Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kardinolo G.Pello gimtoji Australijos valstija valstybinių laidotuvių jam nerengs

Australijos Viktorijos valstijos lyderis ketvirtadienį pareiškė, kad valstija nerengs valstybinių laidotuvių kardinolui George'ui Pellui, nes tai būtų „labai skaudu“ seksualinį išnaudojimą patyrusiems asmenims.
Australijos Viktorijos valstija nerengs valstybinių laidotuvių kardinolui George'ui Pellui
Australijos Viktorijos valstija nerengs valstybinių laidotuvių kardinolui George'ui Pellui / „Reuters“/„Scanpix“

Romoje miręs 81 metų G. Pellas garsėjo kaip iškilus Katalikų Bažnyčios veikėjas, tačiau Australijoje, kur jam buvo pateikti kaltinimai dėl dviejų paauglių berniukų tvirkinimo tuo metu, kai jis buvo Melburno arkivyskupas, jis vertinamas labai prieštaringai.

Viktorijoje gimęs ir kadaise šioje valstijoje šlovintas G.Pellas buvo aukščiausio rango katalikų dvasininkas, įkalintas už seksualinę prievartą prieš vaikus, bet po apeliacijos jo nuosprendis buvo panaikintas.

Viktorijos premjeras Danielis Andrewsas ketvirtadienį sakė, kad G.Pello palikimas buvo visam laikui suteptas.

„Niekada nepamiršime nukentėjusiųjų nuo institucinės seksualinės prievartos prieš vaikus Katalikų Bažnyčioje“, – žurnalistams sakė D.Andrewsas.

„Nebus jokių pamaldų ar valstybinių laidotuvių, nes manau, kad tai būtų labai, labai skaudus dalykas kiekvienai Katalikų Bažnyčios seksualinės prievartos prieš vaikus aukai“, – pridūrė jis.

Valstybinės laidotuvės rengiamos svarbiems asmenims, svariai prisidėjusiems prie Australijos viešojo gyvenimo.

Pasak oficialios Vatikano naujienų svetainės, G.Pellas mirė sutrikus širdies veiklai po antradienį Romos ligoninėje jam atliktos klubo sąnario operacijos.

Jo palaikai bus grąžinti į Australiją ir jis bus palaidotas Sidnėjaus Švč.Mergelės Marijos katedros kriptoje, pranešė Bažnyčios pareigūnai.

Popiežius Pranciškus telegramoje pagerbė G.Pello „atsidavimą Evangelijai ir Bažnyčiai“, pažymėdamas, kad jis „ryžtingai sekė savo Viešpačiu net išbandymų metu“.

Buvęs Australijos konservatorių ministras pirmininkas Tony Abbottas sakė, kad jo draugo vardą suteršė „siaubingas įtarimas“.

2016 metais G.Pellas savanoriškai grįžo į Australiją, kur jam buvo pateikti kaltinimai dviejų trylikamečių berniukų choristų tvirkinimu dešimtajame XX amžiaus dešimtmetyje.

2019 metais jis buvo nuteistas šešerius metus kalėti ir užregistruotas kaip seksualinis nusikaltėlis.

12 mėnesių jis praleido kalėjime, kol Australijos Aukščiausiasis Teismas po apeliacinio skundo panaikino nuosprendį – tai sudarė jam sąlygas 2020 metų pabaigoje grįžti į Romą.

G.Pellas taip pat buvo pasmerktas už tai, kad nesugebėjo išspręsti platesnės seksualinio išnaudojimo problemos Australijos Katalikų Bažnyčioje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas