Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kariuomenė: rusams bandant apsupti Bachmutą, tvyro didžiulė įtampa

Antradienį ryte padėtis Ukrainos Bachmuto mieste buvo „labai įtempta“, sakė Ukrainos sausumos pajėgų vadas Oleksandras Syrskis, nes jį apgulusios Rusijos pajėgos suintensyvino puolimą, siekdamos jį apsupti, pranešė naujienų agentūra „Reuters“.
Ukrainos kariai prie Bachmuto
Ukrainos kariai prie Bachmuto / „Reuters“/„Scanpix“

Teigiama, kad Rusija bando nutraukti Ukrainos gynėjų tiekimo linijas į miestą, kuriame vyksta vieni sunkiausių mūšių nuo invazijos pradžios, ir priversti ukrainiečius pasiduoti arba pasitraukti.

Rusija jau kurį laiką bet kokia kaina siekia laimėjimo Rytų fronte – tai būtų pirma didesnė pergalė per daugiau nei pusmetį ir ji galimai atvertų kelią užimti paskutinius likusius Donecko regiono miestų centrus.

„Nepaisydamas didelių nuostolių, priešas metė labiausiai parengtus „Wagner“ šturmo dalinius, kurie bando pralaužti mūsų karių gynybą ir apsupti miestą“, – pareiškė generolas pulkininkas O.Syrskis.

Ukrainos kariškiai jau anksčiau teigė, kad Rusija itin suinteresuota užimti Bachmutą: ji sustiprino savo pajėgas regione ir intensyviai apšaudo aplink esančias gyvenvietes.

„Per pastarąją dieną mūsų kariai atrėmė daugiau kaip 60 priešo atakų“, – antradienį tvirtino kariškiai, kalbėdami apie Bachmutą ir netoliese esančias rytines vietoves.

Jie pridūrė, kad Ukrainos pajėgos atrėmė Rusijos atakas prieš Jadidnės ir Berchivkos kaimus, esančius šiaurinėse Bachmuto prieigose.

„Pietinė Bachmuto dalis yra vienintelė teritorija, kurią galima vadinti Ukrainos kontroliuojama. Visuose kituose rajonuose padėtis nenuspėjama“, – vaizdo įraše sakė Ukrainos karo analitikas Olehas Ždanovas ir pridūrė, kad „neįmanoma pasakyti, kur yra fronto linija“.

Ukrainos kariai Donecko srityje, atšilus orams ir atsileidus įšalusiai žemei, glaudžiasi purvinose tranšėjose, pranešė „Reuters“.

„Abi pusės lieka savo pozicijose, nes, kaip matote, pavasaris reiškia purvą. Taigi judėti į priekį neįmanoma“, – naujienų agentūrai teigė 59 metų ukrainiečių raketų paleidimo baterijos vadas Mykola, planšetinio kompiuterio ekrane stebintis koordinates, pagal kurias reikia šaudyti.

Pavasarinis atšilimas, dar vadinamas „rasputica“, istoriškai sugriauna kariuomenių planus pulti Ukrainoje ir vakarų Rusijoje, kelius paversdamas upėmis, o laukus – pelkėmis.

Agentūros „Reuters“ žurnalistai pranešė matę kelias purve įstrigusias karines transporto priemones.

Zigzago formos griovyje 25 metų būrio vadas Volodymyras sakė, kad jo vyrai yra pasirengę veikti bet kokiu oru: „Kai mums duodamas taikinys, tai reiškia, kad turime jį sunaikinti“.

Rusija, kurios pajėgas papildė šimtai tūkstančių šauktinių, suintensyvino puolimus rytiniame fronte, tačiau jos puolimai brangiai kainuoja, teigė ukrainiečių kariai.

„Ten vyksta įnirtingi mūšiai. Vadovybė daro viską, ką gali, kad sustabdytų priešo judėjimą per mūsų teritoriją“, – Ukrainos televizijai sakė Ukrainos rytinės karinės vadovybės atstovas Serhijus Čerevatas.

Tuo tarpu Rusija pranešė, kad jos pajėgos sunaikino ukrainiečių amunicijos sandėlį netoli Bachmuto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas