Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 10 31 /19:05

Galingas sprogimas Donecke: į dangų pakilo ugnies ir dūmų debesis

Degančios degalų cisternos Donecke
Degančios degalų cisternos Donecke

Svarbiausios naujienos

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Tiesiogiai  30 s.
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Donecke užsidegė degalų cisternos

19:56

Antradienį vakare Donecke užsiliepsnojo degalų cisternos, pranešė vietos žiniasklaida. 

Sprogimo vietoje yra metalo konstrukcijų gamykla, daug sandėlių ir pramoninė zona.

Filmuotoje medžiagoje matomos degančios degalų cisternos.

Daugiau informacijos apie tai, kas sukėlė gaisrą, kol kas nepateikiama.

 

Rusai masiškai puola bepiločiais lėktuvais

00:09

Ukrainos oro gynybos pajėgos antradienio vakarą turėjo atremti Rusijos bepiločių orlaivių ataką, pranešė Unian.

„Nuo 20.00 val. „Vostok“ oro pajėgų vadavietės atsakomybės zonoje Dniepro ir Kryvyj Riho regionuose sunaikinti 2 priešo bepiločiai orlaiviai „Shahed-131/136“, – rašoma oficialiame karinių oro pajėgų „Telegram“ kanale.

Donecke užsidegė degalų cisternos

19:56

Antradienį vakare Donecke užsiliepsnojo degalų cisternos, pranešė vietos žiniasklaida. 

Sprogimo vietoje yra metalo konstrukcijų gamykla, daug sandėlių ir pramoninė zona.

Filmuotoje medžiagoje matomos degančios degalų cisternos.

Daugiau informacijos apie tai, kas sukėlė gaisrą, kol kas nepateikiama.

 

Rusijos primestas teismas nuteisė kalėti iki gyvos galvos tris Ukrainos karius

19:02

Rusija antradienį pranešė, kad trys į nelaisvę paimti Ukrainos kariai buvo nuteisti kalėti iki gyvos galvos už įvairius nusikaltimus, įskaitant žmogžudystę ir žiaurų elgesį su civiliais.

Maskva toli gražu ne pirmą kartą skiria ilgas įkalinimo bausmes į nelaisvę paimtiems ukrainiečių kariams. Kyjivas šių teismo procesų Rusijos okupuotose teritorijose nepripažįsta.

Rusijos Tyrimų komiteto pranešime nurodoma, kad trys nuteisti kariai yra kulkosvaidininko padėjėjas Denysas Zalevskis, kulkosvaidininkas Jevhenas Kiris ir granatsvaidininko padėjėjas Bogdanas Kašprukas.

Šie trys asmenys buvo pripažinti kaltais dėl žiauraus elgesio su civiliais gyventojais, ginkluotame konflikte draudžiamų metodų naudojimo ir nužudymo bei pasikėsinimo nužudyti.

Visi trys minimi kariai kariavo Ukrainos Mariupolyje, kurį Rusijos pajėgos užėmė pernai gegužę po alinančios, tris mėnesius trukusios ir miesto vietoje griuvėsius palikusios apsiausties.

Rusijos primestas teismas Ukrainos rytinėje Donecko srityje teigė, kad D. Zalevskis praėjusių metų kovą iš Kalašnikovo automato šovė į tris žmones, du iš jų nužudė, o kartu su J. Kiriu ir B. Kašpruku nužudė keturis automobiliu važiavusius vyrus.

Tyrimų komitetas pranešė, kad visi trys asmenys nuteisti kalėti iki gyvos galvos.

Rusija dabar teigia, kad Ukrainos rytinė Donecko sritis yra Rusijos teritorija, kaip ir Ukrainos Luhansko, Zaporižios bei Chersono sritys. Apie šių keturių regionų aneksiją Rusija paskelbė pernai rugsėjį po pseudoreferendumų, kuriuos pasmerkė Kyjivas ir Vakarai.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai

 

L.Austinas: V.Putino laukia sėkmė Ukrainoje, jei JAV nutrauks paramą Kyjivui

18:04

Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pavyks užgrobti Ukrainos teritoriją, jei Jungtinės Valstijos sustabdys paramą Kyjivui, antradienį pareiškė amerikiečių gynybos sekretorius Lloydas Austinas.

„Galiu jums garantuoti, kad be mūsų paramos Putinui pasiseks“, – sakė L. Austinas per Senato posėdį dėl papildomo finansavimo nacionalinio saugumo prioritetams, įskaitant Ukrainą.

„Jei dabar ištrauksime kilimą jiems iš po kojų, Putinas tik sustiprės ir jam seksis daryti tai, ką nori, įgyjant suverenią savo kaimynės teritoriją“, – sakė L. Austinas.

Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos kariai
Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos kariai

 

A.Blinkenas: V. Putinas bando pasinaudoti Izraelio ir „Hamas“ karu

18:03

Jungtinių Valstijų valstybės sekretorius Antony Blinkenas antradienį apkaltino Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną mėginant pasinaudoti Izraelio ir „Hamas“ karu siekiant sumažinti Vakarų paramą Ukrainai.

„V. Putinas labai stengiasi pasinaudoti „Hamas“ išpuoliu prieš Izraelį, tikėdamasis, kad tai atitrauks mūsų dėmesį ir privers Jungtines Valstijas atitraukti savo išteklius iš Ukrainos“, – Senato posėdyje sakė A. Blinkenas.

Rusija praėjusių metų vasarį pradėjo plataus masto invaziją į Ukrainą.

A.Blinkenas ir gynybos sekretorius Lloydas Austinas kalbėjo per Senato posėdį, prezidento Joe Bideno administracijos neatidėliotinos apie 105 mlrd. dolerių (100 mlrd. eurų) pagalbos šioms dviem ir kitoms šalims prašymui susiskaldžiusiame Kongrese susidūrus su kliūtimis.

„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
„Zuma press“/„Scanpix“/Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

 

A.Lukašenka reikalauja kompensacijos iš Rusijos: ko nepasidalijo diktatoriai?

17:16

Baltarusija reikalauja, kad Rusija sumokėtų kompensaciją dėl vėliau nei planuota pradėtos eksploatuoti Baltarusijos atominės elektrinės (AE).

Tai pareiškė Baltarusijos diktatorius Aleksandras Lukašenka, pranešė ukrainiečių naujienų agentūra „RBC-Ukraina“, remdamasi radiju „Laisvė“.

Pasak A.Lukašenkos, Baltarusijos AE paleidimo terminas buvo perkeltas dėl Rusijos pusės.

„Žinoma, pagal sutartį mes jiems uždavėme klausimą dėl kompensacijos. Nereikia to slėpti. Nieko ypatingo ten nebuvo. Bet tokie klausimai kilo dėl to, kad buvo pažeisti elektrinės paleidimo terminai, ir už tai atsakinga Rusijos pusė“, – sakė A.Lukašenka.

Jis taip pat pridėjo, kad Rusija pasiūlė kaip kompensaciją branduolinio kuro pardavimą sąlygomis, kurios prilygtų „jų pačių elektrinių“ aprūpinimui, ir penkių metų garantiją pagrindiniams mazgams, rašo RBC-Ukraina“.

Plačiau skaitykite ČIA.

„AP“/„Scanpix“/Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„AP“/„Scanpix“/Baltarusijos autoritarinis prezidentas Aliaksandras Lukašenka ir Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

 

Ukrainos žvalgyba perspėjo: Rusija ruošiasi naujiems išpuoliams

17:13

Ukrainos gynybos žvalgyba paaiškino masinių Rusijos raketų atakų prieš Ukrainos kritinę infrastruktūrą pertrauką. Nacionalinio teletilto eteryje tarnybos atstovo Andrijaus Jusovo buvo paklausta, kokių įvykių reikėtų tikėtis, jei Rusija paspartintų raketų kaupimą.

„Pirmiausia, kalbant apie gamybą, tai nėra statiškas procesas, ir priešas stengiasi apsisaugoti, išsklaidyti gamybą, įskaitant tokią sudėtingą gamybą, kaip raketinė ginkluotė. Kadangi ankstesnės bazės yra gerai žinomos Ukrainai ir Ukrainos specialiosioms tarnyboms, jie stengiasi apsisaugoti, taip pat perkelti ir užmaskuoti logistikos grandines, sukurti naujus objektus“, – aiškino Gynybos žvalgybos atstovas A.Jusovas.

Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/ „Telegram“/Asociatyvi nuotr.
Ukrainos valstybinė nepaprastųjų situacijų tarnyba/ „Telegram“/Asociatyvi nuotr.

Jis pabrėžė, kad Rusijos pajėgos vis dar turi potencialo gaminti naujus raketinius ginklus.

„Tai nėra paslaptis. Ir jie jį padidino, palyginti su plataus masto invazijos pradžia, tačiau tai nereiškia, kad artimiausiu metu jie gali grįžti prie raketų atsargų rodiklių, buvusių iki 2022 m. vasario 24 d.“, – pažymėjo aukšto rango pareigūnas.

Pasak Ukrainos gynybos žvalgybos atstovo, Rusijos raketų smūgių grėsmė išlieka ir ši grėsmė yra gana rimta.

„Būtų beprasmiška manyti, kad Rusijos Federacijos raketiniai teroristiniai išpuoliai šią žiemą prieš Ukrainos infrastruktūrą, ypač energetikos infrastruktūrą, baigsis. Tai reiškia, kad Ukraina ruošiasi, o mūsų oro ir priešraketinės gynybos pajėgos ir visas Ukrainos saugumo sektorius ruošiasi“, – nurodė A.Jusovas.

Žurnalistai jo taip pat paklausė, ar rusai ruošiasi surengti labiau subalansuotą, sudėtingesnį ir masiškesnį smūgį, atsižvelgiant į tai, kad jau seniai nebuvo masinių raketinių atakų.

Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos kariai
Ukrainos sausumos pajėgų nuotr./Ukrainos kariai

„Pernai ypač Sergejus Surovikinas neapgalvotai, dažnai nekontroliuojamai, jų neskaičiuodamas, naudojo raketų atsargas, ir per Ukrainą skriejo visokios raketos. Prisimename, kad vieno smūgio metu buvo paleista daugiau kaip 100-120 raketų... Nepaisant tokių masinių smūgių, priešas nepasiekė norimo efekto, o priešingai – išeikvojo savo raketų atsargas. Tai matome ne tik mes. Tai mato ir mūsų tarptautiniai partneriai. Tai reiškia, kad Rusija tapo silpnesnė ir pažeidžiamesnė kitose srityse, ir nebereikia sakyti, kad dabar, kai ji iš tikrųjų išeikvojo savo raketų atsargas kare prieš Ukrainą, ji gali kam nors grasinti tokio tipo ginkluote“, – komentavo žvalgybos tarnybos atstovas.

Jo nuomone, raketų naudojimo pauzė vienareikšmiškai išduoda laukimą.

„Ir ši sankaupa anksčiau ar vėliau bus panaudota, ir šis resursas bei arsenalas bus panaudotas. Pavojus išlieka“, – pridūrė A.Jusovas.

Sekmadienį Ukrainos ginkluotosios karinės oro pajėgos pareiškė esančios pasirengusios naujiems masiniams Rusijos smūgiams. Karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas pabrėžė, kad Ukrainos gynybos pajėgos neturi kitų galimybių ir gali bet kada tikėtis bet kokios grėsmės.

Rusams apšaudžius Chersoną sužeisti du žmonės

15:30

Rusams antradienį apšaudžius Chersoną sužeisti du žmonės, pranešė to paties pavadinimo pietinio Ukrainos regiono administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

Socialiniame tinkle „Telegram“ jis pasidalijo vaizdo įrašu, kuriame matyti automobilių parkas Chersone po Rusijos apšaudymo.

Per raketų ataką buvo sunaikintas sandėlis ir apgadintos kelios transporto priemonės, sakė pareigūnas.

Du darbuotojai buvo sužeisti. 34 metų vairuotojas patyrė kojos traumą, o 58 metų sargas – galvos traumą. Nukentėjusieji šiuo metu gydomi ligoninėje, nurodė O.Prokudinas.

Oleksandras Prokudinas/„Telegram“/Rusijos apšaudymas Chersone
Oleksandras Prokudinas/„Telegram“/Rusijos apšaudymas Chersone

 

Luhansko srities kaliniai verbuojami stoti į Rusijos karių gretas

15:20

Rusijos pajėgos laikinai okupuotoje Luhansko srityje verbuoja kalinius, bandydami juos įtikinti prisijungti prie Ukrainoje kovojančios Rusijos kariuomenės, susirašinėjimo platformoje „Telegram“ skelbia Luhansko srities karinės administracijos vadovas Artiomas Lysohoras.

„Jie verbuojami į Rusijos kariuomenės gretas, manipuliuojant nepasitenkinimo Ukrainos teisėsaugos institucijomis jausmu“, – sakė jis.

Srities karinės administracijos vadovo teigimu, atsisakymo atveju kaliniams grasinama blogesniu kalėjimų administracijos elgesiu.

„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai
„IMAGO“/„Scanpix“/Rusijos kariai

„Ypatingas dėmesys skiriamas tiems, kurie buvo nuteisti pagal Ukrainos įstatymus ir vis dar atlieka bausmę. Atitinkamus sąrašus jau surinko okupacinė administracija“, – pridūrė A.Lysohoras.

Rugsėjo mėnesį Nacionalinis pasipriešinimo centras pranešė, kad laikinai okupuotose teritorijose, įskaitant Chersono sritį, vykdomasis baigiamasis pasirengimo vietos gyventojų mobilizacijos pradžiai etapai. Luhansko srityje, anot Pasipriešinimo centro, šaukimai išduodami net kalnakasiams.

Kaip anksčiau paaiškino Ukrainos gynybos žvalgyba, rusai toliau mobilizuojasi karui prieš Ukrainą. Tikėtina, kad šiuo metu mobilizacijos tempai viršija 20 tūkst. žmonių per mėnesį.

Maskva raginama prisiimti atsakomybę už 59 gyvybių pareikalavusį smūgį Ukrainos kaimui

15:12

Jungtinių Tautų tyrėjai antradienį paragino Rusiją pripažinti savo atsakomybę už raketų smūgį Ukrainos kaimui, per kurį žuvo 59 civiliai gyventojai, atlikti skaidrų tyrimą, atlyginti aukoms padarytą žalą ir patraukti atsakomybėn atsakingus asmenis.

Spalio 5-osios smūgis Hrozos kaime esančiai kavinei buvo vienas iš daugiausiai aukų pareikalavusių smūgių nuo tada, kai Kremliaus pajėgos prieš 20 mėnesių pradėjo plataus masto invaziją.

Žuvo ištisos šeimos, dalyvavusios vietos kario, žuvusio kovoje su rusų pajėgomis, laidotuvėse. Per sprogimą žuvo 36 moterys, 22 vyrai ir aštuonerių metų berniukas. Daugybė kūnų buvo rasta sudraskyti į gabalus, ir prireikė beveik savaitės, kad būtų galima nustatyti visų žuvusiųjų tapatybes.

Antradienį paskelbtoje ataskaitoje JT žmogaus teisių stebėjimo misija Ukrainoje teigė turinti pagrįstų priežasčių manyti, kad sprogimą Hrozoje tikriausiai sukėlė Rusijos raketa „Iskander“ – trumpojo nuotolio tiksliai valdomas balistinis ginklas.

Ataskaitoje teigiama, kad tyrėjai tokią išvadą padarė dėl didelės žalos ir ginklų nuolaužų įvykio vietoje.

Joje nurodoma, kad Rusija „arba nesiėmė visų įmanomų priemonių patikrinti, ar taikinys buvo karinis objektas, o ne civiliai gyventojai ar civiliniai objektai, arba sąmoningai taikėsi į civilius gyventojus ar civilinį objektą“.

Ataskaitoje sakoma, kad bet kuris iš šių paaiškinimų reiškia tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimą.

Šis incidentas „yra kraupus priminimas, kiek žmonių gyvybių kainavo karas Ukrainoje, ir pabrėžia būtinybę patraukti kaltininkus atsakomybėn“, pareiškime teigė Danielle Bell, JT misijos Ukrainoje vadovė.

Kremlius po smūgio Hrozoje konkrečiai apie jį nekalbėjo, bet ir toliau tvirtino, kad rusų kariuomenė esą atakuoja tik teisėtus karinius taikinius Ukrainoje.

Rusijos ambasadorius JT Saugumo Tarybai savo ruožtu sakė, kad „aukšto rango Ukrainos nacionalistas“ ir „daug neonacių bendrininkų“ dalyvavo šermenyse tame kaime. Vienas iš Kremliaus pateisinimų pernai vasarį pradėtai invazijai buvo siekis „denacifikuoti“ Ukrainą.

Ukraina ir jos sąjungininkės Vakaruose šiuos argumentus vadina priedanga neišprovokuotai agresijai.

Nei Maskva, nei Kyjivas antradienio JT pranešimo dar nekomentavo.

Sevastopolio įlankoje rūksta rusų laivas

12:57

Viename iš laikinai okupuotame Kryme Sevastopolio įlankoje dislokuotų Rusijos laivų pastebėti dūmai, skelbia susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalas „Krymskii veter“.

„Sevastopolio įlankoje rūksta nedidelis laivas“, – sakoma pranešime.

Pažymima, kad iš dūmų neatrodo, jog varikliai veikia. Spėjama, kad tai gaisras arba dūmų įrengimo bandymas.

Anksčiau žiniasklaida pranešė, kad spalio 26 d. Sevastopolio įlankoje galėjo sprogti Rusijos laivas „Vladimiras Kozickis“.

Tačiau Ukrainos karinis jūrų laivynas šios informacijos nei paneigė, nei patvirtino. Institucijos atstovai tik pažymėjo, kad buvimas prie Krymo blogai veikia rusų laivų būklę.

Spalio 13 d. taip pat pranešta, kad Juodojoje jūroje sprogo nedidelis Rusijos laivas „Buyan-M“ – tai sparnuotųjų raketų „Kalibr“ nešėjas.

Šaltiniai Ukrainos saugumo tarnyboje pripažino, kad tai buvo jų operacija, įvykdyta kartu su karinėmis jūrų pajėgomis. Laivas buvo atakuotas naudojant eksperimentinius ginklus. Kiek vėliau paaiškėjo, kad Rusijos laivą „Pavelas Deržavinas“ Ukrainos kariškiai atakavo net du kartus.

Rusijos Permės srityje esančioje gamykloje įvyko sprogimas

12:14

Rusijos Permės krašte esančioje „Rostec“ priklausančioje karinės pramonės įmonėje „Ural“ įvyko sprogimas, skelbia Rusijos žiniasklaida.

Nepaprastųjų situacijų ministerija nurodė, kad pranešimą apie incidentą Solikamsko „Ural“ gamyklos teritorijoje gavo 13.25 val. vietos laiku. Į įvykio vietą buvo išsiųsti 44 gelbėtojai ir 11 transporto priemonių.

Ugniagesiai nustatė, kad tariamai įvyko „sprogimas“ pastato Nr. 2 korpuse. Tuo metu pastate niekas nebuvo. Pažymima, kad incidentas tariamai neturėjo įtakos bendrovės veiklai. Įmonė veikia įprastai.

Tačiau Kamos regiono teritorinio saugumo ministerija patikslino, kad incidentas įvyko ceche Nr. 3, kuris veikia automatiniu režimu. Pirminiais duomenimis, buvo išdaužti langai ir durys.

Naujienų agentūra „RBC-Ukraine“ pažymėjo, kad vietos gyventojai socialiniuose tinkluose rašė, kad įvairiose miesto dalyse „drebėjo namai“ ir baldai, o kai kurių pastatų langai net buvo išdaužyti.

Gamykla „Ural“ yra viena didžiausių karinės pramonės gamyklų Rusijoje. Joje gaminamas parakas, sprogmenys, gumos ir plastiko gaminiai, dažai ir lakai.

Britų žvalgyba: generolo M.Teplinskio paskyrimas rodo Ukrainos kariuomenės aktyvumą Chersono regione

12:10

Jungtinės Karalystės gynybos ministerijos karinė žvalgyba savo kasdienėje apžvalgoje atkreipė dėmesį į TASS pranešimą apie naująjį „Dnipro“ kariuomenės grupės vadą Ukrainos Chersono srityje. Valstybinė agentūra, remdamasi savo šaltiniu, praėjusią dieną pranešė, kad naujuoju grupuotės vadovu tapo Oro desanto pajėgų vadas Michailas Teplinskis, pakeitęs generolą Olegą Makarevičių.

Nuotr. iš Wikipedia.org/Michailas Teplinskis
Nuotr. iš Wikipedia.org/Michailas Teplinskis

Pastarosiomis savaitėmis kovos regione suintensyvėjo, nes Ukrainos pajėgos meta iššūkį Rusijos vykdomai rytinio Dniepro upės kranto kontrolei, komentavo britų žvalgyba.

Tikėtina, kad M.Teplinskis yra labai gerbiamas Rusijos generaliniame štabe ir turi vadovavimo operacijoms šiame regione patirties – jis buvo vienas iš asmenų, atsakingų už gana sėkmingą Rusijos pajėgų išvedimą iš vakarinio Dniepro kranto 2022 m. lapkritį. Tuomet Rusija, vengdama savo grupuotės sutriuškinimo, nusprendė pasitraukti iš užimto Chersono, kad galėtų imtis gynybos kitoje upės pusėje.

Atremti ukrainiečių puolimus per Dnieprą ir išlaikyti okupuotos Chersono srities dalies teritoriją tebėra Rusijos pajėgų Ukrainoje prioritetas, mano ataskaitos autoriai. O generolo M.Teplinskio paskyrimą į pareigas tikriausiai galima laikyti padidėjusio spaudimo šį regioną ginančioms Rusijos pajėgoms rodikliu, mano jie.

Chersone rusai apšaudė civilinį automobilį: žuvo vairuotojas

12:07

Antradienį Rusijos kariai vėl smogė Chersonui. Teigiama, kad apšaudytas civilinis automobilis, kurio vairuotojas žuvo vietoje.

„Rusijos kariuomenė apšaudė Chersono Dniprovskio rajoną. Jie pataikė į civilinį automobilį“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė Chersono srities karinės administracijos vadovas Oleksandras Prokudinas.

Automobilis užsidegė, užgesinus gaisrą, automobilyje buvo rastas vairuotojo kūnas.

Po Chersono srities dešiniojo kranto deokupacijos rusai nuolat apšaudo dalį regiono iš sunkiosios ginkluotės, artilerijos ir lėktuvų.

Pirmadienį rusai atakavo maršrutinį autobusą Chersone ir sužeidė septynis žmones.

Vėliau paaiškėjo, kad Rusijos kariškiai apšaudė kapines Chersono srities Kindijcijos mieste, žuvo vienas žmogus ir dar vienas buvo sužeistas.

Per naktinę ataką prieš Chersoną žuvo vienas žmogus ir dar trys buvo sužeisti.

Prancūzijoje sulaikytas rusų milijardierius A.Kuzmičiovas

12:04

Prancūzų policija sulaikė Rusijos milijardierių Aleksejų Kuzmičiovą, vieną iš „Alfa Group“ įkūrėjų, kuriam taikomos Europos Sąjungos sankcijos, pranešė su byla susipažinę šaltiniai.

Jis įtariamas mokestiniu sukčiavimu ir sankcijų pažeidimu, nurodė šaltiniai.

A.Kuzmičiovas buvo sulaikytas Rivjeros kurorte Sen Tropeze, naujienų agentūrai AFP vėlai pirmadienį sakė šaltinis, prašęs neskelbti jo pavardės.

REUTERS-Scanpix nuotr./ Rusijos milijardierius Aleksejus Kuzmičiovas
REUTERS-Scanpix nuotr./ Rusijos milijardierius Aleksejus Kuzmičiovas

Policija surengė reidus keliose su magnatu susijusiose vietose, įskaitant jo namus Paryžiuje, nurodė šaltinis.

Pernai kovą, po to, kai Maskva įsiveržė į Ukrainą, Europos Sąjunga įtraukė A.Kuzmičiovą į Rusijos piliečių, kuriems taikomos sankcijos, sąrašą.

Pasak ES, „Alfa Bank“, kuriame A.Kuzmičiovas valdo didelį akcijų paketą, yra vienas didžiausių Rusijos mokesčių mokėtojų, o pats verslininkas priskiriamas prie įtakingiausių Rusijos žmonių, turinčių glaudžių ryšių su prezidentu Vladimiru Putinu.

Šaltinių teigimu, Prancūzijos tyrimui verslininko atžvilgiu vadovauja teismų antikorupcijos padalinys. Tyrimas vykdomas dėl mokesčių slėpimo ir tarptautinių sankcijų pažeidimo.

Rusai perkelia darbo jėgą iš Mariupolio į fronto liniją

11:58

Tikėtina, kad Rusijos pajėgos jaučia gyvosios jėgos trūkumą fronto linijoje, todėl iš Mariupolio į frontą keliauja sunkvežimiai su kariais, skelbia Mariupolio mero patarėjas Petro Andriuščenka.

„Didelė aštuonių sunkvežimių kolona su darbo jėga juda pro Mill 3000 (Mariupolio geležies ir plieno gamyklos „Iljičius“ lakštų valcavimo cechas 3000 – red. past.) miesto centro link ir toliau Nikolskojės link“, – susirašinėjimo platformoje „Telegram“ rašė jis.

Pasak P.Andriuščenkos, judėjimo maršrutas rodo, kad personalas buvo laikomas „Iljičiaus“ geležies ir plieno kombinato teritorijoje kaip bazės taške, o iš ten per Malojanisolį juda Pologio arba Vuhledaro link.

„Tai įdomi ir neįprasta tendencija traukti rezervus iš Mariupolio“, – pareiškė mero patarėjas.

Anksčiau Rusija į laikinai okupuotą Mariupolį ir regioną dislokavo apie 5000 naujų rezervistų. Pagrindinis jų skirtumas – du ginklai ant jų antpečių. Pasak Mariupolio mero patarėjo, paskutinis toks naujų rezervistų dislokavimas į Mariupolį užfiksuotas 2023 m. balandį.

Melitopolio meras: Zaporižios sektoriuje rusai šaudo į savo karius ir ukrainiečių belaisvius

10:59

Rusijos pajėgos Zaporižios sektoriuje šaudo ukrainiečių belaisvius ir žudo savo karius, kurie neturi motyvacijos kovoti, nacionalinio teletilto eteryje pareiškė Melitopolio meras tremtyje Ivanas Fiodorovas, po to, kai buvo paklaustas, ar galima tikėti pirmadienį paskelbta informacija apie tai, kad rusai šaudo į nelaisvę paimtus Ukrainos nacionalinės gvardijos karius.

I.Fiodorovas pažymėjo, kad jam tokia informacija taip pat yra žinoma iš atvirų šaltinių.

„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto
„AP“/„Scanpix“/Ukrainos kariai prie Bachmuto

Meras pabrėžė, kad šiuo metu rusai pasitelkė visus įmanomus metodus Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms Zaporižios sektoriuje sulaikyti. Pasak jo, rusai baiminasi, kad, jei jiems nepavyks sulaikyti linijos, ukrainiečių gynėjai išlaisvins Tokmaką, Melitopolį ir kitus srities miestus.

„Suprantame, kad priešas yra superagresyvioje būsenoje. Taip, tai gali atsitikti – mūsų karo belaisvių sušaudymas. Kartu okupantai negali atlaikyti Ukrainos ginkluotųjų pajėgų spaudimo“, – kalbėjo I.Fiodorovas.

Melitopolio meras taip pat sakė, kad, pasak vietinių gyventojų, laikinai okupuotoje Zaporižios dalyje dažnai matomi šaudomi rusų kariai.

I.Fiodorovo teigimu, Rusijos kariuomenė Zaporižios sektoriuje vykdo intensyvų valymą ir savo kariuomenėje, nes jai kyla problemų motyvuojant karius kovoti.

„Ne visi Rusijos kariai nori toliau kovoti su Ukrainos kariuomene – daugelis jų nori sudėti ginklus. Todėl nuolat gauname vietinių gyventojų pranešimų, kad prie fronto linijos esančiame desante pilna sušaudytų rusų karių, kurių net neišveža. Jie ir toliau patys save naikina. Tai didina mūsų optimizmą“, – įvertino meras.

Rusija pripažino: Kryme nukentėjo jos raketų sistema S-300

10:32

Rusijos žiniasklaida atskleidė Rusijos nuostolius per pirmadienį naktį įvykdytą Ukrainos pajėgų ataką laikinai okupuotame Krymo pusiasalyje.

Pirmadienį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Strateginės komunikacijos valdyba pranešė, kad spalio 30-osios naktį likvidavo svarbų strateginį Rusijos priešlėktuvinės gynybos objektą netoli karinės bazės Olenivkoje, tačiau nenurodė, koks tai buvo taikinys. Susirašinėjimo platformos „Telegram“ kanalo „ASTRA“ duomenimis, tą dieną apie 6 val. ryto buvo sunaikinta priešlėktuvinės gynybos raketų sistema S-300.

„Dėl atakos buvo apgadinta priešlėktuvinės gynybos sistema S-300 ir sunaikintas dyzelinis generatorius. Preliminariai, aukų nebuvo“, – sakoma Rusijos žiniasklaidos pranešimuose.

Rugpjūčio 30 d. naktį Rusijos žiniasklaida taip pat pranešė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos raketomis apšaudė Rusijos oro gynybos bazę Olenivkoje. Pažymėta, kad per ataką buvo sužeista 17 rusų. Ryte Ukrainos ginkluotosios pajėgos patvirtino ataką.

Specialiųjų pajėgų vadas pirmą kartą atskleidė operacijų „Azovstal“ detales

09:49

Specialiųjų operacijų pajėgų vadas Viktoras Chorenka pirmą kartą papasakojo apie specialiąsias operacijas „Azovstal“.

Naujame interviu, paskelbtame Specialiųjų operacijų pajėgų kanale socialiniame tinkle „YouTube“, V.Chorenka atviravo, kad kariai savanoriškai skrido ginti „Azovstal“ ir pripažino, kad jam teko priimti sunkius sprendimus.

„Scanpix“/AP nuotr./„Azovstal“ gamykla
„Scanpix“/AP nuotr./„Azovstal“ gamykla

„Pagrindinė mūsų užduotis buvo sraigtasparniu pristatyti amuniciją. Bet kai ateina 10 savanorių ir sako: „Mes norime skristi ginti „Azovstal“, tenka priimti sunkius sprendimus. Ką pristatyti: maistą, medicinos priemones, ryšių įrangą ar žmones? Arba kai turi 15 tonų krovinio, o vienas sraigtasparnis gali paimti tik apie du... “, – kalbėjo Specialiųjų pajėgų vadas.

Generolas majoras pažymėjo, kad buvo surengti septyni sėkmingi specialiųjų pajėgų išpuoliai. V.Chorenka tiesiogiai bendravo su specialiųjų pajėgų brigados „Azov“ vadu Denisu Prokopenka, kuris tuo metu net nesuprato, kad kalba su specialiųjų pajėgų vadu.

„Azovstalio“ gynėjai Mariupolyje didvyriškai laikė gynybą apie du mėnesius, atitraukdami rusų pajėgas ir neleisdami joms persikelti į kitus rajonus.

Galop Rusijos pajėgos naikino „Azovstal“, apšaudydami gamyklą raketomis ir bombomis, šaudydami iš artilerijos ir tankų, rengdami antžemines atakas ir puolimus.

Karo ekspertas: Ukrainoje klostosi nelabai palanki padėtis

09:40

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys pirmadienio vakarą publikuotoje karo apžvalgoje socialiniame tinkle „Facebook“ nurodė, kad fronte fiksuojamas didelis Rusijos pajėgų suaktyvėjimas.

Jis dėstė, jog Rusijos kariai vis stipriau spaudžia Kupjansko link. Pirmadienį Ukrainos Sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis taip pat nurodė, kad rusų pajėgos yra stiprinamos ir greičiausiai ruošiasi pulti prie Bachmuto.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Karo nuniokotas Ukrainos Avdijivkos miestas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Karo nuniokotas Ukrainos Avdijivkos miestas

Tuo tarpu ukrainiečių pajėgos imtos stiprinti Sumų ir Charkivo rajonuose, kur taip pat laukiama didesnio rusų aktyvumo – šiame regione jis nematytas jau kurį laiką.

E.Papečkys pažymėjo, kad prie Avdijivkos rusai trumpam stabtelėjo ir bando pasinaudoti savo turimu artilerijos pranašumu, kad nuslopintų ukrainiečių ugnį.

„Padėtį apsunkina ir tai, kad į Avdijivką vis sunkiau tiekti šaudmenis. Tačiau tokia padėtis yra į šiaurę nuo miesto. Į pietus rusai skundžiasi žudančia ukrainiečių artilerijos ugnimi. Vadinasi, Avdijivką ir toliau bus bandoma apeiti būtent iš šiaurės. Padėtis sunki, bet agresorius dėl didelių nuostolių kol kas turi persigrupuoti ir nepajėgia judėti pirmyn“, – vertino žinovas.

Tuo tarpu Zaporižios kryptyje mūšiai pakankamai įprasti: intensyvūs puolimai toliau vykdomi nedidelėmis grupėmis, bet didesnių pasiekimų nėra.

Pasak rusų, pirmadienį per pietus ukrainiečiai apšaudė Sevastopolį 8 raketomis „Storm Shadow“, o naktį buvo sunaikinti 2 antvandeniniai dronai, mėginę prasibrauti į šį uostą. Bepiločių atakų sulaukė ir kiti taikiniai Rusijoje ir laikinai okupuotame Kryme.

Tuo tarpu rusai atsakė raketomis „Onyx“ apšaudydami Odesos uostą.

„Ukrainoje klostosi nelabai palanki padėtis, Rusijos pajėgos sugebėjo sutelkti rezervus ir dabar pamažu perima iniciatyvą. Tačiau kol kas tikėtini tik taktiniai pasiekimai (jeigu nepavyks apsupti Avdijivkos), o vienas iš agresoriaus tikslų yra kiek įmanoma labiau išsekinti Ukrainos pajėgas, kad kitais metais galėtų įgyti didesnį pranašumą. Vadinasi, ukrainiečiai turi savo ruožtu sekinti priešą, stengdamiesi išvengti didesnių nuostolių. Nelengva užduotis šio karo sąlygomis“, – reziumavo E.Papečkys.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

09:27

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas pranešė, kad per pastarąją parą buvo likviduota 870 Rusijos karių. Nuo invazijos pradžios Rusijos pusė patyrė daugiau nei 300 tūkst. gyvosios jėgos nuostolį.

Pasak Generalinio štabo, buvo sunaikintas 21 tankas, 29 šarvuotosios transporto priemonės, 25 artilerijos sistemos, 10 daugkartinio paleidimo raketų sistemų, 3 priešlėktuvinės gynybos sistemos, 35 automobilių įrangos, autocisternų, degalų talpų vienetai, 2 specialiosios įrangos vienetai.

Ukrainos gynėjai taip pat numušė 21 rusų bepilotį orlaivį ir 2 sparnuotąsias raketas.

Kyjivas: rusai naktį apšaudė energetikos objektus ir civilinę infrastruktūrą

09:15

Ukrainos vidaus reikalų ministerija antradienį paskelbė, kad rusai praėjusią naktį apšaudė energetikos objektus ir civilinę infrastruktūrą keliuose regionuose.

Ukrainos vidaus reikalų ministras Ihoris Klymenka socialiniame tinkle „Telegram“ sakė, kad pirmadienio vakarą rytinėje Donecko srityje rusai iš artilerijos apšaudė energetikos infrastruktūros objektą, ten kilęs gaisras buvo likviduotas.

Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Asociatyvi nuotr.
Ukrainos valstybinės nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr./Asociatyvi nuotr.

Auštant rusų kariuomenė sudavė smūgį Selydovės miestui, kur nukentėjo 17 privačių namų bei kepykla.

Šiaurės rytinėje Charkivo srityje po vidurnakčio apšaudytas Vovčanskas, ten užsidegė dviejų aukštų administracinio pastato stogas.

Pietryčiuose esančioje Dnipropetrovsko srityje rusai atakavo Nikopolį. Užsidegė du ūkiniai pastatai, apgadinti aštuoni privatūs namai, automobilis, saulės kolektoriai ir elektros linijos.

Pietinei Chersono sričiai suduota 14 smūgių. Chersono rajone nukentėjo Mykilskės, Krynkų ir Ivanivkos gyvenvietės.

Šiaurinėje Černyhivo srityje rusai surengė dvi minosvaidžių atakas prieš pasienyje esantį Hremjačo kaimą

V.Putinas: prieš žydus nukreiptos riaušės oro uoste buvo inscenizuotos iš Ukrainos

08:34

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pirmadienį stengėsi nukreipti kaltę nuo Kremliaus dėl neramumų pietiniame Dagestano regione, kur taikiniu tapo lėktuvas, atskridęs iš Izraelio, nepateikdamas jokių įrodymų, kad už jų slypi Vakarų šnipinėjimo agentūrų agentai iš Ukrainos.

Per sekmadienio naktį vykusius susirėmimus, kuriuos V.Putinas pavadino JAV pastangomis susilpninti Rusiją, buvo sužeista daugiau kaip 20 žmonių, tarp kurių nebuvo nė vieno Izraelio piliečio.

AP-Scanpix nuotr./ Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas
AP-Scanpix nuotr./ Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas

Šimtai įpykusių vyrų, kai kurie iš jų nešini plakatais su antisemitiniais šūkiais, įsiveržė į Machačkalos, daugiausia musulmoniško regiono sostinės, oro uosto aikštelę, ieškodami iš Tel Avivo atskridusių žydų. 

Incidento metu buvo sužeisti policijos pareigūnai ir civiliai, dviejų iš jų būklė kritinė, pranešė regiono sveikatos priežiūros institucijos. 

Policijos duomenimis, per neramumus buvo sulaikyta daugiau kaip 80 žmonių. Rusijos tyrimų komitetas pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl kaltinimų masinių neramumų organizavimu.

Pirmadienį Nacionalinio saugumo tarybos atstovas spaudai Johnas Kirby V.Putino teiginį, kad už smurto stovi Vakarų subjektai, pavadino klasikine Maskvos retorika.

„Vakarai su tuo niekaip nesusiję“, – pridūrė jis, kritikuodamas V.Putiną, kad šis nepadarė daugiau, kad pasmerktų smurtą, kurį jis apibūdino kaip „šaltą neapykantos demonstraciją“.

Šiame naujausiame Artimuosiuose Rytuose vykstančiame konflikte Rusija kritikuoja ir Izraelį, ir palestiniečių kovotojų grupuotę „Hamas“.

Tačiau šis karas suteikia Maskvai naujų galimybių sustiprinti savo, kaip pasaulinės galios tarpininkės, vaidmenį ir mesti iššūkį Vakarų bandymams ją izoliuoti po pernai vasarį pradėtos plataus masto invazijos į Ukrainą.

Analitikai: rusai į „mėsos atakas“ prie Avdijivkos meta pėstininkus be jokios įrangos

06:42

Atakose prie Avdijivkos rusai naudoja „Storm-Z“ pėstininkų dalinius, kurie per kelias dienas praranda nuo 40 iki 70 proc. savo personalo.

Karo studijų institutas (ISW) pastebi, kad Rusijos pajėgos ir toliau naudoja „Storm-Z“ pėstininkų šturmo padalinius, kuriuos daugiausia sudaro prasikaltę kariai ir nuteistieji.

Grupės „Taurija“ atstovas spaudai pulkininkas Oleksandras Štupunas spalio 30 d. pareiškė, kad Rusijos pajėgos ruošiasi vykdyti „mėsos atakas“ (frontalias pėstininkų atakas – red. past.) netoli Avdijivkos ir rengia „Storm-Z“ padalinius būsimiems puolimams be įrangos ir ekipuotės.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Avdijivka
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Avdijivka

Vienas rusų „karys“, kuris esą yra Avdijivkos kryptimi, teigė, kad „mėsos atakos“ yra tada, kai rusų pėstininkai puola be artilerijos paramos.

Jis teigė, kad kai du rusų pulkai vienas šalia kito vykdo „mėsos atakas“, tarpas tarp abiejų pulkų atsakomybės zonų lieka neapsaugotas ir pažeidžiamas ukrainiečių kontratakų.

Kitas rusų „kariškis“ teigė, kad „Storm-Z“ šturmo daliniai Avdijivkos kryptimi ir pietiniame Bachmuto flange dažnai būna sunaikinami po kelių dienų aktyvių veiksmų ir netenka vidutiniškai 40-70 proc. savo personalo.

Jis kritikavo prastą Rusijos „Storm-Z“ karinių dalinių apmokymą ir karininkų nenorą atsižvelgti į „Storm-Z“ vadų pasiūlymus skiriant jiems kovines užduotis.

Rusijos „karinio korpuso“ teigimu, „Storm-Z“ daliniai dažnai į mūšį įvedami neatlikus žvalgybos ar neužmezgus kontakto su kaimyniniais daliniais ir paprastai bando evakuoti sužeistuosius be artilerijos priedangos, o tai lemia dar didesnius nuostolius.

Abu „kariai“ pažymėjo, kad rusų atakoms ir kontratakoms trūksta tinkamos artilerijos paramos.

Vienas iš jų teigė, kad šie veiksniai lemia tai, jog „Storm-Z“ padaliniai virsta „šiukšlėmis“, nepasiekdami reikšmingų rezultatų.

„Apie dalinių „Storm-Z“ neefektyvumą ne kartą pranešė ISW“, – pridūrė ekspertai.

Analitikai: Ukrainos pajėgos sėkmingai juda į priekį Bachmuto rajone

06:29

Ukrainos karinės pajėgos vakar, spalio 30 d., pasistūmėjo į priekį Donecko srities Bachmuto rajone, taip pat Zaporižios srities pietuose.

Tai pranešė RBC-Ukraina su nuoroda į JAV karo studijų instituto (ISW) pranešimą.

ISW ekspertai pažymėjo, kad spalio 30 d. paskelbtoje geolokacinėje medžiagoje matyti, jog Ukrainos kariai pasistūmėjo į šiaurės rytus nuo Kurdiumivkos, kuri yra už 10 km į pietvakarius nuo Bachmuto.

Papildomoje spalio 29 d. geolokuotoje filmuotoje medžiagoje taip pat matyti, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos padarė nedidelę pažangą į vakarus nuo Robotynės Zaporižios regione. Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas patvirtino, kad Ukrainos kariai tęsia puolamąsias operacijas Bachmuto rajone, taip pat Melitopolio kryptimi.

Kitos svarbios analitikų įžvalgos:

  • Rusijos pareigūnai pranešė, kad teisėsaugos institucijos numalšino antisemitines riaušes Machačkaloje.
  • Spalio 29 d. riaušės Dagestane rodo didėjantį Rusijos visuomenės radikalizmą ir frakcionizmą, kylantį iš nacionalistinių ideologijų, kurias sustiprino karas Ukrainoje.
  • Rusijos pajėgos pėstininkų frontalinėms atakoms toliau naudoja šturmo būrius „Sturm-Z“, sudarytus daugiausia iš naujokų.
  • Spalio 30 d. Rusijos kariuomenė vykdė puolamąsias operacijas linijoje Kupjanskas-Svatovė-Kreminna ir Avdijivkos rajone.

Priminsime, kad nuo Rusijos puolimo Avdijivkoje pradžios Ukrainos ginkluotosios pajėgos jau sunaikino šešis priešo lėktuvus Su-25 .

Kitas atnaujinimas po   30 s.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas