Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 11 26 /22:33

Ukraina kaltina Rusiją naudojant J.Stalino „genocido“ taktiką

Remiantis „Forbes“, Rusijos išlaidos nuo karo pradžios siekia apie 82 mlrd. JAV dolerių, o tai – maždaug ketvirtadalis metinio šalies biudžeto. Nepaisant milžiniškų išlaidų agresorė tęsia puolimą, penktadienį vien Chersone per apšaudymą žuvo 15 civilių. Daugybė Ukrainos gyventojų vis dar neturi elektros. NATO vadovas Jensas Stoltenbergas pareiškė, kad Vokietija turi nuspręsti, ar ji nori tiekti Ukrainai priešraketines gynybos sistemas „Patriot“, Lenkijai paraginus Berlyną žengti tokį žingsnį.
Olena Zelenska ir Volodymyras Zelenskis atidavė pagarbą Holodomoro aukoms
Olena Zelenska ir Volodymyras Zelenskis atidavė pagarbą Holodomoro aukoms / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios

  • Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius O.Danilovas patvirtino, kad okupuotoje Ukrainos teritorijoje buvo likviduoti Irano instruktoriai, mokę rusų okupantus pilotuoti dronus kamikadzes „Shahed-136“
  • Baltarusijos diktatorius A.Lukašenka pareiškė, kad jo 40 tūkst. kariuomenė nepajėgi padėti Rusijai kariauti prieš Ukrainą, nors ir pripažino, kad jo šalis kare dalyvauja kitaip
  • Remiantis „Forbes“, Rusijos išlaidos nuo karo pradžios siekia apie 82 mlrd. JAV dolerių, o tai – maždaug ketvirtadalį metinio šalies biudžeto
  • NATO vadovas J.Stoltenbergas pareiškė, kad Vokietija turi nuspręsti, ar ji nori tiekti Ukrainai priešraketines gynybos sistemas „Patriot“, Lenkijai paraginus Berlyną žengti tokį žingsnį.

Svarbiausias penktadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Rusija šeštadienį penkis kartus apšaudė Chersoną, vienas žmogus žuvo

22:35

Šeštadienį Rusijos kariai penkis kartus apšaudė Chersoną, žuvo vienas žmogus.

Per savaitę Chersone nuo Rusijos atakų žuvo 16 žmonių ir 35 buvo sužeisti, įskaitant vieną vaiką.

Ukraina kaltina Rusiją naudojant J.Stalino „genocido“ taktiką

22:32

Ukrainos užsienio reikalų ministerija apkaltino Rusiją, kad ši naudoja sovietų lyderio Josifo Stalino „genocido“ taktiką ir bando „sunaikinti“ ukrainiečių tautą.

Kyjivas mini 90-ąsias bado, per kurį 1932-33 m. žiemą žuvo milijonai ukrainiečių, metines.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olena Zelenska ir Volodymyras Zelenskis atidavė pagarbą Holodomoro aukoms
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Olena Zelenska ir Volodymyras Zelenskis atidavė pagarbą Holodomoro aukoms

1932 m. lapkritį J.Stalinas įsakė konfiskuoti visus grūdus ir gyvulius iš naujai kolektyvizuotų Ukrainos ūkių, įskaitant sėklą, reikalingą kitam derliui pasėti. 

Kitais mėnesiais milijonai Ukrainos valstiečių mirė iš bado.

Šis badas vadinamas holodomoru, kuris išvertus maždaug reiškia „mirtis iš bado“, o Jeilio universiteto istorikas Timothy Snyderis jį apibūdina kaip „aiškiai iš anksto suplanuotą masinę žmogžudystę“. 

Šeštadienį paskelbtame pareiškime Ukrainos užsienio reikalų ministerija teigė: „Minint 1932-1933 m. holodomoro Ukrainoje 90-ąsias metines, Rusijos agresyvus genocidinis karas siekia to paties tikslo, kaip ir 1932-1933 m. genocido metu: sunaikinti ukrainiečių tautą ir jos valstybingumą.“

Prezidentas Volodymyras Zelenskis, kalbėdamas apie Rusijos išpuolius prieš Ukrainos infrastruktūrą, sakė: „Kadaise jie norėjo mus sunaikinti badu, o dabar – tamsa ir šalčiu.

Mūsų negalima palaužti.“

Nuotraukos iš Bachmuto

21:47

Ukrainos gynybos ministerija pasidalijo nuotraukomis iš Bachmuto Donecko srityje.

 

Iniciatyva „Grūdai iš Ukrainos“ jau surinko beveik 150 mln. dolerių

21:26

Pagal iniciatyvą „Grūdai iš Ukrainos“ jau sukaupta beveik 150 mln. JAV dolerių, sakė Prezidentas Volodymyras Zelenskis vakariniame vaizdo pranešime.

„Mūsų aukščiausiojo lygio susitikimą parėmė daugiau kaip 20 šalių. Iš viso „Grūdams iš Ukrainos“ jau sukaupėme beveik 150 mln. dolerių. Darbas tęsiamas. Ruošiame iki 60 laivų“, – sakė jis.

Šalies vadovas pabrėžė, kad badas daugiau niekada neturėtų būti naudojamas kaip ginklas.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas V.Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas V.Zelenskis

„Šiandien surengėme pirmąjį tarptautinį aukščiausiojo lygio susitikimą. Mes ne tik atremiame agresiją. Žingsnis po žingsnio mes kuriame sistemą, kuri sustabdys agresiją, pašalins jos padarinius ir užtikrins ilgalaikį saugumą – Ukrainos, visos Europos ir pasaulio saugumą. Apsirūpinimas maistu yra vienas svarbiausių pasaulio stabilumo elementų. Čia Ukrainos lyderės vaidmuo yra akivaizdžiausias“, – pažymėjo prezidentas.

Jis padėkojo visiems, kurie padeda Ukrainai ir dirba Europos ir pasaulio saugumo labui.

V.Zelenskis taip pat paragino šiandien pagerbti ukrainiečių, vaikų ir suaugusiųjų, kurių gyvybes nusinešė Holodomoras, atminimą.

Kyjivo „Drąsiųjų alėjoje“ atidengta Ingridos Šimonytės vardinė lentelė

21:18

Premjerės Ingridos Šimonytės vizito metu Kyjive atidengta jos vardinė lentelė „Drąsiųjų alėjoje“, skirtoje pagerbti aktyviausius Ukrainos rėmėjus, daugiausia – pasaulio valstybių vadovus, feisbuke pranešė Lietuvos Vyriausybė.

Lietuvos Vyriausybės nuotr./Volodymyras Zelenskis, Ingrida Šimonytė
Lietuvos Vyriausybės nuotr./Volodymyras Zelenskis, Ingrida Šimonytė

Plačiau skaitykite čia.

Lenkijos premjeras: Rusija patiria nesėkmę mūšio lauke, todėl griebiasi „mirties, bado ir hipotermijos“

21:11

Rusija, siekdama palaužti Ukrainą, atjungia gyvybiškai svarbią infrastruktūrą, šeštadienį lankydamasis Kyjive pareiškė Lenkijos Ministras Pirmininkas Mateuszas Morawieckis. 

Ukrainos sostinėje vykusiame Tarptautiniame aukščiausiojo lygio susitikime maisto saugos klausimais M.Morawieckis sakė, kad Rusija „pervertino savo karinį potencialą ir jau žino, kad pergalė mūšio lauke gali būti nepasiekiama“. 

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mateuszas Morawieckis

„Todėl Maskva griebiasi kitų metodų Ukrainai palaužti. Užuot kovojusi su kariais, Rusija neša mirtį, badą ir hipotermiją civiliams gyventojams“, – tęsė jis.  

„Šie totalinio karo metodai jau seniai yra Rusijos arsenale“, – sakė M.Morawieckis, minint 90-ąją kasmetinę Holodomoro – sovietmečio badmečio, per kurį 1932-33 m. žiemą žuvo milijonai žmonių – aukų atminimo dieną. 

„Rusija kovoja siekdama atkurti imperiją ir žino, kad imperija kuriama ant nekaltų žmonių kaulų ir lavonų. Lygiai taip pat, kaip prieš 90 metų Holodomoro laikais“, – pridūrė jis. 

M.Morawieckio komentarai nuskambėjo ne tik tuo metu, kai pasaulis susiduria su pasauline maisto krize, kurią paaštrino Rusijos karas, bet ir tuo metu, kai daugelis ukrainiečių neturi šildymo, vandens ir elektros energijos dėl Rusijos smūgių civilinei infrastruktūrai.

Generalinis štabas – apie padėtį fronte: atskleidė, kur karščiausi taškai

19:39

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kokiomis kryptimis priešas dieną apšaudė teritoriją.

Rusijos okupantai sudavė du raketinius smūgius į civilinius objektus Dnepro mieste.

Pažymima, kad situacija Voluinės, Polesės ir Seversko kryptimis išlieka be didesnių pokyčių, o priešo puolamųjų grupių formavimosi požymių nepastebėta.

Slobožanskio kryptimi, Belgorodo srities pasienio rajonuose, Rusija ir toliau laiko savo kariuomenės grupuotę. „Netoli Kudejevkos, Charkovo srityje, priešas panaudojo smogiamąjį bepilotį orlaivį“, – rašoma pranešime.

Tuo tarpu Kupjansko kryptimi rusų okupantai vykdo aktyvią gynybą. 

Lymano kryptimi agresorius sutelkia pagrindines pastangas puolimui, šaudydamas iš minosvaidžių, statinių ir raketinės artilerijos.

Be to, Generalinis štabas pranešė, kad Rusijos kariuomenė ir toliau bando vykdyti puolimą Bachmuto ir Avdijivkos kryptimis.

Novopavlovsko ir Zaporižios kryptimis okupantai vykdo gynybinius veiksmus. Rusai taip pat smogė iš oro Donecko srities Vremivkos ir Zaporižios Charivnės rajonuose.

Kryvyj Riho ir Chersono kryptimis priešas toliau tobulina įtvirtinimų įrangą ir logistinį priešakinių dalinių bei pozicijų aprūpinimą. Ji nenustoja apšaudyti Ukrainos karių ir gyvenviečių dešiniajame Dniepro krante. 

Rusija smogė Časiv Jarui Donbase

19:32

Šeštadienį Rusijos okupantai surengė oro antskrydį Časiv Jare Donecko srityje.

Per apšaudymą buvo sužeisti trys žmonės, sakė Donecko regiono karinės administracijos vadovas Pavelas Kyrylenka.

Pasak jo, tiesioginiai smūgiai sunaikino įėjimą į penkiaaukštį pastatą, apgadino ūkinį pastatą ir sandėlį.

Belgija suteiks Ukrainai povandeninių dronų ir mobiliųjų laboratorijų

19:30

Belgijos vyriausybė patvirtino naują karinės pagalbos paketą, į kurį bus įtraukta moderniausia įranga, ypač mobilios laboratorijos ir povandeniniai dronai, skelbia „Unian“.

Pasak Belgijos gynybos ministro Ludovino Dedonderio, Ukraina per tris savaites gaus dvi mobiliąsias laboratorijas, pranešė „LeSoir“. Jas galima dislokuoti netoli vietų, kuriose gali įvykti cheminis, bakteriologinis, radiologinis ar branduolinis incidentas. Jie taip pat gali būti naudojami nelaimių zonose, kur buvo sunaikintos ligoninės ir gimdymo namai.

Į pagalbos paketą taip pat įtraukta 10 povandeninių dronų iš „ECA Robotics Belgium“. Jie gali rasti visas povandenines grėsmes, įskaitant minas ir šnipinėjimo įrangą. „Tai naujos aukštosios technologijos, kurios labai padės ukrainiečiams. Belgijos kariuomenė jau turi šias mašinas“, – sakė L.Dedonderis.

Be to, apie 100 Belgijos karinių instruktorių pradės mokyti Ukrainos karius pagal Europos karinės pagalbos Ukrainai misiją.

Pradėta iniciatyva „Grūdai iš Ukrainos“

19:06

Šeštadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Kyjive surengė aukščiausiojo lygio susitikimą, kuriame buvo pristatyta jo iniciatyva „Grūdai iš Ukrainos“.

Šia iniciatyva tikimasi eksportuoti ukrainietiškus grūdus į šalis, labiausiai pažeidžiamas bado ir sausros. V.Zelenskis teigė, kad šis planas rodo, jog pasaulinis apsirūpinimas maistu Kyjivui nėra „tik tušti žodžiai“.

„Zuma press“/„Scanpix“/V.Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/V.Zelenskis

Kremlius teigė, kad karo metu Ukrainos eksportuojami grūdai iš Juodosios jūros nepasiekdavo pažeidžiamiausių šalių.

V.Zelenskis sakė, kad Kyjivas iš daugiau kaip 20 šalių ir Europos Sąjungos surinko apie 150 mln. dolerių grūdams į Etiopiją, Sudaną, Pietų Sudaną, Somalį ir Jemeną gabenti. 

„Planuojame išsiųsti bent 60 laivų iš Ukrainos uostų į šalis, kurioms labiausiai gresia badas ir sausra“, – sakė V.Zelenskis. 

Aukščiausiojo lygio susitikime dalyvavo Belgijos, Lenkijos ir Lietuvos ministrai pirmininkai bei Vengrijos prezidentas. 

130 000 žmonių Kyjive likę be elektros energijos

18:18

Ukrainos sostinėje apie 130 000 žmonių likę be elektros energijos tiekimo po to, kai trečiadienį po Rusijos oro antskrydžių avariniu būdu buvo išjungta elektra.

Šeštadienio rytą Kyjivo miesto karinė administracija pranešė, kad visuose rajonuose atnaujintas vandens tiekimas, taip pat atnaujintas šilumos tiekimas.

„Scanpix“/AP nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė
„Scanpix“/AP nuotr./Tamsoje paskendusi Ukrainos sostinė

Beveik visuose rajonuose veikia mobilusis ryšys, tačiau elektros energijos tiekimo sutrikimai gali riboti prieigą, teigiama pranešime.

Penktadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis savo kalboje sakė, kad daugiau kaip šeši milijonai vartotojų Ukrainoje vis dar neturi elektros energijos, nors tai yra perpus mažiau nei iš pradžių.

Pasak jo, su didžiausiomis problemomis susiduria Kyjivo, Odesos, Lvivo, Vinicos ir Dniepropetrovsko regionai, kuriuose 600 000 vartotojų vis dar neturi elektros energijos.  

Žiniasklaida: FSB informatoriaus laiškas rodo, kad Rusija ruošėsi užpulti Japoniją

18:07

2021-ųjų vasarą, likus keliems mėnesiams iki prezidento Vladimiro Putino pradėto karo Ukrainoje, Rusija ruošėsi užpulti Japoniją, atskleidė elektroninis laiškas, kuriame yra Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) informatoriaus laiškas, kuriuo pasidalijo „Newsweek“.

Kovo 17 diena datuotą elektroninį laišką agentas, pavadintas „Permainų vėju“, nusiuntė Vladimirui Osečkinui, Rusijos žmogaus teisių aktyvistui, kuris vadovauja antikorupcinei interneto svetainei Gulagu.net ir šiuo metu gyvena tremtyje Prancūzijoje.

FSB agentas reguliariai rašo depešas V.Osečkinui, kuriose atskleidžia tarnybos viduje tvyrantį pyktį ir nepasitenkinimą dėl karo, prasidėjusio vasario 24 d. V.Putinui įsiveržus į kaimyninę Ukrainą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurilų salos
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kurilų salos



Vašingtone įsikūrusios ne pelno siekiančios organizacijos „Wind of Change Research Group“ vykdomasis direktorius Igoris Suško verčia susirašinėjimą iš rusų į anglų kalbą nuo pat jo pradžios kovo 4 d. Jis pasidalijo su „Newsweek“ visais elektroniniais laiškais.

Pranešėjo parašytą ir V.Osečkino paskelbtą laišką išanalizavo FSB ekspertas bulgarų žurnalistas Christo Grozevas. Jis teigė parodęs laišką „dviem faktiniams (esamiems ar buvusiems) FSB ryšininkams“, kurie „neabejojo, kad jį parašė kolega“.

2021 m. rugpjūtį Rusija „gana rimtai ruošėsi lokalizuotam kariniam konfliktui su Japonija“, teigė agentas kovo mėn. elektroniniame laiške V.Osečkinui.

FSB agentas užsiminė, kad vietoj to Rusija nusprendė įsiveržti į Ukrainą po kelių mėnesių.

Plačiau skaitykite čia.

Nuo deokupacijos Chersono srityje Rusija nužudė 32 civilius gyventojus

16:11

Nuo deokupacijos Chersono srityje Rusija jau nužudė 32 civilius gyventojus.

„Kasdienis Rusijos apšaudymas griauna miestą ir žudo vietos civilius gyventojus. Iš viso nuo deokupacijos Chersono srityje Rusija nužudė 32 civilius gyventojus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ rašė Ukrainos nacionalinės policijos vadovas Ihoris Klymenka.

„AP“/„Scanpix“/Chersono ligoninė
„AP“/„Scanpix“/Chersono ligoninė

Jis pažymėjo, kad 7 policijos padaliniai jau atnaujino savo darbą išlaisvintose regiono teritorijose. 4 iš jų yra pačiame Chersone. Regioninio centro gatvėse budi 44 patruliai. Iš viso Chersone budi 850 policijos pareigūnų.

Be to, kaip pažymėjo A.Klimenko, specializuotos tyrimo ir operatyvinės grupės dirba siekdamos užfiksuoti karo nusikaltimus, kuriuos įvykdė Rusijos kariškiai ir jų bendrininkai. Šiuo metu regione užregistruoti 578 tokie nusikaltimai.

Be to, policijos inžinieriai jau patikrino beveik 450 hektarų išlaisvintų regiono teritorijų ir konfiskavo daugiau kaip 3 500 sprogmenų.

Iš Rusijos nelaisvės išlaisvinta dar 12 ukrainiečių

16:02

Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pranešė, kad iš Rusijos nelaisvės išlaisvinti dar 12 ukrainiečių.

„Dar vienas apsikeitimas kaliniais. Mums pavyko išlaisvinti 12 savo žmonių. Tarp jų yra keturi karinio jūrų laivyno kariai, du Nacionalinės gvardijos kariai, pasieniečiai, vienas iš TRo ir trys civiliai asmenys – sutuoktiniai ir vyras, kuris buvo paskelbtas dingusiu be žinios. Tarp karių yra du karininkai, septyni eiliniai ir seržantai“, – sakė jis.

Pasak A.Jermako, namo grįžta kariai, kurie gynė Mariupolį, Černobylio atominę elektrinę ir Gyvačių salą.

„Per pastarąją savaitę pavyko grąžinti 98 ukrainiečius. Siekiame, kad visi mūsų žmonės būtų paleisti. Mes nesustojame“, – pabrėžė A.Jermakas.

Odesoje sulaikytas FSB agentas, filmavęs gynybos pajėgų pozicijas

13:59

Odesoje sulaikytas FSB agentas, kuris slaptu vaizdo registratoriumi fiksavo gynybos pajėgų pozicijas.

Kaip pranešė Odesos srities prokuratūros spaudos tarnyba, tyrėjų duomenimis, vyras, nusiteikęs antiukrainietiškai ir palaikantis Odesos srities okupaciją, įrašė ir perdavė informaciją apie dalinių ir karinės technikos dislokacijos vietas, judėjimą, taip pat apie kontrolės punktų dislokacijos vietas ir įrengimą, kad galėtų suduoti raketinius smūgius ir užimti regioną.

„Išdavikas perdavė surinktą foto ir vaizdo medžiagą Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) pareigūnams, norėdamas gauti būsto ir komunalinių paslaugų departamento prie vadinamosios „Rusijos administracijos Odesos srityje“ direktoriaus postą“, – rašoma pranešime.

Išdavikas buvo sulaikytas dar kartą perduodant priešui koreguojančią informaciją ir paimta cigarečių pakelyje paslėpta atminties kortelė bei mobilusis telefonas.

Galingi sprogimai Dnipro mieste

13:48 Atnaujinta 21:16

Šeštadienį Dnipro mieste nugriaudėjo galingi sprogimai, pranešė miesto meras Borisas Filatovas.

„Preliminariais duomenimis, miesto komunikacijos ir infrastruktūra po antskrydžių nenukentėjo, – sakoma pareiškime. – Iš karinės administracijos laukiama išsamios informacijos apie apšaudymą ir aukų skaičių.“

Vietos „Telegram“ kanalai pranešė, kad sprogimo vietoje kilo gaisras. Teigiama, kad dega privatus namas.

Dniepropetrovsko srities karinės administracijos viršininkas Valentinas Rezničenka patvirtino, kad Dnipro mieste įvyko sprogimai.

Per Rusijos raketų smūgį prie Dniepro buvo sugriauta 10 privačių namų, beveik 20 buvo apgadinta.

Pranešta, kad į medikus jau kreipėsi trylika žmonių, kurie buvo sužeisti per raketų ataką Dnipre. Keturi iš jų yra ligoninėje. Tarp jų yra septyniolikmetis vaikinas.

 

Pažymėtina, kad oro pavojus paskelbtas Dniepropetrovsko, Poltavos, Zaporižios, Donecko, Charkivo ir Luhansko srityse.

Rusijos pajėgos smogė Chersonui ir regionui: yra žuvusiųjų

13:15

Naktį Chersono srityje per Rusijos pajėgų apšaudymą žuvo du žmonės ir dar 10 buvo sužeisti.

Pasak Chersono srities karinės administracijos pirmininko Jaroslavo Januševičiaus, rusų okupantai vėl apšaudė gyvenamuosius Chersono rajonus, o priešo sviediniai pataikė į privačias patalpas, prekybos įmonę ir kolegiją.

„Rašistai Chersono srities teritoriją apšaudė 39 kartus. Priešų ugnis buvo nukreipta į taikias regiono gyvenvietes.

Deja, yra civilių aukų. Rusai nužudė du Chersono srities gyventojus, dar 10 žmonių buvo įvairiai sužeisti“, – sakė jis.

Rusijos pajėgos apšaudė Charkivo regioną

11:31

Šeštadienio rytą okupacinės pajėgos apšaudė Charkivo srities Volčansko miestą iš kelių raketų paleidimo įrenginių ir padarė žalos.

Pasak Charkivo srities karinės administracijos pirmininko Oleho Synjehubovo, apgadinti gyvenamieji namai, asmeniniai automobiliai, sandėliai ir parduotuvės.

„Šiandien apie 10.00 val. priešas apšaudė Volčansko miestą Čuhujivo rajone iš kelių raketų paleidimo įrenginių“, – sakė jis.

„Preliminariai niekas nenukentėjo“, – pridūrė O.Synjehubovas.

Taip pat anksčiau ryte rusai smogė Kupjanskui Charkivo regione. Pranešta apie vieną nukentėjusįjį. 

„Jau ryte okupantai vėl pradėjo artilerijos smūgius į Kupjanską. Preliminariai viena auka. Detalės tikslinamos“, – pridūrė srities karinės administracijos pirmininkas.

Britų žvalgyba: naudodama netikras branduolines raketas Rusija nori nukreipti dėmesį

11:01

Rusijos Federacija tikriausiai naudoja senstančias sparnuotąsias raketas iš savo branduolinio arsenalo, kad smogtų Ukrainai, pašalindama branduolines galvutes.

Kaip praneša Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis, numuštos sparnuotosios raketos X-55, sukurtos devintajame dešimtmetyje išskirtinai kaip branduolinė tiekimo sistema, nuolaužų nuotraukos, pasirodė atviruose šaltiniuose.

Britų žvalgyba įsitikinusi, kad Rusijos Federacija paleido šią raketą, branduolinę galvutę pakeisdama balastu. Tačiau ekspertai abejoja, ar tokia inertiška sistema sugebės pataikyti į taikinį, nors gali padaryti tam tikros žalos per raketos kinetinę energiją ir nepanaudotą kurą.

Tačiau Didžiosios Britanijos žvalgyba neatmeta, kad Rusija tikisi šiomis apgaulingomis raketomis nukreipti Ukrainos oro gynybos dėmesį.

Kad ir kokie būtų Rusijos ketinimai, ši improvizacija išryškina Rusijos tolimojo nuotolio raketų atsargų išeikvojimą, rašoma pranešime.

ESO į Ukrainą siunčia per 250 galios transformatorių

10:20

Bendrovė „Energijos skirstymo operatorius“ (ESO) į Ukrainą siunčia 250 galios transformatorių.

„Ukrainos elektros tinklas yra agresoriaus taikinys, todėl darome viską, kad galėtume prisidėti prie jo atstatymo ir nenutrūkstamo elektros tiekimo nuo karo kenčiantiems Ukrainos žmonėms. Tai galime padaryti teikiant įrenginius, kurie padės atstatyti elektros tiekimo infrastruktūrą“, – šeštadienį išplatintame ESO pranešime sako bendrovės vadovas Renaldas Radvila.

ESO nuotr./ESO į Ukrainą siunčia per 250 galios transformatorių
ESO nuotr./ESO į Ukrainą siunčia per 250 galios transformatorių

Šiomis dienomis Ukrainai skirti kroviniai kraunami Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje. Tolimesni krovimai planuojami artimiausiu metu – tol kol bus išsiųsta visa technika. Kartu planuojama vežti izoliacinės alyvos, reikiamų medžiagų dujų tinklui.

Plačiau skaitykite čia.

J.Prigožinas: buvęs JAV jūrų pėstininkų generolas – vienas iš Rusijos „Wagner“ samdinių

10:16

Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį pareiškė, kad šiai grupuotei dirba buvęs JAV jūrų pėstininkų generolas.

Atsakydamas į Suomijos laikraščio „Helsingin Sanomat“ prašymą pakomentuoti, J.Prigožinas sakė, kad „Wagner PMC“ nėra labai daug Suomijos piliečių, apie 20 žmonių. Tačiau dėl suprantamų priežasčių negaliu pateikti tikslios informacijos apie juos“.

„Apie suomius mūšio lauke esu labai geros nuomonės. Jie kaunasi britų batalione (kaip „Wagner PMC“ dalis), kuriam vadovauja JAV pilietis, buvęs Jūrų pėstininkų korpuso generolas“, – sakė J.Prigožinas, kurį citavo jo kompanijos „Concord“ spaudos tarnyba.

Plačiau skaitykite čia.

Analitikai: Kremlius jau nusprendė likviduoti A.Lukašenką

09:45

Kremlius numatė radikalų variantą – įtraukti Baltarusijos kariuomenę į karą prieš Ukrainą. Visų pirma Rusija planavo likviduoti apsiskelbusį Baltarusijos prezidentą Aliaksandrą Lukašenką ir įgyti jo kariuomenės kontrolę.

Kaip pastebi Roberto Lansingo instituto (RLI) analitikai, šaltiniai Rusijos karinėje vadovybėje patvirtino, kad Kremlius jau nusprendė eliminuoti A.Lukašenką.

Kremlius planuoja pateikti išgalvotus įrodymus apie „Ukrainos ir Lenkijos dalyvavimą vadovaujant NATO žvalgybai“ A.Lukašenkos nužudyme, net jei bandymas bus nesėkmingas. Ši situacija formaliai taps priežastimi tiesioginiam Baltarusijos karių dalyvavimui kare prieš Ukrainą.

Artimiausiomis dienomis Rusijos Federacijos karinė žvalgyba gali pabandyti sukurti scenarijų su pasikėsinimu į Baltarusijos prezidentą A.Lukašenką arba jo imitaciją. Šios operacijos tikslas bus įbauginti Baltarusijos diktatorių, paskatinti jį duoti įsakymą stoti į karą Rusijos pusėje.

GRU jau rengia A.Lukašenkos nužudymo operacijos scenarijų. Spėjama, kad tuomet jo vietą užims dabartinis KSSO generalinis sekretorius Stanislavas Zasas, kilęs iš Černihivo srities, visiškai ištikimas Rusijos Federacijai.

BELTA nuotr./Aleksandras Lukašenka
BELTA nuotr./Aleksandras Lukašenka

Analitikai mano, kad Rusija nori sujungti dvi armijas. Tada A.Lukašenka neteks galimybės valdyti šalį. Šiuo metu yra didelė rizika, kad diktatorius neteks savo pareigų, o jo vietą užims marionetė S.Zasas.

„Rusija greičiausiai surengs ginkluotas provokacijas Baltarusijoje, kad paskatintų Lukašenką stoti į karą. Tačiau baimė prarasti valdžią išliks pagrindinė kliūtis jam kelyje į šį žingsnį. Naujausi šaltinių Maskvoje pranešimai patvirtina ankstesnes instituto analitikų prognozes apie dramatišką scenarijų Lukašenkai“, – reziumuoja analitikai.

V.Zelenskis: „Daugiau nei 6 milijonai“ Ukrainos namų ūkių vis dar neturi elektros

08:50

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis penktadienį pareiškė, kad praėjus dviem dienoms po tikslinių Rusijos smūgių Ukrainos energetikos infrastruktūrai, daugiau kaip šešiems milijonams šalies namų ūkių vis dar trūksta elektros energijos.

„Šį vakarą elektros energijos tiekimas vis dar nutrūkęs daugelyje (Ukrainos) regionų ir Kyjive. Iš viso daugiau kaip šeši milijonai abonentų“, – sakė V.Zelenskis savo kasdieniame kreipimesi, pridurdamas, kad nuo trečiadienio nukentėjusių namų ūkių skaičius sumažėjo „perpus“.

„Zuma press“/„Scanpix“/V.Zelenskis
„Zuma press“/„Scanpix“/V.Zelenskis

Prezidentas teigė, kad sostinėje Kyjive elektros energijos tiekimas nutrūko maždaug 600 tūkst. abonentų, o labiausiai nukentėjo Odesos, Lvivo, Vinycios ir Dniepropetrovsko regionai.

Sistemingos ir tikslingos Rusijos atakos pastarosiomis savaitėmis stipriai pažeidė Ukrainos energetikos infrastruktūrą, todėl baiminamasi, kad besiartinant žiemai gali kilti sveikatos krizė ir iš karo draskomos šalies pabėgti dar daugiau žmonių.

Analitikai: Rusija apsikeičia belaisviais, kad numalšintų visuomenės nepasitenkinimą

08:49

Remiantis surinktais duomenimis, Karo studijų instituto (ISW) analitikai daro išvadą, kad Rusijos Federacija tikriausiai dažniau keičiasi karo belaisviais, siekdama numalšinti nepasitenkinimo bangą informacinėje erdvėje.

Institutas teigia, kad Rusijos gynybos ministerija galbūt padidino apsikeitimo karo belaisviais dažnumą, kad sumažintų nepasitenkinimą informacinėje erdvėje dėl ankstesnių nesėkmių derantis dėl rusų karo belaisvių grąžinimo.

ISW pažymi, kad Rusijos ir Ukrainos šaltiniai pranešė apie tris apsikeitimus kaliniais nuo lapkričio 23 iki 25 d. Taigi lapkričio 23 dieną 35 rusų belaisviai buvo iškeisti į 35 ukrainiečius, lapkričio 24 dieną šalys iškeitė 50 karo belaisvių, o lapkričio 25 dieną keitimas vyko formatu „9 už 9“.

Instituto analitikai mano, kad pastarųjų dienų keitimosi karo belaisviais dažnis savaime yra takoskyros momentas, nes Rusijos gynybos ministerija pastaraisiais mėnesiais tokius mainus vykdė santūriai ir sulaukė kritikos dėl akivaizdžios nepagarbos savo karo belaisviams.

„Karo belaisvių apsikeitimų dažnumo padidėjimas tikriausiai iš dalies skirtas sumažinti Rusijos tinklaraštininkų nepasitenkinimą, kurie apie naujausią mainų seriją pranešė gana neutraliu tonu“, – teigiama instituto pranešime.

Kitos svarbiausios ISW išvados:

  • Pranešimai apie nepakankamai aprūpintus ir prastai apmokytus mobilizuotus žmones skaldo Rusijos informacinę erdvę.
  • Prezidentas Vladimiras Putinas klaidingai pristatė susitikimą su parinktomis moterimis kaip atvirą diskusiją su mobilizuotųjų karių mamomis.
  • Ukrainos „Forbes“ tyrimas parodė, kad karas Ukrainoje turi rimtą finansinį poveikį metiniam Rusijos Federacijos biudžetui.
  • Rusijos Federacijos gynybos ministerija tikriausiai padidino apsikeitimo kaliniais dažnumą, kad numalšintų nepasitenkinimą Rusijos informacinėje erdvėje.
  • Ukrainos pareigūnas patvirtino, kad Ukrainos pajėgos Rusijos okupuotame Kryme nukovė Irano karinius patarėjus.
  • Rusijos karinė vadovybė tikriausiai platina dokumentą, kuriame rašoma, kad norint laimėti karą Ukrainoje Rusija turi sutelkti penkis milijonus karių, o to Rusija negali padaryti.
  • Rusijos pajėgos atliko ribotas kontratakas, siekdamos susigrąžinti prarastas pozicijas į šiaurės vakarus nuo Svatovės, o Rusijos šaltiniai teigė, kad Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas Kreminos kryptimi.
  • Rusijos kariuomenė toliau vykdė puolamąsias operacijas Bachmuto ir Avdijivkos srityse, o įtakingi Rusijos veikėjai gali sudaryti informacines sąlygas, siekdami atsikratyti atsakomybės už pažangos stoką Bachmuto srityje.
  • Rusijos pajėgos toliau rengė gynybines struktūras į pietus nuo Dniepro upės Chersono srityje ir aplink svarbias sausumos linijas, jungiančias Krymą su Chersono srities pietine dalimi.
  • Rusijos šaltiniai ir pareigūnai ir toliau bando kurti naratyvą apie galimą antrąją dalinę mobilizaciją, neigiant visuotinės mobilizacijos galimybę.
  • Rusijos pareigūnai ir toliau deportuoja vietos gyventojus, kad paskatintų demografinius pokyčius okupuotose Ukrainos teritorijose.

Kyjivas: Rusijos kariuomenė patiria didelius nuostolius Luhansko srityje, morgai perpildyti

08:40

Lapkričio 26 d. ryto Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje teigiama, kad Rusijos kariuomenė šiuo metu sutelkia savo pastangas į Ukrainos pajėgų dalinių veiksmų suvaržymą, karių pergrupavimą, kad sustiprintų grupes Lymane, Avdijivkoje ir Novopavlivkos srityse.

Tuo pačiu metu Ukrainos gynėjai atremia rusų įsibrovėlių bandymus veržtis į priekį ir pridaryti jiems nuostolių. Visų pirma, pastebimas didelis Luhansko srityje veikiančių priešo dalinių nuostolių skaičius – vietos morguose pilna Rusijos karių kūnų.

„Apskritai, laikinai užimtoje regiono teritorijoje padaugėjo civilių ligoninių, kurias priešas naudoja tik Rusijos kariškiams gydyti. Regiono civiliams gyventojams medicinos paslaugos tampa vis mažiau prieinamos. Ligoninės yra perpildytos sužeistais okupantais, o morgai – žuvusių įsibrovėlių kūnais“, – rašoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime.

„The New York Times“: trečdalis haubicų Ukrainoje išėjusios iš rikiuotės

08:23

Trečdalis iš maždaug 350 Kyjivui padovanotų vakarietiškų haubicų bet kuriuo metu būna išėjusios iš rikiuotės, rašo laikraštis „The New York Times“, remdamasis JAV gynybos pareigūnais.

Kadangi artileriją remontuoti lauke sudėtinga, Pentagono Europos vadavietė Lenkijoje įsteigė remonto centrą.

Pastaruosius kelis mėnesius remonto bazėje vyksta Ukrainoje apgadintų ginklų remonto darbai. JAV kariuomenės pareigūnai atidžiai stebi Ukrainos ginklų būklę.

Mariupolyje susprogdintas automobilis su rusais, likviduotas karinis pareigūnas

08:12

Laikinai okupuotame Mariupolyje, Donecko srityje, sprogo automobilis su rusų keleiviais. Žuvo už vairo sėdėjęs okupacinės administracijos pareigūnas, rašo „Unian“.

Kaip „Telegram“ praneša Mariupolio pasipriešinimo organizacija ir Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka, ketvirtadienį netoli okupacinės administracijos, sprogo baltos spalvos automobilis VAZ, perdažytas kamufliažu. Vairuotojas buvo karinis pareigūnas – vienas iš naujai atvykusių rusų.

Dar du automobilyje buvę rusai buvo sužeisti. Vienas sužeistasis, patyręs didelius nudegimus, buvo išsiųstas į Donecko ligoninę, o kitas sužeistasis, kuriam lūžo ranka ir buvo sužalota galva, yra Mariupolio 2-ojoje ligoninėje.

Anot P.Andriuščenkos, Mariupolio pasipriešinimo judėjimas nei patvirtino, nei paneigė savo dalyvavimo sprogime.

Paskutinis atnaujinimas 2022-11-26 08:12

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas