Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 06 /23:48

Rusijos tinklaraštininkai praneša apie didelius Rusijos nuostolius Donecko srityje

Šeštadienį Iranas pirmą kartą pripažino, kad tiekė Rusijai karinius dronus, tačiau tikino, esą tai buvo padaryta prieš Rusijai užpuolant Ukrainą, o jų kiekis nebuvo didelis. Tokias kalbas sukritikavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nurodydamas, kad šalies pajėgos kasdien numuša mažiausiai 10 dronų, tad jų skaičius daug didesnis, nei bando įtikinti Iranas. Be to, Irano instruktoriai išmokė Rusijos karius jais naudotis.
Karas Ukrainoje. Donecko sritis
Karas Ukrainoje. Donecko sritis / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

Svarbiausias šeštadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: priešų atakos Donecko regione tebėra labai žiaurios

23:48

Rusijos pajėgos tęsia labai atkaklias atakas Donecko srityje, tačiau ten patiria didelių nuostolių, vakariniame kreipimesi sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Donbase vyksta labai griežtos Rusijos atakos. Priešas ten patiria didelių nuostolių. Tačiau, nepaisant visko, nepaisant jokių nuostolių, Rusija ir toliau veda savo mobilizuotuosius ir samdinius į pražūtį“, – sakė jis.

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

V.Zelenskis išreiškė padėką Ukrainos kariams, kurie atlaiko šį baisų spaudimą, išlieka tvirti ir didvyriškai gina pozicijas.

„Mes tikrai išvarysime okupantus, tikrai užtikrinsime saugumą visuose mūsų miestuose, visose mūsų bendruomenėse“, – pabrėžė prezidentas.

Prasidėjus karui popiežius norėjo susitikti su V.Putinu, bet to neleido S.Lavrovas

23:36

Prasidėjus karui popiežius Pranciškus norėjo susitikti su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu ir net nuvyko į Rusijos ambasadą susitarti dėl susitikimo kitą dieną po to, kai prasidėjo plataus masto karas.

„Vatican News“ skelbia, kad prasidėjus karui popiežius susitiko su Rusijos ambasadoriumi. Per pokalbį pontifikas išreiškė norą vykti į Maskvą ir prireikus pasikalbėti su V.Putinu.

123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus
123RF.com nuotr./Popiežius Pranciškus

„Iš Lavrovo gavau labai mandagų atsakymą, kuriame jis padėkojo, bet pasakė, kad šiuo metu tai nėra būtina“, – sakė popiežius.

Popiežius teigė, kad seka situaciją Ukrainoje ir du kartus kalbėjo su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

„Mane stebina <...> yra žiaurumas, kuris galbūt nėra rusų tautos... nes rusų tauta yra didi tauta. Tai yra samdinių, kareivių, kurie eina į karą kaip į nuotykį [žiaurumas]... Man labiau patinka taip galvoti, nes labai gerbiu rusų tautą, rusų humanizmą. Tik pagalvokite apie Dostojevskį, kuris iki šiol mus įkvepia, įkvepia krikščionis mąstyti apie krikščionybę“, – interviu kalbėjo pontifikas.

Plačiau skaitykite čia.

NYT: Rusija bando kištis į tarpinius JAV Kongreso rinkimus šmeiždama Ukrainą

22:33

Rusija dar kartą sustiprino savo kozirius socialiniuose tinkluose ir bando kištis į tarpinius Kongreso rinkimus, rašo „The New York Times“. Anot leidinio dažniausiai soc. tinkluose nepadoriai šmeižiamas dabartinis prezidentas Joe Bidenas ir kiti žinomi demokratai. Botai taip pat apgailestauja, kad mokesčių mokėtojų pinigai naudojami milijardinei paramai Ukrainai Rusijos agresijos akivaizdoje. 

Dezinformacijos kampanijos tikslas – pakurstyti konservatyvių rinkėjų pyktį ir pakirsti pasitikėjimą JAV rinkimų sistema. Tačiau šį kartą Rusijos pradėta kampanija, atrodo, taip pat siekiama pakenkti didelei karinei pagalbai Ukrainai.

Daugelį tyrėjų aptiktų paskyrų anksčiau naudojo naujienų agentūra, save vadinanti Amerikos ir Europos piliečių naujienų svetaine. „Meta“ anksčiau šią „agentūrą“ siejo su Rusijos naujienų kampanijomis, kurių centre buvo Interneto tyrimų agentūra.

Nuo to laiko tinklas buvo išformuotas, o daugelis su juo susijusių socialinės žiniasklaidos paskyrų buvo deaktyvuotos po to, kai buvo identifikuotos per 2020 m. rinkimus. Žurnalistai pažymi, kad paskyros vėl tapo aktyvios rugpjūčio ir rugsėjo mėnesiais. 

„Botai“ taikosi į demokratų kandidatus prieštaringiausiose valstijose, įskaitant Ohajų, Arizoną ir Pensilvaniją, tikėdamiesi, kad respublikonų dauguma Senate ir Atstovų Rūmuose padės Rusijos karo veiksmams.

Žvalgyba: Ukrainos puolimas Charkivo srityje sėkmingai tęsiamas kairiajame Oskolo upės krante

22:29

Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba pranešė, kad Ukrainos kariuomenės puolimas Charkivo srityje jau sėkmingai tęsiamas kairiajame Oskolo upės krante.

„Žvalgybos dalinio kariai išlaisvino nuo okupantų kairįjį Kupjansko krantą, Podolį, Kupianską-Uzlovą, Kovšarovką, Novuosynovą, Gluškovką, Kolesnikovką. Koordinuotų veiksmų dėka pavyko sėkmingai įveikti Oskolo upę, o tai leido mūsų pajėgoms išstumti priešą iš kairiojo miesto kranto dalies ir sukurti priešakinį placdarmą gretimiems daliniams“, – rašoma pranešime.

Gynybos ministerija informuoja, kad Ukrainos kariuomenės pajėgos iš dalies sunaikino ir atmušė rusų dalinius, tarp jų ir Wagner PMC“.

„Ukrainos kariuomenė sėkmingai tęsia puolimą kairiajame Oskolo upės krante“, – pažymėjo ministerija.

V.Zelenskis: Rusija ruošiasi masiniam smūgiui Ukrainai Irano raketomis

22:25

Rusai telkia pajėgas naujam masiniam smūgiui Ukrainos miestams, sako Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis. Jo teigimu, šiuo tikslu Rusija iš Irano užsakė balistinių raketų, skelbia „Unian“.

V.Zelenskis patikslino, kad pirmiausia kalbama apie smūgius energetikos infrastruktūrai. 

„Teroristinė valstybė telkia jėgas ir priemones, kad galėtų pakartoti masinius smūgius mūsų infrastruktūrai. Pirmiausia – energetikos infrastruktūra. Rusijai prireikė Irano raketų. Mes ruošiamės reaguoti“, – sakė jis.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Valstybės vadovas sakė, kad sekmadienį su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen aptarė Irano atsakomybę už dalyvavimą Kremliaus ginkluotoje agresijoje. 

„Irano režimas turi būti nubaustas. Šį klausimą svarstysime ne tik su savo tradiciniais partneriais. Visas pasaulis sužinos, kad Irano režimas padeda Rusijai tęsti šį karą... Kiekvienas, kuris padeda Rusijai tęsti šį karą, taip pat turėtų atsakyti už šio karo pasekmes“, – pabrėžė V.Zelenskis. 

Rusijos patriarchas Kirilas: Rusijos egzistencijai iškilo grėsmė

21:55

Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas sekmadienį sakė, kad yra išorinių „galingų jėgų“, siekiančių „susilpninti Šventąją Rusią“. Jo nuomone, tai kelia pavojų, kuris gresia „pačiam šalies egzistavimui“, praneša gazeta.ru.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino valdžią ir jo pradėtą karą Ukrainoje remiantis Maskvos ir visos Rusijos patriarchas Kirilas po liturgijos Kniaz-Vladimirskio bažnyčioje (pagrindinėje Rusijos federalinės gvardijos tarnybos bažnyčioje Balašichoje) sakė, kad Rusija susiduria su pavojais, kurie gresia „pačiai šalies egzistencijai“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Patriarchas Kirilas

„Deja, ne visi politikai turi pakankamai proto suprasti, iš kur pučia vėjas ir kas slypi už galingų jėgų už Rusijos ribų noro kurstyti žmonių tarpusavio nesantaiką“, – sakė patriarchas.

Jis įsitikinęs, kad yra tik viena priežastis „susilpninti Šventąją Rusiją“, t. y. „ir Rusiją, ir Ukrainą, ir Baltarusiją“.

„Turėtume aiškiai suprasti, kad įžengėme į tokią epochą; tai ne tik karo provokacija, bet ir velniška pagunda, kuria siekiama įstumti broliškas tautas į tarpusavio nesantaiką“, – sakė patriarchas.

Ukrainoje žuvo Rusijos desantininkų kapelionas

21:44

Rusijos Stačiatikių Bažnyčios Maskvos patriarchatas praneša, kad per Rusijos invaziją į Ukrainą žuvo Maskvos srities Vlasichos (Maskvos sritis) Didžiosios kankinės Barboros ir šventojo Iljos Muromeco cerkvės rektorius arkivyskupas Michailas Vasiljevas. Bažnyčia yra netoli Maskvos esančio pagrindinio strateginių raketinių pajėgų garnizono teritorijoje.

Rusijos Stačiatikių Bažnyčios interneto svetainėje rašoma, kad M.Vasiljevas žuvo „2022 m. lapkričio 6 d. rytą specialios karinės operacijos Ukrainoje rajone, atlikdamas pastoracines pareigas“.

Stop kadras iš video/Michailas Vasiljevas
Stop kadras iš video/Michailas Vasiljevas

Televizijos kompanijos „Sretenije TV“ vyriausiasis redaktorius Dmitrijus Peršinas savo socialiniame tinkle „Facebook“ parašė: „Šrapnelio skeveldra nutraukė kun. Michailo Vasiljevo, aptarnavusio Rusijos karius dabartinėje operacijoje, kurią jau visi seniai vadina karu, gyvybę. Jis daugelį metų neoficialiai, bet faktiškai buvo oro desanto pajėgų kapelionas.“

1971 m. gimęs dvasininkas, Rusijos Ortodoksų Bažnyčios teigimu, kaip dvasininkas dalyvavo komandiruotėse į „karštuosius taškus“ ir taikos palaikymo operacijose Kosove, Bosnijoje, Abchazijoje, Kirgizijoje, Šiaurės Kaukaze ir Sirijoje.

Rusijos tinklaraštininkai praneša apie didelius Rusijos kariuomenės nuostolius Donecko srityje

21:35

Prokremliški kariniai tinklaraštininkai savo telegram kanaluose rašo apie didelius Rusijos kariuomenės nuostolius kovose dėl Pavlovkos kaimo Donecko srityje, praneša BBC Rusijos tarnyba. Skirtingi šaltiniai praneša apie dešimtis ir šimtus žuvusių, daugybę prarastos technikos. Esą puolimas buvo prastai parengtas, Rusijos pajėgos įstrigo pažliugusiuose laukuose ir buvo sušaudytos.

Savaitės pradžioje tie patys tinklaraštininkai pranešė apie Pavlovkos užėmimą, tačiau vėliau Ukrainos karo korespondentai rašė, kad Rusijos kariuomenei nepavyko užimti kaimo ir ji patyrė didelių nuostolių.

Rusijos interneto svetainėje „Vojennoje obozrenije“ situacija Pavlovkoje apibūdinama taip: „Mūsų pajėgos užėmė pusę gyvenvietės, susidūrė su Ukrainos pajėgų gynyba ir atsidūrė apšaudymo maiše“.

Robas Lee, Užsienio politikos studijų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis, taip pat atkreipia dėmesį į karinių korespondentų paskelbtus straipsnius savo „Twitter“ paskyroje.

Be kita ko, R.Lee rašo, kad Rusijos karinis korespondentas Aleksandras Sladkovas savo kanale paskelbė įrašą apie 155-osios atskirosios jūrų pėstininkų brigados iš Vladivostoko kreipimąsi į Primorės gubernatorių Olegą Kožemiako.

„Žinau, kad [jūrų pėstininkų] laiške yra trys dideli vardai, bet jų nenurodau. Tačiau skelbiu patį pranešimą, nes apie padėtį Pavlovkoje jau kelias dienas kalbama, o kraujas vis liejasi ir liejasi“, – praneša A.Sladkovas.

Apie padėtį Pavlovkoje kalbėjo prokremliška tinklaraštininkė Anastasija Kaševarova. Ji esą paskelbė tų pačių jūrų pėstininkų kreipimąsi, kuriame kariškiai skundžiasi dėl nuostolių, patirtų dėl neapgalvoto puolimo. Pagal šią versiją apeliaciniame skunde teigiama, kad apygardos vadovybė „slepia oficialius nuostolių skaičius, bijodama atsakomybės“. Tinklaraštininkė nenurodo jokių pavardžių.

Panašų įrašą savo „WarGonzo“ telegram kanale paskelbė populiarus Rusijos karinis korespondentas Semionas Pegovas. „Pavlovkoje padėtis objektyviai bloga“, – rašė S.Pegovas.

Po karinių korespondentų pranešimų apie įvykius Pavlovkoje rašė ir vadinamosios Donecko „liaudies milicijos“ bataliono „Vostok“ vadas Aleksandras Chodakovskis. Kovą dėl Pavlovkos jis apibūdina kaip „apšaudymo maišą“, kuriame atsidūrė Rusijos pusė, patvirtina aukų skaičių ir pripažįsta, kad puolimas buvo per ankstyvas.

Sekmadienį Rusijos gynybos ministerija apie kaimą užsiminė tik taip: „Rusijos artilerijos ugnis ir šturmo grupės sumušė kovotojų dalinius Pavlovkos, Novomichailovkos, Vremevkos vietovėse DLR“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas sekmadienį surengtame brifinge pranešė, kad Pavlovkoje Rusijos kariuomenė šaudė iš minosvaidžių, sviedinių ir raketinės artilerijos.

 

Generalinis štabas: Rusijos kariai vykdo puolimą trimis kryptimis

20:11

Rusijos okupacinė kariuomenė tęsia puolimą trimis kryptimis Ukrainos teritorijoje, rašoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo ataskaitoje.

„Priešas stengiasi išlaikyti laikinai užgrobtas teritorijas, sutelkdamas pastangas tam tikromis kryptimis sulaikyti gynybos pajėgų veiksmus. Ji vykdo puolimą Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlovsko kryptimis“, – rašoma pranešime.

Pranešama, kad Rusijos pajėgos apšaudo gynybos pajėgų dalinius palei sąlyčio liniją, tam tikromis kryptimis stiprina įtvirtinimus ir vykdo oro žvalgybą.

Okupacinės pajėgos taip pat tęsia smūgius prieš ypatingos svarbos infrastruktūrą ir civilines patalpas.

„Per šią dieną priešas surengė tris raketų ir tris oro smūgius bei daugiau nei penkias raketų atakas iš kelių raketų paleidimo įrenginių. Priešas smogė septynių gyvenviečių teritorijoms Zaporižios, Donecko, Luhansko, Mykolajuvo ir Sumų srityse“, – pranešė Generalinis štabas.

Be to, pažymima, kad Baltarusija ir toliau priima bei dislokuoja Rusijos kariškius ir įrengia poligonus. Išlieka priešo smūgių ir bepiločių orlaivių smūgių iš Baltarusijos teritorijos ir oro erdvės grėsmė.

Ukraina apkaltino Rusiją civilinių laivų Dniepro upėje sunaikinimu

20:09

Ukrainos kariuomenė apkaltino Rusiją dėl didelio masto civilinių laivų, prišvartuotų prie Dniepro upės krantų okupuotame pietiniame Chersono regione, kurį Kyjivo pajėgos bando užimti, sunaikinimo, rašo „The Guardian“.

Ukrainos pajėgos spaudžia Rusijos karius vakariniame Ukrainą skalaujančios Dniepro upės krante, skatindamos spėliones, kad Maskvos kariai ruošiasi trauktis į kitą krantą.

Ukrainos generalinio štabo atstovas pareiškime teigė, kad degalai iš sunaikintų laivų nutekėjo į upės deltą, taip pat apkaltino Maskvos pajėgas pasisavinus laivų variklius ir kitą įrangą, praneša „Reuters“.

Sunaikinus civilinius laivus, Ukrainos pajėgos negalėtų jais naudotis, jei nuspręstų persikelti į rytinę pusę, jei Rusija pasitrauktų.

Generalinis štabas: okupantai prievarta evakuoja gyventojus iš Beryslavo Chersono srityje

20:05

Okupantai prievarta evakuoja gyventojus iš Beryslavo Chersono srityje, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

„Priverstinis gyventojų evakavimas iš laikinai okupuotų teritorijų tęsiasi. Vietiniams Beryslavo gyvenvietės gyventojams nurodyta išvykti iki lapkričio 10 dienos“, – rašoma pareiškime.

Generalinis štabas informuoja, kad okupantai kaip pagrindinę priežastį nurodo esą galimą Ukrainos pajėgų Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sugriovimą.

Ukrainos kariai sugriovė rusų bazę Kachovkoje: pastate buvo iki 200 okupantų

19:25

Ukrainos kariai pataikė į pastatą Kachovkoje, Chersono srityje, kuriame buvo įsikūrę rusų okupantai.

Kaip pažymima vakariniame Generalinio štabo pranešime, priešo pralaimėjimas patvirtintas. Smūgio metu pastate buvo iki 200 žmonių.

„Priešas kruopščiai slepia atakos pasekmes, mieste imamasi griežtų administracinių ir policijos priemonių“, – rašoma santraukoje.

Be to, netoli Radensko kaimo buvo sunaikinta didelė karinės technikos kolona. Rusijos nuostoliai tikslinami.

 

Ukrainos žvalgyba: Baltarusijoje tarp mobilizuotų rusų kilo ligų protrūkis

18:13

Baltarusijoje tarp mobilizuotų rusų kilo ligų protrūkis, pranešė Ukrainos gynybos ministerijos Vyriausioji žvalgybos valdyba.

Pasak žvalgybos, Rusijos daliniai, kuriuos daugiausia sudaro vadinamieji „iš dalies mobilizuoti piliečiai“, ir toliau įžengia į Baltarusijos teritoriją.

„Pagrindinė jų užduotis – paruošti materialinę bazę ir okupacinių pajėgų dislokacijos vietas. Tuo tarpu patys mobilizuotieji priversti gyventi netinkamomis sąlygomis. Daugiausia lauko palapinėse be tinkamų sanitarinių sąlygų“, – teigė žvalgybos tarnyba.

„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Rusijos kariai

Pranešime teigiama, kad ligos protrūkis toks didelis, kad Baltarusijos medikai nepajėgia su juo susidoroti, todėl okupantai priversti skubiai siųsti į Baltarusiją kariškius ir mobilizuotus medikus iš Rusijos.

„Tai daugiausia kvėpavimo takų ligos (bronchitas, gerklės skausmas, plaučių uždegimas, astmos paūmėjimas) ir virškinamojo trakto infekcijos“, – rašoma ataskaitoje.

„Ligų protrūkis ten taip pat siejamas su tuo, kad nesilaikoma pagrindinių reikalavimų, keliamų karinėms stovykloms, kad būtų užtikrinta higiena, kokybiškas maistas ir medicininė priežiūra“, – rašoma ataskaitoje.

Žvalgyba praneša, kad Baltarusijoje auga įtampa tarp abiejų valstybių kariuomenių ir kyla daugybė konfliktinių situacijų dėl precedentų, kai Rusijos kariškiai aplaidžiai elgiasi su baltarusiais.

„Baltarusijos karinė policija nepajėgia sutramdyti neteisėto rusų elgesio. Baltarusijos Respublikos ginkluotųjų pajėgų vyresniųjų karininkų tarnybiniuose pranešimuose, parengtuose remiantis eilinių karių skundais, ypač atkreipiamas dėmesys į menkinančius rusų pasisakymus ir elgesį baltarusių atžvilgiu. Ypač vartojant įžeidžiančius žodžius, pagrįstus etninėmis savybėmis. Precedentų skaičius sparčiai auga, o tai lemia nekontroliuojamą įtampos Baltarusijoje eskalavimą“, – pažymima Gynybos ministerijos pranešime.

Kyjivo meras liepia gyventojams ruoštis blogiausiam

16:39

Kyjivo meras įspėjo gyventojus, kad jei Rusija ir toliau smogs šalies energetikos infrastruktūrai, jie turi pasiruošti, kad nukritus temperatūrai žemiau nulio neturės elektros, vandens ir šilumos.

„Mes darome viską, kad to išvengtume. Bet būkime atviri, mūsų priešai daro viską, kad miestas liktų be šilumos, be elektros, be vandens tiekimo, apskritai, kad mes visi žūtume. O šalies ateitis ir kiekvieno iš mūsų ateitis priklauso nuo to, kaip esame pasirengę įvairioms situacijoms“, – kalbėjo meras Vitalijus Klyčko.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vitalijus Klyčko

Ukrainos valstybinė energetikos operatorė „Ukrenergo“ pranešė, kad kai kuriose Kyjivo dalyse sekmadienį planuojama kas valandą rotuoti elektros energijos tiekimo nutraukimą, taip pat planuojama nutraukti elektros energijos tiekimą netoliese esančiose Černihivo, Čerkasų, Žytomyro, Sumų, Charkivo ir Poltavos srityse.

Naujienų agentūra AP praneša, kad Kyjive planuojama įrengti apie 1 000 šildymo punktų, tačiau 3 mln. gyventojų turinčiam miestui to gali nepakakti.

Nuo visiškos invazijos pradžios okupantai apgadino 1 100 medicinos įstaigų

16:17

Dalis Rusijos okupantų karo nusikaltimų – smūgiai ligoninėms. Nuo invazijos pradžios rusai Ukrainoje apgadino 1 100 medicinos įstaigų. Joms atstatyti prireiks daugiau nei 1 mlrd. eurų.

Sveikatos apsaugos ministerijos spaudos centro duomenimis, visiškai sugriautos 144 medicinos įstaigos. Tokias patalpas reikės atstatyti iš naujo. Dar 95 sveikatos priežiūros įstaigos buvo beveik visiškai atkurtos. Iš dalies suremontuoti 204 objektai.

„Preliminariais skaičiavimais, sugriautų medicinos įstaigų atstatymas kainuos daugiau kaip 38 mlrd. grivinų“, – apibendrino Sveikatos apsaugos ministerija.

Charkivo srityje apgadintų gydymo įstaigų yra 249, Donecko srityje – 210, Mykolajivo srityje – 148, Kyjivo srityje – 121, iš kurių 41 – Kyjive. Visos medicinos įstaigos liko nepažeistos Kirovohrado, Lvivo, Voluinės, Užkarpatės, Černivcių ir Ivano-Frankivsko srityse, taip pat laikinai okupuotame Kryme.

Chersone po Kyjivo atakos nėra elektros ir vandens, sako Maskvos primesta valdžia

16:04

Maskvos pajėgų okupuotas Ukrainos Chersono miestas buvo atkirstas nuo vandens ir elektros po to, kai Kyjivas smogė netoliese esančioms elektros linijoms, sekmadienį pranešė Maskvos primesta valdžia.

„Chersone ir dalyje kitų regiono vietovių laikinai nėra elektros ir vandens“, – „Telegram“ platformoje pranešė Maskvos primesta miesto administracija.

Jų teigimu, tai yra „Ukrainos pusės atakos, surengtos greitkelyje Beryslavas-Kachovka, kurios metu buvo pažeisti trys aukštos įtampos elektros linijų stulpai, pasekmė“.

Rusijos remiamos valdžios pranešime teigiama, jog energetikos specialistai dirba, kad greitai išspręstų problemą, o žmonės raginami „išlikti ramūs“.

Tai pirmas kartas kai Chersonas, perimtas Maskvos pajėgų pirmosiomis jų atakos vasarį dienomis, patyrė tokį energijos atjungimą.

Anksčiau sekmadienį Maskvos okupuotos srities gelbėjimo tarnybos pranešė, kad svarbi Kachovkos užtvanka Rusijos kontroliuojamame regione buvo apgadinta per smūgį, dėl kurio taip pat apkaltino Kyjivą.

Ukrainos pajėgoms pietuose stumiantis pirmyn su savo kontrpuolimu, Maskvos okupacinės pajėgos Chersone žadėjo paversti miestą fortu.

Artinantis Ukrainos kariuomenei, Rusijos pajėgos kelias savaites vykdė gyventojų išgabenimą iš Chersono. Kyjivas šiuos veiksmus pavadino deportacija.

Maskva per paskutines savaites pažeidė Ukrainos energijos infrastruktūrą, tuo sukeldama masinius energijos trikdžius visoje šalyje.

Ukrainiečiai sunaikino rusų amunicijos sandėlį Chersono srityje

15:14

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sunaikino okupantų amunicijos sandėlį Chersono srityje.

„Mūsų raketų ir artilerijos daliniai atliko 90 šaudymo misijų prieš priešo pozicijas, logistikos objektus, dislokacijos vietas ir įrangą. Chersono srities Skadovskio rajone buvo sunaikintas šaudmenų sandėlis. Kiti nuostoliai ir žala toliau tiriami“, - sakė Pietų operatyvinės vadovybės atstovas Vladislavas Nazarovas, kurį cituoja „Unian“.

Pasak V.Nazarovo, padėtis pietuose išlieka įtempta. Rusijos pajėgos toliau laikosi gynybos ir stengiasi išlaikyti savo pozicijas.

Sprogimai netoli Belgorodo: pranešta apie didelį gaisrą naftos saugykloje

15:12

Sekmadienį Rusijos miesto Belgorodo srities Graivorono rajone nugriaudėjo keli galingi sprogimai.

Vietos žiniasklaidos tinklaraščiuose pasirodė liudininkų vaizdo įrašai, kuriuose matomi dūmų stulpai.

Preliminariais duomenimis, užsidegė naftos saugykla.

Belgorodo srities gubernatorius Viačeslavas Gladkovas sakė, kad buvo apgadintas pramoninis objektas. Pasak jo, degė tirpiklių cisternos, esą kažkas į jas šaudė.

Taip pat pranešama, kad niekas nebuvo sužeistas.

Tradiciškai Rusijos valdžios institucijos dėl incidento kaltina Ukrainą, nepateikdamos jokių įrodymų.

Ukrainos pareigūnai: Rusijos pajėgos intensyvina smūgius Rytų Ukrainoje

14:24

Rusijos pajėgos intensyvina smūgius įnirtingai ginčijamame Rytų Ukrainos regione, taip pablogindamos ir taip sunkias sąlygas gyventojams ir besiginančiai kariuomenei, pranešė Ukrainos valdžios institucijos.

Maskvai neteisėtai aneksavus ir paskelbus karinę padėtį Rusijos Donecko srityje, atakos beveik visiškai sunaikino elektrines, aptarnaujančias Bachmuto miestą ir netoliese esantį Soledaro miestą, sakė regiono gubernatorius ukrainietis Pavlo Kyrylenka.

Vėlai šeštadienį jis sakė, kad per apšaudymą žuvo vienas civilis ir trys buvo sužeisti.

„Naikinimas vyksta kasdien, vos ne kas valandą“, – sakė jis.

Maskvos remiami separatistai beveik aštuonerius metus kontroliavo dalį Donecko, kol vasario pabaigoje Rusija įsiveržė į Ukrainą. Apsaugoti ten esančią separatistų pasiskelbusią respubliką buvo vienas iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino invazijos pateisinimų, o jo kariuomenė kelis mėnesius stengėsi užimti visą provinciją.

Šeštadienį savo naktiniame vaizdo kreipimesi Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad nors Rusijos „didžiausias žiaurumas“ sutelktas Donecko regione, „nuolatinės kovos“ tęsiasi ir kitur palei fronto liniją, kuri tęsiasi daugiau kaip 1 000 km.

Nuo šeštadienio iki sekmadienio Rusija paleido keturias raketas ir surengė 19 oro antskrydžių, kurių metu smogė daugiau kaip 35 kaimams septyniuose regionuose – nuo Černihivo ir Charkivo šiaurės rytuose iki Chersono ir Mykolajivo pietuose, pranešė prezidento kanceliarija.

Maskvos primesti pareigūnai kaltina Kyjivą apgadinus Kachovkos užtvanką Chersono srityje

13:48

Maskvos okupuotos Ukrainos Chersono srities gelbėjimo tarnybos sekmadienį pranešė, kad svarbi Kachovkos užtvanka Rusijos kontroliuojamame regione buvo „apgadinta“ per smūgį, dėl kurio apkaltino Kyjivą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kachovkos užtvanka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kachovkos užtvanka

„Šiandien 10 val. (vietos ir Lietuvos laiku) buvo paleistos šešios HIMARS raketos. Priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė penkias raketas, viena pataikė į Kachovkos užtvankos šliuzą, kuris buvo apgadintas“, – Rusijos agentūros citavo vietos gelbėjimo tarnybas.

Ukraina pastarosiomis savaitėmis perspėjo, kad rusų pajėgos ketina susprogdinti strateginį objektą, kad sukeltų potvynį.

Naujienų agentūra „RIA Novosti“ sekmadienį citavo Maskvos primestą vietos pareigūną, kuris teigė, kad žala nėra „kritinė“.

Plačiau skaitykite čia.

„Washington Post“: JAV privačiai prašo Ukrainos parodyti, kad ji pasirengusi derėtis su Rusija

12:59

Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento Joe Bideno administracija privačiai ragina Ukrainos vadovus parodyti, kad jie yra pasirengę derėtis su Rusija, ir atsisakyti viešo nesutikimo dalyvauti taikos derybose, leidiniui „Washington Post“ tvirtino su diskusijomis susipažinę asmenys. Ukraina yra pareiškusi, kad su agresore derėsis tik jei prezidentas Vladimiras Putinas bus nušalintas nuo valdžios.

Imago / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis
Imago / Scanpix nuotr./Volodymyras Zelenskis

Leidinio šaltinių teigimu, Amerikos pareigūnų nesieki priversti Ukrainos sėsti prie derybų stalo. Jie veikiau siekia užtikrinti, kad Kyjivas išlaikytų kitų šalių, kurių rinkėjai baiminasi, kad karas būtų kurstomas dar daugelį metų, paramą.

Nors JAV pareigūnai pritaria Ukrainos kolegų vertinimui, kad V.Putinas kol kas nėra rimtai nusiteikęs derėtis, jie pripažįsta, kad prezidento Volodymyro Zelenskio atsisakymas derėtis su juo sukėlė susirūpinimą kai kuriose Europos, Afrikos ir Lotynų Amerikos dalyse, kur labiausiai jaučiamas trikdantis karo poveikis maisto produktų ir degalų prieinamumui ir kainai.

„Kai kurie mūsų partneriai jaučia nuovargį nuo Ukrainos“, – „Washington Post“ sakė vienas JAV pareigūnas.

Plačiau skaitykite čia.

Mūšio lauke žuvo taivanietis, savanoriškai stojęs į kovą Ukrainoje

12:53

Mūšio lauke žuvo taivanietis, kuris savanoriškai stojo į kovą Rusijos užpultoje Ukrainoje, pranešė Taibėjus; manoma, kad tai pirmas asmuo iš salos, žuvęs šiame kare.

Taivano užsienio reikalų ministerija pranešė, kad ukrainiečių lauko vadas patvirtino, jog žuvo 25 metų Tseng Sheng-kuangas, kuris tarnavo savanorių karių batalione.

Asmeninė/„Facebook“ nuotr./Ukrainoje žuvęs taivanietis Tseng Sheng-kuangas
Asmeninė/„Facebook“ nuotr./Ukrainoje žuvęs taivanietis Tseng Sheng-kuangas

Ministerija jo mirties priežasties nenurodė, tačiau pusiau oficiali Taivano centrinė naujienų agentūra (CNA) teigė, kad jis buvo sužeistas per mūšį rytiniame Luhansko mieste ir mirė nukraujavęs.

„Reiškiame nuoširdžią užuojautą dėl mūsų tautiečio, kuris paaukojo savo gyvybę kare Ukrainoje, žūties ir atiduodame pagarbą jo dvasiai, padėjusiai ukrainiečiams ginti laisvę ir demokratiją“, – sakoma vėlai šeštadienį paskelbtame URM pranešime.

Plačiau skaitykite čia.

Karo ekspertas: Ukraina Vakarams pažadėjo nekariauti su Rusija dėl Krymo

12:51

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis esą pažadėjo Vakarų partneriams nekariauti su Rusija dėl Krymo, o okupuoto pusiasalio išlaisvinimo klausimą išspręsti diplomatinėmis priemonėmis, skelbia „Unian“.

Karinis ekspertas Olehas Ždanovas teigė, kad Prancūzijos ambasadorius Ukrainoje neseniai tai pasakė paklaustas apie užgrobtų Ukrainos teritorijų išlaisvinimą.

„Man taip pat susidaro įspūdis, kad yra tam tikrų susitarimų pagal Minsko susitarimus, – sakė jis. – Norėčiau iš mūsų pareigūnų išgirsti, ką ketiname susigrąžinti, ką atidėti iki derybų proceso... Kodėl Vakaruose yra prezidento pažadų, apie kuriuos visuomenė nežino?“

Kartu O.Ždanovas pažymėjo, kad 2015 m. Rusijos kariai palei administracinę sieną tarp Krymo ir žemyninės Ukrainos pastatė įtvirtintą gynybinę liniją.

„Jie sukūrė įtvirtinimus ir visus aštuonerius metus vykdė kovinę tarnybą tuose įtvirtinimuose. Kariai ten buvo rotuojami“, – sakė jis.

Iš Kyjivo ruošiamasi evakuoti visus civilius, jei visiškai nutrūktų elektros tiekimas

12:13

Kyjivo valdžia pradėjo planuoti 3 mln. miesto gyventojų evakuaciją, jei Ukrainos sostinėje visiškai nutrūktų elektros energijos tiekimas, praneša „New York Times“.

Rusijos pajėgos toliau plačiai bombarduoja svarbiausią šalies energetikos infrastruktūrą – 40 proc. Ukrainos energetikos infrastruktūros yra sugadinta arba sunaikinta.

Savivaldybių darbuotojai įrengia 1 000 šildymo slėptuvių, kurios gali tarnauti kaip bunkeriai, o inžinieriai bando sutvarkyti subombarduotas elektrines, neturinčias reikiamos įrangos, praneša NYT.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Tamsoje paskendęs Kyjivas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Tamsoje paskendęs Kyjivas

Šeštadienį Ukrainos nacionalinė energetikos įmonė pranešė, kad septyniuose regionuose ir toliau skelbs tęstinius elektros energijos tiekimo nutraukimus, kad būtų išvengta visiško tinklo gedimo.

„Jei nebus elektros, nebus vandens ir nuotekų. Todėl vyriausybė ir miesto administracija imasi visų įmanomų priemonių, kad apsaugotų mūsų elektros tiekimo sistemą“, – cituojamas Kyjivo savivaldybės administracijos saugumo direktorius Romanas Tkačiukas.

„Mes suprantame, kad jei Rusija ir toliau vykdys tokius išpuolius, galime netekti visos elektros energijos sistemos“, – tęsė R.Tkačiukas.

Sostinės pareigūnams buvo pasakyta, kad apie tai, jog elektros tinklas atsidūrė ties gedimo riba, jie greičiausiai bus įspėti ne vėliau kaip prieš 12 valandų. Jei jis pasieks šį tašką, sakė R.Tkačiukas, „pradėsime informuoti žmones ir prašysime jų išvykti“.

Pasak jo, bent jau kol kas situacija yra valdoma ir nėra požymių, kad iš Kyjivo bėgtų daug civilių gyventojų. Tačiau tai greitai pasikeistų, jei sustotų paslaugos, kurios priklausė nuo miesto valdžios.

Rusijos pajėgos smogė Charkivo regionui

12:03

Rusijos okupacinės pajėgos naktį apšaudė tris Charkivo srities rajonus, pranešė Charkivo srities karinės administracijos vadovas Olehas Synjehubovas.

O.Synjehubovas teigė, kad per pastarąją parą neužfiksuota atvejų, kad dėl priešo apšaudymo būtų sužeisti civiliai gyventojai.

„Dieną priešas toliau apšaudė Charkivo srities Kupjansko, Charkivo ir Charukovo rajonų teritorijas, esančias šalia kontakto linijos ir Rusijos sienos“, – sakė jis.

 

Per pastarąją parą ukrainiečiai nukovė 490 rusų

11:44

Ukrainoje per pastarąją parą buvo likviduota dar 490 rusų okupantų. Ukrainos skaičiavimais, bendras Rusijos aukų skaičius kare pasiekė 75 930.

Ukraina taip pat sunaikino dar 7 priešo tankus, savo „Facebook“ puslapyje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Be to, sunaikinta 10 šarvuotų kovos mašinų, 5 artilerijos sistemos, 3 bepiločiai orlaiviai ir 7 transporto priemonės.

JK žvalgyba: atleidimai rodo, kad aukštieji Rusijos kariniai vadai kaltinami dėl nesėkmių kare

10:14

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija skelbia, kad 2022 m. lapkričio 3 d. Rusijos generolas majoras Aleksandras Linkovas buvo paskirtas Rusijos Centrinės karinės apygardos vado pareigas. A.Linkovas pakeitė generolą pulkininką Aleksandrą Lapiną, kuris, kaip skelbiama, buvo atšauktas iš pareigų 2022 m. spalio mėn. pabaigoje.

„Tai tęsinys virtinės aukštų Rusijos karinių vadų atleidimų nuo invazijos pradžios 2022 m. vasario mėn. Rytų, Pietų ir Vakarų karinių apygardų vadai buvo pakeisti anksčiau šiais metais“, – rašoma ministerijos paskelbtame žvalgybos pranešime.

A.Lapinas buvo plačiai kritikuojamas už prastą veiklą mūšio lauke Ukrainoje tiek Čečėnijos lyderio Ramzano Kadyrovo, tiek „Wagner“ vadovo Jevgenijaus Prigožino.

„Šie atleidimai iš pareigų rodo, kad aukštieji Rusijos kariniai vadai kaltinami dėl nesėkmių siekiant Rusijos tikslų mūšio lauke. Iš dalies tai greičiausiai yra bandymas izoliuoti ir nukreipti kaltę nuo Rusijos vyresniosios vadovybės namuose“, – skelbia JK gynybos ministerija.

Rusijos pajėgos smogė Nikopoliui

10:01

Nikopolyje okupantai smogė gyvenamiesiems namams, apgadino baldų fabriką, transporto įmonę, dujotiekius ir elektros linijas, pranešė Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Valentinas Rezničenka savo „Telegram“ kanale.

„Rusijos okupacinė kariuomenė apšaudė vietovę 8 kartus. Nukentėjo  3 bendruomenės – Nikopolio, Marganeco ir Miro. Jie smogė taikiems miestams ir kaimams iš MLRS ir sunkiosios artilerijos“, – rašė jis.

V.Rezničenka pažymi, kad Nikopolyje sviediniai pataikė į kelis daugiaaukščius ir privačius namus, taip pat sunaikino baldų gamyklą, transporto įmonę, dujotiekius ir elektros linijas.

Jis pridūrė, kad Nikopolio ir Marganeco bendruomenėse aukų nebuvo.

V.Rezničenka sakė, kad Miro bendruomenėje buvo suniokota apie pusė tuzino privačių namų, ūkinių pastatų, transporto priemonių ir dujų vamzdynų. Jis pažymėjo, kad 9 metų mergaitė, kurią praėjusią naktį sužeidė okupantai, yra ligoninėje ir prižiūrima medikų.

„Jos gyvybei pavojus negresia. Gydytojai jos būklę vertina kaip vidutinio sunkumo. Vaikas labai išsigando apšaudymo ir sužeidimų“, – pridūrė jis.

Rusams atakavus Zaporižios miestą žuvo vienas žmogus

09:47

Rusų pajėgoms naktį į sekmadienį atakavus pietrytinį Ukrainos Zaporižios miestą žuvo vienas žmogus, pranešė pareigūnai.

Kaip platformoje „Telegram“ pranešė Zaporižios miesto tarybos sekretorius Anatolijus Kurtjevas, dėl Rusijos puolimo kilo gaisras.

„Šią naktį rašistai vėl atnešė bėdų mūsų miestui. Priešo apšaudymai sugriovė civilinės infrastruktūros pastatą ir, pirminiais duomenimis, deja, nusinešė vieno žmogaus gyvybę“, – rašė jis.

Taip pat nuo sprogimo bangos šalia esančiuose namuose išdužo langai, apgadinti stogai.

Zaporižios srities administracijos vadovas Oleksandras Staruchas pažymėjo, kad per naktinę raketų ataką prieš Zaporižią sugriautas dviejų aukštų komercinės paskirties pastatas.

„Didelio masto gaisrą likvidavo mūsų ugniagesiai. Pirminiais duomenimis, deja, žuvo vienas žmogus. Toliau tikrinami griuvėsiai. Dar viena raketa nukrito į privačiame sektoriuje esantį žemės sklypą. Nuo sprogimo bangos ir nuolaužų nukentėjo privačių pastatų langai ir du automobiliai“, – sakė O.Staruchas.

Analitikai: per du mėnesius žuvo 500 kalinių, užverbuotų į „Wagner“ dalinius

09:01

Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ savininkas, verslininkas Jevgenijus Prigožinas ir toliau pasikliauja neveiksmingais nuteistaisiais, kad sukomplektuotų savo pajėgas, siunčiamas į karą Ukrainoje, ir tuo pat metu stengiasi plėsti savo įtaką Rusijos regionuose, rašoma Jungtinių Amerikos Valstijų Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų kasdieninėje apžvalgoje.

Jie pažymi, kad J.Prigožinas atsisakė komentuoti žurnalisto klausimą apie Krasnojarsko krašto kolonijose vykstantį verbavimą, nors anksčiau su Rusijos žiniasklaida atvirai kalbėjo apie kalinių dalyvavimą kare.

Tačiau, ISW duomenimis, per pastaruosius du mėnesius jau žuvo daugiau kaip 500 kalinių, užverbuotų į „Wagner“ dalinius. Pranešama, kad grupuotė Ukrainoje neteko nuo 800 iki 1 000 samdinių. Pranešama, kad nuteistieji jau sudaro didelę dalį „Wagner“ pajėgų Ukrainoje.

„Ukrainos žvalgyba taip pat anksčiau pranešė, kad daug kalinių, sergančių infekcinėmis ligomis, užkrėtė „Wagner“ karius, į ką J.Prigožinas atsakė, kad jis nediskriminuoja pagal ligas“, – primena ISW analitikai. Tačiau, pasak analitikų, J.Prigožinas bando užmaskuoti savo pastangas stiprinti nepriklausomą valdžios bazę, apeliuodamas į istorinės Rusijos vienybės koncepciją.

Anksčiau J.Prigožinas pareiškė, kad „Rusijos žmonės, verslas, vyriausybė ir kariuomenė turi susivienyti kovai už Rusijos suverenitetą ir jos didžiąją ateitį“, vengdamas žurnalisto klausimo apie susitikimą su Kursko verslininkais dėl „milicijos“ organizavimo.

J.Prigožino komentaras apie „vieningą Rusijos kariuomenę“ kartu su prezidentu Vladimiru Putinu tikriausiai buvo menkai užslėptas sarkazmas, atsižvelgiant į tai, kad jis ne kartą kritikavo Rusijos ginkluotąsias pajėgas.

J.Prigožinas taip pat pripažino, kad yra nepriklausomas subjektas, o tai, kaip anksčiau vertino ISW, atleidžia jį nuo kai kurių įsipareigojimų Kremliui ir Rusijos gynybos ministerijai.

V.Putino priklausomybė nuo J.Prigožino pajėgų aplink Bachmutą taip pat suteikia J.Prigožinui privilegijų, pavyzdžiui, jis gali be didesnių pasekmių kritikuoti Kremlių ar Rusijos ginkluotąsias pajėgas, rašo analitikai.

Ukraina šeštadienį sėkmingai atakavo nemažai svarbių priešo taikinių

08:48

Per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos smogė priešo vadavietei, septynioms gyvosios jėgos telkimo vietoms, šaudmenų sandėliui ir dar trims svarbiems okupantų kariniams objektams.

Ukrainos gynybos pajėgų aviacija per pastarąją parą atliko 7 smūgius prieš priešą, skelbiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje.

„Buvo pataikyta į šešias personalo, ginklų ir karinės įrangos koncentracijos vietas, taip pat į priešo priešlėktuvinės gynybos objektus. Ukrainos priešlėktuvinės gynybos daliniai numušė 4 nepilotuojamus orlaivius“, – Generalinis štabas praneša.

Ukrainos raketinių pajėgų kariai ir artilerija per dieną smogė priešo vadavietei, 7 žmonių, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, šaudmenų sandėliui ir 3 kitiems svarbiems okupantų kariniams objektams.

Ukrainos kariškiai atliko geras operacijas prieš priešo pozicijas Chulanivkoje Chersono srityje ir prieš štabą Basane, sunaikindami daug priešo ir okupantų transporto priemonių.

Generalinis štabas pažymi, kad, remiantis patikslinta informacija, pasitvirtino priešo pralaimėjimas ankstesnėmis dienomis laikinai okupuotose Chersono ir Zaporižios sričių teritorijose, ypač Chersono srities Chulanivkos gyvenvietėje, kur buvo smogtas smūgis okupantų dalinio susitelkimo zonai.

„Basano gyvenvietėje Zaporižios srityje nukentėjo vieno iš Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų dalinių štabas, buvo sunaikinta iki 10 vienetų karinės technikos ir apie penkiasdešimt kariškių. Polohų ir Marfopolio gyvenvietėse buvo sunaikinta 20 karinės technikos vienetų, sužeista iki 80 Rusijos okupacinės kariuomenės karių“, – buvo pranešta.

Štabas: žmonės iš Chersono srities prievarta išvežami į okupuotą Krymą, o vėliau perkeliami į Rusiją

08:45

Remiantis Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo lapkričio 6 d. ryto suvestine, Rusijos okupacinė kariuomenė tęsia priverstinę žmonių evakuaciją iš laikinai okupuotų Chersono srities teritorijų.

Pažymima, kad dešiniojo Dniepro kranto gyventojams, taip pat 15 km zonai kairiajame krante taikoma vadinamoji „evakuacija“.

„Turimais duomenimis, iš Zavodovkos gyvenvietės vietos gyventojai išvežami į laikinai okupuotą Krymo teritoriją, o vėliau perkeliami į Rusijos Federacijos teritoriją“, – pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Be to, generalinio štabo duomenimis, šeštadienį Rusijos mobiliojo ryšio operatorių abonentams Chersone buvo išsiųsti pranešimai, kuriuose įspėjama apie tariamą Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rengiamą masinį apšaudymą ir raginama kuo greičiau palikti dešiniojo kranto miesto dalį.

Generalinis štabas pažymėjo, kad tuo pat metu kai kuriose vietovėse okupantai naikino Ukrainos mobiliojo ryšio operatorių bokštus.

Rusijos pajėgos atakuoja keturiuose regionuose

08:43

Per pastarąją parą okupantai užpuolė Ukrainos gynybos pajėgų dalinius Charkivo, Luhansko, Donecko ir Zaporižios srityse.

Generalinis štabas pabrėžė, kad Ukrainos kariai atrėmė priešo atakas.

„Užpuolikai stengiasi išlaikyti laikinai okupuotas teritorijas, sutelkdami savo pastangas tam tikromis kryptimis sulaikyti gynybos pajėgas. Jie pradeda puolimą Bachmuto, Avdijivkos ir Novopavlovsko kryptimis“, – sakoma pareiškime.

Chersono srityje okupantai iš tėvų pagrobė 34 vaikus ir išvežė juos į Rusiją

08:41

Okupantai pagrobė 34 vaikus iš okupuoto Chersono srities kaimo ir negrąžino jų tėvams, pranešė Chersono srities karinės administracijos pirmininkas Jaroslavas Januševičius.

„Rusų okupantai tęsia prievartinį mūsų vaikų deportavimą iš Chersono srities. Okupantai pagrobė 34 vaikus iš Preobraženkos kaimo Myrno krašte. Jie buvo nugabenti į Rusijos Anapos miestą“, – sakė jis.

J.Januševičius pasakojo, kad tėvams buvo pažadėta vaikus grąžinti iki šios savaitės pabaigos, tačiau jų buvimas Anapoje pratęstas dar savaitei.

Rusai apšaudė Zaporižią: nukentėjo gyvenamasis rajonas

08:37

Sekmadienio naktį rusų okupantai puolė Zaporižią. Nukentėjo vienas iš miesto gyvenamųjų kvartalų.

Pasak Zaporižios miesto tarybos sekretoriaus Anatolijaus Kurtevo, atakos vietoje kilo gaisras. 

„Rašistai vėl klastingai užpuolė Zaporižią. Vienas gyvenamasis rajonas buvo apšaudytas priešo. Dėl išpuolio kilo gaisras. Atitinkamos tarnybos jau dirba šioje vietoje“, – pabrėžė jis.

Informacija apie aukas ir priešo apšaudymo padarytos žalos mastą tikslinama.

I.Fiodorovas: rusų okupantai moko moksleivius, kaip elgtis su ginklais

08:32

Rusijos okupantai ketina Melitopolyje įkurti vadinamąją „jaunesniąją armiją“, moksleiviai mokomi, kaip elgtis su ginklais, televizijai sakė Melitopolio meras Ivanas Fiodorovas. Anot jo, vaikai rengiami savanorių batalionams.

„Mokyklose diena prasideda nuo paieškos. Mokyklose vyresniųjų klasių moksleiviai nuo 9 klasės pradedami mokyti naudotis automatais, ir tai daroma siekiant juos paruošti savanorių batalionams“, – sakė I.Fiodorovas.

Jis pridūrė, kad technikos kolegijose ir universitetuose okupantai jau pradeda kurti būrius, kuriuos vadina „jaunesniąja kariuomene“.

O.Arestovyčius: šiuo metu Ukrainos teritorijoje gali būti 50–60 tūkst. mobilizuotų rusų

08:28

Šiuo metu Ukrainos teritorijoje gali būti 50–60 tūkst. mobilizuotų rusų, sakė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius pokalbio su Marku Feiginu metu. Kai kuriais vertinimais, fronte gali būti 100 000 mobilizuotų žmonių.

„Ukrainoje yra... Vidutinis skaičius – 60 tūkst. Kai kurie sako, kad iki 100 tūkst. Paprastai tai vyksta Ukrainos karo veiksmų teatre. O tiesiogiai Ukrainos teritorijoje, manau, 50 tūkst... Skaičiavimai skiriasi“, – sakė O.Arestovyčius.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius
Lukas Balandis / BNS nuotr./Oleksijus Arestovyčius

Pasak jo, šiuo metu mokymus pradėjo mažiau nei pusė mobilizuotų rusų.

„Iš tų 238 tūkst. tik 43 proc. pradėjo mokymus ir turi tam tikro lygio aprūpinimą. Kiti sėdi sporto salėse ir mokyklose ir nieko neveikia, kvailai girtauja“, – kalbėjo O.Arestovyčius.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?