Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
2023 11 06 /2023 11 07

Susprogus dovanai žuvo gimtadienį šventęs V.Zalužno padėjėjas

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukraina 62 proc. didina ginklų gamybą: įvardijami svarbiausi prioritetai

16:19

Pagal 2023 m. rezultatus "Ukroboronprom“ įmonių ginkluotės gamybos apimtys, palyginti su praėjusiais metais, turėtų padidėti 62 proc. Tai interviu „Ekonomičkaja pravda" pareiškė bendrovės „Ukroboronprom“ generalinis direktorius Hermanas Smetaninas.

Pasak jo, gynybos įmonės visiškai patenkina iš Gynybos ministerijos gaunamus užsakymus. 

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

„Dabar esame pasirengę pagaminti dar daugiau ginklų, todėl tikimės naujų užsakymų. Jei kalbėtume apie apimtis, tai per keturis 2023 m. ketvirčius, palyginti su praėjusiais metais, gamybą padidinsime 62 proc.“, – tikino H.Smetaninas.

Šaudmenų gamybą jis įvardijo kaip pagrindinį „Ukroboronprom“ prioritetą. Tarp esminės ginkluotės krypčių taip pat įvardinti dronai, šarvuočiai, prieštankinės raketų sistemos ir oro gynybos sistemos. 

Anksčiau naujienų agentūra „Unian“ paskelbė, kad Ukraina pradėjo masinę Irano atakos dronų „Shahed“ analogų gamybą. Teigiama, kad ukrainiečių pagamintas dronas gali įveikti 1000 kilometrų atstumą. Kariuomenė jį jau aktyviai naudoja. Be to, yra gamina ir daug galingesnių dronų modelių. 

D.Trumpas atmetė V.Zelenskio pasiūlymą atvykti į Ukrainą

00:08

Buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas atsakė į Volodymyro Zelenskio pasiūlymą atvykti į Ukrainą. Nuo vizito jis atsisakė.

„Labai gerbiu prezidentą Zelenskį, bet manau, kad šiuo metu vykti į Ukrainą būtų netinkama“, – sakė D.Trumpas komentare „Newsmax“. 

Pasak jo, Joe Bideno administracija dabar „turi reikalų“ su V.Zelenskiu. Savo ruožtu D.Trumpas „nenorėtų sukelti interesų konflikto“.

Lapkričio pradžioje V.Zelenskis pasiūlė D.Trumpui apsilankyti Ukrainoje, reaguodamas į jo nuolatinius pareiškimus, kad jis užbaigs karą per 24 valandas. Ukrainos prezidentas pabrėžė, kad yra pasirengęs per 24 minutes jam paaiškinti, kodėl tai neįmanoma. Pasak V.Zelenskio, yra dalykų, kuriuos „galima suprasti tik būnant čia“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

D.Trumpas yra žinomas dėl savo odiozinių pareiškimų apie Rusijos pradėtą karą prieš Ukrainą. Pasak jo, jis galėtų jį užbaigti per 24 valandas. Be to, D.Trumpas teigė, kad jei jis būtų JAV prezidentas, Vladimiras Putinas nebūtų užpuolęs Ukrainos. Jis taip pat yra siūlęs „atiduoti“ Krymą Rusijai mainais į taiką.

Anksčiau jis gyrėsi „gerais santykiais“ su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu

V.Zelenskis: dabar ne laikas rinkimams Ukrainoje

23:14

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis pirmadienį pareiškė nemanąs, kad dabar tinkamas laikas rinkimams, šalies lyderiams diskutuojant dėl galimybės surengti prezidento rinkimus 2024-aisiais.

„Privalome nuspręsti, kad dabar yra gynybos metas, mūšio metas, nuo kurio priklauso valstybės ir žmonių likimas“, – sakė jis savo kasdienėje kalboje ir pridūrė: „Manau, kad dabar nėra [tinkamas] laikas rinkimams.“

Dėl karo padėties, kuri galioja nuo karo pradžios, visi rinkimai, įskaitant prezidento rinkimus, kurie numatyti kitų metų pavasarį, techniškai yra atšaukti.

Penktadienį šalies užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba teigė, kad „pasaulyje nėra kitos šalies, kuri net svarstytų galimybę surengti rinkimus tokio didelio masto invazijos aplinkybėmis“.

„Tačiau mes neužverčiame šio puslapio. Ukrainos prezidentas svarsto ir pasveria įvairius argumentus už ir prieš“, – apie pastarojo meto diskusijas dėl galimybės surengti rinkimus teigė jis.

Praėjusį mėnesį turėję vykti parlamento rinkimai dėl karo taip pat buvo atšaukti.

V.Zelenskis, kuris buvo išrinktas 2019 metais, rugsėjį tvirtino, kad yra pasirengęs surengti rinkimus, jei to prireiktų, ir pasisakė už tai, kad į balsavimą būtų įleisti tarptautiniai stebėtojai.

Prasidėjus karui, Ukrainos lyderio palaikymo reitingas smarkiai išaugo, tačiau šalies politinis kraštovaizdis tebėra susiskaldęs, nors ir susivienijo dėl karo.

Susprogus dovanai žuvo gimtadienį šventęs V.Zalužno padėjėjas

22:26 Atnaujinta 22:34

Pirmadienį vakare Kyjivo srities Čaikų kaime švęsdamas gimtadienį per sprogimą žuvo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado padėjėjas Henadijus Častiakovas. Jo 13-metis sūnus buvo sunkiai sužeistas. 

Teisėsaugininkai pradėjo baudžiamąją bylą dėl žmogaus žūties ir neteisėto elgesio su šaudmenimis.

Netrukus į padėjėjo žūtį sureagavo pats Ukrainos kariuomenės vyriausiasis vadas Valerijus Zalužnas. Jis pareiškė, kad H.Častiakovas žuvo per savo gimtadienį. V.Zalužnas padėjėjo žūtį pavadino „sunkia netektimi“ ir sakė, kad vienoje iš dovanų detonavo nežinomas sprogstamasis užtaisas.

Kaip rašo Ukrainos naujienų agentūra „Unian“, H.Častiakovas žuvo dėl neatsargaus elgesio su granata. Šaltinis teisėsaugos institucijose agentūrai sakė, kad su didele tikimybe jo mirtis yra tragiškas nelaimingas atsitikimas.

„Su 99,9 proc. tikimybe tai yra tragiškas nelaimingas atsitikimas. Jam gimtadienio proga buvo padovanotos kovinės granatos, iš kurių viena, neatsargiai elgiantis su ja, sprogo“, – sakė pašnekovas.

Pasak liudininkų, apie 17 val. H.Častiakovas grįžo namo iš darbo. Jis atsinešė butelį alkoholio ir tris vokiečių gamybos granatas, kurias jam padovanojo darbe. Jis išsitraukė vieną iš granatų ir pradėjo rodyti, kaip su ja elgtis. Jo sūnus buvo netoliese

Pasak „Unian“ šaltinio, nėra pagrindo kalbėti nei apie pasikėsinimą nužudyti, nei apie Rusijos pėdsakus.

Internete paviešintas smūgio Rusijos laivui vaizdo įrašas ir sprogimo pasekmių nuotrauka

21:59

Pirmadienio vakarą internete pasirodė pirmoji Rusijos karinio jūrų laivyno raketinio laivo „Askold“ nuotrauka po to, kai į jį pataikė ukrainiečų paleista raketa SCALP-EG.

Nuotraukoje matyti, kad raketa smarkiai apgadino Rusijos laivą. Tvirtinama, kad buvo sunaikinta pagrindinė jo ginkluotė.

Vakare Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado strateginės komunikacijos valdyba taip pat patvirtino, kad raketnešis „Askold“, iš kurio į Ukrainos teritoriją būdavo leidžiamos raketos „Kalibr“, sunaikintas.

„Rusijos raketų nešėjas „Askold“, naujausias „Karakurt“ projekto laivas su „stealth“ technologija, buvo apgadintas Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms smogus laikinai okupuotame Kryme esančios gamyklos „Zaliv“ jūrų ir uosto infrastruktūrai. Turimais duomenimis, laivas patyrė didelius apgadinimus ir gali būti nebepataisomas“ , – teigiama pranešime.

Šeštadienį Kerčėje nugriaudėjo sprogimai. Rusai pranešė apie keliolikos raketų ataką, kurios neva buvo numuštos, o „nuolaužos“ nukrito laivų statyklos teritorijoje.

VIDEO: Ukrainiečių raketos pataikymas į Rusijos karo laivą „Askold“

Netrukus paaiškėjo, kad iš tiesų bent viena raketa pataikė į karinį laivą. Šią informaciją vėliau patvirtino ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos, ir patys agresoriai. Rusai pripažino, kad raketa iš tiesų pataikė į projekto „Karakurt“ laivą.

Ukraina pranešė apie sukčiavimo byloje įtariamus gynybos pareigūnus

18:44

Ukrainos prokurorai pirmadienį paskelbė oficialiai pranešę dviem aukšto rango gynybos pareigūnams, jog jie yra įtariamieji didelio masto sukčiavimo byloje, susijusioje su karinių uniformų pirkimu iš vienos Turkijos įmonės.

Ukraina pastaruoju metu intensyviai kovoja su sistemine korupcija, nes tai yra dalis reformų, kurias Vakarai ragina vykdyti Kyjivui siekiant narystės tokiose institucijose kaip Europos Sąjunga.

Prokurorai pranešė, kad informavo vieną buvusį gynybos ministro pavaduotoją ir jo pavaldinį, jog jų atžvilgiu pradėtas tyrimas dėl „valstybės lėšų pasisavinimo ir trukdymo teisėtai Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veiklai“.

Byla dėl beveik 28 mln. dolerių (26 mln. eurų) susijusi su žieminių uniformų pirkimu iš Turkijos bendrovės, kurią Ukrainos žurnalistai buvo susieję su vienu prezidento Volodymyro Zelenskio partijos nariu.

Prokurorai teigė, kad šie pareigūnai yra atsakingi už netinkamą žemos kokybės uniformų, įskaitant techninių reikalavimų neatitinkančias striukes ir batus, tikrinimą.

Buvęs Ukrainos gynybos ministras Oleksijus Reznikovas rugpjūtį atmetė kaltinimus, kad uniformos buvo perkamos išpūstomis kainomis.

Rugsėjį Ukrainos parlamentas pritarė V. Zelenskio pasiūlymui skirti Krymo totorių Rustemą Umerovą naujuoju šalies gynybos ministru.

Ukrainoje rugsėjį taip pat buvo atleisti šeši gynybos viceministrai ir Gynybos ministerijos valstybės sekretorius.

Per ankstesnį korupcijos skandalą, susijusį su kariuomenės aprūpinimu, sausį iš pareigų buvo atleisti keli Ukrainos aukšto rango pareigūnai – žiniasklaidai atskleidus, kad sutartyje, kurią ministerija pasirašė dėl maisto produktų kariams pirkimo, buvo nurodytos panašiai per didelės kainos.

Tada O. Reznikovas pripažino, kad jo vadovaujamos ministerijos kovos su korupcija tarnybos neįvykdė savo užduoties.

Rugpjūtį V. Zelenskis atleido visus regioninius pareigūnus, atsakingus už šaukimą į kariuomenę, siekdamas išgyvendinti korupciją, be kitų dalykų, pasireikšdavusią tuo, kad kai kuriems šauktiniams būdavo leidžiama išvengti tarnybos kariuomenėje.

Ukrainos Valstybinis tyrimų biuras (DBR) spalį paskelbė, kad du Gynybos ministerijos aukšto rango pareigūnai yra įtariami 7 mln. dolerių (6,6 mln. eurų), skirtų neperšaunamoms liemenėms pirkti, išgrobstymu.

Ukrainos saugumo tarnyba/Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė buvusį gynybos viceministrą
Ukrainos saugumo tarnyba/Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė buvusį gynybos viceministrą

 

Suomija: Baltijos jūroje pažeistas Rusijos povandeninis telekomunikacijų kabelis

18:25

Suomijos valdžia pirmadienį pranešė, kad spalį buvo aptikta, jog buvo pažeistas Rusijos telekomunikacijų kabelis Baltijos jūroje – maždaug tuo pačiu metu, kai buvo pažeista povandeninė infrastruktūra Švedijoje ir Suomijoje.

„Lapkričio 6 dieną Rusijos gelbėjimo laivas „Spasatel Karev“ pradėjo remontuoti „Rostelekom“ telekomunikacijų kabelį „Baltika“ Suomijos įlankoje“, – teigiama Suomijos ekonomikos ministerijos pranešime.

Spalio 12 dieną Rusijos valstybinis telekomunikacijų operatorius „Rostelekom“ informavo suomių ministeriją apie telekomunikacijų kabelio „Baltika“, kurio dalis yra Suomijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, pažeidimą.

Tai įvyko praėjus penkioms dienoms po to, kai dėl nuotėkio buvo uždarytas dujotiekis „Balticconnector“ tarp Suomijos ir Estijos.

Spalį Švedijos vyriausybė taip pat pranešė, kad telekomunikacijų kabelis, jungiantis šią Skandinavijos šalį su Estija, buvo pažeistas tuo pačiu metu kaip ir dujotiekis.

„Rostelekom“ pranešė Suomijos valdžiai, kad kabelį „Baltika“, kuris driekiasi apie tūkstantį kilometrų nuo Sankt Peterburgo iki Rusijos Kaliningrado eksklavo, reikia skubiai remontuoti, kad būtų užtikrintas paslaugų teikimas regione.

Spalį Suomijos policija pareiškė mananti, kad žalą dujotiekiui „Balticconnector“ padarė pažeidimo vietoje rastas inkaras, turbūt priklausęs vienam Kinijos laivui.

Valdžia nepatikrino su Honkongo vėliava plaukiojančio laivo „Newnew Polar Bear“ prieš jam išplaukiant į Rusijos šiaurinius teritorinius vandenis.

Suomijos ministras pirmininkas Petteri Orpo sakė, kad ši Šiaurės šalis bendradarbiauja su Pekinu siekdama daugiau informacijos apie laivą.

Praėjusiais metais, padidėjus įtampai tarp Maskvos ir Vakarų dėl karo Ukrainoje, trys iš keturių „Nord Stream“ dujotiekių Baltijos jūroje buvo apgadinti per povandeninius sprogimus. Tokiu būdu buvo nutrauktas svarbus gamtinių dujų tiekimo kelias iš Rusijos į Europą.

Šio sabotažo priežastis vis dar nežinoma.

R.Kadyrovas teigia, kad buvę „Wagner“ smogikai treniruojasi su jo pajėgomis

17:15

Pirmadienį Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas pareiškė, kad didelė grupė buvusių Rusijos „Wagner“ samdinių pradėjo treniruotis su specialiosiomis pajėgomis iš pietinio Rusijos Čečėnijos regiono, skelbia naujienų agentūra „Reuters“.

„Wagner“ atliko svarbų vaidmenį kai kuriose nuožmiausiose Rusijos karo Ukrainoje kovose, tačiau jų ateitis tapo abejotina, kai vadovas Jevgenijus Prigožinas rugpjūčio mėn. žuvo lėktuvo katastrofoje, praėjus dviem mėnesiams po to, kai vadovavo trumpam maištui prieš Rusijos gynybos vadovybę.

R.Kadyrovas „Telegram“ žinutėje teigė, kad didelė buvusių „Wagner“ kovotojų grupė intensyviai mokosi su jo specialiosiomis pajėgomis „Achmat“.

Jis paskelbė vaizdo įrašą, kuriame, skambant jaudinančiai muzikai, rodomi kariai kovinio parengimo metu, tarp jų buvo ir tokių, kurie ant uniformų turėjo „Wagner“ ženklus, o veidus dengė kaukėmis. R.Kadyrovas sakė, kad per pratybas buvo šaudoma, mokomasi lauko medicinos. Taip pat apmokyti snaiperiai, kulkosvaidininkai, desantininkai ir artileristai.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: R.Kadyrovas teigia, kad buvę „Wagner“ smogikai treniruojasi su jo pajėgomis

 

Ukraina 62 proc. didina ginklų gamybą: įvardijami svarbiausi prioritetai

16:19

Pagal 2023 m. rezultatus "Ukroboronprom“ įmonių ginkluotės gamybos apimtys, palyginti su praėjusiais metais, turėtų padidėti 62 proc. Tai interviu „Ekonomičkaja pravda" pareiškė bendrovės „Ukroboronprom“ generalinis direktorius Hermanas Smetaninas.

Pasak jo, gynybos įmonės visiškai patenkina iš Gynybos ministerijos gaunamus užsakymus. 

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos kariai

„Dabar esame pasirengę pagaminti dar daugiau ginklų, todėl tikimės naujų užsakymų. Jei kalbėtume apie apimtis, tai per keturis 2023 m. ketvirčius, palyginti su praėjusiais metais, gamybą padidinsime 62 proc.“, – tikino H.Smetaninas.

Šaudmenų gamybą jis įvardijo kaip pagrindinį „Ukroboronprom“ prioritetą. Tarp esminės ginkluotės krypčių taip pat įvardinti dronai, šarvuočiai, prieštankinės raketų sistemos ir oro gynybos sistemos. 

Anksčiau naujienų agentūra „Unian“ paskelbė, kad Ukraina pradėjo masinę Irano atakos dronų „Shahed“ analogų gamybą. Teigiama, kad ukrainiečių pagamintas dronas gali įveikti 1000 kilometrų atstumą. Kariuomenė jį jau aktyviai naudoja. Be to, yra gamina ir daug galingesnių dronų modelių. 

Lenkijos vežėjai blokuoja sunkvežimių eismą pasienyje su Ukraina

16:13

Dėl Lenkijos vežėjų streiko apsunkintas sunkvežimių judėjimas Lenkijos pusėje prie sienos su Ukraina, pranešė Ukrainos valstybės sienos apsaugos tarnyba.

„Po 13.00 val. palaipsniui buvo blokuojamas krovininio transporto judėjimas kontrolės punktų „Jagodino – Dorohusko“, „Krakovec – Korzova“, „Rava-Russkaja – Hrebene“ kryptimi. Eismo komplikacijos galimos tiek įvažiuojant į Lenkiją, tiek išvažiuojant“, – teigiama pranešime.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Ukrainos ir Lenkijos pasienis
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Ukrainos ir Lenkijos pasienis

Pažymima, kad protesto akcijos organizatoriai planuoja praleisti po vieną sunkvežimį per valandą, taip pat sunkvežimius su saugumo ir humanitariniais kroviniais, vežančius gyvūnus ir greitai gendančius produktus.

Spalio pabaigoje buvo pranešta, kad Lenkijos vežėjai planuoja rengti protesto akcijas prie Ukrainos sienos nuo lapkričio ir iki metų pabaigos. Tuomet tokio sprendimo priežastimi jie įvardijo pernelyg didelę konkurenciją su Ukrainos vairuotojais. Streikas turėjo įvykti lapkričio 3 d., tačiau buvo atidėtas iki lapkričio 6 d.

Lapkričio 1 d. Ukrainos pusė išsiuntė Lenkijai oficialią notą dėl Lenkijos vežėjų ketinimų streikuoti.

Lapkričio 3 d. Ukrainos ambasadorius Lenkijoje Vasylis Zvarychas sakė, kad visomis pastangomis buvo siekiama pasiekti tam tikrų kompromisų su vežėjais ir paaiškinti jiems, kad didžiosios daugumos jų reikalavimų nėra realu įvykdyti.

V.Zvarychas priminė, kad visų pirma vežėjų reikalavimai grąžinti Ukrainos vežėjams leidimus tarptautiniam vežimui keliais prieštarauja teisinei sistemai ir tarpusavio įsipareigojimams su ES.

Ambasadorius priminė, kad dėl Rusijos ginkluotos agresijos sausumos transportui ir sienos perėjimo punktams tenka didžiulė apkrova.

Vokietijos gynybos ministras: „Taurus“ raketos nepakeis karo eigos

16:05

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius pareiškė, kad klausimas dėl sparnuotųjų raketų „Taurus“ perdavimo Ukrainai nėra skubus, nes šios raketos „nepakeis žaidimo taisyklių“ Rusijos kare prieš Ukrainą, skelbia naujienų portalas Liga.net.

Berlyne vykusioje NATO konferencijoje B.Pistorius pažymėjo, kad kol kas negali nieko skelbti dėl „Taurus“, o Vokietija „neturėtų ignoruoti savo interesų“.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Borisas Pistorius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Borisas Pistorius

„Vyriausybė turi tikrinti kiekvieną ginkluotės sistemų pristatymo žingsnį, o sprendimai nėra labai lengvai priimami. JAV perduotos ATACMS veikimo nuotolis yra 160 kilometrų, „Taurus“ – 500 kilometrų, tai visiškai kitokia sistema“, – pabrėžė ministras.

B.Pistorius taip pat priminė, kad Vokietija šiuo metu yra antroji ginklų tiekėja Ukrainai po JAV. 

Vokietijos vyriausybė pastaruoju metu patiria vis didesnį spaudimą dėl „Taurus“ sparnuotųjų raketų perdavimo Ukrainai. Tikėtina, kad svarbus momentas galėjo būti ir JAV sprendimas perduoti Ukrainai ATACMS raketas.

Vokietijos ambasadorius Ukrainoje Martinas Jaegeris anksčiau sakė, kad Berlyno vyriausybė aiškiai nustatė, jog artimiausiu metu netieks Kyjivui ilgojo nuotolio raketų „Taurus“.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba pažymėjo, kad Ukraina yra pasirengusi susitaikyti su Vokietijos nenoru perduoti sparnuotąsias raketas „Taurus“, jei mainais gaus daugiau oro gynybos sistemų.

25 milijonų eurų vertės nekokybiškos uniformos: sulaikytas buvęs gynybos viceministras

15:15

Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė buvusį gynybos viceministrą dėl beveik 1 mlrd. grivinų (apie 25 milijonų eurų) pasisavinimo perkant uniformas kariuomenei.

Kaip skelbia naujienų agentūra „RBK Ukraina“, kalbama apie Viačeslavą Šapovalovą.

2023 m. sausio pabaigoje V.Šapovalovas, kuris buvo atsakingas už kariuomenės logistiką, atsistatydino iš pareigų.

Saugumo tarnybos duomenimis, 2022 m. jis, susitaręs su savo pavaldiniais, vykdė nekokybiškų karinių uniformų pirkimą iš privačios bendrovės už beveik 1 mlrd. grivinų.

„Kariai negali naudoti nurodytos uniformos, nes ji netinkama naudoti šaltuoju metų laiku intensyvių kovinių veiksmų sąlygomis“, – pažymėjo šaltiniai tarnyboje.

UKrainos saugumo tarnyba/Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė buvusį gynybos viceministrą
UKrainos saugumo tarnyba/Ukrainos saugumo tarnyba sulaikė buvusį gynybos viceministrą

 

Žiniasklaida: Ukrainos kariai kovoja tranšėjose, o politikai – Kyjive?

14:03

Prezidento Volodymyro Zelenskio kanceliarija šeštadienį papriekaištavo Ukrainos vyriausiajam kariuomenės vadui Valerijui Zalužnui už tai, kad jis viešai pareiškė, jog karas atsidūrė aklavietėje. Pasak prezidentūros, tokie komentarai tik padės Rusijos invazijai. Šis stiprus viešas papeikimas, pasak amerikiečių leidinio „The New York Times“ identifikuoja, kad tarp karinės ir civilinės vadovybės kyla nesutarimų ir taip Ukrainai sudėtingu metu.

Ukrainos nacionalinės televizijos eteryje prezidento kanceliarijos administracijos vadovo pavaduotojas Ihoris Žovkva tvirtino, kad generolo V.Zalužno pareiškimas, sukėlęs ažiotažą visame pasaulyje, kad Rusijos ir Ukrainos kova atsidūrė aklavietėje, tik „palengvina agresoriaus darbą“. Jis pridūrė, kad šie komentarai sukėlė „paniką“ tarp Ukrainos Vakarų sąjungininkų.

Tuo tarpu šalies prezidentas V.Zelenskis bandė ginčyti generolo pateiktą kovų apibūdinimą.

Plačiau skaitykite ČIA.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas ir Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas

 

Patvirtintas per smūgį apdovanojimų ceremonijai žuvusių karių skaičius

14:01

128-oji atskiroji Užkarpatės kalnų šturmo brigada patvirtino, kad per lapkričio 3 d. netoli fronto linijos vykusias iškilmes per rusų puolimą žuvo 19 karių.

Susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanale brigada pranešė, kad pažada šimteriopai atkeršyti už savo bendražygius.

Teigiama, kad šiuo metu atliekamas „išsamus visų tragedijos aplinkybių tyrimas“.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

„Kol jis nebaigtas, prašome neskleisti nepatikrintos, dažnai melagingos informacijos“, – nurodė 128-osios brigados atstovai.

Anksčiau buvo skelbta, kad per išpuolį žuvo mažiausiai 20 karių, atvykusių atsiimti apdovanojimų Ukrainos pietiniame Zaporižios regione.

„Tai tragedija, kurios buvo galima išvengti“, – sekmadienį sakė Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis.

„Svarbiausia nustatyti visą tiesą apie tai, kas įvyko, ir užkirsti kelią tam, kad tai nepasikartotų“, – pridūrė jis.

Tuo tarpu Rusijos gynybos ministerija šeštadienį pranešė, kad jos pajėgos sudavė smūgį Ukrainos kariams Zaporižioje ir per išpuolį žuvo apie 30 žmonių.

Energetinio teroro pradžia: dėl apšaudymo septyni regionai liko be elektros

13:45

Rusijos apšaudymas sąlygojo, kad septyniuose Ukrainos regionuose nutrūko elektros energijos tiekimas, pranešė Energetikos ministerija.

„Kai kurie vartotojai Donecko, Zaporižios, Sumų, Černihovo, Nikolajevo, Charkivo ir Chersono srityse lieka be elektros energijos“, – sakoma pareiškime.

Teigiama, kad dėl vienos linijos atjungimo Lvivo srityje be elektros energijos buvo likę apie 76 tūkst. vartotojų, tačiau šiuo metu visiems jau sugrąžintas elektros tiekimas.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Asociatyvi nuotr.
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Asociatyvi nuotr.

Charkivo srityje taip pat pavyko prijungti kelias elektros linijas prie tinklo. Dėl to beveik 100 vartotojų vėl turi elektrą. Tuo tarpu Zaporižios regione elektros energijos tiekimas trumpam buvo nutrauktas beveik 2 000 vartotojų.

Tuo pat metu energetikos bendrovės teigia, kad jų gamybos įrenginiai veikia normaliai. Akmens anglių ir mazuto atsargų sandėliuose pakanka nepertraukiamam elektrinių darbui.

„Pagamintos elektros energijos kiekio pakanka visiškai patenkinti vartotojų ir pramonės poreikius“, – apibendrino Energetikos ministerija.

Dar rugsėjį „Ukrenerho“ bendrovė paaiškino, kaip apsaugojo savo energetikos objektus nuo apšaudymo. Žinoma, kad Ukrainos energetikos įrenginiai turi pasyviąją ir aktyviąją apsaugą, o „Ukrenerho“ nuolat koordinuoja veiksmus su vyriausybės pareigūnais ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generaliniu štabu.

Kol mirtis juos išskirs: V.Putinas dalyvaus Rusijos prezidento rinkimuose

13:37

Pastaruoju metu Kremlius pakankamai vangiai kalbėjo apie būsimus Rusijos prezidento rinkimus. Kartais iš Maskvos pasigirsdavo komentarų, jog dar nėra nuspręsta, ar Vladimiras Putinas dalyvaus rinkimuose, kuriuos užgoždavo pareiškimai, jog Rusijoje nėra žmogaus, galinčio jam prilygti. Naujienų agentūra „Reuters“ skelbia, kad V.Putinas vis tik nusprendė paskelbti savo kadidatūrą naujai kadencijai.

Pasak naujienų agentūros šaltinių, V.Putinas nusprendė kandidatuoti kovo mėnesį vyksiančiuose prezidento rinkimuose, o tai greičiausiai leis jam likti valdžioje bent iki 2030 m.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

Kyjivas sako sužlugdęs rusų atakas prieš Avdijivką ir Robotynę

12:31

Kyjivas pirmadienį paskelbė, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos per pastarąją savaitę surengė kelias nesėkmingas atakas prie fronto linijų Ukrainos pietuose ir rytuose.

Jau beveik metus nei Rusija, nei Ukraina nepasiekė reikšmingų teritorinių laimėjimų, o ukrainiečių kariuomenės aukšto rango vadas praėjusią savaitę sakė, kad karas atsidūrė aklavietėje.

Tačiau intensyvios kovos tęsiasi, abi šalys tvirtina padariusios viena kitai didelių nuostolių.

AFP-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
AFP-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

Per pastarąsias septynias dienas įvyko 400 atskirų kovinių susirėmimų, nurodė Ukraina. Ukrainiečių pranešime sakoma, kad Rusija tęsia puolimą prieš Avdiijvką – pramoninį miestą rytinėje Donecko srityje, kurį rusai jau daug mėnesių bando apsupti ir užimti.

„Priešas puolamuosius veiksmus vykdo vienu metu keliomis kryptimis“, – pirmadienį interviu valstybinei televizijai sakė Ukrainos Generalinio štabo atstovas Andrijus Kovaliovas.

Jis taip pat sakė, kad rusai atakuoja netoli Robotynės kaimo, kurį ukrainiečiai atkovojo anksčiau šiais metais. Kaimas yra pietinėje Zaporižios srityje.

„Priešas bandė atkurti savo prarastas pozicijas netoli Robotynės, bet nesėkmingai“, – sakė A.Kovaliovas.

Rusijos gynybos ministerija sekmadienį teigė atrėmusi ukrainiečių atakas netoli Robotynės.

Rusų gynybos ministras Sergejus Šoigu praėjusią savaitę sakė, kad Rusijos pajėgos tęsia aktyvią gynybą ir žengia į priekį užimdamos geresnes pozicijas.

A.Kovaliovas pirmadienį paskelbė, kad ukrainiečiai vykdo savo puolamąsias operacijas į pietus nuo sugriauto Bachmuto, kurį Rusija gegužę užėmė po kelis mėnesius trukusių įnirtingų kovų.

Ir Kremlius, ir Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neigia, kad karas atsidūrė aklavietėje.

Kryme darosi karšta: rusai pradėjo tiesti alternatyvų kelią į pusiasalį

11:38

Rusija paskelbė pradedanti tiesti geležinkelį iš Rostovo per Mariupolį ir Berdianską į Krymą, skelboa Rusijos žiniasklaida, remdamasi Rusijos primestu Zaporižios meru Jevhenu Balitskiu.

„Antrasis projektas, kurio statyba jau pradėta Donecko pusėje, – tai geležinkelis, kuris eis iš Jakymivkos į Rostovą per Berdianską ir Mariupolį. Šis projektas jau pradėtas įgyvendinti. Jakymivka yra žemiau Melitopolio, į pietvakarius, ir tai yra geležinkelio mazgas, nuo kurio bus pradėta statyba“, – aiškino jis.

„Andriushchenko Time“/ „Telegram“/Naujojo geležinkelio statybos
„Andriushchenko Time“/ „Telegram“/Naujojo geležinkelio statybos

J.Balitskis pažymėjo, kad kol kas Ukrainos kariai apšaudo geležinkelį, kuris yra arčiau: jis eina palei Polohų miestelį link Orichivo, per Očeret-Zoriją į Volnovachą.

Pasak jo, naujų vėžių tiesimas padės apsaugoti eismą nuo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų apšaudymo.

„Sprendžiamas grūdų eksporto į žemyną, geležies rūdos, metalo laužo, anglių eksporto... klausimas, nes per Krymo tiltą ne tik toli važiuoti, bet šiandien tiltas yra didelės rizikos objektas“, – atkreipė dėmesį Zaporižios meras.

Anksčiau Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka teigė, kad Rusija tiesia naują kelią iš Rostovo prie Dono į okupuotą Mariupolį, taip pat tiesia tiesioginę geležinkelio jungtį su Mariupoliu ir Donecku. Tai leis rusams smarkiai sumažinti priklausomybę nuo geležinkelio jungties per Krymo tiltą.

Ukraina skelbia apie masinę „Shahed“ dronų analogų gamybą

11:28

Ukraina pradėjo masinę Irano bepiločių orlaivių "Shahed“ analogų, galinčių nuskristi iki 1 000 km, gamybą, naujienų portalui „Ukrainska pravda“ pranešė Ukrainos gynybos pramonės įmonės „Ukroboronprom" generalinis direktorius Hermanas Smetaninas. 

„Jie gaminami serijiniu būdu. Visų pirma bendradarbiaujant su užsienio partneriais. Saugumo sumetimais nepasakysiu, kur konkrečiai. Svarbiausia, kad jie skraido ir sprogsta, o juos užsako Gynybos pajėgos. Tai puiku!“ – neslėpė džiaugsmo jis.

Pasak H.Smetanino, Ukrainoje yra daug valstybinių ir privačių atakos dronų gamintojų.

„Turime analogišką „Shahed“, yra ir galingesnių modelių, nes „Shahed“ neskrenda taip toli. Dabar orientuojamės į sudėtingesnių ir brangesnių projektų, pasižyminčių dideliu našumu, gamybą“, – aiškino jis.

2022 m. spalį valstybinė bendrovė „Ukroboronprom“ pranešė, kad baigia kurti atakos bepiločius orlaivius, kurių veikimo nuotolis siekia 1 000 km, o kovinės galvutės svoris – 75 kg. Gruodį paaiškėjo, kad „Ukroboronprom“ bendrovė įžengė į galutinį naujojo drono bandymų etapą. 

Šių metų birželį „Ukroboronprom“ paskelbė apie sėkmingą Ukrainoje pagaminto bepiločio orlaivio, kurio veikimo nuotolis siekia 1 000 kilometrų, panaudojimą.

Ukrainos žvalgyba įvardijo Rusijos turimą raketų arsenalą

11:21

Rusija toliau gamina ir modernizuoja savo raketas, naujienų agentūrai „RBC-Ukraine“ pareiškė Ukrainos gynybos žvalgybos atstovas generolas majoras Vadimas Skibitskis.

Pasak jo, spalio mėnesį rusai paleido apie 115 didelio tikslumo raketų, kurių veikimo nuotolis viršija 350 km. Tarp jų buvo 20 „Kalibr“ ir apie 40 Ch-101.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Taip pat, pasak V.Skibicko, Rusija kiekvieną mėnesį pagamina apie 30 balistinių raketų „Iskander-M“ ir 12 sparnuotųjų raketų „Iskander-K“.

Be to, rusai aktyviai modernizuoja Ch-22 raketas, kurias perdirba į Ch-32. Jis pažymėjo, kad kalba apie nedidelius kiekius – apie 9 vienetus per mėnesį.

Anot Ukrainos gynybos žvalgybos, spalio mėn. rusai pagamino 4 raketas „Kinžal“. Negana to, jie taip pat pradėjo tobulinti „Onyx“, kad galėtų juos naudoti prieš antžeminius taikinius.

Ukrainos žvalgybos duomenimis, šiuo metu Rusija turi tiek pat raketų, kiek pernai. Teigiama, kad Rusijos Federacijos arsenale yra apie 870 didelio tikslumo operacinio ir strateginio lygio raketų, kurios gali pataikyti į taikinius daugiau kaip 350 kilometrų atstumu.

Skaičiuojama, jog tarp jų yra apie 165 raketos „Kalibr“, apie 160 vienetų Ch-101, Ch-555 ir Ch-55 su kovinėmis galvutėmis, apie 290 vienetų „Iskander-M“ ir „Iskander-K“, apie 80 „Kalibr“ ir 150 Ch-22/Ch-32 raketų.

Ukraina: numušta 15 iš 22 Rusijos naktį paleistų dronų

10:06 Atnaujinta 10:36

Ukraina pirmadienį paskelbė, kad praėjusią naktį rusai iš okupuotų jos pietinių teritorijų atakavo keturiomis raketomis ir 22 dronais, kurių 15 buvo numušta.

„Numušta 15 [dronų] „Shahed“ ir viena valdomoji raketa Ch-59“, – paskelbė Ukrainos oro pajėgos.

Ukrainoje baiminamasi, kad Maskva, kaip ir praėjusią žiemą, pradės sistemingus išpuolius prieš energetikos infrastruktūros objektus ir milijonai šalies gyventojų liks be šildymo ir elektros. 

REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr./ Asociatyvi nuotr.

Ukrainos prezidento administracijos vadovas Andrijus Jermakas socialiniuose tinkluose paskelbė smūgio pietiniame Odesos mieste padarinių nuotraukų.

Prie, kaip atrodo, sovietmečiu statyto visuomeninio pastato, gatvėje mėtėsi nuolaužos, dirbo gelbėjimo tarnybos.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenko pranešė, kad atakos metu apgadinta 20 gyvenamųjų namų, meno muziejus, infrastruktūros objektų.

Jis pridūrė, kad pietiniame Odesos regione buvo sužeisti aštuoni žmonės. Penki iš jų hospitalizuoti, socialiniuose tinkluose pranešė Odesos srities administracijos vadovas Olehas Kiperis.

Ukrainos Pietų gynybos pajėgos pranešė, kad naktį rusai į Odesą paleido dvi raketas, be to, viena raketa Ch-31P buvo paleista į Chersoną, kur apgadintas penkiaaukštis. Apie nukentėjusius žmones nepranešama.

Į Mykolajivo sritį rusų paleistą raketą Ch-59 ukrainiečių oro gynybos pajėgos numušė.

Kyjivas ragina Vakarų sąjungininkus pastiprinti Ukrainos oro gynybos sistemas, atsižvelgiant į tai, kad žiemos mėnesiais Rusijos smūgiai gali intensyvėti.

 

Smūgis Kerčėje: analitikai įvertino to pasekmes rusams

10:00

Šeštadienį laikinai okupuotoje Kerčėje pasigirdo sprogimai. Rusijos pusė pranešė apie dešimties raketų ataką, kurios buvo numuštos, o „nuolaužos“ nukrito į laivų statyklos teritoriją. 

Karo tyrimų instituto (ISW) ataskaitoje teigiama, kad iš naujausių palydovinių nuotraukų matyti, jog smūgis apgadino laivų statykloje esančią korvetę „Karakurt“, nors žalos mastas neaiškus.

Vėliau šią informaciją patvirtino ir Ukrainos ginkluotosios pajėgos, ir patys rusai. Rusijos vadovybė pripažino, kad raketa iš tiesų pataikė į projekto „Karakurt“ laivą.

Pažymėta, kad Zalivo laivų statykla 2016-2021 m. planavo pastatyti 14 Juodosios jūros laivynui skirtų karo laivų, įskaitant aštuonis to paties projekto „Karakurt“ laivus. Tačiau nuo šių metų iš laivų statyklos buvo nuleistos tik trys korvetės.

Svarbu atkreipti dėmesį, kad Zalivo laivų statykla yra didžiausia laivų statykla Rytų Europoje ir, tikėtina, taps pagrindine Rusijos Juodosios jūros laivyno remonto gamykla laikinai okupuotame Kryme po sėkmingo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo Sevastopolyje šių metų rugsėjo 13 d.

Pasak analitikų, nors žalos mastas šiuo metu neaiškus, palydovinės nuotraukos leidžia daryti prielaidas. Panašu, kad smūgis greičiausiai nepadarė žalos, kuri vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu galėtų sutrikdyti statyklos veiklą.

ISW duomenimis, Ukrainos ginkluotosios pajėgos nuo 2023 m. birželio mėn. vykdo kampaniją, kuria siekiama sunaikinti Rusijos karinę infrastruktūrą okupuotame Kryme, pirmiausia Juodosios jūros laivyno objektus. Tai būtina siekiant susilpninti Rusijos kariuomenės galimybes naudoti Krymą kaip trampliną ir užnugarį Rusijos operacijoms Pietų Ukrainoje.

Analitikai: Ukrainos gynėjai įžengė į kairįjį Chersono srities krantą

09:47

Ukrainos ginkluotosios pajėgos sekmadienį tęsė veiksmus kairiajame Chersono srities krante ir netgi pasiekė patvirtintų laimėjimų, naujausioje ataskaitoje skelbia JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

Pasak jų, remiantis geolokacinio vaizdo įrašu, matyti, kad Ukrainos pajėgos nežymiai pasistūmėjo į priekį netoli Podstepovės.

Tuo pat metu kiti vaizdo įrašai patvirtina, kad gynybos pajėgos užima pozicijas Krynkos gyvenamuosiuose namuose.

Vienas Rusijos karinis tinklaraštininkas taip pat patvirtino, kad Krynkyje ir palei liniją Peščanivka-Poima tęsiasi pozicinės kovos.

Rusijos kariai toliau siautėjo ir puolė Chersono srities dešinįjį krantą. Ukrainos pietinė operatyvinė vadovybė pareiškė, kad per praėjusią parą rusų pajėgos surengė devynis oro smūgius 50 bombų į gyvenvietes.

Vienas rusų tinklaraštininkas netgi pasigyrė vaizdo įrašu, kuriame neva užfiksuotas rusų aviacijos smūgis Odradokamiankai. Kitas tinklaraštininkas teigė, kad per pastarąją parą rusai į Ukrainos taikinius Chersono srityje paleido daugiau kaip 40 valdomų bombų FAB-500.

Kitos analitikų įžvalgos:

  • Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis davė interviu televizijai NBC ir pakartojo, kad karas nėra aklavietėje.
  • Lapkričio 5 d. Ukrainos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas netoli Bachmuto ir pasiekė patvirtintų laimėjimų vakarinėje Zaporižios srityje ir rytiniame (kairiajame) Chersono srities krante.
  • Čečėnijos pareigūnai paskelbė, kad Čečėnijos Respublikos vadovas Ramzanas Kadyrovas paskyrė savo penkiolikmetį sūnų Adamą į svarbias pareigas Čečėnijos saugumo tarnyboje, nors dėl tikslių Adamo Kadyrovo pareigų kyla neaiškumų.
  • Dagestano Respublikos teismai pranešė, kad spalio 29 d. vykusių antisemitinių riaušių dalyviams pateikė kaltinimus dėl nesunkių nusikaltimų ir skyrė nedideles bausmes.
  • Rusijos pajėgos vykdė puolamąsias operacijas palei liniją Kupjanskas-Svatovė-Kremina, prie Bachmuto, prie Avdijivkos, į vakarus ir pietvakarius nuo Donecko miesto, Donecko-Zaporižios srities pasienio zonoje ir vakarinėje Zaporižios srityje ir kai kuriose vietovėse pažengė į priekį.
  • Rusijos karinis tinklaraštininkas paragino Rusijos „propagandistus“ aktyviau naudoti rusišką propagandą prieš Rusijoje laikomus ukrainiečių karo belaisvius, siekiant padidinti „savanorių“ skaičių Rusijos kariuomenėje.
  • Kremliaus paskirta vaikų teisių komisarė Marija Lvova-Belova toliau skatino neteisėtą ukrainiečių vaikų deportavimą į Rusiją prisidengiant atostogomis.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:00

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė, kad per praėjusią parą buvo likvuota 880 Rusijos kovotojų. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė apie 305,9 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikinti 4 tankai, 5 šarvuotosios transporto priemonės, 14 artilerijos sistemų, 14 automobilių įrangos, autocisternų ir degalų talpų vienetų.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė 20 rusų bepiločių orlaivių ir 2 sparnuotąsias raketas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Ukrainos karys

 

V.Zelenskis nėra pasirengęs taikos deryboms su Rusija

08:39

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį pareiškė, kad jis nėra pasirengęs taikoms deryboms su Rusija, kol jos kariai nepasitrauks iš šalies teritorijos. 

Birželį Kyjivui pradėjus kontrpuolimą, fronto linija tarp kariaujančių pusių iš esmės nepakito, o Rusijos pajėgos yra įsitvirtinusios pietų ir rytų Ukrainoje.

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Skelbiama, kad JAV ir Europos – pagrindinių Kyjivo sąjungininkių – pareigūnai pasiūlė surengti taikos derybas, kad būtų užbaigtas 20 mėnesių trunkantis konfliktas, tačiau sekmadienį V.Zelenskis šią informaciją paneigė.

Televizijai NBC V.Zelenskis pabrėžė, kad Vašingtonas žino, jog jis nepasirengęs derėtis su Rusija, nes, pasak jo, Maskvos duoti pažadai nieko nereiškia.

„Jie turi pasitraukti iš mūsų teritorijos, tik tada pasaulis galės įjungti diplomatiją“, – teigė prezidentas. 

V.Zelenskis pripažino, kad padėtis šiame kare yra sudėtiinga, ir pabrėžė, kad reikia daugiau oro gynybos sistemų, kad Maskva nustotų kontroliuoti Ukrainos dangų.

Dronų smūgiai padarė žalos Odesos uosto infrastruktūrai

07:59 Atnaujinta 09:04

Rusijos pajėgų paleisti dronai Odesoje pirmadienio naktį apgadino uosto infrastruktūrą, pranešė Odesos srities gubernatorius Olehas Kiperis.

Atakos metu buvo apgadinti sandėliai, krovos įranga ir grūdus gabenantys sunkvežimiai.

O.Kiperas sakė, kad dėl atakos kilęs gaisras buvo užgesintas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras po raketų smūgio Odesoje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gaisras po raketų smūgio Odesoje

Smūgis Odesos uosto infrastruktūrai buvo naktinės raketų ir dronų atakos prieš miestą, per kurią buvo sužeisti penki gyventojai ir apgadintas Odesos vaizduojamojo meno muziejus, įtrauktas į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą, dalis.

O.Kiperas sakė, kad Rusijos pajėgos taikėsi į Odesos uostus naudodamos bepiločius lėktuvus „Shahed“. Priešlėktuvinės gynybos daliniai virš miesto numušė 15 dronų.

Be to, naktį rusai taip pat paleido antiradarinę raketą Ch-31P į Chersoną ir apgadino 5 aukštų gyvenamąjį namą. Informacijos apie nukentėjusiuosius nėra.

Rusijos pajėgos taip pat Ch-59 raketa smogė į Mykolajivo sritį, tačiau ją sunaikino priešlėktuvinės gynybos pajėgos.

Rusams apšaudžius Odesos miestą sužeisti penki žmonės

07:41 Atnaujinta 09:23

Rusijos pajėgoms sekmadienio vakarą atakuojant Odesos miestą sužeisti penki žmonės, socialiniame tinkle „Telegram“ pranešė šio pietinio Ukrainos regiono administracijos vadovas Olehas Kiperis. 

Jį cituoja ukrainiečių portalas „The Kyiv Independent“.

Jis nurodė, kad penki sužeistieji buvo paguldyti į ligoninę su šautinėmis žaizdomis.

Sekmadienio vakarą Ukrainos pietiniame Odesos mieste buvo girdima daugybė sprogimų, Rusijai pradėjus atakų bangą pietų Ukrainoje, informavo visuomeninis transliuotojas „Suspilne“.

Ukrainos karinės oro pajėgos pirmą kartą apie Odesos kryptimi skriejančią raketą perspėjo apie 21 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Netrukus po to buvo pranešta, kad šalies pietų kryptimi skrenda kelios grupės Rusijos paleistų dronų „Shahed“.

„Pirmoji „Shahed“ grupė juda palei Ukrainos ir Moldovos sieną į šiaurės vakarus. Antroji grupė yra į šiaurę nuo Odesos ir juda į šiaurę. Dar trys grupės artėja prie Odesos nuo Juodosios jūros“, – vėliau „Telegram“ pranešė Ukrainos karinės oro pajėgos. 

Vietos valdžia ir žiniasklaida nurodė, kad regione suveikė oro gynybos sistema. 

Apie sprogimus pranešta ir Chersone. Karinės oro pajėgos taip pat įspėjo apie raketų paleidimo pavojų Dnipropetrovsko, Donecko ir Zaporižios kryptimis.

Rusija ir Saudo Arabija iki metų pabaigos apribos neapdorotos naftos tiekimą

07:30

Didžiausios pasaulyje naftos eksportuotojos Rusija ir Saudo Arabija patvirtino, kad jų savanoriškas žalios naftos tiekimo mažinimas tęsis iki 2023 m. pabaigos, lapkričio 5 d. pranešė „Reuters“.

Dėl mažinimo visame pasaulyje kils naftos kainos.

Šaltinis Saudo Arabijos energetikos ministerijoje pareiškime patvirtino, kad šalis ir toliau mažins gavybą 1 mln. barelių per dieną.

„Šiuo papildomu savanorišku mažinimu siekiama sustiprinti OPEC+ šalių dedamas atsargumo pastangas siekiant palaikyti naftos rinkų stabilumą ir pusiausvyrą“, – sakė šaltinis.

123RF.com nuotr./Nafta
123RF.com nuotr./Nafta

Tuomet Rusija paskelbė, kad iki metų pabaigos ir toliau savanoriškai mažins gavybą 300 000 barelių per parą.

OPEC+, kuriai priklauso Naftą eksportuojančių šalių organizacija (OPEC) ir jos sąjungininkės, visų pirma Rusija, nuo praėjusių metų įvedė naftos žaliavos tiekimo apribojimus ir paragino 2023 m. balandžio mėn. papildomai mažinti tiekimą.

Deklaruojamas apribojimų tikslas – pasaulinės naftos rinkos stabilumas.

Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas įspėjo apie „pasekmes“ Saudo Arabijai po to, kai OPEC nustatė tiekimo mažinimą 2022 m. spalio mėn. ir sukritikavo Rijado vyriausybę už tai, kad ji derina veiksmus su Maskva.

Didesnės naftos kainos galėtų padėti Maskvai finansuoti savo karą su Ukraina ir kovoti su Vakarų sankcijų poveikiu.

Rusijos žiniasklaida: prasideda geležinkelio, jungiančio Rostovą prie Dono su okupuotu Krymu, statyba

07:19

Lapkričio 6 d. Rusijos valstybinė naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad tiesiamas geležinkelis tarp Rusijos uostamiesčio Rostovo prie Dono ir okupuoto Krymo per Zaporižios sritį.

Rusijos įgaliotinių okupuotoje Zaporižios srityje vadovas Jevhenas Balickis žurnalistams sakė, kad geležinkelis drieksis iš Jakymivkos, esančios netoli Melitopolio, į Rostovą prie Dono per Berdianską ir Mariupolį.

„Šis projektas jau pradėtas įgyvendinti“, – sakė jis.

Rugsėjo 27 d. ištremto Melitopolio mero patarėjas Petro Andriuščenka sakė, kad Rusija pradėjo tiesti geležinkelio linijas į okupuotus Donecko srities miestus, kad sumažintų Rusijos kariuomenės priklausomybę nuo Krymo tilto.

„AP“/„Scanpix“/Krymo tiltas
„AP“/„Scanpix“/Krymo tiltas

J.Balickis taip pat sakė, kad geležinkelio projektas padės Rusijos karinei logistikai apeinant tiltą.

„Nes per Krymo tiltą ne tik toli važiuoti, bet šiandien tiltas taip pat yra didelės rizikos objektas“, – sakė J.Balickis.

Krymo tiltas, jungiantis okupuotą pusiasalį su Rusijos Krasnodaro kraštu, buvo smarkiai apgadintas per Ukrainos smūgį liepos 17 d.

Krymas yra pagrindinis Rusijos pajėgų logistikos centras pietų Ukrainoje.

Rusijos dronų ir raketų ataka Odesoje padarė didelę žalą Odesos meno muziejui

06:30 Atnaujinta 09:13

Lapkričio 5 d. naktį Rusijos dronų ir raketų ataka Odesoje padarė didelę žalą Odesos vaizduojamojo meno muziejui, „Suspilne“ sakė meras Hennadijus Truchanovas.

Meras teigė, kad per ataką buvo beveik sunaikinti keli svarbūs kūriniai.

VIDEO: Rusijos dronų ir raketų ataka nuniokojo Odesos meno muziejų

„Truputį čia, truputį ten, ir mes galėjome prarasti daugybę savo kūrinių, eksponatų, kurie yra labai garsūs visame pasaulyje. Laimei, taip neatsitiko“, – sakė H.Truchanovas.

Per išpuolį nugriaudėjo keli sprogimai, penki žmonės paguldyti į ligoninę.

H.Truchanovas taip pat sakė, kad smūgis apgadino gyvenamojo namo stogą ir kad miesto administracija stengiasi padėti gyventojams, patyrusiems turtinę žalą.

„Ryte mūsų rajono administracija dirbs rengdama dokumentus, kad padėtų visiems čia nukentėjusiems“, – sakė jis.

Meras taip pat sakė „Suspilne“, kad buvo pažeista Odesos vandentiekio sistema.

„Padėtis dabar nėra lengva, nes vandentiekio sistema pažeista, o slėgis gana didelis. Situacija kontroliuojama, tačiau reikės labai nuodugnaus tyrimo, kad įsitikintume, jog viskas gerai“, – sakė jis.

Odesos vaizduojamojo meno muziejuje saugoma daugiau kaip 10 000 meno kūrinių. Jo galerijos įsikūrusios Potockių rūmuose, vienuose seniausių miesto rūmų.

Nuo 2022 m. vasario mėn. prasidėjusios plataus masto invazijos pradžios Rusijos atakos prieš miestą apgadino daugelį Odesos istorinių objektų.

UNESCO pasmerkė pasikartojančius smūgius Odesos kultūros paveldo objektams ir 2023 m. įtraukė miestą į Pasaulio paveldo pavojaus zonų sąrašą.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius