Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 15 /2023 01 16

Per IS išpuolį Kongo DR bažnyčioje sprogus bombai žuvo 10 žmonių

Mažiausiai 10 žmonių žuvo ir 39 buvo sužeisti sekmadienį per sprogimą bažnyčioje Kongo Demokratinės Respublikos rytuose, už kurį atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybės“ (IS) džihadistai.
Kongo Demokratinė Respublika
Kongo Demokratinė Respublika / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kongo DR kariuomenės atstovas spaudai Antony Mualushayi sakė, kad „teroristinis aktas“ įvyko sekmininkų bažnyčioje Šiaurės Kivu provincijos Kasindžio mieste, esančiame pasienyje su Uganda.

Jis pridūrė, kad per sprogimą žuvo mažiausiai 10 žmonių, o dar 39 buvo sužeisti. Atstovas teigė, kad abu skaičiai yra preliminarūs.

Sekmadienį vakare Ugandos karinės operacijos Kongo DR atstovas spaudai Bilalas Katamba nurodė, kad per sprogimą žuvo 16 žmonių, o dar 20 buvo sužeista.

„Užpuolikai išpuoliui įvykdyti panaudojo savadarbį sprogstamąjį užtaisą ir įtariame, kad už išpuolio stovi ADF“, – pridūrė jis.

Naujienų agentūra AFP negalėjo nepriklausomai patvirtinti žuvusiųjų skaičiaus.

Kongo DR ryšių ministerija socialiniuose tinkluose pranešė, kad išpuolį galimai įvykdė Sąjunginės demokratinės pajėgos (ADF), kurias grupuotė IS laiko savo padaliniu Centrinėje Afrikoje.

ADF yra viena žiauriausių iš daugiau kaip 120 ginkluotų grupuočių Kongo DR rytuose. Daug šių grupuočių yra regioninių karų, didžiulėje skurdžioje šalyje prasidėjusių amžių sandūroje, palikimas.

ADF kaltinama nužudžiusi tūkstančius civilių kongiečių ir vykdžiusi bombų išpuolius kaimyninėje Ugandoje. Anksčiau ADF kovotojai taip pat yra padėję bombų Šiaurės Kivu miestuose.

Sekmadienio vakarą IS prisiėmė atsakomybę už išpuolį ir pranešė, kad žuvo „beveik 20“ žmonių, nurodo džihadistų veiklą internetu stebinti organizacija „Site intelligence group“.

Kariuomenės atstovas A.Mualushayi teigė, kad po išpuolio buvo suimtas įtariamasis iš Kenijos.

Kasindžio evangelikų bažnyčios diakonas sakė, kad prieš sprogstant bombai tikintieji buvo susirinkę į krikšto ceremoniją.

2021 metais Jungtinės Valstijos ADF priskyrė teroristinėms organizacijoms ir susiejo ją su IS. ADF daugiausia veikia Šiaurės Kivu ir kaimyninėje Itūrio provincijoje.

Tais pačiais 2021-aisiais prasidėjo bendra Kongo DR ir Ugandos karinė operacija prieš ADF Kongo DR teritorijoje, tačiau išpuoliai tęsėsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas