Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Karo kasdienybė užnugaryje: „Man svarbu, kad žmonės nemirtų iš bado“

„Čia yra mūsų sandėlis, kuriame laikome maistą, kurį dalijame žmonėms kaip humanitarinę pagalbą. Prieš mėnesį jis buvo beveik visiškai užpildytas. Dabar, kaip matote, jis beveik tuščias“, – rodo Vitalijus Chorkavyjus, Ternopilio teritorinio gyventojų socialinės apsaugos centro, paversto humanitarinės pagalbos būstine, kurioje kasdien pagalbą gauna apie 300 ukrainiečių, persikėlusių į Ternopilį iš karo zonos, direktorius.
Galina Jarmolenko su vaikais bėgo nuo karo iš Kyjivo ir spėjo pasiimti tik vežimėlį savo jaunėliui Mišai
Galina Jarmolenko su vaikais bėgo nuo karo iš Kyjivo ir spėjo pasiimti tik vežimėlį savo jaunėliui Mišai / Pavelo Posochovo nuotr.

Kuklūs maisto daviniai

Iš pradžių humanitarinės pagalbos skirstymas nebuvo tinkamai organizuotas, tačiau laikui bėgant šis procesas buvo sustyguotas.

„Žmonės ateina, užsiregistruoja, mes juos įtraukiame į specialią programą ir jie gauna pagalbą. Šiandien rinkiniai, deja, nėra labai gausūs, tik ryžių pakelis, spagečių pakelis ir viena mėsos konservų skardinė. Taip pat pridedame bulvių, kurias mums davė vietiniai ūkininkai, maišelį“, – sako V.Chorkavyjus.

Pavelo Posochovo nuotr./Šis maisto rinkinys skirtas dviems asmenims
Pavelo Posochovo nuotr./Šis maisto rinkinys skirtas dviems asmenims

Dabar paramą gavę žmonės ją vėl galės gauti ne anksčiau kaip po septynių dienų. Perkeltieji gyventojai taip pat gali gauti būtiniausių higienos reikmenų – dantų šepetėlių ir dantų pastos, muilo, šampūno ir tualetinio popieriaus.

Reikalingų drabužių galima bandyti ieškoti kitame kambaryje, bet ten eilių nėra.

Pensininkai ir moterys su mažais vaikais per lietų eina į bendruomenės centrą. Patartina atvykti anksčiau, nes kitaip tą dieną gali nepavykti gauti humanitarinės pagalbos rinkinio. Eilėje rikiuojasi dešimtys žmonių, o nuo prasto oro juos saugo kelios pastogės.

„Tai nėra svarbiausia. Pirmiausia galvoju apie tai, kur gauti maisto. Jūs gi suprantate, kad neturiu tikslo primaitinti žmonių iki soties, man svarbu, kad jie nemirtų iš bado“, – sakė V.Chorkavyjus. Jis sako, kad po kelių valandų atvyks maisto produktų pilnas sunkvežimis iš Vokietijos, ir tikisi, kad pagalbos rinkinys žmonėms bus gausesnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas