Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 26 /08:18

Analitikai neatmeta galimybės, kad Rusija gali atakuoti Zaporižios atominę elektrinę

Anot Ukrainos gynybos viceministrės Hannos Maliar, pasinaudodamos šeštadienį Maskvoje vykstančia suirute, Ukrainos pajėgos vienu metu pradėjo kontrpuolimą keliomis kryptimis. Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad atrėmė Ukrainos pajėgų bandymus surengti išpuolius Ukrainos Donecko ir Zaporižios regionuose.
Zaporižios atominė elektrinė
Zaporižios atominė elektrinė / „Reuters“/„Scanpix“

Svarbiausi įvykiai Ukrainoje

  • Ukrainos pajėgos vienu metu pradėjo kontrpuolimą keliomis kryptimis.
  • Dar dviejų žmonių kūnai rasti po namo griuvėsiais Kyjive, į kurį išvakarėse pataikė Rusijos raketa.
  • Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad atrėmė Ukrainos pajėgų bandymus surengti išpuolius Ukrainos Donecko ir Zaporižios regionuose.
  • Rusijos pajėgos atakavo pietinę Chersono sritį, panaudodamos valdomą amuniciją KAB-500.
  • Ukrainos kariuomenė pietų ir šiaurės kryptimis aplink strateginį Bachmuto miestą pasistūmėjo 1 kilometrą.
Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Nukauta 950 rusų karių

08:01

Per pastarąją parą ukrainiečiai nukovė 950 rusų karių, skelbiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime.

Jame nurodoma, kad nuo karo pradžios jau nukauta 225 580 rusų karių.

 

JK ir sąjungininkės apmokė 17 000 Ukrainos kariuomenės naujokų

07:26

Didžioji Britanija ir kitos sąjungininkės, siekdamos padėti Kyjivui atremti Rusijos invaziją, per pastaruosius metus apmokė daugiau kaip 17 000 Ukrainos kariuomenės naujokų, pirmadienį paskelbė Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Naujokai išėjo sunkią penkių savaičių programą ir ji, pasak ministerijos, juos iš civilių pavertė kariais.

Britanija ir devynios partnerės – Kanada, Australija, Naujoji Zelandija, Norvegija, Suomija, Švedija, Danija, Lietuva ir Nyderlandai – iniciatyvą naujiems Ukrainos ginkluotųjų pajėgų savanoriams pradėjo pernai birželį.

Pagal JK vadovaujamą programą, pramintą „Operacija „Interflex“, apmokomi naujokai, anksčiau turėję labai nedidelę karinę patirtį arba jos neturėję išvis. Per apmokymus jie įgijo įvairių įgūdžių, pavyzdžiui, išmoko elgtis su ginklais, mūšio lauke suteikti pirmąją pagalbą, išmoko patruliavimo taktikos.

Britų gynybos sekretorius Benas Wallace'as pažymėjo į šalį atvykusių ukrainiečių naujokų iš įvairiausių visuomenės grupių ryžtą ir atsparumą.

„JK ir mūsų tarptautiniai partneriai toliau tiek, kiek reikės, teiks šią gyvybiškai svarbią paramą, padėdami Ukrainai gintis nuo Rusijos agresijos“, – pridūrė jis.

Iš pradžių Britanija siūlė apmokyti iki 10 000 ukrainiečių karių pagal JK bazinę karių rengimo programą.

Vėliau inciatyva buvo išplėsta, planuojama iki 2024 metų apmokyti apie 30 000 naujokų, nurodo britų Gynybos ministerija.

Jos teigimu, žvalgybinė informacija rodo, kad ši programa reikšmingai padidino Ukrainos kovinį veiksmingumą.

Atakuota Odesa

06:47

Ukrainoje pirmadienio naktį daug kur buvo paskelbtas oro pavojus, šalies pietvakariuose esančioje Odesoje griaudėjo garsūs sprogimai.

Ukrainos kariuomenė socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad rusai atakavo Odesos sritį, kur veikė oro gynybos sistemos, taip pat ir virš paties miesto.

Odesos rajono administracija nurodė, kad rusai atakuoja sritį dronais ir raketomis. Gyventojai socialiniuose tinkluose rašė girdintys sprogimus.

Oro pavojus taip pat buvo paskelbtas Kyjivo, Čerkasų, Poltavos, Kirovohrado, Charkivo, Dnipropetrovsko, Donecko, Zaporižios, Chersono ir Mykolajivo srityse.

Analitikai neatmeta galimybės, kad Rusija gali atakuoti Zaporižios atominę elektrinę

06:00

Birželio 25 d. Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas mažiausiai trijuose fronto sektoriuose. Tuo metu Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas interviu „Fox News“ pareiškė, kad pagrindinis kontrpuolimo puolimas dar neprasidėjo.

„Neatrodo, kad birželio 23-24 d. „Wagner“ ginkluotas sukilimas turėtų esminės įtakos Rusijos pajėgų gebėjimui vykdyti puolamąsias ir gynybines operacijas Ukrainoje. Ir Rusijos, ir Ukrainos informaciniai šaltiniai pranešė, kad kovos tęsėsi kaip įprasta visoje fronto linijoje, o Rusijos pajėgos ties Bachmutu surengė palyginti daugiau antžeminių atakų nei per pastarąsias kelias dienas“, – naujausioje ataskaitoje skelbia Karo studijų instituto (ISW) analitikai.

Ukrainos vyriausiosios karinės žvalgybos valdybos (GUR) viršininkas Kirilas Budanovas birželio 23 d. Taip pat perspėjo, kad Rusija baigė rengtis Zaporižios atominės elektrinės (AE) puolimui. K.Budanovas teigė, kad Rusijos pajėgos užminavo AE aušinimo tvenkinį ir prie keturių iš šešių AE energetinių blokų perkėlė transporto priemones su sprogmenimis.

„Kaip anksčiau vertino ISW, tyčinis Rusijos sabotažas Zaporižios AE, dėl kurio įvyktų radiologinė katastrofa, potencialiai padarytų daugiau žalos pietiniame Kachovkos rezervuaro krante esančioms Rusijos pajėgoms nei priešingame krante esančioms Ukrainos pajėgoms. Rusija dažnai naudoja grėsmingą retoriką siekdama atgrasyti galimas Ukrainos kontratakas į okupuotą Zaporižios sritį. Tačiau ISW negali atmesti galimybės, kad Rusijos pajėgos gali sudaryti sąlygas sabotuoti Zaporižios AE“, – sako analitikai.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas