Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
05 29 /05 30 00:27

Karas Ukrainoje. Charkive baigti paieškos darbai sudegusiame prekybos centre: žuvo 19 žmonių

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Rusijos pajėgos smogė statybinių medžiagų parduotuvei Charkive
Rusijos pajėgos smogė statybinių medžiagų parduotuvei Charkive / „AFP“/„Scanpix“

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Kyjivas pripažino: britų raketos „Storm Shadow“ jau smogė taikiniams Rusijos teritorijoje

17:15

„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos karinė vadovybė, gavusi Jungtinės Karalystės valdžios institucijų leidimą, jau naudojo ilgojo nuotolio raketas „Storm Shadow“ taikiniams Rusijos teritorijoje, naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė Ukrainos strateginės pramonės ministro patarėjas Jurijus Sakas.

„Pavyzdžiui, anksčiau Jungtinė Karalystė leido Ukrainai naudoti ilgojo nuotolio raketas „Storm Shadow“. Mes jas sėkmingai naudojame“, – pažymėjo jis, paklaustas, ar Kyjivas jau yra vakarietiškais ginklais smogęs Rusijos teritorijai.

Jis pridūrė, kad Ukraina kuria ir savo tolimojo nuotolio ginklus, kuriais vėliau būtų galima atakuoti Rusijos karinius objektus.

Ukrainos valdžios atstovas J.Sakas nedetalizavo, kada tiksliai Kyjivas panaudojo tokio tipo ginkluotę. Anksčiau buvo žinoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos naudojo „Storm Shadow“ raketas, kad pasiektų karinius taikinius laikinai okupuotame Kryme ir Rusijos Juodosios jūros laivyno laivams apgadinti arba nuskandinti.

Pastarosiomis savaitėmis Vakaruose netyla diskusijos dėl Ukrainai numatytų apribojimų, draudžiančių naudoti tam tikrų šalių perduotus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje.

Trečiadienį pranešta, kad Varšuva taip pat neriboja Kyjivo galimybės naudoti lenkiškus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje.

Po Lenkijos patvirtinimo – tai jau dešimt Vakarų šalių, davusių sutikimą Ukrainai smogti savo ginklais prieš Rusijos teritorijoje esančius karinius objektus. Šią iniciatyvą parėmė Prancūzija, Didžioji Britanija, Nyderlandai, Lenkija, Švedija, Suomija, Čekija, Lietuva, Latvija ir Estija.

„Scanpix“/AP nuotr./Raketa „Storm Shadow“
„Scanpix“/AP nuotr./Raketa „Storm Shadow“

Kol kas Jungtinės Valstijos griežtai laikosi sprendimo apribojimų nekeisti.

Gegužės 22 d. tapo žinoma, kad grupė JAV kongresmenų kreipėsi į Pentagono vadovą Lloydą Austiną su atitinkamu reikalavimu. Savo kreipimesi įstatymų leidėjai nurodė, kad kovų Charkivo srityje fone prezidento Joe Bideno administracija apribojo galimybę Ukrainos pusei „duoti atkirtį Rusijos kariuomenei“ pasitelkiant JAV ginklus.

Prieš tai leidinys "The Wall Street Journal“ citavo informuotus šaltinius, kurie teigė, kad Ukraina pati paprašė JAV prezidento administracijos leisti amerikietiškais ginklais smogti į Rusijos teritoriją.

Praeitą savaitę NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino NATO nares panaikinti apribojimus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgiams.

„Atėjo laikas sąjungininkams apsvarstyti, ar jie neturėtų panaikinti kai kurių apribojimų, taikomų Ukrainai perduotų ginklų naudojimui“, – sakė jis.

Antradienį Europos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad Ukrainos kariuomenės smūgiai Rusijos teritorijoje atitinka tarptautinę teisę, jei smūgiai buvo „vykdomi proporcingai“. Kartu jis pabrėžė, kad kiekviena ginklus tiekianti šalis turėtų savarankiškai nuspręsti, ar leisti Kyjivui naudoti ginklus prieš taikinius Rusijoje.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas dar gegužės pradžioje sakė, kad Ukrainos pajėgos gali smogti Rusijos teritorijai britų ginklais savigynos tikslais ir atsakydamos į Rusijos atakas prieš Ukrainos taikinius.

„Ukraina turi teisę tai daryti. Atsižvelgiant į tai, kad Rusija smogė Ukrainai, suprantama, kodėl Ukraina jaučia poreikį įsitikinti, kad gali apsiginti“, – pabrėžė D.Cameronas vizito Kyjive metu.

Europos Parlamento biuruose atlikta krata dėl Rusijos propagandos bylos

00:27

Atliekant tyrimą dėl Rusijos propagandos skatinimo, Europos Parlamento biuruose Briuselyje ir Strasbūre buvo atliktos kratos.

Kaip nurodė Belgijos prokuratūra, kratos atliktos Europos Parlamento darbuotojo darbo vietose ir namuose, praneša „Laisvės radijas“. Belgijos prokuratūra pareiškime nurodė, kad asmuo, pas kurį buvo atlikta krata, galėjo atlikti svarbų vaidmenį dėl kai kurių Europos Parlamento narių ryšių su leidiniu „Voice of Europe“, kurį ES yra įtraukusi į sankcijų sąrašus dėl Kremliaus naratyvų ir dezinformacijos apie Ukrainą skleidimo. „Voice of Europe“ redakcija atmetė ES kaltinimus.

Europarlamentaras, kurio padėjėjo asmens krata buvo atlikta, teigė, kad niekas nieko apie tokius veiksmus neįspėjo. Jis taip pat sakė, kad „nedalyvavo jokioje vadinamojoje Rusijos dezinformacijos operacijoje“.

Belgijos prokurorai pradėjo tyrimą dėl įtariamo Rusijos kišimosi į Europos Parlamento veiklą po to, kai Čekijos žvalgyba atskleidė šnipinėjimo tinklą, kuris naudojosi europarlamentarais skleisdamas Kremliaus naratyvus.

Ukrainos kariai prabilo apie tankų „Abrams“ trūkumus: „Esame taikinys numeris vienas“

23:51

Ukrainiečių įgulos, dirbančios su JAV perduotais tankais „Abrams“ tankais, papasakojo apie daugybę trūkumų, kurie verčia abejoti jų naudingumu karo frontuose. Apie tai rašo CNN.

Pasak žurnalistų, Vokietijoje apmokytos įgulos pareiškė, kad šiai mašinai – 10 mln. dolerių vertės pagrindiniam JAV kariuomenės kovos tankui, naudotam Irake prieš Saddamo Husseino pajėgas ir sukilėlius, – trūksta šarvų, galinčių sustabdyti šiuolaikinius ginklus.

„Šiuo metu jo šarvai yra nepakankami. Jie neapsaugo įgulos. Iš tiesų, šiandien tai dronų karas. Taigi dabar, kai tankas išvažiuoja, jie visada bando į jį pataikyti“, – sakė įgulos narys šaukiniu Džokeris.

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tankas „M1 Abrams“
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Tankas „M1 Abrams“

Jo kolega Dnepras pridūrė, kad jie yra „taikinys numeris vienas“.

„Be apsaugos įgula neišgyvens mūšio lauke“, – sakė jis.

Pasak tankus priėmusios 47-osios mechanizuotosios brigados atstovų, visi 31 į Ukrainą atsiųsti „Abrams“ buvo dislokuoti netoli fronto linijos rytuose.

Balandžio mėnesį Pentagono pareigūnai teigė, kad „Abrams“ buvo atitraukti nuo fronto linijos dėl Rusijos dronų keliamos grėsmės, nors 47-oji brigada teigė, kad kai kurie jų vis dar veikia, nepaisant nustatytų trūkumų.

„Tai, ką turime, yra labiau skirta tiesioginei kovai tankas prieš tanką, kurios yra labai retos. Daug dažniau mes veikiame kaip artilerija... „Abrams“ ekipažams kiekvienas įrangos ar pagalbos vėlavimas kainuoja draugų gyvybes. Turiu tik vieną klausimą: kodėl tai trunka taip ilgai ir dalinai? Mes gaištame laiką. Mums tai mirtis“, – apibendrino karys.

Charkive baigti paieškos darbai sudegusiame prekybos centre: žuvo 19 žmonių

19:02

Charkive baigta paieškos operacija rusų okupantų susprogdintame statybinių medžiagų prekybos centre. Apie tai „Telegram“ pranešė Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka. Jis pažymi, kad policija atpažino visų 19 žmonių, žuvusių per šeštadienį Rusijos kariškių surengtą oro ataką, kūnus.

„Tai nebuvo lengva. Žuvusiųjų buvo ieškoma tarp degėsių visą parą, naudojant specialią įrangą, operatyviai identifikuojant palaikus, pasitelkus DNR laboratoriją. Teismo medicinos ekspertai atliko daugiau kaip 100 tyrimų. Į policiją kreipėsi 16 dingusiųjų giminaičių, kurie pateikė biologinius mėginius ekspertizei“, – komentavo jis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos pajėgos smogė statybinių medžiagų parduotuvei Charkive
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos pajėgos smogė statybinių medžiagų parduotuvei Charkive

Ministras pridūrė, kad taip pat dalyvavo kinologai – tarnybinis šuo rado vieną kūną ir vieną fragmentą.

Pasak I.Klymenkos, per smūgį Charkivo hipermarketui žuvo 12 vyrų ir 7 moterys. Tarp aukų yra 17 metų vaikinas ir 12 metų mergaitė. Dar 54 žmonės buvo sužeisti.

Šeštadienį, Rusijos okupacinės pajėgos mažiausiai 4 kartus apšaudė Charkovą. Po pietų rusai aviacinėmis bombomis UMPB D-30 smogė prekybos centrui „Epicentr“. Vietos valdžia iš karto pranešė apie žuvusiuosius ir sužeistuosius, taip pat apie kelioliką žmonių, su kuriais nepavyko susisiekti ir kurie atakos metu buvo prekybos centro viduje. Kadangi bombų smūgis sukėlė didžiulį gaisrą, rasti palaikai buvo identifikuoti atlikus DNR tyrimą.

A.Blinkenas: Ukrainos sąjungininkai pakoreguos ginklų tiekimo Kyjivui sąlygas

18:48 Atnaujinta 20:27

JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas trečiadienį pareiškė, kad Ukrainos sąjungininkės ketina pakoreguoti ginklų tiekimo Kyjivui sąlygas. 

„Kadangi pasikeitė Rusijos agresijos būdai, – žurnalistams Moldovoje sakė A.Blinkenas, – mes prie to prisitaikėme ir prisiderinome, ir esu įsitikinęs, kad tai darysime ir toliau.“

Skelbiama, kad A.Blinkenas jau kurį laiką spaudžia JAV prezidentą Joe Bideną sušvelninti taisykles, neleidžiančias Ukrainai smogti taikiniams Rusijos teritorijoje. Tačiau trečiadienį jis neužsiminė apie jokius pokyčius šiuo klausimu, bet pridūrė, kad yra imlus raginimams.

„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas
„Scanpix“/AP nuotr./Antony Blinkenas

A.Blinkenas žurnalistams sakė, kad daugiau nei dvejus metus trunkančios invazijos į Ukrainą metu Kyjivo sąjungininkai prisitaiko prie besikeičiančių mūšio lauko sąlygų. 

Paklaustas, ar palaiko pokyčius, A.Blinkenas pakartojo: „Kiekviename žingsnyje mes prisitaikome ir prireikus koreguojame. Būtent tai darysime ir ateityje.“

„Visada klausomės, mokomės ir sprendžiame, ko reikia, kad Ukraina ir toliau galėtų veiksmingai gintis“, – teigė JAV valstybės sekretorius. 

Anksčiau šį mėnesį A.Blinkenas lankėsi Ukrainoje, kur išreiškė pasitikėjimą Kyjivu ir suabejojo, ar Maskva padarys didelę pažangą mūšio lauke. 

„Jei numatysite ateinantį laikotarpį, mes esame pakeliui, kad padėtume užtikrinti Ukrainos sėkmę – šalį, kuri tvirtai stovi ant savo kojų kariniu, ekonominiu ir demokratiniu požiūriu. Ir tai yra galutinis priekaištas ponui [Rusijos prezidentui Vladimirui] Putinui“, – pridūrė A.Blinkenas. 

Analitikai: „vengiantys rizikuoti“ Vakarai susipriešino dėl Ukrainos siekio smogti Rusijai

18:45

Daugėjant raginimų leisti Ukrainai smogti Rusijoje esantiems taikiniams naudojant Vakarų tiekiamus ilgesnio nuotolio ginklus, analitikai sako, kad Kyjivo sąjungininkai vis dar „vengia rizikuoti“ ir yra atgrasomi galimybės Maskvai panaudoti branduolinius ginklus.

Šis klausimas smarkiai skaldo Ukrainos šalininkes, o Jungtinės Valstijos ir Vokietija nenori leisti Ukrainai smogti per sieną, nes baiminasi, kad tai gali priartinti jas prie tiesioginio konflikto su Maskva.

Antradienį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo dėl „rimtų pasekmių“, jei Vakarų šalys leistų Ukrainai panaudoti savo ginklus, kad atakuotų Rusiją.

Stopkadras/Vladimiras Putinas
Stopkadras/Vladimiras Putinas

Kremlius taip pat džiaugėsi išliekančiais nesutarimais Vakaruose.

„Matome, kad Vakarų stovykloje šiuo klausimu nėra bendro sutarimo“, – antradienį Rusijos dienraščiui „Izvestija“ teigė Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Jis peikė „karštakošius, kurie daro visiškai neatsakingus ir provokuojančius pareiškimus“.

„Tačiau yra ir tokių, kurie užduoda sau klausimą: „Ar būtina toliau eskaluoti?“ – sakė jis.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Ukraina: per kelias Rusijos atakas žuvo devyni žmonės

18:07

Ukraina trečiadienį pranešė, kad per Maskvos atakas penkiuose karo krečiamos šalies regionuose žuvo devyni žmonės. 

Anksčiau trečiadienį pranešta apie septynis žuvusiuosius keturiuose Ukrainos regionuose. 

Dnipropetrovsko srities gubernatorius Serhijus Lysakas nurodė, kad per išpuolius Nikopolio mieste, esančiame dešiniajame Dniepro upės krante, žuvo du žmonės. 

Per išpuolį žuvo 52-ejų vyras, patyręs sunkias šautines žaizdas, ir 54-erių greitosios pagalbos automobilio vairuotojas, į kurio transporto priemonę pataikė dronas. 

Anksčiau trečiadienį per raketų ataką su Rusija besiribojančioje rytinėje Sumų srityje žuvo du ir buvo sužeisti trys žmonės, socialiniuose tinkluose pranešė vietos pareigūnai. 

Donecko srities, kurią Rusija teigia užėmusi, gubernatorius Vadymas Filaškinas sakė, kad antradienį per atskirus išpuolius žuvo trys žmonės.

V.Filaškinas sakė, kad Torecke žuvo du žmonės, o dar vienas žmogus žuvo antradienį per išpuolį netoliese esančioje Selydovėje, kurią nuolat atakuoja Rusijos pajėgos.

Pietinės Chersono srities, kurią Kremlius taip pat teigia aneksavęs 2022 metais, nors niekada nekontroliavo viso regiono, gubernatorius nurodė, kad Rusija apšaudė gyvenamuosius namus ir infrastruktūros objektus.

„Dėl Rusijos agresijos žuvo vienas žmogus“, – teigė Chersono gubernatorius Oleksandras Prokudinas.

Rusai praėjusį savaitgalį smogė šiaurės rytų Ukrainos Charkivo mieste esančiai statybinių prekių parduotuvei. Tai buvo vienas daugiausiai aukų pareikalavusių išpuolių per pastarąsias savaites. 

Trečiadienį prokurorai pranešė, kad žuvusiųjų per šią ataką skaičius išaugo iki 19, kai ligoninėje nuo sunkių nudegimų mirė 40-metis parduotuvės darbuotojas.

Kyjivas pripažino: britų raketos „Storm Shadow“ jau smogė taikiniams Rusijos teritorijoje

17:15

„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AFP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos karinė vadovybė, gavusi Jungtinės Karalystės valdžios institucijų leidimą, jau naudojo ilgojo nuotolio raketas „Storm Shadow“ taikiniams Rusijos teritorijoje, naujienų agentūrai „Bloomberg“ sakė Ukrainos strateginės pramonės ministro patarėjas Jurijus Sakas.

„Pavyzdžiui, anksčiau Jungtinė Karalystė leido Ukrainai naudoti ilgojo nuotolio raketas „Storm Shadow“. Mes jas sėkmingai naudojame“, – pažymėjo jis, paklaustas, ar Kyjivas jau yra vakarietiškais ginklais smogęs Rusijos teritorijai.

Jis pridūrė, kad Ukraina kuria ir savo tolimojo nuotolio ginklus, kuriais vėliau būtų galima atakuoti Rusijos karinius objektus.

Ukrainos valdžios atstovas J.Sakas nedetalizavo, kada tiksliai Kyjivas panaudojo tokio tipo ginkluotę. Anksčiau buvo žinoma, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos naudojo „Storm Shadow“ raketas, kad pasiektų karinius taikinius laikinai okupuotame Kryme ir Rusijos Juodosios jūros laivyno laivams apgadinti arba nuskandinti.

Pastarosiomis savaitėmis Vakaruose netyla diskusijos dėl Ukrainai numatytų apribojimų, draudžiančių naudoti tam tikrų šalių perduotus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje.

Trečiadienį pranešta, kad Varšuva taip pat neriboja Kyjivo galimybės naudoti lenkiškus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje.

Po Lenkijos patvirtinimo – tai jau dešimt Vakarų šalių, davusių sutikimą Ukrainai smogti savo ginklais prieš Rusijos teritorijoje esančius karinius objektus. Šią iniciatyvą parėmė Prancūzija, Didžioji Britanija, Nyderlandai, Lenkija, Švedija, Suomija, Čekija, Lietuva, Latvija ir Estija.

„Scanpix“/AP nuotr./Raketa „Storm Shadow“
„Scanpix“/AP nuotr./Raketa „Storm Shadow“

Kol kas Jungtinės Valstijos griežtai laikosi sprendimo apribojimų nekeisti.

Gegužės 22 d. tapo žinoma, kad grupė JAV kongresmenų kreipėsi į Pentagono vadovą Lloydą Austiną su atitinkamu reikalavimu. Savo kreipimesi įstatymų leidėjai nurodė, kad kovų Charkivo srityje fone prezidento Joe Bideno administracija apribojo galimybę Ukrainos pusei „duoti atkirtį Rusijos kariuomenei“ pasitelkiant JAV ginklus.

Prieš tai leidinys "The Wall Street Journal“ citavo informuotus šaltinius, kurie teigė, kad Ukraina pati paprašė JAV prezidento administracijos leisti amerikietiškais ginklais smogti į Rusijos teritoriją.

Praeitą savaitę NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas paragino NATO nares panaikinti apribojimus Ukrainos ginkluotųjų pajėgų smūgiams.

„Atėjo laikas sąjungininkams apsvarstyti, ar jie neturėtų panaikinti kai kurių apribojimų, taikomų Ukrainai perduotų ginklų naudojimui“, – sakė jis.

Antradienį Europos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis pareiškė, kad Ukrainos kariuomenės smūgiai Rusijos teritorijoje atitinka tarptautinę teisę, jei smūgiai buvo „vykdomi proporcingai“. Kartu jis pabrėžė, kad kiekviena ginklus tiekianti šalis turėtų savarankiškai nuspręsti, ar leisti Kyjivui naudoti ginklus prieš taikinius Rusijoje.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Davidas Cameronas dar gegužės pradžioje sakė, kad Ukrainos pajėgos gali smogti Rusijos teritorijai britų ginklais savigynos tikslais ir atsakydamos į Rusijos atakas prieš Ukrainos taikinius.

„Ukraina turi teisę tai daryti. Atsižvelgiant į tai, kad Rusija smogė Ukrainai, suprantama, kodėl Ukraina jaučia poreikį įsitikinti, kad gali apsiginti“, – pabrėžė D.Cameronas vizito Kyjive metu.

J.Prigožinas nepamirštas: ant kapo pastatyta bronzinė jo skulptūra

16:24

J.Prigožino laidotuvės
J.Prigožino laidotuvės

Sankt Peterburge ant privačios karinės grupuotės „Wagner“ įkūrėjo Jevgenijaus Prigožino kapo pastatyta viso ūgio skulptūra. Tikėtina, kad Maskva vengė, kad ši vieta virstų memorialu, kai netikėtai žuvusio Vladimiro Putino „virėju“ praminto J.Prigožino laidotuvių informaciją griežtai laikė paslaptyje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainai gali būti riesta: Rusija ruošiasi privilioti dar šimtus tūkstančių karių

15:56

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rusijos kariai

Tikėtina, kad Rusija smarkiai padidins savo karinių pajėgų skaičių Ukrainoje – jų gretas papildys dar 200-300 tūkst. karių, interviu naujienų agentūrai „Reuters“ pareiškė Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas.

Vėlų pirmadienio vakarą agentūrai duoto interviu metu ministras pažymėjo, kad, praėjus daugiau nei 27 karo mėnesiams, Rusija sparčiai telkia papildomas pajėgas fronto linijoje.

Anot ministro, Rusija Ukrainoje ir prie jos sienų turi apie pusę milijono karių ir rengiasi jų gretas papildyti dar 200-300 tūkst. karių.

Plačiau skaitykite ČIA.

D.Trumpas pareiškė, jog „bombarduotų Maskvą“, jei invazija būtų prasidėjusi jam esant poste

14:48

„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas

Kandidatas į Jungtinių Valstijų prezidentus Donaldas Trumpas pareiškė, kad būtų „bombardavęs Maskvą“, jei invazija būtų prasidėjusi jo prezidentavimo laikotarpiu, skelbia amerikiečių leidinys „The Washington Post“.

Teigiama, kad tai jis pasakė per privatų renginį savo rinkimų kampanijos metu.

Leidinio pašnekovai, norėję išlaikyti anonimiškumą, pažymėjo, kad D.Trumpas prasitarė, jog, jei jam esant JAV prezidentu, Rusija įsiveržtų į Ukrainą arba Pekinas užpultų Taivaną, jis „bombarduotų Maskvą ir Pekiną“. Pažymėtina, kad šie žodžiai nustebino kai kuriuos jo rinkimų kampanijos rėmėjus.

Anot straipsnio, apskritai per rinkimų kampanijos renginius D.Trumpas kalba apie užsienio politiką ir mitinguose aptariamas temas, tokias kaip infliacija ir imigracija. 

„Kol Joe Baideno rėmėjai Holivude ir Silicio slėnyje susilaiko nuo paramos nesėkmingai J.Bideno kampanijai, rėmėjai visoje šalyje deda maksimalias pastangas, kad būtų perrinktas prezidentas D.Trumpas, nes supranta, kad jie negali sau leisti dar ketverius metus tęsti siaubingos J.Bideno politikos“, – tvirtino D.Trumpo atstovė spaudai Caroline Levitt.

Baltieji rūmai patvirtino JAV dalyvavimą Ukrainos taikos aukščiausiojo lygio susitikime

14:37

„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos vėliava
„Zuma press“/„Scanpix“/Ukrainos vėliava

Jungtinės Valstijos patvirtino savo dalyvavimą birželio mėn. Šveicarijoje vyksiančiame Ukrainos taikos aukščiausiojo lygio susitikime, pranešė Baltųjų rūmų atstovė spaudai Karine Jean-Pierre.

Tačiau ji neįvardijo, kas konkrečiai iš Jungtinių Valstijų dalyvaus susitikime, rašo naujienų svetainė „Voice of America“.

„Mes aktyviai dalyvavome kiekviename iš ankstesnių Ukrainos taikos aukščiausiojo lygio susitikimų. JAV vyriausybė dalyvauja šiame susitikime. Ir būsimame aukščiausiojo lygio susitikime mums bus atstovaujama“, – kalbėjo ji. Tačiau atstovė spaudai pažymėjo, kad nežino, ar aukščiausiojo lygio susitikime dalyvaus pats JAV prezidentas Joe aidenas, ir pažymėjo, kad "neturi konkretesnės informacijos, kuria galėtų pasidalyti“.

„Mums svarbu ir toliau užtikrinti, kad Ukraina turėtų visus pajėgumus, kurių jai reikia apsiginti ir užtikrinti teisingą ir ilgalaikę taiką“, – pabrėžė K.Jean-Pierre

Anot jos, reikia skubiai paremti Ukrainą, jai ginantis nuo išpuolių.

„Jūs matėte, kas šį savaitgalį įvyko Charkive. Svarbu tai pažymėti. Žuvo dvi dešimtys žmonių. Tai siaubinga. Todėl mes toliau teikiame pagalbą ir ją didiname. Penktadienį kaip tik paskelbėme apie dar vieną pagalbos paketą Ukrainai. Štai kaip greitai stengiamės teikti šią pagalbą“, – aiškino Baltųjų rūmų atstovė.

Antradienį prezidentas Volodymyras Zelenskis pakomentavo kalbas apie galimą prezidento Joe Bideno nedalyvavimą aukščiausiojo lygio susitikime, sakydamas, kad Vladimiras Putinas į tai sureaguotų ovacijomis. 

„Manau, kad tai nėra labai stiprus sprendimas. Labai norėčiau, kad prezidentas J.Bidenas dalyvautų asmeniškai, ir žinau, kad Amerika remia aukščiausiojo lygio susitikimą, tačiau nežinome, kokiu lygiu.“

Ukrainiečiai gavo dar vieną droną „Shark“: rusams jis pridaro nuostolių už šimtus milijonų dolerių

14:23

„Wikipedia“/Dronas „Shark“
„Wikipedia“/Dronas „Shark“

Ukrainos gynybos žvalgybos specialiųjų pajėgų padalinys „Kabul 9“ iš „Vienybės“ fondo gavo bepilotę skraidyklę „Shark“ (liet. – „Ryklys“), kurios vertė – 251 tūkst. eurų (11 mln. grivinų).

Bepiločiai lėktuvai „Shark“ jau padėjo Ukrainos gynybos pajėgoms sunaikinti šimtus milijonų dolerių vertės okupantų ginklų ir karinės įrangos, anksčiau skelbė „Defense Express“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Vengrų ministras: Budapeštas plėtos bendradarbiavimą su Minsku, bet paisys sankcijų

14:12

„AFP“/„Scanpix“/Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto
„AFP“/„Scanpix“/Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto

Baltarusijos sostinėje su darbo vizitu viešintis Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto trečiadienį pareiškė, kad Budapeštas plėtos bendradarbiavimą su Minsku, tačiau paisys Maskvos sąjungininkui galiojančių sankcijų. 

Jį cituoja nepriklausomas baltarusių portalas „Zerkalo“.

„Mūsų pasiryžimas ir požiūris vienareikšmiškas: Vengrija yra suinteresuota plėtoti bendradarbiavimą visose srityse, kurioms netaikomos sankcijos. Ir bendradarbiavimo plėtrai mes teiksime bet kokią paramą. Apie tai kalbame atvirai, nieko neslepiame“, – sakė ministras. 

P.Szijjarto pažymėjo, kad Vengrija nepritars tiems Europos Sąjungos sprendimams, kurie, ministro manymu, turės neigiamą poveikį nacionaliniams interesams. 

Antradienį „Zerkalo“ pranešė, kad P.Szijjarto drauge su Baltarusijos užsienio reikalų ministru Siarhejumi Aleiniku surengs eilinį tarpvyriausybinės ekonominio bendradarbiavimo komisijos posėdį.

P.Szijjarto Baltarusijoje lankėsi ir 2023 metų vasarį bei spalį. Jis yra vienintelis ES šalių diplomatijos vadovas, nuo 2020 metų atvykstantis į Baltarusiją.

Europoje kyla dar viena siena: 8 užkardų gynybinė linija bus skirta apginti NATO nuo Rusijos

14:02

„Reuters“/„Scanpix“/Lenkijos kariai
„Reuters“/„Scanpix“/Lenkijos kariai

Lenkijos gynybos ministerija pirmadienį paviešino savo operaciją „Rytų skydas“ – tai naujasis valstybės sienos planas, kuriuo siekiama sustiprinti apsaugą nuo atakų iš Rusijos ir Baltarusijos.

Ministerijos interneto svetainėje skelbiama, kad tai yra šalies nacionalinė atgrasymo ir gynybos programa, didžiausia nuo 1945 m. Lenkijos rytinės sienos, rytinio NATO flango, stiprinimo operacija.

Politiniame dokumente paskelbtoje schemoje parodytas vienas planuojamos „pasienio zonos“ segmentas.

Joje numatytos mažiausiai aštuonių skirtingų tipų gynybos priemonės: nuolatinė tvora, spygliuota viela, prieštankinis griovys, prieštankinių kliūčių laukas, minos, kitas griovys, augmenijos linija.

Pareigūnai taip pat nurodė, kad planuojama stiprinti perspėjimo ir sekimo sistemas bei elektroninės kovos sistemas, taip pat įrengti priešakines operacijų bazes.

Lenkijos gynybos ministerija/Lenkijos sienos gynybo sprojektas
Lenkijos gynybos ministerija/Lenkijos sienos gynybo sprojektas

Lenkijos kariuomenės generalinio štabo viršininkas generolas Wiesławas Kukuła nurodė, kad šis projektas sustiprins Lenkijos pajėgumus pasipriešinti, apribos priešo pajėgų judrumą ir apsaugos Lenkijos karius bei civilius gyventojus.

Rusijos ir Lenkijos siena yra su Kaliningradu, šiaurėje esančiu Rusijos eksklavu. Ji taip pat ribojasi su Baltarusija, kuri tapo Rusijos pajėgų placdarmu invazijos į Ukrainą pradžioje.

Plane teigiama, kad ne visos pasienio teritorijos bus maksimaliai sustiprintos – tačiau detalus suskirstymas nepateikiamas. Lenkija turi apie 225,3 km ilgio sieną su Rusija ir apie 402,33 km ilgio sieną su Baltarusija.

Paviešintame dokumente tvirtinama, kad „Rytų skydas“ apims apie 700 km pasienio teritorijų.

„Programa „Rytų skydas“ apims beveik 700 km pasienio ruožą, iš kurių 400-500 km bus kuriama įvairaus sudėtingumo įvairių tipų įtvirtinimų infrastruktūra. Pagrindinė priežastis, kodėl vykdome šią programą ir atitinkamai karinę operaciją, yra siekis padidinti šalies atsparumą, atgrasyti ir pasirengti pasienio regiono gynybai. Šį aspektą suprantu ne tik didelio intensyvumo ir simetrinio, bet ir asimetrinio bei hibridinio konflikto kontekste“, – kalbėjo Lenkijos kariuomenės generalinio štabo viršininkas generolas Wiesławas Kukuła.

Tuo tarpu Lenkijos gynybos ministras Władysławas Kosiniakas-Kamyszas sakė, kad gynybos darbai prasidės šiais metais ir bus baigti iki 2028 m. Tuo tarpu vicepremjeras Cezary Tomczykas apskaičiavo, kad išlaidos tam sieks 2,36 mlrd. eurų.

Šis projektas vykdomas bendradarbiaujant su Estija, Lietuva ir Latvija, kurios suinteresuotos saugumo lygmens regione didinimu.

Negana to, Lenkija gynybai skiria didesnę BVP dalį nei bet kuri kita NATO narė, įskaitant Jungtines Valstijas.

Lenkija, kaip ir kitos Baltijos šalys, ne kartą kalbėjo apie grėsmę iš Rusijos, jeigu ji pasieks pergalę Ukrainoje. Vyrauja nuomonė, kad Rusija gali užpulti kitas Europos šali. Pagal NATO kolektyvinės gynybos nuostatas tai greičiausiai į platesnio masto karą įtrauktų ir JAV.

Praėjusių metų pabaigoje Lenkijos nacionalinio saugumo agentūros vadovas pareiškė, kad Rusija gali užpulti NATO šalis per ateinančius trejus metus – iki 2026 m.

Alfredo Pliadžio nuotr./Asociatyvi nuotr.
Alfredo Pliadžio nuotr./Asociatyvi nuotr.

Tuo tarpu Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas kovo mėnesį taip pat nurodė, kad Europa atsidūrė „prieškarinėje eroje“ ir turi skubiai pasirengti.

Kitos šalia Rusijos esančios šalys taip pat stiprina savo sienų apsaugą. Anksčiau pranešta, kad Baltijos šalys prie savo sienų su Rusija ir Baltarusija taip pat planuoja didelius įtvirtinimus, įskaitant bunkerius.

Pirmadienį pranešta, kad šešios NATO šalys – Lenkija, Suomija, Norvegija ir trys Baltijos šalys – taip pat planuoja „bepiločių lėktuvų sieną“, kad apsisaugotų nuo Rusijos.

Lenkiją ir Baltarusiją jau skiria siena, kurią praėjusiais metais pastatė ankstesnė Lenkijos vyriausybė, siekdama užkirsti kelią migracijai.

Lenkija ir jos kaimynės sako, kad Rusija taikosi į jas siųsdama migrantus per jų sienas ir rengdama kibernetines atakas, o šiuos veiksmus vadina Rusijos pastangomis destabilizuoti Europą.

Prancūzijos lyderis E.Macronas turi planą Ukrainai ir jis paaiškės jau netrukus

13:13

AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Emmanuelis Macronas

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ketina pristatyti planą dėl galimo Prancūzijos karinių instruktorių dislokavimo Ukrainoje. Tai gali įvykti jau kitą savaitę, kalbėjo jis vizito Vokietijoje metu, skelbia naujiejinų svetainė DPA.

Pasak tolesnis pagalbos planas gali būti pristatytas per Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą Normandijoje birželio 6 d. vyksiančio Sąjungininkų išsilaipinimo Antrajame pasauliniame kare proga. 

„Tuo metu kalbėsime labai tiksliai, kad paskelbtume, ką ketiname daryti“, – pažymėjo E.Macronas, primindamas anksčiau šiuo klausimu vykusį „nekoordinuotą ir nesėkmingą bendravimą“.

Pasak jo, per V.Zelenskio vizitą šalyje bus aptarti visi galimi paramos Ukrainai variantai.

Paklaustas apie tariamai netrukus į Ukrainą ketinamus siųsti karinius instruktorius, E.Macronas sakė, kad „nekomentuoja gandų“.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis šią savaitę teigė, kad Prancūzija siųs instruktorius į Ukrainą apmokyti kariuomenės. 

„Sveikinu Prancūzijos iniciatyvą siųsti instruktorius į Ukrainą mokyti Ukrainos karių. Jau pasirašiau dokumentus, kurie leis pirmiesiems prancūzų instruktoriams apsilankyti mūsų mokymo centruose ir susipažinti su jų infrastruktūra bei personalu“, – tvirtino jis.

Tačiau Prancūzijos gynybos ministerija nepatvirtino informacijos apie savo instruktorių siuntimą į Ukrainą. 

„Mokymas Ukrainos teritorijoje buvo viena iš sričių, apie kurią buvo kalbama nuo vasario 26 d. prezidento sušauktos konferencijos Ukrainai paremti. Tai sritis, kuri ir toliau nagrinėjama kartu su ukrainiečiais, visų pirma siekiant suprasti konkrečius jų poreikius“, – atsakė ministerija į žurnalisto užklausą.

ES agentūros vadovas: dvigubai padaugėjo kibernetinių atakų, už daugelio slypi Rusija

12:06

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kibernetinė ataka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kibernetinė ataka

Pastaraisiais mėnesiais Europos Sąjungoje padvigubėjo trikdančių kibernetinių atakų, kurių daugelį surengė Rusijos remiamos grupuotės, teigė vyriausiasis už kibernetinį saugumą atsakingas ES pareigūnas.

Atakų taikiniu tampa ir su rinkimais susijusios tarnybos, nurodė Europos Sąjungos kibernetinio saugumo agentūros (ENISA) vadovas Juhanas Lepassaaras.

Interviu naujienų agentūrai AP jis sakė, kad nuo 2022 metų vasario 24 dienos, kai Rusija įsiveržė į Ukrainą, stabiliai daugėjo išpuolių su geopolitiniais motyvais.

„Nuo 2023-iųjų ketvirtojo ketvirčio iki 2024-ųjų pirmojo ketvirčio haktyvistų atakų [prieš] Europos infrastruktūrą skaičius padvigubėjo“, – Atėnuose įsikūrusioje agentūros būstinėje teigė J.Lepassaaras.

„Tai gana didelis padidėjimas“, – sakė jis.

Birželio 6–9 dienomis 27 ES valstybių narių piliečiai balsuos Europos Parlamento rinkimuose, kurie taip pat lems ES vykdomosios valdžios institucijos – Europos Komisijos – sudėtį.

Artėjant rinkimams Jungtinėse Valstijose, Jungtinėje Karalystėje bei daugelyje kitų šalių, saugumo agentūros gavo perspėjimus apie priešiškų šalių finansuojamų trikdymo kampanijų grėsmę.

Pastaruosius septynis mėnesius ENISA vadovavo pratyboms ir intensyvioms konsultacijoms, kad sustiprintų su rinkimais susijusių ES agentūrų atsparumą.

2023-iųjų metinėje ataskaitoje agentūra pažymėjo, kad padaugėjo išpirkos reikalaujančių programų atakų ir incidentų, nukreiptų prieš viešąsias institucijas.

J.Lepassaaras sakė, kad atakų metodai, nors dažniausiai nesėkmingi, dažnai būdavo išbandomi Ukrainoje, o tik po to pradedami taikyti ES šalyse.

„Tai yra Rusijos agresijos karo, kurį ji vykdo ne tik fiziškai Ukrainoje, bet ir skaitmeniniu būdu visoje Europoje, dalis“, – teigė jis.

Dirbtinis intelektas kaip ginklas

Ekspertai įspėja, kad dirbtinio intelekto (DI) įrankiai taip pat naudojami siekiant vis sparčiau ir vis didesniu mastu nukreipti į Vakarų rinkėjus klaidinančią ar melagingą informaciją, įskaitant hiperrealistinius vaizdo ir garso įrašus, vadinamus sintetine vaizdakaita (angl. deepfake).

„Valstybių narių kibernetinio saugumo agentūros taip pat pabrėžia, kad DI įgalinama dezinformacija ir manipuliavimas informacija kelia didelę grėsmę“, – sakė J.Lepassaaras.

Šį mėnesį panašias mintis išsakė JAV nacionalinės žvalgybos direktorė Avril Haines, kuri teigė, kad dėl technologinės pažangos vis daugiau valstybių ir grupių galės vykdyti veiksmingas dezinformacijos kampanijas.

JAV ir Europos ekspertai padeda saugumo agentūroms numatyti per šį dešimtmetį kylančias skaitmenines grėsmes ir pažeidžiamumą, o ENISA nustatė, kad reikia atkreipti dėmesį į maisto gamybos, palydovų valdymo ir savaeigių transporto priemonių sritis.

J.Lepassaaras teigė, kad kibernetinis saugumas dizainerių ir vartotojų neišvengiamai turės būti prisijaukintas.

„Tikiu, kad mūsų laukia visuomeninis iššūkis – suprasti skaitmeninį saugumą taip pat, kaip suprantame saugumą kasdienėje eismo aplinkoje“, – sakė jis.

„Kai vairuojame, suprantame, kas vyksta aplink mus. Esame budrūs, – teigė jis. – Tokią pat elgseną ir įpročius turime įdiegti ir dirbdami bet kokioje skaitmeninėje aplinkoje.“

Švedija žada Ukrainai skirti 1,16 mlrd. eurų vertės karinę pagalbą

11:10

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

Švedija trečiadienį pažadėjo 13,3 mlrd. kronų (1,16 mlrd. eurų) karinę pagalbą Ukrainai, Kyjivui susiduriant su daugkartiniais itin svarbios Vakarų karinės paramos vėlavimais.

„Švedija parems Ukrainą 16-uoju pagalbos paketu, didžiausiu iki šiol, 13,3 mlrd. kronų vertės“, – žurnalistams sakė švedų ministro pirmininko pavaduotoja Ebba Busch.

NATO šalys stabdo V.Zelenskį: šito dalyko išsireikalauti nepavyks

11:07

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ukrainos sąjungininkės paprašė prezidento Volodymyro Zelenskio nereikalauti „neįmanomo“ – greito šalies įstojimo į NATO, skelbia britų leidinys „The Telegraph“, remdamasis informuotais šaltiniais.

Teigiama, kad pirmiausia V.Zelenskio buvo paprašyta nedaryti spaudimo atskiroms Aljanso narėms, kad jos nepalaikytų aiškaus Ukrainos įtraukimo į bloką tvarkaraščio.

Dar praeitais metais šiuo klausimu išryškėjo susiskaldymas tarp Aljanso šalių.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusija sugalvojo naują būdą, kaip „pamaitinti“ savo karo mašiną

10:48

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Rusų finansų ministerija antradienį pranešė, kad Rusija planuoja didinti mokesčius daug uždirbantiems asmenims ir įmonėms, siekdama gauti papildomų pajamų karui Ukrainoje finansuoti.

Nuo 2022 metų vasario, kai Maskva pasiuntė karius į Ukrainą, valstybės išlaidos dešimtimis milijardų eurų viršijo pajamas, o dėl karo ir sankcijų išaugo Rusijos metinis biudžeto deficitas.

Rusija, nebeeksportuodama energijos Europai ir susidūrusi su smarkiai išaugusiomis karinėms išlaidoms, per pastaruosius dvejus metus buvo priversta pasitelkti savo valstybės turto fondą ir skolintis iš valstybinių bankų, kad padengtų per pastaruosius dvejus metus susidariusį trūkumą.

Plačiau skaitykite ČIA.

E.Macronas: V. Zelenskis kitą savaitę dalyvaus „D dienos“ atminimo renginyje Prancūzijoje

10:41

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Omahos paplūdimys
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Omahos paplūdimys

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis kitą savaitę dalyvaus Prancūzijoje vyksiančiame „D dienos“ 80-ųjų metinių minėjimo renginyje, antradienį sakė Vokietijoje su valstybiniu vizitu viešintis Prancūzijos vadovas Emmanuelis Macronas.

1944 metų birželio 6-ąją įvykęs išsilaipinimas Normandijos paplūdimiuose buvo Antrojo pasaulinio karo kursą pakeitusi operacija.

Normandijos operacija daugelio laikoma didžiu transatlantinio bendradarbiavimo simboliu. Per ją jauni Sąjungininkų kariai, įskaitant amerikiečius ir kanadiečius, aukojo savo gyvybes, kad užbaigtų Trečiojo reicho viešpatavimą Europoje.

Baigiantis tam, kas buvo praminta „ilgiausia diena“, nacių okupuotoje Šiaurės Prancūzijoje buvo išsilaipinę 156 tūkst. Sąjungininkų karių ir 20 tūkst. mašinų, nepaisant kulkų krušos, artilerijos ir lėktuvų ugnies.

Šį birželį Prancūzija rengia ceremoniją paminėti 80-osioms vadinamosios „D Dienos“ metinėms. Tikimasi, kad į minėjimą atvyks virtinė pasaulio lyderių, tarp jų ir JAV prezidentas Joe Bidenas.

Praėjusį mėnesį organizatoriai skelbė, kad į minėjimą bus pakviesta Rusijos atstovų, tačiau Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas kviečiamas nebus.

Kinų „Alibabos“ kirtis rusams: nebepriima rublių ir nepristato prekių

09:42

Scanpix ir 123rf.com/Rusijos rubliai ir Vladimiras Putinas
Scanpix ir 123rf.com/Rusijos rubliai ir Vladimiras Putinas

Kinijos „Alibaba“ (prekybos platformos "AliExpress" savininkė) sugriežtino sąlygas Rusijos verslui: nebepriima rublių ir neleidžia pristatyti prekių į Rusiją, praneša „Kommersant FM“ , remdamasi rinkos šaltiniais.

„Mokėjimai rusiškomis kortelėmis nebevyksta, išskyrus kai kuriuos bankus, tačiau, greičiausiai, „Alibaba" per kelias dienas šiuos pinigus tiesiog grąžins. Reikės naudotis schemomis su kazachų, kirgizų, armėnų kortelėmis, tačiau nėra iki galo aišku, kaip prekės bus fiziškai siunčiamos į Rusiją“, – leidiniui rbc.ru sakė rinkos ekspertas Artiomas Bobcovas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusija vėl bando įtikinti pasaulį, kad Lietuva nebuvo okupuota SSRS

09:39

wikimedia nuotr./Lietuva „nori būti“ 13-aja valstybe
wikimedia nuotr./Lietuva „nori būti“ 13-aja valstybe

Vadinamame „pagrindiniame Rusijos istorijos portale“ vėl stengiamasi paneigti Lietuvos okupacijos faktą. Publikacijoje, pavadintoje „Lietuvos pasirinkimas“, teigiama, kad Lietuvos stojimas į Sovietų Sąjungą buvo teisėtas ir savanoriškas. Tačiau realūs istoriniai faktai akivaizdžiai prieštarauja šiam teiginiui.

Pasak straipsnio autoriaus, Lietuva, kartu su Latvija ir Estija labai troško prisijungti prie SSRS, tačiau galiausiai viską sugriovė JAV įsikišimas.

Vertėtų atkreipti dėmesį, kad publikacija pernelyg apibendrinanti, mat skirtingų Baltijos šalių patirtis gerokai skyrėsi.

Plačiau skaitykite ČIA.

Karybos ekspertas: yra tikimybė, kad vakarietiški ginklai jau daužo rusų infrastruktūrą

09:22

Imago / Scanpix nuotr./Karas Ukrainoje
Imago / Scanpix nuotr./Karas Ukrainoje

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ antradienio vakarą publikuotoje karo apžvalgoje padėtį fronte įvardijo kaip „keistą“.

Jo teigimu, po to, kai oficialūs Kremliaus propagandos pranešimai aiškino, jog padidino ginklų ir karinės technikos gamybą keliolika kartų, visa tai perdavė į frontą ir skelbė apie savo puolimą, „rusai jau kuris laikas sustabdyti visoje fronto linijoje, o tos naujos ginkluotės nelabai ir matosi“.

„Ukrainiečiai ginasi išties pavydėtinai ryžtingai ir sėkmingai. Žinoma, jie irgi patiria nuostolių, priversti naudoti rezervus ir visgi išlieka rusų prasiveržimo vienoje ar kitoje vietoje grėsmė, bet vis tiek laikosi kietai“, – įvertino ekspertas.

Pasak E.Papečkio, dabartinėmis pajėgomis agresorius nelabai gali ką pasiekti, o jeigu ir prasiverš, tai tik negiliai ir nesukels kritinės grėsmės visai gynybai.

„Būtų logiška manyti, kad Rusijos karinė vadovybė turi kažkokį savo planą ir pajėgas kaupia kiek vėliau įvyksiančiam puolimui“, – pažymėjo jis.

Tačiau ekspertas nemano, kad rimtas puolimas galėtų vykti Sumų kryptimi, pagrindinis jo tikslas turėtų būti atitraukti ukrainiečių pajėgas ir dėmesį: „O pagrindinis puolimas turėtų vykti Časiv Jaro ir Kupjansko rajonuose, remiantis okupuotu Donbasu kaip didele įtvirtina logistine baze“.

E.Papečkio dėmesį taip pat patraukė diskusijos dėl galimo leidimo vakarietiškomis raketomis ir kita ginkluote apšaudyti Rusijos teritoriją.

„Tai iš tiesų labai erzina rusus. Net Vladimiras Putinas, kalbėdamas su žurnalistais po vizito Uzbekijoje, daugiausia dėmesio skyrė ne kelionei, o nuobodžiam ir nelogiškam pasakojimui apie karą Ukrainoje, ir, kas be ko, artėjančiam susitarimui leisti vakarietiškais ginklais smogti taikiniams Rusijoje.“

Jis taip pat teigė, kad rusai aiškina, jog užhorizontinės priešraketinės gynybos radiolokacinės stotys „Voronež“ buvo atakuotos portugališkais bepiločiais.

„Nežinia, ar tai tiesa, bet labai gali būti. Jeigu taip, tai vakarietiški ginklai jau daužo Rusijos karinę infrastruktūrą.“

Anot eksperto, toliau padėtis išliks tokia pati. Rusai turėtų daugiau atakuoti raketomis ir bepiločiais: "To nedaro tik dėl vienos priežasties – šių priemonių trūkumo“.

Dronų medžiotojai papasakojo, kaip gaudo Kremliaus bepiločius: rusams geriau to nežinoti

09:02

Jaanus Piirsalu/„Postimees“ nuotr./Ukrainos kariai
Jaanus Piirsalu/„Postimees“ nuotr./Ukrainos kariai

Ukrainos priešlėktuvinės gynybos būrio nariai leidiniui „Postimees“ papasakojo, kaip per kaip nuo 2022 m. prasidėjusios plataus masto Kremliaus invazijos pasikeitė jų užduotis mūšiuose. Iš pradžių šiems kariams tekdavo medžioti sraigtasparnius, o dabar jų užduotys visai kitokios.

„Viskas labai greitai keičiasi“, – pasakoja 57-erių metų Oleksandras, pravarde Druidas, ir paaiškina, kaip per pastaruosius metus keitėsi jų užduotis ginant Ukrainą.

Karo pradžioje kartu su savo būrio draugu ir bendražygiu, 49 metų Andrijumi, pravarde Moras, jis medžiojo Rusijos kariuomenės sraigtasparnius, kurie šiandien nebedrįsta skraidyti virš fronto linijos.

Dabar šalies gynėjų pagrindinė užduotis – medžioti rusų šnipinėjimo dronus.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainos oro pajėgos skelbia sunaikinusios 13 rusų dronų

08:48

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

Ukrainos oro pajėgos trečiadienį paskelbė, kad praėjusią naktį sunaikino 13 rusų dronų. 

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai Ukrainą naktį atakavo 14 dronų „Shahed-131/136“, paleistų iš Rusijos Primorsko Achtarsko rajono.

Ukrainiečiai numušė 13 dronų virš Mykolajivo, Kirovohrado ir Rivnės sričių.

„The Washington Post“: Vašingtonas ruošia du rimtus smūgius Maskvai

08:46

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas

Rusijos pažanga Ukrainos fronto linijoje verčia Baltuosius rūmus persvarstyti kai kurias vadinamąsias „raudonąsias linijas“, kurios, verta pastebėti, nuo plataus masto invazijos pradžios nuolat kito. 

Siekdamas pasipriešinti naują jėgą įgavusiam Rusijos puolimui Ukrainoje, Jungtinių Valstijų prezidentas Joe Bidenas svarsto dvi naujas griežtas atsakomąsias priemones Maskvai, pažymėjo amerikiečių leidinio „The Washington Post“ apžvalgininkas, žurnalistas ir rašytojas Davidas Ignatius.

Vašingtonas planuoja nubausti Kiniją už pagrindinių technologijų tiekimą Maskvai ir panaikinti apribojimus Ukrainai naudoti trumpojo nuotolio amerikietiškus ginklus Rusijos teritorijai atakuoti.

„Šie žingsniai žymėtų reikšmingą J.Bideno kruopščiai kalibruotos paramos Ukrainai politikos, kuria siekiama išvengti tiesioginės konfrontacijos su Vladimiru Putinu ar jo pagrindiniu sąjungininku Xi Jinpingu, eskalavimą. Tai, kad dabar svarstomi tokie žingsniai, rodo didėjantį administracijos susirūpinimą dėl Ukrainos pažeidžiamumo mūšio lauke“, – pažymėjo autorius.

Nurodoma, kad naujų sankcijų Kinijai grėsmė yra ypač subtili, nes ji kyla tuo metu, kai abi šalys stengiasi stabilizuoti savo santykius.

„Tačiau JAV pareigūnams nerimą kelia tai, kad Pekinas, formaliai laikydamasis pažado netiekti ginklų Maskvai, tapo didžiausiu Rusijos gynybos sektoriaus ir jos visapusiškos invazijos į Ukrainą rėmėju“, – pridūrė D.Ignatius.

Pažymima, kad Kinija yra didžiausia didelio prioriteto dvejopo naudojimo prekių tiekėja Rusijai. Pekinas taip pat tiekia apie 70 proc. į Rusiją importuojamos pramonės įrangos ir 90 proc. importuojamos mikroelektronikos. Be to, Kinija tiekia Rusijai palydovines technologijas, kurios gali būti labai svarbios ryšiams ir Rusijos pasirinktiems taikiniams Ukrainoje.

Apžvalgininkas pridurė, kad JAV pareigūnai taip pat nerimauja dėl pranešimų, jog Rusija pasienyje telkia karius ir įrangą, kad galėtų pulti Charkivą ir kitus Rytų Ukrainos miestus.

Vida Press nuotr./Xi Jinpingas ir Joe Bidenas
Vida Press nuotr./Xi Jinpingas ir Joe Bidenas

„Amerikos artilerija ir trumpojo nuotolio raketos galėtų smogti šiems taikiniams, negrasindamos giluminiais smūgiais Rusijai. Tačiau kol kas Jungtinės Valstijos riboja tokį jų panaudojimą, todėl jos negali smogti pagrindiniams Rusijos logistikos ir kariuomenės telkimo centrams, esantiems anapus sienos. Tikėtina, tai gali pasikeisti, nes kitos NATO šalys daro spaudimą J.Bidenui, kad šis sušvelnintų savo apribojimus.“

Žurnalistas taip pat daro prielaidą, kad Ukrainoje gali artėti dar vienas lūžio taškas.

„Kol Kinija vis labiau linksta bendradarbiauti su naujai dominuojančia Rusija, J.Bidenas svarsto, ar gilinti savo sąjungą su Kyjivu. Tai būtų susiję su nauja rizika, tačiau būtų prasminga, jei jis galėtų paremti silpstančią Ukrainą ir atkurti pusiausvyrą prie derybų stalo, kur galiausiai turėtų būti išspręstas šis karas“, – reziumavo D.Ignatius.

Tarp Vakarų vadovų įsiplieskus diskusijoms dėl leidimo naudoti jų suteiktus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje, stipriai auga spaudimas Vašingtonui. Tačiau JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris kol kas toliau tvirtina, kad Jungtinės Valstijos nepakeitė savo pozicijos dėl JAV ginklų panaudojimo smūgiams Rusijos teritorijoje – tai „nėra skatinama“:

„Mūsų politika yra tokia, kad mes neskatiname ir nesuteikiame galimybių smogti Ukrainai už jos sienų. Tačiau jei pažvelgtume į platesnį mūsų politikos kontekstą, mes aiškiai pasakėme, kad Ukraina neturi didesnės paramos nei Jungtinės Valstijos“.

Baltieji rūmai vis dar nepritaria, kad Ukraina JAV ginklais atakuotų Rusiją

07:59

Baltųjų Rūmų spaudos konferencija. / MANDEL NGAN / AFP
Baltųjų Rūmų spaudos konferencija. / MANDEL NGAN / AFP

Baltieji rūmai antradienį atmetė ukrainiečių prezidento Volodymyro Zelenskio prašymą leisti Ukrainai smogti taikiniams Rusijoje JAV tiekiamais tolimesnio nuotolio ginklais.

„Šiuo metu mūsų politika nesikeičia. Mes neskatiname ir neleidžiame naudoti JAV tiekiamų ginklų smūgiams Rusijos teritorijoje“, – spaudos konferencijoje pareiškė Nacionalinės saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby.

Rusų prezidentas Vladimiras Putinas antradienį pareiškė, kad jei Vakarų šalys duos leidimą Ukrainai naudoti jų tiekiamus ginklus smūgiams Rusijos teritorijoje, tai turės „rimtų pasekmių“.

Visą tekstą skaitykite čia.

V.Zelenskis: pasaulis neturi pavargti nuo karo Ukrainoje

07:02

JOSE SENA GOULAO / AFP
JOSE SENA GOULAO / AFP

Portugalijos sostinėje antradienį viešėjęs Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino pasaulį nenustoti kreipti dėmesį į Rusijos invaziją į jo šalį, sakydamas, kad bet kokie karo nuovargio ženklai gali būti naudingi Kremliaus vadovui Vladimirui Putinui.

Per jau trečius metus vykstantį karą Kyjivui ne kartą teko atidėti gyvybiškai svarbios Vakarų karinės paramos teikimą.

Į tai reaguodamas V.Zelenskis ragina savo partnerius neleisti Ukrainai nukrypti nuo savo pasaulinės darbotvarkės. 

„Ukrainiečiams labai svarbu, kad pasaulis nenurimtų (...) kad pasaulis suprastų, jog negali pavargti nuo agresoriaus pradėto karo“, – Portugalijoje sakė V.Zelenskis, tęsdamas kelionę po Europos sostines.

„Kitaip nebus teisingumo, kitaip pasaulis pasikeis, kitaip pasaulį pakeis tokie žmonės kaip Putinas“, – įspėjo jis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Čekijos premjeras: Ukraina artimiausiomis dienomis gaus dalį žadėtų 155 mm sviedinių

06:57

Čekijos premjeras Petr Fiala dalyvauja konferencijoje Pragoje. / Eva Korinkova / REUTERS
Čekijos premjeras Petr Fiala dalyvauja konferencijoje Pragoje. / Eva Korinkova / REUTERS

Čekijos ministras pirmininkas Petras Fiala antradienį pareiškė, kad artimiausiomis dienomis Ukraina gaus pirmuosius 155 milimetrų kalibro sviedinius, įsigytus už Europos ribų pagal Čekijos iniciatyvą

Čekija inicijuoja tarptautinę lėšų rinkimo akciją šaudmenims Ukrainos kariuomenei, kuri nuo 2022 metų vasario kovoja su Rusijos invazija, pirkti.

„Penkiolika ES [Europos Sąjungos] ir NATO šalių jau skyrė daugiau kaip 1,6 mlrd. eurų“, – teigė jis Prahoje. 

„Pirmieji dešimtys tūkstančių 155 milimetrų šovinių bus pristatyti birželio mėnesį. Ukraina pirmosios siuntos gali tikėtis artimiausiomis dienomis“, – pridūrė jis.

Visą tekstą skaitykite čia.

Analitikai: rusai surengė keturias mechanizuotas atakas Donecke, kad patikrintų Ukrainos reakciją

06:44

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Rusijos kariai surengė keturias mechanizuotas kuopų ir mažesnių dalinių atakas keliose operatyvinėse linijose Donecko srityje: didelės sėkmės jie nepasiekė, bet tikriausiai tikrino Ukrainos reakciją po kovų Charkivo srityje.

Gegužės 27 ir 28 d. paskelbtuose vaizdo įrašuose matyti, kaip Rusijos kariai vykdo intensyvias mechanizuotų būrių atakas keturiuose taškuose, nurodo JAV Karo tyrimų institutas (ISW).

Rusijos pajėgos per puolimus į rytus nuo Novopokrovskio ir Staromajorsko padarė tik nedidelę pažangą, o prie Časiv Jaro ir Novomykhailivkos patvirtinto pasistūmėjimo nepadarė. Pastarosiomis dienomis Rusijos pajėgos sumažino puolimų ir žygių tempą Charkivo srities šiaurėje ir padidino puolimų tempą Pokrovsko (Avdijivkos) kryptimi. 

Instituto analitikai pažymėjo, kad šios Rusijos mechanizuotos atakos – po vieną kiekvienoje iš keturių dabartinių Rusijos operatyvinių ašių – yra ribotos, palyginti su ankstesnėmis.

Gegužės 27 ir 28 d. atakomis tikriausiai buvo siekiama įvertinti Ukrainos pajėgų reakciją ir jų gynybinius pajėgumus Donecko kryptimi. 

Nesenas Rusijos puolimas šiaurinėje Charkivo srityje greičiausiai buvo skirtas pasinaudoti tuo, kad Ukrainai trūksta gyvosios jėgos ir technikos, kol į frontą atkeliaus laukiama Vakarų karinė pagalba. 

Rusijos kariai tikriausiai siekė patikrinti, ar Donecko srities fronto linijoje yra silpnų vietų.

Kitos svarbios analitikų įžvalgos: 

  • Gegužės 28 d. Rusijos vadovas Vladimiras Putinas, siekdamas tęsti Kremliaus informacinę operaciją, grubiai iškraipė Ukrainos Konstituciją ir Ukrainos teisės aktus, teigdamas, kad Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis nebėra teisėtas Ukrainos prezidentas.
  • Ukrainos Aukščiausiosios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančiukas tiesiogiai reagavo į V. Putino sąmoningą Ukrainos teisės aktų iškraipymą ir aiškiai pareiškė, kad Ukrainos Konstitucijoje ir įstatymuose numatyta, jog V. Zelenskis eis pareigas iki karo padėties Ukrainoje pabaigos.
  • Rusijos teiginiai apie V. Zelenskio neteisėtumą yra gerai žinoma Kremliaus informacinė operacija, kurią pastarosiomis savaitėmis Kremliaus pareigūnai stumia, iš dalies orientuodamiesi į užsienio auditoriją.
  • Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos (ETPA) Kultūros komitetas pritarė rezoliucijai, kurioje pripažįstama, kad Rusijos vykdomas kryptingas Ukrainos kultūros naikinimas yra Rusijos genocidinės kampanijos okupuotoje Ukrainoje elementas, atitinkantis ISW ilgalaikį vertinimą, kad Rusija įgyvendina plačią okupacinę strategiją, kuria siekiama išnaikinti Ukrainos nacionalinę tapatybę ir nepriklausomybę.
  • Rusijos valdžios institucijos ruošiasi 2024 m. vasarą suintensyvinti ukrainiečių vaikų deportaciją į Rusiją, o tai dar labiau sustiprins dar vieną Rusijos genocidinės kampanijos Ukrainoje elementą.
  • Irano nuolatinė parama Rusijos gynybos pramonės bazei (DPB) ir mirtinos pagalbos Rusijai teikimas stiprina Rusijos technologinį potencialą ir jos karinius pajėgumus mūšio lauke Ukrainoje.
  • Gegužės 28 d. Gruzijos parlamentas 84 balsais prieš 4 atmetė Gruzijos prezidentės Salomėjos Zurabišvili veto Rusijos įstatymui dėl „užsienio agentų“.
  • Ribota Rusijos ultranacionalistinės žiniasklaidos dalis atnaujino standartinę viešą Rusijos gynybos ministerijos (GŠM) kritiką ir perspėjo, kad naujasis gynybos ministras Andrejus Belousovas gali neišspręsti tam tikrų sisteminių Rusijos GŠM ir kariuomenės problemų.
  • Gegužės 28 d. Portugalija ir Belgija pasirašė ilgalaikius dvišalius susitarimus su Ukraina saugumo srityje.
  • Gegužės 28 d. V. Putinas išreiškė paramą Talibano išbraukimui iš Rusijoje uždraustų organizacijų sąrašo, pažymėdamas, kad Rusija greičiausiai tai padarys artimiausiu metu.
  • Ukrainos pajėgos pastaruoju metu patvirtino savo pažangą netoli Lipcų, o Rusijos pajėgos neseniai patvirtino savo pažangą netoli Avdijivkos ir Donecko bei Zaporižios sričių pasienio zonoje.
  • Remiantis pranešimais, Rusijos kariuomenė suintensyvino pastangas verbuoti Centrinės Afrikos šalių piliečius dalyvauti karo veiksmuose Ukrainoje.
Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?