Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 04 28 /22:46

Karas Ukrainoje. V.Zelenskis atskleidė, apie ką kalbėjosi su Xi Jinpingu

Bachmutas ir Marjinka tebėra karo Ukrainoje veiksmų epicentre, teigia kariuomenė. Analitikai sako, kad Rusija sustiprino savo gynybą prieš laukiamą Ukrainos pajėgų kontrataką. Agentūra „Agence France-Presse“ pranešė, kad 800 km linijos, saugančios okupuotą Ukrainą, iš Rusijos pusės buvo trigubai sustiprintos ir į jas buvo sutelkta „daugybė žmonių“. Rusijos pajėgos taip pat ištuštino pagrindinę bazę Krymo šiaurėje.
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas
Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas / „Zuma press“/„Scanpix“

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • NATO vadovas Jensas Stoltenbergas teigė, kad šiuo metu Ukrainai pristatyta 98 proc. žadėtų kovos mašinų
  • V.Putinas pasirašė dekretą dėl ukrainiečių, atsisakiusių priimti Rusijos pilietybę, deportacijos iš okupuotų teritorijų
  • Rusijos gynybos ministerija pareiškė, kad jos pajėgos užėmė keturis kvartalus šiaurės vakarų, vakarų ir pietvakarių Bachmute
  • Rusijos pajėgos sugriovė tiltą Černihivo mieste
  • JAV generolas Christopheris G.Cavolis sako, kad šiandien rusų sausumos pajėgos didesnės nei karo pradžioje
  • Europos Taryba teigia, kad vaikų deportacija į Rusiją yra „genocido“ politika
  • Britų žvalgybos duomenimis, rusai įsirengė pozicijas ant Zaporižios atominės elektrinės reaktorių

Svarbiausias ketvirtadienio naujienas apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Zelenskis apie Rusijos ataką Umanėje: tik absoliutus blogis gali sukelti tokį siaubą

22:46

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, komentuodamas rytinę Rusijos raketų ataką prieš Ukrainą , sakė, kad tik absoliutus blogis gali sukelti tokį siaubą.

V.Zelenskis tai pareiškė per vakarinį vaizdo pranešimą.

„Griuvėsiai Umanėje, Rusijos raketos smūgio vietoje. Šiuo metu jau žinomi 23 žuvusieji, įskaitant keturis vaikus. Reiškiu užuojautą artimiesiems ir draugams...“, – sakė jis.

Prezidentas pažymėjo, kad visiems išsigelbėjusiems – šio namo gyventojams, gretimų namų, kuriuos palietė sprogimo banga, gyventojams – teikiama būtina pagalba.

Ukraina pasiekė danų dovanotos „Cezar“

22:25

Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas pranešė, kad į Ukrainą atgabentos Danijos dovanotos prancūzų gamybos savaeigiai artilerijos pabūklai „Cezar“.

„Danija ketino naudoti šias sistemas savo kariuomenei, bet išmintingai ir kilniai nusprendė perduoti jas Ukrainos kariuomenei dėl didelės grėsmės, kurią Rusijos agresija prieš Ukrainą kelia visai Europai“, – tviteryje rašė O.Reznikovas.

 

Umanėje žuvo mažiausiai 23 žmonės

21:45

Po Rusijos raketos smūgio daugiabučiui gyvenamajam namui Umanėje žuvusiųjų skaičius išaugo iki mažiausiai 23.

Ukrainos vidaus reikalų ministerijos duomenimis, žuvusiųjų po Rusijos raketos smūgio daugiabučiui gyvenamajam namui Umanėje padaugėjo mažiausiai iki 23. Tarp žuvusiųjų yra keturi vaikai, pranešė pareigūnai.

Per smūgį Umanėje, esančioje centrinėje Čerkasų srityje, buvo sužeista dar mažiausiai 18 žmonių.

Kovose prie Bachmuto žuvo airių savanoris

21:34

Airijos pilietis Finbaras Cafferkey žuvo kovose su Rusijos kariais netoli Bachmuto miesto, skelbia leidinys „The Independent“.

F.Cafferkey šeima patvirtino informaciją apie jo žūtį Ukrainoje.

V.Putinas: Rusija turi veikti greitai, kad atremtų Vakarų "ekonominę agresiją"

19:38

Penktadienį Vladimiras Putinas pareiškė, kad Rusija turi veikti greitai ir kaip „darni komanda“, kad pasipriešintų Vakarų „ekonominei agresijai“. Jis pridūrė, kad Maskva plės ryšius su Eurazijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos šalimis.

Šiais metais Rusijos ekonomika susidūrė su daugybe iššūkių, įskaitant silpnesnį rublį, mažesnes pajamas iš energetikos ir tolesnę izoliaciją, nes Vakarų šalys toliau taiko įvairias sankcijas dėl karo Ukrainoje.

„Šiandien, susidūrę su Vakarų ekonomine agresija, parlamentas, vyriausybė, visos regioninės ir vietos valdžios institucijos turi veikti aiškiai ir greitai, kaip viena darni komanda.

Mes neketiname palikti Rusijos izoliuotos. Priešingai, ketiname plėsti pragmatiškus, lygiaverčius, abipusiai naudingus, išimtinai bendradarbiavimo santykius su draugiškomis Eurazijos, Afrikos ir Lotynų Amerikos šalimis“, – naujienų agentūra „Reuters“ cituoja V.Putiną.

Umanėje aukų skaičius auga

19:17

Ukrainos vidaus reikalų ministerija pranešė, Rusijai apšaudžius Umanę aukų skaičius toliau auga.

Naujausiais duomenimis, per ataką žuvo mažiausiai 22 žmonės.

 

Ukrainoje – oro pavojaus įspėjimai

18:53

Daugelyje Ukrainos regionų buvo paskelbtas oro pavojus, skelbia ukrainiečių žiniasklaida.

Įspėjama, kad galima sulaukti raketų atakų.

V.Zelenskis atskleidė, apie ką kalbėjosi su Xi Jinpingu

17:59 Atnaujinta 19:06

Trečiadienį Kinijos vadovas Xi Jinpingas ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirma kartą nuo invazijos pradžios aptarė Pekino dalyvavimą Ukrainos taikos iniciatyvose ir pabrėžė būtinybę remti Ukrainos suverenitetą, per spaudos konferenciją pareiškė V.Zelenskis.

„Turėjome svarbų pokalbį. Kalbant apie būsimą susitikimą, apie jį neužsiminėme. Svarbūs dalykai, apie kuriuos bendravome, pirmiausia buvo susiję su saugumu. Mums labai svarbu į mūsų formatą, mūsų taikos formulę įtraukti kuo daugiau šalių, kurios vėliau galėtų daryti spaudimą Rusijos Federacijai atkurti taiką ir mūsų teritorinį vientisumą“, – pridūrė Ukrainos lyderis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir Kinijos lyderis Xi Jinpingas

„Dalinomės mintimis apie teritorinį vientisumą, suverenitetą, visus šiuos klausimus ir išgirdome pagarbą visiems šiems principams“, – teigė prezidentas.

Po pokalbių tapo žinoma, kad Kinija atsiųs savo atstovą apsilankyti Ukrainoje ir kitose šalyse konsultacijoms dėl karo sureguliavimo.

Tuo tarpu NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas, vertindamas Xi Jinpingo ir V.Zelenskio pokalbį, priminė, kad pirmiausia Pekinas nepasmerkė Rusijos invazijos.

Ukrainos prezidentas taip pat sakė, kad  Kinijos lyderio paprašęs padėti grąžinti Rusijos deportuotus ukrainiečių vaikus.

„Mums reikia įtraukti visus ..., kad būtų daromas spaudimas agresoriui ir teroristui – Rusijai, kuri pagrobė tiek mūsų vaikų“, – pareiškė V.Zelenskis per Kyjive surengtą spaudos konferenciją, kurioje taip pat dalyvavo Čekijos ir Slovakijos prezidentai.

„Jungtinės Tautos, daugelis kitų nori ką nors padaryti, bet rezultatai kol kas buvo prasti. Todėl kreipiausi į Kinijos lyderį“, – pridūrė jis.

Rusijos raketų smūgio Umanėje aukų skaičius išaugo iki 21

17:50 Atnaujinta 18:20

Rusijai penktadienį raketomis apšaudžius Umanę Ukrainos centrinėje dalyje, žuvo mažiausiai 21 žmogus, įskaitant tris vaikus, pranešė ukrainiečių pareigūnai.

Dar 18 žmonių sužeisti, devyni iš jų gydomi ligoninėje.

Ukrainos žiniasklaidos reportažuose iš 80 000 gyventojų turinčios Umanės matyti apgriautas daugiabutis namas. Pranešama, kad į namą pataikė dvi raketos.

Tarp penktadienį raketomis atakuotų miestų yra Kyjivas, kur tokių smūgių nebuvo daugiau kaip 50 dienų. Miesto valdžia pranešė, kad virš sostinės perimta 11 sparnuotųjų raketų ir du dronai.

„AP“/„Scanpix“/Nukentėjusieji Umanėje
„AP“/„Scanpix“/Nukentėjusieji Umanėje

Centriniame Dnipro mieste žuvo du žmonės – 31 metų moteris ir jos dvejų metų duktė, o dar keturi žmonės buvo sužeisti, sakė regiono gubernatorius Serhijus Lysakas.

Ukraina pranešė, kad naktį numušė 21 iš 23 Rusijos raketų ir du atakos dronus.

Tarp Umanėje žuvusių žmonių yra du dešimtmečiai ir vienas mažas vaikas. Pasak gelbėtojų, tarp žuvusiųjų yra ir gretimame pastate buvusi 75 metų moteris, kuriai nuo smūginės bangos prasidėjo vidinis kraujavimas.

Indija ir Rusija susitarė stiprinti ilgalaikius gynybos ryšius

17:46

Penktadienį vykusiose gynybos ministrų derybose Indija ir Rusija susitarė stiprinti partnerystę gynybos srityje, pranešė Indijos vyriausybė, Naujajam Deliui nerimaujant, kad karas Ukrainoje kenkia jo užsakytam karinės įrangos tiekimui iš Maskvos.

Rajnathas Singhas ir Sergejus Šoigu surengė derybas Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos (ŠBO) gynybos ministrų susitikimo Naujajame Delyje kuluaruose.

„Jie pripažino unikalius, ilgalaikius ir laiko patikrintus Indijos ir Rusijos santykius“, – sakoma pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“/Indijos gynybos ministras Rajnathas Singhas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu
„Reuters“/„Scanpix“/Indijos gynybos ministras Rajnathas Singhas ir Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu

Indija, didžiausia pasaulyje ginklų importuotoja, yra priklausoma nuo Rusijos, kuri jai tiekia beveik pusę savo karinių atsargų, ir per pastaruosius dešimtmečius įsigijo naikintuvų, tankų, branduolinių povandeninių laivų ir lėktuvnešį.

Tačiau karas Ukrainoje sustabdė rusiškų atsarginių dalių, kurios Indijai labai svarbios tankų ir naikintuvų laivynui išlaikyti, tiekimą ir atidėjo rusiškų oro gynybos sistemų pristatymą.

Indija atsisakė viešai kaltinti Rusiją dėl karo Ukrainoje ir padidino savo prekybą su Maskva iki rekordinio lygio, daugiausia dėl rusiškos naftos importo.

Keletas Vakarų lyderių kritikavo Indijos artumą Rusijai, nes jie bando izoliuoti Maskvą po jos invazijos į Ukrainą 2022 m. vasario mėn. Naujasis Delis sako ginantis savo interesus pirkti rusišką naftą ir siekia diplomatinio konflikto sprendimo.

Maskva, kuri artimiausiomis savaitėmis susidurs su numatomu Ukrainos pajėgų kontrpuolimu, antradienį priėmė Irano, Sirijos ir Turkijos gynybos ministrus, o mėnesio viduryje S.Šoigu taip pat surengė derybas su Kinijos gynybos ministru.

Šanchajaus bendradarbiavimo organizacijos susitikime Rusijos gynybos ministras tvirtino, kad tikrasis Vakarų tikslas Ukrainoje yra strategiškai nugalėti Rusiją, kelti grėsmę Kinijai ir išlaikyti savo monopolinę padėtį, pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra RIA.

D.Kuleba: Ukrainos kontrpuolimo neturėtume laikyti paskutiniu mūšiu

17:10

Pastarosiomis savaitėmis žiniasklaidoje pagrindinį eterį užėmusios naujienos apie laukiamą Ukrainos kontrpuolimą. Įvairių leidinių interviu su aukščiausio rango Ukrainos pareigūnais atskleidžia, jog juos neramina milžiniški lūkesčiai, kuriuos sąjungininkės ir kiti Ukrainos rėmėjai kelia kontratakai besiruošiančiai šaliai.

Anot Užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos, vadinti artėjantį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą „lemiamu“ reiškia iškreipti pastangų vaizdą.

Spaudos konferencijos Odesoje metu ministras tvirtino, jog išvadas galima daryti tik mūšiui pasibaigus.

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

„Kontrpuolimas neturėtų būti laikomas paskutiniu mūšiu. Paskutinis mūšis – tai mūšis, kuris lems visišką Ukrainos teritorijų išlaisvinimą. Tačiau tokią išvadą galima padaryti tik mūšio pabaigoje, o ne pradžioje. Ir tie, kurie daro išvadą, ar tai lemiamas mūšis, pačioje pradžioje, iškreipia mūsų pastangų vaizdą“, – aiškino D.Kuleba.

Jo teigimu, Ukraina tęs kovą tol, kol išlaisvins savo teritorijas iš Rusijos pajėgų, net jei prireiks kelių kontrpuolimų.

Karas su Rusija nėra konfliktas, kurį galima įšaldyti, pabrėžė ministras.

Spaudos konferencija įvyko po to, kai užsienio reikalų ministras D.Kuleba susitiko su Latvijos, Lietuvos, Estijos, Danijos, Danijos, Islandijos, Norvegijos, Švedijos užsienio reikalų ministrais ir Suomijos valstybės sekretoriumi.

Anksčiau skelbta, jog, pasak Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo, Ukraina yra globaliai pasirengusi kontrpuolimui, tam, kad jis prasidėtų – laukiama reikiamų oro sąlygų ir vadovybės sprendimų.

Rusija teigia, kad per naujausią antskrydį Ukrainoje taikėsi į karinius objektus

16:53

Rusija penktadienį pareiškė, kad naktį raketomis apšaudydama visą Ukrainą, kur žuvo mažiausiai 21 žmogus, taikėsi į ukrainiečių kariuomenės rezervinius dalinius.

Rusijos gynybos ministerija nurodė, kad tolimojo nuotolio tikslaus nutaikymo raketomis buvo taikytasi į Ukrainos pajėgų rezervinių dalinių laikino dislokavimo taškus.

Ministerija pridūrė, kad pataikyta į visus nurodytus objektus. 

Tačiau Ukrainos pareigūnai pranešė, kad anksti penktadienį per Rusijos smūgius Ukrainos miestuose pataikyta į gyvenamuosius namus ir kad žuvo mažiausiai 21 žmonių, įskaitant keturis vaikus.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos raketų padariniai Umanėje
„AP“/„Scanpix“/Rusijos raketų padariniai Umanėje

Tarp penktadienį raketomis atakuotų miestų yra Kyjivas, kur tokių smūgių nebuvo daugiau kaip 50 dienų. Miesto valdžia pranešė, kad virš sostinės perimta 11 sparnuotųjų raketų ir du dronai.

Tuo metu Umanės mieste, esančiame į pietus nuo Kyjivo, dviem raketoms pataikius į daugiabutį namą žuvo 19 žmonių, įskaitant du dešimtmečius ir vieną mažą vaiką. Dar 18 žmonių buvo sužeisti, trys vaikai išgelbėti iš griuvėsių. Aukų skaičius pastarosiomis valandomis didėjo.

Centriniame Dnipro mieste žuvo du žmonės – 31 metų moteris ir jos dvejų metų duktė, o dar keturi žmonės buvo sužeisti, sakė regiono gubernatorius Serhijus Lysakas.

Ukraina pranešė, kad naktį numušė 21 iš 23 Rusijos raketų ir du atakos dronus.

Ukrainiečių pareigūnai ir analitikai mano, kad tokie Rusijos smūgiai yra Kremliaus sąmoningai vykdomos bauginimo strategijos dalis.

Netrukus po smūgių Ukrainai Rusijos gynybos ministerija per „Telegram“ paskelbė paleidžiamos raketos nuotrauką ir prirašė: „Tiesiai į taikinį.“

Ši žinutė sukėlė ukrainiečių pasipiktinimą socialinėje žiniasklaidoje. Kai kurie pareigūnai rusų pareiškimą įvertino kaip piktdžiugą dėl aukų.

Gelbėjimo tarnybos Umanėje tebeskaičiuoja aukas

16:49

Paryčiais Rusijai masiškai apšaudžius Ukrainos miestus, Umanėje tebeskaičiuojamos smūgio į daugiabutį aukos.

Ukrainos nacionalinė policija pareiškė, kad žuvusiųjų skaičius dar išaugo.

„Dėl Rusijos kariuomenės raketinės atakos, nukreiptos į devynių aukštų pastatą žuvo 19 žmonių, dar 18 buvo sužeisti, 9 iš jų gydomi ligoninėje“, – teigė teisėsaugos pareigūnai.

Pasak jų, operatyvinis ir tiriamasis darbai tęsiami. Įvykio vietoje dirba avarijos likvidavimo štabas.

Per raketos smūgį buvo apgadinta apie 10 daugiabučių namų ir išdaužyti langai.

Mieste dėl masinio apšaudymo paskelbtas trijų dienų gedulas. Neribotam laikui atšaukti visi šventiniai renginiai.

„AP“/„Scanpix“/Gelbėtojų komanda Umanėje
„AP“/„Scanpix“/Gelbėtojų komanda Umanėje

 

V.Zelenskis susitiko su Čekijos ir Slovakijos lyderiais

16:45

Penktadienį Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis susitiko su naujuoju Čekijos prezidentu Petru Pavelu ir Slovakijos prezidente Zuzana Čaputova.

„Dėkoju už šį vizitą, kuris prasidėjo apsilankymu Bučoje ir Borodiankoje. Vertiname Čekijos Respublikos, Čekijos vyriausybės ir visos visuomenės paramą nuo pat pirmos visiškos invazijos dienos“, – prezidentūros pranešime sakė V.Zelenskis.

Slovakijos prezidentei V.Zelenskis padėkojo už paramą Ukrainos žmonėms, kariuomenei ir už pagalbą atstatant Ukrainą.

Pareigūnai po raketų smūgio Umanėje – 17 žuvusiųjų

15:54

Pareigūnai pranešė, kad po ankstyvą penktadienio rytą įvykusio Rusijos raketų smūgio Umanės mieste žuvo septyniolika žmonių.

„Gelbėtojai iš griuvėsių ištraukė dar du kūnus, taigi iš viso Umanės mieste rusai nužudė 17 civilių gyventojų“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė Čerkasų srities karinės administracijos vadovas Ihoris Taburecas.

„Gelbėjimo operacija tęsiasi“, – pridūrė jis.

Vietos pareigūnai CNN komandai sakė, kad tarp žuvusiųjų buvo trys vaikai.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis anksčiau tviteryje pareiškė, kad dviejų Umanėje žuvusių vaikų „negalima identifikuoti“, o jų tėvų likimas nežinomas. 

Remiantis CNN pranešimais, žuvusiųjų per Rusijos raketų ir bepiločių lėktuvų smūgius per naktį jau yra 19. Kitos dvi aukos – moteris ir jos dvejų metų vaikas Dnipro mieste.

„Reuters“/„Scanpix“/Raketos Umanėje smogė į daugiabutį
„Reuters“/„Scanpix“/Raketos Umanėje smogė į daugiabutį

 

Kremlius šaiposi iš įtarimų dėl galimo branduolnio ginklo panaudojimo

14:54

Penktadienį Kremlius sumenkino mintį, kad Rusija gali ruoštis atlikti branduolinio ginklo bandymą, ir pareiškė, kad visos branduolinės valstybės laikosi moratoriumo dėl branduolinių ginklų bandymų.

Taip Kremliaus atstovai reagavo į JAV ambasadorės Maskvoje Lynne Tracy duotą interviu laikraščiui „Kommersant“, kuriame ji teigė, kad Rusija yra vienintelė šalis, kalbanti apie galimą branduolinių bandymų atnaujinimą.

Vasario mėn. prezidentas Vladimiras Putinas, nepateikdamas įrodymų, pareiškė, kad kai kas Vašingtone svarsto galimybę nutraukti branduolinių bandymų moratoriumą ir kad Rusija turėtų būti pasirengusi imtis atsakomųjų veiksmų.

„... Jei Jungtinės Valstijos atliks bandymus, mes taip ir padarysime. Niekas neturėtų turėti pavojingų iliuzijų, kad pasaulinis strateginis paritetas gali būti sunaikintas“, – sakė V.Putinas.

Paklaustas apie L.Tracy komentarus, Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas sumenkino mintį, kad Maskva planuoja savo branduolinį bandymą.

„Šiuo metu visi laikosi moratoriumo. Daugiau čia nėra ką pasakyti“, – pridūrė jis žurnalistams.

Branduolinė įtampa tarp Rusijos ir Jungtinių Valstijų padidėjo nuo konflikto su Ukraina pradžios, o V.Putinas viešojojė retorikoje ne kartą perspėjo, kad Rusija yra pasirengusi panaudoti savo branduolinį arsenalą, jei prireiktų ginti savo „teritorinį vientisumą“.

Vasario mėn. Rusijos lyderis paskelbė, kad sustabdo savo dalyvavimą Naujojoje START sutartyje – paskutiniame likusiame branduolinės ginkluotės pakte su Jungtinėmis Valstijomis, pagal kurį ribojamas strateginių kovinių galvučių, kurias kiekviena šalis gali dislokuoti, skaičius.

Rusai apšaudė Donecko centrą – sviedinys pataikė į autobusą

14:49

Rusai uoliai tęsia savo apšaudymų seriją. Penktadienį rusų pajėgos apšaudė laikinai okupuoto Donecko centrą – sviedinys pataikė į autobusą. Išpuolio metu žuvo 7 žmonės, pranešė leidinys „Novosti Donbassa“.

Vietos žiniasklaida, remdamasi liudininkais, paskelbė, kad apšaudyta autobusų stotelė prie buvusios universalinės parduotuvės „Ukraina“.

Vienas sviedinys taip pat pataikė į autobusą, todėl jis užsidegė.

Pasak liudininkų, iš degančio autobuso buvo išgelbėti keli žmonės, tačiau pranešama ir apie nukentėjusiuosius.

Okupacinė valdžia jau pranešė apie 7 žuvusiuosius.

Tuo tarpu Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka pažymėjo, kad tokiu būdu rusai nori pridengti brutalius savo veiksmus.

„Po teroristinio išpuolio neokupuotoje Ukrainos dalyje rusai smogė okupuotam Doneckui, kad „Ukrainos armijos apšaudymu“ pridengtų savo kanibalizmą ir moraliai pateisintų civilių gyventojų žudymą Ukrainoje“, – rašė jis.

Raketų ataka Umanėje: žuvo 16 žmonių, įskaitant tris vaikus

14:25

Per penktadienį paryčiais Rusijos suduotą raketų smūgį Umanės miestui Čerkasų srityje žuvo 16 žmonių, dar 18 buvo sužeisti.

Valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos duomenimis, žuvusiųjų skaičius Umanėje išaugo iki 16.

„Iš gyvenamojo namo griuvėsių atkastas žuvusio asmens kūnas. Iš viso žuvo 16 žmonių (įskaitant 3 vaikus), 18 žmonių buvo sužeisti (9 iš jų tebėra hospitalizuoti), 17 žmonių išgelbėta (įskaitant 3 vaikus) ir rastas 1 kūno fragmentas“, – sakoma tarnybos pranešime.

„AP“/„Scanpix“/Gelbėjimo tarnybos Umanėje
„AP“/„Scanpix“/Gelbėjimo tarnybos Umanėje

 

Ukrainos kariuomenė apie Bachmutą: laikomės artilerijos dietos

14:21

Ukrainos kariams dėl savo tikslumo pavyko pasiekti paritetą artilerijoje Bachmuto sektoriuje, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas spaudai Serhijus Čerevatas televizijos kanale „Ukraina 24“.

Nors, pasak S.Čerevato, Rusijos pajėgos vis dar turi matematinį artilerijos pranašumą, tačiau Ukrainos kariai ir toliau dirba kuo tiksliau.

„Mes, grubiai tariant, laikomės artilerijos dietos... Mūsų artilerija ir raketų paleidėjai prie to pripratę, todėl kuo tiksliau tikrina taikinius pagal dronų duomenis ir stengiasi juos pataikyti. Tiesą sakant, jie pasiekia paritetą kokybiškai pataikydami į taikinius“, – sakė Rytų karinės grupės atstovas.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Jo teigimu, artilerija yra pagrindinis žaidėjas Rytų sektoriuje, nes rusų lėktuvai dėl ukrainiečių priešlėktuvinės gynybos negali pilnavertiškai veikti ir negali sukurti didelio jų pajėgų pranašumo.

S.Čerevato teigimu, ketvirtadienį Rusijos pajėgos suintensyvino atakas prieš Ukrainos kariuomenės pozicijas. Iš viso rytinėje operatyvinėje zonoje užfiksuotos 1145 atakos iš įvairaus kalibro artilerijos ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginių.

Dėl didelės žalos Bachmutas tapo beveik negyvenamas: mieste vis dar yra civilių gyventojų, tačiau juos evakuoti sunku dėl kovų, pažymėjo Ukrainos kariuomenės Rytų grupės atstovas spaudai.

Rusijos vicepremjeras pareiškė, kad aplankė kovų centre esantį Bachmutą

13:45

Rusijos vicepremjeras Maratas Chusnulinas penktadienį teigė atvykęs reto vizito lankėsi sugriautame Bachmuto mieste Rytų Ukrainoje, ir pažadėjo, kad Maskva atstatys šį miestą.

„Apsilankiau Artiomovske“, – platformoje „Telegram“ sakė M.Chusnulinas, pavartodamas rusišką Bachmuto vardą, ir pridūrė: „Miestas apgriautas, bet jį galima atkurti. Mes turime reikiamos patirties. Kai tik leis operatyvinė situacija, žingsnis po žingsnio įžengsime ir pradėsime dirbti.“

„AP“/„Scanpix“/Bachmutas
„AP“/„Scanpix“/Bachmutas

 

JAV ambasadorė Kyjive: rusų veiksmai stiprina mūsų įsipareigojimą

13:02

Jungtinių Amerikos Valstijų ambasadorė Kyjive Bridger brink sureagavo į naktinius Rusijos išpuolius prieš civilius gyventojus ir infrastruktūrą Ukrainoje, sakydama, kad agresorė nesupranta savo veiksmų pasekmių.

„Dar daugiau gyvybių tragiškai užgeso, kai Rusijos raketos pataikė į kitą gyvenamąjį pastatą. Rusija dar turi suprasti, kad jos brutalumas tik stiprina Ukrainos ryžtą ir gilina mūsų įsipareigojimą remti kovą Ukrainoje“, – tviteryje rašė diplomatė.

 

Rusija nurodė panaikinti rasizmo tyrimų centrą

12:56

Maskvos teismas ketvirtadienį nurodė panaikinti žinomą tyrimų centrą, kuris specializuojasi rasizmo ir ksenofobijos Rusijoje srityje.

Tai dar vienas žingsnis valdžiai vykdant istorinį susidorojimą su oponentais.

Centras „Sova“ pranešė, kad yra likviduojamas Maskvos miesto teismo teisėjo, kuris patenkino Teisingumo ministerijos prašymą, sprendimu.

Organizacija buvo oficialiai uždrausta dėl dalyvavimo renginiuose už Maskvos ribų, kur ji yra registruota administraciniais sumetimais.

„Sova“ teigė, kad apskųs sprendimą.

2002 metais įkurtas tyrimų centras yra žinomas dėl savo darbų nacionalizmo, rasizmo, ksenofobijos, religijos ir visuomenės sąsajų, kovos su ekstremizmu įstatymų klausimais – opiomis temomis Rusijoje.

Sausio mėnesį tas pats teismas tuo pačiu pagrindu nurodė uždaryti seniausią šalies žmogaus teisių nevyriausybinę organizaciją – Maskvos Helsinkio grupę. 

Nuo praėjusių metų vasario, kai Kremlius pradėjo karinę kampaniją Ukrainoje, kritiką išsakę politiniai veikėjai ir organizacijos buvo nubausti arba uždrausti.

Vykdydama susidorojimą su institucijomis, vadinamomis užsienio agentais, valdžia taip pat įsakė Andrejaus Sacharovo centrui – Rusijos liberaliosios inteligentijos simboliui – atlaisvinti jo užimamas patalpas.

O.Reznikovas: kontrpuolimui esame pasirengę

12:49

„Pasauliniu mastu Ukraina yra pasirengusi anksčiau paskelbtam kontrpuolimui. Laukiama tik reikiamų oro sąlygų ir vadovybės sprendimų“, – spaudos konferencijos metu pareiškė Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas.

„Pasirengimas artėja prie pabaigos, be ginkluotės ir įrangos, mūsų kariškiai turi ją įsisavinti. Gavome labai modernias sistemas, ypač kalbant apie „šarvuotąjį kumštį“. Primenu, kad be tankų koalicijos, į kurią pirmiausia įeina „Leopard 2“ ir „Challenger“, šiek tiek vėliau atvyks ir „Leopard 1“ tankai“, – tvirtino ministras.

„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas
„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas

Jis priminė, kad Ukraina laukia amerikietiškų tankų „Abrams“, tačiau, pasak O.Reznikovo, jie negalės dalyvauti šiame kontrpuolime.

„Turime daug įvairių tipų šarvuočių, įskaitant „Bradley“, „Marder“, „Stryker“ ir C90, ir baigiame dar keletą mokymo kursų“, – pasakojo šalies gynybos ministras.

„Bendrąja prasme mes esame pasirengę dideliu procentu, o toliau viskas priklauso nuo generalinio štabo ir vadovybės. Kai tik bus Dievo valia, oras ir vadų sprendimas, mes tai padarysime“, – pabrėžė jis.

Anksčiau interviu su naujienų agentūra „RBC-Ukraine“ metu Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylas Budanovas sakė, kad lemiamo mūšio tarp Ukrainos ir Rusijos pradžia artėja, tačiau kada tiksliai jis įvyks, yra paslaptis.

Ketvirtadienį NATO vadovas Jensas Stoltenbergas paskelbė, jog Aljanso partneriai Ukrainai suteikė 98 proc. žadėtos įrangos.

Žuvusiųjų skaičius Umanėje toliau auga

12:40 Atnaujinta 12:53

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko paskelbė atnaujintą informaciją apie Rusijos įvykdytą ataką Umanės mieste.

Per paskutinį pusvalandį gelbėjimo tarnybos iš griuvėsių ištraukė dar trijų aukų kūnus.

„Šiuo metu dėl raketų atakos prieš daugiaaukštį pastatą žuvo 14 žmonių“, – pranešė Vidaus reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

Pasak jo, vietos valdžia visus aprūpino maistu. Taip pat buvo sukurta karštoji linija, skirta piliečių, gyvenusių šiame ir kituose nukentėjusiuose rajono namuose, artimiesiems ir draugams.

„Įrengėme būstinę ir palapines, kuriose mūsų piliečiai iš gretimų namų ir iš labiausiai nukentėjusio namo gali laukti, kol vietos valdžios institucijos suteiks jiems prieglobstį“, – teigė vidaus reikalų ministras.

„AP“/„Scanpix“/Gelbėtojų komanda Umanėje
„AP“/„Scanpix“/Gelbėtojų komanda Umanėje

Iki šiol nuo raketų smūgio nukentėjo apie 10 daugiabučių namų, išdaužyti langai. Policija ir gelbėtojai šiuo metu atlieka patikrinimus nuo durų iki durų.

Mieste dėl masinio apšaudymo paskelbtas trijų dienų gedulas. Neribotam laikui atšaukti visi šventiniai renginiai.

Dnipre iš po griuvėsių išgelbėta moteris

12:34

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba pranešė, kad po raketos smūgio Dnipro mieste iš griuvėsių buvo išgelbėta moteris.

Viena iš raketų pataikė į angarą su statybinėmis medžiagomis ir sukėlė gaisrą 400 kvadratinių metrų plote.

„Gelbėtojai iš griuvėsių išgelbėjo 1970 m. gimusią moterį. Greitosios medicinos pagalbos darbuotojai ją nuvežė į ligoninę“, – sakoma pranešime.

Penktadienį ryte Rusijos kariuomenė masinės oro atakos metu nusitaikė ir į Dnipro miestą. Ukrainos kariuomenei pavyko numušti 7 Rusijos raketas. Buvo sugriautas privatus namas. Žuvo 2 metų mergaitė ir 31 metų moteris. Trys žmonės buvo sužeisti.

Prezidentas Volodymyras Zelenskis sureagavo į masinę Rusijos raketų ataką naktį. Jis pažadėjo, kad Ukraina neleis jokiam okupantui išvengti atsakomybės už savo veiksmus.

Ekspertai: Rusijos pajėgos iš Zaporižios srities persikelia į Bachmutą

11:37

Karo studijų instituto (ISW) analitikai pažymėjo, kad Rusijos pajėgos iš Zaporižios srities persikelia į Bachmutą ir paneigė Rusijos teiginius, jog „Wagner“ grupuotė neva pasiekė pagrindinį įvažiavimą į Bachmutą iš Chromovės pusės bei atkirto pagrindinį Ukrainos tiekimo kelią į miestą.

Per pastarąsias kelias dienas Rusijos okupantai nepadarė jokios pažangos Bachmute ar jo apylinkėse, pažymėjo instituto ekspertai.

Jų teigimu, Ukrainos ginkluotosios pajėgos sėkmingai atrėmė rusų atakas Orechovo, Bohdanivkos ir Ivanivsko rajonuose netoli Bachmuto. 

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Ataskaitoje nurodoma, kad Rusijos pajėgos galėjo perkelti Rytų karinės apygardos dalinius, kad sustiprintų privačios karinės bendrovės „Wagner“ pajėgas Bachmuto sektoriuje.

ISW analitikai taip pat atkreipė dėmesį į informaciją, kad Rusijos 305-oji artilerijos brigada jau mėnesį veikia ties Bachmutu – tai pirmas paminėjimas apie Rytų karinės apygardos dalinių buvimą prie Bachmuto.

„5-osios jungtinės ginkluotųjų pajėgų armijos daliniai neseniai veikė palei fronto liniją Zaporižios srityje, o kiti Rytų karinės apygardos daliniai patyrė didelių nuostolių netoli Vuhledaro vakarinėje Donecko srities dalyje“, – aiškino analitikai.

Vengrijos premjeras: taika Ukrainoje rūpi tik Vengrijai ir Vatikanui

11:30

Popiežius Pranciškus atvyko į Vengriją, kur prasideda jo trijų dienų vizitas. Jo metu daugiausia dėmesio bus skiriama Rusijos karui Ukrainoje, pranešė leidinys „The Guardian“.

Tai pirmasis popiežiaus vizitas po to, kai kovo mėn. jis buvo paguldytas į ligoninę dėl bronchito.

Planuojama, kad sekmadienį jis turėtų vadovauti mišioms po atviru dangumi prie parlamento.

Pontifikas pripažino, kad vizito turiniui įtakos turės dabartiniai įvykiai, nors pagrindinis jo tikslas – penktadienį susitikti su Vengrijos katalikais ir Vengrijos ministru pirmininku Viktoru Orbanu.

„Reuters“/„Scanpix“/Popiežius Pranciškus atvyko į Vengriją
„Reuters“/„Scanpix“/Popiežius Pranciškus atvyko į Vengriją

V.Orbanas yra sakęs, kad Vengrija ir Vatikanas yra vienintelės dvi Europos valstybės, kurias galima vadinti „taikos šalininkėmis“ Ukrainos atžvilgiu.

Abi paragino nutraukti ugnį ir pradėti derybas, kad būtų užbaigtas karas, o Pranciškus paragino Ukrainą būti atvirą dialogui su „agresore“ Rusija.

Vengrija, kuri remia suverenią Ukrainą, bet vis dar palaiko glaudžius ekonominius ryšius su Rusija, atsisakė siųsti ginklus Ukrainai. Popiežius yra sakęs, kad ginklų siuntimas Ukrainai yra moraliai priimtinas, jei jie naudojami tik savigynai.

Metų viduryje Ukraina sulauks dar 80 „Leopard 1“ tankų

11:15

Vokietija jau perdavė Ukrainai 18 „Leopard 2“ tankų ir 40 pėstininkų kovos mašinų „Marder“. Vasarą planuojama pristatyti 80 tankų „Leopard 1“, interviu metu su Ispanijos leidiniu „La Vanguardia“ pareiškė Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius.

Jis pabrėžė, kad Vokietija „laikosi duoto žodžio“ ir remia Ukrainą tiekdama šarvuočius ir kitą ginkluotę, taip pat skubiai pristatydama būtinas atsargines dalis ir šaudmenis.

B.Pistoriaus teigimu, jis asmeniškai „sėkmingai ir intensyviai“ ieškojo didesnės paramos Ukrainai iš kitų partnerių.

„Reuters“/„Scanpix“/Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius
„Reuters“/„Scanpix“/Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius

„Nyderlandai ir Danija paskelbė apie tankų tiekimą. O pagrindinių kovinių tankų „Leopard 1 A5“ tiekimas dar tik prasideda. Tai šių šalių kartu su Vokietija iniciatyvos rezultatas“, – sakė jis.

Pasak B.Pistoriaus, šią savaitę prasidėjo daugiau kaip šimto Ukrainos karių mokymai darbui su „Leopard 1“ tankais. 

„Metų viduryje bus pradėti tiekti iki 80 pagrindinių kovinių tankų „Leopard 1“, – pridūrė gynybos ministras.

Nors tankas „Leopard 1“ yra gana senas, yačiau naujausios modifikacijos (tos, kurios perduodamos Ukrainai) laikomos vidutiniškai tinkamomis šiuolaikiniam karui.

Vasario mėnesį Vokietija pažadėjo šiais metais Ukrainai suteikti apie 80 tankų „Leopard 1“, o kitais metais – dar apie šimtą.

Pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro Dmytro Kulebos, Danija šiais metais taip pat ketina suteikti Ukrainai apie 100 „Leopard 1“ tankų.

Po naktinių smūgių V.Zelenskis reikalauja griežtesnių sankcijų

11:07

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareikalavo sugriežtinti pasaulines sankcijas Rusijai po naktinių išpuolių prieš Ukrainos miestus.

Penktadienio ryte tviteryje V.Zelenskis nakties įvykius pavadino „dar viena Rusijos teroro naktimi“.

Jis pabrėžė, kad Rusijos blogį galima sustabdyti ginklais, ir Ukrainos gynėjai tai daro. Kartu tarptautinė bendruomenė turėtų sustiprinti sankcijų Rusijai režimą, įsitikinęs valstybės vadovas.

„Jį (Rusijos blogį. – Red.) galima sustabdyti sankcijomis – pasaulinės sankcijos turėtų būti sustiprintos“, – rašė V.Zelenskis.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba naktinius Rusijos raketų smūgius taikiems miestams laiko dar vienu įrodymu, kad reikia apginkluoti Ukrainą naikintuvais F-16.

Per Rusijos raketų smūgius Ukrainai žuvo mažiausiai 12 žmonių

11:01 Atnaujinta 11:02

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko pranešė, kad per Rusijos raketų smūgį Umanės mieste, esančiame į pietus nuo Kyjivo, žuvo mažiausiai 10 žmonių, 17 sužeista.

„Deja, žuvusiųjų Umanėje padaugėjo. Gelbėtojai ką tik iš griuvėsių ištraukė dar tris žuvusių Umanės gyventojų kūnus“, – socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė I.Klymenko.

Raketa pataikė į devynių aukštų daugiabutį prieš aušrą, kai gyventojai dar miegojo.

Pietrytiniame Dnipro mieste raketa pataikė į namą, žuvo dvejų metų vaikas ir 31 metų moteris, pranešė srities karinės administracijos vadovas Serhijus Lysakas.

Patvirtinta, kad per ketvirtą per beveik du mėnesius didelio masto Rusijos raketų ataką Ukrainoje žuvo mažiausiai 12 žmonių.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos raketų padariniai Umanėje
„AP“/„Scanpix“/Rusijos raketų padariniai Umanėje

 

Čekijos ir Slovakijos prezidentai atvyksta į Kyjivą

10:34

Slovakijos prezidentė Zuzana Čaputova ir Čekijos lyderis Petras Pavelas penktadienį rytą atvyko į Kyjivą, kur planuoja susitikti su Ukrainos vadovu Volodymyru Zelenskiu, socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė Z.Čaputova.

Pirmoje kelionės dalyje Čekijos ir Slovakijos prezidentai aplankys Borodiankos ir Bučos miestus, kurie praėjusį pavasarį tapo Rusijos karo nusikaltimų simboliu.

„Bendras vizitas į Ukrainą su Čekijos prezidentu patvirtina naują Slovakijos ir Čekijos valstybių vadovų santykių erą. Tai pirmoji mūsų bendra kelionė į užsienį ir džiaugiuosi, kad ji vyksta į Ukrainą“, – rašė Z.Čaputova.

Pasak jos, ji ir Čekijos prezidentas į Kyjivą veža „abipusės pagarbos, draugystės ir partnerystės simbolį“.

„Mūsų žinia aiški: mus su Ukraina sieja ne tik siena ir bendra praeitis, bet ir bendra ateitis. Į Kyjivą grįžtu nepraėjus nė metams po paskutinio vizito, kuris man paliko įspūdį visam gyvenimui“, – pridūrė Slovakijos lyderė.

Šalies vadovė taip pat sureagavo į praėjusią naktį įvykusį Rusijos išpuolį prieš Ukrainą.

„Šiandienos gėdingi išpuoliai prieš kai kuriuos Ukrainos miestus, įskaitant Dnieprą ir Umanę, kur žuvo nekalti civiliai gyventojai, primena mums, kad negalime sau leisti žiūrėti pro pirštus“, – tvirtino ji.

Čekija įsipareigojo apmokėti 20-25 pilotų iš Ukrainos mokymus. Savo ruožtu Slovakija įvykdė naikintuvų MiG-29 perdavimo Ukrainai procesą. Visi žadėti 13 lėktuvų jau yra šalyje.

Analitikai: nusivylęs Kremlius ėmėsi pokyčių karinės vadovybės organuose

10:26

Rusijos kariuomenės vadai pakeitė už logistiką ir tiekimą Ukrainoje atsakingus vadovus, iš dalies todėl, kad vis labiau baiminamasi Ukrainos kontrpuolimo Rusijos Federacijoje, paskelbė Vašingtone įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) ekspertai.

Karo studijų institutas praneša, kad Rusijos karinė vadovybė tikriausiai atliks pertvarkymus vadų, susijusių su pajėgų formavimu ir logistika, vadovybėje.

Keli žinomi Rusijos kariniai tinklaraštininkai balandžio 27 d. teigė, kad Rosgvardijos vadovo pavaduotojas generolas pulkininkas Aleksejus Kuzmenkovas pakeitė generolą pulkininką Michailą Mizincevą Rusijos gynybos ministro pavaduotojo, atsakingo už logistiką, pareigose. 

ISW praneša, kad su „Wagner“ grupe susijęs karinis tinklaraštininkas teigė, jog M.Mizincevo atleidimas galėjo būti buvusio oro desanto pajėgų vado ir su „Wagner“ susijusio generolo pulkininko Michailo Teplinskio, kuris neseniai buvo paskirtas į „neapibrėžtas pareigas“ Ukrainoje, atlikto Šiaurės laivyno pajėgų kovinės parengties patikrinimo rezultatas.

Tinklaraštininkas teigė, kad M.Teplinskio atlikto patikrinimo metu nustatyta, jog tam tikrose fronto dalyse kariai negauna reikiamos ginkluotės.

„Wagner“ bendrovė patyrė didelių problemų dėl santykių su Rusijos logistikos įmone, o M.Teplinskio vaidmuo atskleidžiant tiekimo problemas gali reikšti, kad Rusijos tiekimo institucijos vėl sutelks dėmesį į būtinos logistinės paramos teikimą samdiniams, nes M.Teplinskio ryšiai su „Wagner“ yra gerai žinomi, teigia institutas.

Instituto ekspertai pažymėjo, kad Rusijos agentūros dar oficialiai nepatvirtino šių pokyčių. 

„Trys įstaigos, kurios, kaip pranešama, pagal šį pertvarkymą gauna naujus vadovus, yra vertos dėmesio, nes yra susijusios su Rusijos ginkluotųjų pajėgų formavimo aspektų valdymu, kariuomenės aprūpinimu ir logistikos priežiūra.“, – rašoma ataskaitoje.

Analitikų teigimu, šie pokyčiai taip pat rodo, kad dabartiniai už šias funkcijas atsakingi vadai nesugebėjo tinkamai prisidėti prie Rusijos žiemos puolimo, kuris iš esmės baigėsi be didesnių laimėjimų.

Institutas spėja, kad Rusijos generalinis štabas skuba įvesti šiuos pokyčius, nes Rusijos informacinėje erdvėje vis labiau baiminamasi Ukrainos kontrpuolimo.

Tačiau šie pakeitimai, ekspertų įsitikinimu, vargu ar veiksmingai sudarys sąlygas Rusijos pajėgoms laiku reaguoti į Ukrainos kontrpuolimą. Šie pokyčiai gali būti platesnių pastangų reformuoti ir formalizuoti Rusijos ginkluotąsias pajėgas ilgalaikėje perspektyvoje dalis. 

Kiti Karo tyrimų instituto analitikų pastebėjimai: 

  • Vakarų pareigūnai išreiškė pasitikėjimą Ukrainos gebėjimu surengti sėkmingą kontrpuolimą.
  • Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas, atrodo, pradėjo naują kampaniją, siekdamas atkreipti šalies dėmesį.
  • Pranešama, kad Rusijos kariai naudoja naują taktiką, siekdami apsunkinti Ukrainos priešlėktuvinės gynybos gebėjimą aptikti rusiškas raketas.
  • Rusijos pajėgos vykdė gynybines operacijas Kupjansko kryptimi ir ribotas antžemines atakas netoli Kreminos.
  • Rusijos pajėgos neiškovojo jokių patvirtintų pergalių Bachmute ar jo apylinkėse, tačiau gali būti, kad į Bachmuto rajoną perkelia papildomus rezervus.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas Avdijivkos-Donecko linijoje.
  • Rusijos pajėgos toliau militarizuoja Zaporižios atominę elektrinę, kad apsisaugotų nuo galimų Ukrainos kontratakų.
  • Laikraštis „The Washington Post“ pranešė, kad iš nutekintų JAV žvalgybos dokumentų matyti, jog Rusijos kariuomenės vadovybė ketina pašaukti 815 tūkst. karių, tuo pat metu balansuodama ties susirūpinimu dėl didelio darbo jėgos trūkumo.
  • Balandžio 26-27 d. ukrainiečių partizanai surengė tris atskirus išpuolius okupuotose teritorijose.

V.Putinas įsakė steigti karui Ukrainoje skirtus muziejus

09:53

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nurodė vyriausybei pradėti kurti muziejus, skirtus Maskvos puolimui Ukrainoje, skelbiama Kremliaus interneto svetainėje.

Naujieji regioniniai ir municipaliniai muziejai turėtų būti „skirti specialiosios karinės operacijos įvykiams ir jos dalyvių žygdarbiams“, teigiama ketvirtadienį svetainėje pasirodžiusiame oficialiame dokumente su trečiadienio data.

„Specialiąja karine operacija“ Rusija vadina 2022 metų vasario mėnesį pradėtą puolimą Ukrainoje.

Kalbėdamas apie muziejų iniciatyvą, V.Putinas sakė, jog atitinkamos institucijos turėtų apsvarstyti, kaip perduoti „su specialiąja karine operacija susijusius artefaktus“, kad juos būtų galima eksponuoti.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Jis pridūrė, kad vyriausybė taip pat turėtų apsvarstyti galimybę švietimo sistemoje „organizuoti specialiosios karinės operacijos istorijos studijas“.

Rusijos praeities kariniai laimėjimai, ypač Antrojo pasaulinio karo metais, jau tapo nesuskaičiuojamos daugybės muziejų, parodų ir paminklų tema.

Nuo puolimo Ukrainoje pradžios Rusija priėmė nemažai įstatymų, kuriais siekiama užčiaupti bet kokią kritiką. Pagal vieną šių įstatymų baudžiama už kariuomenės ir jos veiksmų „diskreditavimą“.

Keletas žmonių, tiek politinių oponentų, tiek paprastų piliečių, pagal naujuosius įstatymus buvo nuteisti ir nubausti griežtomis laisvės atėmimo bausmėmis.

Rusija taip pat padidino socialinę paramą kovotojams ir jų šeimoms bei įvedė specialius kursus mokyklose, kuriais propaguojamas vyriausybės naratyvas konflikte.

Maskva neseniai gatvėse ir socialiniuose tinkluose pradėjo karių verbavimo kampaniją.

Vos per dvi dienas buvo priimtas naujas įstatymas, palengvinantis dar vieną mobilizacijos į kariuomenę etapą.

Britų žvalgyba: Rusija atšaukė Tarptautines kariuomenės žaidynes

09:42

Praėjusią savaitę Rusijos žiniasklaida pranešė, kad kasmetinės Rusijos tarptautinės kariuomenės žaidynės šiemet neįvyks. Jos šalyje organizuojamos nuo 2015 m.

Šios žaidynės, vadinamos „karo olimpinėmis žaidynėmis“, simbolizavo Rusijos bandymą sugrąžinti kariuomenei svarbią vietą populiariojoje kultūroje, kasdienėje karo apžvalgoje pažymėjo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Į festivalį panašus renginys ypač žinomas dėl tankų biatlono varžybų.

Spėjama, jog Rusija greičiausiai atšaukė žaidynes daugiausia dėl to, kad baiminasi, kad karo metu renginys bus laikomas lengvabūdišku.

Rusijos nacionalistai komentatoriai, įskaitant buvusį žvalgybos pareigūną Igorį Girkiną, aršiai kritikavo Rusijos gynybos ministeriją už tai, kad ji surengė praėjusių metų žaidynes.

Taip pat yra reali galimybė, kad dėl nuostolių Ukrainoje Rusijos gynybos ministerija baiminasi, jog pritrūkus tankų, tankų įgulų ir kito kvalifikuoto personalo bei kils pavojus įprastam Rusijos komandos dominavimui medalių lentelėje, teigė britų žvalgyba.

Volodymyras Zelenskis pasidalino Rusų atakos vaizdais

09:21 Atnaujinta 09:48

Volodymyras Zelenskis savo „Telegram“ paskyroje sureagavo į Rusijos paryčiais įvykdytą masinę ataką Ukrainai:

„Praėjusią naktį priešas vėl atakavo Ukrainą raketomis ir bepiločiais lėktuvais. Teroristai taikėsi į civilius gyventojus ir objektus. Per raketų ataką Umanėje apgadinta apie 10 daugiabučių namų. Vieno iš jų buvo sugriautas visas blokas. Žmonės vis dar įstrigę po griuvėsiais. Deja, yra nukentėjusiųjų, įskaitant vaiką. Dnipro mieste teroristų apšaudymas nusinešė vaiko gyvybę. Užuojauta visiems, kurie dėl Rusijos teroro neteko savo artimųjų!

Esu dėkingas mūsų karinėms oro pajėgoms, mūsų priešlėktuvinės gynybos karininkams, visiems, kurie padeda įveikti priešo atakų padarinius, visiems, kurie saugo mūsų žmones.

Ukraina ir pasaulis turi duoti teisingą atsaką šiam Rusijos terorui. Taip ir bus. Kiekvienas toks išpuolis, kiekvienas piktadarystės aktas prieš mūsų šalį ir žmones priartina teroristinę valstybę prie nesėkmės ir bausmės, o ne atvirkščiai, kaip jie mano. Mes nepamiršime jokio nusikaltimo, neleisime jokiam užpuolikui išvengti atsakomybės“, – rašė Ukrainos prezidentas.

Į žiaurią ataką sureagavo ir Ukrainos skaitmeninės transformacijos ministras Mychailas Fiodorovas, tviteryje paskelbęs vaizdo įrašą ir nuotraukų, kuriose matyti Umanėje padarytos žalos mastas.

„Tokia šiąnakt yra Ukraina. Rusijos karo nusikaltėliai paleido daugiau kaip 20 raketų. Masiškai griaunami gyvenamieji namai Umanės mieste ir žiauriai žudomi taikiai miegantys pilietiški žmonės visoje Ukrainoje.

Ar teroristinė valstybė apskritai turėtų būti JT Saugumo Taryboje?“

 

Virš Ukrainos sunaikinta 21 sparnuotoji raketa ir du dronai

08:06

Penktadienį apie 4 val. ryto Rusija atakavo Ukrainą iš strateginių lėktuvų Tu-95 iš Kaspijos jūros regiono, UNIAN cituoja Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų pranešimą.

„Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų priešlėktuvinių raketinių pajėgų padaliniai, bendradarbiaudami su kitų gynybos pajėgų sudedamųjų dalių priešlėktuvine gynyba, sunaikino 21 iš 23 sparnuotųjų raketų Kh-101 / Kh-555, taip pat du operatyvinio-taktinio lygmens nepilotuojamus orlaivius“, – išsamiai pranešė Ukrainos ginkluotosios pajėgos. 

Jie pažymėjo, kad taikiniai buvo sunaikinti oro pajėgų vadavietės „Centras“, operatyvinės vadavietės „Vostok“ ir oro pajėgų vadavietės „Pietūs“ atsakomybės zonose.

Virš Kyjivo numušta 11 raketų ir 2 dronai

06:50 Atnaujinta 07:51

Ukrainos sostinės Kyjivo apylinkėse esanti oro gynyba per naktį numušė 11 Rusijos sparnuotųjų raketų, penktadienį pranešė miesto pareigūnai.

„Preliminariais duomenimis, Kyjivo oro erdvėje sunaikinta 11 sparnuotųjų raketų. Be raketų, numušti du dronai“, – pranešė savivaldybė platformoje „Telegram“.

Pasak Kyjivo miesto karinės administracijos vadovo Sergejaus Popko, aukų ir didelės žalos nėra.

Preliminariais duomenimis, rusai raketas paleido iš strateginių lėktuvų. Raketų ir bepiločių orlaivių tipai dar nustatinėjami.

„Preliminariai dėl krintančių nuolaužų sostinės Obolonskio rajone nutrūko vietinė elektros linija ir buvo pažeista kelio danga. Civilių aukų ir gyvenamųjų objektų ar infrastruktūros sugriovimų neužfiksuota“, – sakė S.Popko.

Jis pažymėjo, kad tai pirmoji raketinė ataka prieš Kyjivą po 51 dienos pertraukos. Paskutinį kartą tokia ataka prieš sostinę buvo surengta kovo 9 d.

Nors praėjusią žiemą Rusija reguliariai bombardavo Ukrainos miestus ir infrastruktūrą, pastaraisiais mėnesiais masiniai smūgiai tapo retesni.

Daugiausia kovų šiuo metu vyksta rytuose dėl pramoninio Donbaso regiono, ypač dėl beveik visiškai sugriauto Bachmuto miesto, kontrolės.

Pastaraisiais mėnesiais Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistema sustiprėjo, nes buvo pristatyta šalies karo veiksmams itin svarbi Vakarų įranga.

Balandį Kyjivas gavo vienomis geriausių oro gynybos sistemų pasaulyje laikomas amerikiečių „Patriot“.

Nors nuo kovo pradžios sostinė nebuvo apšaudoma raketomis, praėjusią savaitę ją atakavo 12 Irane pagamintų dronų, iš kurių aštuoni buvo numušti, tačiau žmonės nenukentėjo.

Žuvo jauna moteris ir trejų metų vaikas

06:26 Atnaujinta 09:50

Čerkasų karinės administracijos vadovas Igoris Taburecas patvirtino apie sprogimus. Pasak jo, smūgis buvo suduotas sparnuotosiomis raketomis.

„Šį rytą užpuolikai atakavo Čerkasų regioną. Umanėje buvo du smūgiai sparnuotosiomis raketomis: į gyvenamąjį namą ir sandėlių pastatus. Tiriame padarinius. Visos tarnybos dirba vietoje“, – patikslino jis.

I.Taburecas pridūrė, kad šiuo metu žinoma, jog dėl raketų atakos Umanėje buvo sužeisti penki žmonės. „Jie yra ligoninėje“, – sakė jis.

Anksčiau buvo pranešta, kad Rusijos atakos nusinešė 3 žmonių gyvybes, tačiau dabar skaičiuojama, kad žuvusiųjų yra mažiausiai 7.

Dar 8 asmenys yra sužeisti.

Kaip patikslino Čerkasų srities Nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos ryšių sektoriaus vadovė Zoja Vovk, užpuolikų raketa pataikė į gyvenamąjį devynaukštį namą.

Raketos „vėl nužudė civilius Dnipro mieste“, platformoje „Telegram“ teigė miesto meras ir pridūrė: „Žuvo jauna moteris ir trejų metų vaikas.“

Umanėje, centriniame 80 000 gyventojų turinčiame mieste, per Ukrainos žiniasklaidą transliuotame vaizdo įraše buvo matyti apgriautas daugiabutis namas su nuolaužomis ant žemės.

Čerkasų sritis yra centrinėje Ukrainoje, išsidėsčiusi palei Dniepro upę. Administracinis srities centras yra Čerkasų miestas.

Ukrainoje skamba oro pavojaus sirenos, sprogimų garsai girdimi ir Kyjive

06:13

Ukrainoje penktadienio rytą paskelbtas didelio masto oro pavojus. Nuo 04.30 val. vietos laiku sirenos girdimos visuose šalies regionuose. 

Kyjivo miesto karinė administracija pranešė apie raketinės atakos grėsmę. 

„Raketų atakos grėsmė. Likti slėptuvėse arba saugiose vietose iki oro pavojaus signalo pabaigos“, – sakoma pranešime.

Vėliau apie sprogimus pranešta ir keliuose Kyjivo rajonuose. 

Kyjivo miesto karinė administracija 05:00 val. pranešė apie priešlėktuvinės gynybos darbą. Sostinės gyventojai buvo raginami likti slėptuvėse, kol baigsis oro pavojus.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas