Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karinis ekspertas: dar šiek tiek ir ukrainiečiai Vuhledare gali būti apsupti

Kyla grėsmė, kad Ukrainos gynybos pajėgos praras Vuhledaro kontrolę, be to, miesto gynėjai gali atsidurti apsuptyje. Tai „Espreso“ eteryje sakė karo ekspertas, buvęs Ukrainos generalinio štabo atstovas Vladyslavas Selezniovas, komentuodamas padėtį šiame fronto ruože ir pranešimus, kad Rusija nori uždaryti žiedą aplink Vuhledarą per Vodianę ir Prečystivką.
Karas Ukrainoje
Karas Ukrainoje / Volodymyras Zelenskis / „Telegram“

„Iš tikrųjų tokia problema yra. Ir ne viskas dėl to, kad priešas turi daugiau pajėgų ir priemonių. Taip pat jaučiami Ukrainos gynybos pajėgų klaidingi sprendimai organizuojant gynybinę operaciją. Tai reikia pripažinti“, – sakė V.Selezniovas.

Jis teigė, kad Vuhledaro krypties kariškių, įskaitant karininkus, teigimu, susidarė „visiškai aiškus ir ne rožinis vaizdas“.

„Taigi yra problemų ir ... nėra daug galimybių išeiti iš šios situacijos su mažais nuostoliais. Ar mes išlaikysime Vuhledaro kontrolę – labai abejoju, nes vyksta masinės flango atakos iš Rusijos kariuomenės, kad atrodo, jog dar šiek tiek ir mūsų gynėjai Vuhledare gali būti apsupti. Kad taip neatsitiktų, matysime manevrus gynyboje. Gali įvykti koks nors stebuklas, bet aš... aš tikiu, kad atitinkamos krypties karininkai, kurie veikia Vuhledaro rajone, priims racionalius sprendimus. Svarbiausia ne teritorija, o mūsų karių gyvybių išsaugojimas“, – sakė V.Selezniovas ir pridūrė, kad dabar situacija ten labai dinamiška.

Google Maps/Vuhledaras
Google Maps/Vuhledaras

Sudėtingiausia padėtis – Vuhledaro apylinkėse

Rusijos kariai šiuo metu visas pastangas sutelkia Donecko srityje, kur sukaupė visus įrangos ir personalo rezervus.

Pasak kariškio Kyrylo Sazonovo, šiuo metu sudėtingiausia padėtis Vuhledaro apylinkėse. Rusai iš dviejų pusių veržiasi į miestą ir tai, pasak jo, kelia grėsmę logistikai. „Ten, netoli Vuhledero, dabar yra kritinė padėtis – vaikinai laikosi, bet situacija labai sudėtinga“, – sakė jis.

„Būtų nelabai gerai“

Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys
Asmeninio albumo nuotr./Egidijus Papečkys

Karybos ekspertas Egidijus Papečkys pastebėjo, kad Rusijos pajėgos Rytų Ukrainoje turi įgijusios kiekybinį pranašumą, nuolat sustiprina savo pastangas tai vienoje, tai kitoje fronto linijos vietoje, judėdamos pirmyn vos tik aptikusios silpnesnę grandį, tuo pačiu trukdydamos ukrainiečiams permetinėti pajėgas iš ramesnių į karštesnius taškus.

„Iš karto rusiškuose šaltiniuose nuskambėjo pergalingos gaidelės, o ir iš ukrainiečių girdim apie galimą Vuhledaro, Selidovo ir Torecko praradimą.

Būtų nelabai gerai, jeigu iki pablogėjusių orų rusai sugebėtų užimti keletą svarbesnių miestų ir miestelių – ukrainiečiams tai sukeltų naujų grėsmių fronte. Bet aš turiu optimizmo ir tikiuosi, kad mūšiai dėl jų įvyks kiek vėliau, jau žiemą, kai rusų prasiveržimo gilyn galimybė bus ribojama gamtos sąlygų“, – teigė analitikas savo karo apžvalgoje socialiniame tinkle „Facebook“.

15min jau skelbė, kad Rusijos kariai bando apsupti Vuhledaro miestą Donecko srityje, pranešė dabartinę padėtį fronte stebintis projektas „DeepState“.

„Pastarosiomis dienomis padėtis smarkiai pablogėjo“, – sakoma pranešime.

Viena iš priežasčių – 72-osios mechanizuotosios brigados atsisakymas rotuotis, dėl to vadovybė buvo priversta įvesti pagalbinius rezervus iš teritorinės gynybos pajėgų. Pasak „DeepState“, šios pajėgos „nesugebėjo susidoroti su priešo spaudimu“.

„Dėl to šturmo batalionui teko praplėsti bataliono gynybos rajono zoną“.

„DeepState“ pridūrė, kad anksčiau subyrėjo ir 58-osios mechanizuotosios brigados gynyba Prečystivkoje: „Dėl neplanuoto pasitraukimo į „geresnes linijas“ vyksta Vuhledaro grupuotės dešiniojo sparno supimas. Dabar dar rusai su šarvuotosiomis pėstininkų mašinomis ėmė veržtis per kovines linijas aukščiau Prečystivkos, Bohojavlenkos kryptimi, perkirsdami logistiką į miestą.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas