Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
07:21 /12:24

Karas Ukrainoje. Vos keli metrai: Rusijos naikintuvas prašvilpė prie pat JAV lėktuvų F-16

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

FT įvardijo, kodėl Ukrainos laukia tamsiausia valanda

12:23

V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
V.Zelenskio „Telegram“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Ukraina artėja prie akimirkos, kuri gali tapti tamsiausia viso karo valanda, rašo dienraštis „Financial Times“ (FT). Iš kelionės į Vašingtoną grįžusiam Volodymyrui Zelenskiui tenka susidurti su Rusijos sėkme Rytų fronte, Ukrainos visuomenės išsekimu ir elektros energijos trūkumu. Be to, Kyjivas patiria sąjungininkų spaudimą rasti konflikto sprendimą derybomis.

Ukrainos ginkluotosios pajėgos pralaimi rytiniame fronte, o Rusija nuolat žengia į priekį, rašo FT. Net Ukrainos kariai, kadaise padrąsinti vilties išlaisvinti savo kraštą, dabar kalba apie norą derėtis su Rusija, pastebi leidinys.

Rytų fronto bataliono vadas Mychailo Temperas laikraščiui sakė, kad jam sunku įsivaizduoti, jog Ukrainos kariai galėtų nustumti rusus iki 1991 m. sienų. Kitas Rytų fronto vadas Jurijus sakė, kad baiminasi „nesibaigiančio karo“ perspektyvos, ir išreiškė susirūpinimą, kad jo sūnus gali praleisti fronte didžiąją savo gyvenimo dalį, o jo anūkui taip pat gali tekti kariauti: „Šiuo metu aš esu už derybas“.

Dėl Ukrainoje vykstančios mobilizacijos kyla socialinė įtampa, teigia laikraštis. Be to, artėja žiema, kurios metu gali kilti problemų dėl elektros energijos ir šildymo nutraukimo. „Visuomenė išsekusi“, – tvirtina Aukščiausiosios Rados užsienio reikalų komiteto pirmininkas Oleksandras Merežka.

Didžiausia grėsmė Kyjivui iš jo sąjungininkų yra galima Donaldo Trumpo pergalė JAV rinkimuose, kuris gali bandyti primesti Ukrainai nepalankų taikos susitarimą, grasindamas sustabdyti karinę pagalbą. Ištikimiausi Ukrainos rėmėjai Europoje neturi pakankamai ginklų, kad galėtų paremti Kyjivą tuo atveju, jei JAV sustabdytų tiekimą, teigė laikraštis.

Praėjusią savaitę V.Zelenskis vyko į Jungtines Valstijas, kad pristatytų „pergalės planą“, pagal kurį prieš būsimas derybas siekiama sustiprinti Kyjivo pozicijas. Šios kelionės rezultatą vienas aukšto rango Ukrainos pareigūnas, su FT kalbėjęs anonimiškai, apibūdino taip: „Tai nebuvo triumfas. Tai nebuvo katastrofa.“

Galiausiai V.Zelenskis išvyko iš JAV nieko nepasiekęs dviem svarbiausiais klausimais: leidimo naudoti tolimojo nuotolio Vakarų ginklus smūgiams Rusijai ir pasiūlymo dėl narystės NATO. Tai buvo pagrindiniai pateikto „pergalės plano“ klausimai.

Nors V.Zelenskio „pergalės plane“ iš naujo apibrėžiami jau esami tikslai, tikroji jo reikšmė yra ta, kad jis keičia Kyjivo tikslą – nuo visiško savo teritorijos išlaisvinimo pereiti prie karo eigos keitimo Ukrainos naudai, FT sakė vienas aukšto rango Ukrainos pareigūnas. „Tai bandymas pakeisti karo eigą ir pasodinti Rusiją prie derybų stalo“, – pridūrė jis.

Ukrainiečiai po truputį susitaiko su mintimi, kad dalį teritorijos teks prarasti

Praėjusią savaitę JT Generalinėje Asamblėjoje dalyvavę Europos diplomatai pastebėjo, kad diskusijų dėl sureguliavimo Ukrainoje tonas ir turinys pasikeitė. Jie pažymėjo, kad Ukrainos pareigūnai tapo atviresni kalbėdami apie paliaubas, net jei Rusijos kariuomenė liktų dalyje Ukrainos teritorijos.

Plačiau skaitykite ČIA.

D.Trumpas pasisakė dėl karo Ukrainoje ir užsiminė apie Lietuvą

10:08

AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas

Kandidatas į JAV prezidentus Donaldas Trumpas, kuris anksčiau pažadėjo paremti Ukrainą, jei laimės rinkimus, davė interviu, kuriame dar kartą priminė, kad jis yra vienintelis pastarųjų metų JAV lyderis, kuriam valdant Rusija neva nepuolė „kaimynų“, įskaitant Ukrainą, ir kalbėjo apie savo santykius su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu.

Per pokalbį su amerikiečių rašytoju ir žurnalistu Marcu Thiessenu laikraščiui „The Washington Post“ D.Trumpas sakė, esą Kremliaus vadovas Vladimiras Putinas niekada nebūtų ėmęsis plataus masto karo prieš Ukrainą jam valdant:

„V.Putinas niekada nebūtų ėjęs į Ukrainą. Mes apie tai kalbėjomės, ir tai buvo jam labai svarbu, bet jis niekada nebūtų įžengęs, jei aš būčiau [vadovavęs].“

D.Trumpas tvirtino, kad V.Putinas apie invaziją pradėjo galvoti po JAV karių išvedimo iš Afganistano 2021 m.

„Problema ta, kad dabar situacija visiškai kitokia, nes [Putinas] prarado daug žmonių, bet padarė didelę pažangą. Jis perėmė didžiąją dalį šios šalies [Ukrainos]“, – sakė kandidatas į prezidentus.

„Na, tos, kurios yra arti, jos turės bėdų, jei kas nors atsitiks“

D.Trumpas pabrėžė, kad, jo nuomone, pagrindinė problema tebėra ta, kad „Europa, kaip ir NATO, nemoka savo sąžiningos dalies“. Jis mano, kad Europos Sąjungos šalys turėtų investuoti į gynybą tiek pat, kiek ir JAV, nes, pasak jo, ES ekonomika yra „panašaus dydžio“ kaip JAV.

Paklaustas, o kaip yra dėl NATO sąjungininkių, tokių kaip Lenkija ir Lietuva, kurios suteikė Ukrainai daugiau pagalbos nei Jungtinės Valstijos, skaičiuojant procentais nuo BVP? „Na, tos, kurios yra arti, – sakė D.Trumpas, – jos turės bėdų, jei kas nors atsitiks“.

„Lenkijos padėtis yra kitokia nei kai kurių kitų. Kai kurios kitos yra... daug toliau. ... Jos turėtų mokėti vienodai su mumis“, – akcentavo D.Trumpas.

15min primena, kad Lietuva skiria ypatingą demesį ir didina gynybos pajėgumus, kad bendrai su kitomis NATO narėmis atremtų Rusijos agresiją.

D.Trumpas – apie V.Zelenskį: jis man patinka

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Donaldas Trumpas

Daugelis prieš Ukrainą nusiteikusių dešiniųjų mano, kad D.Trumpas pritaria jų priešiškumui Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui. Tačiau respublikonų kandidatas į JAV prezidentus žurnalistuitvirtino, kad V.Zelenskis jam patinka. „Su V.Zelenskiu palaikiau gerus santykius, – sakė D.Trumpas. – Jis man patinka. Nes per apkaltos apgaulę... jis galėjo pasakyti, kad nežinojo, jog [pokalbis] buvo įrašinėjamas. ... Bet užuot norėjęs pasirodyti ir sakęs: „Taip, aš jaučiau grėsmę“, jis pasakė: „Jis nepadarė visiškai nieko blogo“.

Per spaudos konferenciją „Trump Tower“ prieš susitikimą su V.Zelenskiu D.Trumpas jį gyrė, vadindamas jį „plieno gabalu“ apkaltos proceso metu, ir sakė, kad jo dėka „apkaltos apgaulė tada baigėsi“.

Po susitikimo politikas pastebėjo: „Aš daug ko išmokau. Abu norime, kad jis [karas] baigtųsi, abu norime sąžiningo susitarimo, ir jis bus sąžiningas“. Anksčiau D.Trumpas yra teigęs, kad jei V.Putinas nesutiks su taikos susitarimu, tai reiškia, kad Ukrainai teks teikti daug didesnę pagalbą nei iki šiol.

Lemtingame susitikime – D.Trumpo akibrokštas: aš taip pat palaikau labai gerus santykius su prezidentu V.Putinu

15min primena, kad praėjusį penktadienį Donaldas Trumpas ir Volodymyras Zelenskis surengė susitikimą, nors respublikonų kandidatas į Baltuosius rūmus neseniai išsakė aštrios kritikos Ukrainos kovai su Rusijos invazija.

„Gėda, bet tai karas, kurio neturėjo būti, ir mes jį išspręsime, – „Trump Tower“ sakė respublikonas. – Tai sudėtinga dėlionė (...) Žuvo per daug žmonių. Per daug gražių miestų.“

JAV žiniasklaida anksčiau buvo pranešusi, kad susitikimas „Trump Tower“ Niujorke nė neįvyks, mat D.Trumpą įžeidė Ukrainos prezidento komentarai žurnalui „The New Yorker“, kai jis sakė, kad respublikonas „nelabai žino, kaip sustabdyti karą“.

Visgi vėliau pranešta, kad D.Trumpas priims V.Zelenskį.

„Manau, mes visi sutinkame, kad karas Ukrainoje turi būti sustabdytas, o Putinas negali laimėti“, – sakė V.Zelenskis, atvykęs į susitikimą.

„Tai, kad šiandien esame kartu, yra labai geras ženklas“, – pareiškė kartu su juo į konferencijų salę atvykęs D.Trumpas, išreiškęs viltį dėl „gero susitikimo“.

Mes palaikome labai gerus santykius, o aš taip pat palaikau labai gerus santykius – kaip žinote – su prezidentu (Vladimiru) Putinu. Ir manau, kad jei laimėsime, manau, kad labai greitai išspręsime šį klausimą“, – tvirtino jis.

Buvęs JAV prezidentas sakė, kad gerokai anksčiau, nei sausio 20-oji, kai pergalės atveju jis grįžtų į Baltuosius rūmus, „mes galime pasiekti kažką, kas būtų naudinga abiem pusėms“.

 

 

Vos keli metrai: Rusijos naikintuvas prašvilpė prie pat JAV lėktuvų F-16

09:29

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Rusijos naikintuvas prašvilpė prie pat JAV lėktuvų F-16
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./ Rusijos naikintuvas prašvilpė prie pat JAV lėktuvų F-16

JAV kariuomenė paskelbė naują vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas amerikiečių oro pajėgų naikintuvas F-16 pasiųstas perimti Rusijos karinių pajėgų lėktuvo, skridusio netoli Aliaskos.

Pirmadienį paskelbtame vaizdo įraše matyti, kaip rusų naikintuvas praskrenda vos už kelių metrų nuo JAV orlaivio. 

Rugsėjo 23 dieną nufilmuotas vaizdo įrašas, kuriame užfiksuotas pavojingai prie Šiaurės Amerikos aerokosminės gynybos vadavietės (NORAD) lakūno pilotuojamo lėktuvo priartėjęs rusų naikintuvas, buvo paskelbtas po kelių Rusijos įsiveržimų į Aliaskos oro erdvės gynybos atpažinimo zoną (ADIZ), esančią už nacionalinės oro erdvės ribų,

Šį susidūrimą pasmerkė NORAD vyriausiasis pareigūnas ir vienas iš Aliaskos JAV senatorių.

„Vieno rusų naikintuvo Su-35 pilotų elgesys buvo neprofesionalus, nesaugus ir kėlė pavojų visiems – to nebūtų leidžiama profesionaliose oro pajėgose“, – sakė NORAD vadas generolas Gregory Guillot. 

Jis pridūrė, kad NORAD lėktuvai skrido „saugiai ir drausmingai“, kad perimtų Rusijos orlaivį.

VIDEO: Pamatykite patys: Rusijos naikintuvas praskrido pavojingai arti amerikiečių F-16

Rusijos ambasada komentarų kol kas nepateikė.

Rusijos naikintuvas praskrido netoli Aliaskos praėjus vos kelioms savaitėms po to, kai Rusijai ir Kinijai vykdant bendras karines pratybas, prie Aliaskos priartėjo aštuoni rusų kariniai lėktuvai ir keturi karinių jūrų pajėgų laivai, įskaitant du povandeninius.

Nė vienas lėktuvas nepažeidė JAV oro erdvės. Tačiau apie 130 karių buvo išsiųsti į Šemijos salą, esančią už maždaug 1 930 km į pietvakarius nuo Ankoridžo. Jie savaitę buvo dislokuoti Aleutų salyne, o paskui grįžo į savo bazes.

Liepą Rusijos ir Kinijos bombonešiai pirmą kartą pasirodė kartu prie Aliaskos krantų. JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas teigė, kad toks rusų ir kinų bendradarbiavimas kelia susirūpinimą.

Prieš dvejus metus JAV pakrančių apsaugos laivas maždaug už 137 km į šiaurę nuo Aliaskai priklausančios Kiskos salos Beringo jūroje susidūrė su trimis Kinijos ir keturiais Rusijos karinių jūrų pajėgų laivais, plaukusiais vienu būriu.

JAV senatorius Danas Sullivanas, Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto narys respublikonas, sakė, kad rusų lėktuvas yra dar viena priežastis stiprinti Amerikos karines pajėgas Aliaskoje ir Arktyje.

„Rugsėjo 23-iąją Rusijos naikintuvų pilotų nesaugūs ir neprofesionalūs manevrai Aliaskos ADIZ zonoje netoli nuo mūsų naikintuvų Aliaskoje sukėlė pavojų mūsų drąsių karinių oro pajėgų lakūnų gyvybėms ir pabrėžė didėjančią tokių diktatorių kaip Vladimiras Putinas agresiją“, – sakoma D.Sullivano pareiškime.

Maskvoje sulaikyti 3 nepriklausomos žiniasklaidos žurnalistai

08:06

Spektaklis Rusijoje / IMAGO/Vladimir Astapkovich / IMAGO/SNA
Spektaklis Rusijoje / IMAGO/Vladimir Astapkovich / IMAGO/SNA

Maskvoje netoli koncerto, skirto neteisėtos keturių Ukrainos sričių aneksijos metinėms, vietos pirmadienį buvo sulaikyti trys nepriklausomos žiniasklaidos žurnalistai, pranešė teisių gynimo grupė.

2022 metų rugsėjo 30 dieną Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasirašė dekretus dėl rytinių Ukrainos Donecko ir Luhansko bei pietinių Zaporižios ir Chersono sričių aneksijos. Antrųjų šio įvykio metinių proga buvo surengtas koncertas Maskvos Raudonojoje aikštėje.

Žmogaus teisių gynimo grupė „OVD-Info“, cituodama sulaikytųjų giminaičius, teigė, kad vienas iš minimų žurnalistų dirba naujienų portale „Republic“, o kiti du – televizijoje „SOTAvision“.

Jie buvo nuvežti į policijos nuovadą ir du iš jų bus apkaltinti chuliganizmu, teigė grupė. Pranešime priduriama, kad iš jų buvo paimti mobilieji telefonai.

„SOTAvision“ platformoje „Telegram“ pareiškė, kad jos žurnalistai, kuriems nebuvo leista patekti į šventę Raudonojoje aikštėje, buvo sulaikyti imantys interviu iš žiūrovų, šiems išeinant iš koncerto.

Ši televizija yra viena iš paskutinių likusių rusų žiniasklaidos priemonių, vis dar fiksuojančių Kremliaus susidorojimą su kitaminčiais.

Nuo 2022 metų vasario, kai Rusija pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą, Kremlius sustiprino spaudimą tiek užsienio, tiek nepriklausomoms šalies žiniasklaidos priemonėms.

Tiek „Republic“, tiek „SOTAvision“ valdžios institucijos laiko „užsienio agentais“. Tokia etiketė Rusijoje klijuojama kritiškiems balsams.

Rusijos pajėgos pasistūmėjo į priekį netoli Časiv Jaro

07:50

Rusijos pajėgos neseniai žengė į priekį prie Svatovės, Časiv Jaro, Torecko, Pokrovsko ir Donecko miesto, skelbiama naujausiose Karo tyrimų instituto ataskaitoje. 

 

JAV valstybės departamentas: Ukraina gali savo ginklais smogti giliai į Rusiją, jai nereikia leidimo

07:18

M. Milleris / Nathan Howard / AP
M. Milleris / Nathan Howard / AP

Ukrainai nereikia JAV leidimo smogti į Rusijos gilumoje esančius taikinius, ji gali naudoti savo pačios pasigamintus ginklus, pareiškė JAV valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris.

„Jie yra suvereni šalis ir gali naudoti savo pačių pasigamintus ginklus, kurių yra daug. Pažvelkite į programas, kurias jie įgyvendino per pastaruosius metus. Be to, jei pažvelgtumėte į ginklus, kuriuos jiems suteikiame, mes aiškiai nurodėme, kad jie gali juos naudoti keršydami užpultiems Rusijos taikiniams kitapus sienos. Taigi Ukraina turi labai daug priemonių apsiginti“, –  teigė M.Milleris. 

Jis pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos „visada ieško papildomų priemonių“, kurias galėtų suteikti Ukrainai.

Paklaustas, kodėl JAV nepanaikina apribojimų amerikietiškais ginklais smogti tolimojo nuotolio smūgius į Rusijos gilumą, Valstybės departamento atstovas pažymėjo, kad Jungtinės Valstijos svarsto visas galimybes, visas taktikas ir visą Ukrainai teikiamą paramą. Ir kai jie tvirtina bet kokią naują ginklų sistemą ar bet kokią naują taktiką, jie žiūri, kaip tai paveiks visą mūšio lauką ir visą Ukrainos strategiją.

„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas
„Scanpix“/AP nuotr./Volodymyras Zelenskis ir Joe Bidenas

M.Milleris sakė, kad JAV ir toliau tai darys. Jis taip pat priminė, kad per Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio vizitą Jungtinėse Valstijose prezidentas Joe Bidenas paskelbė apie papildomą karinę pagalbą Ukrainai.

Sekmadienį V.Zelenskis pareiškė esąs „palankiau nusiteikęs“ dėl leidimo vykdyti tolimojo nuotolio smūgius Rusijos teritorijoje, tačiau sprendimas šiuo klausimu nepriklauso nuo Ukrainos pusės.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius teigė, kad sprendimas panaikinti apribojimus Ukrainai dėl Vakarų ilgojo nuotolio ginklų naudojimo prieš karinius taikinius Rusijos teritorijoje gali būti priimtas iki žiemos pradžios.

„DeepState“: rusai iš vakarų ir pietų įžengė į Vuhledarą

07:13

„DeepState“ nuotr. ir žemėlapis/Rusai įžengė į Vuhledarą
„DeepState“ nuotr. ir žemėlapis/Rusai įžengė į Vuhledarą

Rusų okupacinės pajėgos iš vakarų ir pietų įžengė į Vuhledarą Volnovachos rajone, Donecko srityje.

Apie tai savo „Telegram“ kanale praneša projekto „DeepState“ analitikai. Jie publikuoja okupantų darytas nuotraukas iš Ukrainos miesto.

Vienoje iš jų – Rusijos vėliavos vakarinėje Vuhledaro dalyje. 
„Jie skelbia ne tik centrinės miesto dalies, kurioje gynybos pajėgos toliau priešinasi, apšaudymą, bet ir savo pėstininkų judėjimą mieste ir tarp daugiaaukščių pastatų“, – pridūrė ekspertai.

Naujausioje Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje teigiama, kad Ukrainos kovotojai atrėmė šešis Rusijos puolimus prie Vuhledaro, Bohojavlenkos ir Zolota Nyvos.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas