Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
08:53 /12:08

Karas Ukrainoje. Šiaurės Korėjos kariai artėja prie fronto, ir tai ne pačios geriausios Kim Jong Uno pajėgos

Naujausias žinias apie karą Ukrainoje skaitykite žemiau.
Šiaurės Korėjos kariai
Šiaurės Korėjos kariai / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

V.Putiną vis dar persekioja TBT orderis, o istorinis precedentas nieko gero nežada

12:08

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Vladimiras Putinas šią savaitę švenčia diplomatinę pergalę – į Kazanėje vykstantį BRICS aukščiausiojo lygio susitikimą atvyko daugiau kaip 20 šalių vadovai. Tačiau pats V.Putinas pastaruoju metu retai pasirodo užsienyje, nes Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) 2023 m. kovą išdavė V.Putino arešto orderį dėl Ukrainos vaikų deportacijos – tai laikoma karo nusikaltimu. JAV atstovė primena, kad V.Putinas vis dar gali būti suimtas – tam yra ir istorinis precedentas.

Teoriškai tai reiškia, kad TBT narės turėtų areštuoti V.Putiną, kai tik jis įžengs į jų teritoriją. Tačiau tikrovė yra kitokia.

Šių metų rugsėjį Rusijos lyderis lankėsi Mongolijoje, kuri yra TBT narė.

Užuot suėmęs V.Putiną už karo nusikaltimus, Mongolijos prezidentas nutiesė Kremliaus vadovui raudoną kilimą.

Anksčiau V.Putinas buvo atsargesnis.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

BI: Ukrainai dabar reikia F-16, bet tinkamiausi naikintuvai būtų švediški „Gripen“

11:26

wikimedia.org/„Gripen“ naikintuvas
wikimedia.org/„Gripen“ naikintuvas

Ukraina naudoja JAV pagamintus naikintuvus F-16 ir tikisi gauti prancūziškų „Mirage“. Tačiau ilgalaikei gynybai idealus pasirinkimas Ukrainai būtų švediški „Gripen“ – naikintuvai, specialiai sukurti Rusijos grėsmėms atremti, rašo „Business Insider“.

„Gripen“ turi pranašumą prieš F-16, nes, kaip nurodo korporacijos RAND oro mūšių specialistas Michaelas Bohnertas, jis geriau atitinka Ukrainos poreikius.

Universalumas ir ištvermė

Švedijos bendrovės „Saab AB“ sukurtas lėktuvas „JAS 39 Gripen“ gali naudoti civilinius kelius tuo atveju, jei būtų sunaikintos pagrindinės oro pajėgų bazės – tai gali daryti ir F-16, tačiau „Gripen“ yra tvirtesnis ir patvaresnis.

Atsižvelgiant į Rusijos apšaudymą, Ukrainos orlaiviai turi veikti iš improvizuotų aerodromų.

„Švedija, kuri jau seniai laiko Rusiją grėsme, sukūrė „Gripen“, kad galėtų kovoti tokiomis sąlygomis“, – aiškina M.Bohnertas.

F-16 reikia ilgų ir lygių kilimo ir tūpimo takų, todėl jį sunku naudoti nestabilioje aplinkoje. Šią koncepciją toliau plėtoja JAV sąjungininkės ir Europos šalys, kurios vis dažniau rengia pratybas naudodamos greitkelius, kad galėtų pakelti į orą tokius karinius orlaivius kaip F-35, „Eurofighter“ ir A-10.

Šaltojo karo pabaigoje sukurtas „Gripen“, skirtas pasipriešinti manevringiems „Su“ naikintuvams, yra vienas iš geriausiai tokiomis sąlygomis pritaikytų ketvirtosios kartos orlaivių.

Kariniai privalumai

Pasak į atsargą išėjusio JAV kariuomenės generolo majoro Gordono Daviso, švedų „Gripen“ turi „daug privalumų“, kurie galėtų labai padėti Ukrainai, papildydami išsklaidymo taktiką, kurią Ukrainos karinės oro pajėgos taiko nuo karo pradžios, siekdamos išvengti smūgių savo infrastruktūrai.

„Gripen“ taip pat žymiai lengviau techniškai prižiūrėti. Britų analitikai iš Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto pažymėjo, kad „Gripen“ „yra tinkamiausias kandidatas iš Vakarų orlaivių, atitinkančių operacinius reikalavimus“, nes jį lengva prižiūrėti ir jis gali veikti su ribotu antžeminio personalo skaičiumi.

Kita vertus, F-16 techninė priežiūra reikalauja daug išteklių, todėl Ukrainoje gali būti sunku šiuos orlaivius visavertiškai eksploatuoti.

Sukurti priešpriešai su Rusija

Istoriškai Švedija visada laikė Rusiją potencialia grėsme. Rusijos įsiveržimas į Ukrainą 2022 m. tik padidino šį susirūpinimą, ir tai tapo papildomu veiksniu, lėmusiu Švedijos įstojimą į NATO. Lėktuvai „Gripen“ buvo sukurti specialiai kovai su Rusijos kariniais orlaiviais. Buvęs Švedijos karinių oro pajėgų vadas Matsas Helgessonas nurodė, kad „Gripen“ buvo „sukurtas naikinti „Suchoj“ lėktuvus“.

Alvydo Januševičiaus nuotr./„Gripen“
Alvydo Januševičiaus nuotr./„Gripen“

Lėktuvai „Gripen“ pasižymi pažangiomis elektroninės kovos galimybėmis, dideliu manevringumu ir mažesniu matomumu radaruose, be to, juose gali būti įrengtos tolimojo nuotolio raketos „oras-oras“.

Ukrainos perspektyvos

Nors švediški „Gripen“ galėtų suteikti Ukrainai didelių pranašumų, jų įsigijimo procesas užtrunka. G.Davisas pažymi, kad „Gripen“ būtų vertingas įrankis Ukrainai, tačiau tik tuo atveju, jei Švedija greitai pradėtų rengti ukrainiečių pilotus.

Šiuo metu Ukraina daugiausia dėmesio skiria F-16 lėktuvų parko kūrimui ir laipsniškam prancūziškų „Mirage“ integravimui, o tai trumpuoju laikotarpiu yra galingas pastiprinimas. Tačiau tikėtina, kad ilgalaikė Ukrainos strategija ir toliau bus orientuota į pasipriešinimą Rusijai, todėl „Gripen“ yra vertas dėmesio kandidatas.

Ilgalaikės perspektyvos

Pirmieji F-16, kuriuos gauna Ukraina, gali tapti būsimų šalies oro pajėgų pagrindu. JAV pareigūnai taip pat pabrėžia ilgalaikę programos, kuria siekiama stiprinti Ukrainos gynybinius pajėgumus, perspektyvą.

Šiuo metu F-16 laikomas patikimu pasirinkimu, nes tai vienas iš labiausiai paplitusių orlaivių Vakaruose, užtikrinantis Ukrainai galimybę gauti daug atsarginių dalių ir techninės priežiūros paramą.

Pasak M.Bohnerto, „Gripen“ turi reikšmingų pranašumų, nes „šiai kovai yra sukurtas daug geriau“. Tačiau Ukrainai šiuo metu reikia būtent naikintuvų, o F-16 tebėra geriausias sprendimas dabartiniams jos poreikiams.

„Rheinmetall“ pradeda pažangių „Lynx“ šarvuočių gamybą Ukrainoje

10:13

Wikipedia.org nuotr./Šarvuotis „Lynx“ KF41
Wikipedia.org nuotr./Šarvuotis „Lynx“ KF41

Vokietijos ginklų kompanija „Rheinmetall“ atidarė pirmąją gamyklą Ukrainoje, o antroji jau baigiama statyti. Tai interviu TSN patvirtino kompanijos generalinis direktorius Arminas Pappergeris, kurį cituoja „Defence Blog“.

Įmonė ketina gaminti pažangius šarvuočius ir amuniciją šalies viduje, o pirmąją „Lynx“ partiją tikimasi pagaminti iki metų pabaigos.

Plečiant „Rheinmetall“ veiklą Ukrainoje, M.Pappergeris atskleidė, kad planuojama statyti papildomus objektus, tarp jų – amunicijos gamyklą ir specializuotą gamyklą šaunamiesiems ginklams gaminti.

„Esame visapusiškai įsipareigoję remti Ukrainos gynybos pramonę, užtikrindami, kad svarbiausia įranga būtų gaminama ir prižiūrima šioje šalyje“, – sakė M.Pappergeris.

Pirmą kartą „Rheinmetall“ karinis automobilis „Lynx“ buvo pristatytas 2016 m. Jis sukurtas atlaikyti griežtas mūšio lauko sąlygas ir kartu prisitaikyti prie kintančių karinės misijos poreikių.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

WSJ: Šiaurės Korėjos kariai artėja prie fronto, ir tai ne pačios geriausios Kim Jong Uno pajėgos

09:51

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai

Prie Rusijos ir Ukrainos fronto artėjantys Šiaurės Korėjos kariai gali būti ne pačios stipriausios ir geriausios Kim Jong Uno pajėgos. Remiantis vaizdo įrašais ir žvalgybos informacija, tai greičiausiai yra jauni vyrai nuo paauglystės iki dvidešimties metų amžiaus, kurie dar tik pradeda karinę tarnybą. Karo ekspertai pažymi, kad kariai atrodo fiziškai silpni ir žemaūgiai, o tai rodo, kad šalyje vyrauja maisto trūkumas, praneša „The Wall Street Journal“.

Šiaurės Korėjos kariai mokomi sabotažo ir infrastruktūros naikinimo kalnuotose Pietų Korėjos vietovėse, o ne pozicinės kovos lygiame Ukrainos reljefe. Greičiausiai šie kariai anksčiau nebuvo išvykę iš Šiaurės Korėjos, o jų armija naudoja pasenusią ginkluotę.

„Tiesiog patrankų mėsos samdiniai“, – komentavo Pietų Korėjos gynybos ministras Kim Yong-hyunas.

JAV, Pietų Korėjos ir Ukrainos vertinimu, šį mėnesį į Rusiją atvyko apie 3000 Šiaurės Korėjos kariškių. Jie buvo pastebėti Rusijos poligonuose, o kai kurie jau pasirodė Kursko srityje. Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sakė, kad pirmieji daliniai gali būti dislokuoti mūšio lauke jau šiandien.

Analitikai sako, kad Kim Jong Unas gali pirmiausia nusiųsti mažiau vertingus kariškius, kad įvertintų vidaus reakciją ir Kremliaus požiūrį. Buvęs Pietų Korėjos saugumo pareigūnas pažymėjo: „Jie nuties kelią labiau patyrusiems.“

Kol kas neaišku, kokį vaidmenį atliks šiaurės korėjiečiai. Net jei jie nedalyvaus kovoje, jie galėtų įgyti svarbios patirties stebėdami dronų naudojimą ir karines sąlygas, ypač tai, kaip Rusija panaudoja jų amuniciją ir raketas. Tačiau jei jie įsitrauktų į kovą, tai gerokai paaštrintų daugiau nei dvejus su puse metų trunkantį konfliktą, pažymi JAV ir NATO partneriai.

KLDR kariškių dislokavimas Kursko regione gali būti bandymas juos pavaizduoti kaip gynybines pajėgas, pažymi Samas Cranny-Evansas, Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto Londone tyrėjas.

„Vien dislokavimas Rusijoje leistų Pchenjanui teigti, kad jis padeda sąjungininkui“, – aiškina S.Cranny-Evansas.

Penktadienį Vladimiras Putinas pareiškė, kad sprendimą pasitelkti Šiaurės Korėjos pajėgas priėmė Rusija. Tą pačią dieną Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad karių dislokavimas, jei jis įvyks, atitiks tarptautinę teisę.

„Stipriausi pasaulyje“

Kim Jong Unui, kuris uždaroje Šiaurės Korėjoje turi beveik absoliučią valdžią, beveik nerūpi politinė rizika, susijusi su jo karių žūtimi mūšyje. Pietų Korėjos žvalgyba teigia, kad karių šeimos buvo izoliuotos ir perkeltos, siekiant apriboti informaciją apie jų išsiuntimą.

Šiaurės Korėja iki gruodžio pabaigos į Rusiją gali išsiųsti 10 000 karių. Kimas savo armiją dažnai vadina „stipriausia pasaulyje“. Tačiau Šiaurės Korėja nedalyvavo dideliuose konfliktuose nuo 1950–1953 m. Korėjos karo.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai ir Kim Jong Unas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Šiaurės Korėjos kariai ir Kim Jong Unas

Birželį Rusijos ir Šiaurės Korėjos pasirašytas abipusės gynybos susitarimas suteikia Maskvai galimybę siūlyti Pchenjanui politinę paramą Jungtinėse Tautose, humanitarinę pagalbą ir karines technologijas. Šiaurės Korėja mainais gali suteikti pagrindinį resursą – karinį personalą.

Karo ekspertai teigia, kad maždaug trečdalis iš 26 milijonų Šiaurės Korėjos gyventojų yra kariškiai arba rezervistai. Vyrai privalo tarnauti nuo 8 iki 10 metų, o moterys – 5 metus. Šiaurės Korėjos valstybinė žiniasklaida neseniai pranešė, kad prašymus tarnauti pateikė apie 1,4 mln. jaunų vyrų.

Pietų Korėjos žvalgybos duomenimis, kai kurie siunčiami kariai yra iš specialiųjų dalinių, galinčių sunaikinti svarbiausius objektus ir neutralizuoti vadovybę.

Rusija ir anksčiau naudojosi užsienio samdinių paslaugomis, tačiau Šiaurės Korėjos kontingentas yra didžiausias ir pirmasis, kuris buvo atsiųstas oficialiai. Buvę Šiaurės Korėjos kariai sako, kad armija, net elitiniai daliniai, kenčia nuo nuolatinio maisto trūkumo ir korupcijos. Seulo žvalgybos agentūros duomenimis, į Rusiją vykstantys kariai buvo aprūpinti suklastotais dokumentais ir rusiškomis uniformomis.

Ukrainos karinės žvalgybos agentūra išplatino naujiems atvykėliams skirtą vaizdo įrašą korėjiečių kalba, kuriame parodytos belaisvių sąlygos ir kontaktiniai numeriai, kuriais galima susisiekti, norint pasiduoti.

Jei šiaurės korėjiečiai norės įsitraukti į kovą, jiems teks įveikti kalbos barjerą ir bendrų mokymų su rusais trūkumą. Taip pat kyla pavojus, kad iš Rusijos grįžę kariai į uždarą šalį atneš naujos informacijos apie pasaulį.

Rusai beveik apsupo Selydovės miestą, ukrainiečiai planuoja atsitraukti

08:52

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gatvė Selydovėje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Gatvė Selydovėje

Rusijos kariai nesiliauja puolę Selydovę bandydami apsupti miestą, kuris yra kliūtis prieš pagrindinį jų tikslą – Pokrovsko užėmimą.

Leidinio „Forbes“ analitikas Davidas Axe'as rašo, kad šeštadienį Rusijos kariai prasiveržė į pietus nuo Selydovės, pasistūmėjo palei neveikiantį geležinkelį ir pasiekė Vyšnevės kaimo pakraščius. Jei rusams pavyks užimti šią gyvenvietę, jie galės iš dalies apsupti Selydovę, pažymėjo D.Axas.

Kaip pareiškė Ukrainos gynybos strategijų centras, Ukrainos kariai laikosi Vyšnevėje, tačiau šis laikymasis „gali būti netvirtas“.

Kaip pažymi D.Axe'as, tai standartinė Rusijos taktika – iš dalies apsupti įtvirtintą gyvenvietę ir priversti gynėjus trauktis, kaip neseniai nutiko Vuhledare: „Tai, kad Vyšnevėje yra rusų, reiškia, kad ukrainiečiai Selydovėje... tikriausiai planuoja atsitraukti.“

Jis pažymi, kad pagrindinis Rusijos armijos taikinys tebėra Pokrovskas.

Tačiau Pokrovskas yra daug sudėtingesnis taikinys nei Selydovė, pabrėžia analitikas. Todėl Gynybos strategijų centras mano, kad miesto gynyba atlaikys žiemą, o artėjantis mūšis dėl Pokrovsko bus priešo puolamosios operacijos kulminacija.

Kaip pastebi politikos ir karo apžvalgininkas Oleksandras Kovalenka, okupantams po du mėnesius trukusių nesėkmingų Selydovės priemiesčio puolimų pavyko prasiveržti į miesto teritoriją ir dabar jie tiesiog užtvindė miestą gyvąja jėga.

Pasak generolo leitenanto Ihorio Romanenkos, padėtis Selydovėje pasiekė kritinę stadiją ir gynybos pajėgos greičiausiai turės palikti miestą.

Tuo pat metu Ukrainos nacionalinės gvardijos 15-osios brigados atstovas spaudai Vitalijus Milovidovas pažymėjo, kad rusai kol kas dar nenušlavė Selydovės nuo žemės paviršiaus, nes tikriausiai nori ateityje ją panaudoti puolimui prieš Pokrovską.

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai