Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 22 /20:14

Karas Ukrainoje. Ukraina skelbia pradėjusi puolimą Charkivo srityje: atkovojame teritoriją

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Ukrainos kariai
Ukrainos kariai / „Zuma press“/„Scanpix“

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Ukraina skelbia pradėjusi puolimą Charkivo srityje: atkovojame teritoriją

20:13 Atnaujinta 21:04

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos trečioji atskiroji puolamoji brigada paskelbė puolimą Charkivo srityje. Pasak brigados spaudos tarnybos, puolamoji operacija jau atnešė tam tikrų laimėjimų.

„Trečioji atskiroji šturmo brigada žengia į priekį Charkivo srityje, mes atkovojame teritoriją. Dėl kontratakų brigada perėmė okupantų bataliono gynybos rajono, priešo būrio ir kuopos įtvirtinimų kontrolę ir pasistūmėjo beveik du kilometrus į fronto gilumą“, – pranešė brigada.

Pažymima, kad jėgų santykis mūšio lauke yra 2,5:1 rusų naudai. Plius priešo paramos pajėgos.

„Pagrindinis operacijos tikslas buvo sutrikdyti Rusijos Federacijos 20-osios armijos puolamąjį potencialą. Šiuo metu šis tikslas pasiektas“, – pažymėjo brigados vadas pulkininkas Andrejus Bileckis.

Per keturias dienas rusai neteko trijų šimtų karių, buvo sunaikinta arba sugadinta daug įrangos ir ginklų.

„Operacijos unikalumas buvo tas, kad mes puolėme pranašesnį priešą ir laimėjome. Sėkmė priklausė nuo detalaus planavimo, netradicinių sprendimų, koordinuoto artilerijos, priešlėktuvinės gynybos ir žvalgybos darbo. Tačiau mūšio lauko didvyriai buvo tankistai, desantininkai, žvalgai ir, visų pirma, atakos lėktuvai“, – pridūrė A.Bileckis.

Puolimo veiksmai nukreipė priešo puolimą nuo Makejevkos krypties ir sumažino įtampą kituose kritiniuose fronto ruožuose kaimyninių brigadų zonose. Dabar okupantai vis dažniau naudoja aviaciją, MLRS ir toliašaudę artileriją. Rusai stengiasi susigrąžinti tai, kas buvo prarasta. Tačiau Ukrainos brigada išlaiko linijas.

Puolimas vyksta jau beveik savaitę

Kadras iš vaizdo įrašo /Maksimas Žorinas
Kadras iš vaizdo įrašo /Maksimas Žorinas

3-iosios puolamosios brigados vado pavaduotojas Maksimas Žorinas pakomentavo savo padalinio puolimą Charkivo srityje. Pasak karininko, puolamieji veiksmai nesusiję su lygiagrečiu puolimu Kurske. Apie tai jis kalbėjo tiesioginiame eteryje.

„Tai visiškai nesusiję su operacija Kurske. Tai puolamieji veiksmai Trečiosios puolamosios brigados atsakomybės zonoje Borovos kryptimi. Jie sėkmingi, jie vyksta jau beveik savaitę. Mes visiškai sąmoningai apie juos nepranešėme, kad įtvirtintume rezultatą. Šiandien šis rezultatas yra“, – komentavo M.Žorinas.

Jis pridūrė, kad artimiausiomis dienomis brigada galės paskelbti išsamią informaciją apie operaciją ir priešo nuostolių statistiką.

Nepaisant to, rusai dar turi daug rezervų. Trečiasis šturmas pažymi, kad operacija Kurske neatitraukė priešo pajėgų nuo jų krypties.

„Priešo pajėgos nebuvo atitrauktos nuo mūsų krypties. Tiek priešais stovėjusios pajėgos, tiek jų rezervai liko savo vietose. Netgi manėme, kad priešas turės šiek tiek mažiau rezervinių pajėgų, tačiau jų yra gana daug. O priešas gali sau leisti siųsti „būrius“ po 100 žmonių“, – sakė Maksimas Žorinas.

Jo teigimu, padėtis Kurske ir gretimose vietovėse nepasikeitė.

JAV rengia naują 125 mln. dolerių pagalbos paketą Ukrainai

00:58

Stopkadras/Raketų paleidimo sistema HIMARS
Stopkadras/Raketų paleidimo sistema HIMARS

Jungtinės Amerikos Valstijos rengia naują karinės pagalbos paketą Ukrainai, kurio vertė – apie 125 mln. dolerių, praneša „Associated Press“.

Pagalbos paketą sudarys oro gynybos raketos, didelio judrumo artilerijos raketų sistemos (HIMARS) amunicija, „Javelin“ ir įvairios kitos prieštankinės raketos. Į jį taip pat įeis kovos su dronais ir elektroninio karo sistemos bei įranga, 155 mm ir 105 mm artilerijos šaudmenys, transporto priemonės ir kita įranga.

„Pareigūnai kalbėjo laikydamiesi anonimiškumo sąlygos, nes apie pagalbą nebuvo viešai paskelbta. Oficialus pranešimas gali būti paskelbtas jau penktadienį, prieš Ukrainos nepriklausomybės dieną. Ginklai teikiami pagal prezidento įgaliojimus mažinti ginkluotę, o tai reiškia, kad jie paimami iš Pentagono atsargų ir gali būti pristatyti greičiau“, – pažymi AP.

Naujasis pagalbos paketas teikiamas tuo metu, kai Ukrainos pajėgos toliau plečia savo netikėtą puolimą į Rusiją, kur oficialiai užėmė apie 100 kvadratinių kilometrų teritorijos Kursko srityje. Tuo tarpu Rusijos pajėgos stiprina pozicijas rytuose, netoli Ukrainos miesto Pokrovsko, kuris yra svarbus logistikos centras.

Jei Pokrovskas žlugs, tai sukels grėsmę Ukrainos gynybai ir priartins Rusiją prie jos deklaruojamo tikslo užimti Donecko regioną. Rusijos kariai šiuo metu yra vos už 10 km nuo Pokrovsko.

JAV leido Ukrainai naudoti amerikietiškus ginklus Rusijos Kursko srityje

23:13 Atnaujinta 23:28

Imago / Scanpix nuotr./Karo veiksmai Kursko srityje
Imago / Scanpix nuotr./Karo veiksmai Kursko srityje

Jungtinės Amerikos Valstijos leido Ukrainai naudoti amerikietiškus ginklus per operaciją Rusijos Federacijos Kursko srityje.

Atitinkamą pareiškimą padarė oficiali Pentagono atstovės pavaduotoja Sabrina Singh.

„Mes remiame Ukrainą dėl to, ko jai dabar reikia mūšio lauke. Pradedame geriau suprasti, ką ukrainiečiai daro Kurske. Mūsų politika leidžia jiems dalyvauti tokiose kontratakose. Mes vis dar remiame Ukrainą tuo, ko jai reikia mūšio lauke, tai nepasikeis“, – sakė ji.

Visą tekstą skaitykite čia.

Karas Ukrainoje leido Rusijos turtingiesiems praturtėti dar greičiau

23:06

Imago / Scanpix nuotr./Rusijos šauktiniai
Imago / Scanpix nuotr./Rusijos šauktiniai

2023 m. Rusijos turtingųjų pajamos augo sparčiau nei neturtingųjų, pranešė vyriausybei artimas Makroekonominės analizės ir trumpalaikių prognozių centras. Prie to reikšmingai prisidėjo karas Ukrainoje: dvigubai didesnes nei 100 tūkst. rublių (beveik 1 tūkst. eurų) pajamas gaunančių asmenų grupės padidėjimą lėmė išmokos karo dalyviams ir spartus darbo užmokesčio augimas pramonės šakose, kurios po 2022 m. susidūrė su darbuotojų trūkumu.

Daugiau pinigų gauna nebūtinai protingesni

Formuojantis viduriniajai klasei, kurios pajamos nėra paremtos žiniomis ir įgūdžiais, visuomenėje didėja įtampa, rašo nepriklausomas portalas „Agentstvo“.

Centro tyrėjai pažymi, kad padėtis Rusijoje yra neįprasta: nelygybė didėja didėjant visų gyventojų sluoksnių pajamoms. Tačiau skirtingų socialinių ir ekonominių grupių gyvenimo lygis auga skirtingu tempu, o sparčiausiai turtėja dideles pajamas gaunantys žmonės. 2021 m. žmonių, kurių pajamos viršija 100 tūkst. rublių, buvo 5,7 proc. gyventojų, o 2023 m. pabaigoje jų jau buvo 10 proc.

Pajamų augimą lemia darbuotojų trūkumas ir didelė darbdavių konkurencija darbo rinkoje, o tai spartina darbo užmokesčio augimą. Be to, prasidėjęs karas Ukrainoje lėmė karo dalyvių pajamų augimą. Jų atlyginimai dabar daugiau nei du kartus viršija vidutinį darbo užmokestį šalyje.

Visą tekstą skaitykite čia.

Ukraina amerikietiškomis bombomis smogė rusams Kursko srityje

22:38

Kadras iš vaizdo įrašo /Ukraina amerikietiškomis bombomis smogė rusams Kursko srityje
Kadras iš vaizdo įrašo /Ukraina amerikietiškomis bombomis smogė rusams Kursko srityje

Ketvirtadienį, 2024 m. rugpjūčio 22 d., apie 16.00 val. ukrainiečių kariai sudavė galingą oro smūgį rusų kariams Kursko srityje.

Apie tai pranešė Ukrainos ginkluotųjų pajėgų oro pajėgų vadas Nikolajus Oleščukas. Pasak jo, nukentėjo bepiločių orlaivių valdymo centras, elektroninės kovos padalinys, įranga, ginkluotė ir iki 40 rusų kariškių.

Jis taip pat parodė filmuotą medžiagą, kurioje užfiksuotas galingas smūgis.

„Taip atrodo oro pajėgų smūgis didelio tikslumo amerikiečių bombomis GBU-39 į būrio atraminį punktą Kursko srityje“, – sakoma vaizdo įrašo antraštėje.

Primename, kad ketvirtadienio popietę Ukrainos kariai pradėjo galingą Kavkazo uosto puolimą. Dėl puolimo užsidegė keltas „Conro Trader“ , pakrautas degalų cisternomis. Vėliau žiniasklaida pranešė, kad priešo laivas nuskendo.

Tuo tarpu Trečioji atskiroji šturmo brigada paskelbė puolimą Charkivo srityje. Operacija jau davė rezultatų – brigada užėmė okupantų bataliono gynybos rajoną, priešo būrio ir kuopos įtvirtinimus ir pasistūmėjo beveik du kilometrus į fronto gilumą.

Rusijos ginkluotosiose pajėgose „labai trūksta išteklių“

21:43

Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Benas Hodgesas – JAV atsargos generolas
Skirmanto Lisausko / BNS nuotr./Benas Hodgesas – JAV atsargos generolas

Rusija, siekdama sulaikyti Ukrainos puolimą Kursko srityje, pasitelkia šauktinius, o tai rodo, kad Rusijos ginkluotosiose pajėgose „labai trūksta išteklių“.

Tai komentare naujienų televizijai „CBC News“ pareiškė buvęs JAV sausumos pajėgų Europoje vadas generolas leitenantas Benas Hodgesas.

„Atrodo, kad rusai nuolat bando kartoti tą patį. Jie tikrai prarado tūkstančius patyrusių karių ir vadų, kuriuos dabar keičia mažiau patyrę ir mažiau apmokyti žmonės“, – sakė B.Hodgesas.

Pasak jo, Rusija ne tik nepajėgia pakeisti sužeistų ir žuvusių karių, bet ir atkurti mūšyje prarastos technikos. Generolas nepastebi jokių reikšmingų rusų pokyčių ar naujovių šiuo klausimu.

Nuo karinės operacijos Kursko srityje pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau perėmė daugiau kaip 90 agresorės šalies gyvenviečių – daugiau kaip 1250 kvadratinių kilometrų teritorijos kontrolę. Šiuo metu ten veikia karinė komendantūra.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atsargos karininkas, karo analitikas Andrejus Kramarovas pažymėjo, kad rusai buvo priversti perkelti dalinius, kurie buvo Ukrainos pietuose, Zaporižios srityje, ir buvo okupantų rezervas fronto linijoje. Tai šiek tiek palengvina Ukrainos karių padėtį.

Tuo tarpu britų žvalgyba pranešė, kad Kremlius bando apsaugoti Kursko sritį nuo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo pritraukdamas iš specialistų suformuotus dalinius. Jie teigė, kad vienas iš tokių dalinių yra specializuotas motorizuotasis šaulių pulkas, suformuotas gegužės mėnesį iš Aviacijos ir kosmoso pajėgų (VKS) personalo.

Vakarų žiniasklaidos teigimu, bandydamas sustabdyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų veržimąsi į Kursko sritį, Kremlius iš fronto į regioną perkelia karinį personalą, taip pat jaunus šauktinius, turinčius paviršutinišką pasirengimą, mažai sunkiosios technikos ir abejotiną vadovavimą.

Ukraina skelbia pradėjusi puolimą Charkivo srityje: atkovojame teritoriją

20:13 Atnaujinta 21:04

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos trečioji atskiroji puolamoji brigada paskelbė puolimą Charkivo srityje. Pasak brigados spaudos tarnybos, puolamoji operacija jau atnešė tam tikrų laimėjimų.

„Trečioji atskiroji šturmo brigada žengia į priekį Charkivo srityje, mes atkovojame teritoriją. Dėl kontratakų brigada perėmė okupantų bataliono gynybos rajono, priešo būrio ir kuopos įtvirtinimų kontrolę ir pasistūmėjo beveik du kilometrus į fronto gilumą“, – pranešė brigada.

Pažymima, kad jėgų santykis mūšio lauke yra 2,5:1 rusų naudai. Plius priešo paramos pajėgos.

„Pagrindinis operacijos tikslas buvo sutrikdyti Rusijos Federacijos 20-osios armijos puolamąjį potencialą. Šiuo metu šis tikslas pasiektas“, – pažymėjo brigados vadas pulkininkas Andrejus Bileckis.

Per keturias dienas rusai neteko trijų šimtų karių, buvo sunaikinta arba sugadinta daug įrangos ir ginklų.

„Operacijos unikalumas buvo tas, kad mes puolėme pranašesnį priešą ir laimėjome. Sėkmė priklausė nuo detalaus planavimo, netradicinių sprendimų, koordinuoto artilerijos, priešlėktuvinės gynybos ir žvalgybos darbo. Tačiau mūšio lauko didvyriai buvo tankistai, desantininkai, žvalgai ir, visų pirma, atakos lėktuvai“, – pridūrė A.Bileckis.

Puolimo veiksmai nukreipė priešo puolimą nuo Makejevkos krypties ir sumažino įtampą kituose kritiniuose fronto ruožuose kaimyninių brigadų zonose. Dabar okupantai vis dažniau naudoja aviaciją, MLRS ir toliašaudę artileriją. Rusai stengiasi susigrąžinti tai, kas buvo prarasta. Tačiau Ukrainos brigada išlaiko linijas.

Puolimas vyksta jau beveik savaitę

Kadras iš vaizdo įrašo /Maksimas Žorinas
Kadras iš vaizdo įrašo /Maksimas Žorinas

3-iosios puolamosios brigados vado pavaduotojas Maksimas Žorinas pakomentavo savo padalinio puolimą Charkivo srityje. Pasak karininko, puolamieji veiksmai nesusiję su lygiagrečiu puolimu Kurske. Apie tai jis kalbėjo tiesioginiame eteryje.

„Tai visiškai nesusiję su operacija Kurske. Tai puolamieji veiksmai Trečiosios puolamosios brigados atsakomybės zonoje Borovos kryptimi. Jie sėkmingi, jie vyksta jau beveik savaitę. Mes visiškai sąmoningai apie juos nepranešėme, kad įtvirtintume rezultatą. Šiandien šis rezultatas yra“, – komentavo M.Žorinas.

Jis pridūrė, kad artimiausiomis dienomis brigada galės paskelbti išsamią informaciją apie operaciją ir priešo nuostolių statistiką.

Nepaisant to, rusai dar turi daug rezervų. Trečiasis šturmas pažymi, kad operacija Kurske neatitraukė priešo pajėgų nuo jų krypties.

„Priešo pajėgos nebuvo atitrauktos nuo mūsų krypties. Tiek priešais stovėjusios pajėgos, tiek jų rezervai liko savo vietose. Netgi manėme, kad priešas turės šiek tiek mažiau rezervinių pajėgų, tačiau jų yra gana daug. O priešas gali sau leisti siųsti „būrius“ po 100 žmonių“, – sakė Maksimas Žorinas.

Jo teigimu, padėtis Kurske ir gretimose vietovėse nepasikeitė.

Kerčės sąsiauryje nuskendo degalus gabenęs rusų keltas

19:46

Stopkadras/Kerčės sąsiauryje netoli uosto „Kavkaz“ nugriaudėjo sprogimas
Stopkadras/Kerčės sąsiauryje netoli uosto „Kavkaz“ nugriaudėjo sprogimas

Trisdešimt cisternų su degalais buvo kelte „Kavkaz“ uoste, apgadintame per ataką, sakė Kubanės Temriuko rajono vadovas.

Kaip skelbia Kubanės operatyvinis štabas, kurį cituoja „RIA Novosti“, uosto vandenyse apgadintas keltas nuskendo, o pačioje uosto teritorijoje gaisrų nebuvo.

VIDEO: Kerčės sąsiauryje netoli uosto „Kavkaz“ nugriaudėjo sprogimas

Keltai yra svarbi Krymo logistikos dalis. Dėl daugumos didelių desantinių laivų sunaikinimo ir Kerčės tilto neveiksmingumo daugelis karinių krovinių į pusiasalį gabenami keltais. O degalai gabenami tik keltais geležinkelio cisternomis, pastebi „Krymskij veter“.

Kai kurie specializuoti kanalai pranešė, kad smūgį sudavė Ukrainos priešlaivinė raketa „Neptun“.

Ukrainos pusė incidento oficialiai nekomentavo.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

V.Putinas atsiribojo nuo bet kokios atsakomybės dėl Kursko: įvardijo kaltuosius

18:44

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Saugumo klausimai Kursko srityje, kur Ukrainos kariuomenė kontroliuoja daugiau kaip 90 gyvenviečių ir 1 000 kvadratinių kilometrų teritorijos, yra jėgos struktūrų problema. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tai pareiškė ketvirtadienį per pasitarimą dėl padėties pasienio regione.

„Kalbant apie saugumo klausimus, tai yra problemos, patenkančios į jėgos struktūrų institucijų atsakomybės zoną“, – sakė V.Putinas, kreipdamasis į Kursko, Belgorodo ir Briansko sričių gubernatorius bei vyriausybės narius.

„Tikiuosi, kad <...> užsimezgė vietos, regioninės valdžios, vyriausybės, jėgos struktūrų bendradarbiavimas, kuris taip pat atliks teigiamą vaidmenį siekiant čia užsibrėžtų tikslų“, – pridūrė Rusijos vadovas.

Ankstesniame panašiame susitikime, vykusiame rugpjūčio 12 d., V.Putinas pareikalavo „išstumti priešą“ iš Rusijos teritorijų, dėl įsiveržimo apkaltino Vakarus ir pažadėjo duoti „tinkamą atsaką“ Ukrainos pajėgoms. Per dešimt nuo to laiko praėjusių dienų Ukrainos kariuomenė bent pusantro karto padidino savo kontroliuojamą teritoriją Kursko srityje: rugpjūčio 12 d. ji buvo vertinama 800 kvadratinių kilometrų, o rugpjūčio 20 d. Ukrainos pajėgų vadas sakė, kad ji jau siekia 1 263 kvadratinius kilometrus.

Susprogdinus tiltus per Seimo upę, dar apie 570 kvadratinių kilometrų gali būti kontroliuojama Ukrainos, be to, mažiausiai 3 000 rusų karių gresia apsuptis, rašo „Bild“.

Ukrainos puolimas Kursko srityje, kuris buvo didžiausia užsienio kariuomenės invazija į Rusijos teritoriją nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, sukrėtė Rusijos vadovybę ir privertė V.Putiną susinervinti, „The Moscow Times“ sakė šaltiniai tarp dabartinių Kremliaus pareigūnų.

Pasak vieno iš jų, V.Putino nematė tokio niūraus nuo 2022 m. rudens, kai Rusijos kariuomenė buvo priversta palikti Chersoną. Kursko nesėkmė gali turėti neigiamos įtakos Generalinio štabo viršininko Valerijaus Gerasimovo karjerai, sakė kitas šaltinis laikraščiui „The Moscow Times“. Anot „Bloomberg“, V.Gerasimovas apie pasirengimą invazijai žinojo iš žvalgybos, tačiau ignoravo informaciją ir nepranešė apie tai prezidentui.

Praėjusią savaitę V.Putinas paskyrė savo buvusį apsaugininką, Valstybės tarybos sekretorių Aleksejų Diuminą koordinuoti saugumo pajėgų veiksmus prie Kursko, kur Gynybos ministerija skubiai perkelia šauktinius, tarp jų ir iš Maskvos bei Leningrado karinių apygardų.

A.Diumino paskyrimą lėmė tai, kad po fiasko Kurske V.Putinas nebepasitiki Generaliniu štabu ir krizinėje situacijoje pasikliauja tik jam asmeniškai lojaliais asmenimis, leidiniui „Važnyje istorii“ sakė Rusijos gynybos ministerijai artimas šaltinis.

Anot Didžiosios Britanijos Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto analitiko Marko Galeotti, V.Putinui nusišalinimas krizės metu nėra neįprastas dalykas. Jis primena, kad panašiai elgėsi V.Putinas, kai užsidarė savo rezidencijoje per Covid-19 protrūkį. Tai būdinga Rusijos prezidentui – kai iškyla tikrai sudėtingų iššūkių, jie tampa kieno nors kito, bet ne V.Putino problema, sakė M.Galeotti.

D.Tuskas: Indija gali suvaidinti esminį vaidmenį siekiant užbaigti karą Ukrainoje

18:42

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Narendra Modi ir Donaldas Tuskas
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Narendra Modi ir Donaldas Tuskas

Lenkijos ministras pirmininkas Donaldas Tuskas ketvirtadienį pareiškė, kad Indija gali suvaidinti esminį vaidmenį siekiant užbaigti karą Ukrainoje.

„Labai džiaugiuosi, kad ministras pirmininkas patvirtino esąs pasirengęs asmeniškai dalyvauti siekiant taikaus, teisingo ir greito karo užbaigimo“, – kalbėjo D.Tuskas po ketvirtadienį įvykusio susitikimo su Indijos premjeru Narendra Modi.

„Esame vieningai įsitikinę, kad Indija yra pajėgi atlikti svarbų ir teigiamą vaidmenį šiuo klausimu“, – pridūrė jis.

N.Modi atvyko į Varšuvą trečiadienį po pietų – tai pirmasis Indijos vyriausybės vadovo vizitas į Lenkiją per pastaruosius 45 metus.

D.Tuskas pridūrė, kad šis pareiškimas turi ypatingą reikšmę, ypač dėl to, kad Indijos ministras pirmininkas jau po kelių valandų bus Kyjive.

„Kalbant apie šį vizitą, visi esame įsitikinę, kad jis gali būti istoriškai svarbus“, – sakė D.Tuskas.

Lenkijos vyriausybės vadovas pažymėjo, kad istorija abi tautas išmokė, kaip svarbu „gerbti taisykles, sienas, teritorinį vientisumą, valstybių suverenumą, teisinę valstybę“.

D.Tuskas taip pat kalbėjo, kad visas pasaulis žavisi Indija dėl „nuosekliai demokratinio jos vyriausybių pobūdžio“, kuris, kaip jis pažymėjo, toje pasaulio dalyje nėra įprastas.

Lenkų premjeras taip pat pažymėjo, kad Lenkijos ir Indijos santykiai pasiekė strateginės partnerystės lygį.

„Tai ne tik žodžiai, – sakė jis. – Jų esmė – mūsų ryžtas ir pasirengimas bendradarbiauti daugelyje sričių.“

Po vizito Lenkijoje Indijos ministras pirmininkas vyks į Kyjivą, kur penktadienį surengs derybas su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Kerčės sąsiauryje netoli uosto „Kavkaz“ nugriaudėjo sprogimas

17:59 Atnaujinta 18:57

„Krymskij veter“ nuotr./Kerčės sąsiauryje netoli uosto „Kavkaz“ nugriaudėjo sprogimas
„Krymskij veter“ nuotr./Kerčės sąsiauryje netoli uosto „Kavkaz“ nugriaudėjo sprogimas

Ketvirtadienį netoli uosto „Kavkaz“ Kerčės sąsiauryje nugriaudėjo sprogimas. Vėliau pastebėti tiršti juodi dūmai. Apie tai praneša „Telegram“ kanalas „Krymskij veter“, remdamasis liudininkais.

Kanalas primena, kad šiame rajone jau „porą kartų smūgiuota anksčiau“.

„Krym realii“ praneša, kad blokuojamas eismas per Kerčės tiltą.

Rusijos propagandinė agentūra „RIA Novosti“ pareiškė, kad Ukrainos pajėgos tariamai smogė geležinkelio keltui su kuro cisternomis uoste „Kavkaz“.

Plačiau skaitykite ČIA.

VIDEO: Kerčės sąsiauryje netoli uosto „Kavkaz“ nugriaudėjo sprogimas

 

Kyjivas turi netikėtą problemą šalies rytuose: naujokai bijo šaudyti į rusus

16:29

„SIPA“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„SIPA“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Nors Ukrainos pajėgos tęsia precedento neturinčią operaciją Rusijos Kursko srityje, panašu, kad pirminis planas neišdegė: Maskva atitraukė dalį savo pajėgų iš fronto linijos Ukrainoje, bet ne iš ten, kur Kyjivui skauda labiausiai.

Naujienų agentūrai „Associated Press“ (AP) Ukrainos kariuomenės vadai pripažino, kad šiuo metu Ukraina nebegali sustabdyti pagreičio, kuriuo praranda brangias savo pozicijas rytiniame fronte.

Vieni iš jų kaltina Rusijos nesibaigiančius amunicijos išteklius, kiti – pranašumą ore, o tretieji – neseniai į ginkluotąsias pajėgas priimtus naujokus, kurie..atsisako šaudyti į priešą.  

„Kai kurie žmonės nenori šaudyti. Jie mato, kad priešas yra šaudymo pozicijose tranšėjose, bet nepaleidžia ugnies. Štai kodėl žūsta mūsų vyrai. Kai jie nenaudoja savo ginklų, jie yra neveiksmingi“, – žurnalistams pareiškė nusivylęs 47-osios ukrainiečių brigados bataliono vadas.

Taip pat yra tokių, kuriems sunku surinkti ginklus ar koordinuoti pagrindinius kovinius judesius. Dalis karių apskritai palieka savo postus ar mūšio lauką.

„Naujai pašauktieji ukrainiečiai toli gražu nėra tokie užgrūdinti kovotojai, kurie ėjo į karą pirmaisiais plataus masto invazijos metais“, – pastebėjo AP. 

Pasak keturių brigadų, ginančių Pokrovsko sritį, vadų ir karių, naujokams trūksta net minimalaus pasirengimo.

Jų vadai skundėsi, kad jiems tenka planuoti operacijas su tokiais pėstininkais, kurie nemoka šaudyti į taikinius ir nežino elementarios topografijos. Negana to, kai kurie iš jų nepasitikėjo savo viršininkų kovos planais ir palikdavo parengtas pozicijas. Karo lauko vadai išreiškė didelį nusivylimą naujokų, kuriuos į fronto liniją siunčia teritoriniai verbavimo centrai, parengtimi.

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Ukrainos karys

„Pagrindinė problema – naujokų išlikimo instinktas. Anksčiau žmonės galėdavo iki paskutinės akimirkos išsilaikyti savo pozicijose. Dabar, net ir lengvai apšaudant pozicijas, jie atsitraukia“, – aiškino vienas 110-osios brigados karys.

Tačiau jis pripažino, kad ne visi bėga iš mūšio lauko – vis dar yra motyvuotų žmonių, tačiau jų labai, labai nedaug.

Analitinio Gynybos strategijų centro karybos ekspertas Viktoras Kevliukas pažymėjo, kad naujokų apmokymas yra tinkamas, o brigados vadai tiesiog „ieško paaiškinimų taktinėms nesėkmėms“.

„Brigados vadas taip pat turi tinkamas moralinio poveikio priemones. Jei visi šie procesai bus įtvirtinti brigadoje, didelių problemų nekils. Jei šie mechanizmai neveikia, apie negatyvą skaitome socialinėje žiniasklaidoje“, – dėstė jis.

Pokrovsko rajone esančio Prohreso kaimo praradimas yra naujausias teritorijos praradimo pavyzdys, dėl kurio vadai kaltina rekrūtus, rašoma AP straipsnyje. 

31-osios brigados daliniai pasitraukė per prastai koordinuotus manevrus, o tai paskatino 47-ąją brigadą įsijungti į kovą ir bandyti stabilizuoti liniją. Panašus scenarijus gegužės mėn. rutuliojosi ir Očertynėje.

Pasak vieno iš vadų, naujieji kovotojai ne tik neturi šaudymo patirties, bet ir neišmoko koordinuoti kovinių užduočių mažose grupėse ar taikyti net paprastą taktiką.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Telegram“/Ukrainos karys

„Iš vadavietės norėčiau duoti įsakymus mažoms (pėstininkų) grupėms, tačiau nesu tikras, ar jos sugeba vykdyti šiuos įsakymus, nes joms trūksta koordinacijos ir ryšio. Kartais tiesiog norisi pačiam nusišauti“, – pareiškė jis.

Anksčiau karo analitikas ir buvęs Ukrainos saugumo pajėgų (SBU) karininkas Ivanas Stupakas paaiškino, kad rusų tikslas yra „supjaustyti“ ukrainiečių grupuotę Donecko srityje į dvi dalis – sutartinę šiaurinę ir pietinę. Rusijos pajėgos toliau žengia Pokrovsko link, o vietos gyventojai turi tik vieną ar dvi savaites evakuotis.

Rusija planavo per tris dienas paimti Kyjivą, o dabar Kursko srityje įrenginėja betonines slėptuves

16:06

„AFP“/„Scanpix“/Rusija Kursko srityje įrenginėja betonines slėptuves
„AFP“/„Scanpix“/Rusija Kursko srityje įrenginėja betonines slėptuves

Rusijos Kursko srityje, kur Ukrainos pajėgos jau trečią savaitę tęsia puolimą, įrenginėjamos betoninės slėptuvės nuo oro smūgių, ketvirtadienį pranešė regiono gubernatorius.

Tai daroma tuo metu, kai su Ukraina besiribojančiuose Rusijos rajonuose dėl ukrainiečių karių įsiveržimo ir intensyvaus apšaudymo paskelbta nepaprastoji padėtis ir tūkstančiai žmonių priversti evakuotis iš pasienio teritorijų.

„Šiandien Kurske pradėtos įrenginėti betoninės slėptuvės“, – socialiniame tinkle „Telegram“ parašė gubernatorius Aleksejus Smirnovas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusija kaltina Ukrainą mėginus smogti Kursko atominei elektrinei

15:29

„Unian“ nuotr./Kursko atominė elektrinė
„Unian“ nuotr./Kursko atominė elektrinė

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį apkaltino Ukrainą bandymu atakuoti Kursko atominę elektrinę.

Visgi Kremliaus šeimininkas nepateikė jokių įrodymų šiam teiginiui pagrįsti.

„Priešas bandė naktį smogti atominei elektrinei, apie tai informuota Tarptautinė atominės energijos agentūra“, – per televiziją transliuotame vyriausybės posėdyje sakė V.Putinas.

Anksčiau ketvirtadienį pranešta, kad Tarptautinės atominės energijos agentūros (TATENA) vadovas Rafaelis Grossi kitą savaitę planuoja apsilankyti Rusijos Kursko atominėje elektrinėje.

Vizitas planuojamas trečią savaitę tęsiantis Ukrainos puolimui šiame Rusijos regione.

Agentūra rugpjūčio 9 dieną paragino Rusiją ir Ukrainą laikytis „maksimalaus santūrumo“, kad „išvengtų branduolinės avarijos, galinčios turėti rimtų radiologinių pasekmių“, kovoms artėjant prie elektrinės.

R.Grossi sakė, kad „asmeniškai palaiko ryšį su atitinkamomis abiejų šalių institucijomis“ ir „toliau deramai informuos tarptautinę bendruomenę“.

TATENA reguliariai įspėja apie pavojų, kurį branduolinėms jėgainėms kelia nuo 2022 metų vasario vykstanti Rusijos invazija į Ukrainą.

Šeštadienį ji įspėjo, kad Ukrainos Zaporižios atominės elektrinės saugumo padėtis prastėja po netoliese įvykusio drono smūgio.

Ši elektrinė, kurią karo pradžioje užėmė Rusijos pajėgos, ne kartą patyrė atakas, dėl kurių abi šalys kaltino viena kitą.

Suomija dislokuos kelių tūkstančių NATO karių pajėgas prie sienos su Rusija

15:26

JAV karinio jūrų laivyno nuotr./„BALTOPS 16“
JAV karinio jūrų laivyno nuotr./„BALTOPS 16“

Suomijoje steigiamas NATO sausumos pajėgų štabas, kuris bus atsakingas už 4-5 tūkst. karių šarvuočių brigadą ir šalies gynybos operacijas, skelbia suomių leidinys „Iltalehti“, remdamasis šaltiniais Šiaurės Atlanto aljanse.

Teigiama, kad štabas įsikurs Mikelio mieste, už 140 km nuo sienos su Rusija. Jau yra žinoma, kad į kuriamas pajėgas neabejotinai bus įtraukti Švedijos ir Norvegijos kariai.

Dalinys, pavadintas FLF (angl. Forward Land Forces), taip pat bus aprūpintas šarvuota technika, įskaitant tankus. Jis bus pavaldus Aljanso štabui Norfolke, JAV rytinėje pakrantėje. Pasak straipsnio, apie brigados dislokavimą bus oficialiai paskelbta artimiausiomis savaitėmis.

Planai apie NATO vadavietės įkūrimą Mikelyje paaiškėjo dar pavasarį. Nurodoma, kad Suomijos valdžia tokį sprendimą priėmė „siekdama sustiprinti prevencinį atgrasymą“ vykstančio karo Ukrainoje ir Rusijos bandymų išprovokuoti migrantų krizę pasienyje fone.

Anksčiau NATO sausumos brigados buvo dislokuotos Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje.

Savo ruožtu Norvegijos gynybos ministras Bjornas Arildas Gramas nurodė, kad štabas Mikelyje buvo kuriamas dalyvaujant karalystės kariškiams. Pasak jo, Oslas pritaria, kad Šiaurės šalys naujoje NATO struktūroje būtų pavaldžios Norfolkui. Šiuo tikslu į štabą atvyks apie 375 karininkai iš aljanso šalių, kurie koordinuos sausumos pajėgų operacijas ir prireikus bus pasirengę valdyti Švedijos ir Suomijos karines pajėgas.

Trečiadienį Suomijos gynybos ministras Antti Hakkanenas patvirtino, kad derasi su keliomis NATO šalimis dėl aljanso karių dislokavimo. Jo teigimu, siekiama, kad šios pajėgos galėtų atvykti į respubliką „krizinėse situacijose“, kuriomis jis, be kita ko, turėjo omenyje „įtemptą atmosferą pasienyje“.

Nacionalinės pratybos, kuriose dalyvaus 3 200 karių ir 500 vienetų karinės įrangos, vyks nuo rugpjūčio 31 d. iki rugsėjo 6 d. įvairiose Suomijos dalyse, įskaitant pasienio ruožą su Rusija.

Šią savaitę Rusijos užsienio reikalų ministerija išreiškė susirūpinimą dėl didėjančio Suomijos karinio aktyvumo. Ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova pareiškė, kad jis prasidėjo po to, kai šalis 2023 m. pavasarį įstojo į NATO.

„Ne kartą atkreipėme dėmesį į tai, kad Suomijos vadovybės užsienio politika šiandien kuriama pagal kolektyvinę Vakarų liniją dėl strateginio pralaimėjimo Rusijai sukėlimo“, – sakė ji ir pridūrė, kad Maskva būsimas pratybas vertina būtent šiame kontekste.

„Bild“: virš ypatingos svarbos Vokietijos objektų užfiksuotas nežinomas karinis dronas

14:50

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Dronas
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas/ „Facebook“/Dronas

Pasak vokiečių leidinio „Bild“, pastarosiomis dienomis virš Brunsbiutelio pramoninės zonos Šlėzvigo-Holšteino žemėje ne kartą pastebėti dideliu greičiu skrendantys dronai. Teigiama, kad vienas iš jų „priešiškas objektas“ – greičiausiai karinis bepilotis orlaivis.

Policijos nuovadoms ir prokuratūrai paskelbta specialioji parengtis.

Pasak „Bild“, policijos nuovados ir prokuratūra buvo įspėtos apie priešišką objektą – tikriausiai karinį droną, kuris gali priklausyti Rusijos Federacijai. Be to, pastarosiomis dienomis keli bepiločiai orlaiviai praskrido virš uždarytos atominės elektrinės ir suskystintųjų gamtinių dujų terminalo Brunsbiutelio mieste.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusija teigia užėmusi dar vieną kaimą Rytų Ukrainoje

13:48

Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje
Volodymyras Zelenskis / „Telegram“/Karas Ukrainoje

Rusijos kariuomenė ketvirtadienį pareiškė užėmusi dar vieną kaimą Ukrainos rytiniame Donecko regione – tai naujausias Maskvos karių teritorinis laimėjimas.

Gynybos ministerija Maskvoje pranešė, kad jos pajėgos užėmė Mežovės kaimą, esantį tarp vasarį užimtos Avdijivkos ir logistikos centro Pokrovsko, prie kurio Rusijos kariai artėja.

Po smūgių paaiškėjo, kas buvo Volgogrado karinio aerodromo sandėliuose

13:44

Socialinių tinklų nuotrauka/Atakuotas karinis aerodromas Volgogrado srityje
Socialinių tinklų nuotrauka/Atakuotas karinis aerodromas Volgogrado srityje

Naujienų svetainės „Ukrainskaja pravda“ šaltinis Ukrainos saugumo tarnyboje (SBU) atskleidė, kad rugpjūčio 22 d. naktį SBU kartu su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų specialiųjų operacijų pajėgomis atakavo sandėlius su bepiločiais orlaiviais ir degalais Rusijos Volgogrado srities Marinovkos aerodrome.

Rusija aktyviai naudojasi Marinovkos aerodomu, kad bombarduotų Ukrainos fronto liniją.

Pasak šaltinio, vietos rusai dabar sako, kad po ukrainiečių bepiločių atakos jų karinis aerodromas atrodo kaip iš filmo apie apokalipsę.

Visą naktį ir iki ryto aerodrome sproginėjo sandėliai, kuriuose buvo aviacinės bombos, amunicija ir degalai bei tepalai.

„SBU chirurginiu tikslumu veikia aerodromuose, iš kurių priešas atakuoja Ukrainą. Kiekvienas toks įgyvendinimas mažina Rusijos pranašumą ore ir gerokai apriboja jų aviacijos pajėgumus“.

Ketvirtadienį ryte Rusijos žiniasklaida pranešė, kad praėjusią naktį Kalačo prie Dono miesto gyventojai pranešė apie stiprius bepiločių orlaivių smūgius ir sprogimus danguje. Dronų taikiniu buvo Marinovkos aerodromas Oktiabrskio kaime, esančiame už kelių kilometrų nuo miesto.

„Gyvybės kaina – 1,5 mln. rublių“: Rusijos kariai pasakoja apie perauklėjimo rūsius ir kalėjimus

13:21

„Astra“/ „Telegram“/Rusijos karys nelegaliame kalėjime
„Astra“/ „Telegram“/Rusijos karys nelegaliame kalėjime

Žemutiniame Naugarde aptiktas dar vienas nelegalus Rusijos kariuomenės kalėjimas. Teigiama, kad „pataisos įstaiga“ buvo įkurta sugriautame pastate 47-osios divizijos štabo teritorijoje Mulinojaus kaime, rašo naujienų svetainė „The Moscow Times“.

Bandant įsivaizduoti kalėjimą Rusijoje, iškyla šiurpą keliantys vaizdai. Tačiau nelegali kalinimo įstaiga yra dar baisesnė vieta – niekas neprivalo atsakyti už tai, kas joje vyksta.

Susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „ASTRA“, remdamasis šaltiniu Rusijos ginkluotosiose pajėgose, skelbia, kad prasikaltę kovotojai, tarp kurių daugiausia mobilizuotųjų, nelegaliame kalėjime laikomi prirakinti grandinėmis, yra reguliariai mušami, kad būtų perauklėti ir sugrįžtų kovoti į Ukrainą.

Plačiau skaitykite ČIA.

Rusijoje iškeltos bylos žurnalistams dėl reportažų iš Kursko srities

12:30

ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kursko sritis
ZUMAPRESS / Scanpix nuotr./Kursko sritis

Rusijos FSB saugumo tarnyba ketvirtadienį pranešė, kad iškėlė baudžiamąsias bylas žurnalistams, įskaitant CNN korespondentą, kurie rengė reportažus iš Ukrainos kontroliuojamų Rusijos Kursko srities dalių, dėl „neteisėto sienos kirtimo“.

FSB teigė, kad pradėjo bylas prieš CNN, Italijos transliuotojo RAI reporterius ir du Ukrainos žurnalistus ir netrukus juos įtrauks į tarptautinį ieškomų asmenų sąrašą.

Už jiems inkriminuojamą nusikaltimą gresia iki penkerių metų laisvės atėmimo bausmė.

Antradienį Rusija pareiškė iškvietusi JAV diplomatę dėl neva provokacinio žiniasklaidos reportažo iš Ukrainos pajėgų kontroliuojamos Kursko srities dalies.

Pastarosiomis dienomis kelios JAV žiniasklaidos priemonės paskelbė reportažus iš Sudžos – pagrindinio ukrainiečių užimto miesto.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad tokie veiksmai rodo, esą JAV yra tiesioginė konflikto su Kyjivu dalyvė. Šį argumentą Maskva jau seniai naudoja vaizduodama Ukrainą kaip šalį, kuri pati nepriima sprendimų.

Rusiją sukrėtė rugpjūčio 6-ąją prasidėjęs Ukrainos įsiveržimas į Kursko regioną.

Per daugiau nei dvejus metus trunkantį Maskvos puolimą Ukrainoje Rusijos karo korespondentai rengia reportažus iš Maskvos užimtų miestų ir miestelių.

Kremlius neleidžia rengti nepriklausomų ar kritiškų reportažų apie savo veiksmus Ukrainoje.

V.Zelenskis aplankė su Rusijos Kursko regionu besiribojančią Sumų sritį

12:20

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Volodymyras Zelenskis, Oleksandras Syrskis ir Volodymyras Artiuchas
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Volodymyras Zelenskis, Oleksandras Syrskis ir Volodymyras Artiuchas

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pranešė aplankęs su Rusijos Kursko regionu besiribojančią Sumų sritį.

Pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ jis sakė, kad susitiko su kariuomenės vyriausiuoju vadu Oleksandru Syrskiu bei Sumų karinės administracijos vadovu Volodymyru Artiuchu.

„Vyriausiasis vadas informavo apie operatyvinę padėtį visuose aktyvių operacijų rajonuose, įskaitant pačius sudėtingiausius fronto rajonus. Jis informavo apie veiksmus stiprinant gynybą Torecko ir Pokrovsko kryptimis. Tam tikrose Kursko srities vietovėse Ukraina kontroliuoja dar vieną gyvenvietę, papildėme mainų fondą“, – sakė V. Zelenskis.

Anot jo, V.Artiuchas informavo apie padėtį regione prieš daugiau kaip dvi savaites prasidėjus Kursko operacijai. Pasak jo, sumažėjo apšaudymų iš šaulių ginklų ir sumažėjo civilių gyventojų aukų.

VIDEO: V.Zelenskis aplankė su Rusijos Kursko regionu besiribojančią Sumų sritį

 

Šaltinis: Ukraina užgrobė Rusijos televizijų serverius ir paleido realių naujienų reportažą

11:46

Shutterstock nuotr./Propaganda
Shutterstock nuotr./Propaganda

Ukrainos karinės žvalgybos kibernetinės grupės specialistai įsilaužė į Rusijos televizijos kanalų serverius, todėl kelios televizijos pradėjo transliuoti kitokius reportažus negu įprasta rusams, naujienų agentūrai „Unian“ atskleidė šaltinis žvalgybos tarnyboje.

Anot jo, Ukrainos karinės žvalgybos sumontuotas reportažas, kuriame rusams pasakojama apie karo realybę be Kremliaus propagandos filtro, buvo transliuotas net tris kartus geriausiu laiku per tokius televizijos kanalus kaip „Pervouralsk TV“, „Eurasia 360“, „Eurasia“.

„Rusijos kibernetinio saugumo ekspertai bandė ištaisyti padėtį, tačiau dėl jų veiksmų buvo sustabdytos iš karto devynių Rusijos televizijos kanalų transliacijos: „Eurazija 360“, „Pirmasis Eurazijos kanalas“, „Pervouralsk TV“, „Luhansk 24“, „Pirmasis respublikinis“, „Spb“, „Oplot“, „TV-3" ir „Pirmasis rusiškas“. Rusų atsakomosios priemonės nesutrukdė Ukrainos karinės žvalgybos kibernetiniams specialistams išlaikyti prieigą prie televizijos bendrovių serverių“, – nurodė šaltinis.

Jo teigimu, keli televizijos kanalai po atakos buvo priversti ilgam laikui nutraukti transliacijas, apie tai liudija vieši kreipimaisi į žiūrovus.

Šaltinis pažymėjo, kad iki rugpjūčio 22 d. ryto savo darbą iš dalies atnaujino tik „Eurasia 360“ ir „TV-3“, o kitų kanalų transliacijos liko užblokuotos.

Anksčiau pranešta, kad rugpjūtį Ukrainos karinės žvalgybos kibernetiniai specialistai Rusijoje surengė dar vieną kibernetinę operaciją, kuri paralyžiavo vienos Rusijos branduolinių ginklų kūrimo bendrovės darbą. Operacija buvo vykdoma kartu su programišių grupe „VO Team“.

„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.
„DPA“/„Picture-Alliance“/„Scanpix“/Asociatyvi nuotr.

Dėl sėkmingos atakos prieš vienintelį Rusijos Čeliabinsko srities Snežinsko miesto paslaugų teikėją „Vega“ buvo išjungti 1173 jos komutatoriai ir 10 serverių. Buvo sunaikinta „Vega“ serveriuose esanti informacija. Kelios strateginės miesto įmonės beveik savaitę neturėjo interneto ir ryšių paslaugų. Tarp šių įmonių yra ir „Visos Rusijos“ techninės fizikos mokslinių tyrimų institutas, Rusijos branduolinės amunicijos kūrėjas, kuris buvo prisijungęs tik prie „Vega“ paslaugų teikėjo.

Pažymėta, kad sėkminga kibernetinė ataka leido gauti darbuotojų asmens duomenis ir daugybę kitų gamyklos dokumentų. Ši informacija visų pirma leidžia nustatyti sankcijų apėjimo mechanizmus ir su tuo susijusius asmenis.

Be to, iš komentarų Snežinsko vietos bendruomenėje galima spręsti, kad dėl kibernetinės operacijos taip pat kilo grėsmė sutrikdyti Rusijos valstybės gynybos tvarką.

Čekijos prezidentas įvertino, kaip baigsis karas Ukrainoje

10:50

AFP/„Scanpix“ nuotr./Petras Pavelas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Petras Pavelas

Karas Ukrainoje baigsis, kai abi pusės supras, kad karinėmis priemonėmis savo tikslų pasiekti neįmanoma, tačiau tai gali užtrukti ne vienerius metus. Tai pareiškė Čekijos prezidentas Petras Pavelas, pranešė interneto svetainė „Novinky“.

„Konfliktas tęsis tol, kol atsiras pakankamai jėgos įtikinti abi puses, kad karinėmis priemonėmis negalima pasiekti politinių tikslų. Tai gali įvykti šiais metais, bet taip pat gali įvykti ir kitais metais arba galbūt po kelerių metų. Konfliktas iš karštosios fazės gali pereiti į įšaldytą konfliktą, kuris gali tęstis ne vienerius metus“, – mano jis.

Jo nuomone, po kelerių metų abi pusės supras, kad karo tęsti neįmanoma, ir pradės derybas. Tačiau pasaulio galybės – ne tik JAV, bet ir Kinija – turėtų gerokai prie to prisidėti.

„Teisinga taika, jei ją įsivaizduotumėme skalėje tarp 100 proc. arba nieko, reikštų, kad Ukraina atgautų visišką savo teritorijos, įskaitant Krymą, kontrolę. Ji apimtų karo nuostolių atlyginimą agresoriaus sąskaita. Tačiau, kaip turbūt visi jaučiame, tai veikiau iliuzija. Tikrovė bus šiek tiek kitokia. Turėtume kalbėti apie tai, kad norime kuo labiau priartėti prie teisingos taikos“, – sakė P.Pavelas.

Plačiau skaitykite ČIA.

Pamatykite: Ukrainos kariai Donecko srityje sunaikino dvi raketines sistemas

09:54

Stop kadras/Ukrainos kariai Donecko srityje sunaikino dvi raketines sistemas.
Stop kadras/Ukrainos kariai Donecko srityje sunaikino dvi raketines sistemas.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai Donecko srityje sunaikino du rusiškus 122 mm kalibro daugkartinius raketų paleidimo įrenginius (multiple rocket launcher – MRL, angl.) „Grad“, skelbia „Militarnyj“.

Naikindami MRL ukrainiečiai naudojo FPV (first-person view – angl.) bepiločius orlaivius.

Vaizdo įrašas, kuriame tai matyti, paskelbtas socialiniame tinkle „Telegram“.

Plačiau skaitykite ČIA.

Karybos ekspertas: Maskva neturi pajėgumų apsaugoti visos Rusijos

09:53

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys socialiniame tinkle „Facebook“ trečiadienio vakarą publikuotose įžvalgose atkreipė dėmesį, kad kol kas padėtis Kursko srityje išlieka tokia pati.

„Ukrainos pajėgos užtikrintai kontroliuoja užimtą teritoriją ir toliau siekia pasigerinti savo taktinę padėtį perimdavomos vieno ar kito nedidelio kaimelio kontrolę.“

Jis išskyrė, kad rimtesnis puolimas vykdomas Korenevo rajone, bet rusai šią sritį atkakliai gina: „Netrukus rusai turėtų pabandyti atsiiminėti šiuos kaimelius. Jau turėjo tą daryti, bet tam neužtenka pajėgų, kol kas mėgina apsiginti ir kovoti su mažomis mobiliomis ukrainiečių grupėmis“

Rusiškų šaltinių teigimu, anot E.Papečkio, virš Kursko srities buvo numuštas ukrainiečių naikintuvas Su-27, valdomomis bombomis atakavęs rusus. Jį esą numušė vidutinio nuotolio oro gynybos sistema Buk-M3.

Nors kol kas tai patvirtinančių įrodymų nepateikta, ekspertas mano, kad taip galėjo nutikti – Ukrainos pajėgų kontroliuojama teritorija Kurske nėra itin didelė, ir iš tiesų agresoriui palankiai susiklosčiusiomis aplinkybėmis įmanoma pasiekti ukrainiečių lėktuvus vidutinio bei tolimo nuotolio raketomis.

E.Papečkys taip pat įvertino situaciją Rytų Ukrainoje, kur rusai ir toliau aktyviai spaudžia Ukrainos pajėgas, ypač Pokrovsko srityje. Ten Maskva turi nedidelių taktinių pasiekimų, kurių išvystyti į didesnius laimėjimus kol kas nepajėgia. 

Jis atkreipė dėmesį, kad Rusija ir toliau bando apšaudyti Ukrainą raketomis ir dronais, bet pastebėjo, kad jų per savaitę paleidžiamas priemonių kiekis dabar yra mažesnis nei tų, kurios anksčiau būdavo paleidžiamos per dieną.

Tuo tarpu ukrainiečiams pavyko suduoti gana stiprų smūgį bepiločiais orlaiviais karo aviacijai šiaurėje, prie Murmansko. Kaip pranešta trečiadienį, apie 10 dronų nuskriejo ir Maskvos link, kur, pasak oficialių rusų pranešimų, buvo numušti jos nepasiekę.

„Tai ne tik nuneša karą į Rusiją, bet ir verčia sostinės ir kitų svarbių objektų apsaugai papildomas artimo nuotolio gynybos priemones paimti iš sausumos pajėgų vienetų. Rusijos dydis ir milžiniškas vertingų taikinių skaičius daro ją labai pažeidžiamą, nes apginti viską neįmanoma. O pažeidimai kartais gaunasi pakankamai skaudūs. Štai jau keletą dienų nesugeba užgesinti naftos produktų įmonės, padegtos ukrainiečių bepiločių.“

E.Papečkio vertinimu, kol kas reikšmingesnių pokyčių nėra ir nebus. Tam, kad tai įvyktų, kažkuri pusė turi įgauti ženklesnį pranašumą vienoje iš krypčių.

„Kaip ir anksčiau, daugiau šansų ką nors pasiekti Rytų Ukrainoje turi rusai, nes ukrainiečiai Kursko srityje yra apriboję savo veiksmus konkrečia teritorija, iš kurios giliau pulti negali. Bet kol kas dar turėtų tęstis tokia pati padėtis, toks pats abiejų pusių mėginimas viena kitą išsekinti.“

O.Scholzas: Ukraina labai slaptai rengėsi Kursko puolimui

08:58

„AP“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas
„AP“/„Scanpix“/Vokietijos kancleris Olafas Scholzas

Vokietijos kancleris Olafas Scholzas trečiadienį pareiškė, kad Ukraina savo netikėtą puolimą Rusijos Kursko regione rengė „labai slaptai ir be jokio grįžtamojo ryšio“.

Pustrečių metų nuo Rusijos invazijos besiginanti Ukraina nuo rugpjūčio 6 dienos vykdo precedento neturintį puolimą, kuriuo ne tik pribloškė Maskvą, bet ir nustebino savo artimus sąjungininkus.

Kyjivo pajėgos teigia užėmusios dešimtis gyvenviečių, o dešimtys tūkstančių Rusijos civilių gyventojų paliko namus.

„Ukraina savo karinę operaciją Kursko srityje rengė labai slaptai ir be jokio grįžtamojo ryšio, o tai neabejotinai lėmė esama padėtis“, – sakė O.Scholzas žurnalistams lankydamasis su Ukraina besiribojančioje Moldovoje.

„Bloomberg“: tik vienas dalykas gali išgelbėti Kyjivo pajėgų puolimą Kurske

08:55

„AP“/„Scanpix“/Rusijos karys Kursko srityje
„AP“/„Scanpix“/Rusijos karys Kursko srityje

„Ukraina jau ne pirmą kartą susiduria su problemomis dėl Berlyno paramos. Ji taip pat turi problemų su Prancūzija, JAV ir net Jungtine Karalyste“, – rašo „Bloomberg“ naujienų tarnyba. 

Viena vertus, šie santykiai paaiškina, kodėl prezidentas Volodymyras Zelenskis ryžosi rizikingam žingsniui išsiųsti savo karius kovai į Rusijos teritoriją, nors jam vargiai sekasi išlaikyti fronto liniją namuose.

Anksčiau Ukrainos karinė vadovybė taip pat prasitarė, kad neįtraukė savo partnerių Vakaruose į operacijos Kurske planus, nes bijojo, kad jie ją sužlugdys, kaip jau buvo nutikę anksčiau. 

Straipsnyje primenama, kad Vokietija iš pradžių pasiūlė Ukrainai tik šalmus, kad ši galėtų apsiginti nuo 2022 m. vasario mėn. įsiveržusios Rusijos. Kiek vėliau kanclerio Olafo Scholzo paskelbtas „Zeitenwende“ planas, kuriuo siekiama pertvarkyti Vokietijos energetikos ir saugumo politiką, viską pakeitė.

Tačiau šią savaitę laikraštis „Frankfurter Allgemeine“ pranešė, kad Finansų ministerija planuoja kitais metais perpus sumažinti pagalbos Ukrainai biudžetą, o vėliau jį dar labiau apkarpyti, todėl O.Scholzo „lūžis“ labiau primena posūkį.

To priežastimi „Bloomberg“ įvardija ne kerštą už galimai Ukrainos piliečio, kuriam birželio mėnesį buvo išduotas arešto orderis, įvykdytą „Nord Stream“ dujotiekio sabotažą, bet kai ką paprasčiau.

„Tai – neveiksni koalicinė vyriausybė ir finansų ministras, besivadovaujantis absurdiškai griežtomis biudžeto taisyklėmis.“

Kalbama ne tiek apie išteklių trūkumą, kiek apie politinę disfunkciją, prorusiškų populistų iškilimą ir valios trūkumą.

„Šiuo metu stebime reikšmingą ideologinį pokytį, būtent, visa naivi, iliuzinė vadinamųjų raudonųjų linijų Rusijos atžvilgiu koncepcija, kuri dominavo kai kurių partnerių karo vertinime, šiomis dienomis sugriuvo kažkur prie Sudžos“, – šią savaitę pareiškė V.Zelenskis metiniame kreipimesi į šalies diplomatinį personalą, turėdamas omenyje pagrindinį Rusijos miestą, kurį užėmė Ukrainos pajėgos.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Norėdamas išplėsti savo mintį, V.Zelenskis paaiškino, kad visa Kursko operacija būtų buvusi nereikalinga, jei sąjungininkai būtų panaikinę apribojimus naudoti savo perduotas tolimojo nuotolio raketas smūgiams pagrindiniams Rusijos pranašumams ten, kur jie yra, toli už fronto linijos.

JAV sparnuotosios raketos „žemė-oras“ (ATACMS) ir – atitinkamai – britų, prancūzų ir vokiečių sparnuotosios raketos „Storm Shadow“, „SCALP" ir „Taurus“ leistų Ukrainai veiksmingiau naikinti tiltus, ginklų sandėlius ir, svarbiausia, aerodromus, iš kurių kyla aviacinėmis bombomis ginkluoti Rusijos lėktuvai.

Šie ginklai yra vieni veiksmingiausių Rusijos arsenale nuo karo pradžios. Nevaldomos sklendžiančios bombos, sveriančios iki 1,5 tonos, per dieną šimtais krenta į Ukrainos pajėgų pozicijas.

Kyjivo nacionalinio saugumo studijų instituto tyrėjas Nikolajus Bielieskovas patikslino, kad kiekvieną dieną jų paleidžiama po 130-150.

Vertinant V.Zelenskio lošimą Kurske daug dėmesio ne veltui buvo skiriama tam, kad šis žingsnis priverstų prezidentą Vladimirą Putiną atitraukti karius nuo fronto linijų Ukrainos rytiniame Donbaso regione. Jei taip, operacija bus sėkminga kariniu požiūriu ir sumažins spaudimą fronte, kuris pamažu silpo.

„Kol kas tai nepadeda. Vietoje to Rusija suintensyvino puolimą Donbase, o siekdama sustabdyti ukrainiečių veržimąsi prie Kursko sutelkė įvairias pajėgas iš kitų regionų. Jei Kursko puolimas gali – kaip V.Zelenskis akivaizdžiai tikisi – sutelkti sąjungininkų paramą ir ginklų tiekimą, o Vakarų lyderius įtikinti panaikinti apribojimus naudoti savo ilgojo nuotolio raketas prieš taikinius Rusijos teritorijoje, jis gali pasiekti daug daugiau“, – pažymėjo „Bloomberg“.

Neutralizuodama pagrindinius Rusijos pranašumus Ukraina galėtų sumažinti spaudimą savo gynybai net ir be Rusijos kariuomenės nukreipimo. Be to, Kyjivui gali likti nedidelė teritorija, kuria jis galėtų prekiauti būsimose derybose. Toks, tiesa, optimistinis scenarijus užtikrintų taktinę karinę naudą, taip pat strateginę naudą, galinčią turėti įtakos visai karo baigčiai.

„Jei V.Zelenskio ėjimas nesugebės paskatinti Vakarų net sušvelninti apribojimų tolimojo nuotolio ginklams, šie galimi strateginiai laimėjimai bus prarasti. Ukraina greičiausiai taip pat praras svarbų Donbaso transporto mazgą Pokrovską, o V.Putinas bus pakeliui užkariauti visas Donecko ir Luhansko sritis, kurių aneksiją jis paskelbė prieš pat įsiveržimą“, – svarstė straipsnio autorius. 

Negana to, Ukrainai tam tikru momentu tektų paduoti ieškinį dėl taikos tokiomis sąlygomis, kurios, kaip parodė panašus susitarimas 2014 m., tik padrąsintų V.Putiną vėliau grįžti į kovą.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos puolimas Kursko srityje
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos puolimas Kursko srityje

Išskiriama, kad Maskvai kare lengviau, nes, sutelkdama visą dėmesį į kovą, ji turi kur kas mažiau politinių iššūkių: V.Putinas gali kontroliuoti tai, ką mato ir girdi Rusijos visuomenė.

Vokietijos užsienio santykių tarybos Rusijos, Rytų Europos ir Vidurinės Azijos specialistas Stefanas Meisteris atkreipė dėmesį, kad „esame kitokioje realybėje, kurioje stiprėja populizmas“.

O tai, anot „Bloomberg“, reikalauja, kad vyriausybės geriau dirbtų, parodydamos savo visuomenei, jog turi realų planą, kaip užbaigti karą – neleidžiant V.Putinui laimėti.

„Visi suinteresuoti asmenys, įskaitant V.Zelenskį, žino, kad šis karas baigsis prie derybų stalo. Klausimas, kieno sąlygomis. Vakarų lyderiai turi pagaliau apibrėžti, kad stiprios derybinės pozicijos užtikrinimas Ukrainai yra pergalė, ir parengti finansinę ir karinę strategiją, kad tai pasiektų. Jie turi priemonių ir gali pradėti nuo to, kad panaikins apribojimus toms tolimojo nuotolio ginklams.“

Meilė karo metu: ukrainiečių moterų problema – vyrai žuvę, amputuoti arba sutrikusios psichikos

08:27

„AFP“/„Scanpix“/Kyjivas
„AFP“/„Scanpix“/Kyjivas

Šalyje vykstant nuožmiam karui, žmonės pirmenybę teikia tam, kaip išgyventi dar vieną dieną. Tačiau be maisto, geriamojo vandens, elektros, šildymo ir interneto neramumų ir smurto išvarginti žmonės ilgisi ir meilės. Amerikiečių leidinio „The New York Times“ straipsnio autoriai pažymėjo, kad romantiniai santykiai padeda ukrainiečiams susidoroti su kasdieniais sunkumais.

Su žurnalistais kalbėjusi Kateryna Barachna tą ypatingą žmogų svajoja sutikti jau pastaruosius dvejus su puse metų. Tačiau esmine kliūtimi tai padaryti moteriai tapo karo keliami pavojai.

Katerynos teigimu, ji buvo susipažinusi su vienu kariškiu, bet vos pradėjus daugiau bendrauti, jis buvo išsiųstas į frontą. Susirašinėjimas su kitu vyru irgi greitai nutrūko, nes šis nebuvo nusiteikęs susitikinėti, bijodamas, kad netrukus gali būti pašauktas su ginklu rankose stoti ginti savo šalies.

Moteris pripažino, kad sykį pažinčių programėlėje „Bumble“ jos akį patraukė neformalios išvaizdos vaikinas, bet vertindama jo nuotraukas Kateryna pastebėjo jo amputuotą koją.

Plačiau skaitykite ČIA.

Kyjivas teigia, kad Rusijos kariai patyrė nuostolių per susirėmimus Rytų Ukrainoje

07:48

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos karys Sudžoje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Ukrainos karys Sudžoje

Ukrainos pajėgos trečiadienį buvo vėl puolamos aplink Pokrovsko miestą, kuriame Rusijos pajėgos siekia prasiveržti, sakė kariškiai, tačiau pridūrė, kad užpuolikai patiria nuostolių.

Kariuomenės generalinio štabo pranešime teigiama, kad per pastarąją parą Pokrovsko fronte buvo surengtos 46 rusų atakos; iš jų 44 buvo atremtos.

Kariuomenės generalinio štabas taip pat nurodė, kad vakar toje pačioje teritorijoje žuvo arba buvo sužeisti 238 Rusijos kariai. Štabas neatskleidė ukrainiečių nuostolių.

Rusijos Volgogrado regione dronai atakavo aerodromą, kilo gaisras

07:07

Wikimedia.org nuotr./Volgogradas
Wikimedia.org nuotr./Volgogradas

Rusijos Federacijos Volgogrado srities Kalač-na-Donu mieste rugpjūčio 22 d. naktį nugriaudėjo sprogimai dėl įtariamos dronų atakos ir priešlėktuvinės gynybos operacijos. Po to objekte kilo gaisras.

Remiantis Rusijos „Telegram“ kanalais, vietos gyventojų pranešimai apie sprogimus socialiniuose tinkluose pradėjo rodytis apie pusę trijų nakties. Teigta, kad buvo numušti mažiausiai du bepiločiai orlaiviai.

„Telegram" kanale „Baza“ nurodoma, kad vienas iš bepiločių orlaivių buvo sunaikintas „už kelių kilometrų nuo aerodromo“, o antrojo bepiločio orlaivio nuolaužos „nukrito ant netoliese esančios priekabos ir sukėlė gaisrą“.

Vietos valdžios institucijos šio incidento kol kas nekomentavo. Informacijos apie nukentėjusiuosius kol kas nėra.

Rusija teigia sužlugdžiusi Ukrainos bandymą įsiveržti į pasienio regioną

06:31

„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„AP“/„Scanpix“/Rusijos kariai

Rusija trečiadienį sužlugdė Ukrainos kovotojų grupės bandymą kirsti sieną į vakarinę Briansko sritį, pranešė regiono gubernatorius.

„Briansko srities Klimovo rajone buvo sustabdytas Ukrainos žvalgybinio–diversijų būrio bandymas prasiveržti į Rusijos teritoriją“, – „Telegram“ parašė Briansko srities gubernatorius Aleksandras Bogomazas.

„The Telegraph“: Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali pradėti kontrpuolimą 2025 metais

06:28

„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje
„Reuters“/„Scanpix“/Karas Ukrainoje

Ukrainos ginkluotosios pajėgos gali pradėti kontrpuolimą 2025 m. Apie tai rašo „The Telegraph“.

Tikėtina, kad Ukrainos puolimu Rusijos Federacijos Kursko srityje siekiama priversti Rusiją bent iš dalies nukreipti karius nuo puolimo Donbase, kad šie atremtų grėsmę Rusijos teritorijoje. Tačiau kol kas Maskva neužkibo ant šio jauko.

Rusijos kariuomenė toliau daro spaudimą Rytų Ukrainai. Ten nepakankamai sukomplektuotos ir išretėjusios Ukrainos pajėgos gali tik sulėtinti, o ne sustabdyti priešo veržimąsi į priekį, rašo leidinys.

„Šiuo metu rengiamos Ukrainos brigados galėtų būti dislokuotos sustiprinti Kursko arba Donecko regionus, priklausomai nuo to, kur Rusijos pajėgos parodytų silpnumo požymių. Toks lankstumas leistų Kyjivui 2025 m. surengti kontrpuolimą, o ne dar vieną puolimą okupuotame Donbase“, – rašoma leidinyje.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas