Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 04 30 /2023 05 01

J.Prigožinas įspėja Kremlių: Ukrainos kontrpuolimas gali tapti Rusijos tragedija

Šeštadienį Umanės mieste, kur Rusijos raketa sugriovė dalį daugiaaukščio gyvenamojo namo, baigti gelbėjimo darbai. Griuvėsiuose aptikti 22 žuvę žmonės, dar vienas sužeistasis mirė ligoninėje. Tarp žuvusiųjų yra šeši vaikai. Dar du gyventojai laikomi dingusiais be žinios.
„Wagner“ ir Jevgenijus Prigožinas
„Wagner“ ir Jevgenijus Prigožinas / „Scanpix“ nuotr.

Svarbiausios žinios iš Ukrainos

  • Bulgarija, Vengrija, Lenkija, Rumunija ir Slovakija susitarė leisti Ukrainos eksportuojamo maisto tranzitą, penktadienį pranešė Europos Komisija. Ukraina šeštadienį paskelbė įteikusi Lenkijos ambasadai Kyjive notą dėl nepriimtinais pavadintų prekybos suvaržymų ukrainietiškiems žemės ūkio produktams
  • Rusijos aneksuotame Ukrainos Kryme šeštadienio naktį neidentifikuotas dronas atakavo rusų kuro rezervuarą. Kilo didžiulis gaisras maždaug 1000 kv. metrų plote
  • Rusijos žiniasklaida pranešė, kad HIMARS raketomis maždaug už 20 km nuo fronto buvo atakuotas pastatas, kuriame, kaip teigiama, buvo įsikūrę Rusijos kariuomenės Vladikaukazo garnizono karininkai
  • Rusijos okupacinė valdžia Ukrainos pietuose šeštadienį pranešė, kad ukrainiečių pajėgos iš artilerijos pabūklų intensyviai apšaudo Naująją Kachovką ir kad mieste dingo elektra
  • „Wagner“ grupuotės lyderis Jevgenijus Prigožinas netikėtai pareiškė, kad jo samdinių kariaunos netrukus nebeliks kaip organizacijos. Tokiomis prognozėmis šiomis dienomis J.Prigožinas dalijosi Rusijos propagandos kanalui komentuodamas ginkluotės trūkumą fronte

Svarbiausias pirmadienio naujienas apie Ukrainą rasite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Sprogimai Pavlograde

00:55

Pavlograde vėlai sekmadienį nugriaudėjo sprogimai.

Miesto meras Anatolijus Veršina patvirtino, kad buvo paskelbtas oro atakos pavojus, po kurio sekė sprogimai.

Socialiniuose tinkluose pranešama apie galingus sprogimus mieste ir žalą pastatams, išdaužytus langus.

Ukraina atsiėmė prarastas pozicijos

22:34

Šią savaitę rusų okupantai tam tikrose fronto dalyse pasiekė nedidelę sėkmę, tačiau Ukrainos gynybos pajėgos susigrąžino prarastas pozicijas.

„Tęsiamas priešo puolimas trimis kryptimis – Bachmuto, Avdijivkos ir Marinkos. Per savaitę priešas tam tikruose rajonuose pasiekė nedidelę sėkmę, tačiau mūsų gynėjai susigrąžino prarastas pozicijas“, – „Telegram“ pranešė gynybos ministro pavaduotoja Anna Malyar.

Anot jos, karščiausia padėtis šiuo metu yra Bachmute ir Marinkoje.

 

Atremtos rusų atakos

21:34

Sekmadienį Ukrainos kariuomenė sustabdė 20 Rusijos kariuomenės atakų Bachmute, Avdijivkoje ir Marinkoje.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Generalinis štabas apie tai pranešė savo kasdienėje vakarinėje apžvalgoje.

J.Prigožinas įspėja Kremlių: Ukrainos kontrpuolimas gali tapti Rusijos tragedija

20:41

Rusijos samdinių grupės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pareiškė, kad Ukrainos kontrpuolimas gali tapti Rusijos „tragedija“, ir skundėsi, kad jo kovotojams trūksta amunicijos.

Jau kelis mėnesius „Wagner“ vadovauja Rusijos puolimui prieš Bachmutą – Rytų Ukrainos miestą, kuris yra kovų epicentre.

J.Prigožinas yra prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, tačiau būdamas privačios karinės grupės vadovas įsitraukė į kovą dėl valdžios su Rusijos gynybos ministerija, praneša agentūra „France-Presse“.

„Mes („Wagner“) turime tik 10-15 proc. mums reikalingų sviedinių“, – sakė jis, kaltindamas Rusijos kariuomenės vadovybę.

Jis kalbėjo duodamas interviu Rusijos prokremliškam karo korespondentui Semionui Pegovui.

J.Prigožinas sakė, kad gegužės viduryje tikisi Ukrainos kontratakos.

„Šis kontrpuolimas gali tapti mūsų šalies tragedija“, – sakė jis.

Rusija organizuoja naują kalinių verbavimo bangą – tiek kalinių siunčiama į frontą dar nebuvo

20:27

Rusijos Gynybos ministerija organizuoja naują kalinių mobilizavimo į frontą Ukrainoje bangą. Ir šioji labiau masinė, nei anksčiau rengtoji. Apie tai konferencijoje Berlyne pranešė Rusijos kalinčiųjų teisių apsaugos organizacijos vadovė Olga Romanova, skelbia ukrainiečių naujienų agentūra UNIAN.

„Dabar vyksta visiškai beviltiška mobilizacija, mes tokios dar neregėjom. Net tuo metu, kai Rusijos kalėjimuoseveikė Prigožinas ir „Wagner“, tokio milžiniško kiekio kasdien imamų į frontą žmonių nebuvo“, – sakė O.Romanova.

Anot jos, kai kurie Rusijos Gynybos ministerijos užverbuoti kaliniai perduodami vadinamosioms privačioms karinėms grupuotėms, ypač „Gazprom“ grupuotei „Potok“. Be to, kai kurie ir toliau perkeliami į J.Prigožino „Wagner“.

„Panašu, kad Gynybos ministerija perduoda „perteklių“ grupuotei „Wagner“, nes karinių mokyklų leitenantai nemoka su jais tvarkytis kariuomenėje“, – sakė aktyvistė.

Jos manymu, ateityje tokiam vadovavimui kaliniams gali būti pasitelkti ir įkalinimo įstaigų darbuotojai.

O.Romanovos duomenimis, vien balandžio mėnesį Gynybos ministerija užverbavo apie 10 tūkst. kalinių.

„Mes nespėjam skaičiuoti“, – sakė ji ir pridūrė, kad tokio masto nebuvo nei vasarį, nei kovą.

O.Romanovos vadovaujamo fondo skaičiavimais, iki vasario pirmosios Jevgenijaus Prigožino grupė buvo užverbavusi iš viso apie 49 tūkst. įkalintųjų. Iš karo Ukrainoje į Rusija grįžo apie 5 tūkst., dar 10 tūkst., įskaitant ir savanorius ne iš kalėjimų, tebėra fronte šiuo metu.

Ukraina neteko efektyviausio ginkluotųjų pajėgų priešlėktuvinių pabūklų šaulio

18:38

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 95-osios oro desantininkų brigados legendinis Ukrainos karys Andrejus Lineičukas žuvo mūšio metu, pranešama brigados „Facebook“ puslapyje. Jis buvo tapęs efektyviausiu Ukrainos ginkluotųjų pajėgų priešlėktuvinių pabūklų šauliu.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 95-osios oro desantininkų brigados nuotr./Andrijus Lineičukas
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų 95-osios oro desantininkų brigados nuotr./Andrijus Lineičukas

 

Laukdama Ukrainos kontrpuolimo, Rusija pakeitė aukščiausio rango generolą : buvo atsakingas už logistiką

17:58 Atnaujinta 18:10

Prieš numatomą Kyjivo kontrpuolimą Rusijos kariuomenė sekmadienį pakeitė aukščiausio rango generolą, atsakingą už logistiką.

Tai buvo paskelbta po to, kai kelias dienas sklandė gandai apie generolo pulkininko Michailo Mizincevo, kuriam Didžioji Britanija taikė sankcijas dėl jo vaidmens apgulus Ukrainos uostamiestį Mariupolį, kurį Rusijos pajėgos užėmė prieš metus, atleidimą.

Rusijos gynybos ministerijos pranešime teigiama, kad M.Mizincevą pakeitė Aleksejus Kuzmenkovas – buvęs Nacionalinės gvardijos pareigūnas.

Bratchuk Sergey/ „Telegram“ kanalas/Michailas Mizincevas
Bratchuk Sergey/ „Telegram“ kanalas/Michailas Mizincevas

„Kuzmenkovas paskirtas Rusijos Federacijos gynybos ministro pavaduotoju, atsakingu už ginkluotųjų pajėgų logistinį aprūpinimą“, – nurodė ministerija.

Pareiškime nenurodoma, kodėl M.Mizincevas buvo pakeistas praėjus vos septyniems darbo mėnesiams.

Kai kurių Vakarų žiniasklaidos priemonių pramintas „Mariupolio skerdiku“, M.Mizincevas buvo paskirtas į logistikos valdybos postą, praėjus kelioms dienoms po to, kai praėjusį rugsėjį prezidentas Vladimiras Putinas paskelbė mobilizacijos kampaniją.

Praėjusią savaitę keli įtakingi Rusijos karo korespondentai pranešė, kad M.Mizincevas greičiausiai bus atleistas iš pareigų.

Kremliaus puolimas Ukrainoje atskleidė dideles Rusijos kariuomenės logistikos problemas, kurios ypač išryškėjo per chaotišką mobilizaciją praėjusiais metais.

M.Galeotti: Ukrainos kontrpuolimas gali būti be reikšmingų rezultatų, tačiau Kyjivas neturi kito pasirinkimo

17:43

Nepaisant Ukrainos politikų ir kariuomenės norų, reikšmingų rezultatų Ukrainos kontrpuolimas greičiausiai neatneš, bet atidėlioti jį tampa vis sunkiau, taip pat ir dėl politinių priežasčių. Tokią nuomonę britų „Sunday Times“ pareiškė daugelį metų Rusijos politiką ir istoriją tyrinėjantis, 20-ties knygų apie ją autorius profesorius Markas Galeotti.

Plačiau apie tai skaitykite čia.

Rusijos atakos

16:19

Per pastarąją parą Rusija užpuolė devynis iš 25 Ukrainos regionų, skelbia laikraštis „Kyiv Independent“.

Apie intensyviausias Rusijos atakas pranešta Luhansko srityje, kur, kaip teigiama, Rusijos pajėgos per praėjusią parą apšaudė regioną 93 kartus. Apie nukentėjusiuosius nepranešta.

V.Zelenskis įspėja – tuoj prasidės dideli mūšiai

15:54

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sako, kad netrukus prasidės dideli mūšiai.

Tai V.Zelenskis pareiškė savo kalboje sveikindamas Ukrainos pasieniečius su Pasieniečio diena.

Prezidentas padėkojo už antžmogišką jėgą, su kuria pasienio kariuomenės daliniai nuožmiausiuose mūšiuose gina Bachmutą, Avdijivką, Marijinką ir kitus Donbaso miestus bei kaimus.

„Netrukus prasidės pagrindiniai mūšiai. Turime išlaisvinti savo žemę ir žmones iš Rusijos nelaisvės. Turime atkurti visą mūsų valstybės sienos liniją – ir sausumoje, ir jūroje. Esu įsitikinęs, kad mūsų pasienio kariuomenės didvyriškumas, patikimumas ir stabilumas yra galinga jėga, kuri padės Ukrainai šiame svarbiame istoriniame kelyje“, – pabrėžė V.Zelenskis.

Po Ukrainiečių atakos auga aukų skaičius

15:29

Rusijos pasienyje esančiame Suzemkos kaime per naktį Ukrainos surengtą smūgį žuvo keturi žmonės, šią popietę pranešė Rusijos vakarinės Briansko srities gubernatorius.

„Dar du civiliai buvo rasti ir ištraukti iš griuvėsių. Deja, abu jie žuvo“, – šią popietę „Telegram“ pranešė vietos gubernatorius Aleksandras Bogomazas.

Pasak jo, dar du žmonės taip pat gydomi ligoninėje. Anksčiau sekmadienį A.Bogomazas buvo sakęs, kad per apšaudymą žuvo du žmonės.

Griuvėsiai vis dar šalinami, o kaime paskelbta nepaprastoji padėtis.

Didėja skurdas

14:54

Didėjanti skurdo krizė Ukrainoje privertė daugelį žmonių kreiptis į Kijevo lombardus, kad atiduotų mobiliuosius telefonus, buitinę techniką ir kitus daiktus ir taip pragyventų, rašo „The Guardian“.

Remiantis naujausia Pasaulio banko ataskaita, 2022 m. Ukrainoje skurdas padidėjo nuo 5,5 proc. iki 24,2 proc., dėl to į skurdą pateko dar 7,1 mln. žmonių, o didžiausias poveikis buvo jaučiamas kaimo vietovėse.

Neoficialiais duomenimis, 2022 m. pabaigoje nedarbas siekė 36 proc., o infliacija – 26,6 proc., todėl kad skurdas gali smarkiai išaugti.

K.Budanovas: nusikaltimus įvykdę Rusijos kariai bus surasti

14:03

Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas įsitikinęs, kad Rusijos okupantai, karo nusikaltimus įvykdę per karą Ukrainoje, bus surasti.

„Visi, kurie Ukrainoje įvykdė karo nusikaltimus ar nusikaltimus žmoniškumui, įskaitant labai šiurkščius, tokius kaip grupiniai išprievartavimai ar civilių gyventojų ir vaikų žudymas, bus surasti ir sunaikinti bet kurioje pasaulio vietoje“, – sakė jis interviu amerikiečių televizijos kanalui PBS.

A.Merkel gina savo vykdytą politiką Rusijos atžvilgiu

13:21

Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel interviu laikraščiui „Die Zeitin“ dar kartą pasisakė gindama savo politiką Rusijos atžvilgiu. Jos nuomone, nepaisant karo Ukrainoje, tai buvo teisinga politika.

„Reuters“/„Scanpix“/Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel
„Reuters“/„Scanpix“/Buvusi Vokietijos kanclerė Angela Merkel

„Aš stengiausi užkirsti kelią šiai situacijai tuo, kas buvo mano dispozicijoje. Tai, kad tai nepavyko, nėra įrodymas, kad šis bandymas buvo neteisingas“, – sakė A.Merkel.

Ji taip pat mano, kad pastangos išspręsti konfliktą Rytų Ukrainoje po Krymo aneksijos 2014 m. – Minsko susitarimai, dėl kurių susitarė Kyjivas, Maskva, Berlynas ir Paryžius – taip pat yra teisingos.

Ukrainiečiai stebi ženklus, jog rusai rengiasi rimtai Mariupolio gynybai

12:14

Rusai įrenginėja kelių lygių gynybinius įtvirtinimus, telkia karinę techniką ir karius okupuotame Mariupolyje bei apylinkėse. Visi šie veiksmai byloja, kad rengiamasi rimtai uostamiesčio gynybai. Tačiau šio miesto išlaisvinimas, Mariupolio mero patarėjo Piotro Andriušenko teigimu, yra tik laiko klausimas.

Rusijos pajėgos aktyviai ruošiasi okupuoto Ukrainos uostamiesčio Mariupolio gynybai, praneša Ukrainos žiniasklaida. Okupantai kasa apkasus ir tranšėjas pačiame mieste, taip pat stebimas karinės technikos ir karių judėjimas.

Mariupolio vadovo patarėjas Piotras Andriušenko pranešė, kad į Mariupolį atvyko karinis pastiprinimas.

Papildomos pajėgos telkiamos ir Novoazovske.

Anot jo, rusų okupantai tęsia gynybinių įtvirtinimų įrengimą aplink Mariupolį ir šiuo metu tai daro jau pačiame mieste. Šiuo metu rusai kasa apkasus ir įrenginėja ugnies taškus miesto sąvartyne.

„Visa tai liudija, kad jie ruošiasi rimtai miesto gynybai“, – pabrėžė patarėjas.

Tuo pačiu vietiniai propagandistai aktyviai platina žinias, kad Ukrainos kariams pirmiausia reikia išlaisvinti ne okupuotąjį Krymą, o Mariupolį.

„Todėl miesto gynyba tvirtinama. Atiduoti jo kol kas jie nesiruošia. Deja, mūsų laukia mūšis dėl Mariupolio, bet dabar jau iš kitos pusės. Anksčiau ar vėliau miestas bus išlaisvintas, vilsimės, kad su kiek įmanoma mažesniais mūsų karių ir taikių gyventojų nuostoliais, bet maksimaliai rusų armijos nuostoliais“, – apibendrino Mariupolio mero patarėjas.

Fronto linija beveik nejuda

11:04

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir Rusijos okupantų susirėmimai kartais vyksta mažesniu nei 50 metrų atstumu, sako Nacionalinės gvardijos atstovas spaudai Ruslanas Muzyčiukas, kurį cituoja ukrainiečių žiniasklaida.

Pasak jo, per savaitę fronto linija beveik nejudėjo, o pagrindinės kovos vyksta Limano, Bachmuto, Avdijivkos ir Marijinkos kryptimis.

Nukauta beveik 500 rusų

10:19

Per pastarąją parą Ukrainos ginkluotosios pajėgos nukovė 470 rusų okupantų, sunaikino 2 tankus ir 6 artilerijos sistemas, praneša Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

 

JK: Rusija nepaklusnius karius įkalina į grotomis uždengtose duobėse

09:56

Pastaraisiais mėnesiais Rusijos vadai tikriausiai pradėjo bausti už drausmės pažeidimus laikydami prasižengusius karius improvizuotose kamerose, kurias sudaro metalinėmis grotomis uždengtos skylės žemėje, skelbia Jungtinės Karalystės gynybos ministerija.

„Keliuose naujausiuose rusų karių pranešimuose pateikiami panašūs pasakojimai apie tai, kad jie buvo patalpinti į vadinamuosius „Zindan“ už nusižengimus, įskaitant girtavimą ir bandymą nutraukti sutartis.

Pirmaisiais karo mėnesiais daugelis rusų vadų gana švelniai užtikrino drausmę, leisdami atsisakiusiems kariauti ramiai grįžti namo.

Nuo 2022 m. rudens imtasi daugybės vis drakoniškesnių iniciatyvų, kuriomis siekta pagerinti drausmę pajėgose, ypač po to, kai 2023 m. sausio mėnesį operacijai pradėjo vadovauti Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas“, – sakoma paskelbtame pranešime.

Du žmonės žuvo per Ukrainos raketos smūgį Rusijos kaimui

09:14

Du žmonės žuvo, kai Ukrainos raketa smogė Rusijos kaimui netoli šių šalių sienos, sekmadienį pranešė regiono gubernatorius.

Pasak Briansko srities gubernatoriaus Aleksandro Bogomazo, raketa pataikė pataikė į Suzemkos kaimą, esantį į rytus nuo abiejų šalių sienos.

Platformoje „Telegram“ jis pridūrė, kad per šį smūgį žuvo du civiliai. 

„Preliminariais duomenimis, visiškai sugriautas vienas gyvenamasis namas, dar du namai sugriauti iš dalies“, – pridūrė jis. 

Tai įvyko po to, kai Rusija atnaujino sunkiasvorių raketų atakas prieš Ukrainos miestus, per kurias žuvo 23 žmonės, įskaitant mažametį berniuką, o Maskvos aneksuotame Kryme po įtariamos dronų atakos kilo didžiulis gaisras.

Maskvos paskirti pareigūnai Rytų Ukrainoje sakė, kad per ukrainiečių apšaudymą žuvo devyni žmonės, įskaitant aštuonerių metų mergaitę Donecke.

Ukraina pasirengusi kontrpuolimui: trys veiksniai, kurie gali užkirsti kelią sėkmei

09:01

Ukraina beveik pasirengusi didelio masto kontrpuolimui, tačiau trys veiksniai gali užkirsti kelią jo sėkmei, rašo CNN .

„Pasirengimas pavasario kontrpuolimui beveik baigtas. Kai jis bus pradėtas, tikriausiai pietuose, tai bus lūžio taškas konflikte. Tačiau rusai turėjo beveik šešis mėnesius paruošti dirvą ir sukurti gynybą. Pralaužimas bus didžiulis išbandymas“, – pažymi leidinys.

Kaip rodo palydovinės nuotraukos, okupantai Pietų Ukrainoje pastatė daugiasluoksnę gynybą iš prieštankinių griovių, užtvarų, minų laukų ir tranšėjų. Ukrainos kariai turės kaip nors apeiti ar įveikti šias kliūtis neprarasdami puolimo pagreičio.

Labiausiai įtvirtintos teritorijos yra Zaporižios regiono pietrytinė dalis ir Krymo sąsiauris. Ypač gerai įtvirtintos kryptys į Pologą ir Tokmaką, todėl turėtų būti sunku judėti Melitopolio link.

Antrasis veiksnys, galintis neigiamai paveikti Ukrainos kontrpuolimo sėkmę, yra netikėtumo faktoriaus trūkumas. Kitaip nei per puolimą Charkivo srityje, šį kartą priešas tikisi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų puolimo būtent pietuose.

Dėl šios priežasties Ukrainos pajėgos turi pasiekti lemiamą sėkmę jau pirmąją puolimo dieną, mano leidinys.

„Ukrainos tikslas turėtų būti sukelti Rusijos karinės vadovybės paralyžių ir paniką tarp rusų eilinių“, – sakė Londone gyvenantis šiuolaikinių karų specialistas Franzas Stefanas Gady.

Jo nuomone, idealus scenarijus – šarvuotųjų pajėgų prasiveržimas pro ešeloninę Rusijos gynybą silpniausioje vietoje ir greitas veržimasis į rusų užnugarį, siekiant sukelti grėsmę valdymo ir aprūpinimo centrams.

Trečiasis veiksnys, kuris turės įtakos Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimo rezultatams, yra Rusijos kariuomenės pranašumas ore.

„Vienas iš sėkmingos gynybos požymių yra gebėjimas kontratakuoti, išbalansuoti besiveržiantį priešą ir priversti jį siųsti karius ten, kur jis norėtų. Rusų gebėjimas tai daryti veiksmingai kelia abejonių. Tačiau rusai išlaiko aiškų pranašumą ore, o tai gali būti lemtinga stabdant Ukrainos pažangą“, – rašo leidinys.

J.Prigožinas svaidosi grasinimais Kremliui dėl Bachmuto

07:36

„Wagner Group“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pagrasino išvesti „Wagner“ pajėgas iš Bachmuto, jei Rusijos karinė vadovybė nesuteiks daugiau amunicijos samdiniams, sakoma Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje.

„Balandžio 29 d. interviu su Kremliu susijusiam tinklaraštininku J.Prigožinas pareiškė, kad „Wagner“ samdiniai ir toliau kovos Bachmute, bet turės „organizuotai pasitraukti arba likti ir mirti“, jei padėtis iš karto nepagerės. J.Prigožinas teigė, kad „Wagner“ reikia apie 80 000 šovinių per dieną – tiek šovinių jam buvo skiriama anksčiau, kol Rusijos gynybos ministerija akivaizdžiai nepradėjo stengtis sumažinti „Wagner“ įtaką. J.Prigožinas pridūrė, kad „Wagner“ gauna tik 800 iš 4 000 sviedinių per dieną, kurių šiuo metu prašo.

J.Prigožinas teigė, kad „Wagner“ ir Rusijos pajėgų Ukrainoje vado pavaduotojas armijos generolas Sergejus Surovikinas parengė Ukrainos pajėgų „malimo“ Bachmute planą, pagal kurį iš Ukrainos atimta iniciatyva mūšio lauke. J.Prigožino minimas S.Surovikinas greičiausiai yra bandymas viešai susiremti su S.Surovikinu, nes Rusijos prezidento Vladimiro Putino palankumas krypsta nuo Rusijos generalinio štabo viršininko armijos generolo Valerijaus Gerasimovo šalininkų tinklo“, – sako ISW analitikai.

„J.Prigožinas taip pat toliau stengėsi įtikinti Kremlių pereiti į gynybą Rytų Ukrainoje. Jis teigė, kad Ukrainos kontrpuolimas gali įvykti iki gegužės 15 d., tačiau Rusijos kariuomenė neskuba ruoštis atakų atrėmimui.

J.Prigožino grasinimas pasitraukti iš Bachmuto taip pat gali reikšti, kad jis baiminasi, jog Rusijos pozicijos Bachmuto užnugaryje yra pažeidžiamos kontratakų“, – mano ekspertai.

Pagrindiniai ataskaitos akcentai:

  • „Wagner Group“ vadovas Jevgenijus Prigožinas pagrasino išvesti „Wagner“ pajėgas iš Bachmuto, jei Rusijos karinė vadovybė nesuteiks daugiau amunicijos „Wagner“ samdiniams
  • J.Prigožinas taip pat toliau stengėsi įtikinti Kremlių pereiti į gynybą Rytų Ukrainoje
  • J.Prigožinas pasiūlė „Wagner“ pajėgų vado pirmojo pavaduotojo pareigas, galbūt sarkastiškai, buvusiam Rusijos gynybos ministro pavaduotojui logistikai generolui pulkininkui Michailui Mizincevui, kuris, kaip pranešama, balandžio 27 d. buvo atleistas iš pareigų
  • Balandžio 29 d. Ukrainos pajėgos atakavo naftos saugyklą Sevastopolyje
  • Rusijos pajėgos surengė ribotas antžemines atakas prie linijos Svatovė-Kremina.
  • Rusijos pajėgos pasiekė ribotų laimėjimų Bachmute ir tęsė antžemines atakas Avdijivkos-Donecko miesto linijoje
  • Rusijos gynybos ministerija teigė, kad Rusijos pajėgos sudavė jūros raketų smūgį Ukrainos Chersono pajėgų grupės vadavietei. Ukrainos pareigūnai to kol kas nepatvirtino
  • Rusijos gynybos ministerija toliau vykdo priemones, kuriomis siekiama paspartinti šaukimo į kariuomenę procesą ir padidinti sunkumus išvengti šaukimo
Paskutinis atnaujinimas 2023-04-30 07:36

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas