Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 02 /23:58

Kariškis: situacija Bachmuto kryptimi teigiama ir optimistiška

Ukraina tikisi, kad NATO viršūnių susitikime Vilniuje bus pakviesta prisijungti prie Aljanso, sako šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis. Tai jis pareiškė po susitikimo Kyjive su Ispanijos ministru pirmininku. Paaiškėjo, kad Ukrainoje slaptai lankėsi ir JAV Centrinės žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius, kuris dar kartą patvirtino įsipareigojimą dalytis žvalgybos informacija.
Ukrainos karys Donbaso regione
Ukrainos karys Donbaso regione / „Reuters“/„Scanpix“

Karas Ukrainoje: svarbiausios žinios

  • V.Zelenskis įsakė sustiprinti saugumą pasienyje su Baltarusija.Šių veiksmų buvo imtasi po to, kai privati karinė bendrovė „Wagner“ prakalbo apie savo planus persikelti į Baltarusiją
  • Baltarusija savo teritorijoje gali priimti iki 8 000 rusų „Wagner“ samdinių, sako Ukrainos Valstybės sienos apsaugos tarnybos atstovas spaudai pulkininkas Andrijus Demčenka Ukrainos žiniasklaidai
  • Kyjive lankėsi Ispanijos ministras pirmininkas Pedro Sanchezas. Taip pat paskelbta, kad anksčiau slaptai buvo atvykęs JAV Centrinės Žvalgybos agentūros (CŽA) direktorius Williamas Burnsas
  • Rusija atnaujino komercinius skrydžius į Kubą pirmą kartą nuo tada, kai jie buvo sustabdyti po invazijos į Ukrainą
  • Ukrainos prezidentas pareiškė norįs, kad per šį mėnesį vyksiantį svarbų aukščiausiojo lygio susitikimą jo šalis gautų kvietimą po karo prisijungti prie NATO

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

O.Scholzas: Krymo išlaisvinimas gali tapti lemiamu karo pabaigos klausimu

23:58

Krymas labai labai ilgą laiką buvo Ukrainos dalis, o „problemos sprendimas“ išlaisvinant šį pusiasalį nuo rusų okupantų gali tapti lemiamu karo pabaigos klausimu, interviu Vokietijos televizijos kompanijai ARD pareiškė Vokietijos kancleris Olafas Scholzas, praneša Liga.net.

Kalbėdamas apie karinės pagalbos teikimą Ukrainai, kancleris pažymėjo, kad Vokietija ir toliau treniruos Ukrainos kariuomenę ir padės stiprinti Ukrainos oro gynybą, ypač IRIS-T sistemų dėka.

„Mes perdavėme daug tankų ir toliau tai darysime. Tačiau tuo pat metu nenorime, kad mūsų tiekiami ginklai peržengtų sieną į Rusijos teritoriją“, – pabrėžė O.Scholzas.

„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas
„Scanpix“ / DPA nuotr./Olafas Scholzas

 

Kariškis: situacija Bachmuto kryptimi teigiama ir optimistiška

22:46

Situacija fronte Bachmuto kryptimi yra optimistiška ir teigiama, o jau mėnesį vyksta nuolatinis progresas, televizijai sakė žvalgybos padalinio „Terra“ vadas Nikolajus Volochovas.

„Per paskutinį mėnesį stabilios pažangos einant į priekį – Ukrainos žemės išlaisvinimas iš priešo, prarastų teritorijų atkariavimas ir įėjimas į tas teritorijas, kurių nekontroliavome nuo pat pradžių, jau prasidėjo. Apskritai viskas yra gana teigiama ir optimistiška“, – sakė jis.

N.Volochovas pažymėjo, kad dar anksti kalbėti apie kažkokią pergalę, tačiau jei dinamika ir toliau vystysis taip pat, netrukus Bachmutas grįš į Ukrainos kontrolę.

„Arba bent jau tai, kas iš jo liks, taps Ukraina, kaip ir turi būti“, – pridūrė karys.

N.Volochovas taip pat sakė, kad kovų pobūdis Bachmuto srityje pastaruoju metu pasikeitė.

„Susidūrimų pobūdis – daug pėstininkų mūšių, tačiau pastaruoju metu tiek iš mūsų, tiek iš priešo pusės dalyvauja daug tankų. Jei prieš tai buvo laikotarpis, kai buvo tik pėstininkai, tai dabar priešas aktyviai dalyvauja, demonstruoja techniką. Mums tai geras ženklas, nes tai rodo, kad jie negali susitvarkyti su tuo, ką turėjo, ir reikia naudoti atsargas“, – kalbėjo žvalgybos skyriaus vadas.

Ukrainos gynybos viceministrė: Rusijos kariai įnirtingose kovose žengia į priekį

21:18

Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar sekmadienį pareiškė, kad keturiose fronto linijos vietovėse Ukrainos rytuose, kur, pasak jos, vyksta įnirtingos kovos, Rusijos kariai žengia į priekį.

„Visur vyksta įnirtingos kovos“, – socialiniame tinkle rašė H.Maliar ir pridūrė, kad padėtis gana sudėtinga.

„Priešas veržiasi į priekį Avdijivkos, Marjinkos, Lymano sektoriuose. Priešas taip pat juda į priekį Svatovės sektoriuje“, – teigė ji.

Anot viceministrės, Ukrainos pajėgoms geriau sekasi pietiniame Bachmuto flange, taip pat netoli Berdiansko ir Melitopolio šalies pietuose, kur susiduria su intensyviu pasipriešinimu, rusų rezervų dislokavimu, bet palaipsniui žengia į priekį.

„Jie atkakliai ir nepaliaujamai kuria sąlygas kuo greitesnei pažangai“, – sakė ji.

Rusijos televizija: J.Prigožinas dėl pinigų išklydo iš kelio

21:08

Vienas pagrindinių Rusijos propagandos mašinos veidų sekmadienį apkaltino privačios karinės bendrovės „Wagner“ bosą Jevgenijų Prigožiną, kad šis, gavęs milijardus valstybės lėšų, išklydo iš kelio, po trumpo jo maišto formuojantis naujam Maskvos naratyvui.

Praėjusį savaitgalį J.Prigožinas surengė neilgai trukusį sukilimą prieš aukščiausiąją Rusijos kariuomenės vadovybę, taip į itin nepatogią padėtį pastatydamas Kremlių.

„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės 'Wagner" įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono
„AP“/„Scanpix“/Privačios karinės grupuotės 'Wagner" įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas Rostove prie Dono

„Prigožinas dėl didelių pinigų išklydo iš kelio“, – sekmadienį savo savaitinėje televizijos laidoje sakė Rusijos valdžios propagandos ruporu vadinamas populiarus televizijos laidų vedėjas Dmitrijus Kiseliovas.

„Jis manė, kad gali mesti iššūkį gynybos ministerijai, pačiai valstybei ir asmeniškai prezidentui“, – kalbėjo jis.

Plačiau skaitykite čia.

Generalinis štabas įvardijo karščiausias sritis fronte

20:18

Rusijos pajėgos pagrindines pastangas sutelkia Lymano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marjinkos kryptimis, pranešė Ukrainos generalinis štabas.

Anot jo vakarinio pranešimo, per dieną įvyko daugiau nei 28 koviniai susirėmimai. 

Bachmuto kryptimi Rusijos pajėgos nesėkmingai bandė veržtis į Minkovkos ir Bohdanivkos sritis Donecko srityje. Daugiau nei 10 gyvenviečių nukentėjo nuo priešo artilerijos apšaudymo.

"Kupjansko kryptimi priešo artilerijos ir minosvaidžių apšaudymų patyrė Masjutivka, Kyslivka ir Berestovas Charkivo srityje. Lymano kryptimi priešas pradėjo oro antskrydžius Luhansko srities Belohoiovkos ir Novoliubivkos bei Siversko srityse m. Donecko sritis“, – rašoma pranešime.

Avdijivkos kryptimi, kaip pažymėta, Rusijos pajėgos vykdė nesėkmingas puolimo operacijas prie Avdijivkos miesto, pradėjo oro smūgį ir apšaudė daugiau nei 10 gyvenviečių.

Taip pat Generalinis štabas informavo, kad Marjinkos kryptimi ukrainiečių gynėjai atmušė visus priešo puolimus Marjinkos miesto rajone. Tuo pat metu priešas pradėjo oro antskrydžius Kotliarivkos, Marjinkos ir Kurachivo rajonuose bei apšaudė artileriją daugiau nei 10 gyvenviečių.

„Priešas pradėjo oro smūgį Bohojavlenkos srityje. Jis apšaudė daugiau nei 10 gyvenviečių. Zaporižios ir Chersono kryptimis priešas sutelkia pagrindines pastangas neleisti mūsų kariuomenei žengti į priekį. Jis pradėjo oro antskrydžius Zmievkos ir Antonivkos rajonuose. Jis atliko artilerijos apšaudymą daugiau nei 40 gyvenviečių“, – sakė Generalinis štabas.

 

Iš gynybos ministerijos – užuomina rusams apie karštą vasarą Kryme

19:50

Ukrainos gynybos ministerija paskelbė vaizdo įrašą su užuomina „nepageidaujamiems svečiams“ laikinai okupuotame Kryme.

Vaizdo įrašas pasirodė ministerijos socialiniame tinkle „Twitter“. Vaizdo įraše demonstruojama, kaip įprastos kurortinės atostogos Ukrainos Kryme gali gauti netikėtą tęsinį.

„Dėmesio nepageidaujami svečiai! Kelionių įspėjimai galioja šią vasarą“, – rašoma aprašyme.

 

Popiežiaus pasiuntinys: misija nebuvo įtraukta į jokias diskusijas dėl taikos plano

19:26

Popiežiaus pasiuntinys kardinolas Matteo Zuppi sekmadienį sakė, kad jo misija Maskvoje dėl karo Ukrainoje buvo skirta humanitariniams klausimams ir nebuvo įtraukta į jokias diskusijas dėl taikos plano.

„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Zuppi
„Scanpix“/AP nuotr./Matteo Zuppi

Popiežius Pranciškus gegužę paprašė Italijos vyskupų konferencijos vadovo M.Zuppi atlikti taikos misiją, siekiant padėti užbaigti karą Ukrainoje, pranešė Reuters.

M.Zuppi šią savaitę Maskvoje susitiko su vienu iš prezidento Vladimiro Putino patarėjų Jurijumi Ušakovu ir Rusijos stačiatikių bažnyčios vadovu, patriarchu Kirilu. Anksčiau birželio mėnesį jis taip pat lankėsi Kyjive, kur susitiko su prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Visi susitikimai „buvo svarbūs, ypač humanitariniais aspektais, į kuriuos mes ir skyrėme daug dėmesio. Nėra taikos plano, nėra tarpininkavimo“, – valstybiniam transliuotojui RAI sakė M.Zuppi.

„Yra didelis siekis, kad smurtas pasibaigtų ir kad būtų galima išsaugoti žmogaus gyvybę, pradedant nuo mažųjų apsaugos“, – sakė jis ir pridūrė, kad artimiausiomis dienomis susitiks su popiežiumi Pranciškumi ir aptars jo susitikimų rezultatus. laikė.

Netoli Rusijos karinio aerodromo – sprogimas

18:04

Remiantis Rusijos žiniasklaidos pranešimais, buvo pranešta apie „galingą sprogimą“ netoli karinio aerodromo Rusijos pietuose.

Telegramos kanalas „Mash“ pranešė, kad įtariamas sprogimas įvyko Primorsko-Achtarsko uostamiestyje, Rusijos Krasnodaro srityje.

Jis teigė, kad Rusijos oro gynyba numušė raketą, nukreiptą į šią vietovę.

Pasak Krasnodaro srities vadovo, sužalojimų ar žalos nepadaryta.

Ukrainos patarėjas Antonas Heraščenka socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame neva parodo sprogimo pasekmes:

 

V.Zelenskis – Odesoje

16:47

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis yra Odesoje, kur pagerbė Ukrainos karinio jūrų laivyno dienos proga tarnaujančius laivyne.

„Priešas tikrai nediktuos sąlygų Juodojoje jūroje, o Rusijos okupantai turės bijoti priartėti prie mūsų Krymo ir Azovo jūros pakrantės, kaip Rusijos laivai jau bijo priartėti prie mūsų Juodosios jūros pakrantės. Dėkoju kiekvienam Ukrainos karinių jūrų pajėgų kariui – visiems jūreiviams, jūrų pėstininkams, visiems mūsų karinių jūrų pajėgų vadams, artileristams, jūrų lakūnams, dronų operatoriams, dėkoju upių flotilės, upių divizijų kariams. Dėkoju jums visiems!“, - tviteryje rašė prezidentas.

 

TATENA: Zaporižios atominėje elektrinėje sprogmenų požymių nėra

15:32

Ukrainos Zaporižios atominėje elektrinėje minų ar kitų sprogmenų požymių kol kas nerasta, tačiau norint atlikti tolesnius patikrinimus, būtina užtikrinti visapusišką prieigą, pareiškė JT branduolinės saugos priežiūros institucija.

Susirūpinimas dėl galimos nelaimės elektrinėje tęsiasi nuo tada, kai Rusija pernai užgrobė elektrinės teritoriją, o Volodymyras Zelenskis vakar perspėjo, kad padėtis elektrinėje tebėra „rimta grėsmė“.

Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) ekspertai penktadienį patikrino kai kurias elektrinės aušinimo sistemos dalis ir reguliariai apžiūrinėjo šešis reaktorių blokus ir kitas aplinkines teritorijas.

Agentūra teigė žinanti apie pranešimus, kad aplink elektrinę buvo padėta sprogmenų.

TATENA generalinis direktorius Rafaelis Mariano Grossi sakė, kad į tokius pranešimus žiūrima „labai rimtai“, ir pridūrė, kad paprašė ekspertų „išnagrinėti šį klausimą ir paprašyti suteikti jiems galimybę atlikti savo darbą“. 

„Iki šiol jie nepastebėjo jokių minų ar kitų sprogmenų. Dar reikės papildomos prieigos“, – sakė jis.

Ukrainos karininkas: itin mobilios prancūzų pėstininkų kovos mašinos – nepraktiškos

14:59

Ukrainos vadas teigia, kad itin mobilios prancūzų pėstininkų kovos mašinos AMX-10 RC, kartais vadinamos lengvaisiais tankais, yra „nepraktiškos“ atakoms fronte, ir tvirtino, kad vienas keturių žmonių ekipažas jau žuvo dėl plonų transporto priemonės šarvų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo Prancūzijos prezidentui Emmanueliui Macronui už tai, kad jis atsiuntė Kyjivui lengvuosius kovos tankus, o gynybos ministras Oleksijus Reznikovas buvo nufilmuotas važiuojantis vienu iš jų.

Balandį Kyjivas sakė, kad prancūziškos transporto priemonės – skirtos ginkluotai žvalgybai ir atakoms prieš priešo tankus – jau naudojamos.

Tačiau AFP praneša, kad 34 metų 37-osios jūrų pėstininkų brigados bataliono vadas, naudojantis šaukinį „Spartanec“, teigė, kad dėl „plonos šarvuotės“ tankai gali būti naudojami kaip ugnies parama, bet ne puolimui fronte.

„Deja, buvo vienas atvejis, kai įgula žuvo transporto priemonėje“, – AFP sakė majoras.

„Buvo artilerijos apšaudymas ir sviedinys sprogo netoli transporto priemonės, nuolaužos perskrodė šarvus, o šaudmenų rinkinys sprogo.“ Pasak jo, visi viduje buvę keturi įgulos nariai žuvo.

„Ginklai geri, stebėjimo prietaisai labai geri. Bet, deja, yra ploni šarvai ir juos naudoti fronto linijoje (puolime) nepraktiška“, – sakė Spartanecas.

Pranešama, kad bataliono vadas nepalankiai palygino prancūzų gamybos transporto priemones su MRAP tipo šarvuočiais, tokiais kaip amerikiečių „Oshkosh“ ir britų „Husky“, kurie, pasak jo, gali atlaikyti tiesioginį smūgį raketomis varomomis granatomis.

Paskaičiuota: Ukrainos Kachovkos užtvankos susprogdinimo žala siekia daugiau nei 1,8 mlrd. eurų

14:23

Kyjivo ekonomikos mokyklos (KSE) instituto kartu su Ekonomikos ministerija ir Atstatymo ministerija atliktais pirminiais skaičiavimais, Rusijos teroristinis išpuolis Ukrainai padarė mažiausiai 2 mlrd. JAV dolerių (1,8 mlrd. eurų) tiesioginių nuostolių, neskaičiuojant žalos gamtai, rašo pravda.com.ua.

„Scanpix“/AP nuotr./Potvynis Chersono regione
„Scanpix“/AP nuotr./Potvynis Chersono regione

Publikacijoje pažymima, kad hidroelektrinės susprogdinimas sukėlė ne tik potvynį plačioje teritorijoje. Nusausinus Kachovkos užtvanką buvo nutrauktas drėkinimas, kuris Chersono srityje itin svarbus augalininkystei ir daržovių auginimui, be to, daugybė Zaporižios, Mykolajivo, Chersono ir Dniepro sričių gyvenviečių neteko vandens.

Todėl netiesioginiai sprogimo nuostoliai gali būti gerokai didesni nei 2 mlrd. dolerių, pažymi KSE.

Plačiau skaitykite čia.

Melitopolyje rusų karinėje bazėje nugriaudėjo sprogimas

14:16

Šeštadienį Melitopolyje galingas sprogimas nugriaudėjo Rusijos okupantų karinėje bazėje. Dundesį girdėjo visas miestas. Apie tai televizijos maratone pranešė meras Ivanas Fiodorovas.

„Vakar apie 19.30 val. vakaro Melitopolyje įvyko vienas galingas sprogimas, kurį girdėjo viso miesto gyventojai. Sprogimas įvyko į šiaurę nuo mūsų miesto, netoli Semenovkos kaimo, kur priešas buvo užgrobęs fermą, o būtent šioje fermoje buvo įsikūrusi viena iš priešo karinių bazių“, – pranešė jis.

Apšaudytas Chersonas

13:51 Atnaujinta 16:35

Rusijos raketos pataikė į gyvenamąjį rajoną Chersone ir sužeidė keturis žmones, remdamasis regioninės karinės administracijos pranešimu, skelbia „Kyiv Independent“.

Per apšaudymą nukentėjo daugiaaukštis gyvenamasis namas, vaistinė ir restoranas. Tarp nukentėjusiųjų yra 50 metų vyras. Jie paguldyti į ligoninę.

Teigiama, kad sunkios kovos vyksta Chersone, netoli sugriauto Antonivkos tilto per upę.

Parlamento narė: Ukraina „ruošiasi branduoliniam sprogimui“ Zaporižios atominėje elektrinėje

13:49

Ukraina „ruošiasi branduoliniam sprogimui“ Zaporižios atominėje elektrinėje, o padėtis joje išlieka „labai pavojinga“, pareiškė Ukrainos parlamento narė Kira Rudik, skelbia „Sky News“.

K.Rudik sakė, kad „mes vis labiau nerimaujame“ po to, kai Volodymyras Zelenskis perspėjo, kad elektrinėje išlieka „rimta grėsmė“, ir teigė, kad Rusija „techniškai pasirengusi“ išprovokuoti vietinį sprogimą objekte.

Maskva atmetė bet kokias užuominas, kad ji planuoja pulti ar sabotuoti elektrinę.

„Aš vis dar negaliu suvokti, kad XXI amžiuje tai vyksta. Mes ruošiamės branduoliniam sprogimui, o visas pasaulis stebi, ir nieko negalima padaryti“, – sakė K.Rudik.

Ji teigė, kad tai, jog Rusija neįsileidžia JT pareigūnų į konkrečias elektrinės zonas, kad šie atliktų patikrinimus, yra „beprecedentis atvejis“.

K.Rudik pridūrė, kad „labai skaudu“, jog gali „pasikartoti tokia situacija, kokia buvo praėjusį mėnesį sugriuvus Kachovkos užtvankai“.

Ji pridūrė, kad tariamas Rusijos grasinimas užpulti yra jos „koziris ir būdas grasinti pasauliui“.

J.Prigožino žiniasklaidos holdingo grupė bus uždaryta

12:44

Jevgenijaus Prigožino žiniasklaidos holdingo grupė bus uždaryta, pareiškė vieno iš jos leidinių direktorius, taip parodydamas, kad samdinių vado padėtis pablogėjo praėjus savaitei po to, kai žlugo trumpas jo „Wagner grupės“ kovotojų surengtas maištas, praneša „Reuters“.

Pagal susitarimą, kuriuo buvo sustabdytas maištas, buvusiam prezidento Vladimiro Putino sąjungininkui J.Prigožinui buvo leista išvykti į tremtį Baltarusijoje, o jo vyrams buvo suteikta galimybė pasirinkti, ar prisijungti prie jo, ar integruotis į Rusijos ginkluotąsias pajėgas, ar grįžti namo.

AP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas
AP/„Scanpix“ nuotr./Jevgenijus Prigožinas

„Patriot Media“, kurios svarbiausias leidinys buvo naujienų svetainė „RIA FAN“, laikėsi griežtai nacionalistinės, prokremliškos redakcinės linijos, tačiau taip pat teigiamai atsiliepė apie J.Prigožiną ir jo grupę „Wagner“.

„Skelbiu apie mūsų sprendimą užsidaryti ir palikti šalies informacinę erdvę“, – sakė „RIA FAN“ direktorius Jevgenijus Zubarevas vaizdo įraše, kuris vėlai šeštadienį buvo paskelbtas holdingo socialinės žiniasklaidos paskyrose.

J.Zubarevas nenurodė jokios sprendimo priežasties.

Penktadienį Rusijos laikraštis „Kommersant“ pranešė, kad šalies ryšių priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ užblokavo žiniasklaidos priemones, susijusias su Prigožinu, tačiau nepateikė išsamesnės informacijos. Sekmadienį su šia priežiūros institucija nepavyko susisiekti, kad ji pateiktų komentarą, teigė „Reuters“.
Rusijos žiniasklaida taip pat pranešė, kad „trolių fabrikas“, kuriuo, kaip įtariama, naudojosi J.Prigožinas, siekdamas paveikti viešąją nuomonę užsienio šalyse, įskaitant Jungtines Valstijas, buvo išformuotas.

Lenkija pasiųs 500 policijos pareigūnų prie sienos su Baltarusija

12:05

Sekmadienį vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis pranešė, kad Lenkija pasiųs 500 policijos pareigūnų prie sienos su Baltarusija, praneša „Reuters“.

„Dėl įtemptos situacijos pasienyje su Baltarusija nusprendžiau sustiprinti mūsų pajėgas 500 Lenkijos policijos pareigūnų iš prevencijos ir kovos su terorizmu padalinių“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Praėjusią savaitę Varšuva paskelbė apie saugumo sustiprinimą dėl susirūpinimo, susijusio su „Wagner“ grupės buvimu Baltarusijoje. Rusijos prezidento Vladimiro Putino sprendimas pasiūlyti privačios karinės bendrovės kariams pasirinkti persikelti į Baltarusiją sukėlė rytinių NATO narių nuogąstavimus, kad jų buvimas sukels didesnį nestabilumą regione.

Trečiadienį Lenkijos valdančiųjų nacionalistų partijos „Įstatymas ir teisingumas“ (PiS) lyderis, vicepremjeras Jaroslawas Kaczynskis pareiškė, kad Lenkija mano, jog Baltarusijoje jau gali būti apie 8 000 „Vagnerio“ karių. Jis sakė, kad Lenkija imsis laikinų ir nuolatinių veiksmų sienai stiprinti, įskaitant saugumo pajėgų stiprinimą ir įtvirtinimų didinimą.

Ketvirtadienį paklaustas, ar Briuselis turėtų padėti Varšuvai apmokėti tokias priemones, užsienio reikalų viceministras Pawelas Jablonskis atsakė, kad „Lenkija to tikisi“.

Kariuomenės atstovas: Ukraina pasiekė naujų laimėjimų Bachmuto kryptimi

11:51

Bachmuto kryptimi Ukrainos gynybos pajėgos vėl pasiekė pažangos išlaisvinant Ukrainos žemę iš Rusijos okupacijos. Apie tai informacinio teletilto eteryje pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų rytinės kariuomenės grupuotės pranešėjas Sergejus Čerevatas.

„Turime pasistūmėjimą Bachmuto kryptimi. Vyksta kovinis darbas flanguose, daromas spaudimas priešui“, – sakė S.Čerevatas.

Atstovas sakė, kad po išsamesnės analizės ir patikrinimo bus pateikti išsamesni duomenys apie išlaisvintą teritoriją. „Bachmuto kryptimi įvyko 23 susirėmimai. Priešas įnirtingai priešinasi – 444 kartus apšaudė mus iš statinių ir raketų artilerijos ir surengė penkis oro antskrydžius“, – pridūrė jis.

Tuo pat metu ukrainiečių gynėjai per mūšius nukovė 116 okupantų ir 199 sužeidė.

40 diplomatų ir Rusijos ambasados Bukarešte darbuotojų turėjo palikti Rumuniją

10:46

Šeštadienį 40 diplomatų ir Rusijos ambasados Bukarešte darbuotojų turėjo palikti Rumuniją vyriausybės prašymu, po Rusijos invazijos į Ukrainą pablogėjus abiejų šalių santykiams, pranešė AFP.

Vienuolika diplomatų ir 29 techniniai bei administraciniai darbuotojai, lydimi šeimų, „išvyks iš Rumunijos civiliniu lėktuvu, priklausančiu vienai Rusijos oro linijų bendrovei“, pranešė Rumunijos užsienio reikalų ministerija.

Rumunijos transliuotojai rodė lėktuvą „Iljušin Il-96“, nusileidusį Bukarešto oro uoste. Pasak oro uosto šaltinių, kuriuos citavo vietos spauda, jis turėjo pakilti vėliau šeštadienį, pranešė AFP.

Šis sprendimas „atspindi dabartinį dvišalių santykių lygį... po to, kai Maskva pradėjo agresijos karą prieš Ukrainą“, teigė Rumunijos užsienio reikalų ministerija.

Valdžios institucijos šį prašymą pateikė birželio 8 d., suteikdamos Maskvai 30 dienų jį įvykdyti.

Britų žvalgyba: Rusija atšaukė tarptautinę aviacijos parodą „Maks“ dėl susirūpinimo saugumu

10:30

Remiantis naujausia Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos žvalgybos ataskaita, Rusija atšaukė 2023 m. tarptautinę aviacijos parodą „Maks“, greičiausiai dėl susirūpinimo saugumu po neseniai šalyje įvykdytų nepilotuojamų orlaivių atakų.

„Rusija atšaukė 2023 m. vyksiančią svarbiausią tarptautinę aviacijos parodą „Maks“. Kas dvejus metus netoli Maskvos vykstančioje parodoje „Maks“ pristatomi Rusijos civilinės ir karinės aviacijos ir kosmoso sektoriai ir ji tapo svarbiausia eksporto klientams užsitikrinti.

Paroda tikriausiai buvo atšaukta daugiausia dėl susirūpinimo saugumu po neseniai Rusijoje įvykdyto bepiločių orlaivių užpuolimo. Labai tikėtina, kad organizatoriai taip pat žinojo, kad, jei parodoje dalyvaus mažiau tarptautinių delegacijų, ji gali pakenkti reputacijai.

Karas buvo itin sudėtingas Rusijos aviacijos ir kosmoso bendruomenei. Sektorius patiria sunkumų dėl tarptautinių sankcijų; aukštos kvalifikacijos specialistai raginami tarnauti pėstininkais pačios kosmoso agentūros „Roscosmos“ milicijoje. Tuo tarpu vyriausiasis aerokosminių pajėgų vadas, generolas Sergejus Surovikinas, viešumoje nesirodė nuo nepavykusio „Wagner“ grupės, kuriai jis tarnavo kaip kontaktinis asmuo su Rusijos gynybos ministerija, maišto“, – rašoma Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos paskelbtame žvalgybos pranešime.

 

Naujos rusų aukos: Ukrainos pajėgos nukovė dar beveik 800 okupantų

10:17

Ukrainos gynybos pajėgos per pastarąją parą nukovė beveik 800 rusų okupantų, skelbiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje.

Konkrečiai nuo 2022 m. vasario 24 d. iki 2023 m. liepos 2 d. iš viso Rusija patyrė apie 229 660 priešo personalo nuostolių, iš kurių 790 buvo likviduoti per pastarąsias 24 valandas.

Taip pat sunaikinta daug priešo įrangos.

Per parą, Ukrainos duomenimis, Rusijos pajėgos neteko 10 tankų (nuo karo pradžios – 4052), 20 šarvuotų kovos mašinų (iš viso 7888), 26 artilerijos sistemų (iš viso 4188), 5 MLRS (iš viso 637), 1 priešlėktuvinę gynybos mašiną (390), 12 bepiločių orlaivių (3557), 22 lengvųjų automobilių ir autocisternų (6816) ir 3 specialiosios technikos (583).

Sunaikintų orlaivių (315), sraigtasparnių (308), sparnuotųjų raketų (1261) ir laivų ir (arba) katerių (18) skaičius nepakito.

Rusijos naktinis puolimas Ukrainoje: sunaikinta visos „Kalibr“ raketos ir visi dronai

10:12

Rusijos naktinio puolimo prieš Ukrainą metu priešlėktuvinės gynybos pajėgos sunaikino 11 priešo oro taikinių, įskaitant tris sparnuotąsias raketas „Kalibr“, pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos. 

Nurodoma, kad naktį į sekmadienį Rusijos okupantai atakavo Ukrainą Irano bepiločiais atakos lėktuvais „Shahed“ ir trimis sparnuotosiomis raketomis „Kalibr“. Aštuoni „Shahed“ buvo paleisti iš pietryčių, o „Kalibr“ – iš Juodosios jūros.

„Karinių oro pajėgų oro gynyba veikė įvairiuose Ukrainos regionuose – Pietų, Rytų ir Centro oro pajėgų vadaviečių atsakomybės zonose“, – patikslina Ukrainos pajėgos.

Karinės oro pajėgos pažymėjo, kad buvo sunaikinti visi oro taikiniai – aštuoni bepiločiai orlaiviai „Shahed-136/131“ ir trys sparnuotosios raketos „Kalibr“.

Generalinis štabas: Ukraina smogė keliems svarbiems rusų objektams

08:50

Ukrainos artilerija ir aviacija smogė daugeliui Rusijos karinių objektų ir personalo susitelkimo vietų, sunaikino daug įrangos, pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Anot jo, Rusija sekmadienio naktį sudavė dar vieną raketų ir aviacijos smūgį Ukrainos teritorijai, informacija apie atakos padarinius dar tikslinama.

„Per parą priešas surengė 1 raketinį ir 27 aviacijos smūgius ir atliko apie 80 raketų ir daugkartinių raketų paleidimo įrenginių atakų prieš mūsų karių pozicijas ir gyvenvietes. Raketų ir oro smūgių tikimybė visoje Ukrainoje išlieka didelė“, – rašoma pranešime.

Kartu pranešama, kad per pastarąją parą Ukrainos aviacija sudavė 10 smūgių vietovėms, kuriose buvo sutelktas priešo personalas, du smūgius priešlėktuvinių raketų sistemoms ir vieną smūgį priešo kontrolės postui.

Taip pat raketinių pajėgų ir artilerijos daliniai smogė vadavietei, keturioms priešo gyvosios jėgos, ginklų ir karinės technikos koncentracijos vietoms, šaudmenų sandėliui, 27 artilerijos ginklų šaudymo pozicijoms, priešlėktuvinės gynybos objektui, dviem elektroninės kovos stotims ir dar vienam svarbiam priešo objektui.

Generalinis štabas: gynybos pajėgos atrėmė okupantų puolimą keturiomis kryptimis

08:49

Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė Rusijos okupantų bandymus pradėti puolamąsias operacijas keturiomis kryptimis, teigiama Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo pranešime.

„Priešas ir toliau telkia pagrindines pastangas Lymano, Bachmuto ir Marjinkos kryptimis, tebesitęsia smarkios kovos. Per dieną įvyko 46 koviniai susirėmimai“, – sakoma pranešime.

Lymano kryptimi Rusijos pajėgos vykdė nesėkmingus puolimus Nevskio apylinkėse ir į pietus nuo Dubravos, Luhansko srityje. Taip pat Bachmuto kryptimi priešas vykdė nesėkmingus puolimus prie Bohdanivkos.

Be to, Avdijivkos kryptimi rusai vykdė nesėkmingas puolamąsias operacijas netoli Avdijivkos. Marjinkos kryptimi Ukrainos gynėjai atrėmė visas priešo atakas netoli Marjinkos miesto.

Tuo pat metu Zaporižios ir Chersono kryptimis priešas sutelkia pagrindines pastangas, kad neleistų Ukrainos kariuomenei judėti į priekį.

 

ISW: Rusija vis labiau susirūpinusi dėl galimo ukrainiečių desanto rytiniame Chersono srities krante

08:40

Perdėtas Rusijos gyrimasis, kad ji įveikė nedidelį ukrainiečių desantą kairiajame Chersono srities krante, rodo, kad Rusijos karinė vadovybė nuoširdžiai baiminasi Ukrainos puolimo rytiniame Chersono srities krante arba kad ji desperatiškai siekia informacinės pergalės po „Wagner grupės“ ginkluoto sukilimo, arba ir viena, ir kita, teigia JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Rusijos šaltiniai anksčiau teigė, kad maždaug 70 ukrainiečių kariškių grupuotė užėmė pozicijas prie Antonivkos tilto ir kad Rusijos „Dnepr“ Grupės pajėgų karinė vadovybė nuosekliai įsakinėjo Rusijos pajėgoms likviduoti ukrainiečių „priešpilį“, nepaisydama didelių personalo ir technikos nuostolių. Pajėgų grupė, kaip pranešama, yra įsikūrusi Rostove prie Dono. Birželio 24 d. ginkluoto sukilimo metu „Wagner“ pajėgos ypač apsupo karinį štabą, ir Rusijos gynybos ministerija greičiausiai bando susigrąžinti štabo reputaciją.

Su Kremliumi susijęs karinis tinklaraštininkas taip pat išreiškė susirūpinimą, kad Ukrainos pajėgos toliau vykdys mažų dalinių išpuolius per Dniepro upę ir pradės plataus masto puolimą, kad pasiektų Oleškas ir prasiveržtų į pietvakarių Chersono sritį.

„ISW nesistengia prognozuoti Ukrainos operacijų, tačiau karinio tinklaraštininko pareiškimai rodo, kad Rusijos karinė vadovybė gali būti vis labiau susirūpinusi dėl galimo ukrainiečių desanto rytiniame Chersono srities krante“, – rašoma analizėje.

Naktį keliuose Ukrainos regionuose pakelbtas oro pavojus, iš Pietų paleisti rusų dronai

08:38 Atnaujinta 10:10

Sekmadienio, liepos 2 d. naktį keliuose Ukrainos regionuose, tarp jų ir Kyjivo, buvo paskelbtas oro pavojus. Rusijos pajėgos iš pietų krypties paleido dronus.

„Dar viena priešo oro ataka prieš Kyjivą. Šį kartą priešas naudojo bepiločius orlaivius, pagal preliminarią informaciją – „Shahed“ amuniciją. Tai pirmoji Irano bepiločių orlaivių ataka prieš Kyjivą nuo mėnesio pradžios ir per pastarąsias 12 dienų. Mūsų oro gynybos pajėgos aptiko ir sunaikino visus priešo taikinius oro erdvėje aplink Kyjivą. Ačiū mūsų dangaus sargybiniams už puikų darbą! Šiuo metu informacijos apie aukas ar sunaikintus objektus nėra. Operatyviniai duomenys atnaujinami ir tikslinami. Laukite daugiau pranešimų“, – pabrėžė Kyjivo karinės administracjios vadovas Serhijus Popko.

Vėliau sekmadienį patikslinta, kad per Rusijos naktinį puolimą Kyjivo srityje buvo apgadinti namai, taip pat nukentėjo civiliai gyventojai. Apie tai pranešė Kyjivo srities karinės administracijos vadovas Ruslanas Kravčenka.

Perspėjimas truko beveik valandą. Jokių pataikymų neužfiksuota.

Dėl krintančių nuolaužų buvo apgadinti trys privatūs namai dviejuose Kyjivo srities rajonuose. Nukentėjusių namų savininkams pažadėta suteikti visą reikiamą pagalbą.   

„Deja, vieno iš namų gyventojas buvo sužeistas. Vyras patyrė kojos traumą. Jam suteikta būtina medicininė pagalba“, – sakė R.Kravčenka.

Operatyvinės grupės dabar tęsia darbą fiksuodamos naktinio išpuolio padarinius.

Analitikai: Rusija gali pradėti atitraukti karius iš Pietų Ukrainos, kad išlaikytų Bachmutą

08:37

Tikėtina, kad Rusijos pajėgos, reaguodamos į Ukrainos operacijas aplink Bachmutą, atitraukia pajėgas iš kitų Ukrainos vietų, analizėje rašo JAV Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Pažymima, kad liepos 1 d. Ukrainos Rytų pajėgų grupės atstovas spaudai pulkininkas Sergejus Čerevatas pranešė, kad Rusijos pajėgos neseniai perkėlė neįvardytą Rusijos oro desanto kariuomenės (VDV) pulką iš Lymano krypties į Bachmuto kryptį.

„S.Čerevatas pranešė, kad Rusijos pajėgos pakeitė oro desantininkų pulką Lymano kryptimi į neįvardytas teritorinės gynybos pajėgas, o tai rodo, kad Rusijos pajėgos gali perkelti daugiau elitinių dalinių į Bachmuto rajoną ir pakeisti elitinius dalinius silpnesniais junginiais“, – pažymima pranešime.

Be to, Ukrainos gynybos ministro pavaduotoja Hanna Maliar anksčiau sakė, kad Rusijos pajėgos iš Chersono krypties į Bachmuto ir Zaporižios kryptis perkėlė kai kuriuos labiausiai kovai paruoštus dalinius.

S.Čerevatas sakė, kad Bachmutas vis dar teikia Rusijos pajėgoms daugiau propagandinės vertės nei karinio pranašumo, ir išsakė prielaidą, kad Rusijos pajėgos gali sutelkti elitines pajėgas Bachmuto rajone, siekdamos išlaikyti tariamą informacinę pergalę, pasiektą gegužės 21 d. užėmus Bachmutą.

„Jei į Bachmutą jau išsiųstų Rusijos pastiprinimų nepakaks Rusijos laimėjimams regione išlaikyti, Rusijos vadovybė gali susidurti su sunkiu pasirinkimu, ar rizikuoti sukurti rimtą pažeidžiamumą Chersono ar Luhansko srityse, ar pradėti atitraukti pajėgas iš Pietų Ukrainos“, – rašo ISW analitikai.

Kiti analitikų pastebėjimai:

  • Rusijos šaltiniai teigė, kad liepos 1 d. Ukrainos pajėgos vykdė kontrpuolimo operacijas mažiausiai keturiuose fronto linijos sektoriuose.
  • JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley pripažino, kad Ukrainos kontrpuolimo operacijos užtruks ilgiau, nei tikėjosi kai kurie Vakarų stebėtojai.
  • Rusijos pareigūnai ir šaltiniai šventė teiginius, kad Rusijos pajėgos liepos 1 d. įveikė nedidelio masto Ukrainos desantą rytiniame (kairiajame) krante esančioje Chersono srityje, tarsi būtų iškovojusios didelę pergalę.
  • Perdėtas Rusijos gyrimas dėl nedidelio ukrainiečių desanto įveikimo rodo, kad Rusijos karinė vadovybė nuoširdžiai baiminasi ukrainiečių puolimo rytiniame krante esančioje Chersono srityje arba ji desperatiškai siekia informacinės pergalės po „Wagner“ grupės ginkluoto sukilimo, arba ir viena, ir kita.
  • Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pareiškė, kad rusai gali inicijuoti tyčinį radioaktyvų nuotėkį Zaporižios atominėje elektrinėje (ZNPP), kuris yra dalis galimos Rusijos strategijos įšaldyti karą.
  • Rusijos propagandistai tikriausiai vykdo informacinę kampaniją, kuria siekiama sugriauti „Wagner“ grupės, kaip išskirtinai veiksmingos kovinės jėgos, reputaciją ir taip paremti Rusijos gynybos ministerijos pastangas išformuoti „Wagner“ grupę ir integruoti buvusius „Wagner“ kovotojus į ministerijos struktūras.
  • Rusijos pajėgos tęsė ribotas puolamąsias operacijas palei Svatovės-Kreminos liniją.
  • Ukrainos pajėgos toliau vykdė antžemines atakas Bachmuto apylinkėse.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė ribotas antžemines atakas Bachmuto rajone ir į jį perkėlė oro desanto (VDV) elementus.
  • Rusijos pajėgos toliau vykdė ribotas antžemines atakas palei Avdijivkos-Donecko miesto liniją.
  • Rusijos pajėgos toliau kontratakavo neseniai atkovotas Ukrainos pozicijas prie administracinės sienos tarp Donecko ir Zaporižios sričių.
  • Ukrainos pajėgos tęsė kontrpuolimo operacijas Zaporižios srities vakaruose.
  • Dėl Rusijos saugumo procedūrų Kerčės sąsiaurio tilte greičiausiai sulėtėjo Rusijos logistikos iš Rusijos į okupuotą Krymą judėjimas.
  • Iranas gali siųsti į Rusiją medžiagas ir personalą, kad padėtų statyti gamyklą Tatarstano Respublikoje, kurioje, kaip pranešama, bus gaminami Irano koviniai bepiločiai orlaiviai.
  • Ukrainos ir Vakarų šaltiniai toliau praneša apie ukrainiečių vaikų ir suaugusiųjų grobimus okupuotose teritorijose.
Paskutinis atnaujinimas 2023-07-02 08:37

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas