Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 09 06 /23:40

JAV skiria Ukrainai milijardo dolerių paramą: pirmą kartą siųs šaudmenis su nusodrintuoju uranu

JAV paskelbė apie naują paramą Ukrainai. Rusija trečiadienį po pietų galingai smogė Kostiantynivkos miestui Donecko srityje. Nors nuolatos tai neigia, agresorė taikėsi į miesto širdį – centrinę turgavietę – tuo metu ten buvo aibė vietinių gyventojų. Ukrainos prezidentas V.Zelenskis ataką, per kurią žuvo mažiausiai 17 žmonių, pavadino „visišku nežmoniškumu“.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Į Kyjivą neplanuoto vizito atvyko JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas. Jis siekia išreikšti paramą Ukrainai lėtesnio nei tikėtasi kontrpuolimo fone: planuojama paskelbti apie 1 mlrd. dolerių vertės pagalbos paketą ir įkvėpti amerikiečius stipriau remti Ukrainą.
  • Ukrainos Aukščiausioji Rada trečiadienį naujuoju šalies gynybos ministru paskyrė Krymo totorių Rustemą Umerovą. Kas apie jį žinoma?
  • Pasak Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos, šis rugsėjis rusų mokyklose kitoks: vaikai bus mokomi valdyti kalašnikovus, svaidyti granatas ir valdyti bepiločius orlaivius.
  • Nors ką tik baigėsi vasara, Ukraina jau ruošiasi jos laukiančiam žiemos sezonui. Manoma, kad Rusija dar nuožmiau atakuos energetikos infrastruktūrą.
  • Pasak amerikiečių karo analitikų, Ukrainos proveržis prie Robotynės buvo kritiškai svarbus, nes sukūrė spragą Rusijos gynyboje, kurią dabar reikėtų plėsti.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

„Rusai to nesitikėjo“: ukrainiečiai artėja prie miesto, kurį išvadavus „orkų“ lauktų katastrofa

00:40

Po tris mėnesius trukusio kontrpuolimo Ukrainos kariams pavyko pralaužti pirmąją Rusijos kariuomenės gynybos liniją pietiniame fronte. Ar per artimiausius mėnesius Ukraina galės pasiekti Azovo jūrą, priklausys nuo to, kam pirmam – Kyjivui ar Maskvai – išseks turimi rezervai. Šiuo metu ukrainiečiai žengia į antrąją gynybos liniją, o prasiveržus pro ją, estų leidinio „Postimees“ kalbintų karių teigimų, rusų lauktų katastrofa.

Rusijos kariuomenė pietų Ukrainos Zaporižios regione įrengė trigubą gynybos liniją, kad apsigintų nuo Ukrainos kontrpuolimo, kokio pasaulis nematė nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.

Ukrainiečių generolas Oleksandras Tarnavskis oficialiai paskelbė, kad po tris mėnesius trukusių kruvinų mūšių ukrainiečiai pralaužė pirmąją Rusijos kariuomenės gynybos liniją.

Iš tikrųjų ukrainiečių daliniai prieš savaitę pralaužė Rusijos pirmąją gynybos liniją ties Orihivo miestu ir nuo to laiko plečia savo dalinių išsidėstymą tarp pirmosios ir antrosios gynybos linijų.

Mūšiai jau vyksta antrosios gynybos linijos viduje.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

A.Blinkenas paskelbė, kad JAV Ukrainai skiria milijardą dolerių „kontrpuolimui skatinti“

23:30

JAV Valstybės sekretorius Antony Blinkenas paskelbė apie 1 mlrd. dolerių naują JAV paramą Ukrainai, įskaitant karinę, humanitarinę ir biudžetinę pagalbą.

„Vykstant kontrpuolimui, per pastarąsias kelias savaites pažanga paspartėjo. Ši nauja parama padės ją išlaikyti ir įgauti tolesnį pagreitį“, – sakė A.Blinkenas trečiadienį per spaudos konferenciją su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, viešėdamas Kyjive.

Paketas apima ukrainiečių ginkluotės, kurią JAV jau anksčiau skyrė šaliai, papildymą, įskaitant oro gynybos sistemos komponentus, valdomąsias daugkartinio paleidimo raketų sistemas HIMARS, šaudmenis, amuniciją ir ryšių sistemas, teigiama Valstybės departamento informaciniame biuletenyje. Šie ginklai bus tiekiami iš Pentagono atsargų.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas

Kaip jau buvo pranešta, į naująjį karinės pagalbos paketą pirmą kartą įtraukta ir nusodrintojo urano amunicija, CNN sakė JAV pareigūnas. Šie šaudmenys yra silpnai radioaktyvūs, nes jie pagaminti iš tankio metalo, kuris yra šalutinis branduolinių elektrinių kuro gamybos produktas. Juos galima šaudyti iš JAV pagamintų „Abrams“ tankų, kurie į Ukrainą turėtų atvykti šį rudenį.

O kalbant apie ilgalaikę karinę paramą, naujuoju paketu įsipareigojama skirti 100 mln. dolerių karinę paramą, naudojantis užsienio karinio finansavimo programa, teigė departamentas. Tai daroma tuo metu, kai tarp JAV ir Ukrainos tęsiasi pokalbiai dėl ilgalaikės paramos.

„Šiandien susitikęs su prezidentu Volodymyru Zelenskiu aptariau ilgalaikius tvarius saugumo susitarimus, pagal kuriuos bus teikiama nuolatinė saugumo pagalba ir moderni karinė įranga sausumoje, ore, jūroje ir kibernetinėje erdvėje, taip pat mokymai ir dalijimasis žvalgybos informacija. Valstybės departamentas vadovauja šioms diskusijoms, kurios bus tęsiamos ateinančiais mėnesiais“, – sakė A.Blinkenas.

Daugiau nei penktadalis trečiadienį paskelbtos naujos paramos, iš viso daugiau nei 200 mln. dolerių, bus skirta paramai skaidrumui ir reformoms, stiprinant kovos su korupcija, teisinės valstybės ir teisingumo sektoriaus pastangas, sakė departamentas.

Ši parama skiriama po to, kai šią savaitę atsistatydino Ukrainos gynybos ministras, kilus keliems korupcijos skandalams Ukrainos gynybos ministerijoje.

Finansavimas nukreipiamas į Ukrainos gebėjimus tirti karo nusikaltimus ir vykdyti baudžiamąjį persekiojimą už juos, investuoti į atstatymo pastangas ir stiprinti šalies finansų valdymo praktiką.

Humanitarinės pagalbos dalis, kurią sudaro 206 mln. JAV dolerių, bus skirta svarbiausiai paramai, įskaitant maistą, vandenį ir pastogę, Ukrainoje esantiems ir į kaimynines šalis priverstiems bėgti asmenims. Departamento teigimu, daugiau nei 90 mln. dolerių humanitarinės pagalbos bus skirta išminavimui.

JAV paskelbė apie šaudmenų su nusodrintuoju uranu perdavimą Ukrainai ir naują pagalbos paketą

22:19

JAV gynybos departamentas paskelbė apie naują 175 mln. dolerių vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, į kurį įtraukti 120 mm nusodrintojo urano šoviniai tankams „Abrams“ , sakoma Pentagono pranešime.

Kaip pranešta anksčiau, „Abrams“ tankai Ukrainai bus pristatyti rugsėjo mėnesį. Į paketą taip pat įtraukti sviediniai raketų sistemoms HIMARS, įranga Ukrainos oro gynybos sistemoms palaikyti, 155 mm ir 105 mm kalibro artilerijos sviediniai, minosvaidžių sviediniai, prieštankinės sistemos „Javelin“, TOW ir AT-4, daugiau kaip 3 mln. šovinių ir kitų rūšių ginklų.

„Jungtinės Valstijos toliau bendradarbiaus su savo sąjungininkais ir partneriais, kad Ukraina galėtų patenkinti savo neatidėliotinus kovinius poreikius ir ilgalaikius saugumo pagalbos poreikius“, – priduriama pranešime.

Jungtinės Valstijos yra įsitikinusios, kad jei Kyjivui bus tiekiami nusodrinto urano šoviniai, Ukrainos ginkluotosios pajėgos juos naudos „atsakingai“, sakė Pentagono atstovė Sabrina Singh.

Urano tankis – maždaug 1,7 karto didesnis už švino tankį – leidžia tokiems šaudmenims prasiskverbti pro sunkią šarvuotąją ginkluotę.

Tačiau nusodrintas uranas yra prieštaringai vertinamas dėl to, kad jis ankstesniuose konfliktuose buvo siejamas su tokiomis sveikatos problemomis kaip vėžys ir apsigimimai, nors nėra galutinai įrodyta, kad būtent šie šaudmenys sukelia šias ligas.

Buvusių Ukrainos kalinių grįžimas į tėvynę: iš Rusijos per Sakartvelą į Kyjivą

22:06

Žurnalistai išsiaiškino, kaip į Rusiją prieš savo valią išvežti buvę Ukrainos kaliniai grįžta į tėvynę, pažymėjo ukrainiečių naujienų agentūra „Unian“.

Kaip pažymima straipsnyje, okupavus Chersono ir Mykolajivo sričių teritorijas, Rusijos kariškiai deportavo daugiau kaip 1700 kalinių, kuriuos Ukrainos teismai buvo nuteisę už tam tikrus nusikaltimus. Atlikę bausmę, kai kurie iš jų bando grįžti į Ukrainą, taip pat kartais kelių į šalį ieško per Sakartvelą.

Agentūros žurnalistai kalbėjosi su vienu – Oleksijumi Zarubinu – kuris pasakojo, kad jis ir kiti kaliniai iš Chersono srities buvo išvežti į Rusiją 2022 m. lapkričio mėn. Pasak jo, kaliniai buvo nugabenti per Krymą į Krasnodaro kraštą.

Vyras atviravo, kad Rusijoje su ukrainiečių kaliniais buvo itin žiauriai elgiamasi.

„Su kitais kaliniais iš Rusijos neturėjome jokių problemų. Nieko blogo jiems nepadarėme. Nors administracijai irgi nieko blogo nepadarėme, vis tiek jiems esame „fašistai“ ir dar kas tik nori. Keliaujant per Rusiją, mus šiek tiek auklėjo lazdomis, o atvykus mus pasitiko tokia pat šiluma, kuri degė vienoje vietoje“, – pasakojo jis.

Daugiau apie tai skaitykite čia.

Vokietija ir JAV smerkia Rusijos išpuolį Kostiantynivkoje

21:13

Vokietijos ministrė A.Baerbock pasmerkė Rusijos smūgį turgui Ukrainos rytuose, kur per išpuolį žuvo mažiausiai 17 žmonių.

„Šis brutalus išpuolis prieš nekaltus žmones, taikiai apsipirkinėjančius turguje, aiškiai parodo: šis Rusijos agresijos karas yra išpuolis prieš tarptautinę teisę ir žmoniją“, – socialiniame tinkle „X“ pareiškė ji. 

Baltieji rūmai taip pat pasmerkė naujausią Rusijos smūgį Ukrainai.

„Šie žiaurūs Rusijos išpuoliai rodo, kaip svarbu ir toliau remti Ukrainos žmones, kurie gina savo teritoriją“, – sakė Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre. 

JAV trečiadienį paskelbs apie nusodrintojo urano sviedinių pristatymą Ukrainai

20:41 Atnaujinta 21:21

Trečiadienį Jungtinės Valstijos paskelbs apie šarvuotosios amunicijos su nusodrintuoju uranu perdavimą Ukrainai.

Su derybomis susipažinęs JAV pareigūnas leidiniui „Politico“ sakė, kad sprendimas priimtas po kelis mėnesius trukusių diskusijų dėl šarvuočių, kurie, kaip tikimasi, bus labai veiksmingi prieš Rusijos tankus.

Pasak leidinio, rugsėjo 6 d. Jungtinės Valstijos paskelbs apie naujo karinės pagalbos Ukrainai paketo, į kurį bus įtraukti minėta amunicija, skyrimą.

JAV suteiks Ukrainai 175 mln. dolerių (163,11 mln. eurų) vertės pagalbos paketą, kurį sudarys amunicija tankams su nusodrintuoju uranu.

Išplatintame pranešime Pentagonas nurodė, kad 120 mm šoviniai skirti JAV tankams „M1 Abrams“, kuriuos Vašingtonas pažadėjo perduoti Kyjivui. 

Pasak su planais susipažinusio Pentagono pareigūno, JAV nusprendė siųsti šią amuniciją, nes ji laikoma efektyviausiu būdu apginkluoti amerikiečių tankus „Abrams“.

Pirmoji 10 „Abrams“ tankų partija į Ukrainą atvyks rugsėjo viduryje, po to, kai grupė Ukrainos karių praėjusį mėnesį baigė jų naudojimo mokymo programą.

Urano tankis – maždaug 1,7 karto didesnis už švino tankį – leidžia tokiems šaudmenims prasiskverbti pro sunkią šarvuotąją ginkluotę.

Tačiau nuskurdintasis uranas yra prieštaringai vertinamas dėl to, kad jis ankstesniuose konfliktuose buvo siejamas su tokiomis sveikatos problemomis kaip vėžys ir apsigimimai, nors nėra galutinai įrodyta, kad būtent šie šaudmenys sukelia šias ligas.

JAV yra viena iš tarptautinės paramos Ukrainai lyderių ir po to, kai Rusija pernai įsiveržė į šalį, greitai subūrė tarptautinę koaliciją Kyjivui paremti.

V.Zelenskis: Ukrainos laukia sunki žiema

20:37

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis trečiadienį per susitikimą Kyjive su JAV valstybės sekretoriumi Antony Blinkenu perspėjo, kad šalies laukia sunki žiema. 

„Laukia sunki žiema. Tačiau džiaugiamės, kad per šią žiemą esame ne vieni. Tai darysime kartu su savo partneriais“, – teigė prezidentas. 

V.Zelenskis taip pat padėkojo JAV už pagalbą Ukrainos energetikos sektoriui, kuris žiemą buvo nuolat atakuojamas Maskvos. 

Rusijos nuostoliai Ukrainoje

20:21

Rugsėjo 6 d. Rusijos nuostoliai Ukrainoje išaugo – Ukrainos kariai per dieną smogė keliems svarbiems rusų užpuolikų objektams, rašo UNIAN.

Raketų ir artilerijos daliniai pataikė į dvi priešo vadavietes, amunicijos sandėlį, du rajonus, kuriuose buvo sutelkta ginkluotė, karinė technika ir personalas, trečiadienį vakare pranešime nurodė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Ukrainos kariai taip pat pataikė į vieną priešo priešlėktuvinių raketų sistemą ir tris artilerijos ginklus.

“...gynybos pajėgų lėktuvai sudavė 12 smūgių į personalo, ginklų ir karinės technikos susitelkimo vietas ir priešo priešlėktuvinių raketinių sistemų pozicijas“, – pažymėjo Generalinis štabas.

A.Blinkenas mato džiuginančią pažangą Ukrainos kontrpuolime

20:01

 JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį po susitikimo su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu nurodė, kad Kyjivas daro džiuginančią pažangą įgyvendindamas kontrpuolimą. 

„Matome svarbią pažangą, kuri dabar daroma kontrpuolime, ir tai labai, labai džiugina“, – neplanuoto vizito Ukrainos sostinėje metu teigė jis.   

Gelbėjimo darbai po išpuolio Kostiantynivkoje baigti: išaugo žuvusių skaičius

19:12

Kostiantynivkoje, Donecko srityje, baigta paieškų ir gelbėjimo operacija, iš viso per išpuolį žuvo 17 žmonių, 32 buvo sužeisti.

„Paieškos ir gelbėjimo operacija Konstantinovkoje baigta. Dėl Rusijos apšaudymo žuvo 17 žmonių, 32 buvo sužeisti“, nurodė Vidaus reikalų ministras Ihoris Klimenko savo „Telegram“ paskyroje.

Trečiadienio popietę Rusijos kariai atakavo miesto centrinį turgų.

Volodymyras Zelenskis paskelbė smūgio vaizdo įrašą ir pažymėjo, kad užpuolikai smogė iš artilerijos.

Gelbėtojai greitai užgesino 300 kvadratinių metrų ploto gaisrą. Buvo apgadinta apie 30 prekybos paviljonų.

Rumunijos prezidentas: Rusijos dronų dalys Rumunijoje būtų „rimtas pažeidimas“

17:50

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas pareiškė, kad jei bus patvirtinta, jog Rumunijos teritorijoje rasta Rusijos bepiločio orlaivio dalių, tai bus „rimtas pažeidimas“.

Klausas Iohannisas atakas prieš Ukrainos infrastruktūrą Dunojaus regione pavadino karo nusikaltimu.

„Jei bus patvirtinta, kad dalys priklauso Rusijos dronui, tokia situacija būtų neleistina ir tai būtų rimtas Rumunijos suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas“, – sakė jis.

Prezidento komentarai pasirodė po pakartotinių Rusijos raketų ir dronų atakų prieš Ukrainos Izmailo rajoną, besiribojantį su Rumunija.

Trečiadienį Rumunijos gynybos ministras Angelas Tilvaras pranešė, kad Rumunijos teritorijoje nukrito Rusijos bepiločio orlaivio dalys.

„Patvirtinu, kad buvo rasta gabalų, kurie gali būti dronų elementai“, – pažymėjo A.Tilvaras.

„Bloomberg“: rastas būdas, kaip teisėtai panaudoti lėšas, gautas įšaldžius Rusijos turtą

17:08

Europos Sąjungos pareigūnai šią savaitę pradės susitikimus su valstybėmis-narėmis, kad aptartų planą, kaip panaudoti daugiau kaip 200 mlrd. eurų įšaldyto Rusijos centrinio banko turto pajamas, kad padėtų atkurti Ukrainą, pranešė leidinys „Bloomberg“.

Remiantis dokumentu, su kuriuo susipažino leidinio žurnalistai, Europos Komisija pasiūlys būdą, kaip teisėtai pervesti įplaukas už turtą į bloko biudžetą.

Pasak su planais susipažinusio šaltinio, ketvirtadienį Europos Komisija susitiks su Ispanijos, Belgijos, Italijos, Prancūzijos ir Vokietijos pareigūnais, o kitą savaitę – su visų valstybių narių pareigūnais.

„AP“/„Scanpix“/Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen
„AP“/„Scanpix“/Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen

Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen anksčiau buvo sakiusi, kad teisės akto pasiūlymą pateiks iki vasaros atostogų, tačiau vėliau šis terminas buvo nukeltas.

Pranešama, kad Komisijos darbo grupė pritaria tam, kad trys pagrindiniai dokumento pasiūlymai būtų įgyvendinami etapais, o ne visi iš karto.

Šie etapai apima finansinių įsipareigojimų apimties patikslinimą, reikalavimų centriniams vertybinių popierių depozitoriumams atskirti Rusijos turto grynųjų pinigų likučius nustatymą ir pajamų pervedimą į ES biudžetą kaip išorės tikslines pajamas, sakoma dokumente.

Tikimasi, kad ES įšaldytas Rusijos centrinio banko turtas atneš apie 3 mlrd. dolerių. Daugiau nei pusė turto yra grynieji pinigai ir indėliai, o „didelė dalis“ likusio turto yra vertybiniai popieriai, kurie, suėjus jų terminui per ateinančius dvejus trejus metus, pavirs grynaisiais pinigais.

Anksčiau buvo pranešta, kad ES negalėjo susitarti su Europos Centriniu Banku dėl planų panaudoti pelną, gautą iš įšaldyto Rusijos centrinio banko turto, Ukrainai atkurti. Tuo metu bankas įspėjo, kad veiksmai, nukreipti prieš sankcionuotą turtą, gali kelti grėsmę euro zonos finansiniam stabilumui ir bendrosios valiutos likvidumui.

A.Blinkenas įvertino Ukrainos kontrpuolimą: didelė pažanga

16:51

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas savo vizito Kyjive metu pareiškė, kad Vašingtonas regi didelę ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo pažangą, ir pažadėjo Ukrainai ilgalaikę paramą.

Per bendrą kreipimasi su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba vienas iš aukščiausio rango amerikiečių diplomatų pažymėjo, kad JAV nori pademonstruoti Kyjivui palaikymą ir suteikti būtiną pagalbą.

„AP“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis
„AP“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis

„Pirmiausia esu čia tam, kad pademonstruočiau mūsų tvirtą paramą Ukrainai. Matome didelę pažangą kontrpuolime. Norime užtikrinti, kad Ukraina turėtų tai, ko jai reikia ne tik sėkmingam kontrpuolimui, bet ir ilgalaikėje perspektyvoje, kad turėtų gerus atgrasymo svertus, stiprius gynybinius pajėgumus, jog ši agresija nepasikartotų.“

A.Blinkenas taip pat pastebėjo, jog kiekvieno savo vizito į Ukrainą metu negali atsistebėti ukrainiečių drąsa ir atsparumu.

Valstybės sekretorius pridūrė, kad JAV taip pat bendradarbiaus su partneriais, kad padėtų Ukrainai atsikurti ir tapti stipria ekonomika bei demokratine valstybe.

Rumunija pripažino, kad jos teritorijoje nukrito rusų drono dalys

16:17 Atnaujinta 16:44

Trečiadienį Rumunijos gynybos ministras Angelas Tilvaras pranešė, kad Rumunijos teritorijoje nukrito Rusijos bepiločio orlaivio dalys, pranešė rumunų transliuotojas „Antena 3 CNN“.

„Patvirtinu, kad buvo rasta gabalų, kurie gali būti dronų elementai“, – pažymėjo A.Tilvaras.

Jis pridūrė, kad teritorija nebuvo evakuota, nes nebuvo nieko, kas leistų manyti, kad detalės kelia grėsmę.

Gynybos ir Užsienio reikalų ministerijos bei Rumunijos prezidentas Iohannis Klausas paneigė pranešimus apie dronų patekimą į Rumunijos teritoriją ir tvirtino, kad Rusijos atakos nesukėlė tiesioginės grėsmės Rumunijos teritorijai.

Ukraina pirmadienį pranešė, kad per naktinę ataką prieš Odesos sritį Rusijos dronas sprogo NATO narės Rumunijos teritorijoje.

Stiprins oro erdvės apsaugą

Rumunijos valdžios institucijos nusprendė imtis papildomų priemonių savo oro erdvei apsaugoti po to, kai šalyje buvo rastos numanomos Rusijos bepiločių orlaivių nuolaužos, komentare „Digi24“ televizijai pareiškė Rumunijos gynybos ministerijos atstovas Constantinas Spinu.

Jo teigimu, šiuo metu ekspertai pradėjo laboratorinius tyrimus, kad nustatytų tikslią šių fragmentų kilmę.

C.Spinu pažymėjo, kad drono fragmentai į jo šalies teritoriją galėjo nukristi prieš tris dienas per Rusijos vykdytą masinį Ukrainos apšaudymą prieš Izmajilio uostą arba dar anksčiau.

„Visi procedūriniai veiksmai, kurių reikalauja situacija, yra atliekami ir bus atliekami toliau. Nustatytos konkrečios priemonės techniniams pajėgumams stiprinti, situacijai prie Ukrainos uosto infrastruktūros stebėti, taip pat ėmėmės papildomų priemonių mūsų oro erdvei apsaugoti“, – tvirtino Gynybos ministerijos atstovas.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnyba/ „Telegram“/Drono nuolaužos Izmajilo uosto teritorijoje
Ukrainos valstybinės sienos apsaugos tarnyba/ „Telegram“/Drono nuolaužos Izmajilo uosto teritorijoje

 

Rusai smogė Kostiantynivkos centriniam turgui: dešimtys aukų ir sužeistųjų

15:35 Atnaujinta 16:37

Trečiadienį Kostiantynivkos gyvenvietei Donecko srityje smogė Rusijos pajėgos.

Teigiama, kad buvo atakuotas centrinis turgus. Pasak naujienų portalo „RBC-Ukraine“ yra aukų ir sužeistųjų.

„Vietos gyventojai praneša, kad dėl užpuolimo yra sužeistųjų ir žuvusiųjų. Kariškių teigimu, užpuolikai smogė iš sistemos S-300“, – sakoma pranešime.

Po apšaudymo miesto centre kilo gaisras.

VIDEO: Dar vienas išpuolis prieš civilius: rusų nusitaikė į centrinę Kostiantynivkos turgavietę

Į išpuolį sureagavo Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ir tokius rusų veiksmus pavadinimo „visiškai nežmoniškais“.

„Kol kas Rusijos teroristų artilerija Kostiantynivkos, Donecko srityje, nužudė 16 žmonių. Įprastas turgus. Parduotuvės. Vaistinė. Žmonės, kurie nieko blogo nepadarė. Daugybė sužeistų. Deja, žuvusiųjų ir sužeistųjų gali padaugėti“, – rašė jis.

Ukrainos premjeras Denysas Šmyhalis savo ruožtu nurodė, kad vienas iš žuvusiųjų yra vaikas, mažiausiai 20 asmenų sužeisti.

„Visos tarnybos dirba. Gaisras lokalizuotas. Padedame nukentėjusiesiems. Esu dėkingas įvykio vietoje dirbantiems gelbėtojams, policijai ir medikams“, – „Telegram“ parašė ministras pirmininkas. 

Vėliau ukrainiečių žiniasklaida skaičių patikslino: atakos metu buvo sužeisti mažiausiai 31 žmonės.

Vidaus reikalų ministro Ihorio Klymenko teigimu, tarp aukų buvo ir gelbėtojas.  

Teigiama, kad buvo apgadinta 20 parduotuvių, elektros linijos, administracinis pastatas ir gyvenamojo namo 5 aukštas, visiškai sudegė automobiliai ir 8 komerciniai pastatai.

Valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba ir policija šiuo metu vykdo paieškos ir gelbėjimo operaciją. Valomos griuvėsių liekanos, manoma, kad po jais tebėra žmonių. 

Policijos paramedikai ir gydytojai teikia medicininę pagalbą sužeistiesiems. 

Pranešta, kad gelbėtojai greitai užgesino maždaug 300 kvadratinių metrų ploto gaisrą. Buvo apgadinta apie 30 prekybos paviljonų.

Naujasis Ukrainos gynybos ministras R.Umerovas: išlaisvinsime kiekvieną šalies centimetrą

15:27 Atnaujinta 16:00

Naujasis Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas savo pirmuosiuose komentaruose trečiadienį pažadėjo susigrąžinti visą Rusijos kariuomenės kontroliuojamą jo šalies teritoriją.

„Padarysiu viską, kas įmanoma ir neįmanoma, dėl Ukrainos pergalės – kai išlaisvinsime kiekvieną savo šalies centimetrą ir kiekvieną savo žmogų“, – sakoma jo įraše socialiniuose tinkluose.

Ukrainos parlamentas anksčiau trečiadienį pritarė prezidento Volodymyro Zelenskio pasiūlymui skirti Krymo totorių R.Umerovą naujuoju šalies gynybos ministru.

Anksčiau šią savaitę buvo nuspręsta, kad jis turi pakeisti ankstesnį ministrą Oleksijų Reznikovą. 

41-erių metų vyro paskyrimas reiškia reikšmingą pokytį Ukrainos karinėje vadovybėje praėjus pusantrų metų nuo Rusijos invazijos pradžios.

V.Zelenskis pasiūlė R.Umerovą į šias pareigas, ragindamas Ukrainos gynybos ministerijoje taikyti, jo žodžiais tariant, naują požiūrį.

„Reuters“/„Scanpix“/Kandidatas į Ukrainos gynybos ministro postą – Rustemas Umerovas
„Reuters“/„Scanpix“/Kandidatas į Ukrainos gynybos ministro postą – Rustemas Umerovas

 

„Ši nuotrauka paskelbta ne neatsitikinai“: sprendimas dėl S.Surovikino ateities dar nepriimtas

15:13

Amerikiečių leidinys „The New York Times“ skelbė, kad „Generolu Armagedonu“ pramintas Rusijos generolas Sergejus Surovikinas paleistas į laisvę. Pasaulio žiniasklaidą apskriejo nuotrauka, kurioje jis užfiksuotas vaikštantis su žmona. Tuo metu saugumo ekspertas Raineris Saksas Estijos leidiniui „Postimees“ sako, kad ši nuotrauka paviešinta ne neatsitiktinai.

„Nuotrauka žiniasklaidai nutekėjo specialiai“, – atkreipia dėmesį R.Saksas, kuris pabrėžia, kad ją paviešinus tiek Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu, tiek prezidento administracijos atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atsisakė kalbėti apie generolą S.Surovikiną.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos pajėgų Ukrainoje vadas generolas Sergejus Surovikinas ir Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos pajėgų Ukrainoje vadas generolas Sergejus Surovikinas ir Vladimiras Putinas

 

Kremlius apie A.Blinkeno vizitą: JAV finansuos karą iki „paskutinio ukrainiečio“

15:05

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, paklaustas apie trečiadienį į Kyjivą atvykusio Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitą, atsakė, kad akivaizdu, jog Vašingtonas planuoja ir toliau finansuoti Ukrainos karo veiksmus „iki paskutinio ukrainiečio“.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

Anksčiau pranešta, kad A.Blinkenas trečiadienį atvyko į Kyjivą, taip išreikšdamas paramą ukrainiečiams, nes kontrpuolimas prieš Rusijos pajėgas tęsiasi jau ketvirtą mėnesį, o laimėjimai yra nedideli.

„Girdėjome pakartotinių pareiškimų, kad jie (amerikiečiai – red.) ketina ir toliau padėti Kyjivui tiek, kiek reikės“, – žurnalistams pareiškė D.Peskovas.

„Kitaip tariant, jie ketina ir toliau remti Ukrainą karo padėtyje ir vesti šį karą iki paskutinio ukrainiečio, negailėdami tam pinigų. Taip mes tai suvokiame, mes tai žinome. Tai neturės įtakos „specialiosios karinės operacijos eigai“, – pridūrė jis.

Rusija vis labiau nusivilianti Armėnija surengs pratybas su JAV

14:23

Armėnija trečiadienį paskelbė, kad jos pajėgos šį mėnesį surengs karines pratybas su Jungtinėmis Valstijomis.

Tai vyks išaugus įtampai su ilgamete Jerevano sąjungininke Maskva.

Armėnijos gynybos ministerija pranešė, kad pirmadienį prasidedančiomis pratybomis bus siekiama parengti dalinius tarptautinėms taikos palaikymo operacijoms. Nenurodyta, kiek jose dalyvaus karių ir kokia konkrečiai veikla bus vykdoma.

Kremlius pareiškė, kad šis pranešimas kelia susirūpinimą, ir pažadėjo kruopščiai išanalizuoti pratybas.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos taikdarys saugo Lačino koridorių
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos taikdarys saugo Lačino koridorių

Išėjimo prie jūros neturinti Armėnija palaiko glaudžius karinius ryšius su Rusija. Armėnija, be kita ko, leidžia savo teritorijoje rusams turėti karinę bazę ir priklauso Maskvos vadovaujamam Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) aljansui.

Tačiau nuo tada, kai 2020 metais įvyko karas su Azerbaidžanu, Armėnija vis labiau nusivilia Rusija. Pagal karą užbaigusias paliaubas buvo numatyta, kad rusų taikos palaikymo pajėgos užtikrins pravažiavimą keliu, vedančiu iš Armėnijos į Azerbaidžane esantį Kalnų Karabacho anklavą, kur gyvena etniniai armėnai.

Tačiau Azerbaidžanas nuo gruodžio pabaigos šį kelią, vadinamą Lačino koridoriumi, blokuoja, o Armėnija ne kartą skundėsi, kad Rusijos pajėgos nieko nedaro, kad šis kelias būtų atidarytas. Dėl kelio blokavimo Kalnų Karabache labai trūksta maisto.

Šiais metais Armėnija atsisakė leisti savo teritorijoje rengti KSSO pratybas bei nusprendė nesiųsti karių į šiuo metu vykstančias aljanso pratybas Baltarusijoje.

Po Robotynės Ukrainos ginkluotųjų pajėgų laukia kito strateginio miesto išlaisvinimas

13:59

Amerikiečių karo analitikai įvertino būsimą Ukrainos kariuomenės strategiją po to, kai rugpjūčio 22 d. buvo išlaisvinta Robotynės gyvenvietė, paskelbė leidinys „The New York Times“.

Pasak Michaelo Coffmano ir Robo Lee, šis proveržis buvo kritiškai svarbus, nes sukūrė spragą Rusijos gynyboje, kurią dabar reikėtų plėsti. Tai, savo ruožtu, suteiks galimybę vykdyti veiksmingesnes kontratakas Rusijos Federacijos flanguose.

Vienos aršiausių kovų šiuo metu vyksta fronto ruože nuo Robotynės į rytus iki Verbovės gyvenvietės, iš kur Ukrainos gynėjai ruošiasi žengti kitus savo birželio mėn. pradėtos kontrpuolimo operacijos žingsnius. 

„Nedidelė pažanga (šiame fronto ruože – red.) gali palikti Rusijos pajėgas pažeidžiamas kontratakoms iš flangų“, – leidiniui „The New York Times“ teigė analitikai.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos karys

Platesnė spraga Rusijos gynyboje leis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms atsigabenti daugiau technikos ir personalo, kad paremtų savo pajėgų veržimąsi į pietų Ukrainą.

Jie pažymėjo, kad iš pažiūros nereikšmingos vietovės – Robotynės – išlaisvinimas iš dalies prisideda prie Maskvos tiekimo linijos į Krymą nutraukimo ir rusų logistikos apsunkinimo. 

Galiausiai strateginis šio proveržio tikslas, pasak karo analitikų, yra Tokmako miestas, svarbus abiejų kariuomenių kelių ir geležinkelių mazgas, esantis maždaug už 24 km į pietus nuo Robotynės.

„Tačiau, norėdama įgyti Tokmako kontrolę, Ukrainos kariuomenė pirmiausia turi visiškai sunaikinti pagrindinę Rusijos gynybos liniją aplink Verbovę, taip pat kitas papildomas gynybos pajėgas, kurias gali dislokuoti Rusija“, – rašoma straipsnyje.

Ilgalaikėje perspektyvoje tai rodo lėtą ir varginančią kovą šioje karo zonoje. Ji gali trukti dar kelis mėnesius, o abiejose pusėse tikėtinos didelės aukos, pažymėjo M.Coffmanas ir R.Lee.

Ukrainos parlamentas paskyrė naująjį Gynybos ministrą

13:29 Atnaujinta 14:02

Pirmadienį Ukrainos Aukščiausioji Rada atleido nuo 2021 m. lapkričio 4 d. gynybos ministru dirbusį Oleksijų Reznikovą.Tikėtasi, kad jį pakeis buvęs Valstybės turto fondo vadovas Rustemas Umerovas, kurio kandidatūrą iškėlė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Trečiadienį Ukrainos Rada sutiko su V.Zelenskio pasiūlymu ir priėmė sprendimą į šias pareigas paskirti Krymo totorių kilmės politiką R.Umerovą. Teigiama, kad tam pritarė 338 parlamento nariai.

„Parlamentas patvirtino Rustemą Umerovą Ukrainos gynybos ministru“, – socialiniuose tinkluose parašė įtakingas įstatymų leidėjas Jaroslavas Železniakas. 

„Scanpix“ nuotr./Rustemas Umerovas
„Scanpix“ nuotr./Rustemas Umerovas

Gandai apie O.Reznikovo atsistatydinimą iš Ukrainos gynybos ministro posto, kurį jis ėjo per visą karo laikotarpį, buvo ne kartą pasklidę po skandalų, susijusių su jo vadovaujama ministerija. Ypač po skandalo, susijusio su maisto produktų įsigijimu išpūstomis kainomis. 

Apie jo atsistatydinimą vėl buvo kalbama rugpjūčio mėnesį, žurnalistams išsiaiškinus, kad žieminės striukės ginkluotosioms pajėgoms galėjo būti perkamos per didelėmis kainomis ir netinkamos kokybės. 

O.Reznikovas pažadėjo, kad atsistatydins, jei žurnalistų tyrimo faktai pasitvirtins. Jau rugpjūčio 31 d. buvo kalbama, kad labai tikėtina, jog jis paliks savo postą.

Apie naująjį gynybos ministrą galite skaityti ČIA.

A.Blinkenas turi naujienų apie naują pagalbos Ukrainai paketą

12:59

Pranešta, kad žiniasklaida apie galimą JAV valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno vizitą sužinojo antradienį, tačiau JAV valstybės departamentas atsisakė patvirtinti šią informaciją.

Trečiadienį Ukrainos užsienio reikalų ministerija patvirtino, kad A.Blinkenas jau yra Kyjive.

„JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas savo vizitą Ukrainoje pradėjo apsilankymu Berkoveckio kapinėse, kur kartu su Ukrainos užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba pagerbė žuvusių Ukrainos didvyrių atminimą“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba
„Reuters“/„Scanpix“/JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas ir Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba

Tikimasi, kad A.Blinkenas paskelbs apie naująjį paramos paketą Ukrainai, kurio vertė siekia apie 1 mlrd. dolerių.

Naujienų agentūra „Unian“ pažymėjo, kad nuo pat invazijos pradžios JAV suteikta karinė ir finansinė parama Ukrainai vertinama 66,2 mlrd. dolerių. Tai didžiausia paramos suma, kurią JAV yra suteikusios kuriai nors pasaulio šaliai nuo Maršalo plano laikų. 

Šis A.Blinkeno vizitas Ukrainoje karo metu jau trečiasis. Pirmą kartą jis atvyko su Pentagono vadovu Lloydu Austinu 2022 m. balandžio mėn. 

Beveik lygiai prieš metus JAV valstybės sekretorius vėl lankėsi Ukrainoje. Jis buvo ir Irpinėje Kyjivo srityje, kur asmeniškai pamatė Rusijos karinės agresijos padarinius.

Rusijos teroras energetikos srityje jau prasidėjo

12:38

Praėjusią naktį Rusijos pajėgos vėl stipriai apšaudė Odesos sritį. Teigiama, kad bepilotis orlaivis pataikė į Odesos srityje esantį energetikos objektą.

„Odesos srityje dėl naktinio dronų kamikadzių apšaudymo buvo pažeistos elektros linijos, todėl kai kurie vartotojai Kiljos mieste neturi elektros energijos“, – socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė Energetikos ministerija.

Energetikos infrastruktūra toliau atakuojama ir kituose fronto sektoriuose.

Pranešta, kad Donecko srityje dėl apšaudymo 9 gyvenvietėse nutrūko elektros energijos tiekimas, be elektros liko apie 4 000 abonentų. Kai kuriems vartotojams elektros energijos tiekimas buvo iš dalies atnaujintas, o, kariuomenei leidus, vykdomi remonto darbai.

Kai kurie vartotojai Zaporižios, Sumų, Charkivo, Chersono ir Černihovo srityse vis dar neturi elektros energijos. Remonto grupės dirba ten, kur leidžia saugumo padėtis.

Energetikos ministras Hermanas Haluščenka teigė, kad Ukrainos energetikos infrastruktūra ruošiama efektyviam darbui žiemą, o atitinkamos institucijos yra pasirengusios greitai reaguoti į galimas ekstremalias situacijas.

Pietinės Ukrainos gynybos pajėgų Jungtinio koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Humeniuk mano, kad Rusija rengiasi naujai raketinių atakų bangai rudenį ir žiemą, daugiausia dėmesio skirdama raketų kaupimui masiniams smūgiams į Ukrainos miestus.

Karinės oro pajėgos užsiminė, kad rusai „stengsis smogti visur“, ir prognozavo, kad žiemą rusai greičiausiai vėl kliausis bepiločiais orlaiviais.

Kyjive lankosi ne tik A.Blinkenas

12:05

Trečiadienį be Jungtinių Valstijų valstybės sekretoriaus Antony Blinkeno, į Kyjivą su vizitu atvyko ir Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ pranešė Ukrainos parlamento narys Jaroslavas Železniakas.

„Danijos ministrė pirmininkė Mette Frederiksen kreipiasi į parlamentą“, – rašė deputatas.

Daugiau jos vizito detalių neatskleidžiama.

Nuo ankstyvo ryto Kyjivo centre iš dalies buvo blokuojamas eismas. Paprastai taip daroma tarptautinių vadovų ar delegacijų vizitų metu.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mette Frederiksen
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Mette Frederiksen

 

Britai perduos Ukrainai žvalgybos šarvuočių

11:54

Po specialistų apmokymų Jungtinė Karalystė perduos Ukrainai šarvuotų žvalgybinių transporto priemonių „Scimitar Mk2“, socialiniame tinkle „X“ (buvusiame tviteryje) paskelbė bendrovė „Rheinmetall BAE Systems Land“.

Kaip pažymima, bendrovės atstovai išvyko į Vokietiją padėti britų kariuomenei parengti žvalgybos mašinas siuntimui į Ukrainą.

Specialistai teikė pagalbą diagnozuodami gedimus, teikė technines konsultacijas ir remonto rekomendacijas, patarimus dėl transporto priemonių saugumo, atliko bandymus kelyje ir dalyvavo remonto darbuose.

Pranešta, kad per 32 dienas buvo parengtos 23 šarvuotosios transporto priemonės.

„Scimitar Mk 2“ – tai patobulinta britų kariuomenėje naudojamos šarvuotos žvalgybinės transporto priemonės „Scimitar“ versija.

Pirmąsias modernizuotas transporto priemones britų kariuomenė gavo 2011 m. rugsėjį, kai jos buvo dislokuota Afganistane.

Transporto priemonės šarvai sustiprinti papildomais „Plasan“ moduliais ir grotelėmis, skirtomis kovoti su rankiniais granatsvaidžiais.

Be to, transporto priemonės korpuse ir bokštelyje įrengta sustiprinta apsauga nuo minų ir elektroninės kovos priemonės, apsaugančios nuo savadarbių sprogstamųjų užtaisų.

Nuo pat plataus masto Rusijos invazijos pradžios Jungtinė Karalystė nuosekliai rėmė Ukrainą. Visų pirma, ji pirmoji paskelbė apie modernių vakarietiškų tankų ir tolimojo nuotolio raketų perdavimą ukrainiečių kariuomenei.

Liepos mėnesį Londonas pranešė apie naują karinės pagalbos Ukrainai paketą.

O rugpjūtį Jungtinės Karalystės gynybos ministerija pasirašė tris daugiau kaip 114 mln. dolerių vertės sutartis dėl oro gynybos įrangos tiekimo Ukrainai.

O.Reznikovas atleistas – kodėl V.Zelenskis nusprendė jį pakeisti?

11:20

Tikimasi, kad šią savaitę įvyks svarbiausi pokyčiai Ukrainos vyriausybėje nuo praėjusių metų vasario 24 d. Rusijos surengtos invazijos. Volodymyras Zelenskis nusprendė pakeisti ministrą, atsakingą už šiuo metu svarbiausią užduotį – Ukrainos teritorijos ir gyventojų apsaugą nuo okupacinių pajėgų. Kas paskatino šį pokytį?

Nors O.Reznikovui nebuvo pareikšti jokie kaltinimai, ekspertų nuomone, jo pakeitimas greičiausiai susijęs su bandymais pagerinti Gynybos ministerijos įvaizdį po įvairių korupcijos skandalų.

Pasak naujienų portalo „Al Jazeera“, Kyjive gyvenantis žurnalistas Mansuras Mirovalevas teigė, kad rugpjūčio pabaigoje O.Reznikovas pareiškė, jog atsistatydins, jei tyrimas įrodys, kad Ukrainos gynybos ministerija pernai iš tiesų užsakė 233 tūkst. žieminių striukių iš Turkijos, bet vietoj jų priėmė vasarines striukes, taip už prekes permokėdama.

Prezidentas pažymėjo, kad dabartinis ministras Oleksijus Reznikovas krašto gynybos sektoriui vadovavo daugiau kaip 550 karo dienų, todėl, jo nuomone, ministerijai reikia naujų požiūrių ir bendradarbiavimo bei komunikacijos su šalies ginkluotosiomis pajėgomis ir visuomene formų.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas

 

JAV valstybės sekretorius vieši Kyjive: koks vizito tikslas?

11:10 Atnaujinta 11:47

Trečiadienį į Kyjivą atvyko aukščiausio rango JAV diplomatas Antony Blinkenas, taip išreikšdamas paramą Ukrainos kontrpuolimui prieš Rusijos pajėgas, kuris tęsiasi jau ketvirtą mėnesį, tačiau pasiekė tik nedidelių laimėjimų, pranešė naujienų agentūra "Reuters“.

Valstybės departamentas pranešė, kad atvykusį A.Blinkeną pasitiko JAV ambasadorė Ukrainoje Bridget Brink.

Per savo dviejų dienų vizitą, kurio metu pirmą kartą nuo Rusijos invazijos 2022 m. vasarį Ukrainoje pareigūnas sostinėje praleis naktį, A.Blinkenas tikriausiai paskelbs apie naują JAV paramos paketą, kurio vertė – daugiau kaip 1 mlrd. dolerių, agentūra citavo vienas aukšto rango Valstybės departamento pareigūną, kuris žurnalistams surengė trumpą spaudos konferenciją apie vizitą.

Manoma, kad A.Blinkenas susitiks su prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir užsienio reikalų ministru Dmytro Kuleba, be kitų aukšto rango pareigūnų, taip pat su pilietinės visuomenės veikėjais.

JAV vyriausiojo diplomato vizitas – tai tuo pačiu galimybė Jungtinėms Valstijoms ir Ukrainai suderinti pozicijas prieš vėliau šį mėnesį vyksiantį Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos posėdį, žurnalistams sakė kartu su A.Blinkenu keliaujantis aukšto rango Valstybės departamento pareigūnas.

„Ukrainiečiai Niujorke turi svarbią misiją toliau aiškinti – savo sąjungininkams ir partneriams visame pasaulyje – kas vyksta ir kad jiems ir toliau reikia paramos. Ir mums svarbu toliau vadovauti šioms pasaulinėms pastangoms juos paremti“, – pažymėjo valdžios atstovas. – Galimybė pasitarti ir suderinti veiksmus prieš vykstant į Niujorką yra labai, labai svarbi“.

Nors kai kurie JAV pareigūnai privačiai kritikavo Ukrainos kontrpuolimo strategiją, pareigūnas nenorėjo gilintis į konkrečius dalykus, tik sakė, kad dabar yra tinkamas laikas „atvykti ir įvertinti“, kaip vyksta kontrpuolimas.

„Norime pamatyti ir išgirsti, kaip jie ketina judėti į priekį artimiausiomis savaitėmis“, – tvirtino pareigūnas, pridurdamas, kad JAV mato, jog šalis „pastarosiomis dienomis ir savaitėmis padarė įspūdingą pažangą ypač pietuose, taip pat rytuose“.

Šis vizitas padės administracijai įtikinti Amerikos žmones, kad parama turi būti tęsiama, pabrėžė pareigūnas.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas

Saugumo sumetimais apie šį aukšto rango JAV pareigūno vizitą nebuvo pranešta iš anksto.

Pasak naujienų portalo „RBC-Ukraine“, Ryte Kyjivo centre buvo iš dalies užblokuotas eismas. Taip paprastai nutinka, kai į sostinę atvyksta tarptautiniai lyderiai ir delegacijos.

Paskutinį kartą Blinkenas Ukrainoje lankėsi 2022 m. rugsėjo mėn. Tuo metu apie JAV valstybės sekretoriaus kelionę taip pat nebuvo paskelbta.

Pasibaigus vasarai Kyjivas rengiasi sunkiai žiemai

11:02

Pasibaigus vasarai, bet dar neatšalus orams ukrainiečių darbininkai dulkinoje statybvietėje prie Dniepro upės Kyjive skuba parengti šildymo sistemą žiemai.

„Vasara baigėsi ir mes rengiamės šildymo sezonui (...) Jis bus sunkus“, – antradienį tikrindamas, kaip vyksta šildymo sistemos Kyjivo centriniame Podilo rajone atnaujinimo darbai, sakė sostinės meras Vitalijus Klyčko.

„Pernai sezonas buvo vienas sunkiausių, buvo apgadinta daugiau kaip 60 proc. mūsų miesto infrastruktūros“, – sakė jis.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynėjai Bachmute
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos gynėjai Bachmute

Kaip ir kituose Ukrainos miestuose, Kyjivo energetikos infrastruktūrą žiemą nuolat atakuodavo Rusija. Nuo spalio iki kovo rusų pajėgos apšaudydavo svarbius Ukrainos objektus raketomis ir dronais, sutrikdydamos vandens, šildymo ir elektros tiekimą milijonams žmonių.

Dabar smūgiai energetikos objektams beveik liovėsi, bet karas smarkiai paveikė Ukrainos energijos sektoriaus darbo jėgą.

„Mūsų finansavimas ribotas, o darbininkai siunčiami į kariuomenę ginti tėvynės“, – sakė Oleksandras Pelypyšynas, atsakingas už šildymo tinklus vietos komunalinėje įmonėje „KyjivTeploEnerho“.

„Be to, būna antskrydžių, raketų pavojaus periodų. Visa tai, žinoma, trukdo mums dirbti“, – sakė jis.

Miesto pareigūnai nurodo, jog daugiau kaip 60 proc. Kyjivo infrastruktūros yra parengta žiemai ir kad toliau vyksta didelio masto remonto darbai.

62 metų Oleksandras Kuličas, sėdėdamas savo ekskavatoriuje, be didelių emocijų stebėjo apsilankiusius pareigūnus. Tačiau šis darbininkas su tankiais žilais ūsais sakė, kad didžiuojasi savo darbu.

„Manau, [mūsų darbas] net yra indėlis į mūsų pergalę (...), nes šį darbą dirbame tam, kad tęstųsi gyvenimas“, – pridūrė jis.

Zaporižioje nugriaudėjo galingas sprogimas

11:00 Atnaujinta 12:52

Ukrainos naujienų agentūra „Suspilne“ susirašinėjimo platformoje „Telegram“ trumpai pranešė apie galingą sprogimą Zaporižioje, kuris nugriaudėjo per priešlėktuvinę parengtį.

Dėl atakos buvo sunaikintas civilinės infrastruktūros objektas. Žinoma apie du sužeistus asmenis - įmonės darbuotojus.

Vietos gyventojų teigimu, sprogimas įvyko miesto Ševčenkovskio rajone. Dėl to buvo išdaužti namų gyventojų langai.

Teigiama, kad 10.25 val Zaporižios srityje buvo paskelbtas oro pavojaus signalas, kuris aktyvuotas dėl perspėjimo apie balistinės raketos grėsmę.

Maskvos remiamas pareigūnas: rusų pasitraukimas iš Robotynės buvo strateginis

10:51

Rusijos pajėgos „taktiškai paliko“ pietrytinį Robotynės kaimą po to, kai jo kontrolę perėmė Ukrainos pajėgos, antradienį pareiškė Maskvos remiamas pareigūnas.

Ukrainiečiai pralaužė Rusijos gynybą netoli kaimo ir dabar daugiausia dėmesio skiria savo laimėjimams šioje teritorijoje plėsti, anksčiau pranešė žiniasklaidos grupė CNN.

Kalbėdamas per vietos televiziją Rusijos paskirtas laikinai einantis okupuotos Zaporižios srities gubernatoriaus pareigas Jevgenijus Balickis tvirtino, kad Robotynės „beveik nebėra dėl gana didelių ir ilgai trukusių kovų“.

„Ši gyvenvietė liko tik žemėlapyje“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys

Jo įsitikinimu, laikytis įsikibus plikos žemės, kurioje buvo kaimas, „netikslinga“, todėl Rusijos pajėgos pasitraukė į kalvas, kur turi aukščio pranašumą.

Pastaruoju metu nemažai kalbama apie Robotynės išlaisvinimo reikšmę tris mėnesius trunkančiam Ukrainos pietiniam puolimui, o prieš karą buvusio 500 gyventojų kaimo likučiai tebėra apšaudomi dieną ir naktį.

Pasak Ukrainos šaltinių, dabar Ukrainos pastangos sutelktos į tai, kad būtų išplėstas priešakinis placdarmas prie kaimo, o už kelių kilometrų į rytus, netoli Verbovės, vyksta intensyvūs mūšiai.

Šveicarijoje siūloma iš šalies išsiųsti grėsmę saugumui keliančius šnipus, įskaitant rusus

10:38

Šveicarijos parlamentinė komisija antradienį balsavo už tai, kad vyriausybė būtų paraginta sistemingai išsiųsti iš šalies neteisėtą žvalgybinę veiklą vykdančius rusus ir kitų šalių piliečius, keliančius grėsmę Alpių šalies saugumui.

Siūlymas svarstomas tuo metu, kai Šveicarijos įstatymų leidžiamoji valdžia prasidėjus naujai sesijai sprendžia daug su Rusija susijusių klausimų.

Flickr.com/robbie73 nuotr./Virtualus šnipinėjimas
Flickr.com/robbie73 nuotr./Virtualus šnipinėjimas

Dėl savo deklaruojamo neutralumo tarptautiniuose reikaluose Maskvos daugiau kaip pusantrų metų vykdomos invazijos į Ukrainą fone Šveicarija sulaukė tiek Rusijos, tiek Vakarų šalių kritikos. Jungtinės Valstijos ir kai kurios kitos Vakarų šalys, be kita ko, yra nusivylusios dėl Berno atsisakymo leisti Europos partneriams perduoti Ukrainai Šveicarijoje pagamintus ginklus.

Šveicarijos federalinė žvalgybos tarnyba ne kartą yra pranešusi apie Rusijos šnipų veiklą turtingoje Alpių šalyje, kuri dėl mažų mokesčių, veiksmų laisvės ir kitų priežasčių yra patraukli kai kuriems Rusijos oligarchams. Joje, ypač Ženevoje, taip pat aktyviai veikia tarptautinės ir Jungtinių Tautų organizacijos.

Dauguma parlamentinės grupės narių įspėjo dėl grėsmių, kurias Šveicarijos įmonėms, piliečiams ir nacionaliniams interesams kelia toks užsienio piliečių šnipinėjimas, sakoma pranešime. Šiame kontekste Rusija yra konkrečiai įvardijama.

Ukrainos generolas: rusai ruošiasi keršyti

10:35

Operatyvinė padėtis rytiniame sektoriuje išlieka sudėtinga. Rusijos pajėgos neatsisako savo ketinimų pasiekti Donecko ir Luhansko sričių sienas, Ukrainos kariuomenės sausumos pajėgų vadą generolą pulkininką Oleksandrą Syrskį cituoja Karinės žiniasklaidos centras.

Jis pažymėjo, kad rusai ruošiasi keršyti ir perimti operatyvinę iniciatyvą. 

Kupjansko sektoriuje rusai baigia rengti šturmo dalinius ir kasdien apšaudo ukrainiečių pozicijas iš artilerijos ir minosvaidžių, pažymėjo O.Syrskis. 

Tuo tarpu Lymano sektoriuje rusų karius keičia 25-osios armijos daliniai, kurie buvo suformuoti ir perdislokuoti iš Rusijos Federacijos teritorijos. Įnirtingos kovos tęsiasi ir Bachmuto sektoriuje: Rusijos pajėgos bando išlaikyti savo pozicijas, tačiau Ukrainos kariai jas sugeba išstumti.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos karys

„Tokiomis sudėtingomis sąlygomis būtina nedelsiant priimti teisingus sprendimus, reaguojant į pasikeitusį priešo veiksmų pobūdį ir jo keliamas grėsmes“, – pažymėjo O.Syrskis. 

Generolas pabrėžė, jog šiuo metu pagrindinis uždavinys yra užtikrinti patikimą gynybą, neleisti prarasti užimtų pozicijų Kupjansko ir Lymano kryptimis, taip pat sėkmingai žengti į priekį ir pasiekti numatytas sienas Bachmuto kryptimi. 

Anot Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo, ukrainiečiai Luhansko, Donecko ir Zaporižios srityse atrėmė daugybę Rusijos atakų. Per parą fronto linijoje įvyko 28 koviniai susirėmimai.

Teigiama, kad Kupjansko sektoriuje gynybos pajėgos atrėmė rusų atakas ties Novoselivske Luhansko srityje, Lymano sektoriuje – ties Novoehorivka Luhansko srityje, o Bachmuto sektoriuje – ties Zaliznianske, Kliščijivka ir Bila Hora Donecko srityje.

D.Nausėdienė Kyjive dalyvauja pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikime

10:07

Pirmoji Lietuvos ponia Diana Nausėdienė trečiadienį lankosi Ukrainos sostinėje Kyjive, kur dalyvaus Trečiajame pirmųjų ponių ir ponų aukščiausio lygio susitikime, pranešė Prezidentūra.

Į renginį D.Nausėdienę pakvietė Ukrainos prezidento sutuoktinė Olena Zelenska.

Šių metų susitikimo tema – „Psichinė sveikata: ateities atsparumas ir trapumas“.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė

Lietuvos pirmoji ponia dalyvaus sesijoje „Karas ir psichinė sveikata“, kur bus kalbama apie masinį karo poveikį individo ir visuomeninės psichikai, potrauminius sindromus, apie ukrainiečių pasirinkimą kovoti prieš agresijos ir žiaurumo ideologiją, taip visam pasauliui pademonstruojant savo mentaliteto stiprybę.

„Džiaugiuosi galėdama vėl lankytis laisvame, išdidžiame Kyjive. Kartu su ypatingais žmonėmis, kurių neįveiks joks tironas ar agresorius. Kurie atsilaikys prieš visas negandas laisvoje bei nepriklausomoje Ukrainoje“, – sakė D.Nausėdienė.

Ji trečiadienį taip pat lankysis Ukrainos knygų institute ir Borodiankoje.

Rusijos pajėgos, ginkluotos kasetiniais šaudmenimis, užpuolė kaimą Charkivo srityje

09:55

Trečiadienio ryte Rusijos pajėgos apšaudė Charkivo srities Chuhuivo rajono Naujosios Hnylyčios kaimą. Kaimas buvo atakuotais pasaulyje daug kur draudžiamais kasetiniais šaudmenimis, pranešė Charkivo srtities karinės administracijos vadovas Olehas Syniehubovas.

„Šiandien apie 7.00 val. ryto Rusijos okupantai apšaudė kasetiniais šaudmenimis Čiuchovo rajono Naujosios Hnylyčios gyvenvietę. Buvo apgadintas privatus namas“, – pažymėjo jis.

Pasak regiono vadovo, 50 metų civilis vyras patyrė šautinių žaizdų.

„Jis vidutinio sunkumo būklės paguldytas į ligoninę. Šiuo metu gydytojai teikia nukentėjusiajam būtinąją pagalbą“, – pridūrė O.Syniehubovas.

Rusijos pajėgos įrenginėja gynybinius įtvirtinimus prie Mariupolio

09:50

Rusijos pajėgos ėmėsi įrenginėti gynybines linijas ir stato įtvirtinimus prie kelių kaimų netoli Mariupolio. Šiuo metu jie sunkvežimiais ten gabena medieną, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ paskelbė Mariupolio meto patarėjas Petro Andriuščenko.

„Okupantai toliau stato ir įrenginėja įtvirtinimus prie Nikolskės kaimo Rozivkos link. Dabar jie veža medieną“, – rašė jis.

Be to, mero patarėjo teigimu, rusai vėl gabena karinę įrangą civiliais sunkvežimiais, maskuodami ją kaip „medžius“.

„Kol kas tai būdinga tik Nikolsko rajonui“, – pažymėjo P.Andriuščenko.

Anksčiau laikinai okupuotame Mariupolyje buvo užfiksuotas aktyvus Rusijos karių judėjimas Berdiansko ir Rozivkos Zaporižios srityje link. Tačiau jis sulėtėjo po to, kai rugpjūčio 14 d. Mariupolio rajono Jurijevkos kaime įvyko sprogimas.

Vėliau tapo žinoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos smogė priešo vadavietei „Chvylja“ sanatorijoje. Mariupolio miesto tarybos duomenimis, po smūgio į Mariupolio ligoninę buvo atvežta penkiasdešimt sužeistų rusų, iš kurių keliolika mirė.

JAV perspėjo, kad Šiaurės Korėja „sumokės“ už bet kokį ginklų sandorį su Rusija

09:42

Po teiginių, kad vyksta derybos tarp Pchenjano ir Maskvos, Jungtinių Valstijų pareigūnai įspėjo Šiaurės Korėją, kad ji „sumokės“, jei sudarys ginklų sandorį su Rusija, straipsnyje rašo CNN žurnalistai.

Jei Pchenjanas suteiks Maskvai ginklų, kurie bus panaudoti kare prieš Ukrainą, tai „nebus gerai Šiaurės Korėjai, ir ji sumokės savo kainą tarptautinėje bendruomenėje“, per trumpą spaudos konferenciją pareiškė Baltųjų rūmų patarėjas Jake'as Sullivanas, kurį cituoja žiniasklaidos grupė.

Jis nenurodė galimų pasekmių Šiaurės Korėjai, kuriai, tiesa, jau taikomos Jungtinių Tautų ir JAV sankcijos, įvestos dėl Pchenjano vykdomos masinio naikinimo ginklų gamybos programos.

„AP“/„Scanpix“/Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas
„AP“/„Scanpix“/Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir Šiaurės Korėjos vadovas Kim Jong Unas

„Mes ir toliau privačiai ir viešai aiškiname Šiaurės Korėjai – ir prašome sąjungininkų bei partnerių elgtis taip pat – kad ji privalo laikytis savo viešai paskelbtų įsipareigojimų, jog neketina tiekti ginklų“, – pabrėžė J.Sullivanas.

Spaudos konferencijos metu pareigūnas taip pat pažymėjo, jog Rusijos ir Šiaurės Korėjos derybos yra įrodymas, jog dėl Vakarų ekonominių sankcijų sumažėjo Maskvos gynybos pramonės bazė.

„Mes taip pat įvedėme konkrečias tikslines sankcijas, siekdami užkirsti kelią bet kokiems bandymams panaudoti Šiaurės Korėją kaip kanalą ar šaltinį ginklams, kurie keliauja į Rusiją“, – sakė jis.

Baltųjų rūmų teigimu, Šiaurės Korėja slapta tiekia Rusijai artilerijos sviedinius. Pranešta, kad Pchenjanas bando slėpti šias prekes ir apsimesti, kad ginklai keliauja į Artimuosius Rytus arba Šiaurės Afriką.

Neseniai Šiaurės Korėjoje lankėsi Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu. Vėliau žiniasklaida pranešė, kad vizito metu S.Šoigu pasiūlė Kim Jong Unui surengti bendras karines jūrų pratybas.

Žiniasklaida: Kyjive lankosi JAV valstybės sekretorius

09:25 Atnaujinta 09:28

Naujienų agentūra „Unian“ paskelbė, kad trečiadienio rytą Kyjive lankosi Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas.

Saugumo sumetimais apie šį aukšto rango JAV pareigūno vizitą nebuvo pranešta.

Pasak naujienų portalo „RBC-Ukraine“, Ryte Kyjivo centre buvo iš dalies užblokuotas eismas. Taip paprastai nutinka, kai į sostinę atvyksta tarptautiniai lyderiai ir delegacijos.

Paskutinį kartą Blinkenas Ukrainoje lankėsi 2022 m. rugsėjo mėn. Tuo metu apie JAV valstybės sekretoriaus kelionę taip pat nebuvo paskelbta.

Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas
Irmanto Gelūno / BNS nuotr./Antony Blinkenas

 

Britų žvalgyba: rusų vaikai mokyklose mokysis šaudyti kalašnikovais ir mėtyti granatas

09:20

Naujieji mokslo metai Rusijoje prasidėjo su nauju istorijos vadovėliu bei nauja mokymo programa, į kurią įtraukti ir kariniai įgūdžiai, ir Kremliaus požiūris į Ukrainos istoriją, tradicinėje karo apžvalgoje pažymėjo Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Teigiama, kad pirmąją semestro dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas asmeniškai surengė atvirą pamoką su 30 moksleivių.

Pasak britų žvalgybos, buvo atnaujintas ir nacionalinis istorijos egzaminas, tarp kurio temų dabar įtrauktas tiek Krymo susijungimas su Rusija, tiek „specialioji karinė operacija“ Ukrainoje. Rusijos parlamentas mokymo programą patvirtino praėjusiais metais.

Vienas iš elementų – „Gyvybės saugumo pagrindai“ – skirtas vyresniųjų klasių moksleiviams ir apima bazinio karinio rengimo modulį. Į jį bus įtrauktas mokymai, kaip elgtis su kalašnikovo ginklais, kaip naudoti rankines granatas, valdyti bepiločius orlaivius ir kaip teikti pirmąją pagalbą mūšio lauke.

Pažymėta, kad mokinius taip pat gali aplankyti karo Ukrainoje veteranai.

Nauja mokymo programa siekiama trijų tikslų: indoktrinuoti moksleivius Kremliaus „specialiosios karinės operacijos“ pagrindimu, įskiepyti moksleiviams karinį mąstymą ir sutrumpinti mokymo terminus, reikalingus tolesnei mobilizacijai ir dislokavimui, teigė britų žvalgyba.

„Bepiločių orlaivių operacijų įvedimas rodo jų didėjančią svarbą mūšio lauke ir pamokas, įgytas apie šias sistemas tiesiogiai iš konflikto Ukrainoje“, – rašoma apžvalgoje.

Ukrainos Generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:10

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą likvidavo 610 rusų kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos patyrė beveik 267 tūkst. gyvosios jėgos nuostolių.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinti 8 tankai, 12 šarvuotųjų transporto priemonių, 36 artilerijos sistemos, viena daugkartinio paleidimo raketų sistema, viena priešlėktuvinės gynybos raketų sistema.

Ukrainos gynėjai taip pat sunaikino 7 rusų bepiločius orlaivius.

Apsinuoginusių moterų asmenukės mainais į paramą Ukrainai

09:03

Jaunų apsinuoginusių moterų nuotraukų mainai į paramą Ukrainai prasidėjo kaip momentinė dviejų merginų iniciatyva, kuri jau pritraukė apie 800 tūkst. eurų paramos. Tačiau aukas Ukrainos gynėjams renkanti platforma „TerOnlyFans“ dabar nori, kad Ukrainos įstatymų leidėjai šalyje dekriminalizuotų pornografiją.

Besitęsianti invazija į Ukrainą paskatino žmones iš viso pasaulio bandyti mobilizuoti pagalbą šaliai, kuri visais įmanomais būdais stengiasi atremti nesiliaujantį Rusijos puolimą.

Naujienų portalo „Euronews“ žurnalistė straipsnyje kalbino 25 metų baltarusę Nastasiją Nasko, kuri iš pradžių paramą Ukrainai rinko per socialinį tinklą „X“, anksčiau žinomą kaip „Twitter“.

„Bandžiau surasti automobilį žmogui, su kuriuo susipažinau „Twitter“. Jis desperatiškai bandė pabėgti iš Charkivo. Paskelbiau apie tai socialiniuose tinkluose ir bandžiau surasti ką nors, kas galėtų mums padėti. Sulaukėme daug „patinka“ ir „retweet'ų“, bet niekas negalėjo mums padėti“, – aiškino viena iš merginų.

„Tada aš juokaudama pasakiau, kad asmeniui, kuris man padės gauti automobilį, atsiųsiu savo nuogos nuotrauką. Po penkių minučių automobilis buvo surastas“, – tęsė N.Nasko.

Plačiau skaitykite ČIA.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.

 

Per Rusijos dronų ataką Ukrainos Odesos srityje žuvo žmogus

08:42 Atnaujinta 08:57

Per Rusijos dronų ataką Ukrainos pietvakariuose esančios Odesos srities uoste trečiadienio naktį žuvo žmogus, pranešė regiono gubernatorius.

Naktiniai išpuoliai truko tris valandas ir buvo nukreipti į Izmajilo rajoną, per „Telegram“ pranešė Olehas Kiperis.

Dunojaus upės Izmajilo uostas, kuris ribojasi su NATO nare Rumunija, tapo pagrindiniu Ukrainos produktų eksporto maršrutu po to, kai Rusija liepą pasitraukė iš tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms sudaryto susitarimo dėl grūdų.

„Deja, vienas žmogus žuvo“, – sakė O.Kiperis ir pridūrė, kad ligoninėje mirė sunkiai sužeistas žemės ūkio darbininkas. 

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos dronai atakavo Odesos sritį
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos dronai atakavo Odesos sritį

„Keliose gyvenvietėse užfiksuoti sugriovimai ir gaisrai“, – sakė gubernatorius ir nurodė, kad buvo apgadinta uosto ir žemės ūkio infrastruktūra, įskaitant administracinius pastatus.

Žlugus susitarimui, pagal kurį buvo leista gabenti grūdus iš Juodosios jūros uostų, Rusija suintensyvino išpuolius prieš Ukrainos pietines Odesos ir Mykolajivo sritis, kur yra uostai ir žemės ūkio eksportui gyvybiškai svarbi infrastruktūra.

Antradienio naktį Ukrainos pajėgos virš Odesos srities numušė 17 Rusijos dronų.

JK uždraus Rusijos „Wagner“ grupę kaip teroristinę organizaciją

08:17

Jungtinė Karalystė ketina uždrausti Rusijos samdinių bendrovę „Wagner“ kaip teroristinę organizaciją, antradienį pranešė žiniasklaida, cituodama vidaus reikalų sekretorę Suellą Braverman.

JK ketina „Wagner“ paskelbti uždrausta organizacija pagal kovos su terorizmu įstatymus ir prilyginti ją „Islamo valstybei“ (IS) ir „al Qaeda“, teigiama „Daily Mail“ pranešime.

„Wagner“ yra smurtinė ir destruktyvi organizacija, veikianti kaip Vladimiro Putino Rusijos karinis įrankis užsienyje“, – sakė laikraščio cituojama S.Braverman.

„Kol V.Putino režimas sprendžia, ką daryti su savo sukurtu monstru, „Wagner“ toliau vykdo destabilizuojamą veiklą, toliau tarnaudama Kremliaus politiniams tikslams“, – pridūrė ji.

Pagal 2000 metų Terorizmo aktą vidaus reikalų sekretorius turi teisę uždrausti organizaciją, jei mano, kad ji susijusi su terorizmu.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Ankstyvą trečiadienio rytą rusai atakavo Kyjivą: Ukraina sunaikino priešo taikinius

07:40 Atnaujinta 07:43

Ankstyvą trečiadienio rytą rusai atakavo Kyjivą sparnuotosiomis ir balistinėmis raketomis, pranešė miesto karinė administracija.

„Remiantis preliminaria informacija, Rusijos strateginiai lėktuvai Tu-95MS iš Saratovo srities paleido sparnuotąsias raketas Kh-101/555/55. Tuo pat metu į Kyjivą buvo paleistos kito tipo, tikriausiai balistinės, raketos“, – sakoma pranešime.

Ukrainos priešlėktuvinė gynyba sunaikino visus Ukrainos sostinės link judančius Rusijos taikinius. Kol kas Kyjive neužfiksuota jokių aukų ar sugriovimų.

Vėlai antradienį, 22 val. 34 min., Ukrainos oro pajėgos užfiksavo, kad rusai paleido kelias dronų grupes į Odesos srities Izmajilo rajoną, kur padaryta žalos infrastruktūrai, žuvo žmogus. 

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kyjivas
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Kyjivas

 

Analitikai: Ukrainos pajėgos toliau žengia į priekį vakarinėje Zaporižios srityje

06:44

Rugsėjo 5 d. keli šaltiniai pasidalijo geolokacine medžiaga, kurioje matyti, kaip Rusijos pajėgos smogia Ukrainos pozicijoms į šiaurės vakarus ir vakarus nuo Robotynės Zaporižios srityje.  Remiantis naujausia Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaita, joje nurodoma, kad Ukrainos pajėgos pasistūmėjo į teritoriją netoli gyvenvietės, kurią anksčiau teigė kontroliuojančios Rusijos pajėgos.

Rugsėjo 5 d. paskelbta papildoma geolokacinė medžiaga rodo, kad Ukrainos pajėgos taip pat pasistūmėjo į pietus nuo Robotynės ir į šiaurės vakarus nuo Verbovės, esančios maždaug už 10 km į rytus nuo Robotynės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Zaporižioje padariniai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Atakos Zaporižioje padariniai

Geolokaciniai duomenys apie Ukrainos pajėgas į šiaurės vakarus nuo Verbovės leidžia manyti, kad Ukrainos pajėgos žengia palei Rusijos įtvirtinimų liniją, kuri eina į gyvenvietę, teigė ISW.

Ukrainos kariniai šaltiniai taip pat patvirtino, kad Ukrainos pajėgos sėkmingai veikia Robotynės-Novoprokopivkos kryptimis į pietus nuo Orichovo, ir toliau pranešė, kad Ukrainos pajėgos sėkmingai vykdo puolamąsias operacijas į pietus nuo Bachmuto.

Rugsėjo 4 d. Ukrainos gynybos viceministrė Hanna Maliar sakė, kad Ukrainos kariuomenė pasiekė laimėjimų netoli Klišivkos, maždaug už penkių kilometrų nuo Donecko srities Bachmuto, ir Novoprokopivkos į pietus nuo Robotynės.

Pasak H.Maliar, Ukrainos pajėgos išlaisvino tris kvadratinius kilometrus aplink Bachmutą.

Rumunijos prezidentas: išpuoliai Ukrainoje yra labai arti sienos

06:23 Atnaujinta 08:56

Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas antradienį pareiškė, kad išpuoliai kaimyninėje Ukrainoje vyko „labai, labai arti“ jos sienos, o Rusija ne kartą dronais smogė Dunojaus infrastruktūrai Pietų Ukrainoje.

„Turėjome išpuolių, kurie įvyko 800 metrų atstumu nuo mūsų sienos. Taigi, labai, labai arti“, – sakė K.Iohannisas bendroje spaudos konferencijoje su Liuksemburgo ministru pirmininku Xavier Betteliu.

Pirmadienį ši NATO narė paneigė Kyjivo teiginius, kad per smūgį Ukrainos Izmajilo uostui Rumunijos teritorijoje nukrito ir sprogo Irane pagaminti Rusijos dronai.

„AP“/„Scanpix“/Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas
„AP“/„Scanpix“/Rumunijos prezidentas Klausas Iohannisas

„Į Rumuniją nepateko jokia dalis, joks dronas ar kita įrenginio dalis“, – antradienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė K.Iohannisas, pakartodamas pirmadienio Gynybos ministerijos komentarus.

„Tačiau taip, mes esame susirūpinę, nes šie išpuoliai vyksta labai nedideliu atstumu nuo Rumunijos sienos“, – pridūrė K.Iohannisas, kalbėdamas iš Činku karinės bazės centrinėje Rumunijoje.

„Bet mes esame budrūs“, – sakė jis.

Bukareštas griežtai pasmerkė Rusijos išpuolius prieš Ukrainos Dunojaus infrastruktūrą.

Liepą žlugus Jungtinėms Tautoms tarpininkaujant sudarytam susitarimui, pagal kurį buvo leista gabenti grūdus iš Juodosios jūros uostų, Maskva suintensyvino išpuolius prieš Ukrainos pietines Odesos ir Nikolajevo sritis, kuriuose yra uostai ir žemės ūkio eksportui gyvybiškai svarbi infrastruktūra.

Plačiau apie tai skaitykite ČIA.

Paskutinis atnaujinimas 2023-09-06 06:23

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito