Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 08 /2022 09 09

V.Zelenskis patvirtino: Ukrainos pajėgos išlaisvino Charkivo srities Balaklijos miestą

Ukrainos ginkluotosios pajėgos tęsia puolimą Chersono link ir į rytus nuo Charkivo. Nors Ukrainos valdžios ir kariuomenės vadovai neviešina operacijos eigos, tačiau šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį vakare patvirtino informaciją apie tai, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Charkivo srities Balaklijos miestą.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Ukrainos pareigūnų teigimu, kontrpuolimą vykdančios šalies ginkluotosios pajėgos siekia iki šių metų pabaigos susigrąžinti Chersono srities kontrolę
  • JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį atvyko iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą
  • Kyjivas ragina steigti tarptautinę misiją Zaporižios AE demilitarizuoti
  • V.Zelenskis patvirtino, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Charkivo srities Balaklijos miestą
  • Ukrainos kariuomenė pripažino esanti atsakinga už sprogimus Kryme
  • JAV patvirtino 675 mln. dolerių karinę pagalbą Ukrainai

Svarbiausias trečiadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: nuo rugsėjo 1-osios Ukrainos pajėgos atkovojo 1 tūkst. kv. km teritorijos

23:26

Vakariniame kreipimesi Ukrainos lyderis V.Zelenskis teigė, kad nuo rugsėjo 1-osios Ukrainos pajėgos atkovojo 1 tūkst. kv. km teritorijos.

„Vykdydami gynybines operacijas mūsų didvyriai jau išlaisvino dešimtis gyvenviečių. Ir šiandien šis judėjimas tęsiasi, yra naujų rezultatų. Iš viso nuo rugsėjo 1-osios išlaisvinta daugiau kaip tūkstantis kvadratinių kilometrų mūsų teritorijos“, – sakė jis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Prezidentas padėkojo visiems, prisidėjusiems prie okupuotų teritorijų išlaisvinimo. 

Kiek anksčiau ketvirtadienį V.Zelenskis pranešė, kad Ukrainos pajėgos Ukrainos pajėgos išlaisvino Charkivo srities Balaklijos miestą.

V.Zelenskis patvirtino: Ukrainos pajėgos išlaisvino Charkivo srities Balaklijos miestą

22:09 Atnaujinta 22:12

Prezidentas V.Zelenskis patvirtino informaciją apie tai, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Charkivo srities Balaklijos miestą.

Savo telegram kanale jis paskelbė karių vaizdo įrašą iš išvaduoto miesto.

„Pone Prezidente, pone vyriausiasis vade, Charkivo srities Balaklijos miestas kontroliuojamas. Įsakymas įvykdytas. Rusijos okupacinės pajėgos pasitraukė“, – paskelbtame vaizdo įraše sako Ukrainos karys. 

Nuotr. iš socialinių tinklų/Ukrainos kariai Balaklijoje
Nuotr. iš socialinių tinklų/Ukrainos kariai Balaklijoje

Vaizdo įrašu pasidalijęs V.Zelenskis rašo: „Ukrainos vėliava laisvame Ukrainos mieste po laisvu Ukrainos dangumi! Ačiū! Aš didžiuojuosi! Rūpinkitės savimi! Į pergalę!“

A.Blinkenas: Ukraina daro „aiškią ir tikrą pažangą“ mūšių su Rusija lauke

21:27

Ukrainiečių pajėgos daro „aiškią ir tikrą pažangą“ mūšių su Rusija lauke, pareiškė JAV valstybės sekretorius A.Blinkenas, ketvirtadienį atvykęs iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą ir paskelbęs apie naują karinę pagalbą Ukrainai. 

„Dar labai anksti, bet mes matome aiškią ir tikrą pažangą, visų pirma srityje aplink Chersoną. Matyti ir tam tikrų įdomių pokyčių Donbase šalies rytuose“, – pareiškė jis reporteriams.

A.Blinkenas, kurio susitikimas su prezidentu Volodymyru Zelenskiu tęsėsi dvi valandas, pareiškė matantis, kad Ukrainos pradėtas kontrpuolimas yra „tikrai efektyvus“.

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

„Didžiuojamės tuo, kad mūsų parama ir daugybės kitų šalių parama padeda daryti tai, ką daro ukrainiečiai – siekti išlaisvinti šios agresijos metu Rusijos užgrobtą teritoriją“, – pridūrė JAV valstybės sekretorius.

HIMARS raketomis Ukraina iš viso smogė daugiau kaip 400 taikinių

20:29

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley, besilankantis karinių oro pajėgų bazėje Ramšteine, Vokietijoje, teigia, kad jo šalies perduotomis HIMARS raketomis Ukraina smogė daugiau kaip 400 Rusijos taikinių, skelbia „Reuters“.

Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“
Ukrainos kariuomenės nuotr./Ukrainos kariuomenė Zaporižios srityje jau naudoja JAV raketines sistemas „Himars“

 

Rusija praneša apie Ukrainoje sužeistą italų žurnalistą

20:15

Rusija ketvirtadienį pareiškė, kad praėjusį mėnesį Ukrainos pietinėje dalyje buvo sužeistas italų žurnalistas, kuris šiuo metu gydomas Rusijos pajėgų kontroliuojamoje gydymo įstaigoje.

Gynybos ministerija paskelbė, kad žurnalistas Mattia Sorbi buvo sužeistas rugpjūčio 29 dieną, kai rengė reportažą pietinėje Chersono srityje, kur ukrainiečių pajėgos yra pradėjusios kontrpuolimą prieš Maskvos pajėgas.

Pasak ministerijos, automobilis, kuriuo važiavo žurnalistas, rengęs reportažus apie mūšius iš ukrainiečių pusės, užvažiavo ant minos, kuriai sprogus automobilio vairuotojas žuvo, o žurnalistas buvo sunkiai sužeistas.

Ministerija nurodė, esą rusų kareiviai, nepaisydami „intensyvaus apšaudymo“, ištraukė M.Sorbi iš automobilio ir skubiai nuvežė jį į ligoninę.

„Mattia Sorbi, patyręs daugybę šrapnelio sužalojimų, buvo paguldytas į reanimacijos skyrių“, – pranešė ministerija.

Taip pat skaitykite ČIA.

Charkivo srityje – priverstinė Rusijos mobilizacija

19:56

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad užimtoje Charkivo srityje Rusija pradėjo priverstinę mobilizaciją. 

Kaip teigiama, kariuomenei tinkamo amžiaus vyrai siunčiami į „verbavimo centrą“, esantį Volchanske.

A.Blinkenas apsilankė Irpinėje

19:53

Netikėtai ketvirtadienį į Kyjivą atvykęs JAV valstybės sekretorius A.Blinkenas apsilankė Irpinėje, mieste, smarkiai nukentėjusiame per Rusijos atakas. 

„Sunaikinti automobiliai, apšaudymo pėdsakai, sugriauti namai ir kita infrastruktūra. Ponas Blinkenas turėjo galimybę asmeniškai pamatyti Rusijos karinės agresijos prieš Ukrainą pasekmes“, – „Telegram“ pranešė Kyjivo srities karinės administracijos vadovas Oleksijus Kuleba.

 

Ukrainos vicepremjerė: rusai nesurengs jokių referendumų okupuotose teritorijose

19:31

Ukrainos premjero pavaduotoja ir laikinai okupuotų teritorijų reintegracijos ministrė Iryna Vereščuk ketvirtadienį per televiziją pareiškė, kad rusams laikinai okupuotose teritorijose nepavyks surengti jokių referendumų.

„Nėra jokios paramos, ir jie tai puikiai supranta, jie net negali sudaryti vaizdo, [kad turi paramą]. Ir visos jų pastangos, spaudimas, smurtas, viskas, ką jie daro, nedaro įspūdžio Ukrainos žmonėms, kurie išlieka nesunaikinami. Jie negali nieko suorganizuoti, todėl jau trečią kartą jį atideda, ir manau, kad tokių „referendumų“ nebus, nes tai cirkas, nėra apie ką kalbėti“, – sakė ji.

Nuotr. iš Irynos Vereščuk „Facebook“ paskyros/Iryna Vereščuk
Nuotr. iš Irynos Vereščuk „Facebook“ paskyros/Iryna Vereščuk

Pasak jos, okupantai „patys nežino, ką jie nori pasiekti“ šiais balsavimais.

„Jie neturi aiškaus tikslo, nes mūsų kariuomenė, sėkmingai vykdanti kontrpuolimo operacijas, nustato prioritetus“, – sakė I.Vereščuk.

Ji taip pat pridūrė, kad visiems Rusijos piliečiams, kurie dalyvavo rengiant referendumus arba ketina tai daryti, bus patraukti atsakomybėn.

Taip pat skaitykite ČIA.

Ukrainos pajėgos įžengė į Rusijos karių paliktą Balaklijos miestą

19:21

Charkivo srities Iziumo rajono Balaklijos miesto gyventojai naujienų ir analizės tinklalapiui Strana.ua pranešė, kad į miestą įžengė Ukrainos ginkluotosios pajėgos. Pastarosiomis dienomis buvo pranešta, kad Ukrainos kariai apsupo Balakliją iš trijų pusių, o Rusijos šaltiniai tvirtino, kad ukrainiečiai nesugeba užimti miesto.

„Jie įžengė iš vakarų pusės, miestą apšaudė kulkosvaidžiai, bet neilgam. Dabar čia ramu. Nebuvo jokių kovų mieste. Matyt, rusai išvyko patys“, – sakė gyventojai.

Anksčiau socialiniuose tinkluose pasirodė vaizdo įrašas, kuriame, kaip manoma, ant Balaklijos administracijos pastato kabo Ukrainos vėliava. Ukrainos vėliavą atpažinti sunku, vaizdo įrašo autentiškumas nepatvirtintas, tačiau jame matomas administracinis pastatas.

Be to, socialiniuose tinkluose buvo paskelbta paminklo Tarasui Ševčenkai Balaklijoje, ant kurio iškelta Ukrainos vėliava, nuotrauka. Paminklas stovi priešais vietos administracijos pastatą.

„Telegram“ kanaluose taip pat paskelbtas vaizdo įrašas su Ukrainos karine technika, nufilmuotas prie Balaklijos miesto tarybos pastato.

Balaklija buvo okupuota nuo kovo pradžios. Miestas buvo tapęs stambiu Rusijos kariuomenės atraminiu punktu. Balaklijos ir gyvenviečių į šiaurę išlaisvinimas kelia grėsmę, kad rusų grupuotė prie Iziumo bus atkirsta nuo tiekimo.

Taip pat skaitykite ČIA.

Ukrainos žvalgyba: kare dalyvauja apie 170 tūkst. rusų

19:11 Atnaujinta 19:48

Ukrainos žvalgybos atstovas spaudai Vadimas Skibickis teigia, kad visoje fronto linijoje nuolat veikia apie 110 Rusijos bataliono taktinių grupių (BTG). Anot jo, priešas gali mobilizuoti dar 90 tūkst. rusų. 

Kalbėdamas apie konkrečius skaičius žvalgybos atstovas įvardijo, kad iš viso karo veiksmuose Rusijos pusėje dalyvauja apie 170 tūkst. žmonių. Apie tai rašo portalas „Ukrainska Pravda“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Karas Ukrainoje

„Aiškiai suprantame, kaip jie dabar formuoja rezervus ir vykdo mobilizacinę veiklą: tai vadinamieji savanoriai, vadinamieji patriotiniai batalionai, to paties “šalies kovinio kariuomenės rezervo„ rezervistai, privačios karinės bendrovės.

Esame apskaičiavę ir žinome, kad jei jie įgyvendins šias priemones, tai bus apie 90 tūkst. karių, kurie bus mobilizuoti ir dalyvaus kovinėse operacijose.“

V.Skibickis taip pat sakė, kad Rusijai liko mažiau nei 200 „Iskander“ raketų, todėl jos saugomos, o kare naudojamos pasenusios S-300 raketos, kurios turėtų būti sunaikintos.

JAV: vykdydama kontrpuolimą, Ukraina daro nuoseklią pažangą

18:36

Vykdydama prieš Rusijos pajėgas pietuose neseniai pradėtą kontrpuolimą, Ukraina daro nuoseklią pažangą, ketvirtadienį pareiškė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley.

„Jų pažanga yra nuosekli ir ji apgalvota“, – pažymėjo M.Milley, bet įspėjo, kad „vis dar per anksti“ išsamiai vertinti, kaip sekasi Kyjivo pajėgoms.

Ukrainos kariuomenė ketvirtadienį pranešė, kad vykdydama kontrpuolimą prieš Maskvos pajėgas atkovojo daugiau kaip 20 miestų ir kaimų šiaurės rytinėje Charkivo srityje, taip pat – teritorijų rytiniame Donbase ir Ukrainos pietuose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Milley
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Markas Milley

Jis taip pat sakė, kad Rusijos strateginiai tikslai Ukrainoje buvo sugriauti. Pasak generolo, ukrainiečiai parodė „geresnį taktinį meistriškumą ir geresnį norą kovoti, kovoti už savo šalį, kovoti už savo laisvę.“

JAV karinių oro pajėgų bazėje Ramšteine Vokietijoje ketvirtadienį vyko Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimas, surengtas JAV gynybos sekretoriaus Lloydo Austino kvietimu.

V.Zelenskis: JAV parama padės ukrainiečiams atsiimti rusų užimtas teritorijas

17:59

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį per spaudos konferenciją su jo šalyje viešinčiu JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu sakė, kad Vašingtono parama padės ukrainiečių pajėgoms susigrąžinti Rusijos užimtas teritorijas.

„Signalai, kad Jungtinės Valstijos yra su mumis, yra labai svarbūs. Mums tai yra garantija, kad galėsime susigrąžinti savo teritorijas“, – sakė V.Zelenskis, A.Blinkenui atvykus į Kyjivą iš anksto neskelbto vizito.

Tai jau antra A.Blinkeno iš anksto neskelbta kelionė į Kyjivą nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

„Sekretorius labai norėjo atvykti į šią kelionę dabar, nes tai labai svarbus momentas Ukrainai“, – sakė viena A.Blinkeną lydinti aukšto rango JAV pareigūnė.

Ji atkreipė dėmesį į Ukrainos kontrpuolimą praėjus beveik septyniems mėnesiams nuo invazijos pradžios, o prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį paskelbė, kad Kyjivas atkovojo kelias Charkivo srities gyvenvietes.

„Visa saugumo pagalba stengiamasi padėti užtikrinti, kad Ukraina sėkmingai vykdytų atsakomąjį puolimą“, – sakė su anonimiškumo sąlyga kalbėjusi pareigūnė.

„Jei taip ir bus, manau, kad tai labai svarbu, kalbant apie tai, kaip karas juda į priekį“, – teigė ji.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, ketvirtadienį Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje surengęs naują derybų dėl karinės pagalbos Kyjivui ratą, gyrė ukrainiečių „įrodomą sėkmę mūšio lauke“.

Prasidedant deryboms su sąjungininkėmis, L. Austinas sakė, kad Jungtinės Valstijos Ukrainai nusiųs karinės įrangos dar už 675 mln. dolerių (682,8 mln. eurų).

Pasak JAV gynybos sekretoriaus, paketas apims 105 mm kalibro haubicas, tikslaus nutaikymo salvinės ugnies sistemų GMLRS raketas ir artilerijos šaudmenis.

Be to, A.Blinkenas patvirtino, kad bus skiriami 2 mlrd. dolerių (eurų) užsienio kariniam finansavimui – programai, pagal kurią Jungtinės Valstijos siūlo paskolas ar dotacijas kitoms valstybėms JAV gaminamiems ginklams pirkti.

Pusė naujojo 2 mlrd. dolerių paketo atiteks Ukrainai, o likusi dalis – 18 kitų šalių, kurioms pavojų gali kelti Rusija, sakė kitas Valstybės departamento pareigūnas.

Tarp patvirtintų gavėjų yra Moldova ir Sakartvelas, kurios abi turi Rusijos remiamus separatistinius regionus, taip pat Baltijos šalys bei Bosnija ir Hercegovina, kur yra išaugusi įtampa dėl Rusijos remiamų šalies serbų lyderių.

 

Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino Ozerną, prasiveržimai Slavjansko ir Kramatorsko kryptimis

16:49

Ukrainos gynėjai veržiasi į priekį Slavjansko ir Kramatorsko kryptimis Donecko srityje.

Anot UNIAN korespondento, apie tai per internetinį instruktažą pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo Pagrindinio operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas brigados generolas Oleksijus Gromovas.

„Kramatorsko kryptimi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų daliniai pagerino savo taktinę padėtį. Jie pajudėjo į 2 km gylį“, - sakė O.Gromovas.

Jis pridūrė, kad vykdydami puolimo operacijas Slavjansko kryptimi, 103-iosios atskirosios teritorinės gynybos brigados daliniai kartu su Ukrainos nacionalinės gvardijos 15-ojo pulko daliniais išsiveržė į 3 km gylį ir išlaisvino Ozernios kaimą.

Per Rusijos apšaudymą Bachmute ir Torecke žuvo du žmonės

16:17

Du žmonės žuvo ir keturi buvo sužeisti per okupantų apšaudymą Bachmuto ir Torecko miestuose rugsėjo 8 d.

Kaip praneša Ukrainos generalinė prokuratūra: „Rugsėjo 8 d. Rusijos Federacijos okupacinės pajėgos atliko didžiulį apšaudymą raketų paleidimo sistemomis „Uragan“ ir minosvaidžiu centrinėje Donecko srities Bachmuto miesto dalyje. Įsibrovėlių sviediniai pataikė į privačius namus, parduotuves, degalines ir daugiaaukščius pastatus. Žuvo vienas vietos gyventojas, dar keturi buvo sužeisti“.

Okupantai taip pat apšaudė Niujorko kaimą ir Torecko miestą artilerija, dėl kurios šalia savo namų mirė moteris.

Generalinis štabas: Ukrainos gynėjai išlaisvino daugiau kaip 20 gyvenviečių Charkivo srityje

15:24

Ukrainos gynėjai Charkivo srityje išlaisvino daugiau kaip 20 gyvenviečių, kurias laikinai buvo užėmę Rusijos okupantai.

Kaip teigia „Unian“ korespondentas, apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo Vyriausiojo operatyvinio skyriaus viršininko pavaduotojas brigados generolas Aleksejus Gromovas per internetinį brifingą.

Visų pirma jis sakė, kad vykdant gynybos operaciją Charkivo kryptimi, siekiant atkurti prarastas teritorijas, nuo savaitės pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos, bendradarbiaudamos su Nacionalinės gvardijos daliniais ir kitomis saugumo tarnybomis, aktyviai veikė tam tikrose teritorijose.

„Šiuo metu kariniai daliniai yra įsiskverbę į priešo gynybą iki 50 km gylio. Keliose gyvenvietėse toliau vykdomos filtravimo operacijos. Vykdant aktyvias operacijas Charkivo kryptimi buvo išlaisvinta daugiau kaip 20 gyvenviečių“, – sakė A.Gromovas.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį pareiškė, kad jo šalies pajėgos atkovojo kelias gyvenvietes Charkivo srityje, tačiau jų pavadinimų nenurodė.

To paties pavadinimo miestas – antras pagal dydį Ukrainoje – yra nuolat apšaudomas, tačiau Rusijos kariams niekada nepavyko jo užimti.

O. Hromovas teigė, kad Charkivo srityje buvo atkovota daugiau kaip 700 kv. km teritorija.

Ukraina taip pat vykdo kontrpuolimą pietiniame fronte, taip pat ir Rusijos kontroliuojamo Chersono miesto link.

O. Hromovas sakė, kad Ukrainos kariai „giliai“ įsiveržė į rusų kontroliuojamas teritorijas ir „atgavo kelias gyvenvietes“ Pietų Ukrainoje, bet daugiau detalių nenurodė.

Jis pridūrė, kad Ukrainos pajėgos taip pat pasiekė laimėjimų rytiniame Donbaso regione, įskaitant Kramatorsko ir Slovjansko apylinkes.

Norvegija perduos Ukrainai prieštankinių raketų „Hellfire“

15:12

Norvegija suteikė Ukrainai 160 valdomų prieštankinių raketų „Hellfire“, jų paleidimo ir valdymo įrenginių, taip pat naktinio matymo įrangos.

Apie tai gynybos ministras Bjornas Arildas Gramas pranešė Vokietijoje vykusiame Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikime, rašoma Norvegijos Vyriausybės interneto svetainėje paskelbtame pranešime.

„Šis ginklas, kurio prašė Ukraina, bus naudingas kovojant su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis. Šią raketą lengva valdyti, ji gali būti naudojama tiek prieš sausumos, tiek prieš jūrų taikinius“, – pabrėžė B.A.Gramas.

Dabar šios raketos į Ukrainą išsiųstos iš Norvegijos. Norvegijos instruktoriai taip pat mokė Ukrainos personalą naudotis „Hellfire“ raketomis.

Be to, Norvegija perdavė Ukrainai naktinio matymo įrangos – naktinio matymo akinius ir žiūronus.

Ukraina svarsto galimybę uždaryti Zaporižios atominę elektrinę

13:39

Ukraina svarsto galimybę uždaryti Zaporižios atominę elektrinę dėl blogėjančios saugumo situacijos, sakė Ukrainos vyriausiasis valstybinis branduolinės ir radiacinės saugos inspektorius Olehas Korikovas, rašo CNN.

„Jei susidarys sąlygos, dėl kurių reikės uždaryti elektrinę, elektrinė ir 6-asis energijos blokas bus sustabdyti“, – trečiadienį sakė O.Korikovas.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Zaporižios atominė elektrinė
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Zaporižios atominė elektrinė

Zaporižios atominė elektrinė yra didžiausia Europoje.

„Toliau blogėjant padėčiai, ilgai trunkantis elektros energijos tiekimas iš išorinio elektros energijos šaltinio privers mus panaudoti rezervinius dyzelinius generatorius, o karo metu papildyti dyzelinio kuro atsargas labai sunku“, – pridūrė O.Korikovas. 

O.Korikovas teigė, kad palaikyti dyzelinių generatorių veikimą būtų netvaru. 

Netikėto vizito į Kyjivą atvykęs A.Blinkenas aptarė karinės pagalbos Ukrainai klausimus

13:36 Atnaujinta 13:57

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ketvirtadienį atvyko iš anksto neskelbto vizito į Kyjivą, Jungtinėms Valstijoms pristačius beveik 2,7 mlrd. dolerių (eurų) vertės naują karinę paramą Ukrainai ir kaimyninėms šalims.

Tai jau antra A.Blinkeno iš anksto neskelbta kelionė į Kyjivą nuo Rusijos invazijos pradžios vasario mėnesį.

Jo kelionė vyksta tuo metu, kai Ukraina pradėjo kontrpuolimą, kuriuo siekiama susigrąžinti Rusijos okupuotas teritorijas šalies pietuose. Ji taip pat sutampa su Ukrainos gynybos kontaktinės grupės susitikimu, kurį Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje rengia JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

L.Austinas ir A.Blinkenas balandžio pabaigoje lankėsi Ukrainoje. Jie tebėra aukščiausio rango JAV pareigūnai, atvykę į šią šalį nuo karo pradžios vasario pabaigoje. Į Ukrainą susitikti su Prezidentu Volodymyru Zelenskiu buvo nuvykę keli valstybių vadovai. JAV Prezidentas Joe Bidenas dar nebuvo ten nuvykęs, nors pastarosiomis savaitėmis abu vadovai kalbėjosi telefonu. 

Britų žvalgyba: Ukraina daro spaudimą Rusijai pietiniame Chersono regione

12:26

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos teigimu, Ukraina daro spaudimą Rusijos pajėgoms pietiniame Chersono regione.

Naujausiame ministerijos atnaujintame pranešime teigiama, kad Ukrainos pajėgos „tikriausiai sunaikino karinį pontoninį tiltą“ Darivkoje, kaime netoli Juodosios jūros pakrantės.

Ji pridūrė, kad Rusijos pajėgos įrengė perėją po to, kai buvo smarkiai apgadintas netoliese esantis kelio tiltas, ir kad tai yra „vienas iš pagrindinių kelių tarp šiaurinio ir pietinio Rusijos karinio buvimo prie Dniepro upės sektorių“.

„Tikėtina, kad sistemingas Ukrainos tikslus pažeidžiamų perėjimo punktų taikinys ir toliau daro spaudimą Rusijos pajėgoms, kurios bando sulaikyti ukrainiečių atakas“, – teigė ministerija.

„Tai lėtina jų galimybes dislokuoti operatyvinius rezervus ir papildyti materialinių išteklių atsargas iš rytų“, – rašoma žvalgybos pranešime.

Manoma, kad nuolatinis spaudimas Rusijos pajėgoms pietuose buvo labai svarbus tam, kad Ukraina galėtų pradėti kontrpuolimą Charkive šiaurės rytuose.

JAV patvirtino 675 mln. dolerių karinę pagalbą Ukrainai

12:20

JAV prezidentas Joe Bidenas patvirtino papildomą karinę pagalbą Ukrainai, kurios vertė siekia 675 mln. dolerių, pranešė JAV gynybos sekretorius Lloydas Ostinas.

Apie tai buvo paskelbta per daugiau kaip 40 šalių gynybos ministrų ir kariuomenių vadų susitikimą Ramšteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje.

Pradėdamas derybas L.Austinas sakė, kad JAV ir jų sąjungininkės „mato akivaizdžią mūsų bendrų pastangų mūšio lauke sėkmę“.

Jis pridūrė, kad naujausią pagalbos paketą sudarys haubicos, artilerijos šaudmenys, „Humvee“, šarvuoti greitosios pagalbos automobiliai, prieštankinės sistemos ir kt.

L.Austinas: JAV mūšio lauke Ukrainoje mato „įrodomą sėkmę“

12:06

Sąjungininkių karinė parama Ukrainai atsiperka mūšio lauke, ketvirtadienį sakė JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas, surengęs naują derybų dėl karinės pagalbos Kyjivui ratą.

Pažymėjęs, kad Ukrainos pajėgos pradėjo kontrpuolimą šalies pietuose, L.Austinas pasakė: „Dabar matome įrodomą mūsų bendrų pastangų sėkmę mūšio lauke.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lloydas Austinas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lloydas Austinas

Jungtinės Valstijos Ukrainai nusiųs karinės įrangos dar už 675 mln. dolerių (682,8 mln. eurų), prasidedant deryboms su sąjungininkėmis sakė L.Austinas.

„Tai dvidešimtas nuo praėjusių metų rugpjūčio [Joe] Bideno administracijos iš JAV atsargų imamas įrangos [paketas] Ukrainai“, – nurodė jis.

Pasak JAV gynybos sekretoriaus, paketas apims 105 mm kalibro haubicas, tikslaus nutaikymo salvinės ugnies sistemų GMLRS raketas ir artilerijos šaudmenis.

JAV Ukrainai tiekia artilerijos sviedinius „Excalibur“

12:03

Pentagonas atsiuntė Ukrainai tiksliausius artilerijos sviedinius „Excalibur“ su GPS sistemomis, apie kuriuos anksčiau nebuvo pranešta.

Kaip rašo „Europejska pravda“, apie tai pranešė agentūra „Bloomberg“, remdamasi jos žinioje buvusiais biudžeto dokumentais.

Plane, kuriame pranešama apie amerikiečių sviedinių „Excalibur“ atsargų papildymą, taip pat pirmą kartą pripažįstama, kad Pentagonas šiuos sviedinius prieš tai jau tiekė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms. Pareigūnai vengė klausimų apie „Excalibur“, nepaisydami pranešimų, kad juos planuojama pristatyti, o vėliau – kad jie jau naudojami Ukrainoje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Haubica
AFP/„Scanpix“ nuotr./Haubica

Palydoviniu būdu valdomas ginklas, galintis pataikyti į taikinį dviejų metrų spinduliu, pirmą kartą buvo panaudotas Irake 2007 metais per didelio atgarsio sulaukusią „Al Qaeda“ lyderio Abu Jurah ir jo bendražygių nužudymą.

Gynybos departamentas išleis 92 mln. JAV dolerių papildomų Kongreso patvirtintų lėšų „įsigyjant M982 Excalibur amuniciją, kuri buvo suteikta Ukrainai, remiant tarptautines pastangas atremti Rusijos agresiją“, teigiama praėjusį mėnesį anksčiau neskelbtame biudžeto dokumente.

Sviedinys naudojamas 155 mm haubicose, jį kartu sukūrė „Raytheon Missiles and Defense“ ir „BAE Systems Bofor“. su tiksliu valdymu leidžia vadams mūšio lauke tiksliau nukreipti taikinius. Remiantis dokumentais, jo nuotolis yra 40,5 kilometro.

M. Cancianas: tai taip pat patvirtina tai, kas jau seniai buvo įtariama, kad JAV tiekia šiuos pažangius ginklus Ukrainai


Pasak Marko Canciano, Strateginių ir tarptautinių studijų centro gynybos analitiko, „92 mln. USD asignavimas „Excalibur“ daugiau nei dvigubai padidina programos biudžetą, o 2022 finansiniais metais prideda apie 900 raketų". Remiantis kariuomenės biudžeto dokumentais, 56,7 mln. USD yra skirta 374 sudėtingiems, strigimams atspariems GPS sviediniams įsigyti.

„Tai taip pat patvirtina tai, kas jau seniai buvo įtariama, kad JAV tiekia šiuos pažangius ginklus Ukrainai“, – sakė M.Cancianas.

Kaip pranešama, ketvirtadienį Pentagonas paskelbs apie naujos 675 mln. dolerių vertės ginklų partijos pristatymą Ukrainai.

Vakarų žiniasklaida rugpjūtį pranešė apie JAV planus tiekti Ukrainai didelio tikslumo artilerijos sviedinius „Excalibur“.

Nepaisant sankcijų Rusijos tanklaiviai toliau gabena naftą į ES

11:51

Nepaisant balandžio mėnesį įvesto draudimo aptarnauti Rusijos laivus Europos uostuose, Rusijos tanklaiviai ir toliau tiekia naftą Europos Sąjungos šalims. Apie tai tyrimą paskelbė radijo stoties „Svoboda“ tiriamosios žurnalistikos projektas „Schemos“.

„Schemos“, remdamosis „MarineTraffic“ tarnybos duomenimis, rašo, jog pastaraisiais mėnesiais tuo pačiu maršrutu plaukė 13 Rusijos tanklaivių, kurių talpa yra 4-5 tūkst. tonų: jie buvo pakrauti Juodosios arba Azovo jūrų uostuose ir nukreipti į Rumunijos Konstancos uostą. Tačiau šie laivai į uostą neįplaukdavo, o sustodavo už 17-20 mylių. Vėliau jie jau tušti grįždavo į Rusiją.

Plačiau skaitykite čia.

Baltarusijoje prasidėjo „užimtų teritorijų išvadavimo“ pratybos

11:25

Baltarusijoje ketvirtadienį prasidėjo „okupuotų teritorijų išvadavimo“ karinės pratybos, per kurias kariuomenė treniruosis atkovoti priešo užimtus regionus, teikti aviacijos paramą sausumos pajėgoms, kovoti su diversinėmis ir žvalgybinėmis grupėmis bei užtikrinti karo padėties režimo laikymąsi.

Apie manevrų pradžią savo oficialiame „Telegram“ kanale pranešė Baltarusijos gynybos ministerijos spaudos tarnyba.

„Rugsėjo 8-ąją pagal ginkluotųjų pajėgų mokymo planą prasidėjo Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų vadovybės ir štabo pratybos, kurioms vadovauja ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas, gynybos ministro pirmasis pavaduotojas“, – nurodoma pranešime.

AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos bendros karinės pratybos 2022 m. pradžioje
AP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos ir Baltarusijos bendros karinės pratybos 2022 m. pradžioje

Manevrai vyks netoli Lenkijos sienos esančiame Bresto poligone ir Minsko bei Vitebsko srityse. Pagrindinis pratybų tikslas – imituoti „kovines (specialiąsias) operacijas, skirtas išvaduoti laikinai priešo užimtą teritoriją“, nurodoma pranešime.

Baltarusijos kariuomenė treniruosis vykdyti ir kitas užduotis. Į sąrašą įtrauktas valstybės sienos kontrolės atkūrimas grupuočių atsakomybės zonose, aviacijos parama sausumos pajėgoms, karo padėties režimo užtikrinimas, kova su priešo diversinėmis ir žvalgybinėmis grupėmis bei neteisėtomis ginkluotomis formuotėmis.

Baltarusiją beveik 30 metų geležiniu kumščiu valdo autoritariškas Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas Aliaksandras Lukašenka. Rusijai įsiveržus į Ukrainą Baltarusija tarnauja kaip rusų aviacijos ir logistikos bazė.

Vis dėlto ne visi baltarusiai pritaria dalyvavimui kare, kad ir netiesioginiam. Pastaraisiais mėnesiais Baltarusijoje būta sabotažo aktų, areštuoti keli įtariamieji.

2020 metais Baltarusiją krėtė protestai dėl suklastotu vadinamo A.Lukašenkos perrinkimo, bet jie buvo nuožmiai nuslopinti.

Rusijai apšaudžius Charkivą, žuvo mažiausiai du žmonės

11:20

Rusai ketvirtadienio rytą smogė kelioms šiaurės rytinio Ukrainos Charkivo miesto dalims; šiuo metu žinoma apie du žuvusiuosius ir penkis sužeistuosius, pranešė pareigūnai.

Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas nurodė, kad rusų pajėgos apšaudė du antro didžiausio Ukrainos miesto rajonus ir paragino gyventojus paisyti pavojaus signalų ir esant reikalui trauktis į slėptuves.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Charkivas

„Deja, apšaudymas Pramonės rajone pareikalavo aukų. Preliminariais medikų duomenimis, du žmonės žuvo ir penki buvo sužeisti“, – sakė O. Synjehubovas.

 

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

10:21

Ukrainos ginkluotosios pajėgos per dieną sunaikino 640 okupantų, o nuo karinės agresijos pradžios žuvo 51 250 Rusijos karių, be to, per parą buvo numušti 2 lėktuvai ir 2 sraigtasparniai.

Didžiausius nuostolius įsibrovėliai patyrė Donecko kryptimi.

 

Šaltiniai: JK, Ukraina, Turkija bus pakviestos į Europos politinės bendrijos susitikimą

10:09

Jungtinė Karalystė, Ukraina ir Turkija turėtų būti kelios iš Europos Sąjungai nepriklausančių šalių, pakviestų dalyvauti kitą mėnesį Prahoje vyksiančiame pirmajame Europos politinės bendrijos viršūnių susitikime, trečiadienį pranešė šaltiniai Bendrijoje.

„Netrukus bus išsiųsti kvietimai“ į spalio 6 dieną įvyksiantį aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriuos taip pat turėtų gauti šešių Vakarų Balkanų šalių, Norvegijos, Šveicarijos, Moldovos, Sakartvelo, Armėnijos ir Azerbaidžano vadovai, teigė šaltiniai.

27 ES šalys kviečiamos automatiškai.

Idėją sukurti politinio dialogo ir bendradarbiavimo platformą su panašiai mąstančiomis viso žemyno šalimis anksčiau šiais metais iškėlė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Praėjusį mėnesį paramą šiai iniciatyvai išreiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emanuelis Macronas ir Olafas Scholzas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Emanuelis Macronas ir Olafas Scholzas

Planuojama, kad ši platforma apims šalis, norinčias prisijungti prie ES, pavyzdžiui, Ukrainą, Turkiją, Moldovą, Sakartvelą ir Vakarų Balkanų valstybes, taip pat šalis, kurios mielai lieka už ES ribų, tokias kaip Šveicarija ir Norvegija.

Britanija yra vienintelė buvusi Europos Sąjungos narė.

„Sąrašas yra galutinis“, – sakė vienas Europos diplomatas, o kitas teigė, kad „dar vyksta konsultacijos“.

Pirmasis naujojo formato viršūnių susitikimas įvyks spalio 6–7 dienomis Prahoje, nes Čekija šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja ES.

Pagrindinis tikslas – „surengti politinę diskusiją Europos žemynui svarbiais strateginiais klausimais“, sakė šaltinis bloke.

„Pagrindiniai klausimai bus Rusijos karas prieš Ukrainą, energetikos krizė ir ekonominė padėtis“, – pridūrė jis.

Praėjusią savaitę vykusiose diskusijose su ambasadoriais Prancūzijos prezidentas E.Macronas pareiškė, kad naujasis Europos politinis forumas rinksis kas pusmetį.

Jis pridūrė, kad Turkijos, kuri turi įsisenėjusių pasienio ginčų su ES narėmis Graikija ir Kipru, dalyvavimo klausimas buvo iškeltas daugelio kitų narių ir bus svarstomas.

Kas dėl JK, kvietimas bus išsiųstas naujajai ministrei pirmininkei Liz Truss.

JAV paskelbs apie 675 milijonų JAV dolerių karinės pagalbos paketo perdavimą Ukrainai

09:37

Ketvirtadienį, rugsėjo 8 d., Pentagonas paskelbs apie naujos 675 milijonų dolerių vertės ginklų partijos pristatymą Ukrainai.

Apie tai pranešė laikraštis „The Washington Post“, remdamasis JAV vyriausybės atstovu, rašo „Europejska pravda“.

Į paramą bus įtraukta papildoma HIMARS amunicija.

Pareigūnas, pageidavęs likti anonimiškas, sakė, kad itin mobilios artilerijos raketų sistemos sviedinius lydės kariškiams skirtos transporto priemonės ir kita įranga.

Kaip pranešama, Vakarų šalių sukurtos grupės susitikimas vadinamuoju „Ramšteino“ formatu įvyks rugsėjo 8 dieną Vokietijoje, JAV Ramšteino oro bazėje.

Imago/„Scanpix“ nuotr./Ramšteino oro bazė
Imago/„Scanpix“ nuotr./Ramšteino oro bazė

Žiniasklaidos teigimu, Pentagonas rengia išsamią analizę ir rengia planą, kaip vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu remti Ukrainos kariuomenę, taip pat ir pasibaigus karui su Rusija.

JAV analizės ir pirminiai planai galimai bus aptarti ketvirtadienį, per susitikimą su sąjungininkais Vokietijoje.

Rusai „Grad“ raketomis apšaudė Nikopolio rajoną

09:23

Praėjusią naktį Rusijos pajėgos apšaudė Nikopolio rajoną. Preliminariais duomenimis, aukų ir nukentėjusiųjų nėra, tačiau padaryta daug žalos privatiems namams ir infrastruktūros objektams.

Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka pasidalijo informacija apie sprogimą savo asmeniniame „Telegram“ kanale.

V.Rezničenkos nuotr./Nikopolis po apšaudymo
V.Rezničenkos nuotr./Nikopolis po apšaudymo

„Rusai keturis kartus nukreipė savo „Grad“ ir sunkiąją artileriją į Nikopolio rajoną. Preliminariai niekas nenukentėjo“, – rašė V.Rezničenka.

Marganeco bendruomenės teritorija nukentėjo tris kartus. Dėl bombardavimo įmonė buvo apgadinta. Įvykio vietoje dirba specialistai, kad nustatytų žalos mastą.

Nikopolyje „Grad“ smūgiai apgadino 11 privačių namų ir šalia jų esančius ūkinius pastatus, kelis saulės elektrinės skydus ir vietos gimnaziją, taip pat nutraukė elektros liniją, kurią šiuo metu taiso vietos tarnybos.

Ukrainos pajėgos sunaikino Rusijos bazę Zaporižios regione

08:41

Ukrainos gynėjai smogė priešo kariams žemės ūkio įmonės teritorijoje Zaporižios srityje, savo rytiniame pranešime pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Priešų kariai ir toliau patiria nuostolių. Dėl ugnies atakos prieš priešo personalo ir karinės technikos telkinio, esančio žemės ūkio įmonės „Ukraina“ teritorijoje Sladkovodnojės kaime, Zaporižios srityje, priešas patyrė didelių nuostolių, jų skaičius nustatinėjamas“, – sakoma pranešime.

Pranešama, kad gynybos pajėgų daliniai laikosi savo pozicijų ir neleidžia Rusijos pajėgoms žengti į priekį.

Skelbiama, kad Ukrainos kariai sėkmingai atrėmė priešo atakas Kostiantynivkos, Dibrovnės, Hryhorivkos, Zaicevės, Majorsko, Mykolaivkos II, Pervomajsko ir Kamjankos rajonuose.

 

JT: esama įrodymų, kad Rusija prievarta išsiveža ukrainiečių vaikus

08:15

Jungtinės Tautos trečiadienį paskelbė apie „patikimus kaltinimus“, kad Maskvos pajėgos prievarta išveža ukrainiečių vaikus į Rusiją.

Vašingtone ir JT Saugumo Tarybos posėdyje Maskva buvo apkaltinta prievartiniu daugelio civilių ukrainiečių suvarymu į sulaikytųjų stovyklas ar net kalėjimus pagal Kremliaus įsakytą „filtracijos“ programą ir vaikų iš karo zonos išvežimą siekiant perduoti juos įtėviams Rusijoje.

„Mes susirūpinę, kad Rusijos valdžia taiko supaprastintą Rusijos pilietybės suteikimo vaikams be tėvų globos procedūrą ir kad šiuos vaikus galės įsivaikinti rusų šeimos“, – Saugumo Tarybai sakė JT generalinio sekretoriaus pavaduotoja žmogaus teisėms Ilze Brands Kehris.

Plačiau skaitykite čia.

Analitikai: ukrainiečiai Charkivo srityje surengė labai veiksmingą puolimą

06:57

Ukrainos pajėgos Charkivo srities pietryčiuose tikriausiai naudojasi Rusijos pajėgų perskirstymu į pietinę ašį, kad surengtų oportunistinį, tačiau labai veiksmingą kontrpuolimą į šiaurės vakarus nuo Iziumo, kasdieninėje analizėje rašo Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) Karo tyrimų instituto ekspertai.

„Rugsėjo 7 d. Ukrainos pajėgos greičiausiai pasinaudojo taktiniu netikėtumu ir įžengė bent 20 km į Rusijos kontroliuojamą teritoriją Charkivo srities rytuose, atkovodamos maždaug 400 kvadratinių kilometrų teritorijos. Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos pajėgos pradėjo siųsti į šią teritoriją pastiprinimą, kad apsigintų nuo ukrainiečių puolimo, o Rusijos grupuotė šioje teritorijoje greičiausiai buvo nepakankamai stipri dėl ankstesnių Rusijos pajėgų dislokavimo, siekiant paremti tebevykstančias pastangas užimti likusią Donecko srities dalį ir paremti pietinę ašį“, – rašoma apžvalgoje.

Anot analitikų, Ukrainos vykdomos operacijos Chersono srityje privertė Rusijos pajėgas perkelti dėmesį į pietus, todėl Ukrainos pajėgos galėjo pradėti lokalizuotas, bet labai efektyvias kontratakas Iziumo srityje.

„Rusijos kariniai tinklaraštininkai išreiškė susirūpinimą, kad šia Ukrainos kontrataka siekiama nutraukti antžemines ryšio linijas (GLOC) į Rusijos užnugario rajonus Kupjanske ir Iziume, o tai leistų Ukrainos pajėgoms izoliuoti šiose vietovėse esančias Rusijos grupuotes ir atkovoti didelius teritorijos plotus. Šie kariniai tinklaraštininkai vartojo daugiausia panikos ir nusiminimo tonus, pripažino didelius Ukrainos laimėjimus ir teigė, kad Ukrainos kontrpuolimas pietuose gali atitraukti dėmesį nuo vykstančių veiksmų Charkovo srityje, kuriuos jie įvardija kaip pagrindines Ukrainos pastangas. Rusijos karinių tinklaraštininkų šoko lygis ir atviras ukrainiečių laimėjimų aptarimas byloja apie Ukrainos pajėgų pasiektą netikėtumo mastą, kuris, tikėtina, sėkmingai demoralizuoja Rusijos pajėgas“, – rašo analitikai. 

Anot ekspertų, nors mažai tikėtina, kad pietinis kontrpuolimas ir pastangos sumažinti Rusijos pajėgų skaičių pietų Ukrainoje yra priedanga atnaujintoms operacijoms Charkivo srityje, Ukrainos pajėgos greičiausiai apdairiai pasinaudojo Rusijos karių, įrangos ir bendro operatyvinio dėmesio perskirstymu, kad pradėtų lokalius kontrpuolimus kritiniuose Charkivo srities taškuose.  

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas bandė paneigti Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) rugsėjo 6 d. ataskaitą apie padėtį Zaporižios atominėje elektrinėje (AE).
  • Ukrainos pajėgos tęsė smūgius prieš Rusijos logistikos mazgus, žmonių ir įrangos telkinius, transporto tinklus ir valdymo bei kontrolės punktus Chersono srityje.
  • Rusijos ir Ukrainos šaltiniai pranešė apie kinetinį aktyvumą šiaurinėje Chersono srityje ir vakarinėje Chersono srityje palei Chersono-Mykolajivo sieną.
  • Rusijos pajėgos vykdė antžemines atakas į šiaurę nuo Charkivo miesto, į šiaurės vakarus nuo Slovjansko, į šiaurės rytus nuo Siversko, į pietus ir šiaurės rytus nuo Bachmuto ir į šiaurės vakarus nuo Donecko miesto.
  • Rugsėjo 6-7 d. Ukrainos pajėgos, vykdydamos oportunistinį ir labai veiksmingą kontrpuolimą Charkivo srities pietryčiuose, užėmė 400 kvadratinių kilometrų teritoriją į šiaurės vakarus nuo Iziumo.
  • Rusijos okupacinė valdžia paskelbė lapkričio 4 d. kaip galimą „referendumų“ dėl aneksijos datą okupuotose Ukrainos teritorijose.

Raketų ataka Slovjanske: po gyvenamojo namo griuvėsiais rasti kūnai

06:25

Trijų žmonių kūnai rasti po gyvenamojo namo Slovjanske, į kurį trečiadienį ryte pataikė okupantų raketa, griuvėsiais, pranešė Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos pagrindinis skyrius Donecko regione.

„Slovjansko mieste, iš dalies sugriauto dėl apšaudymo 3 aukštų gyvenamojo namo nuolaužų šalinimo vietoje, rastas moters kūnas (asmens duomenys nustatinėjami). Nuo darbų pradžios iš viso rasti 3 kūnai (2 vyrų ir 1 moters)“, – sakė gelbėtojai.

Pažymima, kad buvo išvalyta ir išmontuota apie 50 tonų sunaikintų namų elementų.

Charkivas apšaudytas raketomis: pataikyta į svarbų objektą ir įmonę

06:23

Rusijos okupantai vėl pradėjo raketų smūgius į Charkivą, pranešė miesto meras Igoris Terechovas.

„Vienas Saltovskio rajone, kitas – Cholodnohorskio rajone. Pirmuoju atveju – preliminariai pataikytą į objektą, kuris yra labai svarbus normaliam miesto gyvybės palaikymui. Cholodnevyrsko rajone nukentėjo viena iš Charkivo įmonių“, – sakoma pranešime.

Informacija apie žalą ir aukas tikslinama.

„Saltovskio rajone raketos pataikymo vietoje kilo gaisras“, – kiek vėliau pridūrė I.Terechovas.

 

Paskutinis atnaujinimas 2022-09-08 06:23

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas