Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ukrainos ginkluotosios pajėgos patvirtino smūgius dviem tiltams šalies pietuose

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas tęsiasi – Ukrainos kariai stengiasi sudaryti sąlygas, kad ateityje galėtų vykdyti lemiamas operacijas, tvirtina ekspertai. Ukrainos kariuomenė vykdo kampaniją, kurios tikslas – perimti Rusijos taikinius.
Apgadintas Čonharo tiltas
Apgadintas Čonharo tiltas / Nuotruka iš V.Saldo „Telegram“ kanalo

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Maskva kaltina Ukrainą sekmadienį raketomis apšaudžius tiltą tarp Chersono ir okupuoto Krymo.
  • Rusija smogė Ukrainos kraujo perpylimo centrui ir svarbiai gamyklai, per ataką du žmonės žuvo.
  • Naktį Ukrainos pajėgos sunaikino 30 Rusijos paleistų sparnuotųjų raketų ir 27 „Shahed“ dronus.
  • Maskvos meras Sergejus Sobjaninas sekmadienį pareiškė, kad Rusijos oro gynyba virš sostinės sunaikino droną.
  • Izraelio karo analitikas Davidas Sharpas įvertino Ukrainos smūgį rusų karo laivui: tai didelė sėkmė Ukrainai.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

M.Podoliakas: Kremlius nerealistiškai vertina Rusijos perspektyvas kare su Ukraina

23:33

Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Michailas Podoliakas pažymi, kad oficialioji Rusijos valdžia nerealiai vertina Rusijos perspektyvas agresyviame kare prieš Ukrainą.

„Oficialioji Maskva visiškai nerealistiškai vertina savo perspektyvas. Todėl jokie “politiniai ir diplomatiniai„ formatai, kuriuose dalyvauja Rusija, negali būti taikomi“, – pareiškė Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas „Twitter“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mychailo Podoliakas

Jis pabrėžė, kad Ukraina privers Rusiją laikytis tarptautinės teisės.

„Akivaizdu, kad bus tęsiama karinė kontroperacija, siekiant atkurti Ukrainos teritorijos vientisumą, priversti Rusiją laikytis tarptautinės teisės normų, taip pat dėl didelio masto mokėjimų, susijusių su susikaupusiais karo nusikaltimais“, – sakė M.Podoliakas.

Pareigūnas įsitikinęs, kad „tik reikšmingi taktiniai Rusijos pralaimėjimai fronto linijoje gali aiškiai paveikti dabartinį Rusijos politinį elitą“.

M.Podoliakas taip pat pabrėžė, kad „nėra jokių Rusijos konstitucijoje įrašytų Ukrainos teritorijų“, į kurias Rusija „pretenduoja“.

„Yra tik laikinai okupuotos Ukrainos teritorijos, kuriose vyksta aktyvūs karo veiksmai. Šios teritorijos bus išlaisvintos. Taip pat pažymiu, kad “Rusijos Konstitucija„ neturi nieko bendra su nuolatiniais teisiniais dokumentais ir į jos turinį negalima atsižvelgti“, – pabrėžė Prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas.

S.Cichanouskaja: „Mūsų užduotis – išplėšti Baltarusiją iš Rusijos orbitos“

23:17

Autoritarinio Baltarusijos prezidento Aliaksandro Lukašenkos oponentai sekmadienį Lenkijoje surengė konferenciją „Naujoji Baltarusija 2023“, siekdami pademonstruoti savo vienybę.

Konferenciją atidarė baltarusių opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja, savo kalboje pabrėžusi, kad Baltarusija neturi ateities sąjungoje su Rusija.

„Šioje salėje esantiems tai – akivaizdu. Bet tai vis dar nėra akivaizdu visiems baltarusiams Baltarusijoje. Ir mūsų užduotis – kad šis supratimas atsirastų“, – kalbėjo ji.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Sviatlana Cichanouskaja

„Mūsų užduotis – išplėšti Baltarusiją iš Rusijos orbitos“, – pabrėžė S. Cichanouskaja, kuri tvirtina 2020 metų Baltarusijos prezidento rinkimuose įveikusi A. Lukašenką, o po šių rinkimų buvo priversta pasitraukti į užsienį ir gyvena Lietuvoje.

„Mūsų užduotis – neleisti, kad mūsų šalis dėl karo netaptų [Rusijos prezidento Vladimiro] Putino paguodos prizu. Mūsų užduotis – dekolonizuoti Baltarusiją. Be šito Baltarusijos nepriklausomybei visada kils grėsmė“, – konferencijoje sakė ji.

Daugiau skaitykite čia.

V.Zelenskis: Ukrainos oro skydas vėliau užtikrins visos Europos saugumą

22:22

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis teigia, kad kitą savaitę Ukrainos valdžia kartu su tarptautiniais partneriais sieks gauti naujus gynybos saugumo pagalbos paketus Ukrainos gynybos pajėgoms. Valstybės vadovas tai pasakė vakare kreipdamasis į ukrainiečius.

V.Zelenskis sakė, kad „jau dabar ruošiamės kitai savaitei, kad dar labiau sustiprintume savo valstybę ir savo pozicijas“.

„Vyks naujas bendravimas su partneriais – dėl gynybos paketų Ukrainai. Dar labiau papildysime jau suplanuotus tarptautinius rugpjūčio-rugsėjo renginius. Ir Krymo platforma, ir pirmųjų ponių ir ponų viršūnių susitikimas, ir mūsų dalyvavimas JT Generalinėje Asamblėjoje, ir Taikos formulė. Ir, žinoma, tęsime mūsų valstybės vidaus valymą nuo tų, kurie, deja, savo piktnaudžiavimais silpnina Ukrainą“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Valstybės vadovas dėkoja visiems, kurie artina Ukrainos pergalę, tačiau ragina visus valstybės narius nepamiršti, kad pergalę prieš Rusiją galima pasiekti tik bendromis pastangomis.

„Ukrainai reikia tik jėgų, tik maksimalios koncentracijos siekiant pergalės. Jei jau kam nors atrodo, kad karas vyksta „ten“ ir kad karą turi laimėti kažkas kitas, reikia grįžti į realybę. Tik su visais žmonėmis mes tai įveiksime. Kiekvieną dieną turime duoti rezultatų už Ukrainą, už visus, kurie kovoja už Ukrainą“, – sakė prezidentas.

Daugiau skaitykite čia.

Kremlius atskleidė, kurias Ukrainos teritorijas nori perimti

21:21

Kremlius mano, kad dabar nėra jokio pagrindo taikos sutarčiai su Ukraina.

Tai pareiškė Rusijos Federacijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas amerikiečių žurnalistams iš „The New York Times“. Pasak jo, artimiausiu metu Rusija tęs agresyvius veiksmus prieš Ukrainą. 

Žurnalistai taip pat klausė, ar Maskva nori kontroliuoti kokias nors naujas Ukrainos teritorijas, kurių nėra užėmusi Rusijos kariuomenė.

„Ne. Mes tik norime kontroliuoti visas tas teritorijas, kurios dabar mūsų Konstitucijoje įrašytos kaip mūsų“, – sakė D.Peskovas.

„IMAGO“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas
„IMAGO“/„Scanpix“/Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas

Jis įsitikinęs, kad kitais metais vyksiančiuose rinkimuose V.Putinas ne tik laimės, bet ir sulauks labai didelio procento palaikymo.

„V.Putinas kitais metais bus perrinktas surinkęs daugiau kaip 90 proc. balsų“, – sakė jis.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos patvirtino smūgius dviem tiltams šalies pietuose

20:40 Atnaujinta 21:18

Ukrainos gynybos pajėgos atakavo Čonharo ir Heničesko automobilių tiltus, šalies pietuose. Šie tiltai jungia Krymą ir Rusijos okupuotas pietų Ukrainos dalis, rašo CNN.

Smogta „dviem svarbiausiems Rusijos susisiekimo keliams“ – Čonharo tiltui, jungiančiam Chersono sritį su Krymu, ir mažesniam tiltui, vedančiam į pusiasalį iš Ukrainos Heničesko miesto, „Telegram“ pranešė Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Smūgiai buvo suduoti apie 15 val.

„Apie 15 val. Ukrainos gynybos pajėgos smogė dviem svarbiausiems okupantų komunikacijos keliams – Čonharo ir Heničesko automobilių tiltams. Šlovė Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms“, – pažymėjo „StratCom“.

Pasak Rusijos paskirto laikinai einančio Chersono srities vadovo pareigas Vladimiro Saldo, sprogimus ant dviejų tiltų į Krymą sekmadienį sukėlė Jungtinės Karalystės Ukrainai tiekiamos ilgojo nuotolio raketos „Storm Shadow“, rašo CNN.

V.Saldo sakė, kad abiem tiltais vyko civilinis, o ne karinis eismas ir kad plyšus šalia tilto einančiam dujotiekiui buvo nutrauktas dujų tiekimas 20 000 Chersono miesto Heničesko gyventojų.

V.Saldo teigė, kad išpuolis buvo nukreiptas prieš civilius gyventojus ir neturėjo įtakos karinėms operacijoms.

„Šie smūgiai nieko nedaro šiuo metu vykdomai specialiajai karinei operacijai“, – sakė jis. „Jie nusprendė smulkmeniškai atkeršyti civiliams gyventojams ir tiems, kurie dabar juda per Chersono srities teritoriją“, – pridūrė V.Saldo.

Rusijos remiamas lyderis sakė, kad raketos nepadarė struktūrinės žalos Čonharo tiltui, jungiančiam Chersono sritį ir Krymą. Tiltas šiuo metu uždarytas eismui, tačiau V.Saldo prognozavo, kad iki dienos pabaigos jis vėl bus atidarytas.

Gegužės mėnesį Jungtinė Karalystė pristatė Ukrainai kelias sparnuotąsias raketas „Storm Shadow“, suteikdama šaliai naują tolimojo nuotolio smogiamąjį pajėgumą, kurį ji galės panaudoti kontrpuolimo prieš Rusijos pajėgas metu, teigė aukšti Vakarų pareigūnai.

Kyjive ant statulos „Motina Tėvynė“ skydo sužibo Ukrainos herbas

19:22

Kyjive sekmadienį ant milžiniškos statulos „Motina Tėvynė“ skydo sumirgėjo Ukrainos herbas su trišakiu, kuris pakeitė ten buvusį sovietinį simbolį – kūjį ir pjautuvą.

Operacija, kurios metu vietoj sovietinio herbo ant 62 m aukščio plieninės moters figūros laikomo skydo buvo uždėtas trišakis, prasidėjo praėjusį mėnesį, Ukrainai valant viešąsias erdves nuo Rusiją ir sovietų valdžią primenančių dalykų.

Antradienį darbininkai nuėmė nuo skydo kūjį ir pjautuvą.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kyjive ant statulos „Motina Tėvynė“ skydo sužibo Ukrainos herbas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kyjive ant statulos „Motina Tėvynė“ skydo sužibo Ukrainos herbas

Saulėtą sekmadienio rytą, netrukus po 6 val., statybininkai ir pramoniniai alpinistai iškėlė 7,6 m aukščio trišakį į jam numatytą vietą.

Jie pozavo ant skydo viršaus, mojuodami Ukrainos vėliava.

Žvilganti „Motina Tėvynė“ stovi Ukrainos sostinėje ant Dniepro upės kranto, iškėlusi kardą ir skydą.

Daugiau skaitykite čia.

Derybos Saudo Arabijoje: kaip vyko konsultacijos dėl taikos Ukrainoje?

18:05

Džidoje, kur rugpjūčio 5–6 d. vyksta derybos dėl taikaus karo Ukrainoje sureguliavimo. Dalyviai jau pranešė, kad neketina daryti bendro pareiškimo, tačiau komentuodami, jų eigą vertino pozityviai.

Naujienų agentūros „Reuters“ pašnekovas derybas pavadino pozityviomis ir pridūrė, kad jų dalyviai sutarė, jog bet koks taikus susitarimas turėtų būti grindžiamas pagarba Ukrainos teritoriniam vientisumui ir suverenitetui.

Ukrainos prezidento kanceliarija pranešė, kad tarptautinėse konsultacijose Džidoje dėl pagrindinių Ukrainos taikos principų dalyvavo daugiau kaip 40 šalių patarėjai nacionalinio saugumo klausimais ir užsienio reikalų ministerijų vadovai. Rusija į šias derybas nebuvo pakviesta.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Maskva kaltina Ukrainą raketomis apšaudžius tiltą tarp Chersono ir okupuoto Krymo

17:25

Maskvos paskirtos dalinai okupuoto Zaporižios regiono administracijos pareigūnas Vladimiras Rogovas socialiniame tinkle „Telegram“ teigė, kad Ukraina sekmadienį smogė Čonharo tiltui, jungiančiam okupuotą Krymą su Chersono sritimi, rašo CNN.

Rusijos paskirtas Chersono gubernatorius Vladimiras Saldo „Telegram“ tvirtino, kad tiltas apšaudytas raketomis.

„Iš viso pranešta apie tris ar keturis smūgius. Žalos mastas kol kas nežinomas“, – sakė jis.

Rusijos paskirtas Krymo vadovas Sergejus Aksionovas savo „Telegram“ kanale pranešė, kad Ukraina „sudavė raketinį smūgį Čonharo tilto rajone Krymo šiaurėje. Vienas smūgis, kai kurias raketas numušė priešlėktuvinės gynybos pajėgos“. 

„Yra pažeista automobilių tilto važiuojamoji dalis, jau pradedami remonto darbai“, – sakė S.Aksionovas.

Rusijos paskirtas okupuoto Chersono vadovas Vladimiras Saldo taip pat sakė, kad Kyjivas „paleido NATO raketas „Storm Shadow“ į Čonharo tiltą ir Čonharo gyvenvietę“.

V. Saldo sakė, kad raketos apgadino tiltą, „tačiau pagrindinė režimo piktadarystė buvo pataikymas į kaimo mokyklą“.

Jis sakė, kad Ukraina paleido 12 raketų į tiltą, jungiantį rytinę Krymo dalį su Heničesku. Devynios buvo numuštos, pridūrė V.Saldo, o vienas civilis, kuris atakos metu buvo ant tilto, buvo sužeistas.

V.Saldo teigė, kad pareigūnai vis dar aiškinasi atakos detales ir tilto bei dujotiekio žalą.

 Kaip pranešama, eismas tiltu uždarytas.

Ukraina šių pareiškimų dar nekomentavo.

K.Budanovas įvertino Ukrainos kontrpuolimo eigą: svarbiausia, kad jis vis dar vyksta

17:14

Ukrainos karinės žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas, duodamas interviu bulgarų leidiniui „bTV“ papasakojo apie kontrpuolimo eigą ir paaiškino, dėl ko taip sunkiai ukrainiečiams sekasi veržtis į priekį.

K.Budanovas pažymėjo, kad kontrpuolimas vyksta sunkiai, nes rusams pavyko įrengti stacionarius, visiškai aprūpintus gynybos postus.

„Svarbiausia, kad kontrpuolimas nesustoja, o tęsiasi. Mano nuomone, Bachmuto linija judama šiek tiek greičiau nei pietuose, bet tiksliau parodys laikas", – pažymėjo K.Budanovas.

Daugiau skaitykite čia.

Ekspertas įvertino Ukrainos smūgį rusų karo laivui: tai didelė sėkmė Ukrainai

15:40

Izraelio karo analitikas Davidas Sharpas pakomentavo ukrainiečių įvykdytą didelio rusų desantinio laivo „Olenegorskyj Gornyak“ ataką dronais prie pat Novorosijsko (Rusija), rašo UNIAN.

„Kariniu požiūriu tai neabejotinai didelė sėkmė Ukrainai ir didelė nesėkmė Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivynui. Viena iš daugelio nesėkmių šiame kare“, – sakė ekspertas.

Jis priminė, kad anksčiau bepiločiai orlaiviai jau ne kartą smogė Rusijos Federacijos Juodosios jūros laivyno laivams, tačiau kiekvieną kartą „kažkas nepavykdavo“. Visų pirma, pasak D.Sharpo, net kai bepiločiui lėktuvui su koviniu užtaisu pavykdavo priartėti prie Rusijos laivo, taikinys negaudavo nuostolių arba jie būdavo menki. Pavyzdžiui, taip nutiko Rusijos fregatai „Admiral Makarov“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų desantinis laivas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusų desantinis laivas

„Bet dabar, kaip sakoma, bingo: be to, kad pavyko priartėti prie laivo ir pataikyti į jį, taikiniui, matyt, buvo padaryta labai rimta žala ... Smūgis buvo suduotas Rusijos laivyno širdyje – pačiame Novorosijske. Tikslas buvo pasiektas. Rezultatas įspūdingas“, – pabrėžia analitikas. 

Pasak jo, desantinis laivas „Olenegorskyj Gornyak“ yra gana vertingas laivas Rusijai. 

„Tokie laivai suvaidino didžiulį vaidmenį vadinamajame “Sirijos eksprese„ (reguliarus ginklų tiekimas į Siriją Rusijos Federacijos desantiniais laivais – UNIAN), o per plataus masto invaziją į Ukrainą šių laivų paskirtis dvejopa. Pirmasis – teoriškai išsilaipinti Odesoje, Odesos srityje, kas neįvyko, nes Rusija nesiryžo tokiam žingsniui“, – sakė D.Sharpas. 

Be to, tokie laivai svarbūs krovinių gabenimui, pavyzdžiui, iš Tamanės pusiasalio (RF) į okupuotą Krymą. Šiuo atžvilgiu analitikas priminė, kad 2022 m. Berdianske jau buvo nuskandintas panašus Rusijos didelis desantinis laivas „Saratov“, kuris buvo prišvartuotas prie prieplaukoje.

Dėl Rusijos smūgio gyvenamajam namui Charkivo srityje: yra žuvusiųjų ir sužeistųjų

13:53

Rusijos okupacinė kariuomenė toliau apšaudo Charkivo sritį. Dėl dar vieno smūgio žuvo moteris ir buvo sužeistas vyras.

Pasak Charkivo srities karinės administracijos pirmininko Olego Sinegubovo , šį kartą nuo rusų atakos nukentėjo Kupjansko rajono Podolių kaimas.

„58 metų moteris žuvo, 66 metų vyras buvo sužeistas, paguldytas į gydymo įstaigą“, – sakė OVA vadovas.

Dėl smūgio taip pat buvo sunaikintas privatus namas, o ūkiniame pastate kilo gaisras.

Anksčiau šiandien rusai iš priešlėktuvinės raketų sistemos S-300 sudavė raketinius smūgius Charkivo Cholodnogorsko rajone. Apie nukentėjusiuosius nepranešta.

Kaip rašė UNIAN, rugpjūčio 5 d. vakare Rusija valdomąja aviacine bomba smogė kraujo perpylimo centrui Krugliakovkos kaime, Kupjansko rajone. Dėl to įstaigoje kilo didelio masto gaisras. Preliminariais duomenimis, žuvo du vyrai, dar keturi buvo sužeisti.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusija smogė Kraujo perpylimo centrui Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rusija smogė Kraujo perpylimo centrui Ukrainoje

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų duomenimis, per pastarąją parą Rusijos užpuolikai iš viso sudavė 20 raketų smūgių Ukrainai. Oro gynybos pajėgoms pavyko perimti 12 sparnuotųjų raketų. Be to, rusai panaudojo keturis „Shahed“ tipo atakos dronus – visi jie buvo sunaikinti.

Rusija teigia smogusi aviacijos bazėms Ukrainos vakaruose

13:35

Rusija sekmadienį pranešė, kad jos pajėgos smogė karinėms oro bazėms Chmelnyckio ir Rivnės regionuose Ukrainos vakaruose.

Pasak ministerijos, buvo smogta visiems taikiniams.

„Naktį Rusijos ginkluotosios pajėgos smogė (...) Ukrainos ginkluotųjų pajėgų aviacijos bazėms aplink Starokostiantynivo gyvenvietę Chmelnyckio srityje ir Dubno Rivnės srityje“, – pranešė Rusijos gynybos ministerija.

„Reuters": Kinija keičia savo diplomatinę strategiją dėl karo Ukrainoje

13:34

Kinija nusprendė keisti savo diplomatinę strategiją dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, tačiau apie esminį pozicijos keitimą kol kas nekalbama. Apie tai analitiniame straipsnyje rašo „Reuters“ .

Analitikai teigia, kad Kinijos sprendimas prisijungti prie tarptautinių derybų Saudo Arabijoje dėl karo Ukrainoje nutraukimo rodo galimą Pekino požiūrio pasikeitimą, bet ne Maskvos paramos atsisakymą.

Leidinys primena, kad Pekinas atsisakė pasmerkti Rusijos invaziją į Ukrainą ir neprisijungė prie birželio mėn. vykusio preliminaraus taikos derybų raundo Danijoje. O dabar Kinijos atstovas dalyvavo aukščiausiojo lygio susitikime, surengtame dalyvaujant Saudo Arabijai, kuriame Ukraina propaguoja savo planą nedalyvaujant Rusijai.

„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
„Reuters“/„Scanpix“/Kinijos prezidentas Xi Jinpingas

„Pekinas yra labiau įsipareigojęs taikos pastangoms, tačiau jis taip pat žino, kad šiuo metu Vakarai vargu ar pritars Pekino vadovaujamai taikos iniciatyvai. [Tačiau Pekinas nenorės nedalyvauti kitose patikimose taikos iniciatyvose, kurioms vadovauja ne Vakarų šalys“, – aiškino JAV Stimsono centro Kinijos programos direktorius Yun Sun. 

Agentūra „Reuters“ pažymi, kad Pekinas nusprendė pakeisti požiūrį tuo metu, kai Kinijos vidaus politinė padėtis yra gana sudėtinga. Visų pirma, neseniai dėl nežinomų priežasčių Pekinas netikėtai atleido Užsienio reikalų ministerijos vadovą Qin Gangą, kuris šiose pareigose dirbo tik šešis mėnesius. Be to, staiga buvo pakeista Liaudies išlaisvinimo armijos raketinių pajėgų aukščiausioji vadovybė.

Šanchajaus tarptautinių santykių ekspertas Shen Dingli pažymėjo, kad Rusija galiausiai bus nugalėta kare, todėl Kinija turėtų siekti tarptautinio bendradarbiavimo, neskubindama Rusijos žlugimo.

Tačiau Singapūro ekspertas Li Mingjiangas mano, kad Pekinas stengsis pagerinti savo padėtį. Jis nori geriau suprasti kitų šalių pozicijas, kad galėtų apibrėžti savo manevravimo pasaulio arenoje ribas.

„Reuters“ pažymi, kad ši situacija pasikeitė po to, kai Kinijos valdžios institucijas vis labiau erzina užsitęsęs karas Ukrainoje, o pastaruoju metu – Rusijos smūgiai Ukrainos grūdų infrastruktūrai.

„Dabar Pekinui darosi vis sunkiau manevruoti, nes karo eskalavimas tiesiogiai veikia Kinijos ekonominius ir politinius interesus“, – sakė Jeilio teisės mokyklos Paul Tsai Kinijos centro mokslininkas Moritzas Rudolphas.

Maskvos meras: oro gynyba virš miesto numušė droną

12:31 Atnaujinta 13:36

Maskvos meras Sergejus Sobjaninas sekmadienį pareiškė, kad Rusijos oro gynyba virš sostinės sunaikino droną.

„Šiandien apie 11 val. vietos (ir Lietuvos) laiku dronas bandė prasiveržti Maskvos link. Jį sunaikino oro gynybos pajėgos“, – „Telegram“ pranešė S.Sobjaninas.

Rusijos gynybos ministerija pranešė, kad ukrainiečių dronas buvo sunaikintas virš Podolskio rajono. Nukentėjusiųjų ir žalos nebuvo, teigė ministerija.

Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad Maskvos Vnukovo tarptautiniame oro uoste buvo panaikinti laikini apribojimai.

Šią savaitę Maskva tapo dronų taikiniu – per kelias dienas du kartus buvo smogta pagrindiniam sostinės verslo rajonui, apgadintas biurų pastatas.

Kremlius pirmadienį pareiškė, kad imtasi visų įmanomų priemonių civilinei infrastruktūrai apsaugoti nuo Ukrainos smūgių.

Per Rusijos išpuolį Ukrainos kraujo perpylimo centrui žuvo du žmonės, keturi sužeisti

11:03

Dėl vakarykščio Rusijos Federacijos valdomos aviacinės bombos smūgio į kraujo perpylimo centrą Charkivo srityje žuvo du vyrai, dar keturi buvo sužeisti, praneša UNIAN.

Pasak Charkivo srities karinės administracijos (OVA) pirmininko Olego Sinegubovo, smūgis buvo suduotas rugpjūčio 5 d. apie 20.20 val. „Rusai valdomąja aviacine bomba atakavo negyvenamąjį pastatą Krugliakovkos kaime, Kupjansko rajone, ir kilo didelio masto gaisras“, – sakė jis.

Preliminariais duomenimis, du vyrai žuvo, dar keturi buvo sužeisti. Be to, OVA duomenimis, per pastarąją parą į Rusijos apšaudymą pateko ir kitos gyvenvietės.

Apšaudant Kupjanską buvo apgadinti namai ir ūkiniai pastatai. Dėl apšaudymo 55 metų civilis gyventojas buvo sužeistas šrapneliu ir paguldytas į ligoninę.

O.Sinegubovas taip pat patikslino, kad Kupjansko kryptimi Ukrainos kariškiai patikimai laikosi savo pozicijų. Pasak jo, per pastarąją parą priešas bandė vykdyti puolamąsias operacijas Olšanos ir Sinkovkos rajonuose, tačiau su nuostoliais pasitraukė po Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ugnimi.

Vakare ir naktį Ukrainos pajėgos sunaikino 30 sparnuotųjų raketų ir 27 „Shahed“ dronus

09:55

Ukrainos Oro gynybos pajėgos, nuo rugpjūčio 5 d. vakaro iki rugpjūčio 6 d. ryto atremdamos Rusijos atakas, sunaikino 13 sparnuotųjų raketų „Kalibr“, 17 sparnuotųjų raketų „Kh-101/Kh-555“ ir 27 atakos dronus „Shahed-136/131“. Rusija oro puolimui panaudojo per 70 priemonių.

„Per pirmąją atakos bangą rugpjūčio 5 d. vakare priešas panaudojo 14 jūrinių sparnuotųjų raketų “Kalibr„ ir 3 aerobalistines raketas “X-47 Dagger„. Iš 14 “Kalibr„ 12 buvo sunaikinta priešlėktuvinės gynybos priemonėmis. 

Rugpjūčio 6 d. naktį priešas toliau atakavo bepiločiais orlaiviais “Shahed-136/131„ iš pietryčių, sparnuotosiomis raketomis “Kalibr„ iš Juodosios jūros ir sparnuotosiomis raketomis Kh-101/Kh-555 iš strateginių lėktuvų Tu-95MS iš Kaspijos jūros regiono.

Karinių oro pajėgų pajėgomis ir priemonėmis, bendradarbiaujant su kitų Ukrainos gynybos pajėgų oro gynybos komponentų pajėgomis ir priemonėmis, buvo sunaikinti visi 27 smogiamieji bepiločiai orlaiviai “Shahed-136/131„, 5 iš 6 raketų “Kalibr„ (antroji banga) ir 13 iš 20 sparnuotųjų raketų “Kh-101„ /X555“, – nurodoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų pranešime.

Iš viso nuo rugpjūčio 5 d. vakaro iki rugpjūčio 6 d. ryto rusai panaudojo 70 oro atakos priemonių. Priešlėktuvinė gynyba sunaikino 13 sparnuotųjų raketų „Kalibr“, 17 sparnuotųjų raketų „Kh-101/Kh-555“, 27 atakos bepiločius orlaivius „Shahed-136/131“.

 

Rusija smogė Ukrainos kraujo perpylimo centrui ir svarbiai gamyklai

08:45 Atnaujinta 09:45

Maskva šeštadienį suintensyvino išpuolius Ukrainoje, o šios šalies prezidentas Volodymyras Zelenskis pasmerkė smūgį kraujo perpylimo centrui kaip karo nusikaltimą.

Atskiras smūgis buvo smogtas svarbiai gamyklai. Abi atakos surengtos praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Kyjivas Kerčės sąsiauryje smogė Rusijos tanklaiviui.

Atakos įrašo stop kadras/SBU surengtos operacijos metu atakuotas rusų tanklaivis „SIG“
Atakos įrašo stop kadras/SBU surengtos operacijos metu atakuotas rusų tanklaivis „SIG“

Tai buvo naujausi išpuoliai po to, kai Maskva praėjusį mėnesį pasitraukė iš susitarimo, pagal kurį, nepaisant vykstančios Kremliaus invazijos, buvo užtikrintas saugus ukrainietiškų grūdų eksportas Juodąja jūra. 

Rusijos pajėgos smogė kraujo perpylimo centrui Charkovo regione Ukrainos šiaurės rytuose, sakė V. Zelenskis ir pridūrė, kad pranešama apie žuvusiuosius ir sužeistuosius.

Į centrą Kupjanske, esančiame už keliasdešimt kilometrų nuo sienos su Rusija, pataikė valdoma oro bomba, sakė V. Zelenskis.

„Gelbėtojai gesina gaisrą“, – parašė jis socialiniame tinkle „Telegram“ ir pridūrė: „Vien šis karo nusikaltimas viską pasako apie Rusijos agresiją.“

Smūgis suduotas netrukus po to, kai Ukrainos lyderis pranešė, kad rusų raketos pataikė į ukrainiečių aeronautikos grupės „Motor Sich“, gaminančios lėktuvų ir sraigtasparnių variklius bei kitus komponentus, gamyklą.

Tai viena iš kelių įmonių, kurias vyriausybė rekvizavo prasidėjus Maskvos invazijai. „Motor Sich“ teritorija yra netoli Chmelnyckio, Ukrainos vakaruose, maždaug už 300 km į pietvakarius nuo Kyjivo.

Pastaraisiais mėnesiais šis regionas, kuriame yra didelė Ukrainos oro pajėgų bazė, nuolat tampa Rusijos smūgių taikiniu.

Savo tradiciniame vakaro kreipimesi V. Zelenskis tvirtino, kad „nesvarbu, kiek tokių rusų išpuolių bus, jie vis tiek priešui nieko neduos“.

Išpuolis prieš rusų tanklaivį 

Anksčiau šeštadienį Ukraina pareiškė, kad susprogdino rusų tanklaivį „SIG“, kuriuo buvo gabenami degalai Rusijos kariams, naujienų agentūrai AFP sakė vienas Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) šaltinis.

Rusijos Federalinė jūrų ir upių transporto agentūra agentūra pranešė, kad tanklaivis nukentėjo penktadienį apie 23 val. 20 min. vietos (ir Lietuvos) laiku į pietus nuo Kerčės sąsiaurio.

Agentūros teigimu, buvo pramušta skylė mašinų skyriuje ties vaterlinija dešiniajame borte, tačiau laivas vis dar plaukė.

AFP gautame vaizdo įraše, kuriame, kaip tariama, užfiksuotas išpuolis, matyti, kaip tanklaivis artėja prie didelio laivo, o po to ryšys nutrūksta.

Ukrainos šaltinis teigė, kad sėkmingą specialiąją operaciją, panaudojant jūrų droną ir sprogmenis, kartu su kariniu jūrų laivynu vykdė Ukrainos teritoriniuose vandenyse.

Naftos ir cheminių medžiagų tanklaiviui „SIG“ taikomos Jungtinių Valstijų sankcijos už reaktyvinio kuro tiekimą Rusijos pajėgoms Sirijoje, remiančioms prezidentą Basharą al Assadą.

Analitikai paaiškino, kaip Ukrainos ginkluotosios pajėgos „ruošia dirvą“ lemiamoms operacijoms

08:23

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas tęsiasi – Ukrainos kariai stengiasi sudaryti sąlygas, kad ateityje galėtų vykdyti lemiamas operacijas.

Ukrainos kariuomenė vykdo kampaniją, kurios tikslas – perimti Rusijos užpuolikų taikinius, kaip ir per praėjusių metų kontrpuolimo operacijas Chersono ir Charkivo srityse, tačiau dabar smūgiuoja daug giliau į priešo užnugario rajonus ir apima jūrinius objektus, teigiama naujausioje Amerikos karo tyrimų instituto ( ISW) ataskaitoje.

„Ankstesnės Ukrainos perėmimo pastangos daugiausia buvo nukreiptos į Rusijos karinius objektus sausumoje, tačiau dabar atrodo, kad Ukrainos pajėgos plečia savo pastangas ir į jas įtraukia jūrų taikinius“, – rašoma ataskaitoje.

Analitikai pabrėžė, kad Ukrainos pusė ne kartą yra pareiškusi, jog yra pasiryžusi vykdyti tikslingą kampaniją, kurios tikslas – perimti priešo karinius objektus, kad susilpnintų jo gynybinius pajėgumus ir logistiką ir taip sudarytų geras sąlygas Ukrainos karių judėjimui į priekį.

Birželio 10 d. prezidentas Volodymyras Zelenskis patvirtino, kad prasidėjo Ukrainos karių kontrpuolimo veiksmai. Ukrainos gynėjai juda į priekį įvairiomis kryptimis, jau išlaisvinta nemažai žemių ir nemažai gyvenviečių, ypač Staromajorskoje, Donecko srityje.

Rugpjūčio 4 d. naktį Novorosijske buvo užpulti Rusijos laivai, didelis desantinis laivas „Olenegorsky Gornyak“ buvo smarkiai apgadintas. Rugpjūčio 5 d. naktį netoli Kerčės tilto buvo smogta Rusijos naftos tanklaiviui „Sig“, kuris yra įtrauktas į JAV sankcijų sąrašą.

Kitos svarbios analitikų įžvalgos:

  • Rugpjūčio 4 d. Ukrainos pajėgos kariniu bepiločiu lėktuvu smogė Rusijos naftos tanklaiviui – tai buvo antras išpuolis prieš Rusijos laivus Juodojoje jūroje per dvi dienas iš eilės.
  • Ukrainos pareigūnai paskelbė pranešimą jūrininkams, kad Ukraina gali smogti laivams, esantiems netoli Rusijos Juodosios jūros uostų – tai buvo apgalvotas atsakas į nuo liepos 17 d. besitęsiančius Rusijos smūgius prieš Odesą – pagrindinį Ukrainos uostą.
  • Tikėtina, kad Ukrainos jūrų smūgiai yra apgalvotos užkardymo kampanijos, kuriomis siekiama sudaryti palankias sąlygas didesnėms kontrpuolimo operacijoms, dalis.
  • Ukrainos pajėgos ir toliau traukia Rusijos pajėgas į Bachmuto rajoną, nors Ukrainos operacijų tempas ten sulėtėjo.
  • Rugpjūčio 5 d. Ukrainos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas pietų Ukrainoje, kurios yra tęstinio ribotų Ukrainos antžeminių atakų, lydinčių Ukrainos pastangas trukdyti Rusijos logistikos ir štabų veiklą užnugario zonose, modelio dalis.
  • Rugpjūčio 5 d. Saudo Arabijoje, Džidoje, prasidėjo 40 šalių, įskaitant JAV, Kiniją ir Indiją, aukšto rango pareigūnų derybos, kurių tikslas – parengti pagrindinių principų, kuriais būtų vadovaujamasi ateityje sprendžiant karo Ukrainoje klausimą, projektą.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas į šiaurės rytus nuo Kupjansko, palei Svatovės-Kreminnos liniją, Bachmuto rajone, Avdijivkos-Donecko miesto fronte, vakarų Donecko ir rytų Zaporižios srities pasienio zonoje bei vakarų Zaporižios srityje ir pasistūmėjo palei Svatovės-Kreminnos liniją ir Avdijivkos-Donecko miesto frontą.
  • Ukrainos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas palei Svatovės-Kreminnos liniją, Avdijivkos-Donecko miesto fronte, Vakarų Donecko srityje, Vakarų Donecko ir Rytų Zaporižios srities pasienio ruože bei Vakarų Zaporižios srityje ir žengė į priekį palei Svatovės-Kreminnos liniją.
  • Nuo atsakomybės atleisti "Wagner Group" nuteisti kovotojai ir toliau didina recidyvistų skaičių Rusijoje.
  • Rusijos pareigūnai, prisidengdami vasaros atostogomis, toliau gabena ukrainiečių vaikus iš okupuotų regionų į Rusiją.
Paskutinis atnaujinimas 2023-08-06 08:23

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas