pataikė į regione esančią žemės ūkio įmonę. Nukentėjusių nėra.

Rusija taip pat apšaudė Černihivo sritį, o Dnipropetrovsko srityje atakuoti Nikopolio ir Kryvyj Riho rajonai, apgadinta apie 20 namų, mokykla, elektros tiekimo linija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Kramatorskas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Kramatorskas

Pranešama, kad atakuota ir Charkivo srityje esančio universiteto teritorija, sužeisti du žmonės. 

Luhansko srityje Ukrainos ginkluotosios pajėgos atrėmė 13 priešo atakų, visą naktį tęsėsi aktyvūs kovos veiksmai. 

„Kovos vis dar vyksta dviejose vietovėse. Neseniai okupuotose teritorijose toliau vyksta smurtinė gyventojų mobilizacija“, – rašo „Ukrainska Pravda“.

Praėjusią parą Donecko srityje žuvo 4 žmonės, 2 sužeisti. Ryte smarkiai apšaudyta Avdijivka. 

Dėl Rusijos išpuolių vėl kentėjo Mykolajivas, miestas apšaudytas raketomis, apie aukas nepranešama, tačiau informacija tikslinama.

„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Mykolajivas
„Scanpix“/AP nuotr./Karas Ukrainoje. Mykolajivas

Intensyviai apšaudyta ir Chersono sritis. Šiandien okupacinės pajėgos čia organizuoja renginius, skirtus policijos dienai. Juose planuoja dalyvauti Rusijos įžymybės, rašo portalas. Toliau gaunama informacija apie žmonių dingimus. 

Rusijos ir Ukrainos piliečiai bandė patekti į Albanijos kariuomenės gamyklą

09:08

Albanijoje du kariai buvo sužeisti, kai mėgino neleisti dviem Rusijos ir vienam Ukrainos piliečiui patekti į karinę gamyklą, šeštadienį vakare pranešė šalies Gynybos ministerija.

Kaip pranešama, vienas iš įtariamųjų užpuolė sargybinius, kai bandė fotografuoti įmonę Gramšio mieste Albanijos centrinėje dalyje, kurioje utilizuojama pasenusi ginkluotė, sakoma ministerijos pranešime.

„Mėgindamas išvengti patikrinimo, vienas iš Rusijos piliečių, įvardytas inicialais M.Z., 24 metų, panaudojo nervus paralyžiuojantį purškalą prieš du apsaugininkus“, – pridūrė ministerija.

Prie gamyklos taip pat buvo sulaikyti kiti du įtariamieji – 33 metų Rusijos pilietis S.T. ir 25 metų Ukrainos pilietis F.A.

Abu nukentėję albanų kariai, kuriems buvo pažeistos akys, buvo išvežti į ligoninę Tiranoje, informavo Gynybos ministerija. Sulaikytieji įtariami šnipinėjimu.

Ekspertai: Rusija tikriausiai svarsto sustiprinti Krymo gynybą, bet pajėgas tektų atitraukti nuo fronto linijos

08:22

Naujausioje apžvalgoje JAV įsikūręs Karo studijų institutas rašo apie dar vieną dronų ataką Kryme, apie kurią pranešė Maskvos pusė. Rusijos paskirtas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas teigė, kad Rusijos pajėgos nesugebėjo numušti drono, todėl dronas nukrito ant Juodosios jūros laivyno būstinės stogo. Vėliau M.Razvožajevas atsiėmė savo pirminį pareiškimą ir nurodė, kad laivyno priešlėktuvinė gynyba numušė droną, kuris nukrito ant stogo ir užsidegė. Socialiniuose tinkluose pasirodžiusioje filmuotoje medžiagoje girdimas garsus sprogimas, matomas dūmų debesis, tad greičiausiai dronas sprogo, o ne buvo numuštas, pastebėjo ekspertai. 

Kai kuriose OSINT ataskaitose nurodoma, kad tai buvo „komerciškai prieinamas“ bepilotis orlaivis „Skyeye 5000mm Pro UAV.“

„Scanpix“/AP nuotr./Sprogimai Kryme
„Scanpix“/AP nuotr./Sprogimai Kryme

Rusijos okupaciniai pareigūnai Kryme tikriausiai svarsto galimybę sustiprinti pusiasalio saugumą po išpuolių prieš Rusijos karinę infrastruktūrą, o tokios priemonės gali atitraukti Rusijos saugumo pajėgas nuo fronto linijos, nurodo Karo studijų instituto ekspertai. 

M.Razvožajevas pareiškė, kad visos saugumo tarnybos Sevastopolyje dirba „padidintos parengties“ režimu ir kontroliuoja visus įvažiavimus į miestą. Jis taip pat teigė, kad Sevastopolio gyventojai prašo okupacinės administracijos sustiprinti patruliavimą mieste ir įrengti naujus kontrolės punktus, taip sugrąžinant pusiasalį į tokią saugumo padėtį, kokia buvo po to, kai 2014 m. Rusija jį užėmė.

Karo studijų institutas anksčiau vertino, kad Rusijos pajėgos išnaudoja visų rūšių saugumo pajėgas, įskaitant „Rosgvardiją“, kaip kovines pajėgas ir, tikėtina, kad dalį jų teks nukreipti nuo fronto linijos ir nuo okupacinės apsaugos pareigų kitur, kad apgintų okupuotą Krymą. 

„Vienas Rusijos karinis tinklaraštininkas kritikavo Rusijos pajėgas, kad jos nenaudoja daugiau elektroninės kovos priemonių po pirmosios dronų atakos liepos 31 d. Socialinės žiniasklaidos filmuotoje medžiagoje jau matyti daug rusų, laukiančių spūstyse, kad galėtų išvykti iš Krymo į Rusiją, o tai gali rodyti didėjantį visuomenės susirūpinimą dėl Rusijos saugumo priemonių veiksmingumo“, – rašoma apžvalgoje.

Pagrindinės Karo studijų instituto išvados: 

  • Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai Kryme pranešė apie dar vieną dronų ataką prieš Rusijos Juodosios jūros laivyno būstinę Sevastopolyje ir tikriausiai svarsto galimybę sustiprinti pusiasalio saugumą.
  • Rusijos pajėgos surengė nesėkmingus puolimus visoje Rytų ašyje.
  • Rusijos pajėgos bandė surengti ribotą, nesėkmingą puolimą į šiaurę nuo Charkivo miesto.
  • Rusijos pajėgoms nepavyko pasistūmėti po kelių puolimų į šiaurės vakarus nuo Chersono miesto ir į rytus nuo Mykolajivo miesto.
  • Ukrainos pajėgos toliau smogė Rusijos amunicijos sandėliams ir pozicijoms Chersono ir Zaporižios srityse.
  • Rusijos ir įgaliotosios pajėgos tęsia mobilizacijos veiksmus, įskaitant priverstinę mobilizaciją okupuotose teritorijose ir propagandines kampanijas.
  • Rusijos okupacinė valdžia toliau taikė prievartos priemones, siekdama priversti civilius bendradarbiauti su okupacinėmis administracijomis.
  • Sąlygos okupuotose teritorijose toliau blogėjo, o tai rodo neefektyvų valdymą.
Paskutinis atnaujinimas 2022-08-21 08:22

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas