Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 08 /23:03

Sprogusio vilkiko savininkas: neturiu nieko bendra su tuo, kas įvyko ant Krymo tilto

Ukrainiečiai triumfuoja: šeštadienio rytą sprogo, užsidegė ir įgriuvo Krymo okupacijos simbolis – garsusis tiltas, jungiantis okupuotą Krymo pusiasalį su Tamanės pusiasaliu Rusijoje. Tiltas, kuris buvo pastatytas Rusijos prezidento Vladimiro Putino nurodymu ir jo asmeniškai atidarytas 2018 metais, yra svarbi transporto jungtis. Ja taip pat gabenama karinė įranga Ukrainoje kovojantiems rusų kariams, vežami patys kariai.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį paragino Briuselį didinti spaudimą Rusijos energetikos sektoriui
  • Šaikovkos kariniame aerodrome Rusijos Kalugos srityje įvyko sprogimas. Pirminiais duomenimis, sprogo nenustatytas nepilotuojamas orlaivis, atskridęs nuo Ukrainos sienos pusės
  • Didžiosios Britanijos žvalgybos duomenimis, daugiau nei pusę Ukrainos tankų parko sudaro iš rusų užgrobtos transporto priemonės
  • Rusija į Baltarusiją atgabeno Irano bepiločių orlaivių kamikadzių, kuriais gali būti atakuojami vakariniai Ukrainos regionai
  • Ukrainos kariškiai, esantys fronto linijoje, skundžiasi dėl „Starlink“ terminalų veikimo sutrikimų

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

07:35

Apie naujausius įvykius Ukrainoje skaitykite čia.

Bėkite arba pasiduokite: po sprogimų Kryme V.Zelenskis paragino rusus sudėti ginklus

23:03

Po sprogimų ant Krymo tilto, jungiančio pusiasalį su Rusijos teritorija, Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dar kartą paragino rusus pasiduoti. Prezidentas pabrėžė, kad ukrainiečiai nepaliks okupantams jokių kitų galimybių, kurių jie galėtų tikėtis.

Apie tai V.Zelenskis kalbėjo savo vakariniame videokreipimesi.

„Jei okupantai pabėgs, kol yra galimybė, tai bus geriausia išeitis jiems. Jei jie bus priversti pasilikti – bet kuris okupantas gali rasti būdą, kaip pasiduoti į Ukrainos nelaisvę. Mes garantuojame gyvybę visiems Rusijos kariams, kurie savanoriškai sudeda ginklus ir pasiduoda. Ukraina visada laikosi visų tarptautinių normų ir konvencijų. Jokių kitų variantų, kurių okupantai galėtų tikėtis, mes nepaliksime“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Kovinių delfinų nepakanka – V.Putinas pasirašė dekretą dėl Krymo tilto apsaugos stiprinimo

22:40

Po sprogimo ant Krymo tilto Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretą, kuriuo sugriežtino Kerčės sąsiaurio transporto perėjos apsaugą. Rusija taip pat sustiprino priemones, skirtas apsaugoti energetikos magistrales, kuriomis į Krymą tiekiama elektros energija ir dujos. Apie tai pranešė propagandinė naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Kerčės sąsiaurio apsaugos priemones pavesta organizuoti ir koordinuoti Rusijos federalinei saugumo tarnybai.

Pažymėtina, kad 2018 m. Rusijos žiniasklaida pranešė, jog Krymo tiltui taikoma sustiprinta apsauga. Propagandiniuose leidiniuose buvo rašoma, kad tiltą saugo palydovai, karo laivai, raketų paleidimo įrenginiai ir net koviniai delfinai.

Rusai prieš ketverius metus gyrėsi, kad Krymo tiltą saugo net palydovai ir koviniai delfinai.
Rusai prieš ketverius metus gyrėsi, kad Krymo tiltą saugo net palydovai ir koviniai delfinai.

 

Rusijos teisėsauga: vilkiko vairuotojas galėjo nežinoti, ką gabena

22:27

Ant Krymo tilto sprogusio vilkiko vairuotojas užsakymą pervežti trąšas gavo internetu. Sprogimo organizatoriai galėjo jį paprasčiausiai išnaudoti.

Apie tai pranešė Rusijos televizijos kanalas RBK, remdamasis šaltiniu teisėsaugos institucijose.

Pasak šaltinio, vairuotoju buvo pasinaudota. Mažai tikėtina, kad jis žinojo apie planuojamą sprogimą.

„Įvykio vietoje dirba vietos FST skyriaus sprogmenų technikai, kurie bando nustatyti sprogmenų pobūdį ir kilmę“, – pridūrė pašnekovas.

Sprogusio vilkiko savininkas: neturiu nieko bendra su tuo, kas įvyko ant Krymo tilto

22:00

Samiras Jusubovas, kuris save vadina vilkiko, kaip manoma, sprogusio ant Krymo tilto, savininku, neigia susijęs su šiuo įvykiu. Jo vaizdo pareiškimą paskelbė Rusijos „Telegram“ kanalai.

„Aš, 1996 m. gimęs Jusubovas Samiras Seimuras-Ogly, neturiu nieko bendra su tuo, kas įvyko ant Krymo tilto. Vilkikas registruotas mano vardu, bet su juo dirba mano dėdė Machiras Nasibas-Ogly Jusubovas. Jis visą gyvenimą dirbo su pervežimais“, – vaizdo įraše sako vaikinas.

S.Jusubovo informaciją iš dalies patvirtina atvirų šaltinių duomenys – vyras, vardu Machiras Nasibas-Ogly Jusubovas, anksčiau buvo įregistruotas kaip individualus verslininkas Tatarstane, jo veikla buvo susijusi su krovininiu kelių transportu.

„Telegram“ kanalų „Mash“ ir „Baza“ duomenimis, sprogusį sunkvežimį galėjo vairuoti automobilio savininko dėdė. Teigiama, kad giminaičiai jį atpažino iš transporto priemonės patikros vaizdo įrašo.

Pranešama, kad sunkvežimis kelias pastarąsias savaites važinėjo po Krasnodaro kraštą. Praėjusią naktį jis buvo pastebėtas Krasnodaro krašto Svetlyj Put kaime, o šeštadienį 5 val. ryto – už 36 km esančiame Strelkos kaime. Šiam atstumui įveikti prireikė šešių valandų. 5:52 val. sunkvežimis užvažiavo ant tilto, o 6:05 val. jis sprogo. Artimieji su Machiru negalėjo susisiekti nuo ketvirtadienio.

Rusijos „Telegram“ kanalai taip pat praneša, kad šeštadienį Samiro giminaičių namuose vyko kratos, o jis pats yra išvykęs į užsienį.

„The Times“: karas Ukrainoje gali baigtis iki Kalėdų

21:42

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų sėkmė pralaužiant Rusijos fronto linijas Vakarų vyriausybėms ir kariniams ekspertams suteikė vilties, kad karas gali baigtis iki Kalėdų. Jei Kyjivas ir toliau darys pažangą, iki 2022 m. pabaigos V.Putino pajėgos bus išstumtos iš Donbaso ir grįš į Rusiją.

Apie tai rašo „The Times“, remdamasis aukšto rango šaltiniu Didžiosios Britanijos vyriausybėje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos karinės pajėgos tęsia sėkmingą kontrpuolimą

Ekspertų teigimu, susigrąžinti 2014 m. Rusijos aneksuotą Krymą bus sunkiau. Tikėtina, kad ukrainiečių aukos bus didžiulės, o kai kurie šalies kariškiai pasisako už lėtesnį, taktiškesnį kariavimo būdą. Tačiau mažai tikėtina, kad žiemą kovos bus nutrauktos.

TVF skiria 1,3 mlrd. dolerių skubios paramos Ukrainai

19:37

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) penktadienį paskelbė apie skubią 1,3 mlrd. dolerių (apie 1 mlrd. eurų) pagalbą Ukrainai per savo naują maisto krizių pagalbos programą.

Paketas padės Ukrainai išspręsti „skubius mokėjimų balanso poreikius ir paspartins tolesnę finansinę paramą iš Ukrainos kreditorių ir donorų“, pareiškime teigė TVF.

„Prieš daugiau kaip septynis mėnesius prasidėjusio Rusijos karo Ukrainoje mastas ir intensyvumas sukėlė milžiniškas žmonių kančias ir ekonominius skausmus. Šalies bendrasis vidaus produktas, lyginant su 2021-aisiais šiemet susitrauks 35 procentais, o finansavimo poreikiai išlieka labai dideli“, – skelbė fondas.

Apie TVF paramą anksčiau penktadienį pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Šiandien Ukrainą pasieks pinigai“, – tviteryje paskelbė Ukrainos lyderis, dėkodamas TVF vadovei Kristalinai Georgijevai bei vykdomajai tarybai.

Ši institucija taip pat teigė, kad Ukrainos valdžia yra didžiąja dalimi atsakinga už tai, kad išlaikė svarbų makro-finansinio stabilumo lygį „šiomis itin daug iššūkių keliančiomis aplinkybėmis“.

K.Georgijeva savo ruožtu teigė, kad svarbiausi sprendimai buvo nukreipti apsaugoti prioritetines išlaidas ir išlaikyti finansiniam stabilumui.

„Kreditoriai ir donorai per atsakingus fondo vykdomuosius direktorius parodė, jog ruošiasi ir toliau finansiškai remti Ukrainą, kad padėtų pasiekti subalansuoto augimo kelio ir vidutinio laikotarpio išorinio gyvybingumo“, – teigė TVF vadovė.

Praėjusią savaitę Pasaulio bankas suteikė Ukrainai papildomą 530 mln. dolerių (544 mln. eurų) papildomos pagalbos „pasirūpinti būtiniausiais poreikiais, sukeltais Rusijos agresijos“. Bankas teigė iš viso mobilizavęs beveik 13 mlrd. dolerių (13,3 mlrd. eurų) skubios pagalbos Ukrainai, iš kurių 11 mlrd. dolerių (11,3 mlrd. eurų) jau buvo paskirstyti.

Tą pačią dieną Jungtinių Valstijų Kongresas patvirtino naują 12,3 mlrd. dolerių (12,6 mlrd. eurų) vertės pagalbos paketą Ukrainai. Į jį įeina ir 3,7 mlrd. dolerių (3,8 mlrd. eurų) karinės įrangos.

Jungtinės Valstijos nuo Rusijos karinės invazijos vasarį pradžios Ukrainai iš viso skyrė 65 mlrd. dolerių (66,8 mlrd. eurų) paramos.

Ukrainos prezidentūra: atsakymų dėl Krymo tilto sprogimo reikia ieškoti Rusijoje

18:45

Ukrainos prezidento patarėjas šeštadienį pareiškė, kad atsakymų dėl Krymo tilto sprogimo reikėtų ieškoti Rusijoje.

„Verta pastebėti, kad sprogęs sunkvežimis, iš visko sprendžiant, ant tilto užvažiavo iš Rusijos pusės. Tad atsakymų reikėtų ieškoti Rusijoje“, – Ukrainos prezidentūros išplatintame komentare sako patarėjas Mychaila Podoliakas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mychaila Podoliakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mychaila Podoliakas

Tilto, jungiančio Maskvos aneksuotą Krymą su Rusija, sprogimas įvyko ankstų šeštadienio rytą. Jo metu iš dalies įgriuvo dvi tilto eismo juostos, skelbiama apie tris žuvusius.

Tos pačios dienos popietę Maskvos primesta Krymo pusiasalio valdžia paskelbė atnaujinusi automobilių eismą apgadintu tiltu.

Ukrainos žvalgyba: Maskvoje prasidėjo kariškių areštai

18:02

Rusijos sostinėje šeštadienį tvyro įtampa. Yra žinoma apie daugybės kariškių areštus. Apie tai pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

„Rusijos sostinėje pradėtas „priemonių“ prieš kariuomenę kompleksas. Eismas centre uždarytas. Į miestą įžengė operatyvinės paskirties Dzeržinskio divizijos – „Rosgvardijos“ elito – daliniai“, – sakoma pranešime, kurį cituoja UNIAN.

Pažymima, kad „Rosgvardijos“ pareigūnai kartu su policijos padaliniais juda centro link. 

„Yra žinoma apie daugybę kariškių areštų, sulaikymų ir blokavimų. Visi kariniai daliniai, esantys Maskvos perimetre, buvo pervesti į padidintą parengtį“, – pažymima pranešime, nenurodant priežasties. 

Rusijoje dėl nesėkmių Ukrainoje armija verčiama atpirkimo ožiu. Kaip praneša UNIAN, Rusijos karinėje ir politinėje vadovybėje vyksta keistos permainos. Ekspertai spėja, kad „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas ir Čečėnijos respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas siekia nuversti gynybos ministrą Sergejų Šoigu.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Šoigu

Prieš kelias dienas Čečėnijos lyderis R.Kadyrovas apkaltino Rusijos karinę vadovybę, kad ši nesugebėjo greitai reaguoti į paaštrėjusią situaciją, ir pareiškė, kad Rusija turi užimti keturių Ukrainos regionų teritorijas visomis įmanomomis priemonėmis, įskaitant mažo galingumo branduolinius ginklus. „Putino virėjas“ J.Prigožinas pakartojo R. Kadyrovo kritiką Rusijos karinei vadovybei.

Nė vienas iš jų dėl savo žodžių nesulaukė jokių pasekmių. Be to, R.Kadyrovas jau antrą kartą nuo vasario 24 d. buvo paaukštintas. Kovo pabaigoje jis tapo generolu leitenantu, o šią savaitę Vladimiras Putinas suteikė jam generolo pulkininko laipsnį. 

Jų pasisakymus perėmė federalinių televizijos kanalų pokalbių laidos – karinės vadovybės kritika pirmą kartą ėmė skambėti visoje šalyje. 

Manoma, kad galiausiai V.Putinas bandys karinę vadovybę padaryti atsakingą už nesėkmes kare prieš Ukrainą. Karo studijų institutas (ISW) prognozuoja, kad Rusijos gynybos ministras S.Šoigu taps atpirkimo ožiu. 

Vieną po kitos nesėkmes patirianti Rusija paskyrė naują karo Ukrainoje vadą

16:51

Rusijos gynybos ministerija naujuoju Ukrainoje kariaujančių karių vadu paskyrė generolą Sergejų Surovikiną, pranešė BBC. 

Iki šiol V.Surovikinas vadovavo Rusijos oro pajėgoms, taip pat – Rusijos kariams Pietų Ukrainoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas
„Scanpix“/AP nuotr./Sergejus Surovikinas

 

Apšaudymas vėl nutraukė elektros tiekimą į didžiausią Europos atominę elektrinę Ukrainoje

16:45

Ukrainos Zaporižios atominė elektrinė per atsinaujinusį apšaudymą prarado savo išorinį energijos šaltinį ir dirba pasikliaudama avariniais generatoriais, šeštadienį pranešė Jungtinių Tautų (JT) atominės energijos prižiūrėtojas.

„Tęsti apšaudymą, kurio metu pataikyta į elektrinės vienintelį išorinį energijos šaltinį, yra be galo neatsakinga“, – sakė JT Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) generalinis direktorius Rafaelis Grossi.

Nors šeši elektrinės reaktoriai yra išjungti, jiems reikia elektros gyvybiškai svarbioms branduolinio saugumo funkcijoms, tokioms kaip aušinimas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Karas Ukrainoje. Zaporižia

R.Grossi teigė, kad netrukus išvyks į Rusiją prieš grįždamas į Ukrainą „susitarti dėl branduolinio saugumo zonos aplink elektrinę“.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šią savaitę nurodė savo vyriausybei perimti pietų Ukrainoje esančios didžiausios Europos atominės elektrinės, kurioje baiminamasi branduolinio incidento, valdymą.

Dyzeliniai elektros generatoriai turi pakankamai degalų veikti bent 10 dienų, tačiau inžinieriai pradėjo darbą, kad būtų atkurtas elektros tiekimą.

Elektrinės operatorė Ukrainoje „Enerhoatom“ teigė, kad Rusijos apšaudymas „sugadino ir atjungė“ paskutinę elektros jungtį.

R.Grossi ketvirtadienį lankėsi Kyjive, kur aptarė apsauginės zonos aplink elektrinę kūrimą. Jos teritorija yra reguliariai apšaudoma, o Ukraina ir Rusija kaltina viena kitą.

TATENA vadovas pabrėžė, kad jo pagrindinis tikslas buvo „išvengti atominio incidento, kuris lieka labai, labai realia galimybe elektrinėje“.

Elektros tiekimas į elektrinę buvo nutrūkęs kelis kartus rugpjūtį.

Rusijos invazijos Ukrainoje pradžioje kovos vyko apie Černobylio elektrinę, esančią šalies šiaurėje. Čia 1986 metais įvykęs sprogimas paliko dideles teritorijas užterštas radiacija.

Krymo tiltu atnaujintas automobilių eismas, skelbia Krymo valdžia

16:27

Rusijos aneksuotos Krymo „vadovas“ Sergejus Aksionovas pranešė, kad per sprogusį Krymo tiltą vėl atnaujintas automobilių eismas. 

Rusijos tarnybos anksčiau šešetadienį pranešė, kad sprogimas pažeidė dvi automobilių eismo juostas, viena liko nepažeista. 

Esimas leidžiamas lengviesiems automobiliams ir autobusams, atlikus jų apžiūros procedūras. 

Vilkikų vairuotojai raginami planuoti savo maršrutą per Kerčės keltų perkėlą.

Ukraina pašiepė Rusiją dėl Krymo tilto sprogimo

15:42

Joks Ukrainos atstovas neprisiėmė tiesioginės atsakomybės už sprogimą, įvykusį po V.Putino 70-ojo gimtadienio. Vis dėlto kai kurie iš jų pašiepė Maskvą.

Ukrainos paštas paskelbė, kad rengiasi išleisti pašto ženklus, kuriuose vaizduojamas „Krymo tiltas – ar, tiksliau, tai, kas iš jo liko“.

Jo vadovas Ihoris Smilianskis pasidalijo naujųjų pašto ženklų maketu „Facebook“ – jame vaizduojamas tilto sprogimas.

Ukrainos gynybos ministerija palygino šią ataką su ta, kurios metu balandį buvo nuskandintas Rusijos kreiseris „Moskva“ – įvykis, kurį šalies paštas jau pažymėjo specialiais pašto ženklais.

Tuo metu šalies saugumo tarnyba (SBU) pasitelkė Ukrainos poeto Taraso Ševčenkos eilutes apie „saulę, kylančią virš tekančio tilto“.

„Šiandien yra puiki diena prisiminti kai kuriuos T.Ševčenkos eilėraščius“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė SBU.

Okupantai iš Chersono regiono nori išvežti vaikus ir pagyvenusius žmones

14:51

Vaikai su tėvais ir pagyvenę žmonės iš Chersono srities kelioms savaitėms bus „pakviesti“ į Rusijos regionus, pareiškė Rusijos statytinis okupuotoje Chersono srities teritorijoje Kirilas Stremousovas.

Pasak K.Stremousovo, Rostovo sritis, Krasnodaro kraštas „kviečia“ vaikus, tėvus, senelius ilsėtis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kirilas Stremousovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kirilas Stremousovas

Krasnodaro krašto gubernatorius patvirtino, kad „prireikus“ regionas yra pasirengęs priimti ir apgyvendinti „iki dešimties tūkstančių vaikų su suaugusiaisiais iš Chersono srities“.

Nuo karo pradžios okupantai iš užgrobtų teritorijų į Rusiją išgabeno šimtus tūkstančių suaugusių ukrainiečių ir vaikų. Tikslus jų skaičius nėra žinomas.

Ukraina jau savaitę sėkmingai vykdo kontrpuolimą Chersono srityje. Kaip paskelbė Volodymyras Zelenskis, vien nuo spalio 1-osios Ukrainos ginkluotosios pajėgos išlaisvino daugiau nei 500 kvadratinių kilometrų teritorijos šioje srityje. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad nuo spalio 1 d. ginkluotosios pajėgos išlaisvino 29 gyvenvietes Chersono srityje.

Rusai skuba likviduoti sprogimo ant Krymo tilto pasekmes

14:38

Rusijos Tyrimų komitetas skelbia, jog per sprogimą ant Krymo tilto žuvo trys žmonės.

Rusijos teisėsauga taip pat skelbia nustačiusi ant tilto sprogusio vilkiko vairuotojo tapatybę iš Kubanės, tačiau jos neskelbia. Pagal Rusijos tarnybų versiją – galingą sprogimą esą galėjo sukelti detonavęs vilkiko krovinys, dėl ko užsiliepsnojo ir greta geležinkelio dalimi važiavusio traukinio septynios kuro cisternos. 

Rusai skelbia skubantys likviduoti sprogimo pasekmes – vietoje dirba 380 žmonių ir 93 vienetai technikos.

Krymo tiltas yra esminė logistikos grandinė, sujungianti Rusiją su Krymu, o toliau – su Chersono sritimi

14:30

Tilto susprogdinimas yra visų ukrainiečių laimėjimas, nes tai apsunkina okupantų situaciją tiekiant degalus, maistą ir ginklus į laikinai okupuotą pusiasalį ir Chersono sritį.

Apie tai šeštadienį pareiškė Ukrainos vidaus reikalų ministro patarėjas Vadymas Denysenka.

Ukrainos gynybos ministerijos žinia po sprogimo ant Krymo tilto: kas toliau, rusai?

11:44

„Raketinis kreiseris Maskva ir Krymo tiltas – du reikšmingi rusų valdžios simboliai Kryme – dingo. Kas toliau, rusai?“, – tokį įrašą Twiteryje oficialioje paskyroje šeštadienį paskelbė Ukrainos gynybos ministerija. 

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas Mychailo Podoliakas sprogimus ant tilto pavadino pradžia sunaikinimo viso to, kas yra neteisėta. 

„Krymas, tiltas, pradžia. Visa neteisėta turi būti sunaikinta, visa pavogta turi būti grąžinta Ukrainai, visa, kas Rusijos okupuota turi būti išvalyta“, – komentavo M.Podoliakas.  

Rusų apšaudymo Zaporižioje aukų skaičius išaugo iki 14

11:42

Per Rusijos raketų smūgį infrastruktūros objektams ir gyvenamiesiems namams Zaporižioje žuvo mažiausiai 14 žmonių, vėlai penktadienį pranešė pareigūnai.

Anksčiau penktadienį skelbta apie 11 aukų.

Septynios raketos miestui smogė ketvirtadienį prieš aušrą. Trys iš jų nukrito miesto centre.

„Toliau gauname liūdnų naujienų... Kol kas žuvusiųjų skaičius padidėjęs iki 14“, – per platformą „Telegram“ pranešė vietos tarybos sekretorius Anatolijus Kurtevas.

Nuotr. iš O.Starucho „Telegram“ kanalo/Apšaudyta Zaporižia
Nuotr. iš O.Starucho „Telegram“ kanalo/Apšaudyta Zaporižia

Vienas penkių aukštų gyvenamasis pastatas pagrindinėje miesto gatvėje buvo kone sulygintas su žeme.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis per „Telegram“ parašė, kad Zaporižia „kone kasdien patiria didžiules raketų atakas“, ir pareiškė, kad tai yra „tyčinis nusikaltimas“.

Ukrainiečių kontroliuojamas miestas yra pietinės Zaporižios srities sostinė. Srityje taip pat yra rusų okupuota atominė elektrinė.

Maskva pareiškė aneksavusi Zaporižios sritį, nors rusų pajėgos ją kontroliuoja tik iš dalies.

Ukraina skelbė, kad praėjusią savaitę Rusijai Zaporižios srityje apšaudžius civilinių automobilių vilkstinę žuvo mažiausiai 30 žmonių.

Pirmoji Putino rekacija į Krymo tilto griūtį – pavedė sudaryti komisiją

11:23

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavedė sudaryti vyriausybinę komisiją dėl „ekstremalaus įvykio“ ant Krymo tilto, šeštadienį pranešė jo atstovas Dmitrijus Peskovas.  

Rusijos prokuratūra pranešė šeštadienį pradėjusi tyrimą dėl įvykio ant Krymo tilto, į įvykio vietą atvyko kriminalistai.

Kryme nusidriekė eilės prie degalinių

11:03

Krymo gyventojai, pasklidus žiniai apie susprogdintą Krymo tiltą, baimindamiesi sutrikusio tiekimo, šeštadienį suskubo rūpintis degalų bei maisto atsargomis.

„Telegram“ kanaluose plinta vaizdo įrašai, kuriuose matomos kilometrinės automobilių eilės prie degalinių Kryme. Rusų žiniasklaida taip pat pranešė, jog „siekiant suvaldyti ažiotažą“, Kryme bus ribojama prekyba kai kuriais produktais.

Ukrainos kariuomenė skelbia toliau naikinanti rusų amunicijos sandėlius, valdymo punktus

10:33

Pastarąją parą Ukrainos karinė aviacija įvykdė 30 smūgių, ukrainiečių pajėgos sunaikino daugiau nei 20 rusų ginkluotės ir karinės technikos saugojimo vietų.

Kaip šeštadienį pranešė Ukrainos kariuomenės Generalinis štabas, taip pat buvo sunaikinti du rusų okupantų valdymo punktai.

„Patvirtinta, kad sunaikintos 24 ginklų ir karinės technikos saugojimo ir sutelkimo vietos, taip pat – šeši zenitiniai raketų kompleksai. Be to, oro gynybos pajėgos numušė du priešų sraigtasparnius“, – rašoma pranešime. 

Skilimas Kremliuje įsibėgėja, Putino režimo „stabilumas“ palaužtas – ISW

10:08

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sulaukia vis daugiau kritikos iš savo pavaldinių, artimos aplinkos, stiprėja kritika ir dėl mobilizacijos.

Apie tai skelbiama naujausioje Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje.

Šaltiniai JAV žvalgyboje jau skelbė, kad neįvardintas Putino artimos aplinkos asmuo, tiesiai kritikavo Kremliaus lyderį dėl „reikšmingų karinių trūkumų“.

„ISW negali patikrinti šių pranešimų patikimumo arba įvertinti, ar šie nesutarimai pakeis Putino požiūrį dėl karo tąsos, nekalbant jau apie tai, kad tai destabilizuos jo režimą. Tačiau gandai apie skilimus artimiausioje Putino aplinkoje pasiekė hiperpatriotiškus ir nacionalistinius tinklaraštininkus, kas pakeitė jėgos ir kontrolės įspūdį, kurį Putinas siekė vaizduoti visą savo valdymo laikotarpį“, – rašo analitikai.

V.Zelenskis: Ukraina per naują kontrpuolimą atkovojo beveik 2500 kv. km teritorijų

09:19

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį paskelbė, kad ukrainiečių pajėgos per praėjusio mėnesio pabaigoje pradėtą kontrpuolimą atkovojo beveik 2500 kv. km teritorijų.

„Vien šią savaitę mūsų kariai išvadavo 776 kv. km teritorijos mūsų šalies rytuose ir 29 gyvenvietes, tarp jų šešias Luhansko srityje“, – sakė V.Zelenskis.

„Bendrai nuo šios puolamosios operacijos pradžios jau išvaduoti 2434 kv. km mūsų žemės ir 96 gyvenvietės“, – sakė jis dienos pareiškime socialinėje žiniasklaidoje.

Ukraina pastarosiomis dienomis pradėjo antrą reikšmingą kontrpuolimą šiaurės rytuose esančiame Charkivo regione, taip pat pietuose netoli Rusijos užimto Chersono.

Rugsėjo viduryje V.Zelenskis sakė, kad Ukrainos pajėgos per pirmą kontrpuolimą atkovojo 6 tūkst. kvadratinių kilometrų.

Rusijos pajėgos anksčiau penktadienį paskelbė užėmusios teritorijos Ukrainos rytinėje Donecko srityje – kelis kaimus netoli Ukrainos kontroliuojamo ir daug savaičių rusų apšaudomo pramoninio Bachmuto miesto.

Tai pirmas rusų pranešimas apie naujus laimėjimus nuo Kyjivo pirmojo kontrpuolimo pradžios.

Oficiali Rusijos versija: ant tilto susprogdintas automobilis

09:17

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskelbė oficialią Krymo tilto gaisro priežastį. Teigiama, kad ant tilto buvo susprogdintas krovininis automobilis. Per sprogimą įgriuvo du automobilių tilto tarpatramiai ir užsidegė aštuoni tuo metu greta važiavusio traukinio vagonai-cisternos.

Krymo parlamento pirmininkas Vladimiras Konstantinovas pareiškė, kad išpuolį ant Krymo tilto įvykdė „Ukrainos vandalai“.

Taip pat pranešama, kad Kerčėje jau organizuojama keltų perkėla, turėsianti kompensuoti logistikos praradimus dėl tilto uždarymo.

Užsidegė Krymo tiltas

08:09

Šeštadienio rytą ant Krymo tilto geležinkelio linijos kilo didelis gaisras.

Apie tai „Telegram“ kanale pranešė Odesos srities karinės administracijos vadovas Sergejus Bratčiukas.

„Preliminariai dega degalų terminalas. Laukiame oficialios informacijos!“ – rašė jis.

Rusijos žiniasklaidos duomenimis, ant tilto vyksta stiprus gaisras ir žmonės artyn neprileidžiami. Jos žiniomis, ant tilto dega degalų cisterna. Navigacijos arkos nėra pažeistos.

Rusijos kelių valdyba „Tamanė“ pranešė, kad eismas tiltu sustabdytas.

Iš internete platinamų vaizdo įrašų matyti, kad gaisras apėmė tilto geležinkelio dalį, o automobilių kelias taip pat gerokai apgadintas.

Taip pat matyti, kad dega geležinkelio atšaka važiavęs traukinys su cisternomis.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas