Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 02 08 /2023 02 09

V.Zelenskis paprašė E.Macrono ir O.Scholzo ilgojo nuotolio ginklų ir lėktuvų

Rusijai tęsiant karinį spaudimą rytų Ukrainoje, prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Britaniją, kur paprašė Vakarų perduoti jo šaliai kovinių orlaivių. Britanijos premjeras Rishi Sunakas pažadėjo tęsti pagalbą, kad Ukraina karą galėtų laimėti dar šiemet.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „AFP“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Europos Sąjunga rengiasi galimam Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitui Briuselyje, kur jis ketvirtadienį susitiktų su bloko lyderiais ir kreiptųsi į Europos Parlamentą
  • Vienas Ukrainos karininkas televizijos kanalui „Nastojaščeje vremia“ sakė, kad Rusijos kariuomenė užėmė daugiau nei trečdalį Bachmuto ir padėtis jame yra „objektyviai sudėtinga“
  • Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu pareiškė, kad Maskvos pajėgos „sėkmingai žengia į priekį“ netoli Rytų Ukrainos Bachmuto ir Vuhledaro miestų
  • Dėl karo Ukrainoje Rusijos valdžios institucijos nurodė visoje šalyje patikrinti ir suremontuoti slėptuves nuo bombų. Patikrinimai atliekami net atokiausiuose Rusijos regionuose
  • Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos (NSGT) sekretorius Oleksijus Danilovas interviu metu radijo stočiai „Radio NV“ pareiškė, kad Rusija pradeda „maldauti“ derybų per tarpininkus, tačiau priminė, jog Ukraina tam iškėlė keturias paprastas sąlygas.

Svarbiausias antradienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

06:25

Naujausias žinias iš Ukrainos sekite čia.

V.Zelenskis: Ukraina ir JK susitarė dėl tolimojo nuotolio ginklų tiekimo

01:34

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad Jungtinė Karalystė yra pasirengusi suteikti Ukrainai „stiprų gynybos priemonių paketą“, į kurį, be kita ko, įeis tolimojo nuotolio ginklai.

„Jungtinė Karalystė mums suteiks stiprų gynybos priemonių paketą. Sutarėme dėl didelio skaičiaus šarvuotosios technikos, tolimojo nuotolio ginklų tiekimo ir susitarėme pradėti mokyti ukrainiečių pilotus. Manau, kad tai aiškus mūsų – Ukrainos ir Jungtinės Karalystės – signalas, kad mes kartu ne tik einame, bet ir eisime šiuo sunkiu keliu iki pat bendros pergalės“, – pareiškė V.Zelenskis.

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas taip pat pareiškė, kad Jungtinė Karalystė spartina įvairių ginklų tiekimą Ukrainai. „Ypač kai kalbame apie tankus „Challenger“ – jų reikia jau kitą mėnesį, kad būtų galima ginti Ukrainą“, – sakė jis.

V.Zelenskis, lankydamasis Jungtinėje Karalystėje, kartu su R.Sunaku pasirašė Londono deklaraciją – dokumentą, kuriuo siekiama stiprinti Kyjivo ir Londono partnerystę.

V.Zelenskis paprašė E.Macrono ir O.Scholzo ilgojo nuotolio ginklų ir lėktuvų

01:03

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paprašė Prancūzijos prezidento Emmanuelio Macrono ir Vokietijos kanclerio Olafo Scholzo aprūpinti Ukrainą tolimojo nuotolio ginklais ir šiuolaikiniais lėktuvais.

„Visi turime labai mažai laiko. Beje, kalbu ne apie šiandieną, o apie ateinančias savaites, mėnesius, kurie mūsų laukia, o tai reiškia, kad kalbame apie ginklus, kurių mums reikia taikai užtikrinti. Nes turime sustabdyti Rusijos pradėtą karą“, – sakė V.Zelenskis.

V.Zelenskis pažymėjo, kad E.Macronas teisingai priminė, jog 2019 m. gruodžio mėn. vyko Normandijos formato susitikimas Paryžiuje. „Visi norėjo, kad Putinas sustabdytų karą. Visi, išskyrus jį. Štai rezultatas. Dabar mums tikrai reikia stiprinti mūsų bendrą poziciją, Ukrainos ir visų europiečių poziciją“, – sakė V.Zelenskis.

Pasak Ukrainos prezidento, Prancūzija ir Vokietija turi galimybių pakeisti padėtį.

Kreipdamasis į Prancūzijos prezidentą ir Vokietijos kanclerį, V.Zelenskis sakė, kad kuo greičiau Ukraina gaus galingų tolimojo nuotolio ginklų, kuo anksčiau Ukrainos pilotai gaus modernių lėktuvų ir kuo stipresnė bus tankų koalicija, „tuo greičiau baigsis Rusijos agresija ir mes užtikrintai sugrąžinsime taiką į Europą“.

„Veiksmingas žemyno aljansas Europoje yra būtinas visiems europiečiams“, – pabrėžė V.Zelenskis.

V.Zelenskis atskrido į Prancūziją susitikti su E.Macronu ir O.Scholzu

00:39

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienio vakarą atskrido į Prancūziją, baigęs savo vizitą Jungtinėje Karalystėje.

Lėktuvas su V.Zelenskiu nusileido Paryžiaus Orli oro uoste. Jį pasitiko garbės sargyba ir Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų ministras Sébastienas Lecornu.

Iš oro uosto V.Zelenskis išvyko į Eliziejaus rūmus, kur numatyta vakarienė su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, į Paryžių atvykusiu anksčiau.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Volodymyras Zelenskis, Emmanuelis Macronas ir Olafas Scholzas
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Volodymyras Zelenskis, Emmanuelis Macronas ir Olafas Scholzas

 

A.Anušauskas lankosi Ukrainoje

00:21

Lietuvos krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas lankosi Ukrainoje, kur susitiko su savo kolega Oleksijumi Reznikovu.

„Oficialaus dvišalio vizito diena Ukrainoje praėjo pokalbiuose su gynybos ministru O.Reznikovu, karinių pajėgų atstovais apie saugumo situaciją, Rusijos okupacinių pajėgų veiksmus, padėtį Juodojoje jūroje, paramos Ukrainai formas ir būsimą NATO viršūnių susitikimą Vilniuje, ir t. t.“, – feisbuke pranešė A.Anušauskas.

O.Reznikovas savo ruožtu feisbuke priminė, kad A.Anušauskas buvo pirmasis užsienio šalies gynybos ministras, atvykęs į Ukrainą po Rusijos invazijos pradžios praėjusių metų vasarį.

Portugalija kovą perduos Ukrainai tankų „Leopard 2“

23:55

Kitą mėnesį Portugalija perduos Ukrainai tris savo tankus „Leopard 2“.

Portugalijos ministras pirmininkas António Costa apie tai pranešė trečiadienį, sakydamas kalbą šalies parlamente, skelbia „Reuters“.

„Šiuo metu įgyvendiname „Leopard 2“ tankų remonto bei techninio aptarnavimo planą ir pagal jį kovo mėnesį galėsime išsiųsti tris tankus. Ties tuo dabar dirbame“, – sakė A.Costa.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonio Costa
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonio Costa

Sausio mėnesį, kai Vakarų šalys nusprendė tiekti Ukrainai tankus „Leopard 2“, Portugalijos žiniasklaida pranešė, kad Lisabona taip pat gali išsiųsti į Ukrainą keletą tankų. Portugalija turi 37 „Leopard 2“, tačiau tik 12 iš jų yra „visiškai techniškai tvarkingi“.

JK įvardijo pagalbos Ukrainai per karą sumą

23:49

Jungtinė Karalystė Ukrainai skyrė 4 mlrd. svarų sterlingų (4,51 mlrd. eurų) karinei, humanitarinei ir ekonominei paramai.

„JK karinė, humanitarinė ir ekonominė parama Ukrainai nuo invazijos pasiekė beveik 4 mlrd. svarų sterlingų. Jungtinė Karalystė didžiuojasi būdama didžiausia po Jungtinių Valstijų karinės pagalbos Ukrainai teikėja. Šios pagalbos rūšies vertė 2022 m. siekė 2,3 mlrd. svarų sterlingų (2,59 mlrd. eurų)“, – Londono deklaracijoje teigia Jungtinės Karalystės ir Ukrainos vyriausybės.

V.Zelenskis Briuselyje susitiks su Italijos ministre pirmininke

23:44

Ketvirtadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis dalyvaus ES aukščiausiojo lygio susitikime Briuselyje ir asmeniškai susitiks su Italijos premjere Giorgia Meloni.

„Reuters“ šaltiniai teigia, kad V.Zelenskis lankysis Briuselyje ir susitiks su G.Meloni „ES aukščiausiojo lygio susitikimo metu“. Būsimo susitikimo detalės dar nežinomos.

CNN taip pat pranešė, kad susitikimas įvyks. Italijos ministrės pirmininkės biuras patvirtino šį faktą.

Apie galimus V.Zelenskio susitikimus su kitais ES vadovais jo vizito Briuselyje metu kol kas nepranešama. Tačiau tai labai tikėtina, nes į aukščiausiojo lygio susitikimą susirinks visų Europos Sąjungos valstybių narių vadovai.

Švedija Ukrainai skirs 380 mln. eurų vertės karinę pagalbą

22:13

Trečiadienį Švedijos parlamentas pritarė vyriausybės iniciatyvai skirti Ukrainai 4,3 mlrd. Švedijos kronų (380 mln. eurų) jos gynybiniams pajėgumams didinti.

Švedija perduos Ukrainai karinę įrangą, be kurios jos kariuomenė tam tikrą laiką galės apsieiti. Kalba eina apie prieštankinius raketinius kompleksus, išminavimo įrangą ir švediškas pėstininkų kovos mašinas CV90.

Wikipedia.org nuotr./Švedų kovos mašina CV90
Wikipedia.org nuotr./Švedų kovos mašina CV90

Nuo 2022 m. vasario mėnesio bendra Švedijos pagalbos Ukrainai suma, neskaitant naujausio paketo, jau viršijo 900 mln. eurų, iš kurių daugiau nei 570 mln. eurų sudaro karinė parama.

Vokietija ir Švedija derasi dėl naujo ginkluotės paketo Ukrainai, pagal kurį Stokholmas tieks priešlėktuvinės gynybos raketas ir vokiškų IRIS-T sistemų paleidimo įrenginius.

Anksčiau taip pat buvo pranešta, kad Ukrainos gynėjai iš Švedijos gaus 12 savaeigės artilerijos sistemų „Archer“. Iš viso Švedija turi 48 tokius prieštankinius ginklus.

Ankstesniame Švedijos karinės pagalbos pakete buvo oro gynybos sistemos ir žieminiai drabužiai Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms.

M.Podoliakas: teigiamas sprendimas dėl aviacijos – per kelias ateinančias savaites

22:02

Ukrainos prezidento kanceliarija mano, kad Vakarų šalys sprendimą dėl lėktuvų tiekimo Ukrainai priims per kelias ateinančias savaites.

Kanceliarijos vadovo patarėjas Michaila Podoliakas kalbėdamas per televiziją sakė, jog Ukrainai reikia naikintuvų, atakos lėktuvų ir atakos sraigtasparnių, kad ji galėtų sėkmingai kariauti.

„Aviacija yra vienas svarbiausių elementų. Šiandien tai vienintelė priemonė, kurios dar neturime ir kurios labai reikia dangui iki galo uždaryti, tai naikintuvai. Ir mums reikia šturmo aviacijos arba atakuojančių sraigtasparnių, tokių kaip „Apachi“, kad galėtume pridengti mūsų šturmo brigadas“, – sakė M.Podoliakas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mychaila Podoliakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Mychaila Podoliakas

M.Podoliakas įsitikinęs, kad teigiamas sprendimas dėl kovinių lėktuvų Ukrainai bus priimtas per kelias savaites.

„Man atrodo, kad tai jau yra visiškai aktyvi galimybė ant derybų stalo. Ir prezidentas jau kalba apie tai įvairiais lygmenimis tiek viešai, tiek neviešai. Manau, kad terminas yra kelios savaitės“, – sakė M.Podoliakas.

Maskva žada atsakyti, jei JK nuspręs siųsti naikintuvus į Ukrainą

21:12

Maskva trečiadienį pareiškė, kad sureaguos, jei Jungtinė Karalystė nuspręs Ukrainai tiekti naikintuvus, ir perspėjo dėl eskalacijos.

„Rusija suras atsaką į bet kokius nedraugiškus Jungtinės Karalystės žingsnius“, – teigiama Rusijos ambasados Londone išplatintame pranešime, kurį perdavė rusų naujienų agentūros.

R.Sunakas: svarstomos visos karinės pagalbos Ukrainai galimybės

20:39

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Rishi Sunakas trečiadienį pareiškė, kad svarstomos visos karinės pagalbos Ukrainai galimybės, nes šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis prieš derybas su Europos Sąjungos vadovais padidino savo reikalavimus dėl Vakarų valstybių paramos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Rishi Sunakas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Rishi Sunakas

R.Sunakas bendros spaudos konferencijos su V.Zelenskiu metu teigė, kad naikintuvų tiekimas Ukrainai buvo „pokalbio dalis“.

Ukrainos lyderis patvirtino, kad ketvirtadienį dalyvaus ES viršūnių susitikime, ir paragino šaliai skirti ilgo nuotolio raketų.

Vokietija tikisi, kad iki balandžio Ukrainai bus pristatyti pirmieji „Leopard 2“ tankai

19:23 Atnaujinta 20:46

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius trečiadienį pareiškė tikįs, kad Berlynas iki balandžio mėnesio į Ukrainą pajėgs nusiųsti pirmąjį „Leopard 2“ tankų batalioną. 

„Manau, kad per pirmuosius keturis šių metų mėnesius galėtume pristatyti bet vieną batalioną. Galbūt per tris mėnesius. O tada, žinoma, turime veikti kuo greičiau“, – viešėdamas Varšuvoje žurnalistams teigė jis.

B.Pistorius teigė, kad kalbėjo apie „ukrainiečių batalioną, o tai reiškia apie 31 tanką“, ir pareiškė, kad kiti batalionai bus sudaryti vėliau šiais ir kitais metais.

„Scanpix“ nuotr./Borisas Pistorius
„Scanpix“ nuotr./Borisas Pistorius

Praėjusio mėnesio gale, po atkaklios Kyjivo ir Vakarų sąjungininkių agitacijos, Berlynas uždegė žalią šviesą „Leopardų“ siuntimui į Ukrainą. 

Vokietija sutiko atsiųsti 14 „Leopard 2“ tankų iš savo turimų karinių atsargų, o taip pat leido Vakarams reeksportuoti kovinius tankus į Ukrainą. 

Be to, Lenkija pažadėjo atsiųsti 14 tankų, Kanada – keturis, o Norvegija, Suomija, Ispanija ir Portugalija nurodė, kad prisidės, tačiau konkretaus skaičiaus nenurodė. 

Antradienį Danija, Vokietija ir Nyderlandai taip pat pažadėjo, kad Kyjivas „artimiausiais mėnesiais“ sulauks bent 100 tankų „Leopard 1“. 

Kiek anksčiau trečiadienį Vokietijos kancleris Olafas Scholzas pareiškė, kad Rusija karo nelaimės, ir užtikrino, kad Ukrainos vieta yra Europos Sąjungoje. 

Britų vyriausybė rimtai svarsto galimybę perduoti naikintuvų Ukrainai

17:48

Jungtinės Karalystės (JK) ministras pirmininkas Rishi Sunakas paprašė šalies gynybos sekretoriaus Beno Wallace'o ištirti, kokie reaktyviniai lėktuvai galėtų būti potencialiai perduoti Ukrainai, pranešė Dauningo gatvės atstovas spaudai.

„Premjeras pavedė gynybos sekretoriui ištirti, kokius reaktyvinius lėktuvus galėtume suteikti, tačiau, kad būtų aišku, tai yra ilgalaikis sprendimas, o ne trumpalaikis pajėgumas, kurio Ukrainai dabar labiausiai reikia“, – sakė R.Sunako įgaliotas atstovas.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės gynybos sekretorius Benas Wallace'as

Jis pridūrė, kad sprendimas dėl reaktyvinių lėktuvų tiekimo Ukrainai dar nepriimtas, tačiau užtikrino, jog B.Wallace'as šį klausimą „aktyviai“ svarsto.

Pasak Dauningo gatvės, JK tikisi pavasarį priimti pirmuosius ukrainiečių pilotus, ir pridūrė, kad „nori, kad tai prasidėtų kuo greičiau“.

Premjero atstovas spaudai taip pat atkreipė dėmesį, jog reaktyviniai vakarietiški lėktuvai yra „sudėtinga karinė įranga“.

„Manome, kad teisinga tiekti [Ukrainai] trumpalaikę įrangą, tokią kaip “Challenger„ tankai, papildomi ginklai, ilgesnio nuotolio pasiekiamumą užtikrinančius pajėgumus, galinčius padėti laimėti karą dabar, bet taip pat svarbu žvelgti į vidutinės trukmės ir ilgalaikę perspektyvą, siekiant užtikrinti, kad Ukraina turėtų visus įmanomus jai reikalingus pajėgumus“, – pridurta Dauningo gatvės pranešime.

Ukrainos lyderis atvyko į Bekingemo rūmus

16:56 Atnaujinta 18:47

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Bakingemo rūmus susitikti su karaliumi Karoliu III, netrukus po to, kai kreipėsi į Jungtinės Karalystės parlamento narius ir padėkojo jiems už paramą karo metu.

„AP“/„Scanpix“/V.Zelenskio susitikimas su JK karaliumi Karoliu III
„AP“/„Scanpix“/V.Zelenskio susitikimas su JK karaliumi Karoliu III

Per susitikimą Bakingemo rūmuose V.Zelenskis padėkojo karaliui Karoliui III už jo paramą Ukrainos pabėgėliams. 

„Esu dėkingas Jo Didenybei už šiltą priėmimą ir paramą Ukrainos piliečiams, kurie Jungtinėje Karalystėje rado prieglobstį nuo karo“, – platformoje „Telegram“ rašė V.Zelenskis. 

Naujienų svetainė „Ukrainska Pravda“ tviteryje pasidalino vaizdo įrašu iš susitikimo. 

 

Ukrainos oro pajėgos: vienos eskadrilės vakarietiškų reaktyvinių lėktuvų nepakaks

16:51

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas apsidžiaugė Jungtinės Karalystės pasiūlymu rengti mokymus oro pajėgų pilotams ir pareiškė, kad Ukrainai prireiks dešimčių vakarietiškų kovinių lėktuvų, kad galėtų laimėti karą su Rusija.

„Galime pradėti nuo kelių eskadrilių, kiekvienoje jų yra po 12 reaktyvinių lėktuvų. Jei turėsime vieną, dvi ar daugiau eskadrilių, tai bus pirmas žingsnis pilotams prisitaikyti prie šio perėjimo“, – CNN sakė J.Ihnatas.

Jo teigimu, naujausias šiuo metu Ukrainos turimas kovinis lėktuvas yra daugiau kaip 30 metų senumo.

„CoverImages“/„Scanpix“/Karinė Ukrainos oro pajėgų misija
„CoverImages“/„Scanpix“/Karinė Ukrainos oro pajėgų misija

„Turime atakos lėktuvų SU-25, bombonešių Su-24 ir naikintuvų Mig-29 bei Su-27. Jie netgi buvo pritaikyti naudoti amerikiečių priešraketines raketas HARM, kurios kasdien pataiko į priešo priešlėktuvinės gynybos sistemas. Tačiau šios HARM raketos neturi tokio funkcionalumo ir efektyvumo, koks būtų, jei jos būtų amerikiečių ar kitų mūsų partnerių orlaiviuose.“

J.Ihnatas teigė, kad Ukraina būtų patenkinta bet kokio tipo vakarietiškais koviniais lėktuvais.

„Šiuo metu Ukrainai reikia vakarietiško tipo platformos ... Be platformos, svarbu ir tai, kokio asortimento ginkluotę galima nešti, ką jis (reaktyvinis lėktuvas) gali paimti po sparnais, kokios tipo naudojamos raketos, koks jų skrydžio nuotolis... Tai pagrindinis Ukrainos poreikis“, – reziumavo Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai.

„The Guardian“: JK mokymai Ukrainos pilotams užuomina NATO

16:35

Leidinys „The Guardian“ pastebėjo, jog JK pasiūlymas apmokyti Ukrainos pilotus naudotis moderniais NATO naikintuvais – tai atsargiai suformuluota užuomina likusiai NATO daliai, kad kada nors gali tekti suteikti modernių naikintuvų, kurie padėtų Ukrainai ginti savo oro erdvę nuo Rusijos karinių oro pajėgų.

Pasiūlymas suteikti Ukrainai naikintuvų buvo iškeltas kaip idėja po to, kai buvo išspręstas ginčas dėl tankų suteikimo.

„Reuters“/„Scanpix“/Naikintuvas F-16
„Reuters“/„Scanpix“/Naikintuvas F-16

Tačiau šis pasiūlymas tarsi peržengė raudoną liniją, nes JAV prezidentas Joe Baidenas pasakė griežtą „ne“, o Vokietijos kancleris Olafas Scholzas jį atmetė dar griežčiau.

Nepaisant to, pastarieji karo metai tik įrodė, jog pirminiai atsisakymai teikti vienokią ar kitokią pagalbą Ukrainai dažnai būdavo atšaukiami praėjus vos keliems mėnesiams.

Siūlydamas apmokyti Ukrainos pilotus R.Sunakas bent jau nustato tam tikrą ženklą, vertino „The Guardian“.

Trečiadienį sveikindamas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą į Jungtinę Karalystę, R.Sunakas stengėsi šį pasiūlymą pateikti kaip ilgalaikio plano, kuriuo siekiama užtikrinti, kad ateityje Ukraina būtų savo padangės šeimininkė, dalį.

Britų žurnalistas: V.Zelenskio kalba buvo „grynas politinis teatras“

16:13

Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio kreipimesi į Jungtinės Karalystės parlamentą Vestminsterio salėje dalyvavę leidinio „The Guardian“ žurnalistai negalėjo susilaikyti nepasidalinę įspūdžiais.

Vyresnysis užsienio naujienų korespondentas Peteris Beaumontas atkreipė dėmesį į Bendruomenių Rūmų pirmininkui įteiktą dovaną – ukrainiečių piloto šalmą – ir tokio gesto simboliką.

„Prašant reaktyvinių lėktuvų, Ukrainos karinių oro pajėgų piloto šalmas – labai protinga dovana“, – rašė jis asmeninėje tviterio paskyroje.

Tuo tarpu to paties leidinio politikos apžvalgininkas Peteris Walkeris pakomentavo, jog V.Zelenskio kalba Jungtinės Karalystės parlamente buvo „grynas politinis teatras“, kuriame buvo „humoro, emocijų, šmaikštumo ir labai, labai aiški bei galinga politinė žinia“.

V.Zelenskio vizitas Europoje toliau veda į Paryžių

16:04 Atnaujinta 16:42

Po kreipimosi į britų parlamento narius Vestminsteryje Volodymyras Zelenskis yra pakviestas audiencijai pas karalių Karolį III.

Prancūzijos žiniasklaida pranešė, kad tikimasi, jog šįvakar V.Zelenskis atvyks į Paryžių.

„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskio ir O.Scholzo susitikimas Kyjive
„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskio ir O.Scholzo susitikimas Kyjive

Trečiadienį Paryžiuje Ukrainos lyderiui paskirtas susitikimas su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu ir Vokietijos kancleriu Olafu Scholzu, pranešė naujienų agentūra „Reuters“, remdamasi Prancūzijos prezidentūros informacija

Pranešama, kad rytoj Ukrainos vadovas lankysis Briuselyje, kur susitiks su Europos Sąjungos institucijų lyderiais.

„SIPA“/„Scanpix“/V.Zelenskio ir E.Macrono susitikimas Kyjive
„SIPA“/„Scanpix“/V.Zelenskio ir E.Macrono susitikimas Kyjive

 

Dovanodamas piloto šalmą, V.Zelenskis JK paprašė lėktuvų

16:01

Ukrainos vadovas sakė, kad vėliau trečiadienį, kai susitiks su karaliumi Karoliu III, tai bus „tikrai ypatinga akimirka“.

Ir jis sakė ketinąs jam pasakyti: „Britanijoje karalius yra oro pajėgų pilotas, o Ukrainoje šiandien kiekvienas oro pajėgų pilotas yra karalius.“

V.Zelenskis pabrėžė, kad didžiuojasi savo oro pajėgomis, ir paprašė Londono karinių lėktuvų.

„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis Bendruomenių Rūmų pirmininkui padovanojo ukrainiečių piloto šalmą
„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis Bendruomenių Rūmų pirmininkui padovanojo ukrainiečių piloto šalmą

Įteikęs Bendruomenių Rūmų pirmininkui ukrainiečių piloto šalmą, jis dar kartą paprašė orlaivių, perskaitydamas žodžius, parašytus ant šalmo šono: „Mes turime laisvę, duokite mums sparnus, kad ją apgintume“.

Jis pridūrė: „Tikiu, kad šis simbolis padės mums sudaryti kitą koaliciją – lėktuvų koaliciją... Sparnai už laisvę.“

V.Zelenskis: „Londonas nuo pat pirmųjų karo sekundžių palaikė Ukrainą“

15:30

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį kreipėsi į Jungtinės Karalystės parlamentą ir savo kalboje dėkojo už paramą jo šaliai.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as trečiadienį pareiškė, kad JK įstatymų leidėjams didelė garbė, jog V. Zelenskis pats rizikavo ir atvyko į Britaniją pirmąkart nuo karo pradžios.

Į Vestminsterio salę atvykusį Ukrainos vadovą gausiais aplodismentais pasveikino JK parlamentarai ir kiti britų politikai. Tarp susirinkusiųjų buvo ir buvęs premjeras Borisas Johnsonas, su kuriuo V.Zelenskis yra užmezgęs draugiškus ryšius.

„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis Vestminsterio salėje
„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis Vestminsterio salėje

Pradėdamas kalbą V.Zelenskis sakė: „Atvykau čia ir stoviu prieš jus drąsiųjų vardu, mūsų karių, kurie dabar yra apkasuose, apšaudomi priešo artilerijos ugnimi, mūsų oro pajėgų karių ir kiekvieno dangaus gynėjo, kuris saugo Ukrainą nuo priešo lėktuvų ir raketų, vardu.“

Taip pat jis prisiminė apie ankstesnį kartą, kai lankėsi Jungtinėje Karalystėje – tai įvyko 2020 metų rudenį.

Prezidentas V.Zelenskis padėkojo parlamento nariams už jų drąsą Rusijos karo akivaizdoje. 

„Londonas nuo pat pirmos dienos, nuo pirmųjų karo sekundžių ir minučių, palaikė Kyjivą ir ištiesė pagalbos ranką, kai pasaulis dar nesuprato, kaip reaguoti“, – sakė jis. 

Kreipdamasis į buvusį ministrą pirmininką B.Johnsoną, jis padėkojo jam už tai, kad jis įtikino kitas šalis paremti Ukrainą, ir sakė, kad parlamento nariai „tada parodė savo drąsą ir charakterį – stiprų britų charakterį“. 

Ukrainos vadovas sakė, kad šalys dirbo kartu per visą savo istoriją, kad „džiaugtųsi taika“, ir pridūrė: „Jūs, mes ir visa žmonija pasiekėme tą patį rezultatą – blogis pralaimėjo.“

„Mes visada nugalėsime blogį – tai yra mūsų ir jūsų tradicijų pagrindas“, – pabrėžė jis.

Jis sakė, kad blogis vėl sugrįžta, bet vis dėlto „mes žinome, kad laisvė laimės, mes žinome, kad Rusija pralaimės, ir tikrai žinome, kad pergalė pakeis pasaulį, ir tai bus pokytis, kurio pasauliui seniai reikėjo“.

Tai pirmas V.Zelenskio vizitas Jungtinėje Karalystėje nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Nuo to laiko V.Zelenskis tik kartą išvyko iš Ukrainos, kai prieš pat Kalėdas apsilankė Jungtinėse Valstijose ir pakeliui namo užsuko į Lenkiją.

R.Sunakas: JK remia Ukrainą, kad pergalė būtų pasiekta šiais metais

15:12

Britų ministras pirmininkas Rishi Sunakas trečiadienį parlamentui pasakė, jog Jungtinė Karalystė ir toliau „rems Ukrainą, kad šiais metais būtų užtikrinta lemiama karinė pergalė mūšio lauke“.

Rusijos prezidento „Vladimiro Putino agresija jokiu būdu negali būti laikoma pasisekusia, štai kodėl mes paspartinome ir padidinome savo karinę paramą Ukrainai“, sakė R. Sunakas prieš ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio kalbą parlamentui.

R.Sunakas sakė, kad Jungtinė Karalystė „bus vieninga su Ukraina tol, kol užtikrinsime Vladimiro Putino neišprovokuotos ir nesankcionuotos agresijos įveikimą, ir ne tik užtikrinsime, kad Ukraina nugalės, bet ir atnešime taiką jos žmonėms“.

V.Zelenskis trečiadienį lankosi Jungtinėje Karalystėje – tai pirmas jo vizitas į šią šalį nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, ir tik antroji patvirtinta jo kelionė už Ukrainos ribų karo metu.

V.Zelenskis ruošiasi kreiptis į JK parlamento narius

15:11 Atnaujinta 15:16

Pirma apsilankęs Dauningo gatvėje „10“ numeriu pažymėtame name – britų premjero Rishi Sunako rezidencijoje – Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis ruošiasi sakyti kalbą Didžiosios Britanijos parlamento nariams Vestminsterio salėje.

Bendruomenių Rūmų pirmininkas Lindsay Hoyle'as pasveikino Ukrainos prezidentą V.Zelenskį atvykus į JK parlamento rūmus, kur jis kreipsis į įstatymų leidėjus.

„Kaip sakėte mums praėjusiais metais, tai karas, kurio Ukraina nepradėjo ir nenorėjo. Tačiau tai karas, kurį jums teko kariauti, – sakė L.Hoyle'as pristatydamas Ukrainos lyderį. – Mūsų įsipareigojimas remti jus ir jūsų žmones nesvyruoja“.

„Mes ir toliau remsime jus prieš tą Rusijos agresorių“, – pridūrė jis.

Leidinio „The Guardian“ politikos apžvalgininko Peterio Walkerio teigimu, pakvietus V.Zelenskį prie mikrofono, Vestminsterio salėje kilo tikra ovacijų ir jausmų banga.

„Ne taip lengva sužavėti parlamento narius. Tačiau akivaizdu, kad jie yra sužavėti“, – asmeninėje tviterio paskyroje rašė žurnalistas.

R.Sunakas tikisi, kad Rusija labai greitai sulauks kaltinimų dėl karo veiksmų

15:02

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas teigė, kad tikisi „labai greitai“ sulaukti pirmųjų Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT) kaltinamųjų aktų, susijusių su Rusijos atnaujinta invazija į Ukrainą, pranešė CNN.

„Netrukus kartu su olandais surengsime konferenciją, – sakė R.Sunakas. – Be to, vienas iš dalykų, kuriuos šį rytą aptariau su Prezidentu Zelenskiu, yra parama TBT darbui, kur Jungtinės Karalystės narių pastangų dėka, tikiuosi, labai greitai sulauksime pirmųjų kaltinamųjų aktų.“

„Didžiuojuosi, kad Jungtinė Karalystė, būdama viena iš pirmųjų šalių, teikiančių finansinę, techninę paramą [Ukrainai] ir siunčiančių tyrėjus, atliko vadovaujantį vaidmenį šioje srityje“, – pridūrė britų premjeras.

Britanijos premjeras žada tokią paramą Ukrainai, kad ji laimėtų dar šiemet

14:33

Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Rishi Sunakas pareiškė, kad Jungtinė Karalystė ir toliau „rems Ukrainą, siekdama užtikrinti lemiamą karinę pergalę mūšio lauke dar šiais metais“.

„Vladimiro Putino agresija jokiu būdu negali būti laikoma sėkminga, todėl mes paspartinome ir padidinome savo karinę paramą Ukrainai“, – sakė R.Sunakas prieš Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizito kreipimąsi į parlamentą.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis ir JK premjeras Rishi Sunakas
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis ir JK premjeras Rishi Sunakas

 

Vokietijos kancleris reiškia įsitikinimą, kad V.Putinas nepasieks tikslų Ukrainoje

14:15 Atnaujinta 16:06

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį sakė, jog praėjus beveik metams nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios yra aišku, kad Maskvai nepavyks pasiekti savo tikslų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Olafas Scholzas

Rusijos prezidentas Vladimiras „Putinas nepasieks savo tikslų nei mūšio lauke, nei diktuojama taika“, sakė O.Scholzas.

„Bent tiek praėjus vieniems karo metams yra tikra“, – pridūrė kancleris, sakydamas kalbą parlamentui

„Ukraina priklauso Europai, jos ateitis yra Europos Sąjungoje. Šis pažadas lieka galioti“, – sakė O. Scholzas prieš ES lyderių susitikimą Briuselyje.

Kancleris sakė, kad 2022 metais Vokietija Ukrainai skyrė pagalbos už 12 mlrd. eurų ir toliau teiks paramą šiemet.

Tačiau prezidentui Volodymyrui Zelenskiui atvykus į Britaniją, o Londonui ir pasiūlius apmokyti Ukrainos naikintuvų pilotus ir jūrų pėstininkus, O.Scholzas pareiškė, kad nedalyvaus varžybose dėl paramos Kyjivui.

O.Scholzas ne kartą pabrėžė, kad jo šalis nesiims viena tiekti ginklų Ukrainai be sąjungininkų, ypač JAV, paramos.

Po kelias savaites trukusio intensyvaus spaudimo Vokietija praėjusį mėnesį sutiko suteikti Kyjivui galingų tankų „Leopard 2“, tačiau tik po to, kai JAV taip pat pažadėjo atsiųsti savo tankų „Abrams“.

„Mūsų aljansų sanglauda yra vertingiausias mūsų turtas“, – sakė O.Scholzas.

„Kita vertus, mūsų vienybei kenkia viešas varžymasis, siekiant pranokti vieniems kitus kovinių tankų, povandeninių laivų ir lėktuvų srityje“, – sakė kancleris.

„Nes bet koks disonansas, bet kokios spekuliacijos apie galimus interesų skirtumus yra naudingos tik Putinui ir jo propagandai“, – pridūrė jis. 

V.Zelenskis pasiekė JK premjero rezidenciją Dauningo gatvėje

13:48

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Dauningo gatvę, oficialią Jungtinės Karalystės (JK) ministro pirmininko rezidenciją, ir pradėjo vizitą šalyje.

V. Zelenskis anksčiau trečiadienį Stanstedo oro uoste susitiko su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Riši Sunaku. Planuojama, kad netikėto vizito metu jis turėtų kreiptis į JK įstatymų leidėjus ir susitikti su karaliumi Karoliu III.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis ir JK premjeras Rishi Sunakas
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos lyderis Volodymyras Zelenskis ir JK premjeras Rishi Sunakas

Ukrainos lyderis pareiškė, kad vizito metu „asmeniškai padėkos Didžiosios Britanijos žmonėms už jų paramą“.

„Jungtinė Karalystė buvo viena pirmųjų, atėjusių į pagalbą Ukrainai“, – sakoma V.Zelenskio pranešime susirašinėjimo platformoje „Telegram“ ir socialiniame tinkle „Instagram“.

„Ir šiandien esu Londone, kad asmeniškai padėkočiau britams už jų paramą ir ministrui pirmininkui Rišui Sunakui už jo vadovavimą.“

Paskelbtos naujos JT sankcijos Rusijos kariuomenei ir Kremliaus elitui

13:34

Jungtinė Karalystė (JK) perėmė kontrolę į savo rankas. Antradienį iškart po pietų Londone nusileidus karališkųjų oro pajėgų lėktuvui su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu, JK į su Rusija susijusių sankcijų sąrašą įtraukė 15 naujų asmenų, įskaitant šešis subjektus, kurie tiekė karinę įrangą, pavyzdžiui, dronus, skirtus Rusijos invazijai į Ukrainą palaikyti.

Naujosios sankcijos taip pat taikomos 8 asmenims ir 1 subjektui, susijusiems su finansiniais tinklais, padedančiais „išlaikyti Kremliaus elito turtą ir valdžią“, sakoma JK vyriausybės pareiškime.

Tarp asmenų, kuriems taikomos sankcijos, yra penki individai, kurie, anot vyriausybės, „susiję su prabangiomis V.Putino rezidencijomis, įskaitant 100 mlrd. rublių kainuojančius „Putino rūmus“ ir V.Putino vasarnamį prie ežero“.

  • Borisas Titovas – prezidento įgaliotinis verslininkų teisėms užtikrinti, šis postas jam buvo suteiktas po to, kai B.Titovas įsigijo 740 ha ploto vynuogynų rūmų teritorijoje.
  • Nikolajus Jegorovas – iki šiol didžiausios privačios naftos perdirbimo gamyklos Rusijoje pirmininko pavaduotojas.
  • Sergejus Rudnovas – prokremliško naujienų leidinio „Regum“ savininkas.
  • Svetlana Krivonogich – banko „Rossija“ ir „National Media Group“ bendrovės akcininkė, nuosekliai propaguojanti Rusijos puolimą Ukrainoje.
  • Viktoras Miačinas – Rusijos orlaivių techninės priežiūros ir remonto bendrovės „Aerostart“ savininkas.

Sankcijos taip pat taikomos organizacijoms, „kuriomis Putino kariuomenė remiasi palaikydama savo neteisėtą invaziją į Ukrainą“, teigė JK vyriausybė.

  • CST – rusiškų bepiločių orlaivių, kurie buvo naudojami Ukrainos kovinėms mašinoms naikinti, gamintoja.
  • RT-Komplekt, gaminanti sraigtasparnių, kuriuos Rusija naudojo puldama Ukrainą, dalis.
  • Oboronlogistics kompanija, organizuojanti Rusijos karinės įrangos transportavimą ir pristatymą.
  • Universalmash ir Lipetsk, kurios gamina arba modifikuoja Rusijos ginkluotųjų pajėgų Ukrainoje naudojamų priešlėktuvinių raketų sistemų vikšrines važiuokles.
  • „Topaz“, programinės įrangos bendrovė, susijusi su karine aviacija.

Paskelbus naujausias sankcijas, JK užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly teigė, jog jo šalis privalo „padidinti savo paramą“ ir ekonominė spaudimą V.Putinui.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinės Karalystės užsienio reikalų sekretorius Jamesas Cleverly

„Ukraina parodė V.Putinui, kad ji nepalūš dėl jo tironiškos invazijos. Jis į tai atsakė beatodairiškais smūgiais civilių gyvenamoms teritorijoms ir svarbiausiai nacionalinei infrastruktūrai visoje šalyje. Negalime leisti, kad jam pavyktų“, – sakė J.Cleverly.

Jo teigimu, JK vyriausybė siekia pakirsti V.Putino valdomą karą mašiną ir padėti Ukrainai nugalėti.

„Esu pasiryžęs, laikydamasis mūsų įstatymų, užtikrinti, kad Rusija neturės galimybės naudotis mūsų įšaldytu turtu, kol ji kartą ir visiems laikams nenutrauks keliamos grėsmės Ukrainos teritoriniam suverenitetui ir vientisumui“, – užtikrintai dėstė užsienio reikalų sekretorius.

Žiniasklaida: V.Zelenskio lėktuvas nusileido JK

12:39 Atnaujinta 13:39

Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio lėktuvas trečiadienį nusileido Londono Stanstedo oro uoste, iš kur prezidentas vyksta į Vestminsterį, kur prieš kreipdamasis į parlamento narius susitiks su ministru pirmininku Rishi Sunaku, pranešė britų transliuotojas „Sky News“.

R.Sunakas savo ruožtu pasidalijo nuotrauka, kur jis matomas su V. Zelenskiu ant kilimo ir leidimosi tako Stanstedo oro uoste.

Premjeras parašė tviteryje: „Sveiki atvykę į Jungtinę Karalystę, Prezidente Zelenski.“

Jis pridėjo grotažymę „Slava Ukraini“ („Šlovė Ukrainai“).

Kartu su V.Zelenskiu keliavęs Ukrainos Aukščiausiosios Rados vadovas Ruslanas Stefančukas taip pat užfiksavo šią akimirką ir pasidalino nuotrauka socialiniuose tinkluose.

„Stiprių lyderių susitikimas. Stiprių šalių lyderių susitikimas. Draugų ir sąjungininkų susitikimas.“

Pasak Bakingamo rūmų, vėliau trečiadienį Ukrainos vadovas taip pat susitiks su karaliumi Karoliu III.

Tai pirmas V.Zelenskio vizitas Jungtinėje Karalystėje nuo praėjusių metų vasario, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą. Nuo to laiko V.Zelenskis tik kartą išvyko iš Ukrainos, kai prieš pat Kalėdas apsilankė Jungtinėse Valstijose ir pakeliui namo užsuko į Lenkiją.

Dvi dienos – du gaisrai naftos perdirbimo gamyklose Rusijoje

12:16

Rostovo srities Novošachtinsko mieste esančioje naftos produktų perdirbimo įmonėje 100 kvadratinių metrų ploto patalpoje kilo gaisras, pranešė Rusijos nepaprastųjų situacijų ministerijos vyriausiosios valdybos spaudos tarnyba regione.

Teigiama, kad gelbėjimo komanda, nors užtruko beveik valandą, bet jau užgesino atvirą ugnį „Resurs“ gamykloje Novošachtinsko mieste.

Gaisras Rostovo srities Novošachtinsko naftos produktų perdirbimo gamykloje „Resurs“ galėjo kilti dėl technologinio proceso pažeidimo, spėliojo regiono Nepaprastųjų situacijų ministerijos spaudos tarnybos atstovai.

JK vyriausybė pradeda mokymų programą Ukrainos pilotams

11:33 Atnaujinta 11:40

Trečiadienį Jungtinės Karalystės vyriausybė paskelbė, kad pradės mokyti Ukrainos pilotus valdyti NATO standartus atitinkančius naikintuvus, pranešė CNN.

CNN žiniomis, tai bus pirmoji oficiali Ukrainos pilotų mokymo programa, skirta vakarietiškiems naikintuvams.

Nors paskelbta apie mokymų programos pradžią, kol kas nebuvo užsiminta apie Ukrainos aprūpinimą naikintuvais, kaip anksčiau prašė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis paskutinio susitikimo su R.Sunaku metu Kyjive
„AFP“/„Scanpix“/V.Zelenskis paskutinio susitikimo su R.Sunaku metu Kyjive

„Per šiandienos derybas ministras pirmininkas pateiks Jungtinės Karalystės mokymų pasiūlymą Ukrainos kariams bei pasiūlys jį išplėsti, įtraukiant naikintuvų pilotus, kad būtų galima užtikrinti, jog Ukraina galės ginti savo šalies padangę ir ateityje“, – sakoma Dauningo gatvės pranešime.

„Šie mokymai užtikrins, kad pilotai ateityje galėtų skraidyti sudėtingais NATO standartus atitinkančiais naikintuvais.“

Trečiadienį Jungtinės Karalystės vyriausybė taip pat paskelbė, kad suteiks Ukrainai „ilgesnį nuotolį turinčių pajėgumų“, tačiau išsamiau to nekomentavo.

„Tai sutrikdys Rusijos galimybes nuolat taikytis į Ukrainos civilinę ir kritinę nacionalinę infrastruktūrą ir padės sumažinti spaudimą Ukrainos fronto linijose.“

Dauningo gatvės duomenimis, per pastaruosius šešis mėnesius 10 000 ukrainiečių karių buvo parengti kovinei parengčiai pagal JK įgyvendintą mokymo programą, o šiais metais planuojama apmokyti dar 20 000 ukrainiečių karių.

Kyjivas sulauks papildomos ginkluotės iš Berlyno

10:53

Vokietija įsipareigojo iki vasario pabaigos perduoti Ukrainai valdomųjų raketų, penkis savaeigius artilerijos pabūklus „Gepard“ ir kitą įrangą, pranešė leidinys „Handelsblatt“.

Pirmasis šią informaciją paskelbė antradienį Kyjive viešėjęs Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius.

Pasak jo, iki mėnesio pabaigos Ukraina gaus daugiau valdomų raketų, taip pat penkias „Gepard“ ir penkias „Pioneer 2A1 Dachs“ inžinerines transporto priemones.

Kovo mėnesį taip pat bus pristatyti penki „Biber“ tipo tiltiniai krautuvai.

Kaip įsipareigojimo simbolį kuo greičiau Ukrainai suteikti naujausių vokiškų tankų "Leopard 2" savo kolegai Ukrainoje Oleksijui Reznikovui B.Pistorius perdavė tanko „Leopard 2“ modelį.

Teigiama, kad pirmieji žadėti tankai „Leopard 2A6“ į Ukrainą atvyks iki kovo pabaigos.

Vizito metu Vokietijos gynybos ministras paskelbė ir apie naujausią planą – iš kelių Europos šalių grupės perduoti Ukrainai daugiau kaip 100 senesnių pagrindinių kovos tankų „Leopard 1A5“.

Iš Vokietijos – svarbi žinia dėl tankų Ukrainai

10:46

NATO sąjungininkių spaudimą dėl vokiškų tankų perdavimo Ukrainai patyręs Berlynas atlyžo ir kartu su Nyderlandais bei Danija priėmė sprendimą perduoti kariaujančiai šaliai iki 178 senesnės gamybos vokiškų tankų „Leopard 1“.

Antradienį Berlynas paskelbė, kad Vokietija, Nyderlandai ir Danija perduos Ukrainai iki 178 senesnės kartos tankų „Leopard 1“, kad padėtų Kyjivui apsiginti nuo Rusijos agresijos, pranešė leidinys „Financial Times“ („FT“).

„AFP“/„Scanpix“/Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius ir Ukrainos kolega Oleksijus Reznikovas pozuoja su tanko „Leopard 2“ modeliu
„AFP“/„Scanpix“/Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius ir Ukrainos kolega Oleksijus Reznikovas pozuoja su tanko „Leopard 2“ modeliu

Planas tiekti daugiau tankų, nei tikėtasi, paskelbtas Vokietijos gynybos ministrui Borisui Pistoriui netikėtai apsilankius Ukrainoje, kur jis susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Jau beveik metus trunkantį karą Ukrainoje B.Pistorius pavadino „išsekimo karu“ ir pabrėžė, jog Ukraina yra verta susižavėjimo bei „tvirtos ir visapusiškos paramos“.

Plačiau skaityti ČIA: Vokietija atlyžo: Ukraina iš sąjungininkų gaus iki 178 senesnių vokiškų tankų

V.Zelenskis antrą kartą išvyksta iš Ukrainos

10:36 Atnaujinta 10:57

Nuo Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis išvykęs buvo tik kartą: gruodžio mėn. jis priėmė Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento Joe Bideno kvietimą susitikimui ir tiesiogiai kreipėsi į JAV Kongresą.

Planuojama, kad trečiadienį V.Zelenskis turėtų apsilankyti Jungtinėje Karalystėje, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.

„AFP“/„Scanpix“/Akimirka iš V.Zelenskio ir R.Sunako susitikimo Kyjive
„AFP“/„Scanpix“/Akimirka iš V.Zelenskio ir R.Sunako susitikimo Kyjive

Vizito metu jis turėtų susitikti su valstybės premjeru Rishi Sunaku ir Ukrainos kariais.

R.Sunakas sakė, kad „prezidento V.Zelenskio vizitas į Jungtinę Karalystę yra jo šalies drąsos, ryžto ir kovingumo įrodymas, taip pat mūsų dviejų šalių neblėstančios draugystės liudijimas.“

JK yra viena didžiausių Ukrainos karinių rėmėjų ir yra nusiuntusi šaliai daugiau kaip 2 mlrd. svarų sterlingų (2,25 mlrd. eurų) vertės ginklų ir įrangos.

Leidinio „The Guardian“ redaktorius ir žurnalistas Patrickas Wintouras tviteryje paskelbė, kad susitikimui besiruošiantys Dauningo rūmai pareiškė, kad Jungtinė Karalystė „pasiūlys sustiprinti mokymus Ukrainos kariams, įskaitant mokymus naikintuvų pilotams... Šie mokymai užtikrins, kad pilotai ateityje galėtų skraidyti sudėtingais NATO standartus atitinkančiais naikintuvais“.

„V.Zelenskis prieš ES viršūnių susitikimą kreipsis į JK parlamentą, o vėliau JK paskelbs apie tolesnes sankcijas, įskaitant nukreiptas prieš tuos, kurie padėjo V.Putinui susikrauti asmeninį turtą, ir bendroves, kurios pelnosi iš Kremliaus karo mašinos“, – rašė P.Wintouras.

Bachmutas laikosi, bet Ukraina nevers savo karių „patrankų mėsa“

10:15

Donecko srities karinės administracijos vadovas Pavlo Kyrylenko sako, Bachmutas kol kas laikosi, bet kariai būtų atitraukti, jei miestas taptų neapginamas.

Jis pabrėžė, kad gynėjai dabar siekia sulėtinti rusų puolimą ir likviduoti kuo daugiau okupantų.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainiečių artilerijos dalinio karinys prie Bachmuto
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainiečių artilerijos dalinio karinys prie Bachmuto

„Mūsų gynėjų gyvybė ir sveikata yra vienas iš pagrindinių prioritetų“, – sakė jis interviu „Laisvės radijui“.

„Todėl niekas nesiruošia jų naudoti kaip patrankų mėsos. Kol kas Bachmutas stovi. Darome viską, kas nuo mūsų priklauso, kad likviduotume kuo daugiau rusų ir sulėtintume jų puolimą“, – teigė O.Kyrylenko. Jį cituoja „The New York Times“.

Britų žvalgyba: mažai tikėtina, kad Rusija persikels atgal į vakarinį Dniepro krantą

10:02

Kasdienėje karo apžvalgoje Jungtinės Karalystės gynybos ministerija sakė, jog, nepaisant to, jog dar lapkritį Rusija išvedė savo pajėgas iš vakarinio Dniepro kranto, teritorijoje tebevyksta susišaudymai ir darbuojasi žvalgyba.

Dniepro delta – sudėtinga zona vykdyti kariniams veiksmams. Ją sudaro daugybė salų ir vagoja vandens keliai.

Britų žvalgyba teigė, kad „Rusijos pajėgos beveik neabejotinai naudojo nedidelius laivus, bandydamos įsitvirtinti pagrindinėse salose. Ukraina kelis kartus sėkmingai panaudojo toliašaudę artileriją, kad neutralizuotų Rusijos postus“.

Ministerijos įsitikinimu, abi pusės taip pat dislokavo nedideles grupes Kinburno nerijoje, kuri kontroliuoja Dniepro įlanką.

Manoma, jog abi šalys siekia išlaikyti pozicijas šiose teritorijose, kad galėtų kontroliuoti prieigą prie strategiškai svarbios upės ir įspėti apie bet kokį priešininkų bandymą pradėti didelį puolimą per upę.

Tačiau „mažai tikėtina, kad Rusija bandys pulti Ukrainą persikeldama per Dnieprą: tai būtų labai sudėtinga ir brangiai kainuotų“, – sakė britų žvalgyba.

Maskva kaltina JAV ambasadą melagienų skleidimu ir grasina išsiuntimu

09:07

Rusija pareikalavo, kad JAV ambasada Maskvoje nustotų skleisti, jos nuomone, melagingas naujienas apie karinę operaciją Ukrainoje ir pagrasino išsiųsti JAV diplomatus, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra „Tass“.

Įspėjimas buvo skirtas ir naujajai JAV ambasadorei Maskvoje Lynne Tracy, teigė „Tass“ agentūra, remdamasi aukšto rango šaltiniu Rusijos užsienio reikalų ministerijoje, kurio teigimu, L.Tracy buvo pasakyta, jog ji privalo griežtai laikytis Rusijos įstatymų, kai daro pareiškimus apie šalies ginkluotąsias pajėgas Ukrainoje.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojo Sergejaus Riabkovo susitikimas su JAV ambasadore Lynne Tracy Maskvoje
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojo Sergejaus Riabkovo susitikimas su JAV ambasadore Lynne Tracy Maskvoje

JAV diplomatai, ir toliau užsiimantys tuo, ką Maskva vadina „ardomąja veikla“, bus išsiųsti iš šalies, „Tass“ citavo šaltinį.

JAV valstybės departamento atstovas patvirtino, kad JAV ambasada gavo Rusijos užsienio reikalų ministerijos diplomatinę notą, tačiau teigė, kad pagal bendrą departamento politiką diplomatinio susirašinėjimo nekomentuos.

Ukrainos gynybos pajėgos likvidavo 8 tankus, priešo lėktuvą ir sraigtasparnį

08:44

Ukrainos gynybos pajėgos vien per pastarąją dieną likvidavo 910 užpuolikų, 15 šarvuotų kovos mašinų, 8 tankus, priešo lėktuvą ir sraigtasparnį, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Bendri priešo koviniai nuostoliai nuo 22-02-24 iki 23-02-08 apytiksliai sudaro:

personalo – sunaikinta apie 134 100 (+910) žmonių,
tankų – 3253 (+8) vienetai,
šarvuotų kovos mašinų – 6 458 (+15) vnt,
artilerijos sistemų – 2 236 (+4) vienetai,
RSZV – 461 (+0) vienetų,
priešlėktuvinės gynybos įranga – 228 (+1) vienetai,
orlaiviai – 295 (+1) vienetai,
sraigtasparniai – 285 (+1) vienetai,
operatyvinio-taktinio lygmens bepiločių orlaivių – 1 961 (+3) vienetai,
sparnuotųjų raketų – 796 (+0) vienetai,
laivų ir (arba) katerių – 18 (+0) vienetų,
automobilių įranga ir autocisternos – 5 112 (+5) vienetų,
specialioji įranga – 211 (+3) vienetų.

Duomenys dar tikrinami.

Ukrainai pavyko susigrąžinti 128 prievarta į Rusiją išvežtus vaikus

08:19

Ukrainai pavyko susigrąžinti 128 vaikus, kuriuos Rusijos okupantai prievarta išvežė į Rusijos Federaciją. Daugiau nei 50 iš jų šiuo metu yra ES šalių teritorijoje.

Daugiau skaitykite čia.

Analitikai: Rusija neturi pakankamos kovinės galios dideliam puolimui

07:03

ISW pažymi, kad Rusijos karinė vadovybė gali skubėti pradėti plataus masto puolamąją operaciją Donecko regionui užimti per nerealų laiką ir tikriausiai neturėdama pakankamos kovinės galios.

Ekspertai pabrėžia, kad Rusijos nacionalistinėje informacinėje erdvėje ir toliau reiškiamas susirūpinimas dėl Rusijos nesugebėjimo vykdyti greitą ir daugialypę lemiamą puolamąją operaciją per nurodytą laiką.

Apie tai pranešama Karo studijų instituto apžvalgoje, kurio analitikai apžvelgė Jungtinės Karalystės gynybos departamento vertinimą, kad Kremlius jau bandė vykdyti puolamąją operaciją sausio mėnesį, tačiau gavo tik kelis šimtus metrų teritorijos.

Pažymima, kad lėtas tempas aiškinamas amunicijos trūkumu Rusijoje ir sėkmingam ir greitam puolimui būtinų manevringų padalinių stoka. Ekspertai įsitikinę, kad Rusija vargu ar padidins kovinę galią, reikalingą reikšmingai paveikti karo baigtį, o karo vadai ir toliau reikalauja nerealaus ir didelio masto puolimo.

„Rusijos vadovybė vėl planuoja lemiamą puolimą, remdamasi klaidingomis prielaidomis apie savo karinius pajėgumus, ir neturi kovinės galios, reikalingos daugiau nei vienai didelei puolamajai operacijai palaikyti“, – pabrėžė Karo tyrimų institutas.

Be to, analitikai stebėjo, kaip Rusijos Federacija signalizuoja apie pasirengimą puolimui 2023 m. pradžioje, ir padarė išvadą, kad artėjant pavasariui, kuris yra netinkamas manevriniam karui, greitam ir plataus masto Rusijos puolimui gali sutrukdyti laikas ir erdvė.

Kalbos apie galimą didelį Rusijos kariuomenės puolimą tęsiasi nuo praėjusių metų pabaigos, tačiau visi įvardija skirtingas datas.

Pasak „Financial Times“, Ukrainos valdžios institucijoms buvo pateikta informacija apie naują Rusijos puolimą, kuris gali įvykti per 10 dienų . Analitikai tikėtina puolimo kryptimi vadina vakarinę Luhansko srities dalį Kremimos ir Lymano rajone.

Buvęs JAV kariuomenės Europoje vadas, į atsargą išėjęs generolas leitenantas Benas Hodgesas taip pat skeptiškai vertina galimą didelį Rusijos kariuomenės puolimą.

J.Bidenas: JAV rems ukrainiečius tiek, kiek reikės

06:10

Sakydamas metinę kalbą, JAV prezidentas Joe Bidenas Rusijos karą Ukrainoje pavadino didžiausiu išbandymu pasauliui ir patikino, kad JAV rems ukrainiečius tiek, kiek reikės.

„Zuma press“/„Scanpix“/JAV lyderis Joe BIdenas
„Zuma press“/„Scanpix“/JAV lyderis Joe BIdenas

„Šioje salėje kalbėjau apie žiaurų Vladimiro Putino karą prieš Ukrainą. Tai buvo išbandymas Amerikai, visam pasauliui. Ar mes ginsime pačius svarbiausius principus? Ar ginsime suverenitetą, ar ginsime žmonių teisę gyventi be tironijos? Ar pasisakysime už demokratijos apsaugą Praėjus metams, žinome atsakymą: taip, ginsime!

Ir taip, mes tai padarėme! Mes tai padarėme! Suvienijome NATO ir sukūrėme pasaulinę koaliciją. Mes pasipriešinome V.Putino agresijai.

Esame kartu su Ukrainos žmonėmis. Mes būsime su jumis (ukrainiečiais – red.) tiek, kiek reikės“, – sakė JAV prezidentas Joe Bidenas.

Į Charkivą paleista iki dešimties raketų

06:07

Ukrainos žiniasklaida skelbia, kad į Charkivo miesto centrinę dalį pataikė rusų paleista raketa.

Skaičiuojama, kad iš viso į Charkivą paleista nuo šešių iki dešimties S-300 tipo raketų.

Antradienį apie 23.00 val. vietos laiku Rusijos okupantai pradėjo Charkivo srities apšaudymą. Mieste pasigirdo keli sprogimai.

„Dėmesio! Charkivo ir srities gyventojai, okupantai smogia! Likite slėptuvėse!“, – rašė Charkovo OVA vadovas Olehas Synjehubovas.

Regione paskelbtas oro pavojus.

Paskutinis atnaujinimas 2023-02-08 06:07

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas