Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
07 18 /07 19 00:49

Karas Ukrainoje. Irano bepiločiuose orlaiviuose rastos lenkiškos detalės

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Dronų „Shahed“ gamybos linija Rusijoje
Dronų „Shahed“ gamybos linija Rusijoje / „Defence blog“ nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Irano bepiločiuose orlaiviuose rastos lenkiškos detalės

20:43

„Defence blog“ nuotr./Dronų „Shahed“ gamybos linija Rusijoje
„Defence blog“ nuotr./Dronų „Shahed“ gamybos linija Rusijoje

Poznanės (Lenkija) valstybinė įmonė pardavė dalių Irano koviniams bepiločiams lėktuvams „Shahed 136“, ketvirtadienį pranešė lenkų radijas „Zet“.

Kaip pranešama, tokius dronus rusai naudoja atakoms Ukrainoje vykdyti. „Zet“ teigimu, kalbama apie siurblius, pagamintus Lenkijos pramonės plėtros agentūrai priklausančioje įmonėje.

Bendrovė „WSK Poznan“ Irano variklių gamintojui „Motorsazan Company“ pardavė siurblius, skirtus naudoti traktoriuose, tačiau dalys atsidūrė bepiločiuose orlaiviuose, kuriuos Iranas išsiuntė į Rusiją, rašo „Reuters“.

Lenkijos valstybinei Pramonės plėtros agentūrai priklausanti „WSK Poznan“ pranešė, kad Nacionalinė prokuratūra ir Vidaus saugumo agentūra „atlieka tyrimą dėl bendrovės pagamintų dalių eksporto į Iraną“.

Shutterstock nuotr./Dronas kamikadzė
Shutterstock nuotr./Dronas kamikadzė

Ji nepaminėjo bepiločių orlaivių, tačiau pareiškime nurodė, kad jos siurbliai dėl savo svorio nėra skirti orlaiviams maitinti ir veikia naudodami dyzeliną, o ne aviacinius degalus.

„Bendrovė įdiegė vidaus kontrolės procedūras potencialiems klientams... Kiekvieną kartą kruopščiai tikrinamas kiekvienas potencialus kontrahentas, analizuojama užsakomų prekių paskirtis, o vėliau – konkrečiu metu galiojančios sankcijos“, – teigiama pranešime.

„Dabartinė valdyba deda visas pastangas, kad šis klausimas būtų išsiaiškintas, ir pareiškia, kad yra visiškai pasirengusi bendradarbiauti su bylą nagrinėjančiomis institucijomis, bei imasi būtinų veiksmų, kad užtikrintų bendrovės ateitį“, – priduriama pranešime.

Nacionalinė prokuratūra elektroniniu paštu pranešė, kad tiria, ar „WSK Poznan“ eksportavo dvejopo naudojimo produktus neturėdama tinkamų leidimų. Ji neužsiminė apie dronus ar Iraną.

Tarnyba pridūrė, kad vykstant tyrimui tuometiniam bendrovės generaliniam direktoriui buvo pateikti kaltinimai dėl strateginės svarbos produktų pardavimo be leidimo ir jam grėsė iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Sureagavo vidaus reikalų ministras

Spaudos konferencijoje paklaustas apie šią bylą, Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Tomaszas Siemoniakas informavo, kad „vyksta tyrimas, kurį atlieka Nacionalinės prokuratūros Poznanės departamento skyrius“ ir kuris susijęs su „ginklų eksporto ir technologijų eksporto taisyklių pažeidimu“.

„Šį atvejį nustatė Vidaus saugumo agentūra ir, žinoma, jis yra visiškai pasibaisėtinas. Kita vertus, prokuratūra čia tikrai atliks veiksmus, pareikš kaltinimus ir informuos apie tolesnę šios bylos eigą“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomasz Siemoniak
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomasz Siemoniak

T.Siemoniakas pridūrė, kad vyriausybė stengiasi „sugriežtinti visus su sankcijomis susijusius klausimus“.

„Ankstesniais metais, priešingai nei buvo kalbama, ši sistema buvo labai laisva, todėl Nacionalinė mokesčių inspekcija, bendradarbiaudama su kitomis tarnybomis, jau keletą mėnesių vykdo intensyvią veiklą, siekdama užtikrinti, kad sankcijos ir embargas nebūtų apeinami“, – pabrėžė T.Siemoniakas.

Iranas per 2022 m. vasarį prasidėjusią invaziją į Ukrainą Rusijai tiekė tūkstančius bepiločių orlaivių „kamikadzių“ Shahed-136. Jie buvo naudojami Ukrainos priešlėktuvinei gynybai naikinti ir smogti infrastruktūrai toli nuo fronto linijos.

Ukraina galimai aplenkė Rusiją pagal bepiločių orlaivių skaičių

00:48

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusiškas kovinis bepilotis orlaivis „Forpost“
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusiškas kovinis bepilotis orlaivis „Forpost“

Ukraina didina bepiločių orlaivių tiekimą kariuomenei ir gali būti, kad jų skaičiumi aplenkė Rusiją, „Army TV“ sakė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiojo vado pavaduotojas Vadimas Sucharevskis.

Kyjivas stengiasi išplėsti bepiločių orlaivių gamybą šalies viduje ir siekia iki 2024 m. pagaminti bent 1 mln. bepiločių orlaivių.

Pirmąjį 2024 m. pusmetį Ukrainos kariai gavo šešis kartus daugiau dronų nei pernai, interviu metu sakė V.Sucharevskis.

„Tai bendra Generalinio štabo ir Gynybos ministerijos pergalė“, – pridūrė jis.

Pasak V.Sucharevskio, Ukraina turi daugiau kaip 165 įvairių tipų dronus, kurie šiuo metu bandomi ir naudojami mūšio lauke.

„Kalbant apie bepiločių orlaivių skaičių, akivaizdu, kad mes nepralaimime, o gal net aplenkėme (Rusiją). Tačiau, pavyzdžiui, Rusijos ir Kinijos ryšiai suteikia (Rusijai) didesnį pranašumą keičiant komponentus“, – sakė pulkininkas.

Per visą Rusijos invaziją Ukraina ir Rusija daug investavo į bepiločių orlaivių technologijas, kurios iš esmės pakeitė karybą. Didesnio skaičiaus Ukrainos pajėgoms bepiločiai orlaiviai buvo vienas iš pagrindinių ginklų, leidžiančių smogti Rusijos karo laivams, jūrų bazėms, naftos perdirbimo gamykloms ir aerodromams okupuotose teritorijose ir giliai už priešo linijos.

Birželio 11 d., praėjus keturiems mėnesiams po to, kai Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis išleido dekretą, kuriuo nurodė sukurti atskirą ginkluotųjų pajėgų padalinį, kuriam būtų pavesta tobulinti bepiločių orlaivių operacijas, Kyjivas oficialiai pristatė bepiločių sistemų pajėgas.

Jungtinė Karalystė taiko daugiau sankcijų tanklaiviams, gabenantiems rusišką naftą

23:10

Vessel Finder/Rusijos „šešėlinio laivyno“ tanklaivis „Andromeda star“
Vessel Finder/Rusijos „šešėlinio laivyno“ tanklaivis „Andromeda star“

Liepos 18 d. Londonas įvedė sankcijas dar 11 tanklaivių, padedančių Rusijai gabenti naftą į trečiąsias šalis, pranešė JK vyriausybė.

Šis žingsnis žengtas praėjus mėnesiui po to, kai JK įvedė pirmąsias sankcijas Rusijos šešėliniam laivynui priklausantiems laivams, kurie buvo naudojami siekiant apeiti Vakarų sankcijas ir toliau prekiauti rusiška nafta.

Į sankcijų sąrašą buvo įtraukti laivai, plaukiojantys su Gabono, Panamos ir Kuko salų vėliavomis.

Jungtinė Karalystė planuoja kreiptis į kelias Europos Sąjungos valstybes nares, kad jos imtųsi veiksmų prieš šešėlinį laivyną, liepos 15 d. pranešė agentūra "Bloomberg", remdamasi neatskleistais šaltiniais ir gautais dokumentais.

Šešėlinį laivyną sudaro pasenę ir iš esmės neapdrausti tanklaiviai, kuriais Rusija gabena naftą, kurios kaina viršija 60 JAV dolerių už barelį, kurią ES, JAV, 2022 m. gruodį nustatė Septyneto (G7) šalys, siekdamos sumažinti Maskvos pajamas iš iškastinio kuro.

Siekdama vieno pagrindinių Rusijos lėšų šaltinių karui finansuoti, Ukraina bendromis pastangomis taikosi į Rusijos naftos pramonę tolimojo nuotolio bepiločių lėktuvų smūgiais.

Kovo mėn. agentūra "Bloomberg" pranešė, kad dėl šių smūgių sutriko 12-14 % Rusijos naftos perdirbimo pajėgumų. Smūgiai prieš Rusijos energetikos objektus balandžio mėn. sulaukė JAV pareigūnų kritikos. Vašingtonas pareiškė, kad nepalaiko Ukrainos atakų prieš naftos perdirbimo gamyklas, motyvuodamas nuogąstavimais, kad tai gali kelti grėsmę pasaulinei energijos rinkai.

Švedija Ukrainai padovanos 13 atsarginių dyzelinių generatorių

21:20

123RF.com nuotr./Švedija
123RF.com nuotr./Švedija

Švedija ketvirtadienį paskelbė siunčianti 13 atsarginių dyzelinių generatorių Ukrainai, kurioje dėl Rusijos atakų prieš šalies energetikos tinklus kai kuriuos miestuose ilgą laiką žmonės neturėjo elektros. 

Ukrainos energetikos ministerija padidino elektros importą iš Europos šalių ir įvedė griežtus elektros tiekimo ribojimus po Rusijos atakų, dėl kurių ukrainiečių elektros gamybos pajėgumai sumažėjo perpus, palyginti su situacija prieš metus.

Generatorius Ukrainai pristatys švedų elektros tinklų valdyba „Svenska kraftnat“. Numatyta juos pakeisti dar šiais metais.

Pasak vyriausybės atstovo spaudai, dyzelinių generatorių galingumas siekia nuo 40 iki 250 kVA (kilovoltamperų).

„Generatoriai galės tiekti elektrą, pavyzdžiui, ligoninei arba bus naudojami elektros tinkle, kad būtų galima greičiau įveikti elektros energijos tiekimo sutrikimus“, – teigė švedų energetikos ministrė Ebba Busch.

Keliuose Ukrainos miestuose buvo užfiksuota rekordinė kaitra.

Ukrainos energetikos ministerija trečiadienį pranešė, kad temperatūrai pasiekus aukščiausią ribą, įvairiose srityse visoje šalyje bus nutrauktas elektros tiekimas.

Elektros suvartojimas „tikimasi, taip pat pasieks rekordinį lygį, kuris gerokai viršys Ukrainos elektrinių pajėgumus“, aiškinama ministerijos pranešime.

Praėjusį mėnesį Kyjivas paragino pareigūnus išjungti oro kondicionierius vyriausybiniuose pastatuose ir paragino regionų valdžią riboti gatvių apšvietimą, kad būtų sumažinta tinklo apkrova.

Iš Ukrainos nelaisvės grįžęs kariškis: neturėdamas jokios karinės patirties fronte atsidūrė vos 18-ikos

20:52

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos karys

Po antradienį vykusio apsikeitimo karo belaisviais iš Ukrainos grįžo 19-metis Savelijus Vasiljevas, skelbia rusų šaltiniai. Jis į karą išvyko būdamas 18 metų. Be to, anksčiau nebuvo tarnavęs kariuomenėje, interviu metu žurnalistui Dmitrijui Karpenko pasakojo pats kariškis ir jo motina, skelbia nepriklausomas Rusijos žiniasklaidos portalas „Agentstvo“.

Iš ukrainiečių nelaisvės grįžusių rusų sąrašą pirmas paskelbė prokremliškas kanalas „Grėsmingas laikotarpis“. Pranešimą perpublikavo tinklaraštininkas Semionas Pegovas.

S.Vasiljevas pasirodė esąs jauniausias iš kariškių sąraše išvardytų asmenų. Jis gimė 2005 m. birželio 16 d.

Visą straipsnį skaitykite čia.

Irano bepiločiuose orlaiviuose rastos lenkiškos detalės

20:43

„Defence blog“ nuotr./Dronų „Shahed“ gamybos linija Rusijoje
„Defence blog“ nuotr./Dronų „Shahed“ gamybos linija Rusijoje

Poznanės (Lenkija) valstybinė įmonė pardavė dalių Irano koviniams bepiločiams lėktuvams „Shahed 136“, ketvirtadienį pranešė lenkų radijas „Zet“.

Kaip pranešama, tokius dronus rusai naudoja atakoms Ukrainoje vykdyti. „Zet“ teigimu, kalbama apie siurblius, pagamintus Lenkijos pramonės plėtros agentūrai priklausančioje įmonėje.

Bendrovė „WSK Poznan“ Irano variklių gamintojui „Motorsazan Company“ pardavė siurblius, skirtus naudoti traktoriuose, tačiau dalys atsidūrė bepiločiuose orlaiviuose, kuriuos Iranas išsiuntė į Rusiją, rašo „Reuters“.

Lenkijos valstybinei Pramonės plėtros agentūrai priklausanti „WSK Poznan“ pranešė, kad Nacionalinė prokuratūra ir Vidaus saugumo agentūra „atlieka tyrimą dėl bendrovės pagamintų dalių eksporto į Iraną“.

Shutterstock nuotr./Dronas kamikadzė
Shutterstock nuotr./Dronas kamikadzė

Ji nepaminėjo bepiločių orlaivių, tačiau pareiškime nurodė, kad jos siurbliai dėl savo svorio nėra skirti orlaiviams maitinti ir veikia naudodami dyzeliną, o ne aviacinius degalus.

„Bendrovė įdiegė vidaus kontrolės procedūras potencialiems klientams... Kiekvieną kartą kruopščiai tikrinamas kiekvienas potencialus kontrahentas, analizuojama užsakomų prekių paskirtis, o vėliau – konkrečiu metu galiojančios sankcijos“, – teigiama pranešime.

„Dabartinė valdyba deda visas pastangas, kad šis klausimas būtų išsiaiškintas, ir pareiškia, kad yra visiškai pasirengusi bendradarbiauti su bylą nagrinėjančiomis institucijomis, bei imasi būtinų veiksmų, kad užtikrintų bendrovės ateitį“, – priduriama pranešime.

Nacionalinė prokuratūra elektroniniu paštu pranešė, kad tiria, ar „WSK Poznan“ eksportavo dvejopo naudojimo produktus neturėdama tinkamų leidimų. Ji neužsiminė apie dronus ar Iraną.

Tarnyba pridūrė, kad vykstant tyrimui tuometiniam bendrovės generaliniam direktoriui buvo pateikti kaltinimai dėl strateginės svarbos produktų pardavimo be leidimo ir jam grėsė iki 10 metų laisvės atėmimo bausmė.

Sureagavo vidaus reikalų ministras

Spaudos konferencijoje paklaustas apie šią bylą, Lenkijos vidaus reikalų ir administracijos ministras Tomaszas Siemoniakas informavo, kad „vyksta tyrimas, kurį atlieka Nacionalinės prokuratūros Poznanės departamento skyrius“ ir kuris susijęs su „ginklų eksporto ir technologijų eksporto taisyklių pažeidimu“.

„Šį atvejį nustatė Vidaus saugumo agentūra ir, žinoma, jis yra visiškai pasibaisėtinas. Kita vertus, prokuratūra čia tikrai atliks veiksmus, pareikš kaltinimus ir informuos apie tolesnę šios bylos eigą“, – sakė jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomasz Siemoniak
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Tomasz Siemoniak

T.Siemoniakas pridūrė, kad vyriausybė stengiasi „sugriežtinti visus su sankcijomis susijusius klausimus“.

„Ankstesniais metais, priešingai nei buvo kalbama, ši sistema buvo labai laisva, todėl Nacionalinė mokesčių inspekcija, bendradarbiaudama su kitomis tarnybomis, jau keletą mėnesių vykdo intensyvią veiklą, siekdama užtikrinti, kad sankcijos ir embargas nebūtų apeinami“, – pabrėžė T.Siemoniakas.

Iranas per 2022 m. vasarį prasidėjusią invaziją į Ukrainą Rusijai tiekė tūkstančius bepiločių orlaivių „kamikadzių“ Shahed-136. Jie buvo naudojami Ukrainos priešlėktuvinei gynybai naikinti ir smogti infrastruktūrai toli nuo fronto linijos.

NATO vadovas: labai svarbu, kad JAV ir toliau remtų Ukrainą

18:31

NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / Tomas Tkacik / ZUMAPRESS.com
NATO vadovas Jensas Stoltenbergas / Tomas Tkacik / ZUMAPRESS.com

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas ketvirtadienį pareiškė, kad nepaprastai svarbu, jog Jungtinės Valstijos ir toliau remtų Ukrainą

Taip jis kalbėjo kelios dienos po to, kai buvęs prezidentas Donaldas Trumpas savo kandidatu į viceprezidentus pasirinko pagalbos tiekimo Kyjivui skeptiką.

„Tai turi būti bendros Šiaurės Amerikos ir Europos pastangos, o Jungtinės Valstijos yra didžiausia sąjungininkė. Todėl tikiuosi, kad jos ir toliau rems Ukrainą“, – duodamas interviu Jungtinėje Karalystėje vykstančio Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimo kuluaruose naujienų agentūrai AFP sakė J.Stoltenbergas.

Pareigūnai: Rytų Ukrainoje Rusijos pajėgos pražudė 5 žmones

17:31

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Rusijos pajėgos ketvirtadienį Ukrainos rytinėje Donecko srityje pražudė penkis civilius gyventojus, pranešė regiono pareigūnai.

Šiuo metu Kremlius savo puolamuosius pajėgumus telkia į Donecko regioną, kurį teigia aneksavęs praėjus keliems mėnesiams po 2022 metų vasario mėnesį pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą. 

Regiono prokurorai nurodė, kad Rusijos pajėgos pražudė sutuoktinių porą kaime netoli Kostiantynivkos.

„Dėl smūgio į gyvenamąjį namą mirė 85 metų vietos gyventojas. Buvo bandoma išgelbėti jo žmoną, tačiau ji mirė teikiant skubią pagalbą“, – teigiama regiono pareigūnų išplatintame pranešime. 

Priduriama, kad Rusijos pajėgos taip pat apšaudė Hrodivką ir pražudė tris 26-erių, 32-ejų ir 77-erių moteris. 

Be to, per kelis kitus išpuolius Donecko regione buvo sužeisti dar trys civiliai, pridūrė prokurorai. 

Dėl ginkluotės trūkumo pastaraisiais mėnesiais Ukrainos kariams sunkiai sekasi atlaikyti Rusijos pajėgų puolimą Donecko regione.

Ukraina pasirašė saugumo susitarimus su Slovėnija bei Čekija

17:30

Ukrainos Prezidento administracijos nuotr./Volodymyrą Zelenskį oro uoste pasitiko ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Valerijus Zalužas
Ukrainos Prezidento administracijos nuotr./Volodymyrą Zelenskį oro uoste pasitiko ambasadorius Didžiojoje Britanijoje Valerijus Zalužas

Ukraina ketvirtadienį pasirašė saugumo susitarimus su Slovėnija bei Čekija.

Prezidentūros tinklalapyje paskelbtuose pranešimuose sakoma, kad Volodymyras Zelenskis susitarimus su slovėnų ir čekų lyderiais pasirašė Jungtinėje Karalystėje vykstančio Europos politinės bendrijos viršūnių susitikimo kuluaruose.

Pagal susitarimą Čekija Ukrainai tieks mažo ir didelio kalibro šaudmenis, tieks šaunamuosius ginklus, taip pat dronus, elektroninės kovos ir sunkiąją įrangą. 

Slovėnija savo ruožtu įsipareigojo toliau teikti Ukrainai karinę ir humanitarinę pagalbą, padėti rengti karius ir bendradarbiauti informacinio ir kibernetinio saugumo srityse.

Tokių ilgalaikių dvišalių Ukrainos susitarimų su partnerėmis skaičius jau pasiekė 25. 

Karybos ekspertai išskyrė, ką turėtų išmokti Kyjivas iš savo žlugusio kontrpuolimo

17:14

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Karališkojo jungtinių tarnybų instituto ekspertai parengė išsamią ataskaią, kurioje išanalizavo ilgai laukto 2023 m. Ukrainos puolimo nesėkmės priežastis. Jų tikslas – padėti išvengti tokių klaidų pasikartojimo ateityje ir informuoti apie puolamosios kovinės galios atkūrimą NATO kariuomenėse.

Dr. Jackas Watlingas, sausumos karo ekspertas, dr. Oleksandras V. Danyliukas, įvairiapusės Rusijos karybos ekspertas, ir karybos ekspertas Nickas Reynoldsas išskyrė, kad pirminė Ukrainos puolimo operacijų koncepcija buvo pagrįsta: joje buvo numatyta, kad 12 šarvuočių ir mechanizuotų brigadų turi pasiekti proveržį 30 km fronto ruože. Vadinasi, per septynias dienas izoliuoti Tokmaką, o po to prasiveržti į pietus Melitopolio link. Pagal planą jų tempas turėjo neleisti Rusijai sutelkti didžiosios dalies savo pajėgų, todėl puolančiai pusei būtų reikėję įveikti tik šešis gynybinius pulkus.

„Ši operacijos koncepcija nebuvo įgyvendinta. Taip atsitiko dėl Ukrainos ir jos tarptautinių partnerių padarytų operatyvinių klaidų. Prieš puolimą Ukrainos tarptautiniai partneriai praleido du esminius sprendimų priėmimo momentus“, – rašoma ataskaitoje.

Pasak ekspertų, pirma, nors Rusija nuo 2022 m. gegužės mėn. pradėjo pereidinėti prie karo ekonomikos ir nuo rudens ėmėsi mobilizuoti karius, Ukrainos tarptautiniai partneriai nesiryžo svarbiems veiksmams, kad pašalintų savo pramonės apribojimus: „Dėl to, nors daugelis valstybių padovanojo Ukrainai didelę dalį savo nacionalinių atsargų, tai nesudarė pakankamo įrangos kiekio, kad būtų užtikrintas doktrininis minimumas svarbiausių priemonių, reikalingų operacijos koncepcijai įgyvendinti“.

Antrasis karybos ekspertų įvardintas praleistas sprendimo momentas buvo susijęs su laiku – kada ta įranga turėjo atvykti į Ukrainą.

„Ukrainos tarptautiniai partneriai, priimdami sprendimą veikti, sugaišo keturis mėnesius, todėl iki puolimo į Ukrainą atvyko tik dalis pažadėtosios įrangos, o Ukrainos brigados neturėjo pakankamai laiko treniruotis su naujai pristatyta įranga. Dėl šios priežasties puolimo pradžioje brigados buvo nepakankamai apmokytos, o tai lėmė didelę dalį taktinių klaidų, padarytų vykdant operaciją“, – išskyrė ekspertai.

Jie sutinka, kad tikrai ne viskas priklausė nuo sąjungininkų malonės, nes pati „Ukraina taip pat padarė nemažai klaidų“.

Viena pagrindinių, ekspertų nuomone, yra ta, kad patyrusios pajėgos buvo naudojamos kontakto linijai palaikyti ir vėliau puolimo metu vykdyti tvirtinimo operacijas, nors pagrindinės pajėgos buvo iš esmės naujai suformuotos.

Socialinių tinklų nuotrauka/Karas Ukrainoje
Socialinių tinklų nuotrauka/Karas Ukrainoje

„Dėl to pagrindiniams elementams trūko kovinės patirties, o tai lėmė taktines klaidas vykdant operaciją“, – pridūrė ekspertai. 

Antra, Ukrainos planuotojai dar labiau padidino tinkamai aprūpintų pajėgų stygių, nes skirstė karius kelioms kryptimis, kurios vėliau buvo papildomai aprūpintos šaudmenimis ir pagalbinėmis priemonėmis pagrindinių pajėgų sąskaita.

Visi trys ekspertai sutinka, kad šių dviejų klaidų derinys apribojo pajėgų gebėjimą veikti ir išlaikyti tempą.

„Didžiausia Ukrainos planavimo klaida, atrodo, buvo ta, kuria remiantis buvo nuspręsta, kad pagrindinės pajėgos tokiomis aplinkybėmis gali būti sėkmingos. Užuot naudojus tempą ir koncentraciją šešiems rusų pulkams įveikti, tikėtasi, kad smūginis veiksmas privers rusų karius palūžti, kaip tai įvyko 2022 m. prie Charkivo.“

Tokią prielaidą eksperta įvardijo kaip optimistinę. Jų teigimu, buvo nepakankamai įvertinta, kaip būtų galima pasiekti kritines sąlygas tokiam moraliniam žlugimui.

„Galiausiai pradinės atakos nepavyko, o tempas buvo prarastas taip, kad Rusija galėjo kautis su visais 105 000 karių, kuriuos turėjo tiksliniame sektoriuje“, – komentavo analitikai.

Pasak jų, nors kontrpuolimas ir nepavyko, ypač reikšminga iš jo klaidų išmokti savas pamokas.

Pirmoji pamoka Ukrainai ir jos tarptautiniams partneriams yra ta, kad operatyvinis saugumas buvo nepakankamas, todėl Rusija tiksliai žinojo, kur ir maždaug kada vyks puolimas.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

„Šią problemą dar labiau apsunkino tai, kad turėdama tik porą brigadų, tinkamai parengtų puolamosioms operacijoms, Rusija turėjo sekti tik nedidelį skaičių padalinių, kad nustatytų Ukrainos ketinimus. Atsižvelgiant į tai, kad šis saugumo trūkumas iš dalies atsirado dėl daugianacionalinio puolimo organizavimo proceso, NATO, kuri remiasi panašiais procesais, turėtų tai atidžiai išnagrinėti“, – išskiriama ataskaitoje.

Tarp kitų pamokų ekspertai taip pat įvardijo dėmesį kontržvalgybos pajėgumams, elektroninės apsaugos sutvirtinimą.

„Per puolimą taip pat buvo akivaizdu, kad nors programinės įrangos apibrėžtos sistemos yra labai svarbios pajėgų konkurencingumui, jos taip pat yra jautrios tikslingiems elektroninio karo trukdžiams. Tai ypač pasakytina apie tiksliuosius smūgius.“

Jie pastebėjo, kad, karui įpusėjus, Rusijos pajėgos sukūrė tvirtas priešpriešas įvairiems Ukrainos pajėgumams, įskaitant „Excalibur“ šaudmenims ir valdomoms daugkartinio paleidimo raketų sistemoms.

„Akivaizdu, kad norint išlaikyti technologinį pranašumą reikia gebėti greitai atnaujinti sistemas vietoje.“

„Nuolatinio priešo stebėjimo ir tolimojo šaudymo derinys reiškė, kad kariams pradėjus puolamąsias operacijas, jų antžeminės komunikacijos linijos tapo nuspėjamos ir pasiekiamos, o tai mažino tempą“, – vardijo ekspertai ir pridūrė, kad klausimas, kaip galima užtikrinti ilgalaikę perėjimo punktų apsaugą turėtų būti svarbiausia NATO pajėgumų sritis.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Karas Ukrainoje

„Ukrainai dėl laiko, reikalingo puolamosioms kovinėms pajėgoms atkurti, atnaujintų puolamųjų operacijų artimiausiu metu perspektyvoje nematyti. Todėl dabar Ukraina turi keisti prioritetus, kad padarytų kuo daugiau žalos Rusijos ginkluotosioms pajėgoms ir taip laimėtų taip reikalingo laiko.

Tuo pat metu Ukraina tikriausiai bandys apriboti Rusijos pajamų gavimą, suduodama smūgius Rusijos pajamas generuojančiai infrastruktūrai. Laiko galima nusipirkti, nors ir už didelę kainą. Ukrainai ir jos tarptautiniams partneriams kyla klausimas, ką su juo daryti“, – dėstė karybos ekspertai.

Rusijos veiksmams pateisinti D.Medvedevas griebėsi senovės Babilono įstatymų ir Korano

16:16

„AP“/„Scanpix“/Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas

Vyriausiasis Rusijos propagandininkas buvęs prezidentas Dmitrijus Medvedevas eilinį kartą nusprendė pademonstruoti savo žinias ir ėmėsi aiškinti, kad senovės Babilono ir Indijos įstatymai suteikia Rusija teisę panaudoti branduolinį ginklą prieš savo priešininkus Vakaruose, skelbia Rusijoje uždrausta naujienų svetainė „The Moscow Times“.

Senovės Babilono ir Indijos įstatymai, taip pat Senasis Testamentas ir Koranas suteikia Rusijai teisę panaudoti branduolinį ginklą prieš savo priešininkus Vakaruose, žurnalui „Argumenty Fakty“ pareiškė Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojas Dmitrijus Medvedevas, pagarsėjęs ribų nežinančia retorika Rusijos pradėto karo Ukrainoje kontekste.

„Principas „akis už akį, dantis už dantį“ turi istorinį pobūdį. Jis buvo išdėstytas jau Hamurabio įstatymuose, Manu įstatymuose, Dvylikos lentelių įstatymuose ir, žinoma, Senajame Testamente bei Korane. Taigi už blogį gali, o kartais ir turi būti atsakoma blogiu“, – senuosius įstatymus ir šventuosius tekstus savaip interpretavo buvęs prezidentas.

Tačiau, pasak jo, Rusija galvoja apie „milijonų žmonių likimus“ ir supranta savo „istorinę atsakomybę“ žmonijai.

Plačiau skaitykite ČIA.

Latvija nurodys 4 650 Rusijos piliečių imtis veiksmų, kad galėtų likti Latvijoje

14:44

„AFP“/„Scanpix“/Rusijos piliečio pasas
„AFP“/„Scanpix“/Rusijos piliečio pasas

Latvijos Pilietybės ir migracijos reikalų valdyba (PMLP) pranešė, kad rugpjūčio pradžioje išsiųs laiškus 4 650 Rusijos piliečių, kuriuose informuos apie tai, kokių veiksmų jie turėtų imtis, kad galėtų pasilikti Baltijos šalyje, įsigaliojus naujoms Imigracijos įstatymo pataisoms.

Pagal šį birželį priimtus Imigracijos įstatymo pakeitimus Rusijos piliečiai, kurie gavo leidimus nuolat gyventi Latvijoje, privalės pateikti dokumentus dėl nuolatinio ES gyventojo statuso suteikimo, įskaitant dokumentus, patvirtinančius, kad jie sėkmingai išlaikė valstybinės kalbos egzaminą.

Jei toks prašymas nebus gautas, jų leidimas nuolat gyventi nustos galioti 2025-ųjų liepos 15-ąją, o asmuo turės išvykti iš Latvijos teritorijos iki 2025-ųjų spalio vidurio.

Neišlaikius egzamino, bet užsiregistravus jį perlaikyti iki nustatytos datos, dokumentų pateikimo terminas bus pratęstas.

Sėkmingas jūrų ir oro dronų puolimas: Kyjivo pajėgos atakavo Rusijos karinę bazę Kryme

14:38 Atnaujinta 14:47

Kadras iš vaizdo įrašo/Kadras iš vaizdo įrašo
Kadras iš vaizdo įrašo/Kadras iš vaizdo įrašo

Ukrainos saugumo tarnybos (SBU) jūrų ir oro dronai smogė Rusijos pakrančių apsaugos bazei Donuzlavo ežere okupuotame Kryme, skelbia naujienų agentūra „Unian“, remdamasi informuotu šaltiniu.

„Praėjusią naktį Rusijos okupacinės karinės jūrų pajėgos surengė pratybas, kad apsaugotų Donužlavo ežero vandenis Kryme. SBU bepiločių lėktuvų dėka šios pratybos buvo nesėkmingos, nes rusai nesugebėjo apginti net savo bazės, jau nekalbant apie ežero teritoriją“, – nurodė pašnekovas.

Jo teigimu, dėl kombinuoto dronų puolimo prieš pakrančių apsaugos bazę buvo apgadinta nemažai įrenginių. Tvirtinama, kad nukentėjo Rusijos pajėgų vadavietė, šaudmenų ir įrangos sandėlis, elektros pastotė, techninės patalpos ir rusų šaudymo pozicijos.

VIDEO: Ukrainos oro ir jūrų dronai smogė Rusijos bazei Kryme: nuostoliai skaičiuojami

Šaltinis pažymėjo, kad tai – dar vienas priminimas priešui, jog Ukrainos Krymas virsta spąstais rusams, kuriuose jie bus sistemingai naikinami.

Jis taip pat priminė SBU vadovo Vasilijaus Maliuko žodžius, kad „mirtis yra vienintelė perspektyva, kurią galime pasiūlyti okupantams“.

Su Rusija siejama naujienų svetainei "Readovka" šaltiniai pranešė, kad dėl Ukrainos dronų kilo milžiniškas gaisras Jekaternburgo mieste esančios karinės gamyklos teritorijoje.

Vietos „Telegram“ kanalų duomenimis, Jekaterinburgo Pionerskio rajone buvo pastebėti stiprūs dūmai. Žinoma, kad gaisras kilo netoli „Uraltransmaš“ karinės gamyklos. Gyventojai nurodė, kad dega tuščio cecho stogas. Tinkle pažymima, kad pastate esą vyko suvirinimo darbai, dėl kurių ir kilo gaisras.

„Informacijos apie nukentėjusiuosius kol kas nėra. Trys pastate buvę darbininkai evakuoti patys“, – rašė Rusijos žiniasklaida.

Reikėtų pridurti, kad „Uraltransmaš“ yra didelė Rusijos įmonė, kuri specializuojasi karinės įrangos, staklių ir tramvajų gamyboje. Internete teigiama, kad tai vienintelė gamykla Rusijoje, gaminanti savaeiges artilerijos sistemas

Ketvirtadienį ryte Rusija paskelbė pranešimą, kuriame tvirtino, kad praėjusią naktį virš Krymo numušė 33 ukrainiečių bepiločius orlaivius ir 10 į pusiasalį plaukusių jūrinių dronų.

„Oro gynybos sistemos [...] sunaikino ir perėmė 33 bepiločius orlaivius virš [...] Krymo“, – sakoma ministerijos pranešime platformoje „Telegram“.

Jame priduriama, kad pajėgos „Juodojoje jūroje sunaikino 10 jūrinių dronų, plaukusių Krymo pusiasalio link“.

Maskvos paskirtas Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas anksčiau ketvirtadienį sakė, kad mieste girdėti sprogimai yra susiję su Rusijos kariuomenės atsaku į „bandymą atakuoti antvandeniniu dronu“.

Anksčiau pranešta, kad liepos 15 d. naktį Sevastopolyje, Fiolento kyšulyje, buvo girdėti keli galingi sprogimai. Teigiama, kad dronai atakavo Rusijos priešlėktuvinės gynybos sistemos S-400/S-300 dalinį iš 12-ojo priešlėktuvinių raketų pulko karinio dalinio.

Vietos gyventojai girdėjo 8 sprogimus, o Rusijos gynybos ministerija tvirtino, kad „visi ukrainiečių dronai buvo numušti“. Taip pat užsiminta, kad tikriausiai buvo pažeista viena iš radiolokacinių stočių, o S-400 pozicijoje įvyko sprogimas. Pažymima, kad karinis dalinys yra įsikūręs tarp sodybų, todėl nepilotuojamo orlaivio nuolaužos nukrito ant sodybų stogų.

„Rusijos laisvės“ legiono kariai Rusijos aerodrome sunaikino karinę įrangą

13:40

Socialinių tinklų nuotrauka/„Rusijos laisvės“ legionas
Socialinių tinklų nuotrauka/„Rusijos laisvės“ legionas

„Rusijos laisvės“ legiono kariai, kovojantys Ukrainos pusėje prieš Rusijos pajėgas, savo šalyje įvykdė sabotažo operaciją. Dėl to sudegė keletas karinės įrangos vienetų, skelbia grupės spaudos tarnyba.

Teigiama, kad kariškiai įvykdė sabotažą Permės krašte. Įranga buvo Bolševo Savino karinio aerodromo teritorijoje.

Trečiadienį socialinio tinklo „YouTube“ kanale buvo paskelbtas rusiškos įrangos likvidavimo operacijos vaizdo įrašas. Jame kariškiai pabrėžė, kad sudegusios transporto priemonės nebegalės vykti į mūšio lauką ir nebus naudojamos rusams vežti.

„Dabar įranga nevyks į frontą ir neveš rusų mirti už ligotas Kremliaus nykštuko idėjas. Ačiū tikriems savo tėvynės patriotams. Bus daugiau“, – sakoma „Rusijos laisvės" legiono pareiškime.

Dalinys taip pat padėkojo savo kariams Rusijoje už jų indėlį į kovą su Rusijos kariuomene.

„Kol mūsų bepiločiai lėktuvai ir artilerija naikina įrangą mūšio lauke, jūs neleidžiate jai pasiekti fronto linijos. Siunčiame legionierių padėką ir paramą kiekvienam pasipriešinimo kovotojui! Būkite drąsūs ir nesustokite – tik kartu mes nugalėsime“, – džiaugėsi kariai.

Anksčiau „Rusijos laisvės“ legiono narys Oleksijus Baranovskis naujienų agentūrai „Unian' sakė, kad jo gyvenimas nebus nuėjęs veltui, jei žus kovodamas su Rusijos prezidento Vladimiro Putino režimu. Jis taip pat padėkojo Volodymyrui Zelenskiui už suteiktą galimybę.

„Esame labai dėkingi prezidentui Volodymyrui Zelenskiui už tai, kad leido mums savo krauju atpirkti mūsų tėvynės Rusijos Ukrainai padarytas skriaudas“, – tvirtino jis.

Savo ruožtu balandžio mėnesį Rusijos savanoriai nusprendė surengti reidą Rusijos teritorijoje. Tuo metu Ukrainos karinės žvalgybos vadas Kyrylo Budanovas pabrėžė, kad tai buvo labai naudinga Ukrainai.

„Kalbant apie „Rusijos laisvės“ legiono, Rusijos savanorių korpuso, „Sibiro bataliono“ ir kitų savanorių formuočių veiklą, reikia pasakyti, kad jie kovoja už savo šalį. Kai kuriems iš jų pavyksta, kai kuriems nepavyksta, bet jie neatsisako savo darbo. Jau antrus metus iš eilės vykdoma veikla, o tai rodo jos sistemingumą. Kai situacija fronte labiau pasikeis, manau, kad jiems bus lengviau judėti į priekį ir siekti savo tikslų. Kol kas mums labai naudinga, kad jie sugebėjo ištempti grupuotę, nukreipti savo pajėgas fronte ginti savo sieną“, – komentavo aukšto rango pareigūnas.

„Politico" įvertino, kiek Kyjivui kainuoja tušti NATO pažadai

13:17

Socialinių tinklų nuotrauka/NATO viršūnių susitikimas Vašingtone
Socialinių tinklų nuotrauka/NATO viršūnių susitikimas Vašingtone

Vašingtone vykusio NATO aukščiausiojo lygio susitikime, skirtame Aljanso 75-mečiui paminėti, bloko lyderiai suteikė Ukrainai naujų, bet tuščių vilčių kare su Rusija. O tai – dar blogiau nei nedaryti nieko, skelbia leidinys „Politico“.

„Nesvarbu, ar tai būtų kariniai įsipareigojimai, ar intensyvesnė parama, pretenzija, kad NATO šiuo metu gali padėti pasiekti pergalę Ukrainoje, ar užtikrinti ją vėliau, skatina šalies vadovus atidėti susitaikymą su sunkia padėtimi. Be to, tai kelia grėsmę, kad NATO narės, nesulaukusios saugumo grąžos, nukentės dar labiau“, – rašoma straipsnyje.

Melagingi pažadai

Praeitais metais Ukrainai nepavykus pasiekti kontrpuolimo tikslų, Kyjivas, ko gero, po truputį ėmė suprasti, kad jo pajėgos negali atkovoti daugiau savo teritorijos.

Nepaisant didelės Vakarų pagalbos antplūdžio, Ukrainai gali būti sunku išlaikyti tai, ką turi, pažymėjo straipsnio autoriai.

Pasak jų, ši aplinkybė rodo, kad jis turėtų pradėti svarstyti derybas su Maskva dėl konflikto užbaigimo ar net įšaldymo paliaubomis, kol padėtis mūšio lauke nepablogėjo ir nesumažėjo galimybės derėtis.

„Tačiau vietoje to Vašingtonas ir Europos sostinės, deja, tik sustiprina – bent jau retoriškai – ir sako, kad Ukraina vieną dieną įstos į NATO. Tiesą sakant, prieš viršūnių susitikimą propagavę miglotą „tiltą į galimą Ukrainos narystę“, NATO lyderiai susitikimo metu pareiškė, kad Ukraina eina „negrįžtamu keliu“ į narystę“, – rašo „Politico“.

Birželį JAV taip pat pasirašė 10 metų saugumo susitarimą su Kyjivu.  O JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas užsiminė, kad NATO instruktorių dislokavimas Ukrainoje yra neišvengiamas.

Socialinių tinklų nuotrauka/JAV prezidentas Joe Bidenas
Socialinių tinklų nuotrauka/JAV prezidentas Joe Bidenas

Tačiau leidinyje pabrėžiama, kad būtų neprotinga priimti Ukrainą į NATO – nei dabar, nei kada nors vėliau.

„Bet koks galimas Ukrainos įstojimo scenarijus kelia neišsprendžiamą dilemą: šalis negali būti priimta, kol ji kariauja su Rusija, visų pirma todėl, kad tai iš karto įstumtų NATO ir Rusiją į branduolinę krizę. Be to, bet koks įsipareigojimas ginti Ukrainą ateityje nebūtų patikima atgrasymo priemonė.“

Pabrėžiama, kad Aljanso garantas – Jungtinės Valstijos – jau aiškiai parodė, kad nekovos ir nerizikuos branduoliniu karu dėl Ukrainos, net jei pastarajai iškiltų pavojus išlikti, nes Jungtinės Valstijos neturi gyvybiškai svarbių interesų.

„Paprastai tariant, Vakarų pažadai yra tuščios kalbos, o Ukrainos narystė NATO šiuo metu nesvarstoma. E.Macrono pasiūlymas (dėl karių siuntimo – 15min) atrodo gana lengvabūdiškas, o JAV paktas iš esmės yra simbolinis“, – dėsto „Politico“.

Realus pavojus

Straipsnio autorių nuomone, net ir melagingi pažadai gali kelti realų pavojų, ir tai gali pasireikšti keliais būdais.

Pirma, bet kokia Ukrainos narystės NATO perspektyva, kad ir kokia abejotina ji būtų, išsaugo pagrindinę karo priežastį ir suteikia Rusijai paskatą tęsti konfliktą, kad užkirstų kelią tai narystei. Kaip ir 2021 m. gruodį Rusijos pateiktuose sutarčių projektuose ir 2022 m. kovą bei balandį vykusiose Stambulo derybose, bet kokia rezoliucija neišvengiamai priklausys nuo to, ar Ukraina įstos į NATO.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Antra, melagingi pažadai skatina klaidingas viltis, kurios tik įkvėps Ukrainą „toliau vykdyti savo nesėkmingą strategiją susigrąžinti visas prarastas teritorijas“ ir vengti derybų su Maskva.

Tvirtinama, kad šiuo metu Ukrainai tikriausiai geriausia išeitis yra įsitvirtinti ir laikytis gynybinės strategijos, kartu pradedant derybas dėl taikos ar bent jau paliaubų.

„Vakarų parama gali padėti Kyjivui kurį laiką išlaikyti fronto linijas ir persekioti Rusijos taikinius, tačiau ji negali pakeisti galutinio Ukrainos gyvosios jėgos trūkumo, ypač tuo metu, kai Vakarų pramonės bazė pati patiria įtampą. Karo pratęsimas žada tik tolesnį Ukrainos pajėgų išsekimą ir galiausiai fronto arba politinio žlugimo galimybę“, – įvertino „Politico“.

Žinoma, Rusija gali nesutikti priimti paliaubų dėl teritorinio status quo, o derybos gali užtrukti ne vienerius metus: "Tačiau NATO retorika tik padeda atitolinti žingsnius taikos link. Taikai pasiekti reikia politinio poslinkio pripažinimo link, kad karas nesibaigs teisingumo triumfu Ukrainai ir Rusijai“.

Negana to, pastebėjo autoriai, Ukraina nėra monolitas, nepajudinamai palaikantis visos teritorijos grąžinimą bet kokia kaina. Vis daugiau ukrainiečių neabejotinai norėtų pakeisti kursą ir nustoti siųsti žmones vis labiau neįgyvendinamiems tikslams siekti.

„Melagingi Vakarų pažadai remia mažiau praktišką alternatyvą“, – pridūrė „Politico“.

Be to, nors netikros vilties kaina daugiausia tenka Ukrainai, ji taip pat didina riziką amerikiečiams ir kitoms NATO narėms. Kuo ilgiau karas užsitęs, tuo didesnė eskalacijos rizika, išskyrė autoriai.

Pastarosiomis savaitėmis Ukraina jau pasitelktė savo vietinius pajėgumus, kad smogtų Rusijos radiolokacinėms stotims, skirtoms iš anksto perspėti apie JAV branduolinę ataką. Praėjusį mėnesį Ukrainos pajėgų paleistos JAV tiekiamos raketos sprogmenys, kuriuos perėmė Rusijos priešlėktuvinė gynyba, nukrito ant civilių paplūdimio gyventojų Sevastopolyje.

Šie įvykiai, pasak „Politico“, kelia didelį susirūpinimą.

„Ankstyvojo perspėjimo sistemų puolimas pakerta Rusijos pasitikėjimą savo gebėjimu reaguoti, jei Jungtinės Amerikos Valstijos suduotų pirmąjį branduolinį smūgį, todėl didėja rizika, kad Rusija panaudos branduolinius ginklus. Tačiau labiau tikėtina, kad Maskva į atakas prieš jos teritoriją naudojant JAV tiekiamus ginklus atsakys ieškodama būdų, kaip tiesiogiai smogti JAV arba jų rėmėjams.“

Ukrainos išpuoliai prieš Rusiją taip pat kelia klausimą, ar JAV sugebės užkirsti kelią Kyjivui įtraukti jas į tiesioginį konfliktą, kai padėtis taps dar baisesnė.

Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos kariai Ukrainoje
Rusijos gynybos ministerijos nuotr./Rusijos kariai Ukrainoje

„Analitikai dažnai pabrėžia, kad Vakarai neturėtų pasiduoti „branduoliniam šantažui“, nes eskalacija iki branduolinio karo mažai tikėtina. Tačiau tikslus branduolinio šantažo pavadinimas yra branduolinis atgrasymas, ir jam nereikia įsitikinimo, kad katastrofa įvyks, o tik baimės, kad ji gali įvykti“, – rašo leidinys.

Branduolinio karo rizika gali būti nedidelė, tačiau jo apokaliptinės pasekmės reikalauja dėti visas pastangas, kad jis niekada neįvyktų.

„Ir vis dėlto praeitą savaitę NATO tęsė savo neatsakingą politiką Ukrainos atžvilgiu: kurstė klaidingas viltis, mažindama taikos tikimybę ir didindama karo pavojų. Kitoks aukščiausiojo lygio susitikimas, persmelktas realizmo, būtų pripažinęs, kad Ukraina negali laimėti didžiule prasme, kaip ji pati apibrėžė pergalę, ir kad NATO jos negins. Tai būtų tiltas į geresnes protingos taikos Ukrainoje perspektyvas, jau nekalbant apie didesnį NATO saugumą“, – padarė išvadą autoriai.

Ukraina užblokavo rusiškos naftos tranzitą į Vengriją

12:42

„Reuters“/„Scanpix“/Dujotiekis
„Reuters“/„Scanpix“/Dujotiekis

Rusijos nafta nustojo tekėti „Družba“ naftotiekiu per Ukrainą į Vengriją, Kyjivui sugriežtinus sankcijas Rusijos kompanijoms, skelbia Vokietijos visuomeninė transliuotoja „Deutsche Welle“.

„Ukrainoje susiklostė tokia teisinė padėtis, kad „Lukoil“ nebetiekia naftos Vengrijai“, – pareiškė Vengrijos užsienio reikalų ministras Peteris Szijjarto po susitikimo su Rusijos kolega Sergejumi Lavrovu Niujorke Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos posėdžio kuluaruose.

Vengrijos vyriausiasis diplomatas pridūrė, kad jo šalies energetikos bendrovė MOL ir Rusijos koncernas „Lukoil“ bendrai ieško teisinio sprendimo naftos tiekimui vamzdynu atnaujinti.

Plačiau skaitykite ČIA.

Britų žvalgyba: Kremlius specialiai trikdo „YouTube“ veikimą Rusijoje

12:34

Shutterstock nuotr./„Youtube“
Shutterstock nuotr./„Youtube“

Rusijos vyriausybė inicijavo tolesnius skaitmeninių telekomunikacijų naudojimo Rusijoje apribojimus. Tai daroma siekiant užblokuoti prieigą prie informacijos įvairovės, naujausioje ataskaitoje skelbia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

Pasak pranešimo, Rusijos valdžios institucijos pradėjo lėtinti šifruotų žinučių siuntimo programėlės „WhatsApp“ duomenų srautą. Viešai aiškinama, kad taip siekiama apriboti ekstremistinių grupuočių galimybes bendrauti. Kaip apibrėžia institucijos, tai greičiausiai apima ir opozicijos aktyvistų bei karo Ukrainoje priešininkų galimybės organizuotis ir bendrauti ribojimą.

Liepos 12 d. Rusijos nepriklausoma žiniasklaida pranešė, kad „YouTube“ veiklos sutrikimą sukėlė Rusijos vyriausybės sąmoningai sulėtintas duomenų srautas. Pranešama, kad Kremlius tikriausiai visiškai užblokuos „YouTube“ rugsėjo mėn.

Rusijoje „YouTube“ yra gana populiarus informacijos kanalas ir juo naudojosi opozicijos aktyvistai, tai darę ir kalėjime miręs Aleksejus Navalnas, skleidęs kritiką prieš Rusijos valdžios.

Britų žvalgybos duomenimis, kartu su neseniai paskelbtu nepriklausomos žiniasklaidos draudimu ir kitų saugių ryšių apribojimais, šios priemonės pagreitina ilgalaikę tendenciją, kai valstybė vis labiau kontroliuoja prieigą prie žiniasklaidos ir informacijos Rusijoje.

„Šiais prieigos prie socialinės žiniasklaidos platformų apribojimais greičiausiai siekiama užtikrinti, kad Rusijos gyventojai galėtų naudotis tik vyriausybės kontroliuojamą ideologiją atitinkančia žiniasklaida. Apribojus saugesnes privataus bendravimo priemones, vyriausybei bus lengviau stebėti potencialius disidentus ir sukurti baimės atmosferą tarp tų, kurie gali kritikuoti režimą“, - teigė Didžiosios Britanijos gynybos ministerija, remdamasi žvalgybos duomenimis.

Anot Levados centro atliktos apklausos, didžioji dauguma rusų (75 proc.) pritaria karui su Ukraina. Dauguma respondentų (71 proc.) pritartų Vladimiro Putino sprendimui, jei jis nuspręstų nutraukti karą su Ukraina „šią savaitę“. Tačiau jei V.Putinas nuspręstų nutraukti karą su sąlyga, kad bus grąžintos užgrobtos teritorijos, tuomet jo sprendimą palaikytų tik 30 proc. rusų.

V.Zelenskis atvyko į Jungtinę Karalystę

12:16

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis atvyko į Jungtinę Karalystę dalyvauti Europos politinės bendrijos aukščiausiojo lygio susitikime Blenheimo rūmuose. 

„Nuo pat pirmųjų visiškos invazijos dienų Jungtinė Karalystė buvo vienu žingsniu priekyje ir buvo pasiryžusi remti Ukrainą. Būtent tokio ryžto mums reikia, kad sustabdytume Rusijos terorą“, – sakoma jo pareiškime atvykus. 

 

Rusija sako esanti pasirengusi dirbti su bet kokiu JAV lyderiu

11:31

Sergejus Lavrovas vadovauja JT Saugumo Tarybos susitikimui Niujorke. / Eduardo Munoz / REUTERS
Sergejus Lavrovas vadovauja JT Saugumo Tarybos susitikimui Niujorke. / Eduardo Munoz / REUTERS

Rusija yra pasirengusi dirbti su bet kokiu dialogo neatmetančiu JAV prezidentu, trečiadienį pareiškė rusų užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

„Būsime pasirengę dirbti su bet kokiu amerikiečių lyderiu, kokį tik išrinks amerikiečių liaudis ir koks tik bus pasirengęs lygiateisiškam pagarbiam dialogui“, – sakė jis spaudos konferencijoje Jungtinėse Tautose.

Taip S.Lavrovas atsakė į klausimą apie Maskvos ir Vašingtono santykius, jei Donaldas Trumpas lapkritį rinkimuose įveiks dabartinį JAV prezidentą Joe Bideną ir sugrįš į Baltuosius rūmus. Respublikonų kandidatas D.Trumpas 2023 metų gegužę sakė, kad galėtų „per 24 valandas“ nutraukti karą Ukrainoje, jei sugrįžtų antrai JAV prezidento kadencijai.

Demokratai nuolat kritikuoja D.Trumpą dėl per didelio nuolaidumo Rusijai. Eksprezidentas yra ne kartą išreiškęs susižavėjimą Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu, apkaltintu karo nusikaltimais dėl invazijos į Ukrainą.

„Mes dirbome su prezidentu Trumpu“, – sakė S. Lavrovas.

Pasak jo, valdant D.Trumpui Maskvai buvo įvesta „labai rimtų sankcijų“, tačiau „tuo metu tarp mūsų ir Vašingtono vyko dialogas aukščiausiais lygiais“, o „šiuo metu tokio dialogo nėra“.

Paklaustas apie D.Trumpo kandidatą į viceprezidentus senatorių J.D.Vance'ą, kuris nepritaria tam, kad JAV teiktų pagalbą Ukrainai, S.Lavrovas gyrė jo poziciją.

„Jis pritaria taikai, pritaria [...] pagalbos nutraukimui ir mes tik galime tai sveikinti, nes mums to ir reikia: sustabdyti ginklų pumpavimą į Ukrainą, – sakė S.Lavrovas.

„Tada karas baigsis“, – pridūrė jis.

Įstrigęs savo spąstuose: paaiškino, kodėl V.Putinas bus priverstas didinti mobilizaciją

11:09

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas plės mobilizaciją ir šiuo metu planuoja įdarbinti 350 tūkst. naujokų. Ir tai tik pirmasis etapas, naujienų svetainei „KIEV24“ pareiškė Ukrainos kariuomenės generolas, buvęs užsienio žvalgybos tarnybos vadovas Mykola Malomužas.

Jo teigimu, Rusija šiais ir kitais metais planuoja mobilizuoti apie milijoną žmonių, tačiau gyvosios jėgos jai trūksta jau dabar.

„V.Putinas bus priverstas mobilizuotis ir plėstis. Kaip jis pats sakė, per pusmetį jam reikia į kariuomenę mobilizuoti bent 350 tūkst. žmonių. Būtent tai paskatins jį uždrausti keliauti asmenims, privalantiems atlikti karinę tarnybą“, – pažymėjo buvęs žvalgybos pareigūnas.

M.Malomužas pabrėžė, kad tuos 350 tūkst. naujai mobilizuotus karius dar reikės apmokyti ir koordinuoti jų kovinius veiksmus.

„Ir 350 tūkst. yra tik pirmasis etapas, o bendras skaičius turėtų išaugti iki milijono. Tai numatyta šiems ir kitiems metams. Jei kalbame apie 35 tūkst. rusų, žuvusių fronte per mėnesį, tai per 10 mėnesių jų bus 350 tūkst. Būtent tiek gyvosios jėgos jie „pritrauks“ iki metų pabaigos.  O kitais metais jiems reikės dar daugiau. Sakyčiau, kad tokie ištekliai yra sunkiai surenkami net iš visos Rusijos. Žinau dabartinę operatyvinę situaciją Rusijoje, ir ten jau dabar jaučiamas trūkumas“, – paaiškino jis.

Generolas taip pat atkreipė dėmesį, kad „jaunų žmonių“ teisiškai neleidžiama siųsti į fronto liniją.

„Tačiau tai bus padaryta. Jie bus perduoti pagal sutartį, o tada bus taikoma jų siuntimo į kovinio rengimo centrus ir į frontą schema. Viskas rodo, kad V.Putinas kuria užsitęsusio karo modelį. Todėl mobilizaciniai ištekliai jam yra itin aktualūs“, – sakė M.Malomužas.

Didžiosios Britanijos žvalgyba anksčiau pranešė, kad Rusijos vyriausybė kuria sistemą, kuri neleistų potencialiems šauktiniams ir mobilizuotiesiems į Rusijos kariuomenę išvykti iš šalies.

Kaip pažymima pranešime, liepos 11 d. naujienų svetainė „Meduza“ pranešė, kad Rusijos vyriausybė diegia „keitimosi informacija sistemą“ tarp Gynybos ministerijos ir Federalinės saugumo tarnybos (FSB), kuri leis perduoti išsamią informaciją apie potencialius rekrūtus FSB pasienio tarnybai ir neleis jiems išvykti iš šalies. Sistema turėtų visiškai įsibėgėti iki 2024 m. rudens.

Praėjusią vasarą Rusija uždraudė asmenims, gavusiems šaukimą į teismą, išvykti iš šalies. Rusijos valdžios pareigūnams taip pat uždrausta keliauti į užsienį

Skaudi žinia po Ukrainos pajėgų pasitraukimo iš Krynkų: dingo šimtai karių

10:46

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Dniepro
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Dniepro

Po trečiadienį išplatintų pranešimų apie Ukrainos karių pasitraukimą iš Krynkų kaimo kairiame Dniepro krante, policija nurodė, kad nuo 2023 m. spalio iki šių metų birželio pabaigos per šią gynybinę operaciją dingo 788 Ukrainos kariškiai. Tuo tarpu Ukrainos kariuomenė teigia, kad jos kariai laikose kitose pozicijose kairiajame Dniepro krante.

„Policijoje žurnalistams pavyko išsiaiškinti, kiek ukrainiečių karių dingo Krynkų kaime Chersono srities kairiajame Dniepro krante. Nuo 2023 m. spalio mėn. iki 2024 m. birželio pabaigos kaip oficialiai dingę be žinios ten ieškomi 788 vyrai. Tuo pat metu iš ten išvežtų ir galiausiai palaidotų žuvusių karių skaičius yra gerokai mažesnis – 262 gynėjai per šį laikotarpį“, – rašoma „Slidstvo.Info“ straipsnyje.

Pokalbiuose su žurnalistais jūrų pėstininkai ne kartą sakė, kad Krynkuose rusai neima belaisvių. Tačiau mainų sąrašuose ir ataskaitose apie paėmimą į nelaisvę įrašytos ten dingusių asmenų pavardės.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainos oro pajėgos numušė 16 rusų dronų ir dvi raketas

09:41

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos oro pajėgos ketvirtadienį pranešė, kad per praėjusią naktį numušė 16 rusų paleistų dronų ir dvi raketas.

Pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ teigiama, kad rusai ketvirtadienio naktį atakavo 16 atakos dronų „Shahed-131/136“, paleistų iš Kursko srities, ir trimis iš pietų paleistomis aviacinėmis raketomis: dviem Ch-59/Ch-69 ir viena Ch-35.

Visi rusų dronai ir dvi raketos Ch-59/Ch-69 buvo numušti virš Dnipropetrovsko, Poltavos, Zaporižios, Kyjivo ir Charkivo sričių.

Buvęs Maskvos kultūros departamento vadas suimtas dėl kyšių: prašosi į karą Ukrainoje

09:38

Socialinių tinklų nuotrauka/Buvęs Maskvos kultūros departamento vadovas Aleksandras Kibovskis
Socialinių tinklų nuotrauka/Buvęs Maskvos kultūros departamento vadovas Aleksandras Kibovskis

Buvęs Maskvos kultūros departamento vadovas Aleksandras Kibovskis, suimtas dėl 100 mln. rublių kyšių paėmimo ir įtariamas sukčiavimo byloje, pareiškė norą prisijungti prie karo Ukrainoje, skelbia naujienų svetainė „The Moscow Times“.

„Jau seniai sakiau, kad pats eisiu į „specialiąją karinę operaciją“. Man tai yra išspręstas klausimas, nepriklausomai nuo to, kas čia įvyks ar neįvyks“, – sakė A.Kibovskis per teismo posėdį dėl kardomosios priemonės paskyrimo.

Buvęs pareigūnas kaltinamas aštuoniais kyšininkavimo ir vienu pasikėsinimo sukčiauti atvejais. Vien už kyšių ėmimą jam gresia iki 15 metų laisvės atėmimo bausmė.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusijos propagandininkai smerkia „nedėkingą“ Suomiją

09:15

unsplash.com nuotr./Suomija
unsplash.com nuotr./Suomija

Socialiniuose tinkluose plinta vadinamosios „Rusijos karinės-istorinės draugijos“ parengtas tezių rinkinys apie Suomiją. Akivaizdu, kad pagrindinis šios atmintinės tikslas – formuoti neigiamą požiūrį į šią šalį bei jos praeitį. Tačiau propagandininkų pateikiami istoriniai faktai gerokai iškraipyti, o vietomis – atvirai melagingi.

„Facebook“ socialiniame tinkle platinamas įrašas, kuriame cituojamos Kremliaus įkurtos Rusijos karinės-istorinės draugijos tezės.

„Prieš prisijungdama prie Rusijos imperijos, Suomija buvo apgailėtina Švedijos karalystės kolonija. Aleksandro I valia ji tapo didžiąja kunigaikštyste su plačiausios autonomijos teisėmis.

1917 m. sovietų valdžia paskelbė pripažįstanti savo kaimynės nepriklausomybę. Suomijos vadovybė nedelsdama paskelbė apie „Didžiosios Suomijos“ sukūrimą, kuriai turėjo priklausyti ir Kolos pusiasalio, Murmansko, Archangelsko, Suomių įlankos pakrantės, įskaitant Sankt Peterburgą ir Estiją, teritorijos aplink Ladogos ir Onegos ežerus iki Permės.

Antrojo pasaulinio karo metais Suomija buvo nacių sąjungininkė. Suomiams pavyko užimti didelę dalį sovietinės Karelijos ir iš šiaurės blokuoti Leningradą.

Po karo Sovietų Sąjunga leido Suomijai ne tik išlikti neutraliai, bet ir gauti daug naudos iš prekybos su mūsų šalimi.

Šiandien Suomija remia šiuolaikinį Europos neonacizmą. Ar gali būti, kad neapgalvota Suomijos vadovybė po NATO sparnu atgaivina svajonę apie „Didžiąją Suomiją“? Juk daugelis suomių šalies vadovybėje vis dar mato savo sienas rytuose iki pat Uralo kalnų“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Ukrainos gynybos vadovas: šalis ras kelią nepriklausomai nuo rinkimų Amerikoje

09:06

„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas
„SIPA“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos ministras Rustemas Umerovas

Ukraina ras kelią, kaip susidoroti su iškylančiais sunkumais, jei Jungtinėse Valstijose antrą kadenciją prezidento poste laimės Donaldas Trumpas, trečiadienį sakė ukrainiečių gynybos ministras.

Atidžiai apgalvotame komentare JAV politikos formuotojų ir žurnalistų auditorijai Rustemas Umerovas kalbėjo apie Ukrainos diplomatinius ir karinius sunkumus, D.Trumpui ir jo kandidatui į viceprezidentus J.D.Vance'ui stiprinant savo pozicijas rinkimų kovoje.

J.D.Vance'as, senatorius iš Ohajo, Kongrese stengėsi blokuoti JAV karinę ir finansinę pagalbą Ukrainai, o D.Trumpas yra sakęs, kad jei laimės lapkritį vyksiančius rinkimus, iškart nutrauks karą Ukrainoje.

Respublikonų eksprezidentas nenurodė, kaip tą padarytų. Analitikai sako, jog tai galėtų apimti JAV pagalbos Ukrainai sustabdymą, nebent Kyjivas sutiktų su ugnies nutraukimu Rusijos sąlygomis, įskaitant teritorijų atidavimą.

„Tikime JAV vadovybe, tikime, jog Amerika nori, kad jos partneriai ir sąjungininkai taip pat būtų stiprūs“, – sakė R.Umerovas, nuotoliniu būdu kalbėdamas metiniam Aspeno saugumo forumui Kolorade.

„Šiuo etapu sutelksime dėmesį į mūšio lauką“, – sakė jis.

„Kad ir koks bus [JAV rinkimų] rezultatas, mes rasime sprendimus“, – sakė R.Umerovas.

V.Putinas ištuštino sovietų karinės technikos arsenalą: nepakaks užkamšyti „skylėms“

08:57

Wikipedia.org nuotr./Rusijos tankas T-90
Wikipedia.org nuotr./Rusijos tankas T-90

Rusijos autokratinis prezidentas Vladimiras Putinas bando sugrąžinti savo valdomai šaliai imperinę didybę, kurią ji prarado žlugus Sovietų Sąjungai. Savo pirmtakams sovietams jis gali padėkoti už tai, kad paliko jam didžiulį karinės technikos arsenalą. Tūkstančiai senų tankų ir šarvuočių padeda V.Putinui jau trečius metus tęsti karą Ukrainoje.

Tačiau dėl nuostolių, kuriuos patiria V.Putino kariuomenė, net ir milžiniškos sovietinės atsargos gali būti išeikvotos jau kitais metais, skelbia leidinys „The Economist“.

Sovietų Sąjunga turėjo daugiau tankų nei visos NATO šalys kartu sudėjus. Ir apskritai šarvuotos technikos – daugiau nei visos pasaulio šalys, pažymėjo Stokholmo Rytų Europos studijų centro analitikas Aleksandras Golcas.

Jo nuomone, „politbiuras“ suprato, kad vakarietiška ginkluotė yra efektyvesnė, todėl karo atveju pasikliovė kiekybe, o ne kokybe.

Panašaus požiūrio laikosi ir V.Putinas, pastebėjo „The Economist“. Liepos 17 d. projekto „Oryx“ interneto svetainės, kurioje fiksuojami technikos nuostoliai karo Ukrainoje metu, duomenimis, Rusijos kariuomenė jau neteko 16 906 vienetų karinės technikos, įskaitant 3 235 tankus, 1 464 šarvuotųjų transporterių, 4 288 pėstininkų kovos mašinų. Atsižvelgiant į nedokumentuotus nuostolius, žala gali būti daug didesnė.

Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos tankas T-72B3M
Socialinių tinklų nuotrauka/Rusijos tankas T-72B3M

Gruodį tuometinis gynybos ministras Sergejus Šoigu gyrėsi, kad 2023 m. Rusijos kariuomenė gavo 1 530 tankų. Jis tik nepaminėjo, kad beveik 85 proc. jų (Tarptautinio strateginių tyrimų instituto (IISS) vertinimu) yra sena technika, paimta iš atsargų: daugiausia tankai T-72, bet taip pat T-62 ir net po Antrojo pasaulinio karo pagaminti T-54 ir T-55.

Jie buvo modernizuoti, išvesti į mūšį ir šimtais sudeginti Ukrainos laukuose, nukentėję nuo bepiločių lėktuvų, HIMARS raketų, sviedinių iš savaeigių haubicų ar nešiojamųjų granatsvaidžių – vien įvairių modelių T-72 nuo karo pradžios, „Oryx“ duomenimis, sunaikinta ir palikta 1515 T-72.

Rusija šiemet turėtų pagaminti apie 1 500 tankų ir 3 000 kitų šarvuočių, tačiau 85 proc. jų sudaro iš atsargų pertvarkytos ir rekonstruotos transporto priemonės, atkreipė dėmesį Karališkojo Jungtinių tarnybų studijų instituto (RUSI) ekspertai.

Didžiausia Rusijos problema yra tankai ir šarvuotosios pėstininkų kovos mašinos, kurios yra būtinos bet kokiam didesniam puolimui, „The Economist“ žurnalistams aiškino ekspertai.

Nors vasario mėnesį Rusija turėjo apie 3 200 tankų sandėliuose, iki 70 proc. jų „nuo karo pradžios nepajudėjo nė per centimetrą“, įvertino IISS analitikas Michaelas Gjerstadas. Pasak jo, didelė dalis T-72 (šių tankų Rusija turi daugiausiai) nuo dešimtojo dešimtmečio pradžios stovėjo atviroje aikštelėje, todėl, panašu, kad jų būklė yra labai prasta.

Pasak A.Golco ir Rusijos karinio eksperto Pavelo Luzino, Tuftso universiteto Fletcherio teisės ir diplomatijos mokyklos ir Europos politikos analizės centro vizituojančio mokslininko, esant dabartiniam kovinių nuostolių tempui, iš atsargų paimtų tankų ir šarrvuočių remonto galimybės išseks maždaug po metų – iki 2025 m. antrosios pusės.

Atsivėrusių „skylių“ kariuomenėje nepavyks pakeisti ir nauja technika: P.Luzino skaičiavimais, Rusija per metus gali pagaminti tik 30 naujų tankų. Ir net jie gali baigtis sulopymais: kai 2023 m. ukrainiečiai užgrobė tanką T-90M (pažangiausią karo tanką, pradėtą naudoti 2020 m.), paaiškėjo, kad jo patranka pagaminta 1992 m. (tada pradėtas gaminti pirmasis T-90 modelis).

Giedriaus Petkevičiaus nuotr./Sunaikintas tankas
Giedriaus Petkevičiaus nuotr./Sunaikintas tankas

M.Gjerstadas apskaičiavo, kad per metus nuo surinkimo linijos gali nuvažiuoti ne daugiau kaip 28 visiškai nauji T-90M.

Nuo karo pradžios į frontą buvo išsiųsti 175 tankai T-90M, kuriuos V.Putinas kelis kartus pavadino geriausiais pasaulyje. Tačiau „Oryx“ užfiksavo beveik 60 proc. jų praradimą.

Naujų tankų gamybą ir senų tankų bei šarvuotųjų pėstininkų kovos mašinų modernizavimą stipriai apsunkina komponentų trūkumas – tiek vakarietiškų, kuriuos tenka bandyti gauti apeiti sankcijas, tiek savų.

P.Luzinas pažymėjo, kad atsargos, skirtos naudoti 2025 m., jau iš esmės išnaudotos, o daugelis svarbiausių komponentų ir atsarginių dalių anksčiau buvo importuojamos iš Europos. Jo teigimu, kartais pavyksta rasti alternatyvų, tačiau jos paprastai būna prastesnės kokybės. Pavyzdžiui, prancūzų „Thales“ termovizoriai buvo pakeisti kiniškais ir baltarusiškais, anksčiau pažymėjo RUSI ekspertai ir įvertino juos kaip „mažiau efektyvius, bet tinkamus“.

Be to, nebeliko senųjų sovietinių gamybos grandžių. Svarbūs karinės gamybos centrai buvo Sakartvelas, Vokietijos Demokratinė Respublika ir Ukraina (pagrindinė T-72 bokštelių gamyba vyko Charkive). P.Luzinas pridūrė, kad nuo sovietinių laikų darbuotojų skaičius kariniame pramoniniame komplekse sumažėjo nuo 10 iki 2 mln.

Daug dėmesio skiriama Rusijos kariuomenės ugnies galios pranašumui. Neigiama to pusė – greitas artilerijos šautuvų vamzdžių dėvėjimasis. Rusija turi tik dvi gamyklas, kuriose yra rotacinės kalimo mašinos, reikalingos statinėms gaminti, ir kiekviena iš jų gali pagaminti tik apie 100 vienetų per metus, palyginti su tūkstančiais reikalingų.

„Šios įrangos nėra kuo pakeisti, – teigė P.Luzinas. – Per visą sovietinę ir posovietinę istoriją šalyje buvo naudojamos tik importuotos mašinos.“

„Politico“: kol Ukrainos kariai Vokietijoje mokomi kariauti, juos stebi neatpažinti dronai

08:24

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

„Net giliai Vokietijos kaimo miškuose Ukrainos šauktiniai nėra saugūs nuo smalsių galimų priešo dronų objektyvų“, – rašo leidinio „Politico“ žurnalistai Joshua Posaneris ir Christina Gonzalez.

Slaptoje vietoje už Berlyno šimtai ukrainiečių karių dalyvauja mokymuose. Šešioms savaitės skirtos išmokti greitojo karo tranšėjose ir kovų mieste pagrindų. Jiems treniruojantis virš medžių viršūnių reguliariai prašvilpia neatpažinti bepiločiai orlaiviai.

„Vokietijos kariuomenė, kuriai kyla įtarimų, kas siunčia dronus, turi atsakymą: vietoje to, kad įsikištų, ukrainiečiams liepiama į mokymus įtraukti galimai priešiškus bepiločius orlaivius ir taip pasiruošti fronto linijoms Rytų Ukrainoje, kur jiems teks susidurti su juos bandančiais nužudyti Rusijos dronais“, – skelbia „Politico“.

„Darome prielaidą, kad bent kai kurie iš šių dronų bus vedini nedraugiškų ketinimų“, – leidiniui teigė pulkininkas leitenantas Rolandas Boeskeris.

Daugiau apie tai skaitykite ČIA.

Rusija skelbia Krymo rajone sunaikinusi 33 ukrainiečių dronus ir 10 jūrinių dronų

08:06

Maxar nuotr./Belbeko aerodromas Kryme po atakos
Maxar nuotr./Belbeko aerodromas Kryme po atakos

Rusija praėjusią naktį virš Krymo numušė 33 ukrainiečių bepiločius orlaivius ir 10 į pusiasalį plaukusių jūrinių dronų, ketvirtadienį pranešė Gynybos ministerija Maskvoje.

„Oro gynybos sistemos [...] sunaikino ir perėmė 33 bepiločius orlaivius virš [...] Krymo“, – sakoma ministerijos pranešime platformoje „Telegram“.

Jame priduriama, kad pajėgos „Juodojoje jūroje sunaikino 10 jūrinių dronų, plaukusių Krymo pusiasalio link“.

G.Nausėda su Europos lyderiais aptars geopolitinius iššūkius, karą Ukrainoje

07:32

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Gitanas Nausėda

Prezidentas Gitanas Nausėda ketvirtadienį su keliomis dešimtimis Europos lyderių aptars geopolitinius iššūkius, karą Ukrainoje.

Jungtinėje Karalystėje vykstančiame Europos politinės bendrijos (EPB) viršūnių susitikime taip pat bus kalbamasi apie regiono saugumą, ekonomiką, demokratijos saugojimą, kovą su dezinformacija ir hibridinėmis grėsmėmis bei migraciją.

Vizito metu prezidentas taip pat planuoja dvišalius susitikimus su Europos lyderiais.

Europos politinė bendrija yra Europos šalių forumas politikos koordinavimui. Forumo idėją 2022 metais sumanė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

Ketvirtasis EPB susitikimas vyks Oksfordšyro Blenimo rūmuose, kuriuose gimė Antrojo pasaulinio karo laikų britų lyderis Winstonas Churchillis.

Susitikime dalyvaus 47 valstybių ir vyriausybių vadovai: sąraše yra 27 Europos Sąjungos narės ir 20 blokui nepriklausančių šalių, įskaitant Ukrainą, Sakartvelą, Turkiją ir kitas.

Kyjive griaudėjo sprogimai, aidėjo oro pavojaus sirenos

07:21

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/Po Rusijos atakos – gaisras pramoniniame objekte Kyjivo regione
Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/Po Rusijos atakos – gaisras pramoniniame objekte Kyjivo regione

Kyjive vėlai trečiadienį griaudėjo sprogimai, aidėjo oro pavojaus sirenos, o pareigūnai ragino gyventojus trauktis į slėptuves dėl rusų oro atakos grėsmės.

Naujienų agentūros AFP žurnalistai pranešė apie sprogimus Ukrainos sostinės centre. Meras Vitalijus Klyčko sakė, kad ėmė veikti oro gynybos sistemos ir kad tarnybos dirba numušto rusų drono nuolaužų kritimo vietose.

Ukrainos pareigūnai prašo sąjungininkių Vakaruose atsiųsti daugiau oro gynybos sistemų, kad būtų galima atremti rusų dronų ir raketų atakas.

Sevastopolis naktį atrėmė jūrų dronų ataką

07:14

Telegram/Sevastopolyje įvyko stiprus sprogimas
Telegram/Sevastopolyje įvyko stiprus sprogimas

Ketvirtadienio vakarą Sevastopolyje buvo girdėti priešlėktuvinės gynybos sistemos, pranešė vadinamasis Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvožajevas „Telegram“.

M.Razvožajevas pranešė, kad ataka buvo atremta.

Pasak jo, mieste girdimi garsūs garsai buvo kariškių atremtas bandymas atakuoti antžeminiu dronu. Bepilotis esą buvo sunaikintas.

Analitikai: propaganda ruošia rusus karui dar 10-čiai metų

06:36

„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„AP“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Rusijos valstybinė žiniasklaida pakartojo Rusijos saugumo tarybos pirmininko pavaduotojo Dmitrijaus Medvedevo pareiškimą, kad Ukrainos valstybė neegzistuos iki 2034 m. Vadinasi, propaganda ruošia rusus ilgam karui Ukrainoje.

Karo tyrimų instituto (ISW) duomenimis, Rusijos visuomenė verčiama manyti, kad Rusija savo tikslą – sunaikinti Ukrainos valstybingumą – įgyvendins per dešimt metų.

Visų pirma D.Medvedevas pareiškė, kad „ne veltui“ NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pasiūlė, kad Ukraina galėtų prisijungti prie Aljanso per artimiausius dešimt metų. Skandalingasis politikas padarė išvadą, kad Ukraina „niekada“ neprisijungs prie NATO, nes iki 2034 m. pasikeis NATO vadovybė, todėl „visai įmanoma, kad neliks ir liūdnai pagarsėjusios ‚šalies 404‘“.

Analitikai pažymėjo, kad D.Medvedevas tiesiogiai nepasakė, jog Ukraina nustos egzistuoti iki 2034 m., tačiau tai buvo netiesioginė jo pasisakymų potekstė, kurią Rusijos žiniasklaida nedelsdama pradėjo skelbti antraštėmis „D.Medvedevas pripažino, kad Ukraina nustos egzistuoti 2034 m.“ ir „D.Medvedevas išpranašavo Ukrainos išnykimą iki 2034 m.“.

„AP“/„Scanpix“/Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas
„AP“/„Scanpix“/Buvęs Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas

Tiesioginė užuomina, kad Rusija sugebės „sunaikinti Ukrainą“ iki 2034 m., yra pažadas Rusijos visuomenei, kad Rusija sugebės laimėti karą ir sunaikinti Ukrainos valstybingumą per dešimtmetį. Taip sukuriama atsargi informacinė aplinka ir visuomenės lūkesčiai dėl karo, kuris truks dar dešimtmetį, bet baigsis Rusijos trokštama „pergale“.

Be to, analitikai pažymi, kad šis Rusijos naratyvas taip pat tiesiogiai ir ryžtingai žlugdo atskirų Kremliaus pareigūnų bandymus įteigti, kad Rusija pasirengusi „derėtis“ dėl „taikos“ su Ukraina, ir dar labiau pabrėžia, kad vienintelis Kremliaus trokštamas karo galutinis tikslas – visiškai sunaikinti Ukrainos valstybę ir tautą.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi