Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
09:35 /13:15

Karas Ukrainoje. Dronai „drakonai“ keičia mūšio lauką

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Dronas „drakonas“
Dronas „drakonas“ / Kadras iš vaizdo įrašo

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Dronai „drakonai“ keičia mūšio lauką Ukrainoje

13:15

VIDEO: Ukainos dronai „drakonai“ naikina rusų pozicijas

Ukrainos kariuomenė atlieka vis daugiau bepiločių orlaivių patobulinimų, kad padidintų jų veiksmingumą, o dronai „drakonai“ tapo dar vienu puikiu tokios improvizacijos ir pritaikymo pavyzdžiu.

Kaip rašo „The New York Times“, kariai prie dronų pritvirtina kanistrus, iš kurių išpurškiamas termitas – išlydytas metalas, aliuminio ir geležies oksido mišinys, kuris dega apie 2400 laipsnių pagal Celsijų temperatūroje. Užsidegęs jis sukelia savaime vykstančią reakciją, todėl jo beveik neįmanoma užgesinti.

Vjačeslavas, 68-osios atskirosios jėgerių brigados smogiamųjų dronų kuopos „Dovbušo širšės“ vadas, leidiniui pasakojo, kad tai padeda Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms „išrūkyti“ rusų karius iš miško masyvų – liepsnos uždega augmeniją, kurią rusų kariai naudoja kaip priedangą, ir ją sudegina.

Vjačeslavas sako, kad nuo balandžio mėnesio, kai jo dalinys atvyko į Pokrovsko sritį, jis jau nukovė daugiau kaip 3000 rusų karių.

Dronai „drakonai“ – tai dar vienas revoliucinis žingsnis mūšio lauką pakeitusiame bepiločių orlaivių kare“, – rašo NYT.

Savo ruožtu rusai taip pat neilgai trukus pradėjo gaminti savo dronus „drakonus“. Rusijos „Telegram“ kanalai paskelbė vaizdo įrašų, kuriuose rusų kariai, naudodami dronus, laisto ugnimi Ukrainos karius.

Kaip rašo NYT, „drakonų dronai“ yra tik nedidelė sparčiai augančio dronų parko dalis. Jie dalyvauja skubiose ginklavimosi varžybose, kurių tikslas – diegti naujoves ir masiškai gaminti dronus, kurie skraido greičiau ir toliau, o kartu tampa vis mirtinesni.

Kadangi abi pusės planuoja gaminti vis daugiau dronų, patyrę pilotai tampa dar vertingesni ir daug sunkiau pakeičiami.

„Pilotai – kaip specialistai – yra verti aukso vertės – ir juos itin svarbu apsaugoti, – sako Vjačeslavas. – Vos tik aptikęs juos, priešas negaili resursų jų pozicijai sunaikinti.“

„Bloomberg“: Indija tapo antra pagal dydį uždraustų technologijų tiekėja Rusijai

12:45

123RF.com nuotr./Indija
123RF.com nuotr./Indija

Indija tapo antra pagal svarbiausių sankcijomis uždraustų technologijų, tokių kaip mikroschemos, mikroprocesoriai ir staklės, tiekėja Rusijai. Apie tai praneša agentūra „Bloomberg“, remdamasi JAV ir Europos pareigūnų pareiškimais.

Pavyzdžiui, balandžio ir gegužės mėnesiais Indijos mikroschemų, mikroschemų ir staklių eksportas viršijo 60 mln. dolerių, t. y. maždaug dvigubai daugiau nei ankstesniais šių metų mėnesiais, o liepos mėnesį išaugo iki 95 mln. dolerių. Pagal šį rodiklį Indiją lenkia tik Kinija.

„Pasak pareigūnų, naujausi duomenys rodo, kad beveik penktadalis slaptų technologijų, tiekiamų Rusijos karinės pramonės kompleksui, patenka į jį per Indiją“, – rašo leidinys.

Kaip pažymi „Bloomberg“, daugumos dvejopo naudojimo prekių eksportas tiesiogiai į Rusiją yra uždraustas, todėl Rusija priversta jas pirkti trečiosiose šalyse – kartais iš Vakarų įmonių antrinių įmonių arba tarpininkų tinklų.

Kadangi Vakarų sąjungininkės bando apriboti kai kuriuos iš šių maršrutų per Turkiją ir JAE – atsiranda nauji centrai. Pasak gerai informuotų šaltinių, tarp jų yra Indija, Malaizija ir Tailandas. Pareigūnai sako, kad pagrindinis šio pokyčio veiksnys yra didžiulės rupijų, kurias Rusija sukaupė iš naftos pardavimų, atsargos.

Dėl tokio aktyvesnio bendradarbiavimo su Rusija Indija pastaraisiais mėnesiais tapo Europos Sąjungos ir JAV sankcijų agentūrų taikiniu. Pavyzdžiui, liepos mėnesį JAV iždo sekretoriaus pavaduotojas Wally Adeyemo parašė laišką Indijos pramonės konfederacijos aukšto rango pareigūnams, kuriame įspėjo apie sankcijų riziką Indijos bendrovėms ir draudimus Indijos kompanijoms, plėtojančioms verslą su Rusijos kariniu-pramoniniu kompleksu. 

Ukraina ir Rusija skelbia sužlugdžiusios dešimtis viena kitos dronų atakų

10:38 Atnaujinta 12:46

Rusija šeštadienį paskelbė numušusi 47 ukrainiečių dronus, o Ukraina pranešė neutralizavusi 24 rusų paleistus dronus.

Ukrainos oro pajėgos sakė, kad iš Rusijos Belgrodo srities, esančios prie Ukrainos sienos, buvo paleista daug raketų, bet tikslaus jų skaičiaus ir tipo nenurodė.

Jų pranešime socialiniame tinkle „Telegram“ sakoma, kad rusai taip pat atakavo Ukrainą 28 „Shahed“ tipo dronais ir kad 24 dronai buvo numušti Sumų, Poltavos, Dnipropetrovsko, Mykolajivo ir Chersono srityse.

Ukrainiečių Generalinis štabas savo ruožtu pranešė, kad Kyjivo pajėgos naktį smogė degalų sandėliui rytiniame rusų okupuotame Luhansko regione ir kad dėl to ten kilo gaisras.

Maskva šio smūgio nepatvirtino. Tačiau Rusijos gynybos ministerija sakė, kad jos pajėgos praėjusią naktį numušė 47 ukrainiečių dronus, įskaitant 17 dronų Krasnodaro krašte, 16 – virš Azovo jūros ir 12 Kursko srityje.

Krasnodaro krašto gubernatorius platformoje „Telegram“ sakė, kad ukrainiečių dronai apgadino tris namus ir kad užsidegė viena transporto priemonė.

Iki metų pabaigos Rusija gali nusiųsti tūkstančius karių iš Šiaurės Korėjos į frontą Ukrainoje

10:29

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai

Remiantis Pietų Korėjos ir Ukrainos pareigūnų pranešimais, Šiaurės Korėjos kariai jau kariauja Ukrainoje, taip pat yra rengiami Rusijoje, kad ateityje galėtų būti dislokuoti kartu su Rusijos armija. ISW analitikai, remdamiesi Ukrainos žvalgybos pareigūnu, rašo, kad Šiaurės Korėjos karininkai stebi Rusijos pajėgas ir analizuoja mūšio lauką okupuotoje Ukrainos teritorijoje, tačiau kol kas nepastebėta, kad Ukrainoje veiktų Šiaurės Korėjos daliniai.

„Ukrainos pareigūnas pridūrė, kad „keli tūkstančiai“ Šiaurės Korėjos pėstininkų rengiami Rusijos teritorijoje ir kad Rusijos karinė vadovybė iki 2024 m. pabaigos gali nusiųsti juos į fronto liniją Ukrainoje arba į Rusijos pasienio regionus, kad atlaisvintų rezervus kovinėms operacijoms“, – sakoma pranešime.“

Pažymima, kad kol kas neaišku, kokio dydžio Šiaurės Korėjos karių grupę Rusija galėtų pasiųsti į frontą, tačiau tai suteiktų Rusijai galimybę pritraukti papildomų pajėgų prioritetinėms puolamosioms operacijoms Ukrainoje ir pratęsti savo vasaros puolimą.

Kartu, pasak analitikų, Šiaurės Korėjos pajėgų dislokavimas taip pat gali „sukurti galimybių Ukrainai pasinaudoti šia situacija“, priklausomai nuo pajėgų kokybės, pajėgų struktūros, vietos ir sąveikos.

Praėjusią savaitę tapo žinoma apie šešių Šiaurės Korėjos karininkų žūtį Donbase. Jie esą stebėjo Rusijos pėstininkų pratybas poligone, kai ten atskriejo ukrainiečių raketos.

Tuo pat metu, pasak „The Guardian“, „dešimtys“ Šiaurės Korėjos kariškių šiuo metu yra okupuotoje Ukrainos teritorijoje ir padeda rusams dirbti su šios šalies suteiktais raketų kompleksais.

Analitikai: rusai nori iki žiemos išstumti ukrainiečius iš Kursko srities

09:35

„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AFP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

Spalio 10 d. rusai suintensyvino kontrpuolimą Kursko srityje, siekdami kuo labiau išstumti ukrainiečių karius iš šios teritorijos, kol rudenį ir žiemą pablogės oro sąlygos. Pasak JAV įsikūrusio Karo tyrimų instituto (ISW) analitikų, Rusijos pajėgos vienu metu suintensyvino kontrpuolimus Gluškovo rajone, kairiajame pagrindinio ukrainiečių išsikišimo flange Korenevo rajone ir dešiniajame pagrindinio ukrainiečių išsikišimo flange Sudžos rajone.  

Rusijos karo korespondentai teigia, kad Rusijos pajėgos apsupo iki dviejų ukrainiečių batalionų Korenevo rajone, tačiau ISW analitikai to nepatvirtina. Rusai taip pat teigia, kad spalio 10 ir 11 d. išstūmė Ukrainos pajėgas iš didžiosios dalies Gluškovo rajono, tačiau ISW dar nepastebėjo šių tariamų Rusijos puolimų vizualaus patvirtinimo.

Kaip pažymėjo analitikai, suintensyvėjusiomis Rusijos kontratakomis gali būti siekiama dviejų pagrindinių tikslų. Pirma, jomis greičiausiai siekiama išstumti Ukrainos pajėgas iš Kursko srities, kol prastos oro sąlygos rudenį ir žiemą ims trukdyti manevrams mūšio lauke. „Rusijos karo vadai gali būti susirūpinę, kad dėl prastų oro sąlygų 2024 m. rudenį ir 2024–2025 m. žiemos pradžioje kovos Kursko regione taps pozicinėmis ir tai suteiks Ukrainos pajėgoms daugiau laiko įsitvirtinti savo pagrindiniame iškyšulyje bei sustiprinti esamas pozicijas, o taip pat dar labiau apsunkins Rusijos pastangas išstumti Ukrainos pajėgas atgal per sieną“, – rašo analitikai.

Be to, ISW pažymėjo, kad Rusijos karinė vadovybė tikriausiai siekia kuo greičiau išstumti Ukrainos pajėgas iš Kursko srities, kad atlaisvintų kovines pajėgas prioritetiniam puolimui Donecko srityje.

„Rusijos karinė vadovybė tikriausiai tikisi, kad greitai likvidavusi Ukrainos įsiveržimą į Kursko sritį galės perkelti pajėgas iš Kursko srities į Donecko sritį ir pasiekti savo operatyvinius tikslus – užimti Pokrovską ir likviduoti platesnį Ukrainos iškyšulį Donecko srities vakaruose“, – teigia ISW.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas Oleksandras Syrskis neseniai pareiškė, kad Rusija į Kursko sritį perkėlė apie 50 000 karių, taip susilpnindama savo pozicijas Ukrainos fronte.

Spalio 10 d. vakare „DeepState“ pranešė, kad Rusijos pajėgos prasiveržė pro kairįjį Ukrainos gynybos pajėgų Kursko grupuotės flangą. Tuo pat metu spalio 11 d. Ukrainos kovos su dezinformacija centras prie Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos pranešė, kad Ukrainos kariuomenė sužlugdė rusų planą Kursko srityje ir kad Rusijos armija prarado daug technikos.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas