Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Kariškis nuo galvos iki kojų“: ką žinome apie karui Ukrainoje vadovauti paskirtą V.Gerasimovą?

Trečiadienį Kremlius paskelbė, kad Sergejus Surovikinas buvo nušalintas nuo Ukrainos jungtinės kariuomenės grupės vado pareigų, o į šias pareigas paskirtas Rusijos Federacijos Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas.
Valerijus Gerasimovas
Valerijus Gerasimovas / „Scanpix“/ITAR-TASS nuotr.

Trečiadienį paskelbta, kad V.Gerasimovo pavaduotojais paskirti generolas S.Surovikinas, sausumos pajėgų vadas generolas Olegas Saliukovas ir generalinio štabo viršininko pavaduotojas generolas pulkininkas Aleksejus Kimas.

Rusijos Gynybos ministerija šią rotaciją pavadino „specialiųjų operacijų valdymo lygio pakėlimu“.

Paskelbtame pranešime teigiama, kad nauji paskyrimai yra susiję su „užduočių, kurias reikia atlikti, masto didinimui“ ir „būtinybe organizuoti glaudesnę kariuomenės padalinių ir tarnybų sąveiką“.

S.Surovikinas Rusijos karinėms pajėgoms Ukrainoje vadovavo pastaruosius tris mėnesius.

Politikos analitikas Markas Galeotti, kurį citavo ukrainiečių naujienų agentūra UNIAN, sakė manantis, kad toks Kremliaus sprendimas pakeisti karinę vadovybę Ukrainoje gali reikšti, jog Rusija ruošiasi dideliam puolimui.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir generolas Sergejus Surovikinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu ir generolas Sergejus Surovikinas

M.Galeotti svarsto, kad šiuo sprendimu nubaudžiamas tiek S.Surovikinas, tiek ir pats V.Gerasimovas. Jei V.Gerasimovui nepavyks pateisinti grandiozinių Vladimiro Putino planų Ukrainoje, jis bus paprasčiausiai pašalintas.

Pasak eksperto, V.Putinas tikriausiai vis dar turi daug „nerealių idėjų“, kurias planuoja įgyvendinti per naują didelį puolimą, o naujas paskyrimas yra patvirtinimas, kad tokios atakos artėja.

Po šio Kremliaus paskyrimo Turkijos žiniasklaidos kanalas „TRT World“ paskelbė publikaciją, kurioje pateikė esminę informaciją apie V.Gerasimovą, kuris dabar pradės tiesiogiai vadovauti Kremliaus kariuomenės veiksmams Ukrainoje.

Manoma, kad kartu su V.Putinu V.Gerasimovas dalyvavo nedidelės grupės, planavusios Rusijos karinę operaciją Ukrainoje, veikloje. Šiai grupei taip pat priklausė gynybos ministras Sergejus Šoigu ir V.Putino patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, Rusijos saugumo tarybos sekretorius Nikolajus Patruševas.

Publikacijoje nurodoma, kad V.Gerasimovas gimė darbininkų šeimoje Kazanėje, mieste, esančiame maždaug už 800 km į rytus nuo Maskvos.

Jis yra įgijęs plataus masto karinį išsilavinimą: baigė Kazanės Suvorovo karinę mokyklą, vėliau studijas tęsė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo karo akademijoje.

V.Gerasimovas greitai kilo karjeros laiptais kariuomenėje, kol 2012 m. lapkričio mėnesį prezidentas Vladimiras Putinas jį paskyrė Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininku ir gynybos ministro pirmuoju pavaduotoju, taip pakeisdamas Nikolajų Makarovą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Vladimiras Putinas

Apie šį sprendimą V.Putinas tuomet paskelbė praėjus kelioms dienoms po to, kai dėl korupcijos skandalo buvo atleistas gynybos ministras Anatolijus Serdiukovas.

„Esate patyręs žmogus, – V.Putinas tuomet, 2012 m., sakė V.Gerasimovui per susitikimą Kremliuje. – Tikiu, kad ministras parinko tinkamą kandidatą. Taip pat tikiuosi, kad dirbsite geriausiai išnaudodamas savo gebėjimus bei veiksmingai.“

Tuo metu naujuoju Rusijos gynybos ministru paskirtas S.Šoigu kalbėjo, kad V.Gerasimovas yra „kariškis nuo galvos iki kojų“.

V.Gerasimovas praėjusio amžiaus 10-o dešimtmečio pabaigoje vadovavo 58-ajai armijai Šiaurės Kaukazo karinėje apygardoje ir vadovavo Rusijos pajėgoms per antrąjį karą su Čečėnijos kovotojais.

Pasak Ukrainos saugumo tarnybos, V.Gerasimovas taip pat buvo Rusijos pajėgų ir prorusiškų separatistų vyriausiasis vadas jų pergalės Ilovaisko mūšyje 2014 m. metu. Per šį mūšį žuvo daugiau kaip 1 000 Ukrainos karių.

„TRT World“ skelbia, kad V.Gerasimovas esą yra sukūręs vadinamąją „Gerasimovo doktriną“, kuri sujungia karinę, technologinę, informacinę, diplomatinę, ekonominę, kultūrinę ir kitokią taktiką tikslams pasiekti.

Laikraštis „Financial Times“ anksčiau teigė, kad dėl šios „hibridinio karo“ formos, kurią V.Gerasimovas įrodinėjo 2 tūkst. žodžių esė, „Rusija kelia didesnę grėsmę nei bet kada nors nuo Šaltojo karo laikų“.

„Scanpix“/„RIA Novosti“/„Host Photo Agency“/Iliya Pitalev nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Olegas Saliukovas
„Scanpix“/„RIA Novosti“/„Host Photo Agency“/Iliya Pitalev nuotr./Valerijus Gerasimovas ir Olegas Saliukovas

„Vakarų stebėtojai greitai įvertino jo esė kaip būsimo Rusijos hibridinio puolimo prieš Vakarus planą“, – apie šią esė rašė „Financial Times“ ir pabrėžė, kad JAV jūrų pėstininkų korpuso vadovas Robertas Nelleris šią V.Gerasimovo sukurtą „doktriną“ perskaitė tris kartus.

„TRT World“ taip pat primena, kad 2021 m. gruodį V.Gerasimovas perspėjo Ukrainos vyriausybę nebandyti sureguliuoti karo situacijos Donbase naudojant jėgą, ir tikino, kad būtent Kyjivas „nevykdo Minsko susitarimų“.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos ginkluotųjų pajėgų Generalinio štabo viršininkas Valerijus Gerasimovas

Praėjusių metų vasarį Rusijai pradėjus karinę operaciją Ukrainoje, žiniasklaida pranešė, kad V.Gerasimovas kartu su kitais Kremliaus pareigūnais dingo iš viešumos.

Tačiau 2022 m. balandžio mėnesį jis buvo pasirodęs Iziume, pranešė Ukrainos žiniasklaida, tai patvirtino ir du JAV pareigūnai.

Manoma, kad tuomet armijos generolas V.Gerasimovas fronte apsilankė, kad geriau suprastų vietos sąlygas ir padrąsintų karius.

Tuomet žiniasklaidoje buvo skelbiama, kad vizito metu per apšaudymą V.Gerasimovas galimai buvo sužeistas. Visgi Pentagonas nurodė, kad šios informacijos negali patvirtinti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas