Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 18 /23:43

V.Zelenskis: ši savaitė davė gerų žinių apie ginkluotę

Tarptautinis baudžiamasis teismas išdavė Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Rusijos vaiko teisių kontrolierės Marijos Lvovos-Belovos, susijusios su įtariamu ukrainiečių vaikų deportavimu, arešto orderius. Rusija, kuri nėra Tarptautinio baudžiamojo teismo Romos statuto šalis, šį Teismo sprendimą mėgina pavaizduoti kaip nereikšmingą, tačiau jis iš esmės reiškia kokybiškai naują pasaulinės bendruomenės žingsnį siekiant teisingumo ir Rusijos atsakomybės už agresyvius veiksmus.
Volodymyras Zelenskis
Volodymyras Zelenskis / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Vėlų penktadienio vakarą Rusija vėl atakavo Ukrainos teritoriją dronais kamikadzėmis. Dalis dronų pataikė į kritinės infrastruktūros objektus
  • Jungtinės Valstijos nepritaria Kinijos raginimams nutraukti ugnį Ukrainoje, nes tai, anot jų, tik įtvirtintų „Rusijos užkariavimą“ ir suteiktų Kremliui galimybę pasiruošti naujam puolimui
  • Ukrainos gynybos ministerijos Gynybos žvalgybos skyriaus vadovo pavaduotojas Vadimas Skibitskis teigia, kad „rusai laikinai okupuotame Krymo pusiasalyje sukūrė gynybinę grupę ir rengiasi gynybiniams veiksmams“
  • JAV išsiuntė naują žvalgybinį bepilotį orlaivį Rusijos aneksuoto Ukrainos Krymo link
  • Slovakija paskelbė perduosianti Ukrainai 13 sovietinės gamybos naikintuvų MiG-29. Kiek anksčiau apie keturių tokių naikintuvų perdavimą artimiausiu metu pranešė Lenkija

Naujausias sekmadienio naujienas apie Ukrainą sekite čia.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis: ši savaitė davė gerų žinių apie ginkluotę

23:00

Prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad ši savaitė davė gerų ginkluotės rezultatų ukrainiečių pasipriešinimui Rusijos agresijai.

Vakare vaizdo kreipimesi valstybės vadovas visų pirma sakė, kad įvyko dar vienas Ramšteino susitikimas. V.Zelenskis atkreipė dėmesį į naikintuvų MiG-29 ir savaeigių artilerijos pabūklų „Archer“ perdavimą Ukrainai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

„Yra naujų gynybos paketų iš mūsų draugų: iš Kanados, Vokietijos, Prancūzijos, iš Danijos, Estijos. Tai susiję su šaudmenimis ir amunicija, tankais ir artilerija. Yra labai reikalingas sprendimas dėl šarvuočių – didelis ačiū Švedijai. Sprendimas dėl MiG'ų – labai ačiū Slovakijai. Lenkija, Lietuva, Didžioji Britanija, Europos Sąjunga, Jungtinės Valstijos ir daugelis kitų šalių toliau stipriai padeda“, – pabrėžė Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskis pabrėžė, kad kai Ukrainos žmonės apsigins patys, kai Ukrainoje bus atkurta JT Chartijos galia, „tai suteiks taikos garantijas ir daugeliui kitų pasaulio vietų“. „Būtent to siekia mūsų pasaulinė koalicija, antikarinė koalicija“, – pabrėžė jis.

V.Zelenskis taip pat pažymėjo, kad vyko Ukrainos ir JAV pokalbis išplėstiniu gynybos formatu.

„Mūsų tikslas akivaizdus – tai mūsų karių stiprinimas, nauji sprendimai, kad Ukraina galėtų vykdyti aktyvius veiksmus ir gintis nuo Rusijos teroro, atkurti realų saugumą. Šie sprendimai ateis“, – patikino jis.

Pasak jo, Rusija griauna žmonių gyvenimus, o apsiginti galima tik vienu būdu – išvaryti Rusijos kariuomenę iš Ukrainos teritorijos, kas ir bus padaryta.

V.Zelenskis: kovos Donbase leidžia Ukrainai susigrąžinti saugumą

22:57

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad mūšiai Donbase – Vuhledare, Bachmute, Marjinkoje, Bilohorivkoje, Avdijivkoje, Kamiankoje – leidžia grąžinti saugumą Ukrainai ir visai Europai.

Vakariniame vaizdo kreipimesi Ukrainos vadovas pažymėjo Donecko srities karius, kurie labiausiai pasidarbavo nukaunant rusų karius.

„Ypač dėkoju kiekvienam, kuris kasdien gina Bachmutą. Kovos ten, būtent šiose Donbaso dalyse – Vuhledare, Bachmute, Marjinkoje, Belohorivkoje, Avdijivkoje, Kamiankoje – leidžia grąžinti saugumą Ukrainai, visai Europai, kiekvienai tautai, kuri vertina savo laisvę ir savo žemės vientisumą“, – pabrėžė prezidentas.

V.Zelenskis padėkojo karinių oro pajėgų kariams, visiems lakūnams, priešlėktuvinių pabūklų šauliams, kurie numušinėja Rusijos paleistus žudikiškus dronus ir raketas.

„Dėkoju kiekvienam mūsų gynybos ir saugumo pajėgų daliniui, kuris atsako į okupanto smūgius mūsų miestams. Dniepropetrovsko sritis, Charkivo sritis, Donecko sritis, Luhansko sritis, Chersono, Zaporižios, Sumų sritis ir Černihivo sritis – už kiekvieną mūsų regioną, nukentėjusį nuo Rusijos teroro, okupantas apčiuopiamai sumokės savo nuostoliais“, – pabrėžė jis.

Ukrainos gynybos ministerija neigia, kad į fronto liniją siunčia nepasirengusius karius

22:54

Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar teigia, kad kariai nesiunčiami į Bachmutą be apmokymų, nors, anot jos, tai teigia Kremliaus propogandistai, rašo „Sky News“.

H.Maliar sakė, kad skleidžiamas „rusiškas pasakojimas“, esą Ukrainos kariai „iš karto siunčiami į Bachmutą be pasirengimo“.

Tačiau ji paneigė šį teiginį, sakydama, kad kariai, kurie anksčiau netarnavo kariuomenėje, siunčiami į „mokymo centrus“.

„Dėl didelio masto karo eilinių ir seržantų mokymas vyksta sutrumpintu grafiku, tačiau nesumažinant mokymo kokybės“, – „Telegram“ rašė H.Maliar.

Ji taip pat paneigė teiginius, kad Ukraina verčia moteris kariauti kare.

Tai istorija, kurią, pasak jos, prorusiški „Telegram“ kanalai kartojo „daugybę kartų“ ir atkakliai bando „sukti“, nors tuo nesidomima.

„Mes nemobilizuojame moterų be jų sutikimo, net ir gydytojų“.

Ukrainos pajėgos įvardijo šeštadienį Bachmuto kryptimi likviduotų rusų skaičių

20:30

Šeštadienį Bachmuto fronto kryptimi likviduota daugiau kaip 190 rusų okupantų, informacinio teletilto eteryje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės grupuotės pranešėjas Serhijus Čerevatis, skelbia „Unian“.

„Priešas ir toliau bando užimti šį Ukrainos miestą. Vykdomos atakos netoli pačios gyvenvietės. Konkrečiai per šią parą vien pačioje Bachmuto teritorijoje įvyko 16 karinių susirėmimų, 55 kartus jis apšaudė miestą ir jo apylinkes. Iš viso Bachmuto fronto ruožui jis sudavė 352 artilerijos smūgius iš įvairių tipų daugkartinio paleidimo raketinių sistemų ir statinių artilerijos. O visame fronte vyko 27 mūšiai ir 4 oro antskrydžiai. Buvo sunaikinti 193 okupantai ir 199 buvo įvairiai sužeisti“, – sakė S.Čerevatis.

Jis taip pat pridūrė, kad ukrainiečių gynėjai numušė du bepiločius orlaivius „Orlan-10“. Be to, buvo sunaikinti penki priešo lauko amunicijos sandėliai.

S.Čerevatis pažymėjo, kad ukrainiečių kovotojams pavyko pristatyti į Bachmutą šaudmenų, atsargų, amunicijos ir medikamentų. Taip pat pavyko paimti iš miesto sužeistus ukrainiečių gynėjus.

Atskirai atstovas sakė, kad jau kelias savaites iš eilės priešas bando vykdyti puolimą Lymano-Kupjansko kryptimi.

„Hryanikivkos, Verchnekamensko ir Spornojės gyvenviečių rajone (priešas) vykdė puolamuosius veiksmus. Penkis kartus jis bandė šturmuoti mūsų pozicijas. Jų metu žuvo 53 okupantai ir 116 buvo sužeista. Šiai krypčiai būdinga tai, kad kasdien naikinama priešo šarvuota technika“, – sakė S.Čerevatis.

Jis pridūrė, kad šiandien nukentėjo du rusų tankai T-72 ir šarvuotas artilerijos vilkikas.

Pasak S.Čerevačio priešas šioje kryptyje dažniausiai naudoja artilerijos ir raketų ugnį. „478 kartus jis apšaudė Lymano-Kupjansko kryptį iš įvairių rūšių artilerijos“, – pridūrė S.Čerevatis.

Minint Krymo aneksijos metines Ukraina žada išvaryti Rusiją iš visų okupuotų teritorijų

19:24

Ukrainos užsienio reikalų ministerija šeštadienį paminėjo Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos metines, sakydama, kad pusiasalis jau devynerius metus kenčia nuo Kremliaus, ir ragindama Rusiją palikti visas okupuotas Ukrainos teritorijas.

2014 m. Rusija įsiveržė į Juodosios jūros pusiasalį ir per kelias dienas užbaigė jo aneksiją, surengusi referendumą, kurį Ukraina ir didžioji pasaulio dalis pasmerkė kaip neteisėtą.

„Devynerius metus iš eilės Krymo pusiasalis kenčia nuo nusikalstamo Kremliaus režimo, kuris pavertė jį kariniu forpostu, nelaisvės ir persekiojimo, agresijos ir teroro zona, nukreipta prieš viską ir visus, kurie rado drąsos pasipriešinti ir ginti savo demokratines teises ir vertybes“, – teigiama Ukrainos pareiškime. 

Ministerija taip pat pasmerkė vadinamuosius referendumus, pernai surengtus okupuotose Ukrainos Chersono, Zaporižios, Luhansko ir Donecko sričių dalyse. Šį procesą Kyjivas ir Vakarų šalių vyriausybės taip pat pasmerkė kaip pažeidžiantį tarptautinę teisę.

„Tiek 2014 m., tiek 2022 m. referendumo teatras neturi jokių pasekmių Ukrainos administracinei-teritorinei struktūrai ir tarptautiniu mastu pripažintoms sienoms, – sakoma pareiškime. – Visų kitų laikinai okupuotų teritorijų išlaisvinimas taip pat įvyks. Tai tik laiko klausimas.“

Ministerija padėkojo Ukrainos pasauliniams sąjungininkams už pagalbą Ukrainai siekiant susigrąžinti teritorijas, įskaitant Krymą, ir pareiškė, kad Ukraina dės visas pastangas, kad nubaustų Rusiją ir jos vadovybę.

Kryme Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas šeštadienį didžiausiame pusiasalio mieste Sevastopolyje dalyvavo renginyje, skirtame metinėms paminėti.

Per apšaudymą Kostiantynivkoje sužeisti šeši civiliai

19:19

Rusijos kariuomenės apšaudymo metu Kostiantynivkoje buvo sužeisti šeši civiliai gyventojai.

Rusijos okupantai paleido kelis šūvius kasetinių šaudmenų iš „Uragan MLRS“. 

Operatyviniais duomenimis, buvo apgadinta 10 privačių namų, 9 daugiaaukščiai pastatai, mokykla, vaikų parduotuvė, keliolika privačių automobilių ir garažų. 

Rusai smogė Kramatorskui kasetiniais šaudmenimis: du žmonės žuvo, 10 sužeistų

19:15 Atnaujinta 23:26

Rusijos okupantai vėl apšaudė Kramatorską, žuvo du žmonės, pranešė miesto meras, apkaltinęs Maskvą per šią ataką panaudojus kasetines bombas.

„Kramatorsko bombardavimo kasetinėmis bombomis pasekmės: du žmonės žuvo, dar aštuoni sužeisti, trys iš jų – sunkiai.“ Vėliau patikslinta, kad sužeistųjų skaičius išaugo iki dešimties.

Mieste esantys naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė, jog prieš pat 16 val. vietos (ir Lietuvos) laiku girdėjo apie 10 sprogimų ir matė virš parko miesto pietinėje dalyje kylančius dūmus.

Preliminariais duomenimis, apgadinta apie 10 gyvenamųjų namų ir keli automobiliai.

Jie taip pat matė šių smūgių vietoje nuo sužalojimų mirusią moterį.

Netrukus po to pasigirdo antra sprogimų serija už maždaug dviejų kilometrų esančiame rajone. Pasak AFP žurnalistų, ten buvo sunkiai sužeista taksi vairuotoja.

Pagal Jungtinių Tautų sutartį, kurią remia dauguma Vakarų valstybių, yra draudžiama naudoti ir perduoti kasetines bombas, kurios smūgio teritorijoje paskleidžia dešimtis mažų sprogstamųjų užtaisų. Dalis jų gali iš karto nesprogti ir iš esmės tapti priešpėstinėmis minomis, keliančiomis pavojų civiliams gyventojams ilgą laiką po karo pabaigos.

Kramatorskui šią savaitę buvo smogta jau antrą kartą. Antradienį, Rusijos pajėgoms apšaudžius miestą, žuvo vienas žmogus, o dar trys buvo sužeisti.

Kramatorskas yra rytiniame pramoniniame Donecko regione, kurio dalis, įskaitant didžiausią miestą, nuo 2014 metų kontroliuoja Kremliaus remiami separatistai.

2022 metų balandį per raketos smūgį Kramatorsko geležinkelio stotyje žuvo apie 60 bėgančių civilių – tai buvo viena iš kruviniausių invazijos atakų, nukreiptų prieš civilius gyventojus.

Generalinis štabas: Ukraina sudavė galingus smūgius okupantų pozicijoms ir sunaikino droną

19:09

Ukrainos gynėjai surengė naujus galingus smūgius į vietoves, kuriose sutelktos okupantų pajėgos, ir net numušė priešo bepilotį orlaivį „Shahed-136“, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo vakarinėje suvestinėje socialiniame tinkle „Facebook“. Joje patikslinta, kad per dieną Ukrainos aviacija surengė šešis antskrydžius.  

„Per dieną Ukrainos gynybos pajėgų aviacija atliko šešis smūgius į užpuolikų koncentracijos rajonus“, – sakoma pranešime.

Taip pat per dieną Ukrainos gynėjai numušė priešo bepilotį orlaivį „Shahed-136“, o raketų ir artilerijos daliniai smogė septynioms teritorijoms, kuriose buvo sutelktas priešo personalas ir karinė technika.

Rusija sako sutikusi susitarimą dėl Ukrainos grūdų eksporto pratęsti 60 dienų

19:06

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova šeštadienį pareiškė, jog Maskva sutiko su tuo, kad susitarimas, pagal kurį, Rusijai pradėjus karinę kampaniją, Ukraina galėjo atnaujinti savo grūdų eksportą, būtų pratęstas 60 dienų.

„Matome „grūdų susitarimo“ šalių pranešimus apie tai, kad susitarimas pratęstas 120 dienų“, – pareiškė M.Zacharova, kurią cituoja naujienų agentūra „Interfax“.

„Ne kartą esame pareiškę, ... jog Rusija visas susitarimo šalis yra informavusi apie tai, kad ji susitarimą pratęsia 60 dienų.“

Plačiau skaitykite čia.

V.Zelenskis taiko sankcijas šimtams asmenų, įskaitant Sirijos prezidentą B.al Assadą

17:49

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis šeštadienį pasirašė dekretą, kuriuo šimtams asmenų, įskaitant Sirijos prezidentą Basharą al Assadą, taikomos sankcijos, teigiama Ukrainos vyriausybės pranešime.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Dekretu, kuriuo patvirtintas Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pasiūlymas, sankcijos pirmiausia taikomos Rusijos piliečiams ir juridiniams asmenims. Tačiau sąraše taip pat yra ir kitų garsių asmenų, pavyzdžiui, Sirijos Ministras Pirmininkas Husseinas Arnousas, Sirijos užsienio reikalų ministras Faisalas al-Mekdadas ir Irano ginkluotųjų pajėgų štabo viršininkas Mohammadas Bagheri.

Pareiškime priduriama, kad sankcijos, kuriomis nurodoma sustabdyti prekybos operacijas ir apriboti arba visiškai uždrausti gabenti išteklius, skraidyti ar kitaip keliauti per Ukrainą, bus taikomos 10 metų.

Ukrainos gynėjas: Rusijos okupantai nori apsupti Avdijivką, bet paties miesto jiems nereikia

16:30

Rusijos kariuomenę prie Avdijivkos ir Marinkos sustiprino 98-osios oro desanto brigados specialiųjų pajėgų dalinys, sako Tavriškių krypties gynybos pajėgų jungtinio spaudos centro pranešėjas Oleksijus Dmytraškovskis. 

„Per pastarąją parą priešas 21 kartą bandė pulti (Ukrainos karių) pozicijas prie Avdijivkos ir Marjinkos. Tačiau visiškai nesėkmingai. Jie nepasiekė sėkmės nė vienoje kovinėje pozicijoje. Naktį priešas visiškai nustojo pulti. Tai tikriausiai lėmė skaitiniai nuostoliai. Vakar priešas prarado apie dvi kuopas žuvusių ir sužeistų karių“, – per informacinį teletiltą sakė jis,

Pasak O.Dmytraškovskio, 98-osios oro desanto šturmo brigados specialiųjų pajėgų dalinys prisijungė prie priešo 155-osios jūrų pėstininkų brigados dalinio netoli Avdijivkos ir Marjinkos.

„Tai, taip sakant, pastiprinimas, tačiau šio dalinio moralinė ir psichologinė būklė yra absoliučiai nulinė. Ką šis specialusis dalinys galės nuveikti, kol kas nežinia“, – pridūrė O.Dmytraškovskis.

Jis taip pat pabrėžė, kad per dvi savaites trukusias atakas šia kryptimi okupantai patyrė didelių gyvosios jėgos ir technikos nuostolių. Atitinkamai šiuo metu jiems reikia laiko atkurti ir įrangą, ir amuniciją. 98-osios brigados dalinys yra vienas iš paskutinių kovai pasirengusių rezervų šioje kryptyje, pridūrė O>Dmytraškovskis.

„Tačiau žinoma, kad priešas Vuhledaro kryptimi šiek tiek sumažino savo aktyvumą. Pastebėtas pajėgų ir priemonių kaupimas. Tačiau pagal Kremliuje esančių Rusijos karinių pensininkų planą Avdijivką reikia užimti žiedu. Paties miesto jiems nereikia. Jiems reikia lokalizuoti visas ten esančias gynybos pajėgas. Kol kas visi šie bandymai yra bergždi. Atsižvelgiant į viską, akivaizdu, kad priešas jau gana išsekęs, ir dar kartą pabrėžiu, kad moralinė ir psichologinė būklė yra nulinė“, – pabrėžė O.Dmytraškovskis.

Pratęstas Ukrainos ir Rusijos susitarimas dėl grūdų Juodojoje jūroje

16:25

Ukrainos ir Rusijos susitarimas dėl Juodosios jūros regiono grūdų pratęstas, pareiškė Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas.

„Susitarimas dėl grūdų koridoriaus turėjo baigtis šiandien. Po derybų su abiem šalimis pasiekėme, kad šis susitarimas būtų pratęstas“, – sakė R.T.Erdoganas savo kalboje vakariniame Kanakalės mieste.

Turkijos vadovas neatskleidė, kokiam laikotarpiui pratęstas susitarimas.

Anksčiau Rusija ragino susitarimą pratęsti tik 60 dienų, t. y. pusei ankstesnio pratęsimo laikotarpio, o Ukraina reikalavo pratęsti susitarimą 120 dienų.

Nuotraukose: Rusijos raketų smūgio Zaporižioje padariniai

15:35

Naktį Rusijos raketoms pataikius į gyvenamąjį rajoną Zaporižios mieste, liko apgadintų pastatų.

Apie nukentėjusiuosius nepranešama, tačiau apgadinti namai ir sugriauta maitinimo įstaiga, sakė Zaporižios miesto tarybos atstovas Anatolijus Kurtevas. 

Kitur Ukrainos sausumos pajėgų vadas sakė, kad Rusijos pajėgos bando pralaužti Ukrainos gynybą keliomis kryptimis, siekdamos visiškai apsupti Bachmutą.

V.Putinas pasirašė įstatymą, draudžiančius diskredituoti savanorius ir samdinius Ukrainoje

15:29

Vladimiras Putinas pasirašė įstatymą, kuriuo bus uždrausta „diskredituoti“ ir skleisti „netikras naujienas“ apie Ukrainoje kovojančius savanorius ir samdinius.

Pagal iš dalies pakeistą įstatymą už savanorių pajėgų ir privačių samdinių dalinių, įskaitant „Wagner“ grupę , kritiką nuo šiol grės iki penkerių metų kalėjimo arba 300 000 rublių (3 625 eurų) bauda.

„Kiekvienas, kuris šiandien rizikuoja savo gyvybe, kad užtikrintų šalies ir jos piliečių saugumą, yra apsaugotas nuo melo ir provokacijų“, – laikraštis „Moscow Times“ cituoja Valstybės Dūmos pirmininko Viačeslavo Volodino žodžius apie naująjį įstatymo projektą.

Rusija teigia esanti „atvira tikrai rimtiems pasiūlymams“ dėl krizės Ukrainoje sprendimo

15:28

Maskva yra atvira rimtiems pasiūlymams dėl krizės Ukrainoje sprendimo, pareiškė Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova.

Kremliaus pareigūnė teigė, kad prezidento Volodymyro Zelenskio taikos planas „neturi nieko bendra su taika“ ir kad tai yra „tik ultimatyvių reikalavimų Rusijai sąrašas“, kuris yra „atitrūkęs nuo tikrovės“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova
AFP/„Scanpix“ nuotr./Marija Zacharova

„Mes ne kartą pareiškėme, kad esame atviri tikrai rimtiems Vakarų ir Ukrainos pasiūlymams dėl politinio ir diplomatinio krizės sprendimo, tačiau nepriimsime ultimatumų kalbos“, - sakė Rusijos diplomatė, kaip praneša Rusijos naujienų agentūra TASS.

„Siekiant užtikrinti tvarią taiką, reikia reikalauti, kad būtų nutrauktas ginklų ir samdinių tiekimas Ukrainai, nutraukta karinė veikla, Ukraina atgautų neutralų statusą, o tarptautiniu lygiu būtų pripažinta nauja padėtis vietoje, kylanti iš tautų apsisprendimo teisės. 

Be to, reikia demilitarizuoti ir denacifikuoti Ukrainą, pašalinti visas grėsmes, kylančias iš jos teritorijos, ir užtikrinti jos nebranduolinį statusą bei pagarbą rusakalbių ir etninių mažumų teisėms“, - kalbėjo ji.

V.Putinas lankosi Kryme jo aneksijos metinių proga

15:25 Atnaujinta 17:48

Vladimiras Putinas lankosi Kryme, kur minės devintąsias regiono aneksijos nuo Ukrainos metines, praneša Rusijos valstybinė žiniasklaida.

Kremlius aneksavo regioną 2014 m., kai didžioji pasaulio dalis pasmerkė šį žingsnį kaip neteisėtą.

Nepaisant Volodymyro Zelenskio raginimų išvesti Rusijos karius iš regiono, V.Putinas neparodė ketinimų atsisakyti Kremliaus laimėjimų.

Vietoj to jis pabrėžė Krymo išlaikymo svarbą.

Sevastopolio uostamiestyje prie Juodosios jūros V.Putinas, lydimas Maskvos paskirto Sevastopolio gubernatoriaus Michailo Razvožajevo, apsilankė meno mokykloje, parodė televizija „Rossija-1“.

Plačiau skaitykite čia.

J.Prigožinas: „Wagner“ iki gegužės planuoja įdarbinti 30 000 naujų kovotojų

13:44

Rusijos samdinių grupuotė „Wagner“ planuoja iki gegužės vidurio įdarbinti apie 30 000 naujų kovotojų, sakė jos įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas.

J.Prigožinas „Telegram“ paskelbtoje garso žinutėje teigė, kad „Wagner“ verbavimo centrai, kurie, jo teigimu, praėjusią savaitę buvo atidaryti 42 Rusijos miestuose, per dieną įdarbina vidutiniškai 500-800 žmonių.

Buvęs naikintuvo pilotas paaiškina, kaip ir kodėl rusai pažeidė JAV droną

12:55

NATO oro gynybos naikintuvai reguliariai perima Rusijos karinius orlaivius, tačiau šie susidūrimai paprastai vyksta profesionaliai ir pagarbiai, rašo britų karo analitikas Seanas Bellas. „Sky News“ publikuotoje analizėje jis nagrinėja, ar rusai tyčia numušė JAV bepilotį orlaivį MQ-9, kad atgrasytų NATO oro pajėgas.

Kovo 14 d. pora Rusijos daugiafunkcinių naikintuvų „Su-27 Flanker“ perėmė 32 mln. dolerių vertės JAV bepilotį orlaivį „MQ-9 Reaper“, teisėtai skridusį tarptautinėje oro erdvėje virš Juodosios jūros.

JAV teigė, kad Rusijos lėktuvas pataikė į jų bepilotį orlaivį ir jį numušė. Rusai, žinoma, neigė tokius veiksmus.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„MQ-9 Reaper“ dronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./„MQ-9 Reaper“ dronas

Tačiau po dviejų dienų incidento vaizdo įraše aiškiai matyti, kad rusų „Flankers“ ne kartą stengėsi nukreipti droną, kol vienas iš jų, atrodo, labai neatsargiai manevruodamas trenkėsi į sraigtą.

S.Bellas nagrinėja, ar Rusijos pilotas tyčia pataikė į droną?

Plačiau skaitykite čia.

Ukrainos kovotojas: Bachmuto kryptimi Rusija išsekusi

11:36

Okupantų puolimo įkarščio pikas Bachmute praėjo, nors Rusijos pajėgos ir toliau šturmuoja miestą, per nacionalinį teletiltą sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 5-osios atskirosios šturmo brigados kovotojas Jurijus Sirotiukas, šaukiniu Mamajus.

Pasak jo, Bachmuto kryptimi pastarąją savaitę vyko „Armagedonas“.

„Tai buvo visą parą trunkantys šaulių mūšiai, nuolat naudojamasi aviacija. Paskui nuslopinome šį priešo puolamąjį įkarštį, įvyko nedidelė stabilizacija, o vakar priešas vėl perėjo į puolimą. Mano nuojauta, šiek tiek silpniau nei praėjusią savaitę. Bet sunku su kuo nors lyginti, nes šiek tiek mažiau Bachmute... sunku įsivaizduoti. Man atrodo, kad mes pasiekėme kulminaciją, Rusija šia kryptimi be šviežių pajėgų išsekusi. Be papildymo jie negalės čia pasiekti jokios sėkmės“, – dalijosi mintimis Mamajus.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys prie Bachmuto

„Galbūt jiems (kontratakoms) ne visą laiką sekasi, ne tokia didelė pažanga, bet mums pavyksta išlaisvinti ir metrą ar du, dešimt metrų Ukrainos žemės“, - kalbėjo jis.

Kalbėdamas apie „Wagner“ amunicijos trūkumą, kovotojas pažymėjo, kad rusai „nori turėti 20 kartų pranašumą, bet jis siekia apie 5 kartus. Be to, samdiniai savo pusėje turi kovinę aviaciją“.

„Įsivaizduokite pasaulyje privačią armiją, kuri turi lėktuvus, kuri turi viską. Jie tiesiog įpratę kovoti tokiomis masėmis, naikinti viską, kas gyva, o paskui įeiti ir vėliavą nuleisti. Dabar, net ir turėdami penkiskart didesnį pranašumą, jie nieko negali pasiekti“, – sakė Mamajus.

Karininkas pridūrė, kad „vagnerininkai“ vis dar kovoja Bachmute, nors jų dalinius jau sustiprino Rusijos ginkluotosios pajėgos.

„Wagner“ istorija Bachmute baigiasi nesėkmingai. Metę „geriausią pasaulyje privačią kariuomenę" į mažytį rajono centrą, jie neužėmė rajono centro ir prarado visą savo kariuomenę“, – apibendrino Mamajus.

Kyjivo ir Vašingtono pokalbis: ukrainiečiai paprašė tolesnės pagalbos, įskaitant daugiau įrangos, ginklų ir šaudmenų

11:28

Šeštadienį Ukrainos ir JAV saugumo pareigūnai susitiko vaizdo ryšiu, o Volodymyro Zelenskio vyriausybės atstovai paprašė tolesnės pagalbos, įskaitant daugiau įrangos, ginklų ir šaudmenų.

Tarp aukšto rango pareigūnų buvo Joe Bideno patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas, JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas ir Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley. Pokalbyje taip pat dalyvavo Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas ir Romanas Mašovecas, kuris yra V.Zelenskio biuro vadovo pavaduotojas.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Susitikimo pabaigoje prie skambučio prisijungė ir pats V.Zelenskis, teigiama jo patarėjo Andrijaus Jermako „Telegram“ paskyroje. Ukrainos prezidentas aptarė, kaip Ukrainos pajėgos tikisi susigrąžinti rusų užimtas teritorijas.

„Padėkojome JAV valdžios institucijoms ir Amerikos žmonėms už visapusišką ir galingą paramą mūsų šaliai kovoje už laisvę ir taikos sugrąžinimą į Europą“, – sakė A.Jermakas.

Britų žvalgyba: Kremlius „tikriausiai ruošiasi palengvinti platesnį šaukimą į kariuomenę“

10:55

Jungtinės Karalystės gynybos ministerija paskelbė naujausią žvalgybos ataskaitą apie karą Ukrainoje.

Ataskaitoje teigiama, kad Rusijos valdžios institucijos „tikriausiai ruošiasi palengvinti platesnį šaukimą į kariuomenę, kad patenkintų savo karinius poreikius“.

Atnaujintoje ataskaitoje pažymima, kad Rusijos Dūmos deputatai šį mėnesį pateikė įstatymo projektą, kuriuo siūloma pakeisti šaukimo į kariuomenę amžiaus cenzą – nuo dabartinių 18 iki 27 metų amžiaus vyrai turi būti šaukiami nuo 21 iki 30 metų, ir teigiama, kad „įstatymas greičiausiai bus priimtas ir įsigalios 2024 m. sausio mėn.“

Toliau pranešama, kad Rusija „nuo sovietinių laikų tęsia šaukimo į kariuomenę ciklus du kartus per metus“. 

Jie skiriasi nuo išskirtinės veteranų „dalinės mobilizacijos“, vykdomos nuo praėjusių metų rugsėjo.

Toliau atnaujintoje ataskaitoje teigiama, kad Rusija ir toliau oficialiai neleidžia šauktiniams dalyvauti operacijose Ukrainoje, tačiau priduriama, kad „mažiausiai šimtai žmonių tikriausiai tarnavo dėl administracinių nesklandumų arba po to, kai buvo priversti pasirašyti sutartis“.

Rusai Luhansko srityje paskelbė didelio masto „pratybas“

10:50

Rusijos okupantai Luhansko srityje paskelbė pradedantys didelio masto "karines pratybas", kuriose dalyvauja visi šaukiamojo amžiaus vyrai.

Apie tai savo feisbuko puslapyje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas. Generalinis štabas pažymi, kad tokiu būdu okupantai bando nuslėpti visišką mobilizaciją keliose vietovėse.

„Vietinė vadinamoji „valdžia“ laikinai okupuotose ir užgrobtose Luhansko srities teritorijose paskelbė pradedanti didelio masto karines pratybas, kuriose dalyvauja visi šaukiamojo amžiaus vyrai iš Starobilsko, Ščastijos, Novoaidaro, Novopskovo ir Nižneteplio, turintys pasus su užrašais „LNR“ ir „Rusijos Federacija“, – sakoma pranešime.

Analitikai: Xi Jinpingas su V.Putinu tikriausiai planuoja aptarti sankcijų vengimo schemas

09:54

Kovo 20–22 d. valstybinio vizito į Rusiją metu Kinijos Prezidentas Xi Jinpingas susitiks su Rusijos Prezidentu Vladimiru Putinu, su kuriuo tikriausiai aptars sankcijų vengimo schemas ir Kinijos interesą tarpininkauti derybose dėl karo Ukrainoje sureguliavimo.

Kremlius pareiškė, kad V.Putinas ir Xi Jinpingas planuoja pasirašyti neįvardytus dvišalius dokumentus ir aptarti aktualius Rusijos ir Kinijos visapusiškos partnerystės klausimus. 

Pranešama, kad Kinijos bendrovės pardavė Rusijos subjektams šautuvų, dronų dalių ir įrangos, kuri gali būti naudojama kariniais tikslais, o Vakarų žvalgybos agentūros yra pareiškusios, kad Kinijos vadovybė svarsto galimybę aprūpinti Rusiją mirtina įranga.

Anot JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų, Xi Jinpingas tikriausiai planuoja aptarti su V.Putinu ir Rusijos pareigūnais sankcijų vengimo schemas, kad paremtų Kinijos įrangos pardavimą ir aprūpinimą Rusija.

ISW anksčiau įvertino, kad Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir Xi Jinpingas kovo 1 d. pasirašė 16 susitarimų paketą, kuris gali palengvinti Rusijos sankcijų vengimą, nukreipiant kiniškus produktus per Baltarusiją. 

Xi Jinpingas taip pat tikriausiai siekia skatinti Kinijos pastangas, kuriomis siekiama Kiniją pateikti kaip nešališką trečiąją šalį tarpininkę derybose tarp Rusijos ir Ukrainos.

„Vasario 24 d. Kinija paskelbė platų 12 punktų taikos planą dėl karo Ukrainoje, nors lieka neaišku, ką konkrečiau apimtų Kinijos pasiūlymai dėl karo sureguliavimo derybomis. Xi Jinpingas gali siekti, kad jo sėkmė tarpininkaujant atkuriant Irano ir Saudo Arabijos diplomatinius ryšius būtų panaudota didesnėms pastangoms tarpininkauti šiame kare“, – rašo analitikai.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka patvirtino, kad Baltarusijos pramonė tiekia Rusijai elektroninius komponentus, o tai gali patvirtinti ankstesnius ISW vertinimus, kad Baltarusija gali padėti Rusijai išvengti Vakarų sankcijų.
  • Serbijos prezidento Aleksandro Vučičiaus retorika dėl Belgrado atsisakymo taikyti sankcijas Rusijai švelnėja.
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas per Kupjansko-Svatovės-Kreminos liniją.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Bachmute ir jo apylinkėse.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Donecko miesto pakraščiuose.
  • Rusijos šaltiniai teigė, kad Rusijos pajėgos atmušė Ukrainos pajėgas palei fronto liniją Pietų Ukrainoje.
  • Kremlius toliau šaukia rezervistus visoje Rusijoje.
  • Pranešama, kad Rusijos valdžios institucijos okupuotoje Zaporižios srityje sulaikė tris ukrainiečių partizanus.

Ukraina: per pastarąją parą nukauta 880 rusų karių

09:49

Per pastarąją parą Ukrainoje žuvo 880 rusų užpuolikų, o Rusijos nuostoliai Ukrainoje peržengė naują „raudonąją liniją“, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Jo duomenimis, nuo 2022 m. vasario 24 d. iki 2023 m. kovo 18 d. iš viso žuvo apie 164 200 Rusijos karių.

Be to, sunaikinta:

  • tankų – 3511 (5 per pastarąją parą),
  • šarvuotų kovos mašinų – 6830 (7 per pastarąją parą),
  • artilerijos sistemų – 2560 (8 per pastarąją parą),
  • MLRS – 506 (2 per pastarąją parą),
  • gynybos priemonių – 265,
  • orlaivių – 305,
  • sraigtasparnių – 290,
  • operatyvinio-taktinio lygio dronų – 2159 (14 per pastarąją parą),
  • sparnuotųjų raketų – 907,
  • laivų ir (arba) katerių – 18,
  • transporto priemonių ir autocisternų – 5404 (3 per pastarąją parą),
  • specialiosios įrangos – 259 (1 per pastarąją parą).

Kryme nugriaudėjo sprogimai

09:46

Šeštadienio rytą, kovo 18 d., okupuotame Sevastopolyje reguliariais intervalais pasigirdo keli sprogimai. Apie tai pranešė telegramų kanalas „Emergency Sevastopol“, remdamasis liudininkų žodžiais.

Vietiniai gyventojai klausia: „Kas vyksta Sevastopolyje?“, „Žmonės, kas daužosi? Dar per anksti fejerverkams!“, rašo „Unian“.

Taip pat aneksuoto pusiasalio gyventojai praneša apie šaudymą Inkermano mieste, iš ten sklinda garsūs garsai.

Vėliau pasirodė vadinamojo Sevastopolio „gubernatoriaus“ Michailo Razvozžajevo komentaras: „Viename iš poligonų vyksta mokomasis šaudymas, įskaitant granatsvaidžius. Mieste viskas ramu“.

Dėl pakilusio Rusijos raketinio lėktuvo – visoje Ukrainoje buvo paskelbtas oro pavojus

09:44 Atnaujinta 11:50

Šeštadienį po 9.00 val. visoje Ukrainoje paskelbtas oro pavojus.

Jis susijęs su Rusijos raketinio lėktuvo MiG-31K, galinčio nešti raketas „Kinžal“, pakilimu Baltarusijos teritorijoje, pranešė stebėsenos grupė „Belaruski Gayun“. 

„09:00. Mačiuliškių aerodromas. Rusijos karinių oro pajėgų MiG-31K pakilimas“, – rašoma pranešime.

Ekrano nuotrauka/Oro pavojus kovo 18 d. rytą
Ekrano nuotrauka/Oro pavojus kovo 18 d. rytą

„Belaruski Hayun“ praneša, kad 11.11 val. Rusijos karinių oro pajėgų naikintuvas MiG-31K nusileido Mačiuliškių aerodrome. Ukrainos regionuose buvo atšauktas oro pavojus.

Ukraina per parą atrėmė per 100 rusų atakų

09:37

Ukrainos gynėjai atrėmė daugiau kaip 100 priešo atakų Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos ir Šachtarskoo kryptimis, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas savo feisbuko puslapyje.

„Pagrindinis priešo taikinys per praėjusią parą ir toliau buvo bandymai pasiekti Donecko ir Luhansko sričių administracines sienas. Šiuo tikslu okupantai sutelkė pagrindines pastangas vykdyti puolamuosius veiksmus Lymano, Bachmuto, Avdijivkos, Marijinkos ir Šachtarskoo kryptimis. Dėl profesionalių ir koordinuotų veiksmų mūsų gynėjai šiomis kryptimis atrėmė daugiau kaip 100 priešo atakų“, – sakoma pareiškime.

Tuo tarpu Ukrainos gynybos pajėgų aviacija sudavė šešis smūgius okupanto dislokacijos vietoms, o raketų ir artilerijos daliniai smogė dviem priešo dislokacijos vietoms ir vienai priešo priešlėktuvinės gynybos dislokacijos pozicijai.

Rusai vėl veržėsi prie Lymano ir Kupjansko, bet nesėkmingai

09:36

Kupjansko ir Lymano kryptimis Rusija praėjusią parą nesėkmingai bandė pralaužti Ukrainos karių gynybą. Jis apšaudė 13 gyvenviečių teritorijas palei sąlyčio liniją.

Bachmuto kryptimi rusai nesiliovė šturmavę Bachmuto. Tuo pat metu Ukrainos gynėjai atrėmė okupantų puolimus Kleščivkos ir Ivanivskės vietovėse. Iš viso nuo okupantų apšaudymo nukentėjo 11 Bachmuto krypties gyvenviečių.

Avdijivkos, Marijinkos ir Šachtarsko kryptimis Rusijos pajėgos vykdė nesėkmingus puolimus Donecko srities Kamjankos, Nevelsko, Avdijivkos, Marijinkos, Sjevernės ir Pervomaiskės gyvenviečių kryptimi. Daugybė priešo atakų buvo surengta prieš 21 Donecko srities gyvenvietę.

Rusijos pajėgos toliau gynėsi Zaporižios ir Chersono kryptimis. Tuo pat metu jis intensyviai apšaudė gyvenamąsias vietoves. Iš viso rusai apšaudė beveik 40 gyvenamųjų vietovių.

Zaporižia atakuota raketomis, nukentėjo gyvenamųjų namų kompleksas

09:32

Naktį į šeštadienį Zaporižioje buvo triukšminga, nes Rusijos okupantai smogė raketomis S-300 ir pataikė į gyvenamųjų namų kompleksą.

Priešiškos raketos pataikė į vieną iš komplekso objektų, sprogimo banga ir nuolaužos apgadino netoliese esančius gyvenamuosius daugiabučius, „Telegram“ pranešė Zaporižios srities karinė administracija.

Pasak jos, duomenys apie priešo raketų smūgio aukas tikslinami.

„...Rašistai“ dar kartą užpuolė taikų miestą. S-300 raketos buvo nukreiptos į vieną iš gyvenamųjų kompleksų. Raketos pataikė į vieną iš šio komplekso objektų. Sprogimo banga ir nuolaužos apgadino netoliese esančius gyvenamuosius daugiabučius: fasadus, langus, stogus. Įvykio vietoje dirba visos atitinkamos tarnybos...“, – rašoma pranešime.

Penktadienio vakarą rusai atakavo dronais: Ukrainos oro gynybos pajėgos sunaikino 11 iš 16

08:34 Atnaujinta 09:41

Rusijos okupantai penktadienį apie 21 val. užpuolė Ukrainą Irano gamybos dronais kamikadzėmis „Shahed-136/131“.

Ukrainos ginkluotųjų oro pajėgų „Telegram“ pranešime teigiama, kad ataka buvo surengta iš dviejų krypčių – iš rytinės Azovo jūros pakrantės ir iš Rusijos Briansko srities.

Ukrainos karinių oro pajėgų Centro, Rytų ir Vakarų oro pajėgų vadavietės sunaikino 11 smogiamųjų nepilotuojamų orlaivių.

Kyjivo miesto karinės administracijos vadovas Serhijus Popko pranešė, kad mieste oro gynybos pajėgos sunaikino visus Rusijos paleistus bepiločius orlaivius.

Dniepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas pranešė, kad du priešo bepiločiai orlaiviai pataikė į ypatingos svarbos infrastruktūros objektą Novomoskovske.

Objekte kilo gaisras, kuris vis dar gesinamas. Be to, visiškai sugriauti šalia stovėję keturi vasarnamiai, dar šeši – apgadinti, per platformą „Telegram“ pranešė pareigūnas.

Tris dronus kariškiai numušė, o du pataikė į minimą infrastruktūros objektą.

S.Lysakas nurodė, kad per priešo ataką žmonės nenukentėjo.

Šeštadienį apie 1 val. nakties Lvivo sritį atakavo „Shahed-136“ tipo bepiločiai orlaiviai kamikadzės. Preliminariais duomenimis, jų buvo šeši.

Pasak Lvivo srities karinės administracijos vadovo Maksymo Kozyckio, tris numušė Vakarų oro gynybos pajėgos, taip išgelbėdamos daug gyvybių. Tai buvo sunki užduotis, nes dronai skrido žemai.

Paskutinis atnaujinimas 2023-03-18 08:34

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas