Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 21 /23:55

Ukraina tapo vienu dideliu minų lauku: jos pasėtos trečdalyje šalies teritorijos

MInosvaidžio mina
MInosvaidžio mina / VSAT nuotr.

Svarbiausios žinios

  • Vokietija Ukrainai skirs dar 200 mln. eurų.
  • JAV žvalgyba: Rusija siekia pakirsti pasitikėjimą rinkimais visame pasaulyje.
  • Paviešino vaizdo įrašą, kuriame matomas nuo drono bandantis pabėgti rusų karys.
  • Ukraina teigia, kad daugiau nei trečdalis Ukrainos teritorijos nusėta minomis ir sprogstamaisiais objektais.
  • Prie Avdijivkos tęsiasi nuolatiniai mūšiai, priešas imasi naujos taktikos, kad apsuptų miestą.
  • Donecke nugriaudėjo sprogimai: siautėjo galingas gaisras.
  • Turkija dalyvaus naujose Ukrainos taikos derybose.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Mirtina medžioklė: paviešino vaizdo įrašą, kuriame matomas nuo drono bandantis pabėgti rusų karys

16:45

„Telegram“ platformoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip ukrainiečių dronas medžioja rusų kareivį.

Ukrainos teisininko ir visuomenės aktyvisto Serhijaus Sternenkos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip dronas persekioja kareivį karo nuniokotame lauke. Kareivis bando išvengti drono pasislėpdamas ir šaudydamas iš pistoleto. 

Plačiau skaitykite čia.


 

Rusai smogė „Nova Poshta“ terminalui Charkovo srityje, yra nukentėjusiųjų

23:54

Rusijos raketa pataikė į „Nova Poshta“ terminalą Charkovo srityje, yra žuvusiųjų, 13 žmonių sužeista, savo „Telegram“ kanale pranešė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Charkovo sritis. Rusijos raketa pataikė į Nova Poshta terminalą. Paprastas civilinis objektas. Deja, yra žuvusiųjų. Užuojauta šeimoms ir draugams! Kol kas žinoma apie 13 aukų. Įvykio vietoje dirba visos tarnybos, vyksta gelbėjimo operacija“.

V. Zelenskis pabrėžė, kad būtina didinti spaudimą teroristinei valstybei.

„Turime kasdien reaguoti į Rusijos terorą su rezultatais fronto linijoje. Būtina dar labiau stiprinti pasaulio vienybę teroro akivaizdoje. Ir mes tai darome. Su teroru ir žudynėmis Rusija nieko nepasieks. Visiems teroristams yra tik vienas tikslas – atsakomybė už tai, ką jie padarė“, – pabrėžė jis.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

 

Donecke nugriaudėjo sprogimai: siautėjo galingas gaisras

19:13

Šeštadienį laikinai okupuotą Donecką sudrebino sprogimai.

Vietos visuomenininkų teigimu, sprogimai nugriaudėjo miesto Kalinino rajone. Pasak liudininkų, Rusijos priešlėktuvinė gynyba nesuveikė. Virš miesto buvo matyti juodų dūmų stulpai.

Kaip praneša „Typical Donetsk“, raketos fragmentai buvo rasti Donecko Budennovskio rajone. 

Turkija dalyvaus naujose Ukrainos taikos derybose

18:52

Turkija kitą savaitę dalyvaus taikos derybose, kuriose bus svarstomi būdai, kaip užbaigti konfliktą Ukrainoje, šeštadienį po pokalbio su Turkijos lyderiu Recepu Tayyipu Erdoganu pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis.

Malta penktadienį paskelbė, kad šioje Viduržemio jūros saloje spalio 28–29 dienomis vyks naujas Ukrainos taikos derybų ratas. Panašūs susitikimai anksčiau šiais metais buvo surengti Džidoje ir Kopenhagoje.

„Aptarėme kitą derybų dėl taikos formulės ratą Maltoje“, – pareiškė V. Zelenskis po pokalbio su R. T. Erdoganu.

„Turkija dalyvaus, pridėdama savo autoritetingą balsą ir poziciją“, – sakė V. Zelenskis.

Rusija neturėtų dalyvauti šiose derybose, kurios, kaip tikisi V. Zelenskis, padės sutelkti paramą jo paties taikos planui.

Panašios derybos birželį vyko Kopenhagoje, o rugpjūtį – Saudo Arabijos Džidos mieste.

Saudo Arabijoje vykusiame aukščiausiojo lygio susitikime, kuriame nebuvo priimta galutinė deklaracija, dalyvavo maždaug 40 šalių, įskaitant Kiniją, Indiją, Jungtines Valstijas ir Ukrainą, atstovai.

Ir Rusija, ir Ukraina rengiasi artėjančiai varginančiai žiemai: Ukraina įspėja apie atnaujintus smūgius jos energetikos infrastruktūrai, o Rusija bando nuslopinti Ukrainos kontrpuolimą.

Turkija yra pasisiūliusi tarpininkauti tarp dviejų kariaujančių pusių ir padėjo pernai liepą sudaryti susitarimą, kuris leido saugiai eksportuoti grūdus per Juodąją jūrą.

Nuo to laiko Turkija derėjosi su abiem pusėmis dėl susitarimo atnaujinimo, kuris žlugo Rusijai šiemet nusprendus iš jo pasitraukti.

AFP-Scanpix nuotr.
AFP-Scanpix nuotr.

 

Mirtina medžioklė: paviešino vaizdo įrašą, kuriame matomas nuo drono bandantis pabėgti rusų karys

16:45

„Telegram“ platformoje pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip ukrainiečių dronas medžioja rusų kareivį.

Ukrainos teisininko ir visuomenės aktyvisto Serhijaus Sternenkos paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip dronas persekioja kareivį karo nuniokotame lauke. Kareivis bando išvengti drono pasislėpdamas ir šaudydamas iš pistoleto. 

Plačiau skaitykite čia.


 

Ukraina teigia, kad daugiau nei trečdalis Ukrainos teritorijos nusėta minomis ir sprogstamaisiais objektais

16:21

Daugiau nei trečdalis Ukrainos teritorijos yra padengta minomis ir sprogstamaisiais objektais, skelbiama oficialioje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo paskyroje „Telegram“.

„Ukrainos kariuomenė yra viena iš didžiausių Ukrainos kariuomenės karinių pajėgų:

Per praėjusią savaitę Ukrainos ginkluotųjų pajėgų paramos pajėgų vadovybės specialistai ištyrė ir išvalė nuo sprogstamųjų objektų daugiau kaip 260 hektarų žemės ūkio paskirties žemės ir kitų teritorijų, iš kurių buvo pašalinta ir neutralizuota 3530 sprogstamųjų objektų.

Iš viso nuo plataus masto Rusijos Federacijos ginkluotos agresijos prieš Ukrainą pradžios Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadavietės paramos pajėgų padalinių išminavimo grupės nuo sprogstamųjų objektų išvalė daugiau kaip 11 285 tūkst. hektarų žemės ūkio paskirties žemės, pašalino ir neutralizavo 135 792 sprogstamuosius objektus“, – rašoma pranešime.

VSAT nuotr./MInosvaidžio mina
VSAT nuotr./MInosvaidžio mina

 

Avdijivkos kryptimi rusų aktyvumas sumažėjo

16:10

Rusijos karių aktyvumas prie Avdijivkos šiek tiek sumažėjo, nors priešas ir toliau juda į priekį, patikino jungtinio Tavrijos krypties gynybos pajėgų spaudos centro atstovas spaudai pulkininkas Oleksandras Shtupunas.

Rusams smogus Ukrainos Dnipropetrovsko regionui žuvo žmogus

14:12

Rusams smogus Ukrainos pietrytiniame Dnipropetrovsko regione esančiam Nikopoliui žuvo vienas žmogus, pranešė gubernatorius Serhijus Lysakas.

„Priešas puolė Nikopolį sunkiąja artilerija. Jis paleido septynis sviedinius į miestą. Žuvo vienas vyras“, – socialiniame tinkle „Telegram“ parašė jis.

Prie Avdijivkos tęsiasi nuolatiniai mūšiai, priešas imasi naujos taktikos, kad apsuptų miestą

13:46

110-osios atskirosios mechanizuotosios brigados, kuri atremia priešo atakas prie Avdijivkos, atstovas spaudai Antonas Kotsukonas atskleidė, kad Avdijivkos kryptimi priešas naudoja naują taktiką – kasa tunelius.

„Tai reiškia, kad jie kasa tunelius arčiau mūsų pozicijų, pirma, tam, kad užsimaskuotų, ir, antra, kad netikėtai atsirastų kur nors arčiau mūsų pozicijų“, – sakė Kotsukonas.

Jis taip pat pažymėjo, kad Ukrainos žvalgybos pareigūnai užfiksavo, jog šiai strategijai rusai naudojo nuotoliniu būdu valdomus robotus.

„Tai gana didelės mašinos, galinčios pakelti [didelį] svorį“, – sakė jis.

Puolimą prie Avdijivkos rusai tęsia toliau – kasdien jie meta vis daugiau pajėgų – šarvuotos technikos, aviacijos, artilerijos ir personalo, kad šturmuotų miestą, praneša Unian.

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai

 

Vokietija Ukrainai skirs dar 200 mln. eurų

12:21

Penktadienį lankydamasis Ukrainoje Vokietijos federalinės ekonomikos ministerijos valstybės sekretorius Jochenas Fläsbarthas paskelbė, kad Vokietija skirs papildomus 200 mln. eurų Ukrainos atstatymui.

Pasak Fläsbarthas, kuris Vokietijos federalinėje vyriausybėje yra atsakingas už Ukrainos atstatymo pastangų koordinavimą, pinigai bus panaudoti švietimui, sveikatos priežiūrai, geriamojo vandens tiekimui ir miestų atstatymui.

Būdamas Kijeve Fläsbarthas taip pat pabrėžė, kad svarbu remti pagrindinius Ukrainos ekonomikos sektorius, pavyzdžiui, žemės ūkį, „nes žmonėms reikia perspektyvų ir darbo vietų“.

JAV žvalgyba: Rusija siekia pakirsti pasitikėjimą rinkimais visame pasaulyje

11:34

JAV žvalgybos ataskaitoje, kuria pasidalinta su maždaug 100 šalių, teigiama, kad Rusija naudoja savo šnipų tinklą, valstybinę žiniasklaidą ir socialinius tinklus, kad pakirstų visuomenės pasitikėjimą rinkimais visame pasaulyje, pranešė „The Guardian“.

„Rusija daugiausia dėmesio skiria operacijoms, kuriomis siekiama sumažinti visuomenės pasitikėjimą rinkimų sąžiningumu.“

„Tai pasaulinis reiškinys. Mūsų informacija rodo, kad aukšto rango Rusijos valdžios pareigūnai, įskaitant Kremlių, mato tokio pobūdžio įtakos operacijų vertę ir mano, kad jos yra veiksmingos“, – sakoma penktadienį paskelbtoje ataskaitoje, kurioje cituojamos JAV žvalgybos bendruomenės išvados.

Vertinimas, kuris buvo išsiųstas maždaug 100 šalių ambasadoms Europoje, Azijoje, Afrikoje ir Šiaurės Amerikoje, pateiktas padidėjus įtampai tarp Vašingtono ir Maskvos dėl Rusijos visiškos invazijos į Ukrainą.

Ataskaitoje teigiama, kad 2020-2022 m. Rusija ėmėsi suderintų pastangų pakirsti visuomenės pasitikėjimą mažiausiai 11 rinkimų devyniose demokratinėse valstybėse, įskaitant Jungtines Valstijas.

Dar į 17 demokratinių valstybių buvo taikytasi ne tokiais akivaizdžiais metodais, apimančiais Rusijos pranešimų platinimą ir veiklą socialinėje erdvėje, kuria siekta sustiprinti vidaus naratyvus, susijusius su rinkimų sąžiningumu.

Lietuvos kariuomenės nuotr./Propaganda
Lietuvos kariuomenės nuotr./Propaganda

 

Jungtinių Tautų komisija skelbia informaciją apie moterų kankinimus ir prievartavimus okupuotose teritorijose

10:52

Okupuotose Ukrainos teritorijose rusų kareiviai prieš moteris taiko seksualinį ir fizinį smurtą, skelbia Jungtinių Tautų Tyrimų komisija.

Dokumente pažymima, kad Komisija anksčiau užfiksavo smurtinius veiksmus, kuriuos Rusijos kariškiai vykdė devyniuose Ukrainos regionuose ir pačios Rusijos Federacijos teritorijoje.

Romanas Mročko/ „Telegram“/Apšaudytas Chersonas
Romanas Mročko/ „Telegram“/Apšaudytas Chersonas

Naujausiuose tyrimuose ji daugiausia dėmesio skirta Chersono ir Zaporižios regionuose. Dokumentuoti Rusijos kariškių išžaginimo atvejai įvyko 2022 m. kovą-liepą mažuose Chersono srities kaimuose.

Tiriamais atvejais išžaginimo aukomis tapo 16-metė ir 19-83 metų amžiaus moterys. Dauguma jų buvo pažeidžiamoje padėtyje – moterys gyveno vienos, su mažais vaikais arba su neįgaliu šeimos nariu.

Pareigūnė: Rusijos kariuomenė pirmą kartą panaudojo „mišrios atakos taktiką“

10:31

Šeštadienio naktį Rusijos pajėgos taikė sudėtingą mišios atakos taktiką „rezultatyviam“ smūgiui į Ukrainos teritoriją, pranešė Ukrainos pietinių gynybos pajėgų koordinacinio spaudos centro vadovė Natalija Gumeniuk. 

Anot jos, Rusijos Federacija beveik vienu metu nukreipė lėktuvus, raketas, bepiločius orlaivius ir aviacines bombas. 

„Praktiškai tuo pačiu metu į fronto linijų teritorijas buvo nukreiptos taktinės aviacijos ir valdomos aviacinės bombos, o į mūsų fronto linijų antrojo ešelono mokymo teritorijas – Kh-59 tipo sparnuotosios raketos Kryvyj Rihe ir Nikolajevo srityje. Taip pat buvo naudojami bepiločiai orlaiviai“, – sakė N.Gumeniuk. 

Rusija paskyrė naują karinių oro pajėgų vadą

10:14

Rusijos karinių oro pajėgų vadu paskirtas generolas pulkininkas Viktoras Afzalovas, remdamosi šaltiniais pranešė Rusijos valstybinės naujienų agentūros RIA ir TASS. 

V.Afzalovas ėjo oro pajėgų vado pareigas po to, kai rugpjūtį iš jų buvo atleistas generolas Sergejus Surovikinas.

Jis anksčiau buvo S.Surovikino pavaduotojas ir mažiausiai ketverius metus ėjo Aviacijos ir kosmoso pajėgų štabo viršininko pareigas, teigia britų karinė žvalgyba.

Ukraina nurodo, kad jis atliko tiesioginį vaidmenį planuojant ir vykdant Rusijos puolimą prieš jų valstybę. 

S.Surovikinas buvo pramintas „generolu Armagedonu“ dėl savo veiksmų Sirijos pilitieniame kare.

Jis tapo populiarus tarp kritikuojančiųjų Rusijos karinę instituciją, jį viešai gyrė ir „Wagner“ vadas Jevgenijus Prigožinas, kuris rugpjūtį žuvo per lėktuvo katastrofą.

S.Surovikinas po maišto dingo iš visuomenės akiračio. „The New York Times“ pranešė, kad JAV žvalgyba mano, jog jis iš anksto žinojo apie J.Prigožino planuotą maištą. 

 

Ukraina: nuo karo pradžios Rusijos nuostoliai siekia 292 tūkst. žmonių

09:48

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas teigia, kad Rusijos nuostoliai nuo plataus masto invazijos pradžios tarp personalo apytiksliai siekia apie 292 tūkst. žmonių (maždaug 790 per dieną). 

Kaip feisbuke skelbia generalinis štabas, per šį laiką sunaikinta apie 5,06 tūkst. Rusijos tankų, 9,6 tūkst. šarvuotų kovos mašinų, 7 tūkst. artilerijos sistemų, 822 daugkartinio paleidimo raketinių sistemų. 

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos kariai

Be to, sunaikinta 20 laivų ir katerių, vienas povandeninis laivas, 9,4 tūkst. automobilių technikos ir autocisternų.

Generalinis štabas pridūrė, kad visi duomenys dar tikslinami.

Rusijos kariuomenė apšaudė Kryvyj Rihą

09:36

Rusijos pajėgos smogė Kryvyj Rihui ir sunaikino pramonės infrastruktūros objektą. 

Apie tai savo „Telegram“ kanale pranešė Dnepropetrovsko srities karinės administracijos vadovas Sergejus Lysakas .

„Naktį Kryvyj Rihe vėl pasigirdo sprogimai. Priešas vėl smogė miestui. Ten skraidė raketos ir bepiločiai lėktuvai. Buvo sugriautas pramoninės infrastruktūros objektas. Kilo gaisras, kuris buvo greitai užgesintas“, – rašė jis.

S.Lysakas pridūrė, kad žuvusių ir sužeistų nebuvo.

Analitikai: Rusija pradėjo naują puolimą prie Avdijivkos

09:23

Rusijos pajėgos penktadienį pradėjo naują puolimą prie Avdijivkos ir šiek tiek pasistūmėjo į priekį, o tai rodo, kad Rusijos karinė vadovybė, nepasaiant didelių materialinių ir personalo nuostolių, tebėra pasiryžusi vykdyti puolamąsias operacijas regione, skelbia JAV Karo studijų instituas.

Rusija, anot jų, pasiekė nedidelę pažangą į vakarus nuo Krasnohorivkos.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją kovos dieną netoli Avdijivkos Ukrainos pajėgos apgadino ir sunaikino beveik 50 rusų tankų ir daugiau kaip 100 šarvuotų mašinų.

Penktadienį Avdijivkos rajone veikiantys Ukrainos kariai pranešė, kad per pastarąsias keturias dienas Ukrainos pajėgos sunaikino 200 rusų šarvuotų mašinų. Avdijivkos miesto karinės administracijos vadovas Vitalijus Barabašas pareiškė, kad Rusijos pajėgos bando taisyti sugadintą techniką dar būdamos lauke.

Spalio 20 d. paskelbtoje filmuotoje medžiagoje matyti, kaip Ukrainos pajėgos netoli Avdijivkos smogia Rusijos termobarinei artilerijos sistemai TOS-1. Vienas Rusijos karinis tinklaraštininkas skundėsi, kad rusų kontrataka prie Avdijivkos mažėja dėl prasto ryšio ir nesugebėjimo sukaupti amunicijos atsargų prieš puolimą, todėl labai tikėtina, kad materialiniai nuostoliai šiame rajone didėja. 

Ukrainos pajėgos tęsė didesnes nei įprasta antžemines operacijas Chersono srities rytiniame (kairiajame) krante ir įsitvirtino gyvenvietėje rytiniame krante.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas